Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Παναρίτη και Γκάλμπρειθ συνοδεύουν τον Βαρουφάκη στο Eurogroup

Τελικά επιβεβαιώθηκε.
Τον Υπουργό Οικονομικών συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρειθ, συνεργάτης του Γιάννη Βαρουφάκη από παλιά, με τον οποίο έχουν διατυπώσει και κοινή πρόταση εξόδου από την κρίση αλλά και ένα πρόσωπο έκπληξη.
Η οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη, πρώην βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Η Έλενα Παναρίτη είχε εργαστεί ως οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη της στο Bloomberg δήλωνε ότι «Πρέπει να γίνει στροφή 180 μοιρών, από τη λιτότητα να στραφούμε αποκλειστικά στις δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις, η γραφειοκρατία, οι δομές».
Και οι δύο, συνοδεύουν άτυπα τον Γιάννη Βαρουφάκη, χωρίς να έχουν θέση συμβούλου.
Στη συνοδεία του υπουργού βρίσκεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης.
Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί, πιθανότατα αύριο, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις) Ευκλείδης Τσακαλώτος.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/11/-politiki-panariti-galbreith_n_6660480.html?utm_hp_ref=greece&ncid=fcbklnkgrhpmg00000001

Το δημόσιο χρέος «τραβά» την ανηφόρα

Άλμα περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει το δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα, στο 185% του ΑΕΠ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το 2104, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ανακοίνωσε σήμερα (11/2) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Ο κ. Μαρδάς εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξητική πορεία του χρέους το οποίο όπως είπε «είναι μη βιώσιμο και πρέπει να το απαλύνουμε». Μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχει μελέτη του Ινστιτούτου Levy που προβλέπει ότι το χρέος θα φθάσει το 205% του ΑΕΠ το 2015 διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν την υιοθετεί αλλά ότι την παρακολουθεί για να διευκρινίσει αν τα συμπεράσματα της είναι ψευδή ή αληθή.
Σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στα 20 μισθολόγια που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα τα οποία όπως είπε δημιουργούν στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προανήγγειλε, πάντως, ότι θα χορηγείται πριμ παραγωγικότητας στους εφοριακούς ανάλογα με κριτήρια που θα αποφασισθούν και θα έχουν σχέση με τον αριθμό των υποθέσεων που θα ελέγχουν ή το ύψος των εσόδων που θα βεβαιώνουν.
Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση του ότι από τη σύλληψη του λαθρεμπορίου καυσίμων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, μπορούν να εισπραχτούν 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και άλλα 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο ίδιος, επίσης, προχώρα στην κοστολόγηση των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι υπουργοί.

http://www.efsyn.gr/arthro/dimosio-hreos-trava-tin-anifora

Στο Εurogroup η διαπραγμάτευση, στις πλατείες το μήνυμα

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων βρίσκεται η Ελλάδα, με τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup που έχει αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.
Στην παρθενική συμμετοχή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δικαιούται διαφορετική αντιμετώπιση, έχοντας ανά χείρας τις προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και την ευρύτατη στήριξη του λαού.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στέλνουν μήνυμα κατά της λιτότητας πλημμυρίζοντας δρόμους και πλατείες και βροντοφωνάζοντας «Ούτε βήμα πίσω».

Στο κέντρο του τραπεζιού η Ελλάδα (19:52)

Κεντρική θέση έχει η Ελλάδα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως δείχνει και η σχετική φωτογραφία.
Eurogroup - τραπέζιΚάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να τη δείτε στο σωστό μέγεθος | 
Στη μία πλευρά (στα δεξιά) του τραπεζιού είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχοντας δίπλα του την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 
Αρκετά πιο αριστερά είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται να... κρατάει τις αποστάσεις.

Eurogroup, Ελλάδα, ΔΝΤ... (photo) (19:46)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανάμεσα στη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Το πανό για Μέρκελ-Simens (19:42)

Μάριος Βαλασόπουλος

Συγκέντρωση στην Πάτρα (19:37)

Χιλιάδες κόσμου αψήφησαν το κρύο και βρέθηκαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση  στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup.  

Με το φακό της «Εφ.Συν.» στο Σύνταγμα (19:30)

Μάριος Βαλασόπουλος
Μάριος Βαλασόπουλος

Η άφιξη του Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup (19:25)

Βίντεο από την άφιξη του Γ. Βαρουφάκη. Η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση της με τον Βαρουφάκη και τους υπόλοιπους της ελληνικής αντιπορσωπεία, τους χαρακτήρισε: «ικανούς, έξυπνους και διαβασμένους για τα θέματα τους». 

Οι δηλώσεις του Μ. Σαπέν πριν το Eurogroup (19:21)

Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο γάλλος Υπ.Οικ. κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

Η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κάνει το γύρο του κόσμου (19:15)

REUTERS/Alkis Konstantinidis
Εκτενή αναφορά στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για τους Έλληνες που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας.
«Την ώρα που στις Βρυξέλλες κρίνεται το μέλλον της χώρας τους, οι πολίτες της Αθήνας πλημμύρισαν τους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην Ευρώπη και να στηρίξουν την κυβέρνησή τους», μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές από την ελληνική πρωτεύουσα.

«Στις πόλεις της Ελλάδας & της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης» (19:11)

Το twett του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Γεμίζει με κόσμο ο Λευκός Πύργος (19:07)

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση κατά της λιτότητας και στη Θεσσαλονίκη. Ξεπερνούν τους 5000 οι συγκεντρωμένοι. Καταφθάνει συνέχεια κόσμος.

Μεγάλη συγκέντρωση κατά της λιτότητας σε εξέλιξη στο Σύνταγμα (18:48)

Έφθασε ο Γ. Βαρουφάκης (18:45)

REUTERS
Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε εάν η Αθήνα σκέφτεται την έξοδο από την ευρωζώνη και απάντησε: «βεβαίως όχι», επαναλαμβάνοντας ότι είναι σίγουρος πως θα έχει σήμερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τους εταίρους.  

«Ανάσα αξιοπρέπειας» σε Ελλάδα και Ευρώπη (18:41)

Σήμερα και τις 15 Φεβρουαρίου, λαϊκές συνελεύσεις, οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα καλούν σε μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στη λιτότητα και τους εκβιασμούς των δανειστών. Με σύνθημα «ούτε βήμα πίσω», οι πλατείες πιέζουν για «σύγκρουση». 

Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον Βαρουφάκη (18:37)

«Είχαμε μια καλή συνάντηση. Ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπα» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ μετά τη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Κλειστή η Αμαλίας, χιλιάδες κόσμου καταφθάνει στο Σύνταγμα (18:35)

@tetRadio
Κόσμος καταφθάνει συνέχεια στο Σύνταγμα. Χιλιάδες κόσμος έχει συγκεντρωθεί στη πλατεία προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά των δανειστών και της λιτότητας. Κλειστή η Αμαλίας.

Β. Σόιμπλε: «Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί»(18:29)

«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει. Όμως αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα καινούριο» τόνισε ο Β. Σόιμπλε λίγο πριν το έκτακτο Eurogroup. «Δεν περιμένουμε αποφάσεις σήμερα περιμένουμε να ακούσουμε την Ελλάδα».  Για την τρόικα είπε πως δεν έχει σημασία πως θα ονομάζεται από εδώ και πέρα. 

Τσίπρας: «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» (18:22)

Με τη φράση «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» και μια φωτογραφία της Βουλής την ώρα που χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα απόλυτου σεβασμού στη λαϊκή κυριαρχία εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.
«Βάζουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω απ’ όλα. Στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα. Τα 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες που υπέφεραν άδικα τόσο χρόνια. Οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί. Οι 300.000 νέοι και νέες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Αυτοί θα είναι στο Eurogroup», έγραψε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Συλλαλητήριο και έξω από την ΕΡΤ (18:19)

Συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή πραγματοποιούν αυτή την ώρα η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Συντονισμός Ενάντια σε Κλεισίματα και Διαθεσιμότητες. Μερικές εκατοντάδες οι συγκεντρωμένοι. 

Αύριο η άτυπη σύνοδος κορυφής (18:16)

Tην επομένη, 12 Φεβρουαρίου, στην άτυπη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη προ των συνόδων κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Π. Μοσκοβισί: Ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας την θέληση του ελληνικού λαού, αλλά... (18:12)

Ο Πιέρ ΜοσκοβισίEUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
«Είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση...είναι η ευκαιρία για τον έλληνα υπουργό να παρουσιάσει την ιδέες του τις λύσεις του... Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη... Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα... Πρέπει και η Ελλάδα να καταλάβει ότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις» δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη για καλή θέληση... είμαι σίγουρος ότι έχουμε τον ίδιο στόχο: την Ελλάδα στην ευρωζώνη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας... αυτή η συλλογική συνάντηση θα είναι ευκαιρία για τον Βαρουφάκη να παρουσιάσει τις θέσεις του και να ακούσει και τις θέσεις τις ευρωζώνης... Υπάρχει ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας την θέληση του ελληνικού λαού. Αλλά πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δεσμεύσεις... Θέλουμε αυτό τον συμβιβασμό. Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τον συμβιβασμό. Σήμερα δεν είναι στο τραπέζι θέματα τεχνικής, αλλά πολιτικής να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και να δούμε πως θα προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα... Και μετά θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό Eurogroup την Δευτέρα... Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ακούσουμε ο ένας τον άλλον».

Προειδοποιεί ο Τ. Γκάιτνερ για πιθανό Grexit (18:02)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφέρθηκε σε «κίνδυνο επέκτασης της κρίσης», σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μίλησε για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Buttonwood Gathering του Economist, που διοργανώθηκε στο Μανχάταν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκάιτνερ έκανε αναφορά σε «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Προθεσμία δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση (17:53)

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει προθεσμία δύο εβδομάδων πριν ξεκινήσει να χτυπά η σειρήνα με τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, για να κλείσει την εξάμηνη συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους και να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT για τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Πτώση στο χρηματιστήριο (17:49)

Κάτω από τις 800 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών. Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες η πτώση, 83,6 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος.

Αφίσα στο κέντρο της Αθήνας (17:42)

«Ούτε βήμα πίσω» (17:25)

Εκτός από τα καλέσματα που διακινούνται στο facebook για τις αποψινές συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος στις 18.30 και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, βροχή καταφθάνουν το τελευταίο 24ωρο καλέσματα σωματείων, λαϊκών συνελεύσεων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, επιχειρώντας να δώσουν στις σημερινές συγκεντρώσεις «Ανάσας Αξιοπρέπειας» χαρακτήρα οριστικής ανατροπής της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και όχι απλώς προωθητικής υποστήριξης στην κυβέρνηση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις στην αποψινή έκτακτη σύνοδο του Eurogroup και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.  

Συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ (17:22)

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.  

Αλ. Τσίπρας: «Στόχος μας είναι να βάλουμε πάνω από όλα τις ανάγκες τους λαού μας» (17:18)

«Το όραμα μας για το πρόγραμμα μας και τις πολιτικές μας είναι σαφές: ο στόχος μας είναι να βάλουμε πάνω από όλα τις ανάγκες τους λαού μας»

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Δεν περιμένω αποτέλεσμα σήμερα» (17:14)

«Θα ακούσω τον υπουργό Οικονομικών και μετά θα δούμε σε ποια βάση μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Θα εκφράσω την ελπίδα μου να συνεχίσουν στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Υπό ποιες συνθήκες, θα το συζητήσουμε σήμερα. Θα ακούσω πρώτα τον Έλληνα υπουργό. Είναι η πρώτη του φορά στο Εurogroup. Είναι μια νέα κυβέρνηση με τις δικές της φιλοδοξίες...δεν περιμένω αποτέλεσμα σήμερα...Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα...Θα καλωσορίσω τον νέο υπουργό Οικονομικών» δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει το Εurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ.     

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Υποστήριξη χωρίς πρόγραμμα, είναι αδιανόητη» (17:09)

Μιλώντας ενώπιον του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, (η πλειοψηφία του οποίου έχει ταχθεί κατά μιας νέας βοήθειας για την Ελλάδα) ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι μπορεί το πρόγραμμα διάσωσης να  «πειραχθεί» λίγο, αλλά οι γενικές γραμμές της αρχικής συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν.
«Μια συμφωνία είναι μια συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός τους πλαισίου του προγράμματος, μπορούν να αντικατασταθούν ορισμένα μέτρα με άλλα. Μετά μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να το συμπληρώσεις διαφορετικά. Αλλά υποστήριξη χωρίς πρόγραμμα, υποστήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις είναι αδιανόητη. Έχουμε την κοινή φιλοδοξία να καταλήξουμε σε λύση και πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση τα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να εξεταστούν, να ελεγχθούν από την Τρόικα». 

Στις 18:30 η έναρξη της συνεδρίασης (17:01)

H συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδος), παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Προηγουμένως θα έχει συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), κατά την οποία ο καθηγητής Γ. Χουλιαράκης που εκπροσωπεί την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας σήμερα (16:53)

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup είναι περιορισμένες, ωστόσο δεν αποκλείεται η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Πηγές της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει συμφωνία έως τις 16 Φεβρουαρίου όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση.
 http://www.efsyn.gr/live/sto-eurogroup-i-diapragmateysi-stis-plateies-minyma#news-item-620

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τη συμβατότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012) με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων.
Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».
Στην απάντησή της η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού», τονίζει με έμφαση ότι «Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαδημούλη προς την Επιτροπή:
Θέμα: Εφαρμογή εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens.
Το ελληνικό δημόσιο και η γερμανική εταιρεία Siemens υπέγραψαν, το 2012, εξωδικαστικό συμβιβασμό (Νόμος 4072/2012), σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές. Ειδικότερα, η Siemens οφείλει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός; Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους;
Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens; Εάν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες;
Η απάντηση της κ. Bieńkowska εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή κατανοεί ότι όλες οι ερωτήσεις του κ. βουλευτή παραπέμπουν και αφορούν τη συμφωνία συμβιβασμού που σύναψαν η Ελλάδα και η Siemens το 2012.
Η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει τον κ. βουλευτή ότι δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού.
Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/555145/anoigei-to-skandalo-tis-siemens-kai-stin-komision#ixzz3RQvOZass

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟ STERN: ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

Σε μία συνέντευξη στο περιοδικό Stern, το πρόσωπο των ημερών σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλά για τη ζωή του ως «αντικομφορμιστή πολιτικού» αλλά και για το πώς θα πολεμήσει την ολιγαρχία στην Ελλάδα.
Ο υπουργός – σταρ μιλά στη συνέντευξή του για μία «άπειρη κυβέρνηση» ενώ παραδέχεται πως τα μέλη της δεν είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στα υπουργεία.
Στην ερώτηση γιατί εγκατέλειψε μία ακαδημαϊκή καριέρα για την πολιτική, ο Γιάνης Βαρουφάκης ομολογεί πως δεν ξέρει αν μπορεί αν μπορεί να αντεπεξέλθει και πως προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει πως θα πετύχει.
Ερωτηθείς δε, γιατί ανέλαβε αυτή τη δουλειά, απαντά: «Για πέντε χρόνια επικρίνω τις δυνάμεις που λένε πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην προδιαγεγραμμένη μας πορεία. Κι έπειτα, ένας νέος άνθρωπος, ονόματι Αλέξης Τσίπρας, με ρωτά: ''Αν έλθουμε στην εξουσία, θέλεις να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις τα σχέδιά σου; Κάτι τέτοιες στιγμές εύχεσαι να μην είχε μιλήσει. Οπότε, δεν τίθεται ζήτημα για το αν θέλεις ή όχι αλλά περισσότερο για την Κατηγορική Προσταγή του Καντ: Το κάνεις γιατί πρέπει».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως αλλάζει συχνά απόψεις και πως άλλοτε λέει πως θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, άλλοτε το αποκλείει, απαντά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως είναι πάντα σαφής στις απόψεις του. Ενώ για την αντίφασή του ως προς το αν θέλει κούρεμα χρέους ή όχι, απαντά: «Όχι, όχι. Εδώ και χρόνια λέω το ίδιο πράγμα: Ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Οδηγεί αυτομάτως σε ένα κούρεμα. Υπάρχουν πολλοί όροι για να το περιγράψεις και υπ'αυτήν την έννοια και η γερμανική και η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσιες. Παρόλα αυτά, η ουσία είναι πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί άμεσα. Το 2010 είχε τεθεί ξανά το κούρεμα του χρέους. Τότε, η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει, ωστόσο οι Ευρωπαίοι προσποιούντο πως δε συνέβαινε κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες φορολογούμενοι σήκωσαν στους ώμους τους το φορτίο των απωλειών των τραπεζών ως αποτέλεσμα ενός κουρέματος. Μετά απ'αυτό, το βάρος πήγε στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη. Αυτό είναι κυνισμός. Το ότι μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι, δεν έγινε από αλληλεγγύη. Τα χρήματα πήγαν στις τράπεζες. Κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε τώρα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα κόστη για τους φορολογουμένους, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης».
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ ως μακράν την πιο οξύνου πολιτικό στην Ευρώπη και τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε ως αφοσιωμένο Ευρωπαίο, αμιγώς φεντεραλιστή και ίσως τον μόνο ευρωπαίο πολιτικό με περιεχόμενο διανοούμενου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται πως έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του παιδιού του, το 2011 ενώ διέμενε στο Ώστιν του Τέξας και εν μέσω έρευνας πάνω σε τραπεζικά σκάνδαλα.
Ερωτηθείς αν οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ελίτ πλουσίων που ευνοήθηκαν από την κρίση, ο υπουργός απαντά θετικά και προσθέτει «Ναι, αλλά θα τους συντρίψουμε. Δεν ξέρω ακόμα το πώς αλλά θα τους σταματήσουμε. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τους Γερμανούς. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που έχει πραγματικά τη θέληση να συντρίψει τα καρτέλ στη χώρα».
Ως προς τη φοροδιαφυγή, ο κ. Βαρουφάκης κατακεραυνώνει την προηγούμενη κυβέρνηση και προσθέτει για τις διαρροές καταθέσεων στο εξωτερικό: "Υπάρχουν τα στοιχεία και γνωρίζουμε ακριβώς πόσο κεφάλαιο έχει μεταφερθεί από την Ελλάδα σε λογαριασμούς της Ευρώπης ή διεθνώς", τονίζοντας πως "δεν υπάρχουν στοιχεία μόνο από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ – η οποία αφορά μόνο μία τράπεζα – αλλά και άλλους καταλόγους με τραπεζικούς λογαριασμούς και μεταφορές χρημάτων"
Επιμέλεια: Κ. Αγρ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/555147/synenteyxi-varoyfakis-sto-stern-tha-syntripsoyme-tin-oligarxia#ixzz3RQv63ePq

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

«Η συνταγή της λιτότητας αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, την βάθυνε ακόμη περισσότερο. Μεταρρυθμίσεις δεν υπήρξαν. Υπήρξε η προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κοινές δηλώσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Και πρόσθεσε: «Εμείς όμως δεν έχουμε εξαρτήσεις με το παρελθόν και την ολιγαρχία και για το λόγο αυτό μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται».
«Η Ευρώπη αντί να επιλύσει την κρίση, τη βάθυνε ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλλα της στασιμότητας και τη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και με μεγαλύτερο χρέος από ότι πριν από την κρίση».
«Οι υπερασπιστές της λιτότητας προσπαθούν να αποδώσουν την αποτυχία του Μνημονίου στην απουσία μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις όμως δεν υπήρξαν. Υπήρξαν απορρυθμίσεις. Υπήρξε προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα πρέπει να τολμήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΟΟΣΑ, ώστε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο. Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε δεν θα γίνουν με βάση την προηγούμενη εργαλειοθήκη. Αλλά με βάση την εντολής του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.
«Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία είναι η απαρχή μιας νέας σχέσης με τον ΟΟΣΑ. Θα συστήσουμε μόνιμη επιτροπή συνεργασίας. Αποφασίσαμε με τον κ. Γκουρία την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια που δίνουν στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Βούληση μας είναι οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και στόχος μας να αντιστρέψουμε τους εξαιρετικά αρνητικούς δείκτες», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Γκουρία: Δεν ήρθαμε εδώ για να σας υποδείξουμε τι θα κάνετε
Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία, αφού συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του, δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ θα προσφέρει τη «μέγιστη υποστήριξη» στην Ελλάδα.
«Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η ανάπτυξη είναι για εμάς εντολή. Έχουμε αναλάβει να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή».
«Δεν ήρθαμε εδώ για να υποδείξουμε στην Ελλάδα και στους Έλληνες τι να κάνουν με την Ελλάδα. Εσείς έχετε λάβει αυτήν την εντολή και εσείς είστε υπεύθυνοι για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς θα σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Γκουρία.
«Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα (είσπραξη φόρων, ολιγοπώλια, ισχυρά λόμπι επιχειρηματιών που αντιτίθενται κλπ). Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ωφεληθεί όλη η Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα που απασχολούν πολλές χώρες, αλλά επαναλαμβάνω δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι να κάνετε», ξεκαθάρισε.
«Η εμπιστοσύνη», είπε, «είναι η μεγάλη απώλεια, συνέπεια της κρίσης. Για αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε για να υπάρξει ανάπτυξη. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Κάποιες από αυτές θα πάρουν χρόνο και τα αποτελέσματα δε θα γίνουν πραγματικότητα εν μια νυκτί. Αλλά πέραν των οικονομικών πιέσεων που ασκούνται υπάρχει το αύριο. Για αυτό το αύριο θα συνεργαστούμε», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/555133/tsipras-telos-stin-prostasia-ton-symferonton-tis-oligarxias#ixzz3RQu61B7C