Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Συναγερμός στην Ιταλία: Έκρηξη σε διυλιστήρια της Eni

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί μετά από έκρηξη διυλιστήρια της Eni στην πόλη Σανατσάρο στην Ιταλία, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής της επαρχίας Πάβια.
Οι πρώτες φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν πυκνό μαύρο καπνό πάνω από το διυλιστήριο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία.
Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 6:30 τοπική ώρα και λαχτάρησε τους κατοίκους της περιοχής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται έκρηξη στα διυλιστήρια στο Σανατσάρο, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και το 2017.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ιταλική εταιρεία τονίζει σε ανακοίνωσή της πως κατά την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Eni, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.
«Πραγματοποιείται έλεγχος για να αξιολογηθούν οι ζημιές» τονίζει η εταιρεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα διυλιστήρια λειτουργούν κανονικά.
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/190889/synagermos-stin-italia-ekrixi-se-diylistiria-tis-eni

Έκρηξη σε διυλιστήριο πετρελαίου και στο Μεξικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης, ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Μεξικό πήρε φωτιά, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο και για έκρηξη.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφής η έκταση της ζημιάς στις εγκαταστάσεις, με πολλά σημεία του διυλιστηρίου να φαίνονται να βγάζουν καπνούς.
Άγνωστη παραμένει επίσης η αιτία της έκρηξης, με τραυματισμούς να μην έχουν αναφερθεί ως τώρα.
Να σημειωθεί πως μόλις λίγες ώρες πριν, έκρηξη σημειώθηκε και στα διυλιστήρια της ENI στην Ιταλία, με πολλές «φωνές» να κάνουν ήδη λόγο για… όχι τυχαία περιστατικά.
Ειδικά με τα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα γύρω από το πετρέλαιο στον Κόλπο.
https://www.newsit.gr/kosmos/ekriksi-se-diylistirio-petrelaiou-kai-sto-meksiko/2874828/

Nέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο - Τραυματίες από πλαστικές σφαίρες

Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ στο Σουέζ, στην βορειοανατολική Αίγυπτο, μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων διαδηλωτών στη δεύτερη διαδοχική νύχτα κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Αμπντέλ Φάταζ αλ Σίσι, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Μετά από την Παρασκευή, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν πάλι χθες βράδυ στους δρόμους του κεντρικού Σουέζ, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα άρματα μάχης.
«Ήταν περίπου 200 διαδηλωτές», είπε ένας 26χρονος διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν «δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά και τραυμάτισαν ανθρώπους», ανέφερε ο διαδηλωτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μια άλλη κάτοικος της πόλης τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα σύννεφο από δακρυγόνα ήταν τόσο ογκώδες που έφτασε στο σπίτι της, λίγα χιλιόμετρα από τα επεισόδια.
Μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε την παρουσία δεκάδων διαδηλωτών στο Σουέζ, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια για την αντίδραση των αρχών.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο είναι σπάνιες, καθώς η χώρα παραμένει κηρυγμένη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπου τα κινήματα διαμαρτυρίας απαγορεύονται βάσει νόμου από το 2013 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον Σίσι εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου, ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Την Παρασκευή το βράδυ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου, και δεκάδες συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια, τη Μαχάλα, τη Δαμιέττη και το Σουέζ φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από εκκλήσεις ακτιβιστών μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους και ο πρώην εργολάβος και ηθοποιός Μοχάμεντ Άλι που ζει αυτοεξόριστος στην Ισπανία. Ο Άλι κάλεσε χθες σε πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στις 27 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ενώ δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκαν χθες στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έκαναν περιπολίες στους δρόμους στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
https://www.real.gr/kosmos/arthro/nees_antikybernitikes_diadiloseis_stin_aigypto_traumaties_apo_plastikes_sfaires-574093/

Ροχανί κατά ΗΠΑ: Η παρουσία σας πάντα έφερνε πόνο και δυστυχία στην περιοχή του Κόλπου

Η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει «την ανασφάλεια», κατήγγειλε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.

Μιλώντας κατά την έναρξη στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα παρουσιάσει «τις επόμενες ημέρες» στον ΟΗΕ ένα σχέδιο συνεργασίας των γειτονικών χωρών με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας «στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Χορμούζ και τη θάλασσα του Ομάν».
«Η παρουσία σας πάντα έφερνε πόνο και δυστυχία στην περιοχή», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος «σε όσους θέλουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο» για τα δεινά της περιοχής.
«Όσο πιο μακριά μένετε από την περιοχή μας, τόσο πιο ασφαλής θα είναι», πρόσθεσε ο Ροχανί.
«Κατά την άποψή μας η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου προέρχεται από μέσα. Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι ενδογενής, η ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ είναι ενδογενής. Οι ξένες δυνάμεις είναι πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας για τον λαό και την περιοχή μας», υπογράμμισε.
Εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του τείνει «χέρι φιλίας και αδελφοσύνης» στις γειτονικές χώρες του Κόλπου.
Η περιοχή διέρχεται «μια ευαίσθητη περίοδο ιστορικής σημασίας», σύμφωνα με τον ίδιο.
Αναφερόμενος στις γειτονικές, αραβικές χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ροχανί πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μην λάβουμε υπόψη μας τα λάθη τους του παρελθόντος, διότι σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που οι εχθροί του ισλάμ και της περιοχής, δηλαδή η Αμερική και ο σιωνισμός, θέλουν να εκμεταλλευθούν τον διχασμό μας».
Προς αυτή την κατεύθυνση του Ιράν θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο περιφερειακής συνεργασίας, με την ονομασία «Ελπίδα», το οποίο έχει στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια του Κόλπου, του Στενού του Χορμούζ και της θάλασσας του Ομάν «με τη βοήθεια των χωρών της περιοχής», εξήγησε ο Ροχανί.

https://www.real.gr/kosmos/arthro/roxani_kata_ipa_h_parousia_sas_panta_eferne_pono_kai_dystyxia_stin_perioxi_tou_kolpou-574119/