Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφαλίζει αμάχους και ο ΟΗΕ απλώς «παρατηρεί»

Τουλάχιστον 2.154 άτομα έχουν σκοτώσει στη Συρία, εκτός πεδίου μαχών, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και κήρυξαν ένα χαλιφάτο στα εδάφη που έχει καταλάβει η οργάνωση.
Αποκεφαλισμοί, λιθοβολισμοί ή εκτελέσεις με σφαίρες περιλαμβάνονται στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να σκοτώσουν τα θύματά τους στη Συρία εκτός των πεδίων μαχών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσει.
«Θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ προκειμένου να αναλάβει επειγόντως δράση και να σταματήσει τους φόνους που συνεχίζονται να διαπράττονται με θύματα τους γιους της Συρίας παρά το γεγονός ότι τα μέλη του κωφεύουν στις κραυγές οδύνης του συριακού λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει επίσης καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ, έχει ιδρύσει ισλαμικά δικαστήρια σε πόλεις και χωριά προκειμένου να ελέγχει εάν εφαρμόζεται αυτό που ονομάζει «ισλαμικός νόμος».
Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι στα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε περιλαμβάνονται μαχητές, άμαχοι ακόμα και 126 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιχείρησαν να αυτομολήσουν από την οργάνωση ή κατηγορήθηκαν ότι ήταν κατάσκοποι.
Στους θανάτους αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ξένοι δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν διά αποκεφαλισμού και ο Ιορδανός πιλότος τον οποίο έκαψαν ζωντανό μαχητές της οργάνωσης, για αυτό ακριβώς θεωρείται πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων να είναι ακόμα υψηλότερος, τόνισε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Εκατοντάδες άνθρωποι που πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος παραμένουν αγνοούμενοι, προσέθεσε ο ίδιος.
Μία από τις χειρότερες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές ήταν εκείνη εναντίον των μελών της σουνιτικής φυλής Σεϊτάτ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία.
Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τουλάχιστον 930 μέλη της φυλής Σεϊτάτ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/581639/syria-to-islamiko-kratos-apokefalizei-amaxoys-kai-o-ohe-aplos-paratirei#ixzz3YcfSvmNu

Λαπαβίτσας: Χυδαία και απαράδεκτη περίπτωση ο Ντάισελμπλουμ

Βολές κατά του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, χαρακτηρίζοντάς τον «απολύτως χυδαία και απαράδεκτη περίπτωση».
Ο κ. Λαπαβίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε την πλήρη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σημείωσε ότι διαχωρίζει το πολιτικό ζήτημα που αφορά τον «ανασχηματισμό» της ομάδας διαπραγμάτευσης, με τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Βαρουφάκης.
«Δέχεται απολύτως ανοίκεια επίθεση» και «έχει την πλήρη στήριξή μου», τόνισε ο κ. Λαπαβίτσας.
Ερωτηθείς ειδικότερα για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι εκείνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση Βαρουφάκη, ο κ. Λαπαβίτσας δήλωσε: «Τώρα μη με αναγκάσετε να μιλήσω για τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι μια απολύτως χυδαία και απαράδεκτη περίπτωση».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/political-parties/story/581830/lapavitsas-xydaia-kai-aparadekti-periptosi-o-ntaiselmploym#ixzz3YgglHNAE

Πάνος Καμμένος: Δεν μπορεί να μας διατάζει ο Σόιμπλε!

Σφοδρή επίθεση σε δανειστές και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μας»
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι εάν ερπιβλξηθεί η άποψη του Σόιμπλε δεν υπάρχει λύση:
«Ο κύριος Σόιμπλε με ένα 3% που κατέχει στην παγκόσμια οικονομία έχει κάνει την προσωπική του επιλογή να βλέπει σαν δικό του μαγαζί την Ευρώπη. Εν επιβληθεί η άποψη του κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεξάρτητη ένωση κρατών και όχι μία ένωση που την διατάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι δανειστές έχουν θέσει βέτο τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη:
«Δεν θέλουν τον κύριο Βαρουφάκη, πριν λίγο καιρό δεν θέλανε εμένα στην κυβέρνηση ως εταίρο. Δεν είναι δυνατόν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό» και συμπλήρωσε : «Στην Μεσόγειο η Ελλάδα μιλά με όλους στα ίσια».
Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. υπενθύμισε τη σημασία της δήλωσης που έκανε πρόσφατα η Μέρκελ ότι η Ελλάδα με αυτή την έκρηξη στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η χώρα της σταθερότητας για την Ευρώπη. «Αυτή η δήλωση έχει την δική της γεωπολιτική διάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε κατά των Ευρωπαίων και για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού λέγοντας πως «αν η ΕΕ που γνώριζε ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια μετανάστες έτοιμοι να έρθουν στην Ελλάδα, είχε φροντίσει να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και να υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί, θα ήταν πολύ πιο απλά πράγματα».
Παράλληλα τόνισε ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του για τους τζιχαντιστές λέγοντας: «Θέλησαν να παραποιήσουν την δήλωση. Το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Θέλανε την Ελλάδα αποθήκη ανθρώπων, αυτό ακριβώς που έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Να τους βάζουμε όλους σε ένα στρατόπεδο και μετά να κόψουν το λαιμό τους».
Ο κ. Καμμένος ήταν ξεκάθαρος και στο θέμα των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν θα ήταν χρήσιμη μια προσφυγή στις κάλπες.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα στους εταίρους μας και συγκεκριμένα στα τεχνικά κλιμάκια λέγοντας: «Να το ξεχάσουν πως τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν βόλτες στα υπουργεία».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/580858/panos-kammenos-den-mporei-na-mas-diatazei-o-soimple#ixzz3YgjHLcUr

Μετά τη δήλωση Ντάισελμπλουμ προσπαθούν να τα «μαζέψουν» τώρα οι Ευρωπαίοι

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ!»

Έπειτα από την ηχηρή απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- υποστήριξε ότι οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έγιναν κατόπιν δικής του υπόδειξης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν τώρα να «μαζέψουν», διαψεύδοντας και αποδίδοντας σε «παραπληροφόρηση» τα όσα ακούγονται.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ υποστήριξε ότι είχε επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο».
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση κύκλων του Μαξίμου που σημείωναν ότι «έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία και αξιωματούχοι άλλων χωρών έκαναν υποδείξεις».
Επίσης, οι ίδιες πηγές δήλωναν: «Πρώτη ανακρίβεια: Δεν τον έδειξε και αυτό θα το βρει μπροστά του γιατί θα είναι εκεί στο επόμενο Eurogroup. Δεύτερον, αν το έθετε έτσι αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είχε απαντήσει αναλόγως»
Όπως πρόσθεταν, ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα επεσήμαιναν ότι «οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις».
Έπειτα από την ηχηρή απάντηση της ελληνικής πλευράς, ευρωπαϊκοί «κύκλοι« επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση».


Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, τη Δευτέρα (27 Απριλίου), ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και τη θέση του κ. Βαρουφάκη, δήλωσε ότι «είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι την μιλούν αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού».
Ο κ. Τσίπρας κάλυψε επίσης τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Eurogroup της Ρίγας, απορρίπτοντας δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ και επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει.
Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός «δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών.
«Είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, ενώ για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα, διαβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Χαρακτηριστικό της θέσης του κ. Βαρουφάκη και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει απο τον πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι προήδρευσε στη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης που έγινε εχθές (Τρίτη 28 Απριλίου) στη Βουλή. 
Κατά τα άλλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξή του στο κανάλι RTL Nieuws, διεμήνυσε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για το πρόγραμμα των μετταρρυθμίσεων και μετά θα υπάρξει χαλάρωση στους όρους παροχής ρευστότητας, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας από μόνη της δεν θα άρει το αδιέξοδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, είπε.
Απαντώντας εμμέσως στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί εξαπάτησης της ελληνικής πλευράς, με τη συμφωνία που έκλεισε στις 20 Φεβρουαρίου, στο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:
«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε στοίχημα πως όταν θα διαπραγματευόταν μαζί μας η ΕΚΤ θα άνοιγε τα ταμεία και θα παρέκαμπτε τους κανόνες της. Αυτό δεν το κάνει η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θέλει να δει ότι υπάρχει συμφωνία με το Eurogroup. Επομένως δεν υπάρχει εύκολη λύση για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ χωρίς πραγματικά σταθερή συμφωνία με το Eurogroup. Αυτό το εξηγήσαμε και το ξεκαθαρίσαμε ξανά και ξανά στους Έλληνες. Οπότε, δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει κριτική ως προς αυτό».
Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
«Δεν φοβάμαι τα δημοψηφίσματα. Αφορά τους ίδιους τους Έλληνες αλλά δεν ξέρω εάν βοηθάει. Ξέρω ότι κοστίζει πολύ χρόνο ότι δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση και κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε τον χρόνο, δεν τον έχει η ελληνική κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι χωρίς νέα στήριξη, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/581757/prospathoyn-na-mazepsoyn-tora-oi-eyropaioi-ta-peri-paremvasis-ntaiselmploym#ixzz3Yghezy5b

 

Συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια

Την απόφαση για τη σύσταση και τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η Επιτροπή αποτελείται από 17 μέλη, με εκπροσώπηση κατ' αναλογία της δύναμης όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συγκροτείται ως εξής:
1. Βίτσας Δημήτριος
2. Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
3. Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
4. Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
5. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος
6. Σαντορινιός Νεκτάριος
7. Συρίγος Αντώνιος
8. Ψυχογιός Γεώργιος
9. Αθανασίου Χαράλαμπος
10. Αναστασιάδης Σάββας
11. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
12. Σταϊκούρας Χρήστος
13. Γαλέος Γεώργιος
14. Αμυράς Γεώργιος
15. Καραθανασόπουλος Νικόλαος
16. Καμμένος Δημήτριος
17. Λοβέρδος Ανδρέας
Οι εργασίες της Επιτροπής θα διαρκέσουν έξι μήνες και η προθεσμία για την ολοκλήρωση εργασιών και την υποβολή του πορίσματος της θα είναι μέχρι την 6η Οκτωβρίου του 2015.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/581833/sygkrotithike-i-exetastiki-epitropi-gia-ta-mnimonia#ixzz3Ygfkqpeg

Έρχεται έκτακτη φορολόγηση στις κρυφές καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία

Κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή φόρου ύψους 15-20%, σε όσους Έλληνες διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία. Προϋπόθεση, η εθελοντική αποκάλυψη. Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Σχέδιο νόμου με το οποίο θα δίδεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες διαθέτουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, να τις δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο καταθέτει άμεσα στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό μετά την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και του υπουργού υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς Π. Νικολούδη με Ελβετούς αξιωματούχους.
Κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή φόρου ύψους 15-20%, σε όσους Έλληνες διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία.
Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην εθελοντική συμμόρφωση των πολιτών, αφού θα πρέπει εκούσια να αποφασίσουν να δηλώσουν τις καταθέσεις που διαθέτουν στις ελβετικές τράπεζες.
Στόχος της Αθήνας είναι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις αρχές καλοκαιριού.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ - Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί με την Ελβετία θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ελβετός υπουργός δήλωσε ότι η Ελβετία θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα και ήδη ενισχύει τη χώρα μας μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/erxetai-ektakth-forologhsh-stis-kryfes-katatheseis-twn-ellhnwn-sthn-elvetia.3438233.html

ΝΕΟΤΕΡΑ: Σε ύφεση η φωτιά στο Καρλόβασι...

29/04/2015
ΩΡΑ 02:35
Γράφει ο Γιώργος Γαρυφάλλου

Σε πλήρη ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η φωτιά στην περιοχή Ποτάμι στο Καρλόβασι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να καταφέρνουν να την περιορίσουν σε σημείο τέτοιο που να ελέγχεται!
Μέχρι στιγμής έχει καεί ένα κομμάτι περίπου 200 στρεμμάτων σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ανάμεσα στο τρίγωνο Μεσαιωνικό Κάστρο, Οικία Βαλασκαντζή και Παλιό Φυλάκιο Ρ3.
Ευτυχώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων όσων συνέδραμαν με αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και χωρίς την βοήθεια των εναέριων μέσων, έφεραν πολύ καλό αποτέλεσμα και αποφύγαμε τα χειρότερα αφού αν η πυρκαγιά πέρναγε στους Καταράχτες θα μιλούσαμε για μια τεράστια οικολογική (και όχι μόνο) καταστροφή!
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗβοήθεια των εθελοντών πυροσβεστών από ΟΛΑ τα μέρη της Σάμου που ίσως είναι και η βασική αιτία που αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!

Το εθελοντικό κίνημα αυτή τη στιγμή της Σάμου είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα και θα πρέπει αυτοί που κρατούν εξουσία στα χέρια τους να το δουν λίγο διαφορετικά.
Είναι σημαντικό να πούμε πως υπάρχουν αναφορές πως οργανωτικά η πυροσβεστική υπηρεσία τα πήγε άσχημα, αφού θα μπορούσε με καλύτερη εκτίμηση να είχε προλάβει (ως αρμόδια) από τη γεννεσή της την φωτιά!
Πολλοί μιλούν για (κάποιους) άκαπνους πυροσβέστες και καταταλαιπωρημένους εθελοντές!
Δεν ξέρουμε κατά πόσο φταίει το γεγονός (και αναφέραμε σε άλλο ρεπορτάζ) το ότι η Πυροσβεστικήτης Σάμου αυτή την στιγμή είναι ακέφαλη και χωρίςΔιοικητή!

Τέλος είναι σημαντικό να πούμε για την ελαφρότητα που κάποια blog (προσωπικά ιστολόγια) μεταδίδουν τις ειδήσεις αφού από τον καναπέ του σπιτιού τους, μετέφεραν εικόνες και στοιχεία παραπλανητικά μιλώντας για 3 και 4 αεροπλάνα αλλά και ελικόπτερα που επιχειρούσαν, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει σε καμμία περίπτωση!
Στη Σάμο έφτασαν μόνο 2 αεροπλάνα που έκαναν από 2 ρίψεις και έφυγαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Με το πρώτο φως της ημέρας θα γίνει εκτίμηση της καταστροφής και απολογισμός για αυτη την φωτιά και φυσικά όλοι οι πολίτες της Σάμου περιμένουν το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τα αίτια
της!
Οι πληροφορίες μιλούν για κάποιον ανεγκέφαλο πολίτη που με ανέμους 9 μποφώρ πήγε στο κτήμα του να κλαδέψει ελιές και αποφάσισε να κάψει τα κλαδιά!
Αν πράγματι ισχύει, αυτή την κουταμάρα θα πρέπει να την πληρώσει!

Πυρκαγιά στη Σάμο: Καθ' οδόν βοήθεια από την Αθήνα

Η πολύπαθη Σάμος ξανά στο έλεος της φωτιάς, με μέτωπο εν εξελίξει στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στο Ποτάμι Καρλοβάσου Σάμου. 
Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και επί τόπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και εθελοντικά κλιμάκια της ευρύτερης περιοχής. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης, καθώς οι νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 8 μποφόρ.
Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό Λέκα, καίγοντας δασική και καλλιεργήσιμη έκταση, ενώ αυτή την ώρα μαίνεται στην περιοχή που βρίσκεται το φυλάκιο Τσίγκη στο Ποτάμι Καρλοβάσου Σάμου. 
Πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ καταφθάνει σε λίγη ώρα από την Αθήνα για να συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη που κατέφθασαν πριν από λίγο από την Ελευσίνα, αναμένουν να πέσουν οι άνεμοι για να επιτελέσουν το έργο τους. Τέλος να σημειώσουμε ότι τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή προστατεύονται από το πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής.

http://www.sofokleousin.gr/archives/227323.html

ΗΛΕΙΑ Eπιστολή-καταπέλτης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό

Ἀγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
             Ο  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,
           Διά νά καταργήση τόν θάνατον, νά φωτίση τούς ἀνθρώπους νά ἀκολουθοῦν δρόμους πού ἀνυψώνουν αὐτούς καί τούς συνανθρώπους τους·  Διά νά μᾶς προλαμβάνη ἀπό ἐλλείψεις, ἐλαττώματα καί πράξεις, πού μᾶς δημιουργοῦν δυσκολίες  καί πόνους στήν ζωή,  ἀλλά καί διά νά μᾶς ὁλοκληρώνη ὡς ἀνθρώπους καί πολίτας.
        Ἀγαπητέ μου κ. Διευθυντά , 
        Ἡ ἐπιστολή μου αὐτή ὀφείλεται στό γεγονός, ὅτι ἐδιάβασα στό χθεσινό Φύλλο τῆς «ΠΑΤΡΙΔΟΣ» (24-4-2015) καί στήν Στήλη: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΝΤΟΥ, δημοσίευμά σας  μέ τίτλον: « Πατέρας το 18χρονου Μαθητο πού γδυσαν στήν Πενθήμερη κδρομή, ‘λύνει’ τήν σιωπή του».
Ἐπειδή τό φαινόμενο τοῦτο τῆς σχολικῆς βίας ἀπό μαθητάς σέ συμμαθητάς των, δυστυχῶς,  ΔΕΝ εἶναι τό μόνον. Κάτι παρόμοιο πρό καιροῦ ἔγινε καί σέ μαθητή Σχολείου τοῦ Πύργου σέ σχολική ἐκδρομή, διά τό ὁποῖο ἐγράψατε καί ἐσεῖς στήν «ΠΑΤΡΙΔΑ».
Καί ἐπειδή βλέπω ὅτι ἡ σχολική βία - ξενόφερτο καί αὐτό φροῦτο - ὅλο  καί  περισσότερο λαμβάνει  διαστάσεις - κοντεύει νά γίνη μόδα-μάστιγα τῶν Μαθητῶν – αἰσθάνθηκα τήν ἀνάγκη, ὡς πνευματικός Πατέρας, νά κάνω ἕνα ἐποικοδομητικό σχόλιο διά τήν ἀντιμετώπισι τοῦ τρομεροῦ αὐτοῦ φαινομένου, πού βασανίζει πολλούς μαθητάς καί ἔφθασε μέχρι νά προκαλέση καί θάνατο. Λοιπόν:
1. Ἐπιθυμῶ νά τονίσω, ὅτι τό φαινόμενον παρατηρεῖται σέ παιδιά  -ἀγόρια  καί κορίτσια – πού ΔΕΝ εἶναι ζωντανά μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας καί δέν ζοῦν Χριστιανική ζωή. Καί ὁ ἄνθρωπος πού ζεῖ μακρυά ἀπό τόν Θεόν, πράττει συνήθως ὅλα τά κακά στούς ἄλλους, ἀλλά καί πολλές φορές καί στόν ἴδιο του τόν ἑαυτόν.
2. Τό Ὑπουργεῖο Παιδείας  ἀπό τήν δεκαετίαν τοῦ 1980 ἐχαλάρωσε τήν σχολική πειθαρχία καί ἀφήρεσε τά εἰδικά διακριτικά τῶν παιδιῶν (ποδιά καί πηλίκιον)· Τά ἄφησε  ἀπαιδαγώγητα στό καλό, στήν ἀρετή καί στήν πρόοδο, καί ἀκόμη τά  ἐχάϊδεψε πονηρά μέ τίς κατά καιρούς ὁδηγίες του  καί τά ἄφησε στήν τύχη τους καί στήν προαίρεσί τους. Ἔτσι ἐγκαταλελειμμένα ἐνόμισαν καί  νομίζουν ὅτι πλέον εἶναι ἐλεύθερα νά κάνουν ὅ,τι θέλουν. Ὁ ἄνθρωπος ὅμως ἀπό βρέφος  ρέπει πρός τό κακό καί ἄν δέν διαπαιδαγωγηθῆ χριστιανικά θά πράξη τό κακό, ὁπότε ἀσφαλῶς θετικά ἤ ἄρνητικά πάσχει καί ὑποφέρει καί ὁ ἴδιος.
Θά ἐνθυμῆσθε ἀκόμη, ὅτι  τό Ὑπουργεῖον Παιδείας ἐσκέπτετο νά κάμη στά Σχολεῖα διά τούς Μαθητάς εἰδικά καπνιστήρια –  διά νά μή καπνίζουν δῆθεν στά ἀποχωρητήρια -  ἀντί νά δώση ἐντολή στούς Ὑπευθύνους τῶν Σχολείων ὅτι στούς Μαθητάς ἀπαγορεύεται τό κάπνισμα. Ἀργότερα μάλιστα Ὑπουργός Παιδείας ἐζήτησε δημοσίως καί ἄρχισε καί στήν Βουλή συζήτησις,  νά ἀποφασισθῆ νά ἀφήσουν  τά ἐλαφρά ναρκωτικά ἐλεύθερα. Ὅπως ὅλοι γνωρίζουμε ὅμως ὅλοι οἱ  χρῆστες τῶν σκληρῶν ναρκωτικῶν, τά  ὁποῖα  ὁδηγοῦν τόν  ἄνθρωπο στήν ἀθλιότητα καί τελικά στόν θάνατον, ξεκίνησαν ἀπό τά ἐλαφρά ναρκωτικά.
        Καί στίς ἡμέρες μας τά ἴδια ὄργανα ἄρχισαν νά παίζουν. Ἐδιάβασα στόν Τύπο ὅτι «στίς 9 Μαΐου θά γίνει Συλλαλητήριο πέρ τς Κάναβης στό Σύνταγμα ... πό τήν Νεολαία τοΣΥΡΙΖΑ καί πό τόν τομέα Δικαιωμάτων το ΣΥΡΙΖΑ ...». Ἀσφαλῶς  οἱ ἄνθρωποι αὐτοί δέν ἔχουν ἄλλη δουλειά νά κάνουν!! Προφανῶς ὅμως  αὐτά εἶναι καί προσυνεννοημένα , ὥστε μέ τίς ἐνέργειές τους αὐτές νά βρῆ ἀφορμή τάχα ὁ ἁρμόδιος ὁμοϊδεάτης τους Ὑπουργός νά πραγματοποιήση τώρα καί τοῦτο, ὅπως  ἀπεφάσισαν  ἤδη καί πρίν λυθοῦν τά σοβαρά θέματα πού ἀπασχολοῦν ὅλους τούς Ἕλληνες,  τήν κατάργησι  τῆς φυλακῆς ὑψίστης ἀσφαλείας καί τήν ἔξοδο ἀπό τίς Φυλακές τοῦ τρομοκράτη  Ξηροῦ. Ὅμως δικαιώματα  ἔχει καί ἡ πλειοψηφία τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ καί ὄχι μόνον οἱ τεμπέληδες καί οἱ ἐγκληματίες . 
Ἄλλος Ὑπουργός πάλιν ἀπαγόρευσε παλαιότερα τήν ἐξομολόγησι τῶν Μαθητῶν στά Σχολεῖα, περιώρισε τίς ὧρες τῶν Θρησκευτικῶν σ’αὐτά – σέ κάποιες τάξεις δέν κάνουν καθόλου θρησκευτικά - καί ἀνέθεσε τήν ὑπευθυνότητα τοῦ Ἐκκλησιασμοῦ τῶν Μαθητῶν στόν Σύλλογο τῶν Καθηγητῶν, ὥστε σήμερα νά  ὑπάρχουν Σχολεῖα πού πολύ σπάνια ἐκκλησιάζονται ἤ  ἕνα – δύο Σχολεῖα ἔβγαλαν καί τίς εἰκόνες τοῦ Χριστοῦ ἀπό τίς Σχολικές Αἴθουσες.
Δέν εἶναι πολύς καιρός μάλιστα πού συζητεῖται στό Ὑπουργεῖο Παιδείας τό θέμα, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν νά γίνη  θρησκειολογικό, ὥστε τά παιδιά νά μή μαθαίνουν τήν πίστι τῶν γονέων τους , ὅπως ἐπιτάσσει τό ἰσχύον Σύνταγμα τῆς Ἑλλάδος, τό ὁποῖον στό ἄρθρο 16, παράγραφον 2, ὁρίζει: « Παιδεία ποτελε βασική ποστολή το Κράτους καί χει σκοπό τήν θική, πνευματική, παγγελματική καί φυσική γωγή τν λλήνων, τήν νάπτυξη τς θνικς  καί θρησκευτικς συνείδησης καί τή διάπλασή τους σέ  λεύθερους   καί  πεύθυνους  πολίτες» , καί  δέν λέει ὅτι  μπορεῖ  κάθε Ὑπουργός  νά ἀποφασίζει ὅ,τι θέλει.
Ἐπίσης ὁ ἰσχύων Νόμος 1566 /1985 περί Ἐκπαιδεύσεως στό ἄρθρον 1 ὁρίζει:
«Σκοπός τς Πρωτοβαθμίου καί Δευτεροβαθμίου  κπαιδεύσεως εναι νά  συμβάλει  στήν λόπλευρη,  ρμονική  καί  σόρροπη  νάπτυξη  τν διανοητικν καί ψυχοσωματικν δυνάμεων τν μαθητν, στε, νεξάρτητα πό φύλο καί καταγωγή, νά χουν τήν δυνατότητα νά ξελιχθον σέ λοκληρωμένες προσωπικότητες καί νά ζήσουν δημιουργικά.
Εδικώτερα ποβοηθε τούς μαθητές :
α) Νά γίνονται λεύθεροι, πεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, ... καί νά διακατέχονται πό πίστη πρός τήν πατρίδα καί τά γνήσια στοιχεα τς ρθόδοξης Χριστιανικς παραδόσεως. . .».
3. Θέλω ὅμως ἐπίσης  νά ἐπισημάνω ἐπικριτικά, κ. Διευθυντά,  καί τό γεγονός ὅτι  ὁ  σημερινός Ὑπουργός Παιδείας, μόλις ἀνέλαβε τά καθήκοντά του, πρῶτο μέλημα εἶχε νά   διατάξη τήν κατάργησι τῶν Σχολικῶν Βραβείων, δηλαδή τήν ἀπό τούς ἀρχαιοτάτους Ἑλληνικούς χρόνους θεσπισθεῖσαν εὐγενῆ ἄμιλλα, καί νά καταργήση τόν νόμον διά τούς αἰωνόβιους φοιτητάς. Δηλαδή τούς ἐκάλεσε νά ξαναέλθουν στά Πανεπιστήμια, προφανῶς γιά νά ἀναστατώνουν κάθε τόσο τά Πανεπιστήμια μέ τίς καταλήψεις, νά κάνουν πορεῖες γιά νά σπᾶνε τίς τζαμαρίες των καταστημάτων, νά καῖνε σπίτια καί αὐτοκίνητα, οἱ δέ γονεῖς τους νά ἐξοδεύουν χρήματαδιά τό φαγητό καί τήν διαμονή τους  !!
4. Διά τούτο, κ. Διευθυντά μου, ἔγραψα παλαιότερα  στόν τότε Ὑπουργό Παιδείας,   ὅτι  ἐφ ’  ὅσον  δέν  θέλετε  τά  θρησκευτικά  καί  τούς  Κληρικούς  στά Σχολεῖα, τότε ἀσφαλῶς θά ἀναγκασθῆτε νά διορίσετε στά Σχολεῖα μας «ψυχιάτρους». Καί ἰδού σήμερα ἐκεῖ ἔχουμε φθάσει· Νά θέλουν οἱ μαθηταί ψυχολογική στήριξι!!

ἈΑγαπητέ μου κ. Διευθυντά.
Ἄν θέλουν  οἱ Κυβερνώντες  νά παύση ἡ βία στά Σχολεῖα καί νά εἶναι,  καί νά γίνουν  ἄν δέν εἶναι, οἱ Μαθητές καί οἱ Φοιτητές ἀληθινές προσωπικότητες, χρήσιμες διά τόν ἑαυτόν τους, τήν οἰκογένειά τους καί τήν Κοινωνία μας, πρέπει Κράτος καί Κοινωνία νά μή βοηθοῦν στήν ἀπομάκρυσι  τῶν Μαθητῶν  ἀπό τόν Θεόν καί τήν Ἐκκλησία μας. Ἄλλωστε οἱ Ἔλληνες ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων ἦσαν θεοφοβούμενοι - ἔτσι τούς βρῆκε ὁ Ἀπόστολος Παῦλος τούς Ἀθηναίους (ἴδετε Πράξεις Ἀποστόλων, Κεφάλαιον ΙΖ΄, στίχοι 16-34)-  καί γιαυτό ἔλεγαν: «σύν Ἀθηνᾶ καί χείρα κίνει». Γιατί ὁ Χριστός κάνει τόν ἄνθρωπον ἀληθινά ἐλεύθερον,  ὁλοκληρώνει τήν προσωπικότητά του, ἀλλά  καί τόν διδάσκει νά ἀγαπᾶ τόν συνάνθρωπόν του «ὡς τόν ἑαυτόν του», νά ἐργάζεται διά τήν εἰρήνην τοῦ σύμπαντος κόσμου καί ἄν χρειασθῆ νά θυσιάση πρός τοῦτο καί τόν ἑαυτόν του.
Διά τοῦτο, ἄν θέλουν οἱ Κυβερνώντες καί ἡ Κοινωνία νά παύση καί τό κακό τῆς βίας στά Σχολεῖα, ἄς βοηθήσουν νά ἔλθουν τά παιδιά μας κοντά στόν Χριστό.  Ἄλλως θά ἔχουν αὐτοί ὁλόκληρη  τήν εὐθύνη τῆς σχολικῆς βίας καί κάποτε-ἀργά ἤ γρήγορα -ἡ εὐθύνη αὐτή  θά τούς ἀποδοθῆ.

Μέ ευχές,  ευχαριστίες καί ἐεκτίμησι
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† ὉΟ ἨΗλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/epistoli-katapeltis-apo-ton-sevasmiotato-mitropoliti-ileias-germano