Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Για "σκληρές αποφάσεις" στο Κυπριακό μιλάει η Χ.Κλίντον

Σκληρές αποφάσεις" ήτοι παραχώρηση εδαφών και εστιών ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ΠΣΕΚΑ, στη Λευκωσία.Η Χ.Κλίντον κάλεσε την ηγεσία των αποδήμων να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις.




«Η υπάρχουσα κατάσταση έχει τραβήξει επί μακρόν και πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι το μονοπάτι για επίτευξη συνολικής λύσης», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός.



«Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία εξαιτίας της σκληρής δουλειάς ακόμη και του συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές και γι΄ αυτό οι ηγέτες από τις δύο κοινότητες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε στο μήνυμά της.



Περαιτέρω, η κ. Κλίντον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό εταίρο και φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, όπως ανέφερε, παραμένουν δεσμευμένες στο θέμα του τερματισμού της διαίρεσης του νησιού.



«Η δέσμευσή μας στην κυπριακή ειρήνη και ασφάλεια είναι ακλόνητη, αλλά εναπόκειται σε εσάς, τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας από όλο τον κόσμο, να υποστηρίξετε αυτή τη διαδικασία και τις σκληρές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για συνολική λύση», ανέφερε η κ. Κλίντον.



Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επανένωση της Κύπρου είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των Κυπρίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!!! ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ!!

Όταν ο ΠΑΟΚ γίνεται ... ΠΑΟ για να ικανοποιηθεί ο εθνικιστικός φανατισμός των Τούρκων

 κατά τη διάρκεια του αγώνα Φενέρ Μπαχτσέ-ΠΑΟΚ, ο Τούρκος σκηνοθέτης αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν, κάτι πρωτάκουστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που δεν χαρακτηρίζει ένα λαό που επιθυμεί να γίνει μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ε.Ε.




Πιο συγκεκριμένα στην ενημερωτική μπάρα που συνήθως τοποθετείται στις αναμεταδόσεις των αγώνων και η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα των ομάδων, την ώρα και το σκόρ, ο Τούρκος σκηνοθέτης αποφάσισε να παραποιήσει το όνομα του ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών) και να το μετατρέψει σε ... ΠΑΟ.



Ο λόγος για τον οποίο ο Τούρκος σκηνοθέτης έπραξε κάτι τέτοιο λέγεται, ότι ήταν επειδή δεν χώραγε το γράμμα "Κ" στο διαθέσιμο χώρο που υπήρχε στην μπάρα. Θα μας επιτραπεί να πιστέψουμε ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε κάτι τόσο απαράδεκτο δεν ήταν επειδή δεν χωρούσε το γράμμα Κ", αλλά επειδή κάποιοι στην Τουρκία αρνούνται να δεχτούν την πραγματική ονομασία της πόλης που είναι "Κωνσταντινούπολη" ακόμα και στον τίτλο ενός αθλητικού συλλόγου.



Κάποιοι άνθρωποι στην Τουρκία σκέφτονται με τόσο μικρόψυχο και κακεντρεχή τρόπο που δεν μπορούν να δεχτούν ότι αυτό το όνομα το έφερε η Πόλη για 1600 περίπου χρόνια. Οι ίδιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οι απόγονοι τους που τιμούν αυτό το όνομα.



Το πιο σημαντικό όμως είναι ο πολιτικός συμβολισμός αυτής της κίνησης δηλ. της αφαίρεσης του γράμματος "Κ" από το όνομα της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα με την πράξη τους αυτή οι Τούρκοι αποδεικνύουν πόσο μετράνε για αυτούς τα ονόματα και οι συμβολισμοί, αφού με κάθε τρόπο εδώ και πολλές δεκαετίες προσπαθούν να σβήσουν το καθετί που θυμίζει το ελληνικό σε αυτή την πόλη.



Δυστυχώς αυτό που έγινε χθές το βράδυ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος μίας γενικευμένης πολιτικής που φαίνεται ξεκάθαρα από την φοβία και την άρνηση των Τούρκων να παραδεχτούν ότι οι αρχαίες πόλεις στα παράλια της Αιολίας και της Ιωνίας ήταν ελληνικές. Αντί αυτού δηλώνουν ότι τις έχτισαν "οι άνθρωποι του Αιγαίου".



Αυτά για τους γείτονες με τους οποίους οι πολιτικοί μας πιστεύουν ότι μπορούν να διεξάγουν έναν εποικοδομητικό διάλογο. Οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν να ρεζιλευτούν για να μην παραδεχτούν ότι η Πόλη λεγόταν κάποτε Κωνσταντινούπολη και αλήθεια πιστεύουμε παρόλα αυτά ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε λύση για τα ουσιώδη προβλήματα που μας χωρίζουν?



Αμφιβάλουμε. Σε τελική ανάλυση με τον εθνικισμό και την νέο-οθωμανική έπαρση που τους διακρίνει απορώ πως δεν ονόμασαν την ελληνική ομάδα αντι για ΠΑΟΚ, ΠΑΟΙ. Αυτά προς ενημέρωση των αρμοδίων που νομίζουν ότι έχουν απέναντι τους μια ευρωπαϊκή πολιτισμένη χώρα.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!!! ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ!!



ΤΩΡΑ ΤΟ ELNEWS ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ -ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ.



ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. (ΔΩΡΕΑΝ ΦΥΣΙΚΑ)





(ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ.... ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ SHARE ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΘΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ "ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ" ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ...)



(ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ... Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...) elnewsgr@yahoo.gr

ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΖΟΥΠΑΝΙΕΒΑΤΣ, Πρέσβης της Σερβίας: «Άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας“»

στην ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ




Την ανησυχία και τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της Σερβίας μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μεταφέρει στα «Επίκαιρα» ο Σέρβος πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς.



Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Σερβίας μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης;



Η Σερβία πιστεύει ότι οι δικαστές της Χάγης έδωσαν μια τυπική και πολύ περιορισμένη ετυμηγορία. Η απόφαση περιορίστηκε στο τεχνικό μέρος, δηλαδή απάντησε στο ερώτημα αν είναι νόμιμη η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, και απέφυγε να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα του δικαιώματος της δημιουργίας κράτους και της αναγνώρισής του από τα Ηνωμένα Έθνη. Ουσιαστικά, παρέπεμψε την επίλυση του ζητήματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκεί η Σερβία θα δώσει μάχη για να δικαιωθεί. Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση πρέπει να πει «όχι» στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που αντιτίθεται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.



Πώς θα κινηθεί διπλωματικά το Βελιγράδι;



Η Σερβία είναι κάθετη στο θέμα του Κοσόβου. Ωστόσο, είναι έτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν απότομα το 2008. Ο πρόεδρος Τάντιτς θα αποστείλει επιστολές και αιτήματα σε πολλές χώρες που ξέρουμε ότι δέχονται πιέσεις για να αλλάξουν τη στάση τους. Οι περισσότερες χώρες, και φυσικά ανάμεσά τους η Ελλάδα, δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κράτος. Το Βελιγράδι πιστεύει ότι θα συνεχίσουν αυτή την τακτική. Αυτό περιμένει και από την Αθήνα.



Πιστεύετε ότι η πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ συνδέεται με το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου;



Όχι, δεν το πιστεύουμε. Είναι δύο διαφορετικά πολιτικά ζητήματα για το Βελιγράδι. Η Σερβία εργάζεται προς την κατεύθυνση της εισόδου στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά παράλληλα θεωρεί το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας.



Συνδέεται η ετυμηγορία της Χάγης με την επανάληψη της δίκης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι;



Όχι, δεν υπάρχει καμιά σύνδεση. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Χαραντινάι πρέπει να ξαναδικαστεί για κατηγορίες που αφορούν σε εγκλήματα κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των Σέρβων.



Φοβάστε ένα «ντόμινο» αποσχίσεων στα Βαλκάνια;



Αν και δεν πρόκειται για γνωμοδότηση επί της ουσίας από το Δικαστήριο της Χάγης, πιστεύουμε, παρ’ όλα αυτά, ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο μήνυμα στον κόσμο και στα αποσχιστικά κινήματα σε χώρες που έχουν μειονότητες. Θεωρούμε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβούν παρόμοιες κινήσεις στα Βαλκάνια.



Πώς σχολιάζετε τις σχέσεις με την Τουρκία που έχει ξεκινήσει η Σερβία και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Άγκυρα στα Βαλκάνια;



Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θέλει να αφήσει πίσω του τα φαντάσματα του εθνικισμού και προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Έχει ήδη ξεκινήσει πολύ σημαντικές επαφές με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία. Ο Σέρβος πρόεδρος απολογήθηκε για τη Σρεμπρένιτσα, μίλησε με συγγενείς των θυμάτων. Έχει ξεκινήσει και επαφές με την Άγκυρα και υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το Βελιγράδι παρακολούθησε από πολύ κοντά τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τα βήματα που γίνονται στην προσέγγιση των δύο χωρών.



http://m-epikaira.gr/2010/08/%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b6%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b5%ce%b2%ce%b1%cf%84%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%83%ce%b2%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5/

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ»

Με την εφηβική ζωντάνια που διαθέτει, τον αμείωτο πατριωτισμό του, μαζί με το κοφτερό μυαλό του που έχει την ικανότητα να διεισδύει στις αληθινές αιτίες των γεγονότων, ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του σήμερα, ανησυχεί βαθιά και δηλώνει αφοπλιστικά «παρών». Πρωτομαγιά 2010, εν αναμονή των νέων σκληρών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης παραχώρησε στα «Επίκαιρα» μια συνέντευξη εφ’ όλης της πολιτικής ύλης.




«Η ντροπή που νιώθω είναι απέραντη όχι μόνο γιατί δεν μπορώ να αντιδράσω, αλλά πιο πολύ γιατί βλέπω γύρω μου όλους αυτούς τους διαμορφωμένους από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον ευτελισμό της χώρας μας, φτύνοντας έτσι πάνω στις θυσίες και στο αίμα που έχυσε η γενιά μου για μια Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Υπερήφανη». Λόγια του μεγάλου μας Μίκη, ο οποίος στην Ελλάδα του σήμερα αισθάνεται, όπως ο ίδιος δηλώνει, «σαν ένα αιχμάλωτο θηρίο μέσα σε κλουβί». Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, για τους πολιτικούς του σήμερα και του χθες, για τους ακέραιους πατριώτες που ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, για τα λάθη μας, για την οικονομία και το πανταχού παρόν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τους μετανάστες, για την Ελλάδα που ξημερώνει.



Κύριε Θεοδωράκη, για τους περισσότερους Έλληνες έχετε μπει πια στο χώρο του μύθου. Υπάρχουν όμως και μερικοί που προσπαθούν να ροκανίσουν τον πατριωτισμό σας – Δραγώνα, και άλλοι. Τι λέτε γι’ αυτό;

Το βρίσκω εντελώς φυσικό. Μην ξεχνάτε ότι ο Αναξαγόρας διέγνωσε ότι το Σύμπαν είναι δημιούργημα των Αντιθέτων. Φαντάζεστε μήπως μια κοινωνία όπου όλοι θα συμφωνούσαν σε όλα; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο τερατώδες, αλλά και βαρετό. Γι’ αυτό κι εγώ κάποτε έγραψα: «Αν δεν έχεις εχθρούς, τότε να φροντίσεις να αποκτήσεις…».



Παρά τις παραδοσιακά φιλελεύθερες ιδέες σας και ως προς το θέμα της εσωτερικής πολιτικής –επιστροφή Καραμανλή το ’74– και στα εξωτερικά θέματα –στάση προς την Τουρκία–, κρατήσατε πάντα ανοιχτό μυαλό. Αυτή την αρετή τη βλέπετε στους σύγχρονους πολιτικούς;

Δυστυχώς η πολιτική μας κουλτούρα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μυωπική. Βλέπει κάθε φορά το δέντρο και σπανιότατα το δάσος. Και όταν λέω «δέν-τρο», εννοώ το προσωπικό συμφέρον και στην περίπτωση της πολιτικής το κομματικό. Οι έννοιες «Έθνος», «Πατρίδα», «Λαός» είναι απλές λέξεις που τις θυμόμαστε μόνο σε μεγάλες καταστροφές που συνήθως δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Βλέπε Μικρασία, Εμφύλιος, Κύπρος, Δικτατορία και σήμερα ΔΝΤ. Η δική μου παιδεία υπήρξε εξαρχής διαφορετική και το απέδειξα με την ίδια τη ζωή μου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχα μπροστά μου δύο επιλογές: είτε να κλειστώ στον εαυτό μου είτε να επιδιώξω να ενταχθώ στην κοινωνία, πράγμα που τελικά έκανα, για να βρεθώ σε διαρκή διαφωνία ειδικά με κόμματα και πολιτικές και να παραμείνω ουσιαστικά μόνος με ελάχιστες εξαιρέσεις έως σήμερα.



Οι μάχες σας για την ελευθερία της σκέψης είναι πασίγνωστες. Σήμερα όμως βλέπουμε γεγονότα σε πανεπιστημιακούς χώρους ή, ακόμη πιο πρόσφατα, αποκλεισμό τουριστικών πλοίων υπό το πρόσχημα αυτής της ελευθερίας. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι και αντιδημοκρατική και βλαβερή για το έθνος;

Στην περίπτωση που θα πίστευα ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα είναι προδοτικά για το λαό, τότε θα περνούσα σε καθαρά επαναστατικές ενέργειες. Θα εγκατέλειπα τη Βουλή και θα καλούσα το λαό σε ένοπλο αγώνα, μιας και το φρούριο της εξουσίας δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλο τρόπο. Όμως θα φρόντιζα προηγουμένως να δημιουργήσω το ανάλογο επαναστατικό κλίμα και το αναγκαίο μαζικό κίνημα, που θα με προφύλασσε από τη βίαιη αντίδραση της εξουσίας. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να ταξιδεύεις στηριγμένος σε δύο βάρκες. Εφόσον στην ουσία αποδέχεσαι το Σύνταγμα, συμμετέχεις στη Βουλή και στην ανώτατη λειτουργία του συστήματος που είναι η νομοθετική εργασία, τότε είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς το βασικό νόμο του συστήματος, που είναι η σχέση πλειοψηφίας – μειοψηφίας. Δηλαδή, μέσα στα σημερινά πλαίσια, αν θέλεις να επιβάλεις τις απόψεις σου, οφείλεις πρώτα να κατακτήσεις την πλειοψηφία του λαού. Από κει και πέρα, σε περίπτωση που διαφωνείς, όπως λόγου χάρη τώρα με την πολιτική της κυβέρνησης, δεν έχεις άλλο δρόμο από εκείνον που σου προσφέρει η δημοκρατική νομιμότητα: δηλαδή την κριτική, την καταγγελία, την ενημέρωση και την κινητοποίηση. Εάν έχεις δίκιο και πείσεις το λαό, τότε μπορεί να ταρακουνήσεις, να συγκλονίσεις, να ρίξεις ακόμα την κυβέρνηση και να επιβάλεις μια νέα πολιτική συγκεντρώνοντας σε μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαό. Διαφορετικά όχι μόνο δεν ενοχλείς την εξουσία, αλλά αντίθετα την ενισχύεις θίγοντας τα συμφέροντα των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας.



Ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, μεταξύ άλλων, ανήκει σ’ αυτούς που παραπονούνται ότι το ενδεχόμενο να είμαστε παραχωρητικοί στα εθνικά θέματα δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά στην έλλειψη εναλλακτικής διπλωματίας όταν ακόμη είχαμε καιρό, προτού φουντώσει η κρίση. Τι γνώμη έχετε περί αυτού;

Συμφωνώ απολύτως κι αυτό ακριβώς λέω κι εγώ με την πρόσφατη δήλωσή μου. Στην οποία εκφράζω τους φόβους μου ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ενέργειες που θα θίγουν βασικά εθνικά μας συμφέροντα.

Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο Β. Μαρκεζίνης, τα πολιτικά κόμματα αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία πολιτική στρατηγική και τακτική σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Δηλαδή σε μια «εναλλακτική διπλωματία», όπως την αποκαλεί.



Πολλά λέγονται αυτό τον καιρό για κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας. Από την εμπειρία που έχουμε στη χώρα μας δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Δεν είναι λοιπόν λογικό να περιμένουμε από μια κυβέρνηση που νίκησε συντριπτικά τους αντιπάλους της να κυβερνήσει;

Μήπως αυτό δεν κάνουμε στην πράξη; Και ποιος εμπόδισε τη σημερινή κυβέρνηση να κυβερνήσει όπως ήθελε αυτή; Και μάλιστα από θέση ισχύος και όχι όπως η προηγούμενη που είχε απέναντί της τα μεγάλα φρούρια της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Τηλεόρασης και του Τύπου, που μονοπωλιακά ελέγχει το ΠΑΣΟΚ; Και με την ευκαιρία αυτή, ας μου επιτραπεί να σας αποκαλύψω ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2007 και εν μέσω των χιλιάδων πυρκαγιών που κατέστρεφαν καθημερινά τη χώρα, πρότεινα στον κ. Καραμανλή –μέσω ενός υπουργού του– να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί ο συσχετισμός δυνάμεων που είχε εμπεδωθεί στη χώρα μας όχι μόνο δεν του επέτρεπε να κυβερνήσει, αλλά και γιατί καταστρεφόταν καθημερινά ο τόπος λόγω των λυσσωδών αντιδράσεων των φρουρίων που προανέφερα και που παρέλυαν τα πάντα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ειπώθηκε επανειλημμένα ότι, αν στη θέση του Παπανδρέου βρισκόταν σήμερα ο Καραμανλής, «θα καιγόταν η χώρα». Ας είμαστε λοιπόν δίκαιοι. Η σημερινή κυβέρνηση επέβαλε ανενόχλητη την πολιτική της έχοντας στην υπηρεσία της όλα αυτά τα μεγάλα φρούρια, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν σε μέγιστο βαθμό την κοινή γνώμη και έχουν τη δύναμη με τις συνεχείς απεργίες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις να παραλύουν τη ζωή της χώρας και κάθε πολιτική που προέρχεται από το «εχθρικό» στρατόπεδο, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του. Επομένως, τα αποτελέσματα της πολιτικής της αποτελούν δική της αποκλειστικά ευθύνη. Και κατά τη γνώμη μου υπήρξαν άκρως αρνητικά. Και νομίζω ότι η πρόσφατη δήλωσή μου τα λέει όλα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυβερνήσεων εθνικής συνεργασίας, ας μην ξεχνάμε ότι για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς η ΝΔ δεν δια¬φέρει σε τίποτα από τη Δεξιά του Εμφυλίου Πολέμου, της Μακρονήσου, της αστυνομοκρατίας και ίσως και της Χούντας. Το ερώτημα είναι τότε γιατί δέχονται να συνυπάρχουν μέσα σε ένα καθεστώς, σε μια Βουλή –και με ένα Σύνταγμα που κατηγορούν, γιατί υπήρξε έργο ενός Δεξιού–, αφού στην ουσία πιστεύουν ότι η σημερινή ΝΔ είναι εξίσου αντιλαϊκή, αντιδραστική και αντιδημοκρατική όσο η Δεξιά τον περασμένο αιώνα; Και πώς θέλετε μ’ αυτά τα μυαλά να πάμε μπροστά; Ποιος έχει τάχα σήμερα το δικαίωμα να μονοπωλεί τον πατριωτισμό, τη δημοκρατικότητα και την αγάπη για το λαό; Και να που το ΠΑΣΟΚ, που αρνείται τη δημοκρατικότητα στη ΝΔ, βρίσκει το δάσκαλό του από το ΚΚΕ, που του αμφισβητεί την αγάπη του για το λαό, γι’ αυτό και διακηρύσσει ότι

«Νόμος είναι το Δίκιο του Λαού», του λαού που κατά την εκτίμησή του ποδοπατά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Έτσι χωρισμένοι σε «μονοπώλια» και αλληλογρονθοκοπούμενοι κατεβαίνουμε με βήμα ταχύ τα σκαλιά του κακού κι ενώ έχουμε ήδη πιάσει πάτο, δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής και τα μεγάλα δεινά που μας περιμένουν.



Καθημερινά μιλάμε για οικονομίες, αλλά τίποτα δεν λέγεται από την κυβέρνηση σχετικά με την ανάπτυξη. Ποια είναι η γνώμη σας περί αυτού; Μήπως έχει δίκιο ο κ. Σαμάρας σ’ αυτά που λέει;

Τι νόημα, αλήθεια, έχει να απαντήσει κανείς στην ερώτηση αυτή, εφόσον από τώρα και έως τρία ή τέσσερα χρόνια η οικονομική πολιτική μας θα καθορίζεται δικτατορικά από το ΔΝΤ; Και διερωτώμαι ειλικρινά ποιος θα είναι στο διάστημα αυτό ο ρόλος της κυβέρνησης, ακόμα και της Βουλής, αφού από τις οικονομικές αποφάσεις εξαρτώνται άμεσα οι πολιτικές για την εργασία, την υγεία, την παιδεία και όλες τις βασικές λειτουργίες μιας κοινωνίας και ενός κράτους; Και επειδή, όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ δεν είναι μια απλή τράπεζα, αλλά αποτελεί ένα από τα δύο ή τρία σπουδαία όργανα της αμερικανικής πολιτικής, το γεγονός αυτό μας κάνει να ανησυχούμε για την τύχη των εθνικών μας θεμάτων, στα οποία εμπλέκονται άμεσα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως είναι η Κύπρος, η FYROM και οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό συντάσσομαι απολύτως με τις ανησυχίες της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, διαφωνώντας μόνο σε θέματα τακτικής, διότι έχω τη γνώμη ότι στον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων μόνο ένα ενημερωμένο, τεράστιο και δυναμικό λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, που όχι μόνο μας απειλεί, αλλά και μας ντροπιάζει.



Μιλήσαμε για την απληστία των κερδοσκόπων και για την αυστηρότητα των Γερμανών. Δεν είναι τώρα καιρός να παραδεχτούμε και τα δικά μας λάθη; Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος μας;

Τα δικά μας λάθη αποτελούν ένα θέμα. Οι ύβρεις των ξένων, και ειδικά των Γερμανών, ένα άλλο.

Ας μην τα μπερδεύουμε. Άλλωστε, ουδείς αναμάρτητος. Τουλάχιστον τα δικά μας λάθη δεν βλάψανε παρά εμάς τους ίδιους. Ενώ τα λάθη ορισμένων άλλων βύθισαν σε βαρύ πένθος άλλους λαούς. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις δεν ήταν απλά λάθη αλλά εγκλήματα, για τα οποία οι απόγονοι των εγκληματιών οφείλουν να σέβονται τα θύματά τους, όπως στην περίπτωση τη δική μας, και να προσέχουν όταν μιλούν. Φταίμε όμως κι εμείς που καταντήσαμε στα μάτια των ξένων ζητιάνοι, που με απλωμένο το χέρι επαιτούμε τη βοήθειά τους.

Με ρωτήσατε ποιο ήταν το μεγαλύτερό μας λάθος. Το ότι στα 1944, στην απελευθέρωση από τους Γερμανούς, ο ελληνικός λαός, που ήταν κατά 70% συσπειρωμένος μέσα στο ΕΑΜ και που με τις οργανώσεις και το στρατό του, τον ΕΛΑΣ, είχε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας, παρέδωσε εθελοντικά τα όπλα στους Εγγλέζους, προδομένος από ανάξιους ή και σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως του Σιάντου– ύποπτους ηγέτες. Μας λένε τώρα ότι σε περίπτωση που θα παίρναμε και τυπικά την εξουσία, θα κάναμε την Ελλάδα Βουλγαρία ή Αλβανία, εφαρμόζοντας το σοβιετικό σύστημα. Κακόβουλο ψέμα, που δυστυχώς κατόρθωσαν να μας επιβάλουν οι βαμμένοι αντικομουνιστές, συνεργάτες των Γερμανών και στη συνέχεια των Άγγλων και των Αμερικανών, θάβοντας ανάμεσα στα άλλα και το γεγονός ότι εμείς οι κομουνιστές μπήκαμε πρώτοι στην Αντίσταση κατά της Χούντας, φυλακιστήκαμε, βασανιστήκαμε, γιατί;

Για να φέρουμε τη σημερινή Δημοκρατία με επικεφαλής έναν αντίπαλό μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αποδεικνύοντας ότι αγαπάμε περισσότερο τη χώρα μας και το λαό μας από το κόμμα μας. Ακριβώς το ίδιο ήμαστε και τότε, στα 1944, που βάζαμε την πατρίδα και το λαό μας πάνω απ’ όλα. Και το σύστημα που θα εφαρμόζαμε θα ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία, δηλαδή το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης όπως το είχε συντάξει ο Γληνός στο βιβλίο του Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ. Με τη Σοβιετική Ένωση, όπως και με όλες τις χώρες, θα είχαμε σχέσεις ισοτιμίας. Η ανεξαρτησία της χώρας ήταν ένα από τα πολυτιμότερα ιδανικά μας. Άλλωστε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, στα 1945, δήλωσε «Ισότιμες σχέσεις με την Αγγλία και τη Σοβιε¬τική Ένωση». Ποιοι ήμαστε τότε εμείς; Ήμαστε η γενιά των Ελλήνων που σταθήκαμε όρθιοι, που πρόθυμα δίναμε τη ζωή μας για την πατρίδα κι αυτό γιατί είχαμε οράματα. Υπήρχε υπερηφάνεια, ευγένεια, δίψα για μάθηση και δίψα για προσφορά για το γενικό καλό. Με άλλα λόγια, αυτή η γενιά της Εθνικής Αντίστασης υπήρξε η τελευταία γενιά των Ελεύθερων, Ανεξάρτητων, των Οραματιστών και των Καλλιεργημένων με την Αλήθεια και την Ομορφιά Ελλήνων. Και τέτοιες γενιές ένας λαός τις δημιουργεί κάθε 100, 200, 300 χρόνια. Έτσι, από κει και πέρα, άρχισε ο κατήφορος που «επιτρέπει» σήμερα σ’ αυτούς που εμείς τους κυνηγήσαμε με τα όπλα από τη χώρα μας, τους νεοναζί, να ασχημονούν βάζοντας εξώφυλλα τη δική μας Αφροδίτη να απλώνει το χέρι σαν ζητιάνα…

Η ντροπή που νιώθω είναι απέραντη όχι μόνο γιατί δεν μπορώ να αντιδράσω, αλλά πιο πολύ γιατί βλέπω γύρω μου όλους αυτούς τους διαμορφωμένους από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον ευτελισμό της χώρας μας, φτύνοντας έτσι πάνω στις θυσίες και στο αίμα που έχυσε η γενιά μου για μια Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Υπερήφανη.



Άνθρωποι όπως εσείς μένουν πνευματικά πάντα νέοι και ανήσυχοι. Μήπως όμως φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της Μεταπολίτευσης έφτασε στο τέλος της;

Δεν συμφωνώ μ’ αυτού του είδους τα τσιτάτα: «Το τέλος της Μεταπολίτευσης». Από ποια άποψη; Και γιατί τα φορτώνουμε όλα στον πολιτικό κόσμο ξεχνώντας ότι ο όμορφος αυτός κόσμος πλάθεται κατ’ εικόνα και ομοίωσιν αυτών που τον επιλέγουν, τον ψηφίζουν και τον τοποθετούν στην πλάτη μας; Δηλαδή του ίδιου του λαού, ο οποίος στην πλειοψηφία του όχι μόνο τους ανέχεται, αλλά και τους μιμείται, ειδικά στις αρνητικές συμπεριφορές, όπου κυριαρχεί η έλλειψη ήθους, μόρφωσης και πολιτισμού, με τις ίδιες απολύτως αντιλήψεις σε ζητήματα διαφθοράς και αδιαφορίας για την τύχη της χώρας. Σαπίσαμε όλοι μαζί και μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι φτάσαμε στο τέλος του κατήφορου, στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Γιατί στην ουσία μπήκαμε σε ένα σκοτεινό τούνελ και κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα ξαναβγούμε στο φως…



Ποια είναι η γνώμη σας για τη μετανάστευση στη χώρα μας, η οποία μάλιστα έχει και πορώδη σύνορα;

Η μετανάστευση είναι μια παλιά ιστορία, απέναντι στην οποία εμείς οι Έλληνες πρέπει να δείχνουμε μεγάλη κατανόηση και ανοχή. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας, σπρωγμένοι βασικά απ’ την ανέχεια, την πείνα και την ανεργία, πήγαν και τελικά ρίζωσαν σε ξένα μέρη. Εγώ έφυγα για να σπουδάσω, όταν όμως ύστερα από δύο χρόνια σταμάτησαν να έρχονται τα εμβάσματα, μετατράπηκα σε οικονομικό μετανάστη, που έπρεπε να ζήσει σε μια ξένη χώρα, σ’ ένα ξένο μέρος, με τις δικές του δυνάμεις. Κι αυτό το μέρος ήταν, υποτίθεται, πολιτισμένο: το Παρίσι. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι αισθάνεται κανείς όταν είναι ξένος, ξεριζωμένος απ’ τον τόπο του και όταν οι άλλοι –οι ντόπιοι– τον αντιμετωπίζουν σαν ξένο. Χίλιες φορές καλύτερα, σκεπτόμουν τότε, οι φυλακές και τα στρατόπεδα που έζησα. Τα χρόνια εκείνα στο Παρίσι ήταν τα πιο επώδυνα, τα πιο βάρβαρα και σκληρά χρόνια της ζωής μου. Κι όταν κάποιος μου έλεγε «Τι θέλεις εδώ; Γιατί δεν γυρνάς στην πατρίδα σου;», μου ερχόταν να τον σκοτώσω. Έτσι, άλλωστε, έγινε και είπα μια μέρα στη Μυρτώ: «Τα μαζεύουμε και φεύγουμε», γιατί λίγο έλειψε να στραγγαλίσω έναν Γάλλο, που Χριστούγεννα, σ’ ένα έρημο πάρκο, χαστούκισε τη μικρή μου Μαργαρίτα που δεν θα ήταν τότε 3 ετών, γιατί επέμενε να παίζει μπάλα με το γιο του… Μια ξένη…

Θέλω με όλα αυτά να πω ότι η αντιμετώπιση του μετανάστη είναι για μένα πρώτα θέμα ανθρωπιάς από μέρους μας κι έπειτα όλα τα άλλα. Κι αν το μπορούσα, θα άνοιγα μια τεράστια αγκαλιά να τους ζεστάνω, γιατί τους πονώ και υποφέρω μαζί τους. Να τους δώσω αυτό που δεν μας έδιναν οι ξένοι, όταν ξεριζωμένοι και απροστάτευτοι χτυπούσαμε την πόρτα τους για λίγη ζεστασιά και δεν μας την έδιναν.



Η Τουρκία παίζει σε δύο ταμπλό: και με τη Ρωσία και με την Αμερική. Εμείς τι θα έπρεπε να κάνουμε;

Είπαμε πιο πριν ότι στερούμεθα «εναλλακτικής διπλωματίας», σε αντίθεση με τους Τούρκους, που έχουν ένα μόνιμο διπλωματικό δυναμικό, που δεν αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουν μια σταθερότητα και μια συνεχόμενη στρατηγική στην εξωτερική τους πολιτική. Και κάνουν καλά, γιατί ειδικά η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική και όχι κομματική, δηλαδή ευκαιρια¬κή και επιπόλαιη όπως η δική μας. Ειδικά εμείς, με τη σπάνια στρατηγική θέση που κατέχει στον παγκόσμιο χάρτη η χώρα μας, θα μπορούσαμε με μια σωστή –καθαρά εθνική– και ενιαία εξωτερική πολιτική να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη, αντί να μετράμε συμφορές. Φυσικά θα πρέπει να έχεις ως γνώμονα την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία επιλογών, καθώς και τη θέληση να την επιβάλεις. Εμείς όμως επιτρέψαμε στους κατά καιρούς «προστάτες» μας να επηρεάζουν από το παρασκήνιο τις επιλογές μας σύμφωνα με τα δικά τους και όχι τα δικά μας συμφέροντα, όπως λόγου χάρη τώρα με τα ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Ρωσία και την Κίνα, που αντιμετωπίστηκαν με οργή από τις ΗΠΑ και τα τσιράκια τους που έπαιξαν βασικό ρόλο στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Αν είχαμε κι εμείς, όπως η Τουρκία, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ασφαλώς θα έπρεπε να επιδιώξουμε ίσες σχέσεις με ΟΛΟΥΣ τους λαούς, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον και πάνω απ’ όλα με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία και με την Κίνα.

Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να απαντήσω στις επιθέσεις που μου γίνονται, ότι τάχα βλέπω παντού συνωμοσίες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αγνοούν, τάχα, όλοι αυτοί το ρόλο του Πιουριφόι –πρέσβη των ΗΠΑ– στην εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, εκτός από τη σωρεία των ενεργειών του με την άμεση εμπλοκή του στην πολιτική μας ζωή; Και αργότερα, το ρόλο της CIA στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών ή του Κίσινγκερ στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο; Και είναι αλήθεια ή ψέμα ότι αντιτίθενται στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και με την Κίνα και κάνουν ό,τι τους είναι δυνατόν για να μην λειτουργήσει η συμφωνία μας με τη Ρωσία για τον αγωγό; Τέλος, δεν τους είναι γνωστό το γεγονός ότι έκαναν το παν για να επιβληθεί το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, και μάλιστα σκόρπισαν εκατομμύρια στη χώρα μας για να εξαγοράσουν διάφορους παράγοντες, προκειμένου να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ αυτού του σχεδίου «τους»; Τώρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα απ’ αυτό τον αιφνίδιο εναγκαλισμό των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας… Χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή…

Τέλος, προβλέπω ότι κάποια μέρα, που θα μαθευτούν όλα –αν και όταν–, οι Έλληνες θα τρίβουν τα μάτια τους όταν μάθουν πόσες επιτροπές, με βαρύγδουπα και παραπλανητικά ονόματα, όπως λόγου χάρη για τη Φιλία (τάχα) των Λαών, για την Ειρήνη ή την Ανάπτυξη κ.λπ. κ.λπ. χρηματοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς –όργανα της αμερικανικής πολιτικής– και ποιοι επώνυμοι συμμετέχουν σ’ αυτές –με το αζημίωτο φυσικά–, προκειμένου να υπηρετήσουν, να προπαγανδίσουν και να «περάσουν» την πολιτική των ΗΠΑ σε χώρους ιδιαίτερα ευαίσθητους, όπως η εξωτερική μας πολιτική, η πληροφόρηση και η Παιδεία. Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι με τη μεγάλη δύναμη που διαθέτουν χάρη στη βοήθεια της ντόπιας εξουσίας και των διεθνών πανίσχυρων κέντρων, προσπαθούν να συνθλίψουν κάθε φωνή που θα τολμήσει να εναντιωθεί στα σχέδιά τους. Δηλαδή στα συμφέροντα της υπερδύναμης που υπηρετούν.



Πώς αισθάνεται τελικά ένας κορυφαίος πνευματικός άνθρωπος, όπως εσείς, ζώντας στην Ελλάδα του σήμερα;

Σαν ένα αιχμάλωτο θηρίο μέσα σ’ ένα κλουβί. Γιατί αν διέθετα τις αναγκαίες φυσικές δυνάμεις, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα στεκόμουνα στα λόγια όπως τώρα, αλλά θα προσπαθούσα με όλα τα μέσα να πείσω το λαό μας και ιδιαίτερα τη νεολαία μας για τα «πιστεύω» μου, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, προτείνοντας λύσεις ρεα¬λιστικές, εφικτές και σωτήριες, με τη βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το αναγκαίο υποκειμενικό στοιχείο, δηλαδή οι υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι Έλληνες πολίτες, που μπορούν να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα οπλισμένοι με οράματα, σιδερένια θέληση και πρόθυμοι για αγώνες και θυσίες, ώστε να τοποθετήσουν την πατρίδα μας στο βάθρο που δικαιούται, που της πρέπει και της αξίζει.



Πόσο σας ανησυχεί η παρούσα κατάσταση για την πορεία και τη βιωσιμότητα της χώρας μας;

Δεν ανησυχώ για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γιατί γνωρίζω καλά ότι κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια της επικαιρότητας υπάρχουν χιλιάδες, εκατομμύρια ακέραιοι πολίτες που, ανεξάρτητα από όσα τους υποχρέωσαν να κάνουν στα χρόνια που πέρασαν, λόγου χάρη να ψηφίζουν υποχρεωτικά τον Α ή τον Β γιατί δεν έβλεπαν άλλη λύση, δια¬τηρούν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα τους, το σεβασμό για την αλήθεια και την αφοσίωση στα μεγάλα και ιερά ιδανικά που μας οδήγησαν σε καιρούς χαλεπούς και επομένως μπορούν να ξαναβρούν τον εαυτό τους, που είναι πλασμένος σύμφωνα με τις ιστορικές και πολιτιστικές αξίες που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να σβήσει, σε πείσμα των εχθρών μας

και των άσπονδων φίλων μας. Λαός, Ελλάδα, Ελληνικότητα, συνυφασμένα με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό αποτελούν μια πανανθρώπινη κατάκτηση, που είναι καταδικασμένη να ζήσει. Και θα ζήσει.

http://m-epikaira.gr/2010/05/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-%c2%ab%ce%bd%ce%b9%cf%89%ce%b8%cf%89-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf/

... φουκαρά, θα σε παίξουνε στα ζάρια ...

ΤΖΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ


*

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ; «Οι Eλληνες θέλουν τα μέτρα! Αυτό προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο καθώς το 80% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους» (από τα ΝΕΑ).



ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ ΠΑΝΤΑ: «Οι Ελληνες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι (σε ποσοστό ρεκόρ που φτάνει το 98%) για την πορεία των οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ αρνητική (...) η απαισιοδοξία για το αύριο αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «"Φρουτάκια" και καζίνο σε κάθε γειτονιά (...) στόχος του υπουργείου είναι η διασφάλιση εσόδων συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ (...) το υπουργείο αναμένεται να δώσει άδειες για περίπου 32.000 ηλεκτρονικά μηχανήματα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών αλλά και να επιτρέψει τη λειτουργία διαδικτυακών καζίνων από εταιρείες με έδρα την ελληνική επικράτεια» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



ΟΙ ΑΔΥΣΩΠΗΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: «Υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος ότι δεν υφίσταται ζήτημα μείωσης του επιδόματος ανεργίας (...) ωστόσο στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναγράφεται ρητώς ότι τα επιδόματα ανεργίας θα χορηγούνται με κριτήρια τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι σήμερα ο ΟΑΕΔ δαπανά 1 δισ. ευρώ σε επιδόματα και μάλιστα με την ανεργία στο 12% και όχι στο 15% ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να εξηγήσει τι λαγό θα βγάλει από το καπέλο του για να μειώσει το κονδύλι στο μισό χωρίς να μειώσει τα ποσά στους δικαιούχους» (η επισήμανση επίσης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



---
http://stavrochoros.pblogs.gr/

«Πάμε χάλια» λέει το 98%!

Χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που έβγαλε η δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ) δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στους πιο άγριους εφιάλτες της η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Κακή» κρίνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το... 98% (!) των ερωτηθέντων. «Κακή» κρίνει την κατάσταση της αγοράς εργασίας το... 99%! Μάλιστα, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερεύσει και μόνο το 8% ότι θα βελτιωθεί. «Πάμε άθλια και θα πάμε ακόμη χειρότερα», είναι δηλαδή η γνώμη της παμψηφίας του ελληνικού λαού. Ενας λαός σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα.




Κανείς δεν πιστεύει ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε καλύτερες μέρες... Κι όμως δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που οι Ελληνες επανέφεραν θριαμβευτικά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, προσδοκώντας ένα πολύ καλύτερο μέλλον από το μελαγχολικό παρόν που τους είχε επιβάλει η κυβέρνηση Καραμανλή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου διέψευσε όμως οικτρά τις προσδοκίες και τις ελπίδες όχι μόνο των ψηφοφόρων της, αλλά όλων των Ελλήνων.



Εγκαταλείπουν την κυβέρνηση ακόμη και όσοι είχαν αρχικά αυταπάτες ως προς τις ολέθριες επιπτώσεις του μνημονίου υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Οπως π.χ. το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το οποίο είχε υποστηρίξει με θέρμη το Μνημόνιο. Είδε τα αποτελέσματα και άλλαξε στάση. «Η συνολική πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο όχι μόνο δεν αφήνει καμία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης, αλλά αναιρεί και τις όποιες θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προεξοφληθούν από μια «κλασική εθνική εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΑ.



«Τοκογλυφική (!) διαδικασία» αποκαλεί την πολιτική που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο, το ΕΒΕΑ. «Οπως διαφάνηκε μέχρι σήμερα, το Μνημόνιο δεν αποτελεί συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά τοκογλυφική διαδικασία επιβολής εύκολων, ισοπεδωτικών και αναποτελεσματικών επιλογών που αντί να εκσυγχρονίζουν, κατεδαφίζουν. Αντί να αναπροσανατολίζουν, αποσυνθέτουν. Και αντί να εξοικονομούν πόρους, προσθέτουν φτώχεια, διευρύνουν ανισότητες και αποδυναμώνουν ελπίδες και προοπτικές» προσθέτει στην ανακοίνωση - καταπέλτη που εξέδωσε.



Ποιον εκπροσωπεί άραγε η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου από τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο να την καταγγέλλουν μέχρι και οι έμποροι και οι βιομήχανοι του ΕΒΕΑ; Εναντίον του Μνημονίου έχουν ήδη ταχθεί και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκτιμά ότι περίπου 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν τους επόμενους μήνες. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι φυσικά έξαλλοι κατά του Μνημονίου.



Τραπεζίτες και ΣΕΒ είναι πλέον οι τελευταίοι υποστηρικτές της πολιτικής της κυβέρνησης που εδράζεται στο διαβόητο μνημόνιο. Αυτές οι ολιγομελείς κοινωνικές ομάδες έχουν βεβαίως εξαιρετική οικονομική ισχύ. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι επαρκούν για να στηρίξουν μια κυβέρνηση που έχει στρέψει εναντίον της οικονομικής πολιτικής της όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία πλέον στρέφονται τώρα μαζικά και εναντίον της ΕΕ. Πολύ φυσιολογικό, καθώς οι Ελληνες είδαν με δυσάρεστη έκπληξη πόσο εχθρικά και περιφρονητικά συμπεριφέρθηκαν εναντίον της χώρας μας οι Ευρωπαίοι.



Καταρρέει το κύρος της ΕΕ στη συνείδηση των Ελλήνων. Καταποντίστηκε από το 61% στο 44% (!) μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο, βάσει της δημοσκόπησης της Γιούροστατ, το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί «καλό πράγμα» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Και να σκεφτεί κανείς ότι η δημοσκόπηση έγινε τον Μάιο, πριν αρχίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου να εξαγγέλλει τα αντιλαϊκά μέτρα που ξεσήκωσαν τους πάντες.



Δεν εμπιστεύεται την ΕΕ πλέον -μετά την απαίσια εμπειρία του Μνημονίου- το 56% των Ελλήνων. Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, όπου ακατανίκητοι «πρωταθλητές της δυσπιστίας» παραμένουν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν την εμπιστεύονται σε ποσοστό 68%, ενώ μόνο το 20% των συμπατριωτών τους εμπιστεύεται την ΕΕ. Δεν έχουν κι άδικο, όπως διαπιστώσαμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ «E» 28/8

Έχασε την μάχη με τον θάνατο ο αϊτός της Κρήτης

Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, τα ξημερώματα της Κυριακής, ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά τη σύγκρουση δυο F-16, κατά τη διάρκεια άσκησης νότια της Κρήτης.






Ο Αναστασάκης έφερε συντριπτικά κατάγματα στη λεκάνη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εγκεφαλική λειτουργία που είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες εξαιτίας των τριών ανακοπών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.





Ο 36χρόνος πιλότος, ο οποίος καταγόταν από την Γέργερη Ηρακλείου, ήταν παντρεμένος και είχε ένα τρίχρονο κοριτσάκι, ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος.



Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον άτυχο σμηναγό θα τελεστεί σήμερα, Κυριακή, στις 17.30, στον Ιερό Ναό Υπαπαντής της Σωτήρος, στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου.







ΠΗΓΗ: http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/08/blog-post_6581.html

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΤΗΣ 29/8/2010 ---ΕΔΩ ΕΛΛΑΔΑ .

Τα βασικά θέματα που κυριαρχούν στις σελίδες των εφημερίδων ανά τομέα. (Ενδεικτική καταγραφή καταλόγου: Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Bουλή, Yπουργεία.) ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σελ. 7 ρεπορτάζ «Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει πια εδώ» Ημερομηνία ορόσημο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την 3η Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία «γενεθλίων» για το ΠΑΣΟΚ και έναρξης των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου. σελ. 8 ρεπορτάζ «Ανανέωση, συσπείρωση και ρίσκο» Οι προτεραιότητες του Αντώνη Σαμαρά. Στη μάχη της Κρήτης η Ντόρα. σελ. 12 -13 θέμα «Το Πολυτεχνείο ξεσπαθώνει κατά Αθεμπίγιο» Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Νίκος Μπελαβίλας επικεφαλής της μελέτης για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, επιτίθεται στο σύμβουλο του Πρωθυπουργού που αντιτάχθηκε στη δημιουργία του. * ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής σελ. 4 ρεπορτάζ «Δυναμική νίκης στις εκλογές Νοεμβρίου» Κλειδώνει το πρόγραμμα των περιοδειών του Αντώνη Σαμαρά ανά την Ελλάδα. σελ. 8 ρεπορτάζ «Η “επιτροπή σοφών” μελετά τις αλλαγές» Ο πρωθυπουργός αναμένει εισηγήσεις για το «νέο» μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. * Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: σελ. 13 ρεπορτάζ «Χωρίς κοινωνικό πρόσωπο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» Σε φιάσκο καταλήγει η επιχείρηση «κοινωνικό πακέτο» καθώς όχι μόνο δεν θα ανακοινωθούν ανάλογα μέτρα αλλά θα ενταθεί η εφαρμογή του Μνημονίου 2. * Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ σελ. 3 ρεπορτάζ «Στάση πληρωμών από χιλιάδες επιχειρήσεις» Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και τραπεζικά δάνεια. σελ. 4 ρεπορτάζ «Αμείλικτοι δείκτες, αμείλικτοι κριτές» Τα σενάρια χρεωκοπίας σε ολική επαναφορά.

Οι έχοντες τα ηνία της οικονομίας στα χέρια τους βλέπουν τις υπερ αισιόδοξες εκτιμήσεις τους συνεχώς να διαψεύδονται από τα ψυχρά οικονομικά μεγέθη που διαμορφώνονται από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις. * ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. 3 ρεπορτάζ «Κοινωνικό μνημόνιο 3 δισ. ευρώ» Από τη ΔΕΘ ο κ. Γ. Παπανδρέου θα εξαγγείλει προγράμματα 1.6 δισ. για τους άνεργους και 500 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. σελ. 4 ρεπορτάζ «Υστατη μάχη για την υπερτράπεζα» Lazard, Deutsche Bank και HSBC καλούνται να αξιολογήσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει Μ. Σάλλας και Θ. Πανταλάκης. Η κυβέρνηση θα κληθεί να επιλέξει καθώς η απόφαση είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική. σελ. 16 ρεπορτάζ «Ομάδα υποστήριξης στο Μαξίμου» Τι εισηγούνται οι ειδικοί στον Πρωθυπουργό για τις δομικές αλλαγές στο γραφείο του. σελ. 27 ρεπορτάζ «Οσα έχουν ειπωθεί και με αφορούν είναι ψέματα» Μ. Χριστοφοράκος. Τι δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με "Το Βήμα". Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής θα συναντήσει στο Μόναχο τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens. * ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: σελ. 14 θέμα «Τι θα γίνει με τη λίστα των βαρέων» Η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, αλλά και των επικουρικών με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών θα είναι τα επόμενα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010. * ΕΘΝΟΣ της Κυριακής σελ. 4 θέμα «Κυβέρνηση με ισχυρό συντονιστή και τρεις κύκλους πολιτικής» Ο Πρωθυπουργός καταργεί τα υπουργεία φέουδα. Θεμελιώνεται ένα πανίσχυρο πολιτικά κέντρο με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε να φέρει εις πέρας δύσκολες καταστάσεις. σελ. 6 θέμα «Φαβορί και αουτσάιντερ για τους κορυφαίους ρόλους» Ο Γ. Παπανδρέου έχει πάρει χαρτί και μολύβι γράφει και σβήνει ονόματα με στόχο να δέσει το κυβερνητικό σχήμα και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. σελ. 7 θέμα «Ο δεκάλογος για το νέο κοινωνικό κράτος» Ο Πρωθυπουργός θα δεσμευτεί για τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας και του Ασφαλιστικού. σελ. 8 θέμα «Οι 5 “σοφοί” που υπέγραψαν τις αλλαγές στην κυβέρνηση» Οι πέντε καθηγητές κατέθεσαν προτάσεις για την αναμόρφωση της κυβέρνησης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων. σελ. 10 ρεπορτάζ «Στόχος οι 9 περιφέρειες και οι 3 μεγάλοι δήμοι» Η τελευταία «ματιά» με τη «συνδρομή» των γκάλοπ απομένει για να «κλειδώσει» συνολικά η πράσινη λίστα για τις εκλογές. σελ. 11 συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη πρώην Συνηγόρου του Πολίτη «Είναι παραλογισμός να εκβιάζω ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ» Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη να είναι αυτό ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς για το Δήμο της Αθήνας δεν συνοδεύεται μόνο από σχόλια επιδοκιμασίας αλλά από δισταγμούς αμφιβολίες και ανοιχτές αντιδράσεις. Στη συνέντευξή του ο κ. Καμίνης εξηγεί γιατί ενδιαφέρεται για το Δήμο σχολιάζει τις μετρήσεις που διενεργούνται για το πρόσωπό του και θυμώνει όταν ακούει να λένε ότι «εκβιάζει το ΠΑΣΟΚ». σελ. 12 ρεπορτάζ «Στις πέντε περιφέρειες ο πήχης της ΝΔ για τις εκλογές» Οι πιο μετριοπαθείς βουλευτές τονίζουν ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα μπορεί να μιλήσει για επιτυχία μόνο αν κερδηθούν αυτές και οι τρεις μεγάλοι δήμοι. σελ. 13 συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη προέδρου του ΛΑΟΣ «Προτείνω στον Σαμαρά τον Αβραμόπουλο υποψήφιο για την Αττική» Πρόταση έκπληξη καταθέτει δημόσια μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει στον πρόεδρο της ΝΔ να ακυρώσει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Κικίλια και να κατεβάσει στην περιφέρεια τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο όπως τονίζει, θα στηρίξει και ο ΛΑΟΣ. «Εάν δεν γίνει δεκτή η πρότασή μας έχουμε επιλέξει το πρόσωπο και θα κατεβούμε αυτόνομα», επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης». * ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: σελ. 3 ρεπορτάζ «Μου είπε ψέματα ο Αρχιεπίσκοπος» Σκληρός όσο ποτέ μέχρι σήμερα, ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης για τα όσα έγιναν, όπως δηλώνει, σε βάρος του τόσο από το σημερινό Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο όσο και από άλλους Επισκόπους. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής σελ. 4 ρεπορτάζ «Πρώτα ψηφίζουμε μετά πληρώνουμε» Μετά τις εκλογές τα νέα μέτρα για να κλείσει η «Μαύρη Τρύπα» των 4 δις. σελ. 6 ρεπορτάζ «Το “όχι” στο μνημόνιο προίκα Σαμαρά για ΔΕΘ» Δικαιωμένος ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση. σελ. 7 ρεπορτάζ «Η Ντόρα θέλει ... μυρωδιά από “γαλάζιους” περιφερειάρχες» Ποια εντύπωση επιδιώκει να δημιουργεί στηρίζοντας υποψήφιους της Ρηγίλλης. σελ. 9 συνέντευξη του Γιάννη Μανώλη γραμματέα συνδικαλισμού της ΝΔ «”Να παραιτηθείς και να δώσεις πίσω την έδρα”» Σφοδρή επίθεση κατά της βουλευτού Αργολίδας εξαπολύει στη συνέντευξή του ο γραμματέας συνδικαλισμού της ΝΔ κ. Μανώλης και αναφέρει ότι η δήλωση της βουλευτού «εγώ θα ψηφίσω κατά συνείδηση» και «δεν μπορώ να πείσω ούτε την κόρη μου τι θα ψηφίσει» δεν αποτελεί στήριξη της ΝΔ αλλά υπονόμευση, ενώ την καλεί να παραιτηθεί από βουλευτής. σελ. 10 ρεπορτάζ «Τα ... λεφτά συμμετέχουν οι πολίτες απέχουν ... » Χορός εκατομμυρίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά τα κομματικά επιτελεία φοβούνται ότι θα σπάσει το ρεκόρ της αποχής. σελ. 14 ρεπορτάζ «Σαρωτικός ανασχηματισμός» Τα σενάρια τοποθετούν την υλοποίησή του την εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ ή μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 4 ρεπορτάζ «Ανασχηματισμός στο παρά πέντε» Μεταξύ 5 και 10 Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στην κυβέρνηση. σελ. 4 ρεπορτάζ «Ο κρυφός φόβος στην κυβέρνηση» Μια ετερόκλητη κοινωνικά συμμαχία κατά του μνημονίου που μπορεί να εκφραστεί στις δημοτικές ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ έντονα. σελ. 6 ρεπορτάζ «Λίφτινγκ στο μνημόνιο» Η τρόικα τώρα συζητά τα μέτρα τα οποία προκαλούν πολύ έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. σελ. 8 ρεπορτάζ «Η καταιγίδα του Σεπτεμβρίου» Νέα μέτρα, νομοσχέδια, αυξήσεις και φόροι που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει όσα προβλέπει το μνημόνιο. σελ. 9 συνέντευξη Ανδρ. Λοβέρδου «Για να ξεπεράσουμε το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε» Με το ασφαλιστικό έκανα το καθήκον μου απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Οποιος κάνει το καθήκον του, αργά ή γρήγορα δικαιώνεται". Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαιώνει ότι ούτε το υπουργείο Εργασίας ούτε η κυβέρνηση συνολικά πρόκειται να πάρει νέα μέτρα περιορισμού του εισοδήματος των πολιτών. Τονίζει ότι τα περισσότερα επικουρικά ταμεία είναι σε κάλή κατάσταση και επιτίθεται σ' όσους υποδαυλίζουν το θυμό της κοινωνίας αποκαλώντας τους λαϊκιστές και δημαγωγούς και αναρωτιέται: "Αραγε δεν φοβούνται την πτώχευση της χώρας;". Για τον κ. Λοβέρδο μόνο μία περίπτωση υπάρχει να ξεπεράσει η Ελλάδα το μνημόνιο: "να το εφαρμόσει με σαφή και απαρέγκλιτο τρόπο". σελ. 17 ρεπορτάζ «Siemens: Ερχονται νέα ονόματα» Νέα πρόσωπα και στοιχεία, γύρω από τη διακίνηση χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens, έρχονται στο φως, από το άνοιγμα δεκάδων ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών, που μελετά η ΤτΕ. σελ. 20 ρεπορτάζ «Ισχυρός ανατολικός άνεμος στο Αιγαίο» Η διά του τύπου ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να άρει την "αιτία πολέμου" (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν αυτή επεκτείνει, όπως δικαιούται, τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα νέο κεφάλαιο στα πολύπαθα "προβλήματα του Αιγαίου" και απαιτεί την έγκαιρη και πολύ προσεκτική αντίδραση της Αθήνας. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σελ. 4 ρεπορτάζ «Η μεσαία τάξη ασφυκτιά και αγωνιά» Αιτίες, η βαθιά ύφεση που επιδεινώνεται από τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και η απουσία σαφούς αναπτυξιακού σχεδίου. Ενδεικτικό της πίεσης είναι το αίτημα για απεμπλοκή ή αλλαγή των όρων του μνημονίου. σελ. 7 ρεπορτάζ «Το εβραϊκό λόμπι κατά Ερντογάν» Προσβλέπουμε σε στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας, λέει ο διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής. Αβάσιμες οι διεκδικήσεις άλλων χωρών πλην Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδα στο φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου. σελ. 9 ρεπορτάζ «Γιατί η Τουρκία απαλείφει την "απειλή πολέμου"» Με μια συμβολική κίνηση διαγράφει από "εχθρούς" Ελλάδα, Ρωσία, Ιράν και Ιράκ. Αποδέκτες της πρότασης Ερντογάν, το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και η Ευρωπαϊκή Ενωση. * Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής σελ. 3 θέμα «Στα γυναικεία χέρια η αναπτυξιακή διαδικασία» Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από μια δύσκολη άνοιξη τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα, διανύει ένα σχετικό ήρεμο καλοκαίρι, το οποίο όμως βαδίζει σταδιακά προς το τέλος του. Η θερινή αυτή ηρεμία απομένει να φανεί αν προμηνύει καταιγίδα ή ακόμη πιο ήρεμα νερά για το κυβερνητικό σκάφος και τον κυβερνήτη του, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. * Η ΝΙΚΗ σελ. 7 ρεπορτάζ «"Ανάσα" σε 150.000 δανειολήπτες» Τα τέσσερα βήματα για να απαλλαγείτε από τα χρέη που σας βαραίνουν. * Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: σελ. 12 ρεπορτάζ «Ένα βήμα παραπέρα στο ολομέτωπο χτύπημα κατά του λαού» Κλιμάκωση της επίθεσης κατά του εισοδήματος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες με όχημα το επικαιροποιημένο μνημόνιο. * Η ΧΩΡΑ σελ. 10 ρεπορτάζ «Δραματική παραμένει η υστέρηση στα έσοδα» Τώρα συνειδητοποιούν στο υπ. Οικονομικών ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων στοιχίζουν ακριβά. Από μια κλωστή η εφαρμογή του Μνημονίου. Δύσπιστες οι αγορές παρά τις θετικές δηλώσεις Ολι Ρεν. * ΤΟ ΑΡΘΡΟ σελ. 5 ρεπορτάζ «Αιμορραγούν και αδειάζουν οι Τράπεζες Εχασαν 27 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα χρόνο. Προσεγγίζουν τα 24 δισ. ευρώ τα δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο". * Η ΕΠΟΧΗ σελ. 3 ρεπορτάζ «Εγκλωβισμένοι στον κλοιό του ΔΝΤ» Κοινωνία, οικονομία, κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα. * ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. 8 ρεπορτάζ «"Επισκέπτης" στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου» Εχει κάνει 30 ταξίδια σε διάστημα 11 μηνών. σελ. 13 ρεπορτάζ «Κυβέρνηση γραφειοκρατών!» Το νέο μοντέλο που σχεδιάζει ο Παπανδρέου μετά το φιάσκο του τωρινού. Με... μαριονέτες τους υπουργούς! Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε οι σύμβουλοι στο πρωθυπουργικό γραφείο: Τους 500 θα φτάσουν. * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σελ. 3 ρεπορτάζ «Οργιο με υπερωρίες εκατομμυρίων στα γραφεία των υπουργών» Ενώ κόβονται επιδόματα 150 ευρώ σε χιλιάδες υπαλλήλους. Πράσινο παράθυρο παράκαμψης των μέτρων λιτότητας βρήκαν τα στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να δώσουν "μπόνους" στους δικούς τους, κατά παράβαση του επικαιροποιημένου μνημονίου. σελ. 4 ρεπορτάζ «Εκθέτουν τον Γιώργο οι επιλογές στο Μαξίμου» Ενας 25χρονος (ασκούμενος μέχρι πέρυσι) δικηγόρος που δεν έχει πάει καν φαντάρος ορίστηκε "ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού". σελ. 4 ρεπορτάζ «Πως βολεύτηκαν με 2.455 ευρώ "το κεφάλι'» Οι "15" του Σαχινίδη, οι ημέτεροι του Σηφουνάκη και η υπογραφή του Ρέππα. σελ. 5 ρεπορτάζ «Και η "Coca Cola" σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα» Η βιομηχανία-κολοσσός σκέφτεται να μετακομίσει σε πιο πρόσφορες αγορές του πλανήτη. Είχε προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το δυσβάστακτο βάρος της διπλής φορολόγησης και τώρα στρέφει τα πυρά της κατά του υπουργού Οικονομικών. σελ. 8 ρεπορτάζ «Φίλος του Τσοχατζόπουλου από τα παλιά το "βαποράκι" της μίζας» Τα μαύρα ταμεία της Siemens. Πώς ο κατηγορούμενος για δωροδοκία Παντελής Καρακώστας εξήγησε προς τα μέλη της Εξεταστικής τη γνωριμία του με τον πρώην υπουργό, αφού αναλώθηκε σε περιγραφές για "χοντρούς Γερμανούς που αδυνάτισαν και γενικές αναφορές στην παράνομη διακίνηση εμβασμάτων. σελ. 9 ρεπορτάζ «Οι έλεγχοι πάγωσαν και ο Ακης πήγε διακοπές» Χαλαρός και απομονωμένος με τη σύζυγό τους στον Πόρο ο Ακης Τσοχατζόπουλος. σελ. 12-13 ρεπορτάζ «Κεφαλονιά: Κάθε υπουργός και η βίλα του» Κανείς δεν ξεχνά την καταγωγή του, με τους περισσότερους να έχουν χτίσει το δικό τους σπίτι στο νησί. σελ. 18 ρεπορτάζ «Το φιάσκο με τις δήθεν αποχωρήσεις των "500" από τη Ν.Δ. στα Χανιά» Η Ρηγίλλης καταγγέλλει πλαστογραφήσεις υπογραφών. Το ίδιο χέρι υπέγραφε σε όλα τα ονόματα. Πώς οι 532 αιτήσεις αποχώρησης από τη Ν.Δ. του Σαμαρά ως διά μαγείας σήμερα έγινα μόλις 162. Στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά έχουν ζητήσει έλεγχο των υπογραφών από ειδικούς γραφολόγους αποσκοπώντας στο να εκθέσουν πλήρως τους υποστηρικτές της Ντόρας στο νησί. σελ. 31 ρεπορτάζ «Η σχέση Ιράν-Τουρκίας φέρνει το Ισραήλ στην Αθήνα» Αξεπέραστες οι διαφωνίες Τελ Αβίβ και Αγκυρας για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Καχύποπτη η κυβέρνηση Νετανιάχου, που διαβλέπει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε δυνατό τέχνασμα προκειμένου να υποσκάψει τη σχέση που είχε δημιουργήσει με το Ισραήλ. * FREE SUNDAY σελ. 20 ρεπορτάζ «Μνημόνιο 2.0» Τι προβλέπει η επικαιροποιημένη εκδοχή της συμφωνίας με τους πιστωτές μας για την επόμενη τριετία. * REAL NEWS: σελ. 4 θέμα «Υπερ - υπουργός με ευρύτατες αρμοδιότητες» Με τη νέα δομή της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός επιδιώκει συλλογικότερη λειτουργία σε καθημερινή βάση, ενώ θα αναβαθμιστεί και το πρωθυπουργικό γραφείο. σελ. 6 ρεπορτάζ «Κομισιόν: Άλλα είπαμε, άλλα κάνετε» Ανησυχούν στις Βρυξέλλες για πιθανή χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. σελ. 8 άρθρο του προέδρου της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά «Η αναπόφευκτη επιλογή» «Όλοι καταλαβαίνουν ότι το Μνημόνιο δεν εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά. Σκοτώνει την ελληνική οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Η εξυγίανση δεν θα έρθει με “τομές”. Απαιτείται επανάσταση», τονίζει στο άρθρο του στη «R» ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντ. Σαμαράς και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ότι «μέσα στην απελπισία του, υποστηρίζει μονότονα ότι “για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση”. σελ. 10 συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου «Η κυβέρνηση δεν είναι σχολείο, ούτε καλλιστεία» «Βόμβες» Πάγκαλου κατά πάντων με συνέντευξή του στη Real News αλλά και με διαφοροποιήσεις του από την κυβερνητική γραμμή, καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτηρίζει «αλητεία» την περίπτωση αντικυβερνητικού μετώπου από τη Ν.Δ και την Αριστερά, «ελαφρό πολιτικό» τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι διοικεί το κόμμα του σαν το πολιτικό προσωπικό της Πολιτικής Άνοιξης. Επίσης προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να του μπει κανείς «καπέλο» στον επικείμενο ανασχηματισμό και επιρρίπτει ευθύνες σε Κατσέλη και Μπιρμπίλη για την καθυστέρηση της ανάπτυξης. σελ. 13 ρεπορτάζ «Τα νέα μέτρα φοβίζουν το Μαξίμου» Τι προβληματίζει τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες για το επόμενο διάστημα. σελ. 14 ρεπορτάζ «Ο Σαμαράς κλείνει ... λογαριασμούς» Προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Ν.Δ σε όσους με τη στάση τους δείχνουν αποστασιοποιημένοι από τη μεγάλη μάχη της παράταξης. σελ. 16 συνέντευξη του Πάνου Παναγιωτόπουλου Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ Βουλευτή Β’ Αθηνών «”Θα εκπλήξει θετικά ο Κικίλιας”» «Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, δεν θα βρεθούν βουλευτές που θα θελήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην παράταξη» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Πάνος Παναγιωτόπουλος όταν ερωτάται για πιθανές μετοικήσεις στο υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Παράλληλα, όμως, δεν αποκλείει διόλου νέες διαγραφές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους». Και προσθέτει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε όχι μόνο τη στήριξη των επιλογών της ηγεσίας αλλά και ενεργό συμμετοχή «των πάντων στον κοινό αγώνα». σελ. 18 ρεπορτάζ «Κανείς δεν εξαιρείται από τη μάχη!» Ο Γ. Παπανδρέου διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί «όχι» από στελέχη του για πιθανή υποψηφιότητά τους στις εκλογές του Νοεμβρίου. σελ. 20 ρεπορτάζ «Ο Τσίπρας κάνει 53 μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ!» Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθεί την υποψηφιότητα Αλαβάνου, καθώς θεωρεί ότι αυτή στρέφεται εναντίον του. σελ. 21 ρεπορτάζ «Προανακριτική για τη Siemens;» Οξύνεται η αντιπαράθεση με τη γερμανική εταιρεία που δεν διευκολύνει την έρευνα. σελ. 26 συνέντευξη του Τάκη Μίχα Νομάρχη Πειραιά «”Πρόκληση για μένα η περιφέρεια”» «Μάχη» ουσίας και όχι εντυπώσεων χαρακτηρίζει ο νομάρχης Πειραιά τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Ο Γιάννης Μίχας ο οποίος έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία του να κατέβει σαν υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής κάνει λόγο για «τεράστια πρόκληση», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα στηρίξει τις επιλογές του προέδρου. Θερμός υποστηρικτής του Καλλικράτη πιστεύει ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση να αναγεννήσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. * VETO της Κυριακής: σελ. 4 θέμα «Τα υψηλά spread (ξανα) φέρνουν ίλιγγο στο Μέγαρο Μαξίμου» Φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους μετά και την επιλογή, ως συμβούλων, διεθνών (λ) οίκων με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ * ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: σελ. 9 συνέντευξη του Γιάννη Σγουρού νομάρχη Αθηνών «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πολιτικό αλλά όχι κομματικό χαρακτήρα» Το «παρών» στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητα από την απόφαση στήριξης στο πρόσωπό του θα δώσει ο νομάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός. Με τη συνέντευξή του στην «ΑτΚ», σημειώνει πως «ο τρόπος της παρουσίας του εξαρτάται από την κατάσταση που τελικώς θα διαμορφωθεί» και επισημαίνει πως η πρόταση του, προς τους πολίτες είναι η Περιφέρεια είτε πιέζοντας με τη μεγάλη δύναμη που θα έχει την κεντρική εξουσία, είτε με δικές της πρωτοβουλίες να μπορέσει να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. σελ. 12 ρεπορτάζ «Με ... συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές» Με ... συνταγή ΔΝΤ και με απώτερο σκοπό τις λιγότερες δυνατές κυβερνητικές απώλειες θα πραγματοποιηθούν οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. * Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 49 ρεπορτάζ «”Αθήνα: Οι 7 πληγές του κέντρου» Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση που συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς από τα σύνορα του Έβρου. * VETO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: σελ. 12 ρεπορτάζ «Τα χρέη των δήμων και οι δήμαρχοι της συμφοράς» Πάνω από 3 δις ευρώ τα φέσια. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα εμφανίζουν οι ισόβιοι και τηλεοπτικοί δήμαρχοι. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σελ. 10-11 ρεπορτάζ «Να πληρώσουν και οι "χλιδάτοι"» Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης αποκαλύπτει ποιοι βρίσκονταν μακροχρόνια στο φορολογικό απυρόβλητο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν υποβάλει ούτε φορολογικές δηλώσεις. Μια σειρά από εισοδηματίες επί χρόνια προκαλούσαν με τον τρόπο ζωής και τα περιουσιακά στοιχεία τους χωρίς να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Η εισφοροδιαφυγή είναι αδιαμφισβήτητο προϊόν πολιτικής ανοχής. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σχετίζονται με την οικοδομή φοροδιαφεύγουν σε ύψος 80%. * ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. Β2 ρεπορτάζ «Οι αντικειμενικές εξισώνονται με τις αγοραίες τιμές» Ερχεται νέο Ε9. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα "Το Βήμα", το ισχύον σύστημα καταργείται και αντικαθίσταται με το σύστημα "στατιστικών αγοραίων αξιών ακινήτων". σελ. Β4 ρεπορτάζ «Οι μνηστήρες στην ουρά για τζόγο 4 δισ. ευρώ» Πλαίσιο αρχών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προβλέπεται κατ' αρχάς η επανεισαγωγή 32.000 "κουλοχέρηδων". σελ. Β5 ρεπορτάζ «Οι ελληνικές τράπεζες δεν ελκύουν τους ξένους επενδυτές» Συγχωνεύσεις. "Εσωτερική υπόθεση" η νέα φάση συγκέντρωσης του κλάδου που φέρεται να επιταχύνεται μετά την επιλογή των συμβούλων του Δημοσίου και τις πιέσεις των δανειστών της χώρας. * ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ένθετο Οικονομία σελ. 4 ρεπορτάζ «"Μαχαίρι" 3 δισ. σε Ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ και νοσοκομεία» Βασικοί μισθοί και συντάξεις η "κόκκινη γραμμή" στις περικοπές. Κατά προτεραιότητα το μαχαίρι θα μπει στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, συνολικού ύψους 9,5 δισ. ένθετο Οικονομία σελ. 5 ρεπορτάζ «Το σενάριο για δημόσιο πυλώνα με 4πλή συγχώνευση τραπεζών» Σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δισ. ευρώ στην Αγροτική. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ένθετο Εξυπνο Χρήμα σελ. 3 ρεπορτάζ «Ξεπουλάνε τώρα και τις τράπεζες» Μεθοδεύεται ο αφελληνισμός του εγχώριου πιστωτικού συστήματος μέσω ξεπουλήματος του αντί πινακίου φακής. ένθετο Εξυπνο Χρήμα σελ. 7 ρεπορτάζ «"Κοστούμι" 2.000 € από την εφορία» Εντός του Σεπτεμβρίου καταφθάνουν... εκκαθαριστικά σημειώματα για πάνω από ένα εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και ιδιοκτήτες ακινήτων. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ένθετο Οικονομία σελ. 2 ρεπορτάζ «Σκληρά παζάρια μεταξύ τραπεζών για εξαγορές και συγχωνεύσεις» Η τρόϊκα αλλά και οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για πώληση του Τ.Τ. Επαφές στο παρασκήνιο μεταξύ Alpha Bank και Eurobank. ένθετο Οικονομία σελ. 4 ρεπορτάζ «Στραγγίζουν μόνο τους μικρομεσαίους» Μετά και την ενεργοποίηση των μέτρων που επέβαλε η τρόϊκα, η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στο σύνολο των βασικών φόρων. Από την έμμεση φορολογία το 61% των εσόδων. ένθετο Οικονομία σελ. 6 ρεπορτάζ «Δάνεια με το σταγονόμετρο σε μια διψασμένη αγορά» Οι τραπεζίτες στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα φροντίζουν μόνο για "τα του οίκου τους", αδιαφορώντας για την πραγματική οικονομία. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένθετο Οικονομία σελ. 2 ρεπορτάζ «Αλλαγές στη φορολογία μερισμάτων και κίνητρα για τις αποδείξεις» Διορθωτικές κινήσεις μελετάει το οικονομικό επιτελείο λόγω της απόκλισης που παρουσιάζουν τα έσοδα. Ηδη στο επτάμηνο η υστέρηση στα έσοδα έχει ξεπεράσεις τα 770 εκατ. ευρώ. ένθετο Οικονομία σελ. 4 ρεπορτάζ «Οι συγχωνεύσεις τραπεζών δεν αποτελούν πανάκεια» Αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση ο πρόεδρος του Τ.Τ. Κλέων Παπαπδόπουλος. * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σελ. 6-7 ρεπορτάζ «Οποιος δουλεύει πολύ κάνει και (μεγάλα) λαθη;» Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πώς ένας υπουργός που εργάζεται αόκνως, αυτό που πέτυχε ήταν να οδηγήσει σε ύφεση, λουκέτα, αφελληνισμό επιχειρήσεων και σφαγιασμό του Ελληνα πολίτη. σελ. 10 ρεπορτάζ «Ξεκινούν κατασχέσεις για 1.000 υπερπολυτελή γιοτ Το πρώτο σκάφος θα είναι μεγαλοεφοπλιστή που δήθεν ναύλωνε στη μαγείρισσα και την καμαριέρα του με 200 ευρώ την ημέρα. ένθετο bs σελ. 4-5 ρεπορτάζ «"Αστυνομία" φοροδιαφυγής» Δημιουργείται πανίσχυρο σώμα δίωξης. Η "Υπηρεσία για το ξέπλυμα χρήματος και ελέγχων των φυσικών προσώπων" θα λειτουργεί υπό τις εντολές του επικεφαλής του ΣΟΔΕ και θα κάνει φύλλο και φτερό τις φορολογικές δηλώσεις και τον τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων. * Realnews ένθετο Realmoney σελ. 4 ρεπορτάζ «"Μάυρη τρύπα" στα έσοδα» Μυστική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει απόκλιση 14,1% από τον στόχο. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σελ. 17 ρεπορτάζ «Επικοινωνιακό τρικ αν δεν αλλάξουν τα πολεμικά σχέδια» Τι κρύβεται πίσω από τη διαρροή περί άρσης του casus belli από την Τουρκία. * ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής σελ. Α38 ρεπορτάζ «”Πόσο κοστίζει η εκλογή στον δήμο;» Περιοδείες πολλών ... χιλιομέτρων υπόσχεται στους υποψηφίους η νομοθεσία για τις προεκλογικές δαπάνες. * ΕΘΝΟΣ της Κυριακής σελ. 20 ρεπορτάζ «Στην Αν. Μεσόγειο το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα στον κόσμο» Μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ βρίσκονται 122 τρις. Κυβικά πόδια φυσικού αερίου. σελ. 21 ρεπορτάζ «Το Κογκρέσο πήγε Σκόπια» 18 αξιωματούχοι σύμβουλοι Αμερικανών βουλευτών, κυρίως Ρεπουμπλικάνων είχαν συναντήσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Μαζί συμμετείχαν και 15 Τούρκοι καθηγητές και επιχειρηματίες. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής σελ. 15 ρεπορτάζ «Πόλεμος για τη “Ριβιέρα” της Αλβανίας» Χειμάρρα: Εκτάσεις φιλέτα Ελλήνων ομογενών στα χέρια Αλβανών με το «έτσι θέλω». * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:: σελ. 30 ρεπορτάζ «Μυστική σύσκεψη για την έξαρση της βίας κατά των Ελλήνων στην Αλβανία» Ο πρέσβης στα Τίρανα Νικόλαος Πάζιος εκλήθη στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας για συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. σελ. 31 ρεπορτάζ «Η σχέση Ιράν Τουρκίας φέρνει το Ισραήλ στην Αθήνα» Αξεπέραστες οι διαφωνίες Τελ Αβίβ και Άγκυρας για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Καχύποπτη η κυβέρνηση Νετανιάχου που διαβλέπει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε τέχνασμα προκειμένου να υποσκάψει τη σχέση που είχε δημιουργήσει με το Ισραήλ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ * ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ σελ. 5 ρεπορτάζ «Η γραφειοκρατία του Πενταγώνου σκοτώνει τους πιλότους μας» Η τραγωδία της περασμένης Πέμπτης και οι ευθύνες του διευθυντή Εξοπλισμών, Ευάγγελου Βασιλάκου. Εγκληματικές καθυστερήσεις στην προώθηση της προμήθειας των νέων κινητήρων για τα F-16, αν και η αγορά τους έχει εγκριθεί εδώ και μήνες. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 18 ρεπορτάζ «Ριζικές αλλαγές στο στρατό» Ρυθμίσεις για την εξέλιξη των ενστόλων, τις μεταθέσεις, αλλά και τους αντιρρησίες συνείδησης μέσα στο Σεπτέμβριο στη Βουλή. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σελ. 8 ρεπορτάζ «Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών» Οι περικοπές, τα ανταλλακτικά και το κλίμα που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις. * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σελ. 14 ρεπορτάζ «Πώς φτάσαμε στη διάλυση της 340 Μοίρας των F-16 Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αεροπορικής τραγωδίας. Ποιοι και πώς στέλνουν τους πιλότους στον θάνατο. σελ. 14 ρεπορτάζ «Μειώνουν τις ώρες πτήσεις για να περιορίσουν το κόστος συντήρησης» Βαρύ κλίμα για τον αρχηγό. * Realnews σελ. 23 ρεπορτάζ «Το βαρύ τίμημα της ειρήνης!» Στα 107,1 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς αποστολές. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ * ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: σελ. Β8 38 (Ανάπτυξη) ρεπορτάζ «Από τη Στουρνάρη στο Σύνταγμα» Νέες συνθήκες ανταγωνισμού διαμορφώνονται για αλυσίδες ειδών τεχνολογίας στο κέντρο της Αθήνας. σελ. Β9 39 (Ανάπτυξη) ρεπορτάζ «Σε μία κλωστή κρέμεται πλέον η επιβίωση των Ατλάντικ» Παρουσίασε πτώση τζίρου 18,5% το πρώτο τρίμηνο του 2010. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: σελ. 5 (Οικονομική) θέμα «Ανακατατάξεις σε εμπόριο και βιομηχανία φέρνει η ύφεση» Στα χέρια λίγων και ισχυρών η αγορά. Βαρύ πλήγμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού προτύπου ενισχύει σήμερα την αντιπαράθεση μεταξύ των παικτών στην ελληνική αγορά. * Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 7 (Οικονομία) ρεπορτάζ «Και τώρα τρέχουν με μπαράζ νομοσχεδίων» Μετά την κριτική για καθυστερήσεις η κυβέρνηση προχωράει εντός του φθινοπώρου σε ρυθμίσεις για την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας. σελ. 10 (Οικονομία) ρεπορτάζ «Το καλό και το κακό σενάριο για την ASPIS» Σύμφωνα με το νέο νόμο μόνο αν βρεθεί ανάδοχος οι ζημιωθέντες θα λάβουν μέρος των χρημάτων τους. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σελ. 6 ρεπορτάζ «Στον αέρα οι δασικοί χάρτες!» Ο νόμος Μπιρμπίλη... ανοίγει την όρεξη καταπατητών και εμπρηστών για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Δεν θα περιλαμβάνουν αρχικά εκτάσεις 600.000 στρεμμάτων που διεκδικούν ιδιώτες σ' όλη την Ελλάδα. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 42 ρεπορτάζ «Κινδυνεύουν οι εθνικοί δρυμοί» Πυρκαγιές. Εκθεση του WWF Ελλάς εκπέμπει SOS για τα δάση της χώρας. σελ. 43 ρεπορτάζ «Αναδασώσεις με λάθος χάρτη» Το νομοσχέδιο για τα καμένα στην Αττική αποτυπώνει με λανθασμένο τρόπο τις αναδασωτέες εκτάσεις. σελ. 44 ρεπορτάζ «Οδοιπορικό σ' έναν καμένο παράδεισο» Πρέβελη. Τα λάθη και οι παραλείψεις ετών που οδήγησαν στην καταστροφή. σελ. 48 ρεπορτάζ «Νέες ρυθμίσεις για Υμηττό» Τι αλλάζει για αυθαίρετα και οικόπεδα συνεταιρισμών. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σελ. 19 ρεπορτάζ «Διώξεις για το "κύκλωμα"» Τα πρόσωπα και τα στοιχεία στον φάκελο με τις πολεοδομικές ανομίες στις Κυκλάδες. Θα διερευνηθούν με εντολή εισαγγελέα οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης 157 πολυτελών αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο. ένθετο Οικονομία σελ. 7 ρεπορτάζ «Επενδύσεις 4 δισ. και 1.500 θέσεις εργασίας με την είσοδο ιδιωτών στην αγορά ενέργειας» Τα οφέλη της απελευθέρωσης καιη πρόσβαση παρόχων στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σελ. 36-37 ρεπορτάζ «Οταν η Τίναι χτίζει κάστρα στην άμμο» Μετά το "όχι" στον Γιώργο Παπανδρέου για την υποψηφιότητά της ως περιφερειάρχη Αττικής, η υπουργός Περιβάλλοντος πήγε στην Κίμωλο και χαλάρωσε στην ακροθαλασσιά. σελ. 40 ρεπορτάζ «Τους άλλαξαν τα πετρέλαια μετά τις αποκαλύψεις» Το δημοσίευμα του "ΘΕΜΑτος" είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του Μαξίμου και τις παραιτήσεις των προνομιακής μεταχείρισης "συνταξιούχων" των ΕΛ.ΠΕ. * Realnews σελ. 33 ρεπορτάζ «Επαληθεύονται οι φόβοι για τα Οινόφυτα» Ερχονται στο φως τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα για την υγεία των κατοίκων εξαιτίας του Ασωπού. ένθετο realplanet σελ. 3 ρεπορτάζ «"Στον αέρα" 90 μικρά υδροηλεκτρικά έργα» Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χωροθέτηση των έργων. Φόβοι για φρένο στην "πράσινη" ανάπτυξη. ένθετο realplanet σελ. 8-9 ρεπορτάζ «Το "φρούριο" που αποδείχτηκε "ξέφραγο αμπέλι"» Αχρηστο το πανάκριβο σύστημα πυρανίχνευσης που είχε εγκατασταθεί στο φοινικόδασος της νότιας Κρήτης το οποίο παραδόθηκε ολοσχερώς στις φλόγες. ένθετο realplanet σελ. 12 ρεπορτάζ «Μύθος η φθηνή πυρηνική ενέργεια» Αμερικανικό πανεπιστήμιο απέδειξε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι οικονομικότερη. ένθετο realplane σελ. 13 ρεπορτάζ «Ελληνική πρωτοπορία στις ανανεώσιμες πηγές» Ο καθηγητής Θ. Κωνσταντόπουλος ετοιμάζει... μακριά από την Ελλάδα την εμπορική χρήση της μεθόδου παραγωγής υδρογόνου από νερό και ήλιο. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ * ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σελ. 4 ρεπορτάζ «Νέο εξεταστικό σύστημα μετά τη γελοιοποίηση των Πανελληνίων» Τα επικρατέστερα σενάρια για την εισαγωγή υποψηφίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα. * ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. 8 ρεπορτάζ «Θέλω να φύγω από την Ελλάδα» Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, επτά στους δέκα πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα προτιμούσαν να εργαστούν στο εξωτερικό. Τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να μεταναστεύσουν. σελ. 10 ρεπορτάζ «Τα χαμένα χρόνια μας...» Με ελπίδες ξεκινούν και οι εφετινοί επιτυχόντες την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία τους. Ισως γιατί δεν γνωρίζουν τις τούς περιμένει στη στροφή. Το 50% των εγγεγραμμένων στα πανεπιστήμια ανήκει στην κατηγορία των "αιώνιων φοιτητών'. Ενας στους δύο εισακτέους φοιτητές στα ΤΕΙ δεν παρουσιάζεται ποτέ ως πτυχιούχος. Τουλάχιστον ένα εξάμηνο χαμένο, την τελευταία τετραετία, από κινητοποιήσεις και καταλήψεις. * ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. 14-15 συνέντευξη Α. Διαμαντοπούλου «Παρά τις δυσκολίες θέλω να μείνω στο υπουργείο Παιδείας» Δεν υπάρχουν λύσεις "fast food", χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί ένα έργο, λέει η υπουργός, αναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και το νέο εξεταστικό σύστημα. Εάν υπάρξει τάξη με 40 μαθητές και δεν αντιμετωπιστεί κάτι τέτοι σε μία μέρα, εγώ θα παραιτηθώ. σελ. 16 ρεπορτάζ «Ερχονται ΤΕΙ... δύο ταχυτήτων» Αλλάζουν ριζικά τα τεχνολογικά ιδρύματα. Οι απόφοιτοι των τοπικών κολεγίων θα μπορούν να "ανέβουν εκπαιδευτικό επίπεδο", δίνοντας εσωτερικές εξετάσεις στη σχολή ΑΕΙ που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στην πρώτη ταχύτητα εντάσσονται τα υψηλόβαθμα και δημοφιλή και στη δεύτερη τα χαμηλόβαθμα, παίρνοντας τη μορφή τοπικών κολεγίων. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 47 ρεπορτάζ «Μάθημα 1ον, επιστροφή στο σπίτι» Κύμα μετεγγραφών αναμένεται από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΤΕΙ-ΑΕΙ. σελ. 47 ρεπορτάζ «Διαρκείς παρενέργειες της βάσης του 10» Παρά την κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν πολλά τμήματα ΤΕΙ κινδυνεύουν με λουκέτο. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σελ. 21 ρεπορτάζ «Στα ΑΕΙ, πρώτος ρόλος στην επιλογή εισακτέων» "Εκτεθήκαμε διεθνώς", λένε πανεπιστημιακοί για την... επιτυχία του 0,9. σελ. 21 ρεπορτάζ «Μετά τον αγιασμό, η "απογραφή"» "Διφορούμενες" οι εκτιμήσεις όσον αφορά τον ακριβή αριθμό κενών θέσεων των εκπαιδευτικών. σελ. 22 ρεπορτάζ «Το ιερό παγκάρι ήταν "μείον" το 2009» Οι επενδύσεις, οι μετοχές, οι χορηγίες, τα δώρα και τα παράσημα της Εκκλησίας. Τι αναφέρεται στην ετήσια έκθεση απολογισμού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. * ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σελ. 29 ρεπορτάζ «Μετά το φιάσκο του 0,9 ανακοινώνει αλλαγές από το 2013» Αννα Διαμαντοπούλου. Το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας έρχεται μετά τα τραγελαφικά αποτελέσματα στις φετινές εξετάσεις. * Realnews σελ. 22 ρεπορτάζ «Συμβιβασμοί είχαν γίνει και στο παρελθόν» Εξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος κ. Ιερώνυμου για τα οικόπεα, μετά τις αποκαλύψεις της Realnes. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, στην οποία θα δώσει όλα τα στοιχεία. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ * ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: σελ. 9 (Οικονομική) ρεπορτάζ «Μπαίνει πλαφόν στις εκπτώσεις των εργολάβων» Αλλάζει το καθεστώς ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. σελ. 9 (Οικονομική) ρεπορτάζ «Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα συγχώνευσης ΟΤΕ με την Cosmote» Το ότι οι εταιρείες δεν πρόκειται να συγχωνευθούν δεν σημαίνει ότι δεν θα εντείνεται η συνεργασία μεταξύ τους. * Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 12 (Οικονομία) ρεπορτάζ «”Μποφόρ” και “κενά αέρος” στις μεταφορές» Η οικονομική κρίση οδηγεί σε λιγότερες εταιρείες και σε ακριβότερα εισιτήρια. Πως θα μπουν οι ιδιώτες στα περιφερειακά αεροδρόμια. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ * ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: σελ. 17 ρεπορτάζ «Φθηνότερη η ασφάλιση για τους περιστασιακά απασχολούμενους» Ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει μειωμένες εισφορές και φορολογικές εκπτώσεις για τους εργοδότες που απασχολούν περιστασιακά απασχολούμενους. * ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: σελ. 15 ρεπορτάζ «Διαλύεται η Ελλάδα!» Τα μέτρα υπονομεύουν τους ίδιους τους στόχους του προγράμματος στήριξης σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και αν επεκταθεί μέχρι το 2015 θα υπάρξει επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών αφού θα περάσουμε «κρίση χρέους». ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ * Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 46 ρεπορτάζ «Καμπάνες για τους θεριακλήδες» Αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων εναντίον του καπνίσματος προαναγγέλλει η Κυβέρνηση. * REAL NEWS: σελ. 31 ρεπορτάζ «”Στον αέρα” τα χρέη της υγείας» Παράνομες και εξωσυμβατικές δαπάνες ύψους 2,2 δις ευρώ καταγγέλλει η Ν.Δ. * VETO της Κυριακής: σελ. 25 ρεπορτάζ «Το παραμάγαζο του τρόμου για τους καρκινοπαθείς στο ΑΧΕΠΑ» Πανεπιστημιακοί γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες χόρευαν με τα εκατομμύρια στην Ογκολογική κλινική, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ευάλωτων ασθενών. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ * ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. 27 ρεπορτάζ «Το Μητρώο "καθαρίζει" τις επιδοτήσεις των αγροτών» Τάξη και διαφάνεια. Με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην αγροτική παραγωγή. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σελ. 19 ρεπορτάζ «Σε θέση μάχης δικαστικοί και δικηγόροι» Τι καταγγέλλουν για τα κενά σε έμψυχο υλικό-υποδομές. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ * ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: σελ. Α39 ρεπορτάζ «”Χτύπησα” με την καρέκλα τον ... Νίξον» Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Απ. Φωτιάδης διηγείται πως πάλεψε με τους ληστές που μπήκαν στο σπίτι του, ο ένας με το πρόσωπο του πρώην αμερικανού προέδρου και άλλος με μάσκα ... Μπαγκς Μπάνι. σελ. Α41 ρεπορτάζ «Αναταραχή στην Αντιτρομοκρατική» Παραιτήσεις στελεχών λόγω συνταξιοδότησης και αποπομπές έμπειρων αξιωματικών επειδή ... πλέον οι ένοπλες οργανώσεις έχουν διαλυθεί. * ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής σελ. 26 ρεπορτάζ «Τρέχουν να προλάβουν το επόμενο χτύπημα» Σειρά επιθέσεων από ληστείες τραπεζών του τελευταίου χρόνου στην Αθήνα και στην περιφέρεια με λεία που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, έχουν ανασυρθεί από το Αρχείο της Αντιτρομοκρατικής και επανεξετάζονται καθώς εκτιμάται ότι εμπλέκονται σε αυτές μέλη εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων. σελ. 27 ρεπορτάζ «Οι συμμορίες πάνε ... περιφέρεια» Γιατί οι σκληροί κακοποιοί προτιμούν τώρα τις πρωτεύουσες νομών κοντά στην Αθήνα. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: σελ. 8 ρεπορτάζ «”Αδειούχοι” κακοποιοί σε δράση» Εκατοντάδες οι κρατούμενοι που δεν επιστρέφουν στις φυλακές. Τι καταγγέλλει η ΕΛΑΣ σελ. 8 ρεπορτάζ «Από το Μαξίμου ο συντονισμός για την Αθήνα» Μέτρα για την αναστροφή της εικόνας στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. * Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σελ. 16 ρεπορτάζ «Τρομακτική αύξηση στις “νόμιμες υποκλοπές”» Την τελευταία πενταετία οι άρσεις απορρήτου σύμφωνα με την ΑΔΑΕ εκτινάχθηκαν τρεις φορές πάνω. Πρόβλημα και με τη μη τήρηση νόμιμων διαδικασιών. * REAL NEWS: σελ. 36 ρεπορτάζ «Φεστιβάλ αναρχικών φοβίζει εν όψει ΔΕΘ» Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών απ’ όλη την Ευρώπη, μία μέρα πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού. Ανατρέπονται τα σχέδια ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. σελ. 39 ρεπορτάζ «Σκουριασμένα μυαλά» Αδιαφορία και εγκατάλειψη για τα συστήματα της πυρανίχνευσης. Δεν διδάχθηκαν τίποτε στον Σχοινιά. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ * ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ σελ. Β7 ρεπορτάζ «Στροφή στον αθλητικό τουρισμό» Προσφέρει διέξοδο στο μονοδιάστατο μοντέλο του "ήλιος-θάλασσα" και αξιοποιεί τη δυναμική της ρωσικής αγοράς. * Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένθετο Οικονομία σελ. 4 ρεπορτάζ «Αρνητικό ρεκόρ 12 ετών στις τουριστικές εισπράξεις» Μόνο τον Ιούνιο η μείωση των εισπράξεων άγγιξε το 16% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2009. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ




© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι 5 «σοφοί» που υπέγραψαν τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Λίγο πριν αναλάβει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, μιλώντας στη ΔΕΘ, είχε προαναγγείλει τη συγκρότηση ομάδας υπό τον Ισπανό αρχιτέκτονα Γιόζεφ Ασεμπίγιο για την εκπόνηση σχεδίου αναμόρφωσης της Αθήνας. Μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσκεψή του «εκτός έδρας», ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίπλα του τον διάσημο αρχιτέκτονα που θα έδινε ιδέες και συμβουλές για την αναδόμηση της πυρόπληκτης Ηλείας...





Η συνέχεια δόθηκε με τα οικονομικά, για τα οποία ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόναλντ Χάιφετς, τον Νομπελίστα οικονομολόγο Τζότζεφ Στίγκλιτς και εσχάτως τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τομάσο Πάντοα Σκιόπα...



Πρόσφατα, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον επικεφαλής του σουηδικού Ινστιτούτου Μελλοντικών Σπουδών, Γιοακίν Πάλμε -γιο του δολοφονηθέντος Σουηδού πρωθυπουργού- για την αξιολόγηση του προνοιακού συστήματος της χώρας μας.



Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι πρώτα από όλα πολίτης του κόσμου και πως επηρεάζεται και επενδύει στην άποψη μερικών από τους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες. Ετσι αποφάσισε να φέρει έναν... άλλο αέρα διακυβέρνησης, «ενεργοποιώντας» συμβούλους σε ανώτατο επιτελικό επίπεδο από το εξωτερικό, καταλήγοντας πως μόνο μια «Διεθνής Σοφών» μπορεί να φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Απαντώντας στους... «αντιρρησίες» που μιλούν για «ξένους τεχνοκράτες που δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα», οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιτείνουν πως «οι άνθρωποι αυτοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εξωτερικό και εν μέρει τις διαμορφώνουν, δίνοντας και σε εμάς ιδέες που δεν είχαμε σκεφτεί». Για τις δομικές αλλαγές του κράτους και του γραφείου του πρωθυπουργού, εμπνευστές και σύμβουλοι είναι οι γνωστοί καθηγητές Πάρκερ, Φέδερστοουν, Γουίλκινς, Παγκρότσκι και Μούλγκαν, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρότησαν την ομάδα που κατέθεσε προτάσεις για την αναμόρφωση της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων.



Οι πέντε καθηγητές ανέλαβαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των κυβερνήσεων, την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας του Υπουργικού Συμβουλίου, την αλλαγή του κανονισμού του, αλλά και για την αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.



Ρότζερ Γουίλκινς

Τεχνογνωσία από Αυστραλία



«Οι φιλοδοξίες του Ελληνα πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν με τον διοικητικό μηχανισμό που έχει στη διάθεσή του», είχε δηλώσει σε αυστραλιανή εφημερίδα ο Ρότζερ Γουίλκινς όταν ανέλαβε καθήκοντα ως εμπειρογνώμονας στη χώρα μας. Πρόκειται για γραφειοκράτη καριέρας, που έχει αναλάβει πολυάριθμα πόστα ευθύνης με πολιτικούς απ' όλα τα φάσματα. Ο Ουίλκινς χρωστάει τον διορισμό του και στη γνωριμία του (κατά την περίοδο 1992-'95) με τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ. Σήμερα, είναι γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας στο Σίδνεϊ και σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης σε θέματα δημόσιας διοίκησης και διεθνούς δικαίου αλλά και εκσυγχρονισμού του συστήματος δημόσιας υγείας. Ο Γουίλκινς φέρνει στην «ομάδα των σοφών» την τεχνογνωσία της Αυστραλίας που θέλει να «ελληνοποιήσει» ο πρωθυπουργός.



Ρίτσαρντ Πάρκερ

Ο λέκτορας από το Χάρβαρντ



Είναι λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του '60 και, πρόσφατα, εναντίον της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών. Υπήρξε σύμβουλος του γερουσιαστή Κένεντι (έως τον θάνατο του Κένεντι) και πολλών ακόμη δημοκρατικών πολιτικών. Ο Αμερικανός καθηγητής είναι, άλλωστε, επικεφαλής του ισχυρού προοδευτικού λόμπι Americans for Democratic Action (ADA), που προωθεί τις πολιτικές και τους πολιτικούς που κρίνει ως προοδευτικούς, έχοντας εισαγάγει μια κλίμακα αξιολόγησης από το μηδέν έως το εκατό. Ως καθηγητής στη συγκεκριμένη σχολή έχει μελετήσει ιδέες για αλλαγές στη διακυβέρνηση ενός κράτους.



Κέβιν Φεδερστόουν

Ο φιλέλληνας αρθρογράφος



Οταν όλοι έκαναν πόλεμο σε βάρος της Ελλάδας, ο Φεδερστόουν αρθρογραφούσε υπέρ της. Ο καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Εconomics είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της παροχής ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα. Ο μοναδικός Βρετανός -και όχι Ελληνας- μεταξύ του ακαδημαϊκού κι ερευνητικού προσωπικού στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και τις δυσλειτουργίες της, συνεπώς μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση των υπηρεσιών της κυβέρνησης. «Η επαγγελματική Ελλάδα ποθεί τον εκσυγχρονισμό και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ η κοινωνία στο σύνολό της μένει προσηλωμένη σε παραδοσιακές συνήθειες και υπερασπίζεται συντεχνιακά συμφέροντα, που πνίγουν την αλλαγή», έχει γράψει σε άρθρο του ο καθηγητής.



Λάιφ Παγκρότσκι

Εμπειρος και παραγωγικός



Ο πρώην της Συπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της  σουηδίας και κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ξέρει καλά την Ελλάδα. Ο Παγκρότσκι ξεκίνησε την καριέρα του στον ΟΟΣΑ και το '90 δούλεψε στον πολιτικό σχεδιασμό του σουηδικού υπουργείου Οικονομικών. Το 1997 ανέλαβε υπουργός Εμπορίου, ενώ το 2002 οι αρμοδιότητές του διευρύνθηκαν, καθώς έγινε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στη θέση αυτή που έμεινε έως το 2004, οπότε κι αντάλλαξε θώκους με τον υπουργό Παιδείας. Η εμπειρία του στον πολιτικό σχεδιασμό του σουηδικού υπουργείου Οικονομικών και οι γνώσεις του για το «στήσιμο» ενός παραγωγικού υπουργείου είναι χρήσιμες. Ο σημερινός βουλευτής ξέρει καλά και τα οικονομικά μεγέθη - είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής που διορίζει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Σουηδίας. Ο συνδυασμός αυτός τον κάνει απαραίτητο στην «παρέα των σοφών».



Τζεφ Μούλγκαν

Ο... γκουρού των Νέων Εργατικών



Ενας από τους εμπνευστές της θεωρίας του «τρίτου δρόμου» των Εργατικών στην Αγγλία φέρει και τον άτυπο τίτλο του ιδεολογικού... «γκουρού» των Νέων Εργα?τικών, ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον έχει ονομάσει «παγκόσμιο ηγέτη του αύριο».
 Πριν γίνει ο ιδεολόγος του «μπλερισμού», ο Μούλγκαν υπήρξε δόκιμος βουδιστής μοναχός στη Σρι Λάνκα, για να στραφεί τελικά στην πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.
Υπήρξε σύμβουλος του βουλευτή τότε Γκόρντον Μπράουν, ενώ το 1993 μαζί με τον πρώην εκδότη του Marxism Today ίδρυσε τη «δεξαμενή σκέψης» Demos, την οποία ο «Economist» έχει ονομάσει ως αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σήμερα είναι διευθυντής του Young Foundation, ακόμα μίας «δεξαμενής σκέψης» που συνδυάζει πρακτικά σχέδια, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, έρευνα και εκδόσεις.



ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

mapsara@pegasus.gr

ΧΤΥΠΗΣΕ ΡΕΣΤΑ Ο "ΠΟΛΙΤΗΣ"



Τελικά, η εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ" του Μιχαήλ και της παρέας του, μπορεί να μην είχε κάποιο ιδιαίτερο εφέ στην κοινωνία, αλλά είχε μεγάλη επίδραση στο αδελφό της έντυπο "ΠΟΛΙΤΗΣ".




Οι δύο φυλλάδες, έφτασαν να ανταγωνίζονται η μία την άλλη, στο ποια θα εκφράσει την πιο προκλητική και την πιο ακραία άποψη.



Ποια θα προσβάλει περισσότερο τα θύματα της κατοχής!!!!



Σήμερα, Σάββατο 28/8/2010, ο ΠΟΛΙΤΗΣ χτύπησε ρέστα.



Θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο ο Μιχαήλ και η παρέα του στην περιθωριακή "ΓΝΩΜΗ", γιατί ούτε οι επιθέσεις στην Αδούλωτη Κερύνεια, ούτε οι "αποκαλύψεις για τα κυκλώματα μοναχών", μπορούν πλέον να τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς προς την πρωθιέρεια του ανανισμού.



Δίνουμε τρία παραδείγματα ακρότητας και φιλοφασισμού από την εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ". Η συγκάλυψη της κατοχής από αυτούς είναι εμφανέστατη.



(Ρε nekatomenos, όλα κι όλα, αλλά συμφωνείς εσύ με αυτή την ακραία μετάθεση ευθυνών στα θύματα της εισβολής και της κατοχής; Ως πότε θα συγκαλύπτεις τους ακραίους συναδέλφους σου;)



Είναι άλλο από απελπισία να λες "εντάξει δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Τουλάχιστον να δεχτούμε κάποια λύση έστω και κακή" και είναι άλλο να αποενοχοποιείς την Τουρκία και να ρίχνεις ευθύνες στους Ελληνοκύπριους.



Πάρα πολλές φορές, οι ακραίοι αρθρογράφοι του ΠΟΛΙΤΗ, υιοθετούν τη δεύτερη προσέγγιση.



Σήμερα 28/8/2010, είδαμε στον ΠΟΛΙΤΗ τα εξής:



1) Ο γελοιογράφος τους, έχει ένα σκίτσο κάποιου με νταμιτζάνα που συμβολίζει τη λύση του Κυπριακού και λέει "για να μπορέσουμε να το πιούμε, πρέπει επιτέλους να βάλουμε νερό στο κρασί μας" (τι λες ρε φίλε; Τι νερό να βάλουμε στο κρασί μας; μήπως έχει υποχώρηση που δεν την κάναμε; Ο λόγος για τον οποίον δεν υπάρχει λύση, δεν είναι η μόνιμη αδιαλλαξία της Τουρκίας, ακόμη και μπροστά στις γενναιόδωρες προσφορές Χριστόφια; Μήπως κατέχουμε εμείς την Τουρκία και πρέπει να βάλουμε και νερό στο κρασί μας;)



2) Κάποιος Κασκάνης (από τους διάφορους κολιούς που δυστυχώς ανάγιωσε ο Β.Λυσσαρίδης και από τους πρόδρομους του μιγκριλισμού που ταλανίζει σήμερα την ΕΔΕΚ* -προμιγκρίλ δηλαδή-) προσπαθεί να μας πείσει ότι επειδή η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επειδή έχτισε απ' άκρη σε άκρη τη γη μας, είναι μουσειακή αντίληψη να απαιτούμε "επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής" και πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον.



Κι όμως, γράφονται τέτοια πράγματα από Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο!!! Μήπως έφυγε ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο; Μήπως έπαψε η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας; Θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι κ. προμιγκρίλ και θα πάψουμε να λέμε την κατοχή κατοχή, για να ατενίζουμε το μέλλον; Και γιατί είμαστε εμείς με μουσειακές αντιλήψεις και όχι η κατοχική Τουρκία, που επιμένει στον 21ο αιώνα, να κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος και να καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων;



3) Το αποκορύφωμα είναι από κάποιον εκδότη περιοδικού(Α.Ιωαννίδη), ο οποίος υμνεί τη φυγοστρατία!!!!



Γράφει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: "Προσωπικά θα πω ότι η φυγοστρατία είναι η επιθυμία των ανθρώπων να ζήσουν ειρηνικά με τους συνανθρώπους τους. Η επιθυμία της ειρηνικής συνύπαρξης παίρνει στη χώρα μας καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις. Ποιος γονιός αλήθεια θα ήθελε να γίνει σήμερα μια στρατιωτική σύρραξη στην Κύπρο;"



Ήταν από βίτσιο κ. Ιωαννίδη που κάναμε στρατό όσοι κάναμε; Είναι μήπως προοδευτισμός και φιλειρηνισμός η φυγοστρατία και όσοι κάναμε στρατό είμαστε πολεμοκάπηλοι; Αντιλαμβάνεσαι ότι όσο υπάρχει κατοχή και ένας γείτονας που θέλει να καταλάβει όλη την Κύπρο, ουσιαστικά δεν έχουμε επιλογή από το να έχουμε άμυνα;



Αυτός είναι ο ΠΟΛΙΤΗΣ φίλες και φίλοι.



Που συγκαλύπτει συνεχώς την τουρκική κατοχή της πατρίδας μας και που μεταθέτει (ουκ ολίγες φορές) ευθύνες της Τουρκίας στους Ελληνοκύπριους.



Μήπως το ακροδεξιό φιλοδιζωνικό ΦΑΣΙΚΚ πρέπει να την υιοθετήσει ως επισημή του εφημερίδα;



Πράξανδρος για το christofias-watch



*Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, μιγκριλισμός είναι η ιδεολογία που έχει ως θεμέλιο αποενοχοποίηση της Τουρκίας για την κατοχή, σε μικρή αντιστοιχία της ακραίας συμπεριφοράς των Γκρίζων Λύκων. Βρήκε δυστυχώς έδαφος, στο ιστορικό αγωνιστικό κόμμα της ΕΔΕΚ, όπου υπάρχουν ακόμη τέτοια στοιχεία, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.





Αναρτήθηκε από την Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο στις 5:28 μ.μ. 0 Σχόλια

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – «ΣΚΙΕΣ»

Ο αθέατος κόσμος των μυστικών πρακτόρων


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – «ΣΚΙΕΣ» ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ, «ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ..ΣΙΩΠΗΛΑ ΟΠΛΑ.





Ποιος είναι ο ρόλος τους στη νέα τάξη πραγμάτων – Ο «χορός» των κατάσκοπων στην Ελλάδα και οι «μπίζνες» της ΕΥΠ


Στην οδό Ακαδημίας υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με τη συνεργασία ιδιωτών, δημιούργησαν κολέγιο για να δίνουν, αντί αμοιβής, ανύπαρκτα πτυχία σε πράκτορες!

Η μελέτη της ιστορίας καταδεικνύει ότι πολλά γεγονότα στον πλανήτη είναι δημιούργημα «αόρατων» δυνάμεων. Δυνάμεων που ενώ λειτουργούν στο σκοτάδι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτές οι αόρατες δυνάμεις είναι οι μυστικές υπηρεσίες.



Ο σκοτεινός κόσμος των μυστικών υπηρεσιών συγκροτείται από ένα παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων δυνάμεων με αντικρουόμενα συμφέροντα που δρουν ανεξέλεγκτα και εξυπηρετούν πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς παράγοντες περιφρονώντας τον νόμο. Η χώρα μας ως σταυροδρόμι μεταξύ δύσης και ανατολής αποτελεί και αυτή, σταυροδρόμι κατασκοπείας.

Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει παγκόσμια δίκτυα πληροφοριών εφοδιασμένα με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, διαθέτουν πληρέστατα ενημερωμένα αρχεία, άριστα εκπαιδευμένους πράκτορες άμεσης δράσης και πάρα πολλούς «συνεργάτες» σε όλο τον κόσμο. Επίσης αναλαμβάνουν «βρώμικες» επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας.





Μιλώντας για «βρώμικες» επιχειρήσεις και με ιστορικά παραδείγματα οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για δολοφονίες, συνωμοσίες εναντίον ηγετών, οργάνωση πραξικοπημάτων και αποσταθεροποιήσεις κυβερνήσεων. Ακόμα οι μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιούν επιχειρήσεις προπαγάνδας και ψυχολογικού πολέμου, οργανώνουν αναταραχές, υποκινούν απεργίες, υποδαυλίζουν και χρηματοδοτούν τη δράση μειονοτικών ομάδων και αντιστασιακών κινημάτων, εκτελούν προβοκάτσιες και πυροδοτούν πολεμικές κρίσεις.

Αίσθηση προκάλεσαν τα τελευταία γεγονότα που δείχνουν πως η κατασκοπεία παγκοσμίως καλά κρατεί. Η είδηση ότι οι αμερικανικές αρχές προέβησαν στη σύλληψη 10 ατόμων με την κατηγορία ότι διεξήγαγαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια έκανε τον γύρω του κόσμου ενώ καταζητείται και ένα ενδέκατο άτομο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τμήμα της αποστολής των Ρώσων κατασκόπων ήταν να ζουν ως παντρεμένα ζευγάρια στις ΗΠΑ, κάνοντας μέχρι και παιδιά τα οποία δεν γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα των γονιών τους.

Ένας κατάσκοπος φέρεται να αντάλλαξε τη τσάντα του με έναν Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος κρατούσε την ίδια τσάντα, καθώς περνούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο στις σκάλες ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Άλλοι κατάσκοποι φέρεται να έγραφαν μηνύματα με αόρατη μελάνη ή να έστελναν κρυπτογραφημένα μηνύματα στα βραχέα. Εικόνες που φαίνεται να ξεπήδησαν από κάποια κατασκοπική ταινία και ξυπνάνε μνήμες του ψυχρού πολέμου, είναι όμως πραγματικότητα και σήμερα.

Δεν χρειάζεται όμως να πάμε και πολύ μακριά καθώς αμέσως μετά τη σύλληψη των κατασκόπων στις ΗΠΑ ο ενδέκατος κατάσκοπος που καταζητούσαν οι αμερικανικές αρχές βρέθηκε στην Κύπρο! Ο 54χρονος Καναδός Ρόμπερτ Κρίστοφερ, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όμως το έσκασε.

Στην Ελλάδα





Στην χώρα μας βέβαια τα πράγματα φαίνεται να είναι εξίσου πολύπλοκα με την τοπική ΕΥΠ να πρωταγωνιστεί. Τον Ιανουάριο του 2006 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, το σκάνδαλο υποκλοπών. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινώσει οι τότε υπουργοί Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας την περίοδο 2004-2005 υποκλέπτονταν τα τηλέφωνα 104 πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρηματιών και άλλων μέσω ενός ειδικού παράνομου λογισμικού στο σύστημα νομικών συνακροάσεων της εταιρείας Vodafone και με τη χρήση 14 τηλεφώνων «σκιών». Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν με ένα χρόνο καθυστέρηση, αφού η σχετική ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών είχε γίνει από την εταιρεία την άνοιξη του 2005. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμα του στα Πατήσια ο υπάλληλος της Vodafone Κώστας Τσαλικίδης. Τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης πολλά, οι παραλείψεις κατά την διερεύνηση της επίσης πολλές αλλά τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν έμειναν αναπάντητα καθώς στις 24 Ιουλίου 2007 ο ειδικός εφέτης ανακριτής ζήτησε την αρχειοθέτησή της.

Την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009, το βράδυ, έξω από το προεδρικό μέγαρο στην οδό Ηρώδου Αττικού, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνδρα 29 ετών, κρυμμένο στα δέντρα του Εθνικού κήπου, που επιχειρούσε να φωτογραφήσει το χώρο. Έφερε προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας οπτικών και ακουστικών σημάτων και φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας με τηλεφακούς τελευταίας τεχνολογίας.

Μαζί του είχε και το περιβόητο βαλιτσάκι που είχε αφήσει στην ΕΥΠ το κλιμάκιο της CIA πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το βαλιτσάκι αυτό μπορεί να υποκλέπτει κάθε σήμα στον αέρα, εισβάλλοντας με άνεση στο απόρρητο κάθε κινητής τηλεφωνικής συσκευής σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, παρακάμπτοντας τα συστήματα ασφαλείας και καταγράφοντας με μοναδική καθαρότητα κάθε συνομιλία.





Πρόκειται για το ίδιο βαλιτσάκι που χρησιμοποιήθηκε και στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών για την παρακολούθηση κινητών. Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία φέρεται ο άνθρωπος που συνελήφθη να ήταν συμμαθητής και φίλος του Τσαλικίδη. Μετά τη σύλληψη του ύστερα από ανάκριση που διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα αποκάλυψε ότι αυτός και άλλοι τρεις πράκτορες τις ΕΥΠ οι οποίοι διέφυγαν συμμετείχαν στην επιχείρηση με πλήρη εξοπλισμό.

Πρόκειται για μέλη της ομάδας OLAF που λειτουργεί στην ΕΥΠ. Τα στοιχεία που εμφανίστηκαν μετά κάνουν ακόμα πιο περίπλοκο το θέμα καθώς ο 29χρονος εργάζεται από το 2005 ως υπάλληλος της ΕΥΠ στο τμήμα δηλαδή των ηλεκτρικών υπολογιστών και των «αναλώσιμων». Δηλαδή ένας χαμηλόβαθμος διοικητικός υπάλληλος της ΕΥΠ βρέθηκε με έναν προηγμένο μηχανισμό παρακολούθησης. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να πήρε από κάποιον εντολή να παρακολουθήσει ενδεχομένως τον Κ. Παπούλια ή και το γειτονικό μέγαρο Μαξίμου κάτι το οποίο υποκρύπτει την ύπαρξη «αυτόνομων θυλάκων» μέσα στην ΕΥΠ. Ο πράκτορας τελικά αφέθηκε ελεύθερος με παρέμβαση της ΕΥΠ και συνεχίζει να εργάζεται κανονικά ενώ η υπόθεση ξεχάστηκε.

Με την ΕΥΠ βέβαια τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ καθώς ένα ακόμα σκάνδαλο εξελίσσεται. Στην οδό Ακαδημίας υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ, με τη συνεργασία ιδιωτών, δημιούργησαν κολέγιο για να δίνουν, αντί αμοιβής, ανύπαρκτα πτυχία σε πράκτορες.

Η ίδια ομάδα της ΕΥΠ επί σειρά ετών είχε αρχίσει «μπίζνες» για τη σύσταση εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την εξαγορά εταιρειών Πληροφορικής, για την τοποθέτηση πρακτόρων της ΕΥΠ σε υπηρεσίες ασφαλείας εταιρειών με το όνομα μιας από αυτές τις εταιρείες να έχει αναφερθεί και στη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα αλλά και για συνεργασία με επιχειρηματίες της νύχτας. Το ίδιο κύκλωμα εντός της ΕΥΠ φέρεται να προσέγγιζε την περίοδο 2004-2006 επιχειρηματίες προκειμένου να πραγματοποιούν παράνομες υποκλοπές για λογαριασμό τους, με τη χρήση της ειδικής συσκευής βαλίτσας που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες.





Πράκτορες και στην παιδεία

Οι μυστικές υπηρεσίες βέβαια δεν έχουν σύνορα και γι’ αυτό κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Democracy Now», ο ανθρωπολόγος καθηγητής David Price, η διείσδυση των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι πλέον απροκάλυπτα σημαντική και τελευταία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι έχουν τοποθετηθεί πράκτορες σε 22 πανεπιστήμια με στόχο τη στρατολόγηση νέων επιστημόνων με ξεχωριστές διακρίσεις ενώ μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουμε ακόμη μεγαλύτερη εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.

Αυτή την πρακτική σε πολλές περιπτώσεις την αγνοούν τα πανεπιστήμια γι’ αυτό και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις πανεπιστημιακές κοινότητες αλλά και στο προοδευτικό κίνημα της αμερικανικής κοινωνίας. Παρά τις αντιδράσεις αυτές η CIA επιμένει σε αυτά τα προγράμματα με αποτέλεσμα να έχει συνεργάτες-πράκτορες σε καίριες θέσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Βασανιστήρια

Παράλληλα η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Human Rights Watch» έφερε στο φως της δημοσιότητας έκθεση η οποία αποκαλύπτει ότι η Γαλλία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν χρήση πληροφοριών που αποκτούν μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών μέσω βασανιστηρίων. Όλα αυτά με αιτιολογία τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούμε και στη χώρα μας με την ΕΥΠ να μην μένει αμέτοχη στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Το 2005 φαίνεται ότι είχαν απαχθεί αναίτια για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας από μέλη μυστικών υπηρεσιών για αδικαιολόγητες υποθέσεις «τρομοκρατίας».

Επτά από τους απαχθέντες στην συνέχεια αναγνώρισαν δύο πράκτορες της ΕΥΠ ως τους απαγωγείς τους, μαρτυρίες βέβαια που δεν στάθηκαν ικανές για να στείλουν τους δύο πράκτορες, πέντε χρόνια μετά, ούτε καν στα δικαστήρια καθώς απαλλάχθηκαν με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών λόγω «αμφιβολιών».

Με τη νέα τεχνολογία βέβαια δίνονται και νέες προοπτικές κατασκοπίας. Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Electronic Frontier Foundation» (EFF) έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το FBI εκπαιδεύει πράκτορες στη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το γνωστό παγκοσμίως Facebook ως μέσο κατασκοπείας. Έτσι με παράνομη δραστηριότητα αποκτούν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο με στόχο την απόσπαση πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο διεισδύουν στις προσωπικές επικοινωνίες, αποκτούν πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες ενώ καταγράφουν κοινωνικές σχέσεις, βλέποντας τα άτομα τα οποία έχουν επαφές, αλλά και τα δίκτυα στα οποία ανήκουν.

http://www.press-time.com/new/index.php?option=com_content&view=article&id=148:2010-07-13-15-25-17&catid=16:reportage&Itemid=72