Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Στο…κόκκινο οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας

«Κόκκινο» χτυπούν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας, παρότι ο αποπληθωρισμός «τρέχει» σερί 30 μηνών. Οι τσουχτερές τιμές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ΦΠΑ τον Ιούλιο και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο σημείωσε μείωση της τάξης του 1,5% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη τον Αύγουστο του 2014, ενώ ούτε η πτωτική πορεία στις τιμές των καυσίμων ήταν αρκετή για να ανακόψει τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ποτά. 
Στα προϊόντα διατροφής και τα µη αλκοολούχα ποτά καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση τιμών (κατά 4,3%). Γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοδική πορεία που ακολούθησαν οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα και λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά, νωπές πατάτες, λοιπά τρόφιμα, καφέ, κακάο, τσάι κ.λπ. Μέρος της αύξησης, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από τη µείωση των τιµών σε µεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυµούς φρούτων.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ οδήγησαν... ανηφορικά τα κόστη και σε άλλες υπηρεσίες και αγαθά όπως σε αλκοολούχα ποτά και καπνό (2,1%), κυρίως λόγω της «απαγορευτικής» τιμής των τσιγάρων. Την ίδια στιγμή κατά 1,5% «ενισχύθηκαν» οι τιμές της ομάδας «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια», απόρροια της αναπροσαρμογής των τιμών σε εστίαση, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία και ξενοδοχεία.

Στον αντίποδα, πτωτική πορεία διέγραψαν οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση (κατά 6,8%), στέγαση (7,3%), εξαιτίας της μείωσης των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Να σημειωθεί πως μέρος αυτής της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό. 

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές στις μεταφορές (4,3%), λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. «Φρένο» σε αυτή την κατηγορία έβαλε η αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών επιβατών, μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, μεταφοράς επιβατών με πλοίο, και στις οδικές μεταφορές επιβατών.

Σύγκριση Αύγουστος-Ιούλιος 2015


Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης τον Αύγουστο του 2015 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2015, παρουσίασε πτωτική τάση κατά 0,4%, έναντι 1,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν τον Αύγουστο στις εξής κατηγορίες:

-Κατά 3,0% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα κρέατα γενικά, ψωµί και δηµητριακά, νωπά φρούτα, έλαια και λίπη, γαλακτοκοµικά και αυγά, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρηµένα ή επεξεργασµένα, πατάτες, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιµα, καφές-κακάο-τσάι.

-Κατά 1,5% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στις κλινικές.

-Κατά 1,6% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα ξενοδοχεία.

-Κατά 0,7% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των ειδών ατοµικής φροντίδας και των ασφαλίστρων οχηµάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα είδη ταξιδιού και λοιπά προσωπικά είδη λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

Σημειώνεται πως και σε επίπεδο μηνιαίας βάσης οι κατηγορίες «Ένδυση και υπόδηση», καθώς και αυτή των «μεταφορών» είδαν το κοντέρ των τιμών να πέφτει -κατά 18,6% (λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων) και 1,8% αντίστοιχα. 

Αγαθά – Υπηρεσίες
Μεταβολή (%)
Μεγαλύτερη αύξηση
Πατάτες νωπές
19,5
Φρούτα νωπά
19,3
Συνδυασμένες μεταφορές επιβατών
10,6
Καφές-κακάο-τσάι
10
Λαχανικά νωπά
8,8
Μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο
7,7
Μεταφορά επιβατών με πλοίο
6,9
Νοσοκομεία-κλινικές
6,1
Οδικές μεταφορές επιβατών
6,1
Λοιπά τρόφιμα
5,7
Μεγαλύτερη μείωση

Θέατρα
-27,3
Πετρέλαιο θέρμανσης
-24
Ασφάλιση οχημάτων
-11,8
Καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη)
-10,6
Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης
-10
Είδη για παιχνίδια και αθλητισμό
-8,6
Φυσικό αέριο
-8,6
Ενδυση και υπόδηση
-6,8
Φαρμακευτικά προϊόντα
-6,2
Ενοίκια κατοικιών
-4,7

Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Ιωάννα Φεντούρη

http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/148040/stokokkino-oi-times-proiodon-kai-upiresion-sti-hora-mas/