Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Ροζ υιοθεσίες» φοιτητριών με ένα «κλικ» Ψάχνουν για πλούσιο «μπαμπά»

Είναι νέες, ωραίες, ανοιχτόμυαλα θηλυκά και ψάχνουν για «μπαμπά» με παχυλό πορτοφόλι που θα μπορέσει να τις στηρίξει οικονομικά! Δεκάδες νεαρές φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα, που αυτοαποκαλούνται «sugar babies» φαίνεται πως βρήκαν τρόπο να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, αναζητώντας σε σάιτ γνωριμιών τον τέλειο «sugar daddy» τους, που θα τις βγάλει από το αδιέξοδο κάνοντάς τους ακριβά δώρα, πληρώνοντας το νοίκι τους ή ακόμη και τις σπουδές τους. Ως αντάλλαγμα τον συνοδεύουν στο σινεμά, το θέατρο, σε εκδηλώσεις και εστιατόρια, κυρίως όμως στο... κρεβάτι! Mόλις τα τελευταία πέντε χρόνια το www.sugardaddiesmeet.comκάνει θραύση στην Ελλάδα, καθώς κοπέλες (ηλικίας από 18 έως και 26 ετών) έχουν δημιουργήσει το δικό τους προφίλ με σκοπό την ανεύρεση ερωτικών συντρόφων -κυρίως ηλικιωμένων ή και παντρεμένων- που διατίθενται να καλύψουν τα πανεπιστημιακά τους έξοδα - και όχι μόνο!
Πράγμα εύκολο, αφού οι Ελληνες «sugar daddies» προσφέρονται κατά δεκάδες! Είναι πολλοί οι άνδρες που αναζητούν ένα σέξι θηλυκό το οποίο θα σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους, ένα ανοιχτόμυαλο κορίτσι που θα εκπληρώσει και την πιο τρελή φαντασίωσή τους, μια «πονηρή» κοπέλα που δεν θα έχει αναστολές!

Οι διαπραγματεύσεις

Οι περισσότεροι αναζητούν «sugar baby» για περιστασιακή σχέση, αλλά και συνάμα τόσο διασκεδαστική που θα τους μείνει αξέχαστη μέχρι την επόμενη φορά. Αλλωστε, στην ιστοσελίδα η σχέση μεταξύ «sugar baby» και «sugar daddy» χτίζεται και ξεκαθαρίζεται από την αρχή! Τα πάντα διαπραγματεύονται εκ των προτέρων, ώστε τίποτα να μην πάει στραβά και να περάσουν αμφότεροι καλά.
Οπως είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2010 σε δημοσίευμά της η «Espresso», το εν λόγω σάιτ γνωριμιών ξεκίνησε δειλά δειλά στη χώρα μας το τελευταίο εξάμηνο του 2009. Τότε κορίτσια μετρημένα στα δάχτυλα «σέρφαραν» στις σελίδες και στα προφίλ των «sugar daddies» αναζητώντας «σωτήρα». Πέντε χρόνια μετά όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ, καθώς πλέον τα προφίλ των Ελληνίδων φοιτητριών αλλά και των Ελλήνων επίδοξων «sugar daddies» είναι εκατοντάδες!
Πώς γίνεται όμως η γνωριμία; Για να εγγραφεί μια κοπέλα ως «sugar baby» στην ιστοσελίδα θα πρέπει να φτιάξει ένα προφίλ στο οποίο θα έχει τη φωτογραφία της, θα παρουσιάζει τον εαυτό της, το σώμα της (με μετρήσεις περιφέρειας, μέσης, στήθους, ύψους κλπ.), τα βασικά της ενδιαφέροντα και το επίπεδο εκπαίδευσής της. Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρει το «μέσο εισόδημα» στο οποίο προσβλέπει από αυτή την ενασχόλησή της. Οι άνδρες από την άλλη πρέπει να κάνουν το ίδιο ακριβώς, δηλώνοντας όμως τι εισόδημα έχουν τον μήνα και πληρώνοντας στην ιστοσελίδα μηνιαία συνδρομή, που κυμαίνεται περίπου στα 50 ευρώ.
Τι ψάχνουν, λοιπόν, οι νεαρές Ελληνίδες μέσα από το εν λόγω site; Η Αντζελα από τη Λαμία, για παράδειγμα, είναι ένα από τα «ζαχαρένια μωρά» που ψάχνει για «οικονομικά ανεξάρτητο άνδρα που θα μου αρέσει η παρέα του για οικονομική βοήθεια»! Η Ελένη από το Αργος είναι πιο ξεκάθαρη: «Χρειάζομαι οικονομική βοήθεια για να ανέβω Αθήνα. Ψάχνω χορηγό» γράφει, ενώ η Βάσω από την Αθήνα υποστηρίζει πως αναζητεί «ώριμο άνδρα για να καλύψει τις ανάγκες μου». Βέβαια, οι περισσότερες χρησιμοποιούν ψευδώνυμο. Η κάθε κοπέλα μπορεί να ζητήσει από τον «sugar daddy» οτιδήποτε θελήσει: από το να της δίνει ένα συγκεκριμένο ποσό -κάτι σαν μηνιάτικο- μέχρι να της αγοράσει αυτοκίνητο ή και ολόκληρο σπίτι! Ολα είναι εφικτά, αρκεί να συμφωνήσουν και οι δύο στις λεπτομέρειες.
Πλούσιοι «μπαμπάδες»: παντρεμένοι ή χήροι και νεαροί επιχειρηματίες
Οι περισσότεροι από τους άνδρες που εγγράφονται σε τέτοιες σελίδες είναι ηλικιωμένοι, χήροι, 40άρηδες επιχειρηματίες που ταξιδεύουν πολύ ανά τον κόσμο και επισκέπτονται σταθερά ορισμένες πόλεις για λίγες μέρες μέσα στον μήνα, αλλά και παντρεμένοι που θέλουν να πραγματοποιήσουν τις ερωτικές φαντασιώσεις τους. Ο Κώστας από την Κηφισιά είναι επιχειρηματίας ο οποίος αναζητεί «sugar baby» μεταξύ 18 και 24 ετών για να τον συνοδεύσει σε επαγγελματικό ταξίδι. Ο «Alex» από το Περιστέρι αναζητεί έναν «ξανθό άγγελο γύρω στα 20», ενώ ένας 60χρονος από την Κορινθία θέλει ένα «κορίτσι για ευχαρίστηση».
Να σημειωθεί ότι η ιδέα του σάιτ ανήκει σε μια νεαρή Βρετανίδα, την Aντζελένα, η οποία έλυσε ως φοιτήτρια τα οικονομικά προβλήματά της συνάπτοντας σχέση με πλούσιους κυρίους, οι οποίοι με τη σειρά τους αναζητούν μια «όαση» στην καθημερινότητά τους. Η ίδια έκανε... τέχνη την αναζήτηση χορηγού με αυτό τον τρόπο και σκέφτηκε να δώσει τα «φώτα» της και σε άλλες κοπέλες που ψάχνουν την εύκολη λύση. Η ιστοσελίδα της έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, αφού οι ενδιαφερόμενες -ανάμεσά τους και Ελληνίδες- ανέρχονται σε χιλιάδες.

Γιούλη Σταρίδα 

http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/cover-story/135246/%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BF-%C2%AB%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%C2%BB

ΠΓΔΜ: Διαδήλωση στα Σκόπια κατά της καταδίκης δημοσιογράφου Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι για περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου

Περίπου 2.000 χιλιάδες δημοσιογράφοι και πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων, ζητώντας τον τερματισμό των διώξεων εις βάρος του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι και τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Η διαδήλωση ξεκίνησε από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων και κατέληξε μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση του δεξιού Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βρίσκεται πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, με απώτερο στόχο την φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.
«Μπορούν να φυλακίζουν δημοσιογράφους όμως όχι και την ελευθερία μας. Δεν είμαστε τόσο αδαείς ώστε να πιστεύουμε τα λόγια τους πως η δικαστική εξουσία στη χώρα είναι ανεξάρτητη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πίσω από τις διώξεις εις βάρος του Κεζάροφσκι βρίσκονται άνθρωποι της κυβέρνησης. Ο Κεζάροφσκι φυλακίζεται διότι αυτή η κυβέρνηση δεν ανέχεται οποιαδήποτε κριτική και επιδιώκει να έχει το μονοπώλιο στην αλήθεια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, Νάσερ Σελμάνι.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις διώξεις εις βάρος του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι. Την περασμένη Πέμπτη το εφετείο των Σκοπίων επικύρωσε την καταδίκη του, έστω και με μειωμένη ποινή. Το εφετείο μείωσε σε δύο χρόνια την ποινή φυλάκισης - από 4,5 χρόνια που ήταν η πρωτόδικη απόφαση - για τον δημοσιογράφο, ο οποίος βρέθηκε στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών της ΠΓΔΜ με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Κεζάροφσκι τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ προηγουμένως είχε κρατηθεί για περίπου επτά μήνες σε φυλακή των Σκοπίων. Με την απόφαση του εφετείου πρέπει να κρατηθεί ακόμη τρεις μήνες στη φυλακή.
Κατακόρυφη η μείωση της ελευθερίας του Τύπου
Η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι έχει επικριθεί για παρεμβάσεις και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η ΠΓΔΜ κατατάχθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters Sans Frontières, RSF) για το 2014.
Η ΠΓΔΜ βρέθηκε στην 123η θέση από τις 180 της κατάταξης της RSF για το 2014, ενώ το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η χώρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 90 θέσεις σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.
http://www.naftemporiki.gr/story/904197/pgdm-diadilosi-sta-skopia-kata-tis-katadikis-dimosiografou

ΠΓΔΜ: Έχασε το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ γιατι... δεν πλήρωσε τη συνδρομή της

Η ΠΓΔΜ έχασε το δικαίωμα ψήφου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφού δεν κατέβαλε στον Οργανισμό τη συνδρομή της (24.606 δολαρίων ΗΠΑ), μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με επιστολή του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι οχτώ χώρες (μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ) δεν κατέβαλαν τη συνδρομή τους και, ως εκ τούτου, χάνουν προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ, η ΠΓΔΜ, μαζί με άλλες επτά χώρες (Υεμένη, Γρενάδες, Κιργιστάν, Νήσοι Μάρσαλ, Ρουάντα, Τόνγκο και Βανουάτου), έχει χάσει το δικαίωμα ψήφου από τις 9 Οκτωβρίου 2014, καθώς η απόφαση για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα Ηνωμένα Έθνη είχε ληφθεί και κοινοποιηθεί τότε, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει κάποια σχετική διευκρίνιση καθώς, όπως ανέφεραν, προσπαθούν να εντοπίσουν πού βρίσκεται το πρόβλημα.Πάντως, πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφεραν ότι η συνδρομή θα καταβληθεί και πως η χώρα δεν πρόκειται να απολέσει το δικαίωμα ψήφου στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.http://www.naftemporiki.gr/story/907788/pgdm-exase-to-dikaioma-psifou-ston-oie-giati-den-plirose-ti-sundromi-tis


Πρώτη φορά από το 1923 η ελληνική Βουλή δεν θα έχει Παπανδρέου Πηγή: Πρώτη φορά από το 1923 η ελληνική Βουλή δεν θα έχει Παπανδρέου

Η νέα Βουλή θα έχει αρκετούς... πρωτάρηδες τόσο σε πρόσωπα όσο και σε κόμματα, ωστόσο, θα υπάρχει και μια απουσία που είχε να σημειωθεί εδώ και 92 χρόνια.
Ο λόγος για το επώνυμο Παπανδρέου το οποίο δεν θα καταγραφεί στους κοινοβουλευτικούς καταλόγους για πρώτη φορά μετά το 1923.
Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου δεν κατάφερε να πιάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή και έτσι σταματάει ένα απίστευτο... σερί της οικογένειας.
Ο πρώτος Παπανδρέου που εκλέχθηκε βουλευτής ήταν ο Γεώργιος το 1923, ο οποίος μπήκε στο Κοινοβούλιο με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου.
Η παρουσία του ήταν συνεχόμενη (με τις εξαιρέσεις των περιόδων των δικτατοριών, της αποστασίας και της κατοχής) έως και το 1965.
Το 1964 εξελέγη πρώτη φορά ο γιος του Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ, το 1981 μπήκε στη Βουλή και η τρίτη γενιά, ο μετέπειτα πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.


Πηγή: Πρώτη φορά από το 1923 η ελληνική Βουλή δεν θα έχει Παπανδρέου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/188586/proti-fora-apo-1923-i-elliniki-voyli-den-tha-ehei-papandreoy#ixzz3Q1D9T81l

Πτωτικά χρυσός και πετρέλαιο

Με απώλειες έκλεισαν τα συμβόλαια του χρυσού, σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που συστήνει υπομονή για την αύξηση των επιτοκίων, λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των πληθωριστικών προοπτικών.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,5%, φτάνοντας στα 1.285,90 δολάρια η ουγγιά.
Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 3,9%, κλείνοντας στα 44,45 δολάρια, μετά την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 8,9 εκατομμύρια βαρέλια σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, στα 406,7 εκατ. βαρέλια.http://www.naftemporiki.gr/finance/story/907923/ptotika-xrusos-kai-petrelaio


ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ! ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ «ΘΑΒΕΙ» ΤΗ «ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ»

Δε μασάει τα λόγια της και τα «βάζει» με το πολύ επιτυχημένο σίριαλ του Alpha «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα».
Αφορμή; Ίσως τα όχι και τόσο υψηλά νούμερα τηλεθέασης αφού η σειρά που πρωταγωνιστεί έχει απέναντι την κωμική σειρά.


 

Αυτά είναι! Πρωταγωνίστρια «θάβει» τη «Μουρμούρα»

Δε μασάει τα λόγια της και τα «βάζει» με το πολύ επιτυχημένο σίριαλ του Alpha «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Αφορμή; Ίσως τα όχι και τόσο υψηλά νούμερα τηλεθέασης αφού η σειρά που πρωταγωνιστεί έχει απέναντι την κωμική σειρά.
Ο λόγος για την Μαρία Κωνσταντάκη, η οποία λέει: Η «Μουρμούρα» είναι ένα πολύ επιτυχημένο πείραμα, με την έννοια ότι επανερχόμαστε ξανά στο πλατό, έξι ηθοποιοί, με ένα κείμενο που έχει θεατρική δομή και τίποτα σαν δράση. Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα πετυχημένο πείραμα ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε η «Μουρμούρα» αν δεν ήμασταν σε αυτή τη φάση της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει την τηλεόραση. Προσωπικά, μου θυμίζει κάτι από «Σ' αγαπώ-Μ' αγαπάς», μόνο που εκείνο είχε μια τελείως διαφορετική άποψη και ήταν μπροστά για την εποχή του. Δεν μπορείς να πεις το ίδιο και για τη «Μουρμούρα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο και συμπληρώνει: «Είναι η άποψη μου. Θέλω να προσθέσω όμως ότι η «Μουρμούρα» είναι ένα τίμιο πετυχημένο προϊόν με πολύ καλούς ηθοποιούς. Οποιαδήποτε στιγμή ο τηλεθεατής ανοίξει την τηλεόραση μπορεί να την παρακολουθήσει και αυτό είναι πολύ καλό. Από την άλλη, είμαι πολύ περήφανη για το δικό μας προϊόν, ακόμα κι αν τα νούμερα δεν είναι τόσο υψηλά σε σχέση πάντα με τη «Μουρμούρα» και το «τέρας» που έχουμε απέναντι μας. Η «Μουρμούρα» έφερε τα πάνω κάτω στην τηλεθέαση, άλλαξε τα δεδομένα. Όμως το «Μάνα Χ Ουρανού» έχει πολύ καλό σενάριο, είναι καλοστημένο, έχει υψηλό επίπεδο υποκριτικής. Καλλιτεχνικά δεν θεωρώ ότι το σίριαλ όπου συμμετέχω φέτος έχει οποιαδήποτε σχέση με ό,τι άλλο παίζεται αυτή τη στιγμή»


Πηγή: http://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/360745/ayta-einai-protagonistria-thavei-ti-moyrmoyra#ixzz3Q12ob0dy

40 χρόνια ΝΔ: Οι ιστορίες πίσω από την ιστορία


Της Βίκυς Σαμαρά
Ιστορίες πίσω από τη 40χρονη ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, αδημοσίευτες ή λιγότερο γνωστές, αποτυπώνουν το κλίμα της κάθε εποχής και ρίχνουν φως στους πρωταγωνιστές της γαλάζιας παράταξης.

“Θα μας φάνε ζωντανούς...”

H επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά τη Μεταπολίτευση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ούτε ακίνδυνη για τον ίδιο. Γυρνούσε σε μία χώρα όπου το χουντικό καθεστώς κατέρρεε μεν, αλλά εξακολουθούσε να έχει βαθιές ρίζες ειδικά στα σώματα ασφαλείας. Όταν έφτασε από το Παρίσι στο αεροδρόμιο, μέσα στην κοσμοσυρροή και τον πανικό, ο αδελφός του Αχιλλέας δεν κατάφερε να μπει στο ίδιο αυτοκίνητο και επιβιβάστηκε σε ένα άλλο όχημα της αστυνομίας που ακολουθούσε εκείνο στο οποίο επέβαινε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Από τον ασύρματο άκουγε αστυνομικούς που χρησιμοποιούσαν τη συχνότητα για να επικοινωνούν μεταξύ τους και οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης την ιστορική εκείνη ημέρα, να βρίζουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ο Αχιλλέας είπε στον αδελφό του: “Θα μας φάνε ζωντανούς...” Αμέσως μετά επικοινώνησε με τις Σέρρες και ζήτησε να έλθουν στην Αθήνα αστυνομικοί, γνωστοί επί σειρά ετών και απολύτου εμπιστοσύνης της οικογένειας Καραμανλή, για να συγκροτήσουν την προσωπική φρουρά του.
Η αίσθηση του κινδύνου δεν τους εγκατέλειψε για πολλούς μήνες ακόμη. Πολλές φορές τις νύχτες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαζί με τον αδελφό του έφευγαν κρυφά από το Μεγάλη Βρετάνια και κοιμόντουσαν σε θαλαμηγούς φίλων, υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού, που ήταν και το μόνο σώμα το οποίο εμπιστεύονταν. Αυτό γινόταν υπό τέτοια μυστικότητα, που μία φορά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Σόλων Γκίκας, αφού έψαχνε επί μία νύχτα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο ξενοδοχείο του ματαίως, την επομένη του είπε: “Σε παρακαλώ, τουλάχιστον εμένα να με ενημερώνεις που κοιμάσαι ”.

Ο Εθνάρχης και η Αριστερά

Ακόμη και η πραγματική ιστορία πίσω από το όνομα της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ευρύτερα γνωστή για πολλά χρόνια, καθώς επικρατούσε η εκδοχή πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το “δανείστηκε” από τον τίτλο ενός περιοδικού, ενώ “Νέα Δημοκρατία” λέγεται ένα βιβλίο του Μάο Τσε Τουνγκ, το οποίο ο Εθνάρχης είχε διαβάσει στο Παρίσι και τον τίτλο του οποίου είχε συγκρατήσει διότι του άρεσε σαν μήνυμα και ιδέα, όπως επιβεβαιώνεται στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη “Καραμανλής off the record”.
Στην πρώτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση μετά τη Χούντα, στη Θεσσαλονίκη όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα χωρίς κομματικά πανώ, το μπλοκ των κνιτών, στο οποίο βρισκόταν μεταξύ άλλων ο σημερινός υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος φώναζε συνθήματα “για μία Νέα Ελλάδα, για μία Νέα Δημοκρατία”. Το δεύτερο το χρησιμοποίησε ο Καραμανλής, το πρώτο είχε υιοθετήσει εσχάτως ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως τη ρητορική πλατφόρμα ενός νέου κόμματος, τα σχέδια για το οποίο πάντως έχουν προσώρας εγκαταλειφθεί.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι βέβαιον πως δεν είχε συμπλέγματα απέναντι στην αριστερά, αλλά “έκλεβε” και ιδέες και πρόσωπα από το χώρο. Είχε ζητήσει άλλωστε από τη μεγάλη τραγωδό Άννα Συνοδινού να είναι υποψήφια στις εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση. Η Συνοδινού αποδέχθηκε και εκλεγόταν με τη Ν.Δ από το 1974 έως το 1990, διατελώντας και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών το 1977- 1980. Όταν όμως την κάλεσε ο Καραμανλής για να της ζητήσει να είναι υποψήφια με τη Ν.Δ, η σπουδαία ηθοποιός απάντησε: “Μα εγώ είμαι αριστερή”. Ο Εθνάρχης της απάντησε: “"Θα είσαι η αριστερή πτέρυγα της Ν.Δ Άννα μου!".

“Εάν ήθελε ο Καραμανλής...”

Μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την προεδρία του κόμματος προκειμένου να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980, πέφτει βαριά για τα επόμενα χρόνια η σκιά της “κατάρας” πάνω από τη Ν.Δ, που θα μπει σε μακρά περίοδο εσωστρέφειας, θα αλλάξει τρεις αρχηγούς και θα μείνει μέχρι το 1990 στην αντιπολίτευση. Αρχή του κακού στάθηκε η σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση για την αρχηγία μεταξύ Γεωργίου Ράλλη και Ευάγγελου Αβέρωφ. Στη Ν.Δ μετά την αποχώρηση Καραμανλή για την προεδρία πολλοί έλεγαν “που μας αφήνει μονάχους” ενώ το ΠΑΣΟΚ κάλπαζε.
Ο ίδιος ο Εθνάρχης είχε ζητήσει από τον Πέτρο Μολυβιάτη και τον αδελφό του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος είναι τότε υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, να μείνουν αμέτοχοι. Ενδεχομένως δεν ήθελε να χρεωθεί και την επερχόμενη ήττα. Σε πολύ κοντινούς του ανθρώπους πάντως φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί πως ήταν βέβαιος για την εκλογή Αβέρωφ, αν και αυτό δεν είχε διαρρεύσει.
Ο Ράλλης φαίνεται μάλιστα ότι το είχε καταλάβει, καθώς στη συνέχεια έγραφε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον κάλεσε στο σπίτι του και -σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει την αιμορραγούσα ενότητα της παράταξης την επομένη ημέρα- του είπε: “Εάν εκλεγεί ο Βαγγέλης, να συμφωνήσετε να γίνεις αντιπρόεδρος και να πάρεις ένα κορυφαίο υπουργείο”.“Εάν εκλεγεί πρόεδρε”, του απάντησε ο Ράλλης. Ο Καραμανλής χαμογέλασε και είπε: “Εάν εκλεγεί. Εάν εκλεγείς εσύ Γιώργη, θα γίνει ο Βαγγέλης αντιπρόεδρος και θα πάρει ένα καλό υπουργείο”. “Ήθελε να είναι ευγενικός απέναντι μου” σχολίαζε με χιούμορ ο Ράλλης στο βιβλίο του.
Τελικά, μετά από έντονο παρασκήνιο, νικητής και νέος πρόεδρος είναι ο Ράλλης με 88 ψήφους έναντι 84 του Αβέρωφ. Οι γαλάζιες “κακές γλώσσες” της εποχής αποδίδουν μέρος της ευθύνης για την ήττα Αβέρωφ στο γεγονός ότι οι Γιώργος Τζιτζικώστας (πατέρας του σημερινού περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα) και Αντώνης Σαμαράς που έχουν αναλάβει την προσέγγιση των βουλευτών, το έχουν... παρακάνει. Λέγεται ότι ο Τζιτζικώστας κατηγόρησε μάλιστα το Σαμαρά πως είχε μοιράσει περισσότερα υπουργεία από όσα υπήρχαν, με αποτέλεσμα ορισμένοι βουλευτές να θεωρήσουν πως τους κορόιδευε και να στηρίξουν Ράλλη. Το γεγονός είναι πάντως πως οι σχέσεις Τζιτζικώστα- Σαμαρά διερράγησαν έκτοτε οριστικώς.
Οι αβερωφικοί είναι έξαλλοι για το αποτέλεσμα και ορισμένοι κατηγορούν ευθέως τους καραμανλήδες ότι στήριξαν κρυφά το Ράλλη, παρά την υποτιθέμενη ουδετερότητα. Μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Αχιλλέας Καραμανλής συναντά το σημερινό πρωθυπουργό λίγες ημέρες αργότερα στο διάδρομο της Βουλής και οργισμένος του ζητά το λόγο και μάλιστα εις επήκοον τρίτων: “Έλα εδώ εσύ που βρίζεις τον Καραμανλή και τον λες κουφό, αυτόν που σε έβαλε στην πολιτική”. Ο Σαμαράς αρνείται τις κατηγορίες και ο Αχιλλέας Καραμανλής του απαντά με τρόπο που δείχνει και την καραμανλική ταύτιση με την παράταξη: “Εάν ήθελε ο Καραμανλής να βγει ο Ράλλης, πίστεψε με δε θα έβγαινε μόνο με τέσσερις ψήφους διαφορά”.

Η βόμβα που δεν εξερράγη

Το 1985 επί αρχηγίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πολλά χρόνια πριν το λουκέτο στην ΕΡΤ, η Ν.Δ διοργανώνει μία μεγάλη πορεία από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής προς το Σύνταγμα με αίτημα την απελευθέρωση της κρατικής τηλεόρασης από τον κυβερνητικό έλεγχο. Βρέχει καταρρακτωδώς και κάποιος προσφέρει μία ομπρέλα στον πρόεδρο της Ν.Δ.
Εκείνος αρνείται λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν εκείνος να προφυλάσσεται από τη βροχή, την ώρα που ο λαός γίνεται μούσκεμα. Η αντίδραση του μεταφέρεται στόμα με στόμα (τότε δεν υπήρχαν άλλωστε τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μεταξύ των συγκεντρωθέντων και σύντομα εμπνέει το σύνθημα “στη βροχή ο λαός, στη βροχή κι ο αρχηγός”, που θα ακούγεται έκτοτε όταν σε συγκεντρώσεις ανοίγουν οι ουρανοί.
Εκείνο που δε γνωρίζουν οι παρευρισκόμενοι είναι ότι 20 λεπτά νωρίτερα έχει εντοπιστεί και εξουδετερωθεί βόμβα ακριβώς στο σημείο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Μητσοτάκης. Εάν εκρήγνυτο ήταν βέβαιο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ και η μισή ηγεσία του κόμματος θα είχε τιναχθεί στον αέρα, αλλά και ότι θα υπήρχαν πολλά θύματα από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης, παλιός γνώριμος του Μητσοτάκη από την Ένωση Κέντρου, επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να μην πραγματοποιήσει την ομιλία. “Είναι επικίνδυνο και στο λέω γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα”, είπε στο Μητσοτάκη, που του απαντά με παροιμιώδη ψυχραιμία: “Είναι υποχρέωση μου να πάω και είναι υποχρέωση σου να με προστατέψεις”.

“Βρε Κώστα...” - “Έχεις δίκιο Χαρίλαε”

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το κλίμα της εποχής της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, γνωστής και ως κυβέρνηση Τζανετάκη, στην οποία συμμετείχαν η Ν.Δ και ο ενιαίος τότε Συνασπισμός, αλλά και για την προσωπική επαφή και συνεννόηση μεταξύ των πρωταγωνιστών της περιόδου, είναι η εξής άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία:
Πρόκειται για την περίοδο που η κυβέρνηση κλείνει τις προβληματικές επιχειρήσεις, σε υλοποίηση μίας εκ των βασικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. Είναι σαφώς μία δύσκολη διαδικασία με μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς απολύονται οι εργαζόμενοι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης αισθάνθηκε τύψεις και αποφάσισε αντί για τη νόμιμη αποζημίωση να δώσει με ειδική ρύθμιση στους απολυμένους από τις προβληματικές την τριπλάσια αποζημίωση.
Την επομένη της απόφασης, έρχεται ο Χαρίλαος Φλωράκης στο γραφείο του. “Βρε Κώστα, είναι αυτό που κάνουμε σωστό; Δηλαδή αυτοί επειδή είναι επώνυμοι, να παίρνουν τρεις φορές αποζημίωση, ενώ οι ανώνυμοι που απολύονται σωρηδόν να την παίρνουν μία φορά; Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο”, του λέει. “Εχεις δίκιο Χαρίλαε” παραδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και άλλαξε τη διαδικασία, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει. Δεν διηγήθηκε σε κανέναν τότε τη συνομιλία του με το Φλωράκη, η οποία αποκτά σήμερα ενδιαφέρουσα επίκαιρη διάσταση με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά την κράτησε ως ένα δείγμα της προσωπικότητας του ηγέτη της αριστεράς.

Ποιοι γίνονται αρχηγοί

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1990 από την κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την περίοδο εκείνη σε μία κατ ιδίαν συζήτηση με τον ανιψιό του Κώστα Καραμανλή, πρωτοεκλεγέντα τότε βουλευτή, κάνει με τη θυμοσοφία του μια παρατήρηση εξόχως επιτυχημένη για τους έχοντες αρχηγικές φιλοδοξίες.
Ο νεαρός Καραμανλής έχει επισκεφθεί τον Εθνάρχη στο προεδρικό και του διηγείται τα εσωκομματικά νέα της Ν.Δ. Μεταξύ άλλων του αναφέρει ότι ο Έβερτ λέει πως θα γίνει αρχηγός. Είναι η εποχή που ο Μιλτιάδης 'Εβερτ λανσάρεται ως δελφίνος, ενώ οι φιλοδοξίες του Αντώνη Σαμαρά δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Ο γέρος Καραμανλής τον ακούει σιωπηλός και στο τέλος του λέει με τη χαρακτηριστική σερραϊκή προφορά:
“Αρχηγός δε γίνεται αυτός που λέει ότι θα γίνει αρχηγός. Αλλά αυτός που οι άλλοι λένε πως θα γίνει αρχηγός”. Ο ανιψιός συγκρατεί τα λόγια του και θα τα θυμηθεί επτά χρόνια αργότερα, όταν κληθεί να διεκδικήσει την ηγεσία. Αλλά και για τους σημερινούς μελλοντικούς αρχηγούς, η ρήση Καραμανλή αποτελεί μία χρήσιμη συμβουλή για να μετρήσει ο καθένας μέχρι που φτάνει ο ίσκιος του.

Ο Μητσοτάκης, ο Βαρβιτσιώτης και ο 'Εβερτ

Όταν ήρθε η ώρα της διαδοχής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πολλοί στη Ν.Δ ανέμεναν ότι θα στήριζε για την προεδρία του κόμματος τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, που ήταν άλλωστε ένας από τους πλέον προβεβλημένους υπουργούς του, έναντι του Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος τελικά και εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ το Νοέμβριο του 1993.
Τη δική του απάντηση στο ερώτημα ποιον και γιατί στήριξαν οι μητσοτακικοί τότε δίνει ο κ.Βαρβιτσιώτης στο δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Οπως τα έζησα: 1981- 2001” που θα κυκλοφορήσει το Πάσχα (έχει ήδη εκδοθεί ο πρώτος τόμος για την περίοδο 1961-1981) και αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα το News247.gr.
Σύμφωνα με τον κ.Βαρβιτσιώτη την προπαραμονή της ψηφοφορίας, συναντήθηκαν στην οικία του Γιώργου Βουλγαράκη ο Μιλτιάδης Έβερτ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε μία συμφωνία που καθόρισε εν πολλοίς το αποτέλεσμα της εσωκομματικής αναμέτρησης. Φέρεται ειδικότερα οι μητσοτακικοί να υποσχέθηκαν στον Έβερτ στήριξη και εκείνος με τη σειρά του να δεσμεύθηκε ότι δεν θα αμφισβητούσε τα μητσοτακικά πεπραγμένα στο κόμμα- άλλο που δεν τήρησε απολύτως τη δική του πλευρά της συμφωνίας ξεκινώντας την επομένη της εκλογής του την απομητσοτακοποίηση της Ν.Δ.
Ο Βαρβιτσιώτης έμαθε για τη συνάντηση αυτή κατόπιν εορτής (και εκλογής), την παραμονή όμως της ψηφοφορίας κατάλαβε πως θα έχανε όταν στελέχη που του είχαν πει πως θα τον στήριζαν δεν απαντούσαν στα τηλεφωνήματα του. Επέστρεψε στην οικία του και είπε στην οικογένεια του πως η εκλογή είναι χαμένη υπόθεση. “Γιατί δεν παραιτείσαι τότε;” τον ρώτησε ο γιος του Μίλτος. “Έχω δώσει μία μάχη και έχω υποσχεθεί σε ορισμένους ανθρώπους”, απάντησε ο Βαρβιτσιώτης, τον οποίο εν συνεχεία ο 'Εβερτ έχρισε αντιπρόεδρο του κόμματος στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1994.

“Θα βγει Πρόεδρε, είμαι σίγουρος”

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στο υπό έκδοση δεύτερο βιβλίο του ρίχνει ακόμη περισσότερο φώς στο πολυσυζητημένο παρασκήνιο της εκλογής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ το 1997. Τότε είχε ζητηθεί και από τον ίδιο να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. “Μία φορά γίνεται το πείραμα” απάντησε ο βαρώνος της Ν.Δ. Το μέλλον του κόμματος όμως τον προβλημάτιζε. Ο 'Έβερτ είχε παραιτηθεί αλλά ξαναδιεκδικούσε την ηγεσία.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα φερόταν ως κυρίαρχος ο Γιώργος Σουφλιάς. Ο Βαρβιτσιώτης ήταν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να περάσει η σκυτάλη στη νεότερη γενιά της παράταξης με τον Καραμανλή που ήταν ένας απλός βουλευτής χωρίς κομματικό αξίωμα ή κυβερνητική εμπειρία, αλλά με βαρύ όνομα, άφθαρτος και μορφωμένος, καλός ρήτορας και με πολλές συμπάθειες. Είχε όπως γράφει ο πρώην υπουργός “και το όνομα και τη χάρη”.
Στην περίφημη συγκέντρωση στην οικία Βαρβιτσιώτη το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, όπου ο πρώην υπουργός δεν περίμενε να μαζευτούν πάνω από 20 βουλευτές, ήλθαν τελικά πάνω από 30. Εκείνο που δεν είχε αποκαλύψει μέχρι σήμερα ο κ.Βαρβιτσιώτης είναι το τηλεφώνημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που είχε εν τω μεταξύ φύγει από την Προεδρία της Δημοκρατίας δύο χρόνια νωρίτερα και είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. “Είσαι σίγουρος ότι θα τον βγάλεις;” ρώτησε ο ιδρυτής της Ν.Δ τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. “Θα βγει πρόεδρε, είμαι σίγουρος” απάντησε εκείνος. Σήμερα 14 χρόνια μετά δηλώνει ότι δε μετάνιωσε για την επιλογή Καραμανλή, ο οποίος αποδείχθηκε και ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ.

Αργύρης Μπακιρτζής: «…δεν είμαστε και κατάμονοι στο σύμπαν» Ο ερμηνευτής Αργύρης Μπακιρτζής μιλά για τη μουσική παράσταση «Ένας παράξενος κόσμος»



Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του τραγουδιστή και του αφηγητή, ο Αργύρης Μπακιρτζής συμπράττει με το μουσικό σχήμα String Theory Ensemble σε ένα  «περίεργο» εγχείρημα, και μάς μιλά για τη μουσική παράσταση «Ένας παράξενος κόσμος».

Το παρθενικό project των  String Theory Ensemble, που είχε παρουσιαστεί σε μια και μόνη παράσταση, τον Φεβρουάριο του 2012, επιστρέφει 3 χρόνια μετά, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τον «παράξενο κόσμο» του στην αίθουσα συναυλιών του Athenaeum, στις 22, 23, 30 και 31 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Ερμηνευτής του γκρουπ Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Αργύρης Μπακιρτζής βάζει τη δική του πινελιά σε αυτές τις συναυλίες, με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, τις μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους, και μιλά για την παράσταση και για τον κόσμο μας.
Ξεναγείστε μας στον «παράξενο κόσμο» της παράστασης.

Κίνητρο των εμπνευστών της παράστασης δεν ήταν ο νεωτερισμός και η πρωτοτυπία. Παίζοντας για το κέφι τους μερικά βράδια, γοητεύτηκαν από το παράξενο δέσιμο του πιάνου με το λαγούτο και προχώρησαν πιο πέρα, εξερευνώντας τους μουσικούς κόσμους, από τους οποίους προερχόμαστε. Κόσμους, που μπορούν να είναι το ίδιο εμβριθείς, όσο και φιλάρεσκοι. Το ίδιο εσωτερικοί, όσο και φανταχτεροί. Μπόρεσαν να δουν τον Χιώτη δίπλα στον Λιστ, είτε ως αχαλίνωτους επιδειξιομανείς δεξιοτέχνες, είτε ως πληθωρικούς καταρράκτες χαράς και εξωστρέφειας και το ηπειρώτικο μοιρολόι δίπλα στη σονάτα Σκαρλάτι, ως απομακρυσμένο μοναχικό στοχασμό, ως απόμακρο εσωτερικό μονόλογο γύρω από τα πράγματα αυτού του κόσμου.
Ποια στοιχεία συνθέτουν το ετερόκλητο ρεπερτόριό της;

Ετερόκλητες θα χαρακτήριζα και τις μουσικές καταβολές των συντελεστών της. Η μουσική αυτή παράσταση, με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων (παραδοσιακό λαούτο και κλασικό πιάνο), τις μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους, αποτελείται από ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο με ραψωδίες Λίστ δίπλα σε σουίνγκ και δημοτικά τραγούδια, πρελούντια Ραχμάνινοφ δίπλα σε βαλκανικές μουσικές και σονάτες Σκαρλάτι δίπλα σε fados και τραγούδια των Χειμερινών Κολυμβητών.
Ποιος είναι ο δικός σας «ρόλος» σε αυτό το εγχείρημα;

Οπωσδήποτε δευτερεύων, αφού οι εμπνευστές και εργάτες της  είναι η Μαρία Πλουμή (λαούτο) και ο Γιώργος Πατεράκης (πιάνο). Από την πρώτη στιγμή που τους συνάντησα, είδα οίστρο, πολλή δεξιοτεχνία, πολλές μουσικές γνώσεις και πολλές ώρες εργασίας και προβών. Ίσως, κατά κάποιον τρόπο, να τους ενέπνευσα, αφού επέλεξαν να μου κάνουν την τιμή να επεξεργαστούν τραγούδιά μου, τα περισσότερα από εκείνα που, με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, παρουσιάζουμε σπάνια ή καθόλου, και να μου προτείνουν να τα ερμηνεύσω. Οπότε, ίσως έχω και κάποιον ρόλο εμψυχωτή, που είναι ο κύριος ρόλος μου στους Χειμερινούς Κολυμβητές.
Αν ο κόσμος της συναυλίας σας είναι παράξενος, ο πραγματικός σύγχρονος κόσμος μας πώς φαντάζει στα μάτια σας;
Παράξενος με μια πρώτη ματιά, αφού η παράσταση υποσημειώνει ότι ο κόσμος δεν είναι όσο παράξενος φαίνεται, αφού κρυφές και επίπονα ανοιγμένες διαδρομές συνδέονται, αφού μπορούν να συνδεθούν τα πιο αντιφατικά πράγματα. Ο σύγχρονος κόσμος δεν με ξαφνιάζει. Κι αν καταστραφούμε τώρα ή σε 50 χρόνια, δεν είναι επειδή έχει αλλάξει κάτι· είναι θέμα τεχνικής φύσεως. Η ίδια βλακεία μάς κατατρέχει. Από την άλλη, δεν είμαστε και κατάμονοι στο σύμπαν.
Πληροφορίες
Athenaeum: Αδριανού 3 - Θησείο, τηλ.: 210 3211987, 210 3211955, 210 3211949. Είσοδος: 10 ευρώ.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr
 http://www.naftemporiki.gr/story/903121/arguris-mpakirtzis-den-eimaste-kai-katamonoi-sto-sumpan

ΠΓΔΜ: Τροχαίο για τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος Ενώ μετέβαινε στα Σκόπια από το Τέτοβο

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι, τραυματίστηκε, το πρωί, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε προσέκρουσε σε τσιμεντένιο στηθαίο, σε διόδια έξω από το Τέτοβο.
Όπως ανέφεραν από το DUI, ο Αλί Αχμέτι και ο οδηγός του μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο του Τετόβου για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Ο αρχηγός του DUI είχε προορισμό τα Σκόπια, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια.
Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Αλί Αχμέτι έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο προσέκρουσε σε τσιμεντένιο στηθαίο σε διόδια του αυτοκινητοδρόμου Γκόστιβαρ - Τέτοβο.
Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, ο οποίος είναι ο γνωστότερος Αλβανός πολιτικός στην ΠΓΔΜ, συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του δεξιού Νίκολα Γκρούεφσκιhttp://www.naftemporiki.gr/story/904492/pgdm-troxaio-gia-ton-arxigo-tou-megaluterou-albanikou-kommatos


Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιο


dekembris-6.12.jpg

Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιοΜεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα για τα 26 χρόνια του ΚΚΕ.
12 Οκτωβρίου 1944
Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα ύστερα από 1.264 μέρες χιτλερικής σκλαβιάς. Στις 9.45 π.μ. η γερμανική σημαία κατεβαίνει από την Ακρόπολη. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους. Γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες στολίζουν τη μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού. Τα συνθήματα, «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ», «Λαοκρατία», «Λαϊκή Δικαιοσύνη» κ.λπ. βρίσκονται σε κάθε στόμα.
Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιο
12- 13 Οκτωβρίου 1944
Ο ΕΛΑΣ σώζει το Ηλεκτρικό Εργοστάσιο και την πόλη του Πειραιά από την καταστροφή που σχεδίαζαν οι ναζί.
Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιο
18 Οκτωβρίου 1944
Φτάνει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Μαζί φτάνει και ο Αγγλος στρατηγός Σκόμπι.
Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιο
3 Νοεμβρίου 1944
Ο ΕΛΑΣ ελευθερώνει ολόκληρη την Ελλάδα. Υπό κατοχή είναι ακόμη η Κρήτη και η Μήλος. Ο Παπανδρέου, ύστερα από υπόδειξη του Σκόμπι ανακοινώνει στον Τύπο ότι ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα διαλυθούν στις 10 Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα ο γνωστός για τα δημοκρατικά - πατριωτικά του αισθήματα στρατηγός Οθωναίος (φωτογραφία), αρχιστράτηγος τώρα βάσει του συμφώνου του Λιβάνου και με κύρια αποστολή τη διοργάνωση νέου ελληνικού στρατού, καλεί τον Σαράφη και του προτείνει να γίνει επιτελάρχης του. Ο Σαράφης δέχεται, αλλά ματαιώνονται τα πάντα ύστερα από παρέμβαση του Σκόμπι που θέλει για τη θέση του επιτελάρχη τον χίτη στρατηγό Βεντήρη. Κατάληξη του θέματος είναι να παραιτηθεί ο Οθωναίος 10 μέρες μετά μη δεχόμενος τις αγγλικές επεμβάσεις στο έργο του.
5 Νοεμβρίου 1944
Ο Παπανδρέου ανακοινώνει ότι την 1η Δεκεμβρίου θα διαλυθεί η Εθνική Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.
10 Νοεμβρίου 1944
Η Ορεινή Ταξιαρχία που έχει φτάσει στην Ελλάδα παρελαύνει στους δρόμους της Αθήνας. Η αποστολή της, όπως την καθόρισε ο Τσόρτσιλ με τηλεγράφημά του στον Ιντεν 3 μέρες πριν, είναι να μη διστάσει «ν’ ανοίξει πυρ αν αυτό είναι απαραίτητο».
15 Νοεμβρίου 1944
Χίτες ανοίγουν πυρ εναντίον ειρηνικής διαδήλωσης στην οδό Πανεπιστημίου. Αγγλικά τμήματα καταφτάνουν για να προστατέψουν τους χίτες.
19 Νοεμβρίου 1944
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα για τα 26 χρόνια του ΚΚΕ.

22 Νοεμβρίου 1944
Ο Σκόμπι καλεί τους υπουργούς της Αριστεράς Σβώλο και Πορφυρογέννη και τους κάνει παρατήρηση για τα υψηλά ημερομίσθια που καθόρισε ο Πορφυρογέννης για τους εργάτες και υπαλλήλους. Τους ζητάει επίσης μέσα σε 24 ώρες να κάνουν δήλωση ότι «αποκηρύττουν τη χρήση βίας». Οι δύο υπουργοί αρνούνται με περιφρόνηση. Την ίδια μέρα ο Παπανδρέου μονογράφει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου -στην οποία συμφωνούν ΕΑΜ και ΚΚΕ- για διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, της Ορεινής Ταξιαρχίας, του Ιερού Λόχου και όλων των εθελοντικών σωμάτων ώς τις 10 Δεκέμβρη και δημιουργία εθνικού στρατού. Στη συνέχεια ο Παπανδρέου υπαναχωρεί. Επιχείρημά του ότι δεν δέχονται οι Αγγλοι τη διάλυση της Ορεινής Ταξιαρχίας. Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ συνεχίζουν την προσπάθεια για συμβιβασμό.

27 Νοεμβρίου 1944
Επιτυγχάνεται συμφωνία στο στρατιωτικό ζήτημα: Θα καταρτιστεί τμήμα εθνικού στρατού, με ενιαία διοίκηση, από την Ορεινή Ταξιαρχία, τον Ιερό Λόχο, τμήματα του ΕΔΕΣ και μία ταξιαρχία των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, «έχουσα δύναμιν ίσην προς το άθροισμα των άνω δυνάμεων και με ίσον οπλισμόν».

28 Νοεμβρίου 1944
Ο Παπανδρέου υπαναχωρεί εκτελώντας διαταγές των Αγγλων. Ανακοινώνει στον Τύπο αλλοιωμένη τη συμφωνία. Το τμήμα στρατού που θα σχηματιστεί δεν προβλέπεται να έχει ενιαία διοίκηση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον ΕΔΕΣ να έχει ίση δύναμη μ’ αυτή του ΕΛΑΣ, ξέχωρα από τις δυνάμεις της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου. Το ΚΚΕ ύστερα απ’ αυτό επαναφέρει την πρόταση για αποστράτευση όλων- Ορεινής Ταξιαρχίας, Ιερού Λόχου και ανταρτών- κάτι που και ο Παπανδρέου θεωρούσε λογικό αλλά αδύνατο λόγω της άρνησης των Αγγλων.
30 Νοεμβρίου 1944
Ο Παπανδρέου βγάζει διαταγή που καθορίζει τις ημερομηνίες διάλυσης του ΕΛΑΣ και της πολιτοφυλακής, χωρίς να έχει λυθεί μαζί με τους υπουργούς της Αριστεράς το πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

1 Δεκεμβρίου 1944
Οι ΕΑΜίτες υπουργοί παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαταγή μονομερούς αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Τεράστιες μαχητικές διαδηλώσεις του λαού σ’ όλη την Ελλάδα ενάντια στην κυβέρνηση Παπανδρέου και την αγγλική επέμβαση.
2 Δεκεμβρίου 1944
Στο Φάληρο αποβιβάζονται 6.000 Αγγλοι και δύο ελληνικά τάγματα από την Αίγυπτο. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας ο Παπανδρέου ανακαλεί την άδεια που είχε δοθεί για το συλλαλητήριο του ΕΑΜ την επομένη.
3 Δεκεμβρίου 1944
Το συλλαλητήριο ξεκινάει. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατακλύζουν την πλατεία Συντάγματος και του γύρω δρόμους. Τα συνθήματα «όχι άλλη κατοχή», «Παπανδρέου παραιτήσου» κυριαρχούν σ’ όλα τα χείλη. Στις 11 το πρωί η αστυνομία, με την προστασία αγγλικών τανκς, ανοίγει πυρ εναντίων των άοπλων διαδηλωτών. Δολοφονεί 28 και τραυματίζει 140. Ποιος όμως είχε δώσει τη διαταγή στους αστυνομικούς να χτυπήσουν; Την ευθύνη ανέλαβε 14 χρόνια μετά, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ακρόπολις» (3/12/1958), ο διευθυντής της αστυνομίας Αγγ. Εβερτ. Αλλά κι αυτός βεβαίως διαταγές άλλων εκτελούσε στις οποίες αναμφιβόλως ήταν απολύτως σύμφωνος.
4 Δεκεμβρίου 1944
Κηρύσσεται γενική απεργία σ’ όλη την Ελλάδα. Ο λαός της Αθήνας οδηγεί τα θύματά του στην τελευταία τους κατοικία. Οταν η πομπή φτάνει στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές γονατίζουν. Ορκίζονται στους νεκρούς και ψάλλουν το πένθιμο εμβατήριο. Ενα τεράστιο πάνω στην κεφαλή της πορείας γράφει: «ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ». Στην επιστροφή από το νεκροταφείο τα πλήθη δέχονται ένοπλη επίθεση από τους χίτες. Αλλοι 100 νεκροί και τραυματίες.
Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Βρετανικές δυνάμεις κυκλώνουν και αφοπλίζουν το 2ο Σύνταγμα της ΙΙ μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ αρχίζει τις επιχειρήσεις κατά των χιτών και των αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας και του Πειραιά. Την επομένη, ο Σκόμπι θα πάρει διαταγή από τον Τσόρτσιλ να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε κατεχόμενη πόλη. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο λαός έπρεπε να διαλέξει. Και διάλεξε τα όπλα.
http://www.efsyn.gr/arthro/dekemvris-1944-syntomo-imerologio

«Εμβρόντητοι» οι Γερμανοί


merkel-gabriel.jpg

Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
«Το πύρινο ντεμπούτο του Τσίπρα αποτελεί πρόκληση για τις πολιτικές θεωρίες στο Βερολίνο» αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το Reuters. «Η νέα ελληνική συμμαχία και το υπουργικό συμβούλιο θεωρούνται ανησυχητικά σημάδια, ενώ τα ρωσικά ανοίγματα βαθαίνουν τον προβληματισμό για  την ευρωπαϊκή συναίνεση στο θέμα της Ουκρανίας».
Κάνοντας ρεπορτάζ στην Γερμανία το Reuters διαπιστώνει κατ'αρχήν ότι η πρώτη πρωθυπουργική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, να καταθέσει λουλούδια στην Καισαριανή, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Βερολίνο.
Απαρατήρητη δεν πέρασε- σημειώνεται στη σχετική ανταπόκριτση- ούτε η απόφαση του λίγες ώρες αργότερα, να δεχθεί τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, πριν από οποιονδήποτε άλλο ξένο αξιωματούχο.
Μετά ήρθε η κλιμάκωση: αφενός η τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια η κριτική στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία την Ουκρανία. 
Η εκτίμηση του περιβάλλοντος της Ανγκελα Μέρκελ πριν τις εκλογές - αναφέρει το Reuters- ήταν ότι ο Τσίπρας θα πετύχει οριακή νίκη, ότι δεν θα καταφέρει εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση και εάν τελικά το πετύχαινε, θα έκανε στροφή από την αντιπαράθεση στον συμβιβασμό.  
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας εξέπληξε το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και η ταχύτητα με την οποία συγκρότησε κυβέρνηση» παραδέχθηκε στο πρακτορείο Γερμανός αξιωματούχος. Ενας άλλος είπε ότι η επιλογή των ΑΝ.ΕΛΛ. για  τον σχηματισμό κυβέρνησης «δεν ήταν καλό σημάδι», ενώ ένας τρίτος παραδέχθηκε ότι έμεινε «εμβρόντητος» από τις πρώτες μέρες του Τσίπρα στην εξουσία. 
Ωστόσο αξιωματούχοι στο περιβάλλον της Μέρκελ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο νέος πρωθυπουργός τελικώς θα αλλάξει πορεία, ότι θα αφήσει πίσω του τις πιο ριζοσπαστικές προεκλογικές υποσχέσεις του και ότι θα συνυπογράψει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που το Βερολίνο και οι λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να εφαρμόσει, προκειμένου να συνεχίσουν να «βοηθούν» την Ελλάδα. «Η αλήθεια είναι πάντως», μεταδίδει το Reuters, «ότι αυτές οι τελευταίες μέρες έχουν σπείρει αμφιβολίες...»
Ριζοσπαστική αλλαγή
Ακόμα και την ώρα που οι μετοχές βούλιαζαν και τα επιτόκια εκτοξεύονταν στα ύψη, ο Τσίπρας συνέχισε να υπόσχεται ριζοσπαστική αλλαγή. Μέσα σε 24 ώρες η κυβέρνηση του ανέστειλε δυο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και οι υπουργοί του υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις συντάξεις και να επαναπροσλάβουν απολυμένους του δημόσιου τομέα. 
Ως απάντηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την Αθήνα με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία, επειδή ανέστειλε τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να τους συμβουλευτεί, και έστειλε το γνωστό προειδοποιητικό μήνυμα στον Τσίπρα, ότι δηλαδή η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε πλέον όπως στο παρελθόν», είπε όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο μετάδοση της κρίσης στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.  
Στην ίδια κατεύθυνση «επιστρατεύτηκαν» κι άλλα ονόματα από τον οικονομικό χώρο. Οπως ο Μαρσέλ Φράτζερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW του Βερολίνου και πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ. Ο Τσίπρας, είπε «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» κάνοντας την αρχή με μια κατά μέτωπο επίθεση, αφού «εάν ο κόσμος πιστέψει ότι πραγματικά εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να ακολουθήσει μαζική φυγή κεφαλαίου και επιδρομή στις τράπεζες». 
Αυτό που περιμένει τώρα το Βερολίνο είναι η σύνοδος των ηγετών στις 12-13 Φεβρουαρίου, που θεωρεί ότι θα είναι, σε ευρωπαικό επίπεδο, το πρώτο τεστ-κλειδί του Τσίπρα. 
Η «ρωσική απειλή»
Μετά είναι και η Μόσχα. Η σχέσεις με το Κρεμλίνο είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία του Βερολίνου, σε αυτή τη συγκυρία. Η συνάντηση του Τσίπρα με τον Ρώσο πρέσβη, η παράδοση προσωπική συγχαρητήριας επιστολής από τον Πούτιν και στη συνέχεια οι ελληνικές αντιρρήσεις για την επέκταση των κυρώσεων προς τη Μόσχα, αυξάνει τους φόβους ότι μπορεί να διαρραγεί το ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.
Η ανησυχία είναι ότι ο Τσίπρας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι και ηγέτεες άλλων χωρών, όπως της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της επέκτασης και της ενίσχυσης των κυρώσεων. Η «απομάκρυνση» του Ελληνα πρωθυπουργού από τους Ευρωπαίους εταίρους του στο θέμα της Ουκρανίας- σχολιάζει το Reuters- θα εκληφθεί σαν πραξικόπημα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, που φοβούνται ότι το Κρεμλίνο μπορεί να  προσφέρει στην Αθήνα την οικονομική στήριξη που χρειάζεται τώρα, ως «καρότο».
«Ενας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος- αναφέρεται στο ρεπορτάζ- περιέγραψε τον Τσίπρα ως μέρος μιας παράτολμης νέας γενιάς Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Ρέντσι, που δεν φοβούνται να υψώσουν το ανάστημα τους απέναντι στη Μέρκελ και να προκαλέσουν την βεβαιότητα ότι αυτή είναι που διαμορφώνει την πολιτική στις κρίσεις στην ευρωζώνη και την Ουκρανία.
Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είδε τα σημάδια. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Τσίπρας είχε διακηρύξει στην ομιλία του στην Αθήνα: «Ποτέ δεν θα πάμε ως ζητιάνοι στα γόνατα στη Μέρκελ. Θα πάμε όρθιοι, όπως κάνουν οι Ελληνες»
http://www.efsyn.gr/arthro/emvrontitoi-oi-germanoi