Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Τραγική εικόνα στο 7 δημοτικό σχολείο ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ .

 

Μοναστηράκι: Στην πλατεία το δρώμενο των «Αράπηδων»


IMG_8552
Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους. 
IMG_8535
IMG_8575
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.

IMG_8515
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
IMG_8536
 Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση. Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος.
http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=107

Αγιασμός των υδάτων στην Δράμα


IMG_8458
Με καθε  λαμπρότητα, επισημότητα και κατάνυξη, έγινε στη Δράμα ο Αγιασμός των Υδάτων στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας υπό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κκ Παύλο. 
IMG_8423

IMG_8445 IMG_8442

Δεκαεννιά νέοι αψηφώντας τα παγωμένα νερά της λίμνης  βούτηξαν για να πιάσουν τον τίμιο Σταυρό, τιμώντας το έθιμο και την παράδοση.
IMG_8434


http://www.proinos-typos.gr/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13465:2016-01-06-18-52-39&catid=45:themaproinoutypou&Itemid=107

Καβούρι Κατακόλου: Πήγε να πνιγεί αγκαλιά με το μωρό της

Περίοικοι έσωσαν 32χρονη και το τριών μηνών βρέφος της σε απόπειρα αυτοκτονίας στο Καβούρι Κατακόλου
Μια ανείπωτη τραγωδία αποσοβήθηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία Καβούρι Κατακόλου. Μια 32χρονη γυναίκα από την Αλβανία θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της έχοντας στην αγκαλιά το μόλις τριών μηνών αγοράκι της, βουτώντας στη θάλασσα. Η παρατηρητικότητα μιας γυναίκας που περνούσε τυχαία από το σημείο έσωσε τις δύο αυτές ζωές, λίγο πριν χαθούν μέσα στα μανιασμένα κύματα της θάλασσας. Η παρ ολίγον τραγωδία συγκλονίζει και ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται. Η κινητοποίηση των Λιμενικών από το Λιμεναρχείο Κατακόλου και του ΕΚΑΒ, έσωσαν τη μητέρα και το βρέφος που μεταφέρθηκαν στο Γ.Ν. Πύργου.
kaboyri.aytoktonia
Η στιγμή της απελπισίας
Ήταν μεσημέρι της Τρίτης, όταν μια γυναίκα περνούσε από το σημείο στην εκβολή του αντλιοστασίου Σκουροχωρίου στο Καβούρι, όπου αντίκρισε μια φιγούρα μέσα στη θάλασσα. Όσο πλησίαζε έβλεπε με πλάτη μια γυναίκα. Ένα κύμα που έπεσε απειλητικό πάνω της, την ανάγκασε να γυρίσει το μέτωπο προς την ακτή και να δει η γυναίκα που την παρακολουθούσε πως στην αγκαλιά της υπήρχε ένα μωρό. «Μόλις είδα πως έχει μωρό στην αγκαλιά πλησίασα γρήγορα να τη βοηθήσω. «Κοπελιά μου, αγάπη μου, έλα κοντά» δεν αντιδρούσε όμως. Πήγαινε προς τα μέσα και όταν ερχόταν το κύμα έβγαινε λίγο έξω. Ειδοποίησα τις αρχές και μόλις ήρθαν τα παιδιά του Λιμενικού, φαίνεται πως είδε κόσμο και άλλαξε γνώμη. Μπήκα μέσα στη θάλασσα και την τράβηξα με το παιδί και την φέραμε στο νοσοκομείο. Το μόνο που μου έλεγε ήταν «δεν θέλω τη ζωή μου». Η κοπέλα έκλαιγε και μου φώναζε «δεν θέλω τη ζωή μου». Μόνο αυτή και ο θεός ξέρει τι ήθελε να κάνει» μας δήλωσε η γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας που εντόπισε την 32χρονη. 
kaboyri.aytoktonia7
Οι λιμενικοί μαζί με άλλους περίοικους που συγκεντρώθηκαν στο σημείο κατάφεραν να βγάλουν από τη θάλασσα τη γυναίκα και το παιδί, που ήδη αντιμετώπιζαν συμπτώματα υποθερμίας. Άμεσα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου η μητέρα εισήλθε αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το παιδάκι στην Παιδιατρική Κλινική.

Είχε έρθει από την Αθήνα για τις γιορτές

kaboyri.aytoktonia2

Σύμφωνα με πληροφορίες η 32χρονη είχε έλθει τις τελευταίες ημέρες από την Αθήνα στον Πύργο, στην κουνιάδα της για τις γιορτές. Ο σύζυγός της σύμφωνα με τις ίδιες πηγές απουσιάζει στην Αλβανία. Η γυναίκα πήρε το πρωί της Τρίτης, το αυτοκίνητο της κουνιάδας της και μετέβη στην παραλία του Καβουρίου στα όρια με την Κυανή Ακτή και σταμάτησε ακριβώς δίπλα στο γεφύρι του αντλιοστασίου. Πήρε στην αγκαλιά, το μωρό της που έχει γεννηθεί στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη και βούτηξε στην παγωμένη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα φέρεται να έχει κάνει στο παρελθόν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ τη χθεσινή ψυχολογική της έξαρσή που την οδήγησε στη θάλασσα αποδίδεται κατά μία εκτίμηση σε επιλόχεια κατάθλιψη. Πάντως μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ της υποθερμίας, μεταφέρθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Πύργου, όπου θα εξεταστεί από τους γιατρούς, ενώ εξετάζονται από τις αρχές μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το βρέφος και το ποιος θα αναλάβει προσωρινά την επιμέλειά του έως ότου επιστρέψει ο πατέρας, αλλά και την περαιτέρω εξέταση της 32χρονης μετά από αυτή την απόπειρα, όπου χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρή, αφού θέλησε να πάρει μαζί της και το παιδί της.
Πηγή:Εφημερίδα «Πρωινή»

Τι πρέπει να προσέξετε στις εκπτώσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα για να βγείτε κερδισμένοι

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.
Μια περίοδος που δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να καλύψουν τις ανάγκες τους με φθηνές και καλές αγορές. Ωστόσο  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή,  γιατί αν δεν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η περίοδος μπορεί οι καταναλωτές να βρεθούν διπλά χαμένοι.
Με αφορμή λοιπόν την έναρξη των χειμερινών οι συμβουλές των αρμόδιων φορέων είναι πολύτιμες.
Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:
-          Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές – οικογενειακές τους ανάγκες.
-          Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.
-          Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.
-          Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.
-          Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.
-          Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές.
-          Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.
-          Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο.
-          Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.
-          Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.
-          Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.
-          Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.
 Τι πρέπει να ελέγχουν:
-          Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.
-          Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.
-          Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).
H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές να προσέξουν τα εξής:
1) Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
 2) Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
3) Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»)
4) Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 προσφορές επιτρέπονται μέχρι την παραμονή της έναρξης των επισήμων εκπτώσεων.
5) Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
6) Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
7) Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.
8) Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
9) Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
10) Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
11) Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.
https://www.eproini.gr/index.php/2014-08-09-09-59-03/2014-08-09-10-01-21/item/42788-ti-prepei-na-proseksete-stis-ekptoseis-pou-arxizoun-ti-deftera-gia-na-vgeite-kerdismenoi

Εφιάλτης για γυναίκα μέσα στο σπίτι της στον Άγιο Παντελεήμονα. Εισέβαλαν με σφυριά μέσα στο σπίτι της και την λήστεψαν

Θύμα τεσσάρων αγνώστων κακοποιών έπεσε χθες το απόγευμα μέσα στο σπίτι της επί της οδού Ιουλιανού στον Άγιο Παντελεήμονα μία 53χρονη Κινέζα
Αντιμέτωπη με τον τρόμο ήρθε μία 53χρονη Κινέζα χθες στις έξι το απόγευμα, μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Ιουλιανού στον Άγιο Παντελεήμονα. Τέσσερις άγνωστοι δράστες, πιθανόν αλλοδαποί, κυριολεκτικά εισέβαλαν στο σπίτι της με σφυριά και άρχισαν να την απειλούν με αυτά για να τους δώσει όσα χρήματα είχε.
Έντρομη η γυναίκα δεν αντιστάθηκε και τους παρέδωσε όλες τις οικονομίες της που διατηρούσε μέσα στο σπίτι της, ύψους 10.000 ευρώ και στη συνέχεια οι κακοποιοί τράπηκαν σε φυγή. Παρά τις έρευνες της Αστυνομίας που ακολούθησαν, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των δραστών.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/efialths-gia-gynaika-mesa-sto-spiti-ths-ston-agio-pantelehmona-eisevalan-me-sfyria-mesa-sto-spiti-ths-kai-thn-lhstepsan.3849021.html

Τον χώρισε και την εκδικήθηκε ανεβάζοντας στο Facebook βίντεο με προσωπικές τους στιγμές

Ο 44χρονος αγόρασε κάμερα και κατέγραφε τις προσωπικές τους στιγμές, χωρίς αυτή να το γνωρίζει…
Συνελήφθη από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 44χρονος Έλληνας για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εξύβριση και απειλή κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία μίας 43χρονης Ελληνίδας, σύμφωνα με την οποία ο δράστης, που ήταν πρώην σύντροφός της, κατείχε χωρίς την συναίνεση και την συγκατάθεσή της, υλικό ( φωτογραφίες και βίντεο) ερωτικών τους στιγμών, για το οποίο την απειλούσε συνεχώς ότι θα το αναρτήσει στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 44χρονος είχε αγοράσει κάμερα και κατέγραφε τις προσωπικές τους στιγμές, χωρίς αυτή να το γνωρίζει. Μάλιστα μέρος του οπτικοακουστικού υλικού, το δημοσίευσε χωρίς την έγκριση της, στο Facebook, βλάπτοντας έτσι την τιμή και την υπόληψη της.
Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων, στο πλαίσιο των οποίων διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σε έρευνα που έγινε σήμερα το πρωί, στην οικία του 44χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κινητό τηλέφωνο, στα οποία ήταν αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (εικόνες και βίντεο) της 43χρονης.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο 44χρονος έχει εμπλοκή στην ανάρτηση των επίμαχων αρχείων εικόνας και ήχου στο διαδίκτυο .
Ο δράστης με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-Τηλεφωνικά: 11188
-Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD
-Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ton-xwrise-kai-thn-ekdikhthhke-anevazontas-sto-facebook-vinteo-me-proswpikes-toys-stigmes.3848640.html

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Συνοδινού



Φτωχότερος ο κόσμος της Τέχνης, μετά τον θάνατο της κορυφαίας Ελληνίδας ηθοποιού Άννας Συνοδινού. Διακρίθηκε για τις ερμηνείες της, κυρίως σε ρόλους της αρχαίας τραγωδίας, τιμήθηκε για την προσφορά της από την Ελλάδα και άλλα κράτη ( 
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών, η σπουδαία ηθοποιός Άννα Συνοδινού, έχοντας διαγράψει μία σημαντική πορεία στο θέατρο, που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Η Άννα Συνοδινού κόσμησε με την παρουσία της τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1974, με τη Νέα Δημοκρατία.

Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας στις 21 Νοεμβρίου 1927. Ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειά της, που καταγόταν από την Αμοργό. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και στη συνέχεια φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1947-1949). Στη σκηνή  πρωτοεμφανίστηκε το 1948 στο έργο του Εντμόν Ροστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ», που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Ροντήρης. Κατόπιν συνεργάστηκε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Μίμη Φωτόπουλο και τον Νίκο Χατζίσκο στο ελεύθερο θέατρο.
Έπειτα από μερικές σποραδικές εμφανίσεις με το Εθνικό Θέατρο, υπήρξε μόνιμο στέλεχός του από το 1956 έως το 1964 και διέπρεψε για τις ερμηνείες της πλάι στην Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Θάνο Κωτσόπουλο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους της αρχαίας τραγωδίας, αλλά και του νεώτερου κλασικού ρεπερτορίου. Το 1955 και το 1957 τιμήθηκε με το έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Ενδιάμεσα παντρεύτηκε τον πρωταθλητή του τριπλούν και έμπορο Γιώργο Μαρινάκη (1921-2009).
Το 1965, η Άννα Συνοδινού ίδρυσε τον θίασο «Ελληνική Σκηνή» και αναζητώντας θεατρική στέγη εκμίσθωσε το παλαιό λατομείο του Λυκαβηττού και δημιούργησε το πασίγνωστο Θέατρο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.
Με την επιβολή της δικτατορίας το 1967, διέκοψε τη θεατρική της δραστηριότητα. Η Χούντα ανακάλεσε την άδεια χρήσης του Θεάτρου του Λυκαβηττού και της αφαίρεσε το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι περιοδεία της στο εξωτερικό. Το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εμπορική εταιρεία του συζύγου της.
Το 1972 επανήλθε στο θέατρο. Εμφανίστηκε στο ρόλο της Ηλέκτρας στο Ηρώδειο και λίγο αργότερα ανασυγκρότησε την «Ελληνική Σκηνή», στην οποία συνεργάστηκε με τον Θάνο Κωτσόπουλο. Από το 1973 έως το 1975 πραγματοποίησε εμφανίσεις με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Μετά την πτώση της δικτατορίας αφοσιώθηκε στην πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (1974, 1977, 1981, 1985, 1989) και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977-1980). Κατά τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας εισηγήθηκε νομοθετικές προτάσεις για την προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στον καλλιτεχνικό τομέα εισήγαγε τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση, πρότεινε την ένταξη των ηθοποιών στο ΙΚΑ και την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Το 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Μιλτιάδη Έβερτ.
Τον Μάρτιο του 1990 παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μία από τις ψηφοφορίες, η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη, όταν κλήθηκε να ψηφίσει, άνοιξε ένα πανό, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της, τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε, δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.
Τον ίδιο χρόνο επανήλθε στη θεατρική δραστηριότητα, ερμηνεύοντας, εκτός από αρχαίο δραματολόγιο, ρόλους του νεώτερου ελληνικού θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο («Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Κορομηλά). Εκτός από το θέατρο, εμφανίσθηκε σε ξένες και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Αξιοσημείωτο είναι και το εκπαιδευτικό της έργο. Δίδαξε στις θεατρικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη, της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αθηνών και του Ωδείου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και με το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών. Τιμές τής έχουν αποδοθεί και από ξένα κράτη για την καλλιτεχνική της προσφορά (Δανία, Γαλλία, Λίβανος, Ιταλία).

Φιλμογραφία:

Τηλεόραση:


Η Άννα Συνοδινοού ήταν συγγραφέας του αυτοβιογραφικού «Πρόσωπα και Προσωπεία» (Εκδόσεις Βλάση,1998) και του βιβλίου θεατρικών αναμνήσεων «Αίνος στους άξιους» (Καστανιώτης, 1999).

Δηλώσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τον θάνατό της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της 'Αννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.
Μία μεγάλη Ελληνίδα, η Άννα Συνοδινού, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο ΒαγγέληςΜεϊμαράκης για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού διακρίθηκε όχι μόνο στη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή, όπου άφησε τεράστια κοινωνική προσφορά.
«Τίμησε την παράταξή μας ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εισηγήθηκε προτάσεις για τους αδύναμους, την προστασία της τρίτης ηλικίας, της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τιμήθηκε με παράσημα της ελληνικής πολιτείας αλλά και ξένων κρατών.Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε τους αγώνες για τη δημοκρατία, την πατρίδα μας, την ελληνική κοινωνία. Η μνήμη της θα είναι αθάνατη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Τη βαθιά θλίψη για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε και ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. "Η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός υπηρέτησε με ξεχωριστό πάθος, συνέπεια και ήθος την τέχνη και τον πολιτισμό. Το Ελληνικό θέατρο σήμερα θρηνεί μια χαρισματική προσωπικότητα και σπουδαία γυναίκα. Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω μικρός και να αισθανθώ το μεγαλείο της.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία σήμερα θυμούνται επίσης την μεγάλη προσφορά της Άννας Συνοδινού στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1974, διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά πρωτίστως άφησε πίσω της μια τεράστια πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη", δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ΓιάννηςΠλακιωτάκης. «Της Ελληνίδας που τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, υπηρέτησε την παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού ήταν μία Ελληνδία που δίδαξε με το ήθος και το έργο της, που τιμήθηκε από την πολιτεία και τίμησε την πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της. «Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της», τόνισε.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε: «Η απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού κάνει αναμφισβήτητα φτωχότερο το ελληνικό θέατρο, και όχι μόνο. Η Άννα Συνοδινού ήταν από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, μια κορυφαία τραγωδός, μια Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και ήθος το θεατρικό σανίδι και διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.
Με την παρουσία της κόσμησε τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 1974. Ήταν μια προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στους οικείους της εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».
Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της κορυφαίας τραγωδού και πολιτικού Άννας Συνοδινού.
Η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της τόσο το θεατρικό σανίδι όσο και το πολιτικό πεδίο στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ο θάνατός της συνιστά μια μεγάλη απώλεια σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιήθηκε με πάθος και συνέπεια.
(Πληροφορίες για τη ζωή της από το sansimera.gr)

Εξαρθρώθηκε σπείρα trafficking. Βίαζαν τα θύματά τους για να κάμψουν τις αντιστάσεις τους

Συνελήφθησαν τρία μέλη του κυκλώματος και παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε δύο γυναίκες-θύματα τους
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σπείρα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών.
Συνελήφθησαν, στο κέντρο της Αθήνας, τρείς Ελληνίδες, ηλικίας 56, 60 και 65 ετών, μέλη της σπείρας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμα τέσσερις συνεργοί τους, δύο Ρουμάνοι και δύο Έλληνες.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σωματεμπορίας κατά συναυτουργία καθώς και του βιασμού. Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση καταγγελίας δύο γυναικών από την Ρουμανία, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, έχοντας διακριτούς ρόλους, από τον Δεκέμβριο του 2014, εντόπιζαν τα θύματα τους στη Ρουμανία και εκμεταλλευόμενοι την δεινή τους οικονομική κατάσταση και με την υπόσχεση ότι θα τις φέρουν στη χώρα μας για να εργασθούν νόμιμα, με μεγάλες οικονομικές απολαβές, αποσπούσαν την συναίνεση τους και τις μετέφεραν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, τις εγκαθιστούσαν σε σπίτι στην πλατεία Βικτωρίας και από εκεί τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται καθημερινά, υπό την επιτήρηση τους, σε παρακείμενο οίκο ανοχής. Το σύνολο των εισπράξεων διανέμονταν στα μέλη, κατ’ αναλογία με τον ρόλο που κατείχε ο καθένας.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πρακτικής που ακολουθούσε ηγετικό μέλη της σπείρας, προκειμένου να επιβάλει το φόβο, ήταν οι συνεχείς βιασμοί των θυμάτων του. Στα θύματα, παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/eksarthrwthhke-speira-trafficking-viazan-ta-thumata-toys-gia-na-kampsoyn-tis-antistaseis-toys.3847438.html

Κατέσφαξε την εν διαστάσει σύζυγό του και απήγαγε τον μικρότερο από τα δύο παιδιά του

Αλβανός σκότωσε την Ελληνίδα γυναίκα του με έξι μαχαιριές στον θώρακα μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών του και στη συνέχεια απήγαγε το μικρότερο αγοράκι τους. Μπλόκα και ανθρωποκυνηγητό της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, μέχρι και τα ελληνοαλβανικά σύνορα
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλο ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα έως και τα ελληνοαλβανικά σύνορα για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός 33χρονου Αλβανού και του μόλις 4,5 ετών γιου του που απήγαγε από το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του στην Χαλκιδική, αφού πρώτα την κατέσφαξε μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών του!
Το φρικτό αυτό έγκλημα έγινε χθες λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στο σπίτι της 41χρονης Ελληνίδας εν διαστάσει συζύγου στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Κάποια στιγμή, συγγενείς της άτυχης γυναίκας που άκουσαν από διπλανό διαμέρισμα τις φωνές, κάλεσαν την Αστυνομία και ανέφεραν πως ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα από το σπίτι.
Αμέσως στο σημείο μετέβηκε περιπολικό της Αστυνομίας και οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα στο σπίτι ανακάλυψαν την 41χρονη κατακρεουργημένη με έξι μαχαιριές στον θώρακα, πεσμένη στο πάτωμα του σπιτιού και μέσα σε μία λίμνη αίματος. Το μεγαλύτερο αγοράκι της, μόλις 6,5 ετών οι αστυνομικοί το εντόπισαν σε κατάσταση σοκ μέσα σε γειτονικό σπίτι συγγενών του.
Είχε προηγηθεί έντονος τσακωμός μεταξύ του 33χρονου Αλβανού και της εν διαστάσει Ελληνίδας συζύγου του που είχε αυτή την αιματηρή κατάληξη, μπροστά στα μάτια των έντρομων παιδιών τους.
Αμέσως μετά την φρικτή του πράξη, ο δράστης, άρπαξε και το μικρότερο γιο του, μόλις 4,5 ετών και τράπηκε σε φυγή μαζί του. Από εκείνη την στιγμή έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τον έγκαιρο εντοπισμό του Αλβανού δράστη και του ανήλικου παιδιού του που το απήγαγε. Καθώς περνούν οι ώρες όμως δίχως αποτέλεσμα, όλο και πιο πιθανή γίνεται η περίπτωση, ο δράστης να πρόλαβε να πέρασε μέσω των συνόρων στην χώρα του.
Ο 33χρονος Αλβανός είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για περιπτώσεις που αφορούσαν την νομοθεσία περί όπλων και αλλοδαπών.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/katesfakse-thn-en-diastasei-suzygo-toy-kai-aphgage-ton-mikrotero-apo-ta-duo-paidia-toy.3849012.html

Και οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ θα χτίζουν το αφορολόγητο “Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση”, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Όλες οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, διευκρίνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Εκτός, όπως είπε, από αυτές που θα αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (ιατρικές δαπάνες κ.ά.). 

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κατηγορίες δαπανών που αναγράφονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον Real FM, τονίζοντας: “Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση”. 

Όσον αφορά στους ηλικιωμένους φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, διευκρίνισε ότι “η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό”.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στη χρήση πλαστικού χρήματος, ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση των προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες στις συναλλαγές αυτές.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που μελετώνται για τη φορολογία εισοδήματος, είπε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές.
http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/250221/kai-oi-apodeixeis-apo-soyper-market-tha-htizoyn-to.html

Ισπανία: Στα 4,04 εκατ. οι άνεργοι - Προσωρινή μείωση από εποχικές προσλήψεις

 Τη μεγαλύτερη πτώση της σε ένα έτος από το 1996 κατέγραψε το 2015 η ανεργία στην Ισπανία, η οποία μειώθηκε κατά 354.203, σε 4,04 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης.
Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους πέντε Ισπανούς του ενεργού πληθυσμού εξακολουθεί να είναι άνεργος.
Η μείωση αυτή των ανέργων ανταποκρίνεται σε πτώση της ανεργίας κατά 7,96% σε ένα έτος, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Μόνον το Δεκέμβριο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 55.790. Την περίοδο των εορτών στο τέλος του έτους αυξάνονται συνήθως οι προσλήψεις με προσωρινές συμβάσεις εργασίας λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της αγοράς εκείνες τις ημέρες.
"Η τάση που υπάρχει είναι πάρα πολύ θετική", και "αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να επιμείνουμε", σχολίασε αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στον ραδιοσταθμό Cope.
Αυτός είχε καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά το Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου είναι επικεφαλής, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.
Η ανεργία στην Ισπανία παραμένει ωστόσο πολύ υψηλή παρά την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Στα στοιχεία αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Απασχόλησης δεν αναφέρεται κάποιο ποσοστό για την ανεργία. Σύμφωνα ωστόσο με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), το οποίο υπολογίζει όλους όσοι αναζητούν εργασία, η ανεργία ανερχόταν σε 21,18% το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ με εξαίρεση αυτό στην Ελλάδα, όπου ανερχόταν σε 24% το τρίτο τρίμηνο του 2015.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/ergasia/story/657699/ispania-sta-4-04-ekat-oi-anergoi-prosorini-meiosi-apo-epoxikes-proslipseis#ixzz3wNrBo8fD