http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=449929
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
Ελεύθεροι από το ΙΚ πάνω από 70 κούρδοι μαθητές Συρία: Προέλαση τζιχαντιστών προς μαυσωλείο που φρουρούν Τούρκοι Πολεμικό μέτωπο στα σύνορα Ιράκ - Συρίας Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προελαύνουν προς μαυσωλείο στη βόρεια Συρία, σε περιοχή που θεωρείται από την Τουρκία κυρίαρχο έδαφός της και φρουρείται από τούρκους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις των κουρδικών δυνάμεων με τζιχαντιστές στα σύνορα Ιράκ - Συρίας. Σε μία θετική εξέλιξη, το Ισλαμικό Κράτος άφησε ελεύθερους περισσότερους από 70 κούρδους μαθητές από το Χαλέπι, οι οποίοι είχαν απαχθεί από τη βόρεια Συρία τον περασμένο Μάιο, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κούρδοι της Συρίας παρακολουθούν με κιάλια τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές Κούρδοι της Συρίας παρακολουθούν με κιάλια τις συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί ως έδαφός της στη βόρεια Συρία το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με βάση τη συνθήκη που υπογράφηκε με τη Γαλλία το 1921 όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Τουρκικά άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις σε λόφο κοντά στη συριακή πόλη Κομπανί, καθώς βλήματα έπληξαν τουρκικό έδαφος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, τόνισε ότι η εντολή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ και τη Συρία θα καλύπτει «όλες τις πιθανές απειλές και κινδύνους». Η τουρκική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη επί της πρότασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για την επέκταση της ήδη ισχύουσας εντολής, βάσει της οποίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν τους κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Με αυτήν, οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να αμυνθούν έναντι οποιασδήποτε απειλής εκ μέρους των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι μάχες συνεχίζονται στα σύνορα Συρίας - Ιράκ. Κούρδοι στρατιώτες ανακατέλαβαν την πόλη Ράμπια, όμως υπέστησαν σοβαρές απώλειες, σύμφωνα με πληροφορίες. Για την απελευθέρωση πάνω από 70 κούρδων μαθητών στη Συρία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες.Οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει συνολικά 153 μαθητές την ώρα που επέστρεφαν στο Χαλέπι στις 29 Μαΐου.
Πάτρα: Υπερτυχερός κέρδισε 1,5 εκατ. στο Λαϊκό Λαχείο! Την έκανε… λαχείο! Η ζωή ενός Πατρινού άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, κερδίζοντας τον πρώτο λαχνό του Λαϊκού Λαχείου και συγκεκριμένα 1,5 εκατ. ευρώ! Ο υπερτυχερός αγόρασε τον τυχερό λαχνό με αριθμό 52688 της 9ης σειράς από έναν μικροπωλητή, ο οποίος τον είχε προμηθευτεί από το πρακτορείο «Θησαυρός» του Βλάσση Μπαλασόπουλου στην πλατεία Γεωργίου 20. Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/501289/patra-ypertyheros-kerdise-1-5-ekat-sto-laiko-laheio#ixzz3EpnmuwYO
Ερρίκος Ντυνάν: Το πρώτο ισχυρό βέτο στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς παραμένουν άφαντοι μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο πλειστηριασμός και έγινε γνωστό ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» κατακυρώθηκε στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου ζήτησε συνάντηση με τη νέα διοίκηση. Ωστόσο, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δώσει «σημεία ζωής», με τους εργαζόμενους να εκφράζουν έκδηλα την αγωνία τους. «Έχουμε ζητήσει συνάντηση και αγωνιούμε πότε θα γίνει, διότι τα θέματα είναι πολλά» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Κωνσταντίνος Κρέτσης, στο onmed.gr. «Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τις συμβάσεις μας και το μέλλον μας ευρύτερα στη νέα εποχή, που έχει ξεκινήσει για το νοσηλευτήριο» προσθέτει. Οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν» έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς η επιχείρηση «σωτηρίας» του νοσηλευτηρίου που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και τον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και υλοποιήθηκε στην τελική φάση του από τον νυν υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, περιλαμβάνει μείωση του εργατικού κόστους και αναδιάρθρωση των θέσεων εργασίας, όρος που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων, μειώσεων μισθών και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ο κ. Κρέτσης ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει δηλώσει στο onmed.gr ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απόλυση, μία θέση την οποία θα καταθέσει μάλιστα στη νέα διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑΣ Α.Ε. «Δεν θα δεχθούμε απολύσεις, η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη», σημειώνει ο κ. Κρέτσης και συμπληρώνει: «Για το λόγο αυτόν, θα πιέσουμε τη νέα διοίκηση, να εξασφαλίσει ονομαστικά τις θέσεις εργασίας». Υπενθυμίζεται ότι στο «Ερρίκος Ντυνάν» εργάζονται περίπου 1.040 άτομα σήμερα, εκ των οποίων οι 180 με 200 είναι γιατροί. Στο προσωπικό οφείλονται δεδουλευμένα 5 έως και 10 μηνών, συνολικού ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλεται ότι το νοσηλευτήριο παρέμεινε ανοιχτό και δεν κατέρρευσε πλήρως λειτουργικά, είχαν καταγγείλει τον κ. Γεωργιάδη για «πιέσεις» και «τρομοκράτηση», καθώς και την κυβέρνηση για αποφάσεις που εκπορεύονται από «αντεργατικό πλαίσιο, οικονομική ασφυξία κατά των εργαζομένων και συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς». Ο κίνδυνος είναι ορατός, από το πλάνο «σωτηρίας», που συνεχίζει να διαφημίζει ως τέτοιο ο κ. Γεωργιάδης, οι εργαζόμενοι να βγουν «σωσμένοι» αλλά με πετσοκομμένα δικαιώματα, στα μέτρα των απαιτήσεων των νέων ιδιοκτητών. Read more: http://www.newsbomb.gr/fakelos-ygeia/story/501175/errikos-ntynan-to-proto-ishyro-veto-stin-imithea-ae#ixzz3Epn1OjmH
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΧΗΣΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕΙΡΗΝΕΣ??
http://greek-weather.org/viewtopic.php?f=153&t=8529
Σε «συναγερμό» θα μπει όλη η χώρα την Τετάρτη, αφού σειρήνες θα ηχήσουν στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2014».
Η δοκιμαστική ενεργοποίηση των σειρήνων θα γίνει την Τετάρτη 1/10 στις 11 π.μ.
Συγκεκριμένα, στις 11:00, θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) και στις 11:05, θα σημάνει λήξη συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
Σε «συναγερμό» θα μπει όλη η χώρα την Τετάρτη, αφού σειρήνες θα ηχήσουν στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2014».
Η δοκιμαστική ενεργοποίηση των σειρήνων θα γίνει την Τετάρτη 1/10 στις 11 π.μ.
Συγκεκριμένα, στις 11:00, θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης) και στις 11:05, θα σημάνει λήξη συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
.ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ:
’Οταν έρθει να κατοικήσει σε όλο το χώρο της ψυχής μας ο Χριστός, τότε φεύγουν όλα τα προβλήματα, όλες οι πλάνες, όλες οι στενοχώριες. Τότε φεύγει και η αμαρτία».
«Να κάνετε μετάνοιες, όταν προσεύχεσθε. ‘Εστω και αν αυτό σας κουράζει.
Η προσευχη που συνοδευεται Απο Εκουσια Θυσια, γινεται πιο ευαρεστη στο θεο και πιο αποτελεσματικη».
Ο Γέροντας συμβούλευε τα πνευματικά του τέκνα να προσεύχονται για τους άλλους, ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα:
«Ξέρετε, αισθάνομαι ότι με τις προσευχές μου σας βοηθώ πολύ».
- «‘ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
- ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΠΑΘΗ,
- ΜΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΛΕΤΕ,
Γιατί Θα Το Μάθει Ο Διάβολος Και Θα Ξεσηκώσει Αντίσταση Στην Ψυχή Του Και Η Προσευχή Σας Δεν Θα Φέρει Κανένα Αποτέλεσμα.
ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑΕΙ».
Ελπίδα
Το ζητούμενο με την ελπίδα δεν είναι αν πρέπει να την ενστερνίζεσαι ή όχι, αλλά μέχρι πού δικαιούσαι να ελπίζεις. Η ελπίδα μοιάζει με την τύχη, για την οποία ο Φράνσις Μπέικον έλεγε ότι είναι άλλοτε σαν την αγορά, όπου, αν περιμένεις, θα δεις τις τιμές να πέφτουν, και άλλοτε σαν την προσφορά της μάντισσας Σίβυλλας, η οποία πρότεινε στον βασιλιά της Ρώμης Ταρκουίνιο να του πουλήσει εννέα βιβλία προφητειών, και όταν εκείνος αρνήθηκε, του πρόσφερε τα έξι στην ίδια τιμή, κι όταν και πάλι εκείνος αρνήθηκε, του πούλησε τα τρία στην ίδια τιμή.
Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Η πρόβλεψη, όσο χρήσιμη κι αν μας είναι για να προγραμματίζομε την ζωή μας, δεν παύει, όντας ευεπίφορη στην διάψευση, να μας οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές. Η πρόβλεψη ότι η χώρα του, η Γαλλία, δεν θα μπορούσε να αντισταθεί πλέον στους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ώθησε τον Στρατάρχη Πετέν, στερώντας του κάθε ελπίδα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν αλλιώς, να υπογράψει ανακωχή μαζί τους, γεγονός που, μεταξύ άλλων, ήταν η αιτία να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου, η οποία μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση.
Το να επιμένεις, πάλι, να ελπίζεις, ακολουθώντας την ρήση του μεγάλου οραματιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι δεν πρέπει ποτέ να χάνομε την ατελείωτη ελπίδα, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι θα σου έρθουν βολικά τα πράγματα. Ο Θερυσίων, μας θυμίζει ο Μοντέν, παρότρυνε τον βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη Α' να βάλει τέλος στη ζωή του μετά την μάχη που είχε χάσει, όταν, μάλιστα, οι υποθέσεις του είχαν περιέλθει σε άσχημη κατάσταση. Ετσι, δεν θα έδινε την ευκαιρία στους αντιπάλους είτε να τον σκοτώσουν υποβάλλοντάς τον σε βασανιστήρια είτε κρατώντας τον στην ζωή να τον εξευτελίσουν. Ο Κλεομένης απέρριψε την λύση της αυτοκτονίας θεωρώντας την τελευταία αυτήν φαρμάκι, που ποτέ δεν θα μπορούσε να του λείψει και το οποίο, όσο μας απομένει έστω και μια στάλα ελπίδας, δεν πρέπει να δοκιμάζομε. Αυτοκτόνησε, βέβαια, αργότερα, αφού πρώτα δοκίμασε την τύχη του ώς την έσχατη στιγμή κι έχασε κάθε ελπίδα να ανακτήσει την δύναμή του. Η διαφορά είναι ότι, αν είχε αυτοκτονήσει τότε, θα είχε υποστεί έναν τιμημένο θάνατο, ενώ μετά εξωθήθηκε στην αυτοχειρία κάτω από το βάρος της ατίμασης που υπέστη από την πατρίδα του, την Σπάρτη. Κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωσε στρατό Αρκάδων προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σπάρτης και, ακόμη, ότι δωροδόκησε το Μαντείο των Δελφών να βγάλει χρησμό τέτοιον που να τον επικαλεστεί για να εκθρονίσει τον συμβασιλέα του Δημάρατο.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν, ενώ υπάρχουν περιθώρια να ελπίζεις, αγνοήσεις την ελπίδα, μπορεί να έχεις, όπως ο Πετέν, τύχη κακή. Αν εξαντλήσεις, όπως ο Κλεομένης, και την τελευταία σταγόνα ελπίδας, ποιος σου λέει ότι το τέλος σου δεν θα είναι οδυνηρό -τόσο, μάλιστα, ώστε να μετανιώσεις που ήλπισες σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Η ζωή -αντίθετα προς εκείνο που λέγεται ότι μας ανήκει- είναι πέρα από μας. Ο,τι, πράγματι, μας ανήκει είναι οι επιλογές μας και τα αποτελέσματα που συνεπάγονται αυτές, τα οποία, όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο, όταν προκύψουν, ότι θα ανταποκρίνονται στις προθέσεις μας και στις βουλήσεις μας.
Ενα πείραμα είναι η ζωή, μέσα από το οποίο βλέπει κανείς αν οι σκέψεις του και οι στόχοι του αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ο πειραματιστής δεν ξέρει, βέβαια, εκ των προτέρων, αν το πείραμα που αναλαμβάνει να εκτελέσει θα τον δικαιώσει, και εκείνο που έχει μέσα στο μυαλό του θα αποδειχθεί ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Θα πρέπει, για να δει αν η επιλογή του είναι σωστή, να εκτελέσει πρώτα το πείραμα -και ίσως χρειαστεί να το εκτελέσει ξανά και ξανά διορθώνοντάς το κάθε φορά μέχρι να πειστεί ότι έλαβε υπόψη του όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους. Είναι πάντοτε ενδεχόμενο, βέβαια, το πείραμα, τελικά, να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες του, και να χρειαστεί να κάνει άλλες σκέψεις, για να τις θέσει και πάλι στην βάσανο του πειράματος. Ετσι δεν γίνεται και με την ζωή, όμως; Δεν περιμένομε οι σκέψεις μας και οι αποφάσεις μας να δικαιωθούν από την ζωή; Κι αν η ζωή συμβεί να τις διαψεύσει, δεν τις εγκαταλείπομε, όπως ο επιστήμονας που αλλάζει τις υποθέσεις του όταν πειστεί ότι το πείραμα δεν τις δικαιώνει; Είναι στο φυσικό μας μέσα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε επιμένοντας στις θέσεις μας είτε μεταβάλλοντάς τες, να μην σταματάμε.
Υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, στιγμές που οι επιλογές μας στην ζωή μπαίνουν στην δοκιμασία του πειράματος άπαξ. Ο,τι αποφασίζεις, αυτό είναι. Δεν υπάρχει, εν προκειμένω, η δυνατότητα της επιστροφής, για να δοκιμάσεις πάλι, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Πετέν, που η απεμπόληση της ελπίδας συνεπέφερε την καταδίκη του, και του Κλεομένη, που, στην προσπάθειά του να πιει την τελευταία σταγόνα ελπίδας, αυτοκτόνησε. Είναι αυτές οι περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, ασφαλώς, που δείχνουν ότι η ζωή, όσο επιθυμητή κι αν είναι, δεν παύει να είναι επικίνδυνο εγχείρημα -πέρα από χρήσιμο πείραμα.
Τέως πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, teopelegrinis@gmail. com
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ! Στο έλεος των τραπεζών Τα πιστωτικά ιδρύματα θα σώζουν ή θα καταστρέφουν -κατά βούληση- εταιρείες και επιχειρηματίες
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Εταιρείες θα περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε άλλα (και ξένα) χέρια και επαγγελματίες ενοχλητικοί, μη συνεργάσιμοι ή ανταγωνιστικοί θα βρεθούν εκτός παιδιάς
ΤΡΙΓΜΟΥΣ στην αγορά, επιχειρηματική και τραπεζική, αλλά και νέο πονοκέφαλο προκαλεί η απόφαση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. να παρέχει έναντι αντιτίμου πρόσβαση στα αρνητικά στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που αντλεί από τις τράπεζες.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ-Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Α.Ε. αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπική εταιρεία αλλά με μετόχους αποκλειστικά πιστωτικά ιδρύματα και θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μέτοχοι της εταιρείας είναι οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, δηλαδή και οι 4 συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) που ως γνωστόν μετοχικά ελέγχονται έως 68% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το παράδοξο είναι πως στις αρχές λειτουργίας της εταιρείας «με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης» διαφημίζονται μεταξύ άλλων «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η παροχή προς αυτόν κάθε δυνατής συνδρομής σχετικά με τα δεδομένα που τον αφορούν».
Ουσιαστικά η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στη διάθεση των οποίων έχουν περιέλθει κάθε λογής προσωπικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, λειτουργεί ως η μεγαλύτερη βάση δεδομένων γνωστοποιούμενα έναντι εύλογου αντιτίμου.
Εύλογες οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε όλα τα μέτωπα, με προεξάρχοντα τον επιχειρηματικό κόσμο που εκφράζει την αγανάκτησή του για το κερδοσκοπικό παιχνίδι το οποίο παίζεται -όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς- στην πλάτη των χειμαζόμενων επιχειρήσεων και στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η διαχείριση των ίδιων των τραπεζών την περίοδο του άλογου δανεισμού.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δηλώνει πως «τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν». Οι φόβοι επικεντρώνονται στο ότι με ανοιχτή την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία ο αθέμιτος αναγωνισμός θα οργιάσει και οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν την αναζωογόννηση της επιχειρηματικότητας θα διογκωθούν.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόπιστο προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας μίας εταιρείας αν δεν αξιολογηθούν σωστά. Είναι προφανές πως μία εταιρεία δεν μπορεί να κρίνεται πιστοληπτικά μόνο με βάση τις ακάλυπτες επιταγές χωρίς να συνεκτιμώνται και άλλες παράμετροι.
Υπενθυμίζεται ότι κατά παρέκκλιση του σκοπού σύστασης της Α.Ε. η εταιρεία διέθεσε πρώτα επί πληρωμή δικαστηριακά στοιχεία και πλέον επεκτείνεται και στη διάθεση των τραπεζικών στοιχείων. Αυτών που αντλούν οι ίδιοι οι μέτοχοι -δηλαδή οι τράπεζες- από τους πελάτες τους προκειμένου να εγκρίνουν τη χορήγηση δανείου.
Το όλο θέμα προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε μία συγκυρία που δρομολογείται το πλαίσιο για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ξεπερνούν κατά πολύ τα 80 δισ. ευρώ), διαδικασία όπου οι τράπεζες -μέτοχοι της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ- θα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο για τη διάσωση ή μη μίας εταιρείας ή φυσικού προσώπου, θα έχουν την σχεδόν απόλυτη δικαιοδοσία να χορηγούν στοιχεία σε ανταγωνιστικές ή μη επιχειρήσεις για λογαριασμό πελατών ή ανταγωνιστών τους.
Στην αγορά θεωρείται κοινό μυστικό (και ανησυχία) πως μέσω της διευθέτησης των NPLs θα γίνει το μεγαλύτερο «ξεκαθάρισμα» δυνάμεων στο εγχώριο επιχειρείν, πως εταιρείες θα περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε άλλα (και ξένα) χέρια, πως επαγγελματίες ενοχλητικοί, μη συνεργάσιμοι ή ανταγωνιστικοί θα βρεθούν εκτός παιδιάς προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τρίτων.
Σε «κερκόπορτα για τους δανειστές τα κόκκινα δάνεια...» προειδοποιούσε η «Ε» από τις αρχές Μαρτίου. Σχεδόν απόλυτη επικυριαρχία των τραπεζών, και μέσω της θυγατρικής τους, σε σημείο που δικαίωμα παρέμβασης δεν θα έχει καν ο υπουργός Ανάπτυξης. Και αυτό σε μία περίοδο που η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, που ο επικεφαλής της Task Force, Horst Reichenbach, δείχνει ως κύριο πρόβλημα τη μη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Ν. Δένδιας λέει -και σωστά- πως ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία.
Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποίων στοιχείων αλλά πώς γίνεται η εκμετάλλευσή τους, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας.
Οι «σκιές» του Τειρεσία
Του ΝΙΚΟΥ ΔΑΜΑΣΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δικηγόρος
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ του νόμου 2472/1997, «για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», δεν φαίνεται να καλύπτει ευθέως και τα οικονομικά-επιχειρηματικά δεδομένα των νομικών προσώπων κάθε μορφής, παρά το γεγονός ότι οι λεγόμενες προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. και Ε.Ε.), αλλά συχνά και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, στην ουσία αποτελούν μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, για τη λειτουργία των οποίων οι ομόρρυθμοι εταίροι τους φέρουν εκ του νόμου και ατομική ευθύνη για τα χρέη των εταιρειών.
Η λειτουργία της υπηρεσίας «ΤΣΕΚ», που ήδη προωθείται εμπορικά και παρέχεται από την Τειρεσίας Α.Ε., βασίζεται σε αυτό ακριβώς το νομοθετικό έλλειμμα, εμπορευματοποιώντας τις πληροφορίες που αφορούν σε δυσμενή οικονομικά στοιχεία νομικών προσώπων. Αν ερευνήσει μάλιστα κανείς το σχετικό ιστότοπο «tsek.teiresias.gr», στο πεδίο «πρόσβαση και δεδομένα» θα διαπιστώσει ότι δεν καθίσταται σαφές πως τα υπό έρευνα δεδομένα δεν αφορούν στοιχεία φυσικών προσώπων. Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στην ενότητα «όροι και προϋποθέσεις» προκειμένου να το διαπιστώσει.
Αυτή καθ' εαυτήν, όμως, η μεθοδολογία τήρησης και καταχώρισης στοιχείων στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο άδικης διαπόμπευσης και εμπορικής απομόνωσης επιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε χρηματοδότηση με σκληρούς, επαχθείς και ενίοτε παράνομους όρους (π.χ. τοκογλυφικούς).
Για παράδειγμα, ο λήπτης πληροφοριών μέσω του «ΤΣΕΚ» μπορεί να λάβει γνώση μόνο του είδους και του αριθμού των δυσμενών στοιχείων του αντισυμβαλλομένου του (π.χ. δύο ακάλυπτες επιταγές, μία διαταγή πληρωμής, μία κατάσχεση) και όχι τυχόν νόμιμων και βάσιμων αντιρρήσεών του σε παράνομες και καταχρηστικές αξιώσεις. Ακόμα, λοιπόν, και αν η καταχωρισμένη στη μαύρη λίστα επιχείρηση δικαιωθεί δικαστικά στο μέλλον, η εν τω μεταξύ υφιστάμενη εμπορική δυσφήμησή της, μέσω της καταχώρισης στο ΣΑΥ, θα της επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι προφανές ότι με το υπάρχον, παντελώς αρρύθμιστο νομοθετικά, πλαίσιο τίθεται άδικα και άκριτα στην ίδια μοίρα έναντι της αγοράς τόσο ο επιχειρηματίας-θύμα μιας τοκογλυφικής δραστηριότητας όσο και ο «μπαταχτσής».
Συνεπώς, καθίσταται δικαιοπολιτικά αναγκαία η άμεση παρέμβαση του νομοθέτη και η κατάστρωση σαφών και συγκεκριμένων κριτηρίων συλλογής, επεξεργασίας και μετάδοσης τέτοιων πληροφοριών και δεδομένων και για τα νομικά πρόσωπα, έτσι ώστε αφ' ενός να εξυπηρετείται η ασφάλεια των συναλλαγών και αφ' ετέρου να αποτρέπεται η άλογη και επικίνδυνη διαχείριση και εμπορευματοποίηση της πληροφορίας.
Ελληνογερμανικά «παράδοξα»
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=449549Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΗ
Αν και οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σταθερά υπό τη σκιά ενός ιστορικά βεβαρημένου παρελθόντος, εκείνο που καθόριζε ανέκαθεν ποιότητα, επίπεδο ανάπτυξης και το περιεχόμενό τους αναφέρεται κύρια στο εκάστοτε παρόν. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι μεταπολεμικές εκκρεμότητες ανάμεσα στις δύο χώρες ανασύρονταν στην επιφάνεια ευθύς μόλις υπήρχε κάποια ένταση με αφορμή ένα επίκαιρο συμβάν, όπως το μνημόνιο και οι συνέπειες της κρίσης.
Παρά δε τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η επίσημη ελληνική πλευρά ουδέποτε διεκδίκησε συστηματικά και αποφασιστικά ό,τι όφειλαν Δυτική και Ανατολική και οφείλει σήμερα η επανενωμένη Γερμανία στη χώρα μας από τον καιρό της ναζιστικής κατοχής. Τούτο συνιστά ασφαλώς και το βασικό λόγο μη διευθέτησης του χρονίζοντος αυτού καίριου ζητήματος, του οποίου η σημαντικότερη πτυχή είναι η ηθική βεβαίως και κατόπιν η -κατά κόρον προβαλλόμενη- οικονομική.
Τον πυρήνα των σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας συνιστούν από δεκαετιών, ως γνωστόν, οι οικονομικές συναλλαγές, στο πεδίο των οποίων η γερμανική υπεροχή είναι πέραν από εμφανής. Η Ελλάδα αγόραζε μέχρι πρότινος το 70% των εισαγόμενων προϊόντων της από τη Γερμανία, ποσοστό που έπεσε κάθετα λόγω της κρίσης και των επιβληθέντων μνημονίων. Το γιατί η Γερμανία συνέβαλλε στο «σκότωμα» μιας δικής της μεγάλης αγοράς είναι ένα από τα παράδοξα που μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μπορούσε να εξηγήσει. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία αποτελούσαν το 1/4 ή ακόμη και 1/3 των συνολικών, όμως η Ελλάδα ωφελούνταν σημαντικά από τον ανερχόμενο γερμανικό τουρισμό στα νησιά μας. Αναφορικά δε με το θέμα των Ελλήνων μεταναστών, τούτο είχε μεν κι έχει ιδαίτερα θετικά στοιχεία, αλλά υπήρξε ωσαύτως κι η δεύτερη μετά τον εμφύλιο αιτία ερήμωσης ολόκληρων περιοχών της ελληνικής υπαίθρου.
Αφότου ξέσπασε όμως το γνωστό σκάνδαλο Ζίμενς, η ελληνική κοινή γνώμη άρχισε να πληροφορείται ότι πίσω από τα ωραία αντισταθμιστικά, επιχειρηματικά, συναλλαγματικά κ.ά. οφέλη, υπήρχε ανέκαθεν ένα παρασκήνιο διαφθοράς και πολιτικού κυνισμού απίθανων διαστάσεων. Η υπόθεση Ζίμενς εν Ελλάδι ανακινήθηκε βεβαίως στα πλαίσια αμερικανο-γερμανικών εμπορικών ανταγωνισμών και συνιστά ένα ζήτημα εάν ωφελήθηκε η Ελλάδα με την «αποκάλυψη» του εγχώριου σκανδάλου. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το Βατοπέδι, όπου έπεσαν πολλοί (μεταξύ άλλων κι ο γράφων) στη «λούμπα». Ο λόγος ασφαλώς για χειρισμούς κι όχι επί της ουσίας. Πέραν τούτων όμως, οι επιπτώσεις από το χρηματισμό στο πολιτικό σύστημα κι η δράση των διαφόρων Χριστοφοράκων στα εσωτερικά των κομμάτων υπήρξαν καταστροφικές. Το χειρότερο δε όλων, αφού συνελήφθη και καταδικάστηκε ο «μοναδικός» κλέφτης, του ΠΑΣΟΚ βεβαίως, μετά έπεσε «πέπλο σιωπής» για όλους και για όλα με ευθύνη βεβαίως και της γερμανικής πλευράς. Ετερον παράδοξον τούτο.
Η πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων κινείται σήμερα στον αστερισμό της τρόικας, των δόσεων και των δεσμών του χρέους, όπου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο αναφορικά με την αναδιάρθρωσή του. Ενώ οι πάντες όμως ομονοούν στο ότι η εξυπηρέτηση ενός δυσθεώρητου για την Ελλάδα χρέους θεωρείται δυνατή μόνο με τη διαγραφή μέρους του ίδιου, η γερμανική πλευρά αποφεύγει να κάνει νύξη για το κυρίως ζήτημα. Τούτο επιβεβαιώθηκε εκ νέου με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου απεκόμισε απλώς επαίνους και υποσχέσεις στήριξης του έργου του: ausser spesen nichts gewesen (= τίποτε εκτός από έξοδα κίνησης). Αποσκοπεί μήπως η Γερμανία να κρατάει σε ομηρία τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διατηρώντας την ηγεμονία της μέσα στην Ε.Ε.; Γερμανική Ευρώπη λοιπόν αντί ευρωπαϊκής Γερμανίας; Παράδοξο ή φυσιολογικό;
Η ευρωπαϊκή επιτροπεία στη χώρα μας ασκείται μεταξύ άλλων και από Γερμανούς τεχνοκράτες, ενώ στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων και ξένων επενδύσεων κινείται κάποιος υφυπουργός, κομματάρχης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, έχοντας καταγράψει ήδη σειρά περίεργων «επεισοδίων». Τελευταία, ο Χανς Φούχτελ αποδοκιμάσθηκε δημόσια καθώς ζητούσε από δημάρχους να του αποστείλουν λίστα με περιουσιακά στοιχεία των δήμων τους. Κάποιοι εξ αυτών, όμως, το εξέλαβαν ως να επεδίωκε να τους «αρπάξει» δημοτική περιουσία και τον «εξαπέστειλαν» βεβαίως. Και μέσα σε όλα τούτα, το πρωτοφανές παράδοξο που έγινε γνωστό προχθές μόλις: παραιτήθηκε Ελλην πρέσβης! Το γεγονός καταγράφηκε στο Βερολίνο. Και ακόμη αγωνιούμε ενταύθα για το τι και πώς συνέβη. Ω τάλας Ελλάς...
* Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμων tzortzis.jan@gmail.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)