Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ο Μπουτάρης "απαγόρευσε" ομιλία του Θεοδωράκη


Οργή στα μέλη του κινήματος "Σπίθα" προκάλεσε η ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να "απαγορεύσει" την ομιλία του διάσημου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Σε επικοινωνία του NEWS 247 με εκπρόσωπο της "Σπίθας" Άνω Ρετζικίου μας διαβεβαίωσαν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης θα δώσει το "παρών" στην προγραμματισμένη ομιλία το απόγευμα της Πέμπτης ανεξάρτητα από την άρνηση για εκχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους.
"Η συγγνώμη και η οποιαδήποτε δικαιολογία είναι για τους ανώριμους. Οι ώριμοι φροντίζουν να μην το κάνουν για να μη χρειαστεί να δικαιολογηθούν μετά.
Είχαμε κάνει αίτηση και ζητήσαμε να μας παραχωρήσουν την πλατεία Αριστοτέλους, κάτι που μας αρνήθηκαν.
Η εκδοχή ήταν ότι ο δήμαρχος θέλει να αποφορτίσει την πλατεία Αριστοτέλους από συγκεντρώσεις και μας παραχώρησαν την πλατεία κοντά στην Αρχαία Αγορά, αλλά δεν το αποδεχτήκαμε.
Ενδεχομένως θα αλλάξει η απόφαση. Είτε κανονικά και νόμιμα είτε με τηλεβόα ο Μίκης Θεοδωράκης θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους", δήλωσαν από τη "Σπίθα" Άνω Ρετζικίου στο NEWS 247.
Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση αυτή από υποστηρικτές της "Σπίθας" έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη σελίδα στο Facebook.
"Αντιδημοκρατική ενέργεια από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος -προς το παρόν- αρνείται την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για την ομιλία Μίκη και των καθηγητών, ο ανεξάρτητος ρέπει προς τον ολοκληρωτισμό ή έτσι μου φαίνεται;" το σχόλιο fan της σελίδας της "Σπίθας" στο Facebook.
Δήμος Θεσσαλονίκης: "Κανένα θέμα απαγόρευσης"
Την επιβάρυνση του χώρου από εκδηλώσεις κάθε είδους επικαλείται ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχετικά με την μη παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους.
Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:
"Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης. Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα «απαγόρευσης» της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης".
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος, που αρχικά είχε συμφωνήσει να προλογίσει τον Μ. Θεοδωράκη, απέσυρε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση και σε δελτίο Τύπου της Πρυτανείας δηλώνει:
"Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου από αυτή".
Με δήλωση του ο Μίκης Θεοδωράκης αποδίδει σε "πιέσεις" τη μη παραχώρηση της πλατείας και τη μη συμμετοχή του πρύτανη.
Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη για την ομιλία


"Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Η φωνή του προδομένου ελληνικού λαού, ενώνεται με τη φωνή του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτή της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, και υψώνεται για να ακουστεί ως τα πέρατα της Ευρώπης και όλου του πλανήτη.
Την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μυλόπουλος και η Τιμητική Επιτροπή από εξέχοντες Θεσσαλονικείς, καλούν τον Μίκη Θεοδωράκη σε ανοιχτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο, με σύνθημα ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΧΙ στο ξεπούλημα, ΟΧΙ στην ξένη εξάρτηση.
Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν, ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Βασίλης Πολυμένης, Επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. της Χρηματοοικονομικής, ο Νότης Μαριάς, Αν. καθηγητής Θεσμών Ε.Ε, Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και ο Μίκης Θεοδωράκης
Στην Τιμητική Επιτροπή συμμετέχουν οι: Βούλα Πατουλίδου, Πόπη Μοσκώφ, Κωστής Γκορτζής (Ναύαρχος), Νίκος Παρασκευόπουλος (καθηγητής Νομικής του Α.Π.Θ.)".


http://news247.gr/ellada/politiki/o_mpoytarhs_apagoreyse_omilia_toy_mikh_theodwrakh_sth_thessalonikh.1098862.html

Το νόημα της ζωής σε πέντε φράσεις

Φιλόσοφος της ζωής , μια ξεχωριστή γυναίκα που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο η Bronnie Ware. Μέσα από τις συζητήσεις της με ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας μας λέει για ποια πράγματα κυρίως μετάνιωσαν αυτοί οι άνθρωποι ένα βήμα πριν το θάνατο



H Bronnie Ware είχε μια δίψα για τη ζωή από τη στιγμή που γεννήθηκε. Σαν παιδί, ήταν το μαύρο πρόβατο της οικογένειας καθώς είχε αποκτήσει μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή.
Η επαγγελματική της ζωή ανάστατη, νομαδική, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Από καλλιεργητής λαχανικών στη Μέση Ανατολή, μπαργούμαν σε τροπικά νησιά...διευθύντρια τράπεζας.
Η Bronnie δεν φοβήθηκε ποτέ τις αλλαγές, βρήκε το δρόμο της αυτόν της φιλοσοφίας όπου κάθε άνθρωπος εάν κάνει ευχάριστα πράγματα τότε βρίσκει την πραγματική γαλήνη μέσα του, όπως λέει η ίδια.


Παραμένει ευγενής χωρίς να χάνει την πίστη της προς τον συνάνθρωπο μοιράζοντας τις εμπειρίες της μαζί μας.
Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε οίκους ευγηρίας. Ήταν ο τελευταίος σταθμός των ανθρώπων λίγο πριν το θάνατο. Όπως λέει μοιραζόταν πολλά μαζί τους τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους.
Η Bronnie θεωρεί ότι οι άνθρωποι ωριμάζουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο. Αρνητικά συναισθήματα κυριεύουν το περισσότερο κόσμο φόβος, θυμός, τύψεις ωστόσο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να βρει τη γαλήνη λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
Συνομιλώντας μαζί τους πέντε είναι τα κύρια πράγματα για τα οποία λυπόντουσαν και μας τα παρουσιάζει.
1. Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω τη ζωή μου όπως ήθελα και όχι όπως μου επέβαλαν
Αυτό το λένε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έχει σχεδόν τελειώσει και κοιτούν στο παρελθόν είναι εύκολο να δουν πόσα όνειρα έμειναν ανεκπλήρωτα Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπλήρωσαν ούτε τα μισά από όσο είχαν ονειρευτεί.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσπαθήσετε να εκπληρώσετε μερικά από τα όνειρά σας στην πορεία. Από τη στιγμή που αρρωστήσεις είναι πολύ αργά. Η υγεία φέρνει μια ελευθερία που πολύ λίγοι συνειδητοποιούν, έως ότου έρθει ο καιρός και δεν την χάνουν.
2. Μακάρι να μην εργαζόμουν τόσο σκληρά
Αυτό το λένε κυρίως άνδρες ασθενείς. Είναι όλοι αυτοί που δεν πρόλαβαν να χαρούν τα παιδιά τους, δεν κατάφεραν να τα πάρουν μια αγκαλιά, να τα μεγαλώσουν, να χαρούν την εφηβεία τους. Είναι όλοι αυτοί που δεν έψαξαν αγάπη από το σύντροφό τους.
Η Bronnie από την πλευρά της μας συμβουλεύει να απλοποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας κάνοντας συνειδητές επιλογές στην πορεία. Δημιουργώντας περισσότερο χώρο στη ζωή σας, γίνεστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ανοικτοί σε νέες ευκαιρίες.
3. Μακάρι να είχα το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου
Πολλοί άνθρωποι δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, προκειμένου να διατηρήσουν ισορροπίες με τους άλλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε μέτριοι ως οντότητες. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την πικρία και τη δυσαρέσκεια.
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις των άλλων. Ωστόσο όταν αλλάζετε τον τρόπο επικοινωνίας μιλώντας ειλικρινά, θα θέσετε τις σχέσεις σε ένα εντελώς νέο και υγιές επίπεδο.
4. Μακάρι να είχα διατηρήσει επαφή με τους φίλους μου
Συχνά δεν συνειδητοποιούμε τα πραγματικά οφέλη της φιλίας. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής φθείρει τη φιλία. Αυτό όμως που μένει στο τέλος είναι αυτό γι' αυτό διαφυλάξετε την ως κόρη οφθαλμού.
5. Μακάρι να είχα αφήσει τον εαυτό μου να είναι πιο ευτυχισμένος
Πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι το τέλος της ζωής τους ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή. Είχαν μείνει κολλημένοι σε παλιά πρότυπα και συνήθειες. Ο φόβος της αλλαγής τους έκανε να προσποιούνται ακόμα και στον ίδιο τους το εαυτό.
http://news247.gr/kosmos/People-world/gynaika_periplanhthhke_oikoi_eyghrias_bronnie_ware.1098633.html