Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Και ο Σχολικός Εκφοβισμός είναι θέμα Οικογένειας

Δεκάδες καταγγελίες περιστατικών κάθε είδους βίας στα σχολεία της Καλαμάτας 
Οι μαθητές - θύματα εκφοβισμού αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους σε υψηλότερο ποσοστό, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους και οι μαθητές - θύτες αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν αυστηρούς /αυταρχικούς γονείς.
Ο σχολικός εκφοβισμός το θέμα μας. 
Την αφορμή μάς δίνει η ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, η 6η Μαρτίου. Είναι σε λίγες ημέρες και γνωρίζουμε ότι και στα σχολεία της Καλαμάτας οι συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα θα πάρουν φωτιά.
Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, ο εκπαιδευτικός κόσμος - και όχι μόνον αυτός - κατακλύζεται από σωρεία πληροφοριών σχετικά με ένα νέο φαινόμενο, που τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά «πανδημίας». Πρόκειται για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού/ενδοσχολικής βίας.


Η κατάσταση, όχι μόνο στα σχολεία της Καλαμάτας, αλλά στα περισσότερα της χώρας, έχει γίνει... άγρια. Το φωνάζουν οι καταγγελίες γονέων, οι ψίθυροι του εκπαιδευτικού κόσμου, τα στοιχεία της Αστυνομίας.
Μια ενδιαφέρουσα εξήγηση του φαινομένου διαβάσαμε στη συνέντευξη της Άννα Κοκκέβη, ψυχολόγου, ομότιμης καθηγήτριας Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με μεσσηνιακές ρίζες από την πλευρά του συζύγου της, Ευστάθιου Κοκκέβη.
Όπως διαβάζουμε, «οι καταγγελίες για bullying στην υπόθεση εξαφάνισης του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη επαναφέρουν με κρότο ένα ζήτημα που παραμένει πάντα επίκαιρο. Βία και εκφοβισμός. Θύμα και θύτης. Συχνά και τα δύο. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το bullying;
“Ο εκφοβισμός στις ακραίες μορφές του μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς ή και θάνατο. Ενώ, όμως, τα σωματικά τραύματα είναι ορατά, το αντίθετο συνήθως ισχύει για τα σοβαρά ψυχικά τραύματα που προκαλεί ο εκφοβισμός. Οι επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία συνοδεύουν τα άτομα και στην ενήλικη ζωή” εξηγεί η Άννα Κοκκέβη.

Τα περιστατικά
“Τον είχαν ακινητοποιήσει σε καρέκλα, τον τραμπούκιζαν, τον έφτυναν και τον χλεύαζαν με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια”. “Είχαν κάνει τον Βαγγέλη… τζουκ μποξ! Τον είχαν κλείσει σε ντουλάπα και έριχναν… κέρματα προκειμένου εκείνος να τραγουδήσει τα άσματα που υποδείκνυαν για να τον ελευθερώσουν”. “Έκλεισαν το νερό και τον άφησαν για ώρα με τις σαπουνάδες”.
Αυτά ανέφεραν σε καταθέσεις τους συμφοιτητές του 20χρονου φοιτητή από την Κρήτη που εξαφανίστηκε από την εστία όπου διέμενε στην πόλη των σπουδών του, τα Ιωάννινα.
Λίγες ημέρες μετά ένας 15χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια από επτά επίσης ανήλικους σε κεντρική πλατεία στα Τρίκαλα. Το παιδί υπέστη σοκ μετά το περιστατικό. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ακόμη μία καταγγελία. Εννιάχρονος μαθητής έπεσε θύμα bullying από συμμαθητές του. Τον κρέμασαν στην μπασκέτα του σχολείου. Δεν παρενέβη κανείς. Το παιδί τραυματίστηκε.
Τα περιστατικά αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά είναι απλώς ενδεικτικά. “To φαινόμενο του bullying έχει αρκετά μεγάλη έκταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ, της πανελλήνιας έρευνας στους μαθητές εφηβικής ηλικίας (2010), έχουν υπάρξει θύματα εκφοβισμού το 16% των μαθητών. Κοντά ένας στους δέκα αναφέρουν πως... 

 υφίστανται εκφοβισμό τουλάχιστον 2-3 φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι ότι εκφοβίζουν εξίσου συχνά άλλους μαθητές” τονίζει η Άννα Κοκκέβη επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας HBSC/WHO για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής).

•Οι τρόποι εκφοβισμού που αναφέρονται συχνότερα από τους εφήβους είναι, κατά σειρά, τα λεκτικά πειράγματα, τα πειράγματα/ χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα/ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.

Θύματα και θύτες
“Οι έφηβοι που υφίστανται εκφοβισμό είναι συνήθως άτομα συνεσταλμένα, χωρίς αυτοπεποίθηση, που δεν αντιδρούν στις προκλήσεις ή αντιδρούν με ακατάλληλο τρόπο που μπορεί να επιτείνει τον εκφοβισμό. Η φτωχή εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους δημιουργεί προβλήματα γενικότερα στις σχέσεις με τους συμμαθητές τους” αναφέρει η Άννα Κοκκέβη.

•Οι μαθητές - θύτες εκφοβισμού και λιγότερο τα θύματα αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους υπόλοιπους μαθητές ότι δεν τους αρέσει το σχολείο. Επίσης, οι θύτες αναφέρουν ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και τα θύματα ότι δεν έχουν καλές σχέσεις με τους συμμαθητές τους.

Τόσο οι μαθητές θύτες όσο και τα θύματα “εμφανίζουν συχνότερα από τους άλλους μαθητές συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, επίσης, ότι οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού οικονομικού επιπέδου υφίστανται εκφοβισμό συγκριτικά σε υψηλότερο ποσοστό από εκείνους που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες”.
Πάντως, “υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στην ψυχολογικά του θύτη και του θύματος. Αρκετοί έφηβοι - μπορεί και ένας στους τρεις - είναι συχνά θύματα και θύτες”.
Το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον παίζουν, σύμφωνα με την κ. Κοκκέβη, το δικό τους ξεχωριστό ρόλο. “Οι μαθητές - θύματα εκφοβισμού αναφέρουν ότι έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους γονείς τους και ότι έχουν αυταρχικούς γονείς σε υψηλότερο ποσοστό από τους άλλους μαθητές. Δυσκολίες επικοινωνίας με τους γονείς αναφέρονται και από τα θύματα. Τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο που δε δίνουν αρκετή προσοχή στο παιδί που νιώθει ανασφάλεια και που έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του αποτελούν παράγοντες κινδύνου”.

•Οι έφηβοι που υφίστανται εκφοβισμό αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά ότι έχουν κακή υγεία κι ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση, συγκριτικά με τους εφήβους που δεν υφίστανται εκφοβισμό.

Τα θύματα του bullying δε μιλούν
“Το παιδί θύμα εκφοβισμού συχνά δε μιλάει για τον εκφοβισμό που υφίσταται στους γονείς και πολύ περισσότερο στους καθηγητές του. Ο γονιός, εφόσον βρίσκεται συναισθηματικά κοντά στο παιδί, μπορεί να διακρίνει συμπτώματα που σηματοδοτούν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά (ακεφιά, εκνευρισμό, κλείσιμο στον εαυτό). Χωρίς αυτά τα συμπτώματα να είναι απαραίτητα συνδεδεμένα με bullying, δηλώνουν ότι το παιδί βιώνει ψυχική δυσφορία, για την οποία, αν δεν μπορούν οι ίδιοι να προσεγγίσουν μέσα από το διάλογο με το παιδί τις αιτίες, καλό είναι να συζητήσουν με έναν ειδικό” σημειώνει η κa Κοκκέβη.

Τα σημάδια
“Οι καθηγητές από την άλλη μπορούν αρκετά εύκολα να διακρίνουν το μαθητή που δεν έχει φίλους, δε συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες, μένει απομονωμένος, τον περιγελούν συχνά οι άλλοι. Συχνά ο μαθητής αυτός έχει χαμηλή σχολική απόδοση. Ο καθηγητής για να μπορέσει να βοηθήσει, θα πρέπει να έχει ‘τεντωμένες τις αντένες’, προκειμένου να χειριστεί κατάλληλα τόσο το θύμα όσο και τους θύτες, σε συνεργασία και με τους γονείς”.

•Οι μαθητές - θύματα εκφοβισμού αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους σε υψηλότερο ποσοστό, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους και οι μαθητές - θύτες αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν αυστηρούς/ αυταρχικούς γονείς

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


Πηγή: Αγγελική Δημοπούλου, tvxs.gr 
tharrosnews

http://hamomilaki.blogspot.gr/2015/03/sxolikos-ekfovismos-kalamata.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+hamomilaki+(%CE%A4%CE%BF+%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9)&utm_content=FaceBook

Προσοχή! Μικρόβια

Η υγεία δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή και την πρόληψη των ασθενειών, αλλά και από παράγοντες που επηρεάζουν το περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος ζει και κινείται καθημερινά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι τα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς για να γίνει και να παραμείνει υγιής δεν περιλαμβάνουν μόνο την εγγραφή στο γυμναστήριο και την καλή διατροφή, αλλά και την απόκτηση συγκεκριμένων συνηθειών, όπως ο σωστός εξαερισμός του χώρου, η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού και ο τρόπος με τον οποίο φυλάσσει το φαγητό που δεν καταναλώνει άμεσα.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, το φαγητό που διατηρείται στο ψυγείο θα πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινα σκεύη και να καταναλώνεται σε διάστημα μικρότερο των τριών ημερών, κυρίως αν περιλαμβάνει κρέας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στα είδη μακιγιάζ, όπως κραγιόν, μάσκαρες και προϊόντα σε υγρή μορφή, τα οποία από τη στιγμή που ανοίγονται πρέπει να χρησιμοποιούνται και όχι να φυλάσσονται για πολλούς μήνες, επειδή συχνά συγκεντρώνουν πολλά μικρόβια. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας τονίζει ότι τα προϊόντα για τα μάτια δεν πρέπει να μένουν ανοιχτά για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, καθώς, όταν χρησιμοποιούνται, μεταφέρουν τα μικρόβια στον οργανισμό.

Το ίδιο ισχύει και για τους φακούς επαφής, οι οποίοι, όταν φυλάσσονται σε θήκες που δεν είναι απολύτως καθαρές, ευθύνονται για μολύνσεις. Οι θήκες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες, ακόμη και στην περίπτωση που καθαρίζονται σχολαστικά.
Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται επίσης από τα σφουγγάρια της κουζίνας και του μπάνιου που δεν είναι καθαρά - μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να έχει τα περισσότερα μικρόβια που υπάρχουν σε οικιακό αντικείμενο! Πολλά μικρόβια συγκεντρώνονται και σε άλλα αντικείμενα, όπως οι πλαστικοί δίσκοι κοπής, οι οποίοι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, θα πρέπει να αντικαθίστανται από ξύλινους, επειδή το ξύλο περιέχει ρητίνες που παρουσιάζουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
http://www.dimokratianews.gr/content/34640/prosohi-mikrovia

Προβοκάτσια με ίχνη "μνημονιακού" παρακράτους: Εξέδωσαν πλαστή υπουργική εντολή για τους "λάθρο"!

Προβοκάτσια με ίχνη "μνημονιακού" παρακράτους: Εξέδωσαν πλαστή υπουργική εντολή για τους "λάθρο"!

Μια πολιτική προβοκάτσια η οποία διακινήθηκε σε "εύφορο έδαφος" (λόγω των προγενέστερων, θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης),εξελίχθηκε τις τελευταίες ώρες με θύμα τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο οποίος κατηγορήθηκε για την έκδοση  μιας διαβαθμισμένης εσωτερικής εντολής (ουσιαστικά πρόσκλησης στους λαθρομετανάστες να εισβάλλουν στην Ελλάδα), την οποία διακριβωμένα, πλέον, δεν την εξέδωσε ποτέ!
Βάσει της υπηρεσιακής εντολής υποτίθεται του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση "θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι λαθρομετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, τότε θα πρόκειται για τεράστιο ολίσθημα"!.
Ποιος εξέδωσε την εντολή; Προφανώς κάποιος ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος δεν αποκλείεται να έλαβε οδηγίες για να το πράξει και να το "χρεώσει" στον αναπληρωτή υπουργό! 
Η αρχική πληροφόρηση ανέφερε ότι όσοι λαθρομετανάστες εφεξής, θα εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας, δεν θα συλλαμβάνονται πλέον, αλλά θα καταγράφονται θα γίνεται σήμανση και θα τους δίδεται μέσω «φύλλου πορείας» η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε.
Την "είδηση" διέψευσε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Γιάννης Πανούσης.
"Πρόκειται για αποκυήματα φαντασίας λέει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: "Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο".
Μίλησε μάλιστα για "οργανωμένη επιχείρηση προβοκάτσιας" αφήνοντας να εννοηθεί ότι προέρχεται από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που πρόκειται να απομακρυνθούν με τις κρίσεις και πιθανότατα έχει δίκιο.
Το γεγονός ότι δεν άλλαξε η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας δίνει μια ηρεμία στο εσωτερικό των οργανισμών, αλλά βέβαια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν στους ανώτερους κι ανώτατους βαθμούς και τέτοιου είδους προβοκάτσιες πρέπει να είναι αναμενόμενες όσο δεν γίνεται "καθαρση" από τα μνημονιακά στελέχη.
Οσο η κυβέρνηση αφήνει το κράτος στα χέρια των μνημονιακών κομμάτων αυτά θα συμβαίνουν...
Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει η διαβαθμισμένη εντολή, απάντησε πως μπορεί να υπάρχει αλλά δεν είναι πολιτική απόφαση.
"Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα. Και οι κρίσεις αργούν, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 4-5 μέρες". και ποιος φταίει για το ότι δεν έχουν γίνει οι κρίσεις;
Τι έλεγε η διαβαθμισμένη εντολή που διακινήθηκε:
Σύμφωνα με την διαβαθμισμένη υπηρεσιακή διαταγή που κυκλοφόρησε, θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.
Οσοι μετανάστες εφεξής, εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας, δεν θα συλλαμβάνονται πλέον, αλλά θα καταγράφονται, θα γίνεται σήμανση και θα τους δίδεται μέσω "φύλλου πορείας" η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.
Αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα!
Στην υπηρεσιακή εντολή βέβαια δεν αναφέρεται τι θα γίνει εάν εντοπιστούν και μετά τους έξι αυτούς μήνες και δεν έχουν φύγει τι θα γίνει; Θα τους δίδεται συνεχώς ανανέωση 6 μηνών μέχρι να αποφασίσουν εάν θέλουν να φύγουν από τη «χώρα» ή αν θέλουν να κάτσουν διαπαντός;
Το υπουργείο και με μια λακωνική του ανακοίνωση αντιδρώντας στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρει: 
«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; 
 Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».


Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση. Κάνει λόγο για συγκεκριμένο πρόσωπο, ανώτατο αξιωματικό που είχε ειδοποιήσει (σ.σ. εννοεί την τότε κυβέρνηση) για την πρόθεση του βουλευτή Π.Χαϊκάλη να καταγγείλλει την υπόθεση δωροδοκίας του και τώρα "διακινεί δήθεν εντολή Πανούση".
Πολιτικά, θα αποτελούσε μείζον θέμα για τους ΑΝΕΛ μια τέτοια διαταγή περί ανοίγματος των Κέντρων Κράτησης άμεσα, χωρίς τη συνεννόηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, αναφέρουν πηγές των ΑΝΕΛ..
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία εκφράζει έντονο προβληματισμό
«Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον  Υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη  Πανούση.
Κατά τη συνάντηση που  πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία   την βελτίωση των συνθηκών κράτησης  αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων.
Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως  η Μ Η   κράτηση   Κ Α Ν Ε Ν Ο Σ   που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα.  Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους - αφού ταυτοποιηθούν -  θα  τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.
Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια  που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας,  με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε  καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα,  αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα ( έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.α. )  και διαταράσσει  το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη).
Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς  προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών  στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες.
Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους.   Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων  των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται  να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες.
Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα,  διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την  ασφάλεια της κοινωνίας.
Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία – αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται.
Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν  να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.
Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει  πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://greeknation.blogspot.gr/2015/03/blog-post_39.html

Γυαλιά για... να γίνεστε «αόρατοι» στις φωτογραφίες

Ξεγελούν τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου

Τα γυαλιά οράσεως βοηθούν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους να βλέπουν καλύτερα.

Ένας νέος τύπος γυαλιών όμως θα μπορεί να επιτρέπει σε αυτούς που τα φοράνε, όχι να βλέπουν καλύτερα αλλά να… γίνονται «αόρατοι» στα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook).

Τα γυαλιά Invisibility Glasses ανέπτυξε η εταιρείαAVG (software security company), σε μια προσπάθεια να προστατέψει την ταυτότητα των χρηστών του διαδικτύου στην ψηφιακή εποχή.



Με την αυξημένη χρήση των καμερών από τα κινητά τηλέφωνα στους δημόσιους χώρους, τα γυαλιά καθιστούν δύσκολη την «αιχμαλώτιση» της ταυτότητας κάποιου μέσω λογισμικών αναγνώρισης προσώπων, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το Facebook, αναφέρει η MailOnline σε δημοσίευμά της.



Η φορετή αυτή τεχνολογία, που ωστόσο δεν κρύβει το υπόλοιπο σώμα του χρήστη, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου τεχνολογίας (Mobile World Congress) που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.


http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/795382/gualia-gia-na-gineste-aoratoi-stis-fotografies/?refW

«Είναι δουλειά του αρμόδιου υπουργού να διαλευκάνει την υπόθεση»

Τι απάντησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για το μεταναστευτικό

Παρέμβαση για το μείζον θέμα που προέκυψε από το βράδυ της Τρίτης για το μεταναστευτικό έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο ΣΚΑΙ. 

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι για το επίμαχο έγγραφο δεν ήταν ενήμερος οι αρμόδιοι υπουργοί, διευκρινίζοντας ότι το έγγραφο που έδινε το ελευθέρας στους παράνομους μετανάστες και έκλεινε τα κέντρα κράτησης έφυγε το μεσημέρι της Τρίτης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων.

«Κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν θα υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τον τρόπο και τον χρόνο που θα εφαρμόσει την όποια πολιτική για αυτό το θέμα». Επί της ουσίας της πολιτικής που θα ακολουθήσει για το θέμα η κυβέρνηση ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, παραπέμποντας το θέμα στους Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου του εγγράφου.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο πρόκειται για προβοκάτσια από την πλευρά της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί επ' αυτού.

«Είναι δουλειά του αρμόδιου υπουργού να διαλευκάνει την υπόθεση» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης ερωτηθείς για το πώς γίνεται ένας κρατικός μηχανισμός να αυτονομείται και να δρα χωρίς την έγκριση της πολιτικής του ηγεσίας.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/795602/einai-douleia-tou-armodiou-upourgou-na-dialeukanei-tin-upothesi/?relBtm

Βούτσης: Όποιος υπέγραψε την εγκύκλιο για τους μετανάστες έχει ευθύνη

«Υπάρχει θέμα - Για την έκδοση της εγκυκλίου δεν έχει σχέση η πολιτική ηγεσία»

«Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο και άρα υπάρχει θέμα» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ανακοίνωση - έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ουσιαστικά η ελεύθερη είσοδος μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα παράνομα.

Ο κ. Βούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι: «Για την έκδοση της εγκυκλίου δεν έχει σχέση η πολιτική ηγεσία», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.

Το μείζον θέμα, το οποίο ουσιαστικά σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο ακύρωνε τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ προέκυψε μετά από σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) που εκδόθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα επικαλείται το επίμαχο έγγραφο, αφήνοντας αιχμές για προβοκάτσια.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Αργά το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο  για «κακοστημένη και επικίνδυνη παράσταση» και «προβοκάτσια», ενώ ονομάζεται ως υπεύθυνος πίσω από αυτήν ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μέσω Twitter κάνει λόγο για συγκεκριμένο πρόσωπο, ανώτατο αξιωματικό, που «διακινεί δήθεν εντολή Πανούση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μία οργισμένη απάντηση έκανε λόγο για «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη».

«Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται.

Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/795587/polemos-gia-to-anoigma-ton-kedron-kratisis/?refW

Τι αλλάζει στον εγκέφαλο του άντρα όταν γίνεται πατέρας

 
Τι αλλάζει στον εγκέφαλο του άντρα όταν γίνεται πατέρας
από τη Μαριάννα Σπυράκου
Μια νέα μελέτη δείχνει πως και οι άντρες υπόκεινται νευρολογικές αλλαγές όταν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως πατεράδες, με αποτέλεσμα να αλλάζει η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, η αμυγδαλή, το κομμάτι του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα, προκαλεί στον πατέρα αισθήματα παρόμοια με αυτά που νιώθει η μητέρα.

Αυτό ανακάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ισραήλ, δείχνοντας πως υπάρχουν νευροφυσιολογικές ανακατατάξεις που ορίζουν και εσωτερικά την αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου όταν γίνεται γονέας, είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα βγήκε από τη μελέτη εγκεφαλογραφημάτων ανδρών πριν γίνουν μπαμπάδες και αφού κράτησαν το παιδί τους στην αγκαλιά τους. Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, δίνουν στον άντρα τη δυνατότητα να βιώνει πιο έντονα συναισθήματα και να έχει πιο ισχυρό το αίσθημα της ασφάλειας, κάτι που τον κάνει πιο καλό γονέα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν για ακόμη μια φορά πως υπάρχει συγκεκριμένο νευρωνικό δίκτυο που υπόκειται συγκεκριμένες αλλαγές όταν εμπλέκεται η ανατροφή των παιδιών στη ζωή ενός άνδρα, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της φύσης. Τέλος, δίνει ένα ακόμα λόγο στους μπαμπάδες να ισχυρίζονται ότι και η πατρότητα είναι σπουδαίος ρόλος, ορισμένος από την ίδια τη ζωή, όσο και αν εμείς επιμένουμε ότι η μητρότητα είναι ένα βήμα πιο μπροστά...
http://www.dearmom.gr/woman/psixologia/nea-ereunes/item/1358-ti-allazei-ston-egkegalo-tou-antra-otan-ginetai-pateras

Το ρατσιστικό γράμμα σε ελληνικό εστιατόριο και η υγιής αντίδραση των Γερμανών

Για περισσότερα από 31 χρόνια η οικογένεια Ντόρας λειτουργεί ελληνικό παραδοσιακό εστιατόριο εν ονόματι "Πλάτων" στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα αυτά μέχρι την Τετάρτη, όπου μία εκτυπωμένη από υπολογιστή επιστολή ήρθε να αναστατώσει την καθημερινότητά τους.
Η μη χειρόγραφη επιστολή ήταν ανώνυμη, γεμάτη προσβολές και αναφέρονταν στην κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, η ανώνυμη επιστολή από γερμανικό χέρι, ανέφερε:
Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι παράτολμη, ξεδιάντροπη και εμφανίζεται σαν μία ορδή από άξεστους χωρίς τρόπους ζητιάνους. Γυρίστε πίσω στη διεφθαρμένη, βρωμερά φαύλη και παντελώς άχρηστη Βρωμοελλάδα σας.
Το να ξαπλώνεις στον ήλιο είναι βέβαια πολύ πιο άνετο, ειδικά όταν άλλοι φροντίζουν για αυτό .Όσο αυτή η κυβέρνηση δυσφημεί και προσβάλλει ιδιαίτερα τους εργατικούς και οικονόμους Ευρωπαίους και Γερμανούς, δε θα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα ούτε θα πατήσουμε ξανά πόδι στο μαγαζί σας.
Το μπαράζ προσβολών καταλήγει: "Ελλάδα ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!", φράση που προφανώς παραπέμπει σε παλιότερο πρωτοσέλιδο της Bild που βάλλονταν κατά της χώρας μας.
Η αντίδραση της ελληνικής οικογένειας
Η Χριστίνα Μαρία Ντόρα συγκάλεσε το οικογενειακό συμβούλιο και η οικογένεια αποφάσισε να δημοσιεύσει το ανώνυμο γράμμα στο FB, μαζί με ένα σχόλιο, στο οποίο ανέφεραν ότι διατηρούν το εστιατόριο εδώ και 31 χρόνια, δημιουργούν δουλειές και αισθάνονται δεμένοι με τη Γερμανία.
Έγραφαν επίσης ότι πληρώνουν φόρους όπως κάθε Γερμανός και κατέληγαν: "Δυστυχώς, ένας δειλός αμόρφωτος συμπολίτης μας σκέφτηκε ότι έπρεπε να μας στείλει αυτό το γράμμα. Ευχαρίστως δεχόμαστε να μην υπολογίζουμε σε τέτοιους επισκέπτες στο οικογενειακό μας εστιατόριο.
Είναι απλώς κρίμα μετά από 31 χρόνια να αισθανόμαστε μη καλοδεχούμενοι. Θα χαιρόμασταν εάν οι φίλοι των Ελλήνων δεν υποστήριζαν αυτή την ασεβή συμπεριφορά και εάν ενώναμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στην παρακίνηση μίσους κατά των Ελλήνων".
Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι πάνω 19.000 χρήστες έκαναν like στην απάντηση, παραθέτοντας 6.000 θετικά σχόλια, ενώ το ίδιο έκαναν εκτός από το Spiegel και άλλα γερμανικά έντυπα, όπως η εφημερίδα Rheinische Post και το περιοδικό Stern.
Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου δεν περίμενε αυτό το κύμα υποστήριξης, ωστόσο πιστεύει πως και ο αποστολέας του γράμματος δεν εκπροσωπεί μεμονωμένη άποψη.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, "η άποψη της ανώνυμης επιστολής, μάλλον δεν εκφράζει μόνο τον γράφοντα" κι αυτός προκαλείται από το "κυνήγι μαγισσών" που έχουν εξαπολύσει γερμανικά ταμπλόιντ κατά της Ελλάδας, εναντίον των οποίων μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδικό προφίλ διαμαρτυρίας στο Facebook.
"Αυτές οι κατηγορίες είναι απογοητευτικές. Οι Έλληνες υποφέρουν. Πού είναι η ανθρωπιά μας;", λέει στο Spiegel η Ελληνίδα επιχειρηματίας και αναρωτιέται τι άλλο θα ακολουθήσει.
Για το γεγονός ότι ο ανώνυμος συγγραφέας είναι Γερμανός, η Δώρα προφανώς δεν έχει καμία αμφιβολία. "Το γράμμα εξάλλου είχε και γραμματόσημο των 62 cents", αναφέρει χαρακτηριστικά στο Spiegel.
Η άμεση αντίδραση της "Πράσινης" Σκα Κέλερ
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδίκασε το δυσάρεστο γεγονός, με θύματα Έλληνες επιχειρηματίες και απέδωσε την αιτία για ανάλογα ρατσιστικά φαινόμενα στον εμπρηστικό λόγο γερμανικών ταμπλόιντ.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/05/story-germania-greece_n_6809456.html?1425579366&ncid=tweetlnkgrhpmg00000001

ΣΟΚ απο τους Financial Times: 222% το χρέος της Γερμανίας!

Financial Times: "222% το χρέος της Γερμανίας! Το Βερολίνο έχει τεράστιο κρυφό χρέος που έχει μετακυλίσει σε κρατίδια, και όχι μόνο"


Τα στοιχεία της Eurostat ανατρέπουν τα δεδομένα. Οι υποχρεώσεις του γερμανικού δημοσίου είναι οι μεγαλύτερες στην ευρωζώνη. Η δημιουργική λογιστική, οι κρατικές εγγυήσεις, οι αμαρτωλές συμμετοχές του Δημοσίου και η εμπλοκή του γερμανικού κράτους στις τράπεζες.


Πρόβλημα χρέους έχει και η... Γερμανία


Η ευρωζώνη έχει βυθιστεί σε μία έντονη αντιπαράθεση αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που αντιστοιχεί περίπου στο 175% του ΑΕΠ της και είναι το υψηλότερο στη νομισματική ένωση. Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη όμως δημιουργούν προβληματισμό ως προς το εάν τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αθήνας και να αρχίσουν να ανησυχούν περισσότερο για εκείνα του Βερολίνου.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αφορούν τις ενδεχόμενες κρατικές υποχρεώσεις (contingecy liabilities). Πρόκειται για χρέη τα οποία ο δημόσιος τομέας δεν είναι ακόμη επισήμως υποχρεωμένος να αποπληρώσει, αλλά θα πρέπει να κάνει στο μέλλον.

Η λίστα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις προς φορείς του ιδιωτικού τομέα -όπως τράπεζες- όπως και επενδυτικές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται να αγοράσει μελλοντικές υπηρεσίες σε αντάλλαγμα για την κατασκευή και τη λειτουργία υποδομών (ΡΡΡ).

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, η Eurostat συνέλεξε αυτά τα στοιχεία από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και τα δημοσίευσε στη δική της ιστοσελίδα. Με μία πρώτη ματιά, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: οι μεγαλύτερες κρατικές υποχρεώσεις στην Ε.Ε. αφορούν τη Γερμανία, όπου ανέρχονται στο υπέρογκο 145% του ΑΕΠ. Η Ολλανδία και η Σλοβενία βρίσκονται με απόσταση στη δεύτερη και τρίτη θέση με 115% και 111% αντιστοίχως.

Ως προς την Ελλάδα, βρίσκεται πολύ πίσω στην κατάταξη με το ελάχιστο 17%.

Εάν αθροίσει κανείς τις συνολικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις και το επίσημο κρατικό χρέος, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Το μεγαλύτερο βάρος χρέους βρίσκεται στην Ιρλανδία (234% του ΑΕΠ). Στη δεύτερη θέση, αλλά σε μικρή απόσταση, βρίσκεται η Γερμανία, με 222% του ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις του γερμανικού δημοσίου είναι κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες των πορτογαλικών και κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες των ελληνικών.

Μπορεί να σκέφτεστε: «Αποκλείεται αυτό να είναι σωστό». Η αλήθεια όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η πλειονότητα των ενδεχόμενων υποχρεώσεων της Γερμανίας αντιστοιχούν σε αυτό που η Eurostat αποκαλεί «μονάδες που ελέγχονται από το Δημόσιο και ταξινομούνται εκτός γενικής κυβέρνησης».

Οι Ευρωπαίοι στατιστικοί δεν παρέχουν περισσότερες εξηγήσεις ως προς το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Η Destatis όμως, η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή της Γερμανίας, δήλωσε στους FT πως αυτός ο επιβλητικός όγκος ενδεχόμενων χρεών αποδίδεται κυρίως σε υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, σε ομοσπονδιακό επίπεδο η KfW και οι τράπεζες κρατιδίων (Landensbanken), όπως και οι τοπικές αποταμιευτικές τράπεζες (Sparkassen).

Αυτό σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά στοιχεία για αυτού του τύπου τις υποχρεώσεις περιλαμβάνουν χρήματα τα οποία οι Γερμανοί καταθέτες κρατούν στον τραπεζικό τομέα και τα οποία εμφανίζονται από την πλευρά του παθητικού στον ισολογισμό των κρατικά ελεγχόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεδομένου όμως, ότι τα στοιχεία της Eurostat είναι μεικτά, αγνοούν τις αντίστοιχες τοποθετήσεις και στοιχεία ενεργητικού που έχουν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να δίνεται μία αμφισβητήσιμη εικόνα αδυναμίας για τα δημοσιονομικά της Γερμανίας.

Τα στοιχεία της Eurostat λένε ότι το Βερολίνο είναι βαριά εμπλεκόμενο στο γερμανικό τραπεζικό κλάδο: κάτι που ήδη γνωρίζαμε.

Είναι λοιπόν αυτή η άσκηση άχρηστη; Καθόλου. Όπως επισημαίνει και ο David Heald, καθηγητής λογιστικής στο University of Aberdeen, υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία στην ανακοίνωση της Eurostat που είναι ενδεχομένως πολύ πιο ενδιαφέροντα. Αναφέρονται στις «κρατικές εγγυήσεις» και στις «εκκρεμείς υποχρεώσεις που συνδέονται με ΡΡΡ».

Εάν αθροίσει κανείς αυτά τα δύο στοιχεία, τότε  το νούμερο για τις περισσότερες χώρες είναι σχετικό. Η Αυστρία και η Ιρλανδία βρίσκονται στην κορυφή με υποχρεώσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 35% του ΑΕΠ. Το 18% της Γερμανίας παραμένει υψηλότερο από το 10% της Ελλάδας, αλλά δείχνει μικρότερο από το συνολικό νούμερο.

Ο κ. Heald θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά έχουν σημασία καθώς αποτελούν ένδειξη για το είδος των οικονομικών μαγικών που ανέπτυξαν οι κυβερνήσεις καθώς προσπαθούν να βελτιώσουν τους προϋπολογισμούς τους και να σεβαστούν τα όρια για έλλειμμα και χρέος. «Ενώ οι κυβερνήσεις πιέζονται όλο και περισσότερο οικονομικά, παρατηρείται αυξανόμενη χρήση στοιχείων εκτός προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων και των ΡΡΡ» εξηγεί.

Αναφέρει επίσης ότι ενώ οι πολιτικοί αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ΡΡΡ, δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητοί οι κίνδυνοι από τις κρατικές εγγυήσεις. Όπως αναφέρει και σε πρόσφατη έρευνα: «Οι υποχρεώσεις μπορεί να αυξάνονται σημαντικά - αφού δημιουργούνται όλο και περισσότερα τέτοια σχέδια εγγυήσεων - στο βαθμό που δεν θεωρείται ότι αυξάνουν τις άμεσες δαπάνες, οπότε μπορεί ακόμη και να περάσουν απαρατήρητα. Η δομή της οικονομικής πληροφόρησης είναι τέτοια που μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος, ενώ δεν αυξάνονται οι δαπάνες, επειδή αυτές οι υποχρεώσεις είναι κυρίως ή αποκλειστικά, εκτός προϋπολογισμών»

Η προειδοποίηση αυτή αφορά όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης – όχι μόνο τη Γερμανία, ούτε βεβαίως μόνο την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. 
http://www.enallaktikos.gr/ar13033el_financial-times222-to-xreos-tis-germanias-.html