Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Οι πιο πλούσιες χώρες της Ε.Ε

Η Γερμανία είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, η χώρα των “ποιητών και στοχαστών” είναι μόνο 7η στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη είναι μια από τις πλουσιότερες ηπείρους στον κόσμο.
Κάθε χρόνο, η Eurostat συγκρίνει τις χώρες εντός της ΕΕ και τις κατατάσει σύμφωνα με τους δείκτες πλούτου όπως το ΑΕγχΠ, την πραγματική ατομική κατανάλωση (TIV) και τον δείκτη επιπέδων τιμών. Η κατάταξη αυτή δείχνει την κατάταξη των χωρών της ΕΕ σύμφωνα με τις τιμές του ΑΕΠ για το έτος 2016. Η κανονική αξία είναι ο μέσος όρος της ΕΕ με 100%.
Θέση 10: Μεγάλη Βρετανία Το Brexit έχει αλλάξει αξιοσημείωτα τη βρετανική οικονομική ανάπτυξη: η οικονομία επιβραδύνθηκε περισσότερο απ ‘ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Ο τομέας των λιανικών πωλήσεων και ο τομέας των υπηρεσιών αποδυναμώθηκαν ιδιαίτερα. Στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ των Βρετανών ήταν 108%, μόνο οκτώ τοις εκατό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. 10η θέση στην κατάταξη.
Θέση 9: Φινλανδία Αφού η οικονομία εξασθένισε κάπως το 2015, ανέβηκε και πάλι το 2016. Ιδιαίτερα μεγάλα έργα όπως το διυλιστήριο βιοκαυσίμου Kaidi ή ο πυρηνικός σταθμός Pyhäjoki συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Με ένα ΑΕγχΠ 109% του μέσου όρου της ΕΕ, η Φινλανδία είναι η ένατη.
Θέση 8: Βέλγιο: Το 2016, η βελγική οικονομία χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από το επιτυχημένο εξωτερικό εμπόριο και τον αριθμό των επενδύσεων. Σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες, το Βέλγιο μπορεί επίσης να προσβλέπει σε μια μικρή οικονομική ανάπτυξη έως 1,3% το 2017 χάρη στο επιτυχημένο εξαγωγικό εμπόριο και την ανοικτή οικονομία του. Με αξία 118 τοις εκατό, το ΑΕΠ του Βελγίου ήταν 18 τοις εκατό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση.
7η θέση: Γερμανία Η Γερμανία θεωρείται από καιρό ως η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Η γερμανική οικονομία ήταν σε θέση να αυξηθεί και πάλι, φθάνοντας σε αύξηση 1,9% το 2016. Τα υψηλά έσοδα και οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες είναι σημαντικοί παράγοντες. Το ποσοστό ανεργίας είναι επίσης σήμερα χαμηλό. 123% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ – έβδομη θέση στην κατάταξη.
Θέση 6: Σουηδία Με το ΑΕγχΠ 125% του μέσου όρου της ΕΕ, οι Σουηδοί στερούνται ελάχιστα το Top 5. Το 2016 η οικονομία στη Σουηδία αυξήθηκε κατά 3,3%. Οι Σουηδοί είναι κυρίως υπεύθυνοι για την κατασκευή κατοικιών και την ιδιωτική κατανάλωση. Οι εισαγωγές σημείωσαν επίσης αύξηση σχεδόν πέντε %.
Θέση 5: Δανία Οι δανικές εταιρείες χαρακτηρίζονται από έντονες εξειδικεύσεις και συμμετοχές σε απαιτητικές εξειδικευμένες αγορές. Μεγάλες εταιρείες εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, της διατροφής και της ζυθοποιίας. Άλλοι τομείς ιδιαίτερης σπουδαιότητας είναι η ηλεκτρονική, η μηχανολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το 2016 οι Δανοί σημείωσαν οικονομική ανάπτυξη 1,3% και έλαβαν την πέμπτη θέση με το 125% του μέσου όρου της ΕΕ.
Θέση 4: Αυστρία Στις αρχές του έτους 2016 άρχισε να ισχύει μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος στην Αυστρία, γεγονός που ενίσχυσε έντονα την ιδιωτική αγοραστική δύναμη. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε οικονομική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες. Επιπλέον, οι εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο σε μηχανήματα, εξοπλισμό και οχήματα. Με 126% του μέσου όρου της ΕΕ, η Αυστρία κατέχει την τέταρτη θέση.
3η θέση: Ολλανδία Η οικονομική ανάπτυξη των Κάτω Χωρών έδειξε για άλλη μια φορά θετικές αξίες. Με 2,2% την οικονομική ανάπτυξη, η ανάπτυξη ήταν θετική για τρίτη φορά στη σειρά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Με το 128% του μέσου όρου της ΕΕ, οι Κάτω Χώρες ήταν η χώρα με το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕγχΠ στην εθνική κοινότητα το 2016.
2η θέση: Ιρλανδία Μεταξύ 1995 και 2015, η οικονομία της Ιρλανδίας αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Το 2015 το ΑΕΠ της Ιρλανδίας ήταν 48,5% υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας. Υπεύθυνος για αυτό είναι η δυναμική οικονομική πολιτική, το υψηλό επίπεδο τιμών και η ισχυρή εισαγωγή. Με το 177%, το ΑΕΠ της Ιρλανδίας υπερέβη το μέσο όρο της ΕΕ κατά 77% και είναι το δεύτερο.
Θέση 1: Λουξεμβούργο Το Λουξεμβούργο είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ. Το 2016 σημειώθηκε θετική τάση 4,2%. Με τιμή ΑΕΠ 267% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό οφείλεται κυρίως στον υψηλό αριθμό των «ξένων» εργαζομένων που συμβάλλουν στην οικονομική κατάσταση αλλά δεν περιλαμβάνονται στον πληθυσμό του Λουξεμβούργου. 1η θέση στην κατάταξη.
http://www.allesgr.de/nea/137116/i-pio-plousies-chores-tis-e-e-ti-thesi-katalamvani-i-germania.html

Πατριαρχείο Σερβίας: ''Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδοξίας είναι η Ουκρανία''

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.
Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο, ήταν και η εκκλησιαστική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε υποθέσεις άλλης Τοπικής Εκκλησίας.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα, είναι ότι η Εκκλησία στην Ουκρανία χωρίστηκε, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να λύσει το πρόβλημα μονομερώς" - αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι δόθηκε αυτοκεφαλία χωρίς διάλογο με την Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, καθώς και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
"Η Εκκλησία της Σερβίας εμμένει στην απόφαση της, να μην αναγνωρίσει την νεοσυσταθείσα δομή στην Ουκρανία με επικεφαλής τους σχισματικούς Επιφάνιο Ντούμενκο και Φιλάρετο Ντενισένκο" - αναφέρει η ανακοίνωση της Σερβικής Εκκλησίας.
Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας δηλώνει ότι υποστηρίζει την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο.

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/29274-patriarxeio-serbias-to-megalutero-problima-tis-orthodojias-einai-i-oukrania