Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πωλείται η πολυτελής BMW του Βενιζέλου!

Στο σφυρί αναμένεται να βγάλει η νέα κυβέρνηση τη χλιδάτη BMW του Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία κατείχε προκλητικά, προσβάλλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα! Το θέμα μάλιστα που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» και πολλάκις αναδείξει με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα δείχνει να... διευθετείται, καθώς το πανάκριβο αυτοκίνητο που είχε για τις προσωπικές μετακινήσεις του ο τέως αντιπρόεδρος ζητήθηκε ήδη να επιστραφεί στον νόμιμο κάτοχο του, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες μεταπώλησης.
Εξάλλου, ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε κάτι τέτοιο μέσω διαρροών, που έμεινε πιστός στη γραμμή Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας ευθέως για λιτότητα στο Κράτος. Χθες, πάντως, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ, επιβεβαίωσε μεν την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει όσα αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούνται, όμως τα ... μάζεψε συγκεκριμένα για την BMW. Κι αυτό γιατί αντιλήφθηκε ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών (αγοράστηκαν από αυτό) και όχι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και για συμβολικούς λόγους προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοπρατήσει στο εγγύς μέλλον μέσω του ΟΔΥΥ τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, περιμένοντας φυσικά να βρεθεί ο αγοραστής. Εως τότε θεωρείται δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από κάποιον, μια και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης χτίζουν ένα προφίλ πιο κοινωνικό, κάτι για το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος ουδόλως ενδιαφερόταν.
Σασμάν για έλεγχο
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λίγο πριν από τις εκλογές, είχε στείλει το αυτοκίνητο για σέρβις στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, για το οποίο πλήρωσε ο κρατικός κορβανάς περί τα 24.000 ευρώ! Κι αυτό γιατί «κατέβασαν» μέχρι και το σασμάν για έλεγχο και αλλαγή!

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ζήτημα της πανάκριβης και πολυέξοδης BMW είχε φτάσει και από τρεις βουλευτές στη Βουλή, χωρίς φυσικά να υπάρξει καμία απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης και Ν. Αθανασίου ρωτούσαν τον κ. Στουρνάρα ποιος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και «γιατί χρησιμοποιείται αυτό το προκλητικής πολυτελείας αυτοκίνητο». Ο δε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε συνδέσει το θέμα με τα δεινά που προκάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ως υπουργός Οικονομικών του Παπαδήμου) στους μικροομολογιούχους.
http://www.dimokratianews.gr/content/31932/πωλείται-η-πολυτελής-bmw-του-βενιζέλου

ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΤΟ CNN: ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Δεν θέλουμε το κράτος να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν προ κρίσης. Η Ελλάδα είχε πολλά προβλήματα και δεν εκβιάζουμε την Ευρωζώνη. Προσπαθούμε να βρούμε την πιο λογική λύση και για τις δύο πλευρές, μία λύση που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες που θα έχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, η οποία προβλήθηκε αργά χθες (03/02/2015) το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φορολογική και στη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης των ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη είναι το πρωταρχικό έργο της νέας κυβέρνησης». Υποστήριξε δε, ότι ακόμη και οι βορειοευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί τις απώλειες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες ως συνέπεια της λιτότητας ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε: «Η μοναδική εντολή που έχουμε είναι να ξαναλειτουργήσει η Ελλάδα και να βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά, το 1/3 εκ των οποίων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/552334/stathakis-sto-cnn-prospathoyme-na-vroyme-tin-pio-logiki-lysi#ixzz3QlsPWqEw

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για το χρέος

Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για το χρέος

Την πρόταση της Ελλάδας για το χρέος της αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους «Financial Times» στο Λονδίνο και κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα ζητήσει, όπως είπε, ένα μενού ανταλλαγής χρέους (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέου τύπου ομολόγων.
Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη (το είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 29/1) θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που τον χαρακτήρισε «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η πρόταση για ανταλλαγή του χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει, όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, τη χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της λεπτομερώς στους Ευρωπαίους εταίρους πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Δεν είμαι δογματικός, αλλά αντιδογματικός»
Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας σε πάνω από 100 επιλεγμένα στελέχη του City του Λονδίνου, τα οποία έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ότι «δεν είμαι δογματικός, αλλά αντιδογματικός».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι ελληνικές προτάσεις προς την Κομισιόν, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν πολλές διορθωτικές αλλαγές. «Η χώρα είχε πάθει εξάρτηση από τις δόσεις και είμαι πρόθυμος να την βάλω σε στερητικό σύνδρομο», είπε χαρακτηριστικά.
Για το χρέος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα το εξυπηρετήσει χωρίς να υπάρχει καμιά συνέπεια σε ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθούν ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, τα οποία θα αποπληρώνουν μόνο τους τόκους.
Τέλος, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι προτάσεις προς την Κομισιόν, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν πολλές διορθωτικές αλλαγές.
Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη
Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, η οποία εξεδόθη το πρωί της Τρίτης, αναφέρεται σε «εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο» και διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».  
http://www.efsyn.gr/arthro/ti-perilamvanei-elliniko-shedio-gia-hreos


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κρίσιμες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού ζητήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις 10:45 (τοπική ώρα) στο Συμβούλιο της Ε.Ε. προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου έχει προγραμματισμένο ραντεβού (15:30) με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού θεωρούνται σημαντικές για την πορεία των διαβουλεύσεων που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του χρέους.
REUTERS / Yves Herman
Αν και οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ανοιχτές να ακούσουν τις προτάσεις των Αθηνών και αντιμετωπίζουν με κατανόηση το αίτημα για «έξοδο» της τρόικας, καθώς και την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, υπενθυμίζουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μία μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα, μίλησε σαν να ήταν εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ...
«Προφανώς θα λάβω υπόψη, πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη, την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, ωστόσο θα πρέπει κι αυτοί που κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες να λαμβάνουν υπόψη τους υπόλοιπους στην Ε.Ε. και τις πεποιθήσεις τους», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και συνέχισε: «Καμία χώρα δεν εμποδίστηκε να εκφράσει τη δημοκρατική της άποψη, αλλά θα πρέπει και άλλες χώρες και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Ισως πρέπει να κάνουμε κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές μας, αλλά, επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα». Σιγά σιγά έφτασε εκεί που ήθελε: «Δεν πρέπει να λέμε στους πολίτες ό,τι να ’ναι, με χρέη δεν γίνεται ανάπτυξη».
Η... σημειολογία της πρώτης συνάντησης
Στη θερμή υποδοχή την οποία επιφύλασσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρεται το Reuters σημειώνοντας πως αποχώρησαν «χέρι με χέρι» για τις συνομιλίες τους, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν ασπασμό μπροστά στις κάμερες.
Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Reuters, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιουνκέρ και τον ασπαζόταν.
Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους.


 http://www.efsyn.gr/arthro/krisimes-synantiseis-se-vryxelles-kai-parisi

Προληπτικοί έλεγχοι και πάλι από το ΣΔΟΕ

Εντατικές είναι οι συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Η ανασύνταξη των ελεγκτικών μονάδων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινήθηκαν πολύ κάτω από τον στόχο των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έχουν ξεκινήσει συσκέψεις με τους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών στους οποίους δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις για το ελεγκτικό «σαφάρι» και την επίτευξη των στόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αλλαγή που είναι προ των πυλών αφορά στην επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν ατονήσει με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ. Η επιστροφή των προληπτικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Σώματος θα ξαναβγούν στον δρόμο για να «κυνηγήσουν» όσους δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Επίσης, στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ενίσχυσης των φορο-εσόδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ρύθμιση αυτή θα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας μόνο τους φόρους που αναλογούν, γλιτώνοντας έτσι από τον φορολογικό έλεγχο και τα πρόστιμα.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, η οποία όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Στις προτάσεις που εξετάζονται για την τόνωση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των εκκρεμών χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών κ.λπ.) αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάταξης των φορολογικών εσόδων με:
  1. Ενεργοποίηση όλων των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.
  1. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΟΔΕ, στο οποίο θα περάσει ξανά η αρμοδιότητα του προληπτικού ελέγχου.
  1. Έμφαση στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων τους.
  1. Έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.
  1. Επίσπευση του ελέγχου σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό και offshore εταιρειών.
  1. Άνοιγμα όλων των φακέλων μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες θα εφαρμοστούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Βαλαβάνη ενημερώθηκε από τους διευθυντές του ΣΔΟΕ για τις δράσεις και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ χθες η κ. Σαββαΐδου είχε σύσκεψη με τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, κατά την οποία καθορίστηκαν οι στόχοι για το 2015.
Εκτός από την υστέρηση που καταγράφεται στις εισπράξεις από τους φόρους των καυσίμων (τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια της μείωσης των λιανικών τιμών εξακολουθεί να παρατηρείται υστέρηση στις εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, με αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του 2015 να υπάρχει υστέρηση εσόδων που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Αντίκτυπο στα έσοδα του Ιανουαρίου είχε και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.
Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 30 Ιανουαρίου, αλλά παρατάθηκε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθούν και οι δύο δόσεις του ΦΠΑ.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/04/-oikonomia-sdoe-valavani_n_6610878.html?ref=topbar

Το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα που δείχνει να κορυφώνεται Τριάντα οι νεκροί από την γρίπη, 36 σε ΜΕΘ

Τους 30 έφτασαν σήμερα οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα που δείχνει να κορυφώνεται, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα 90 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την αρχή της εμφάνισής της στη χώρα, ενώ 36 άνθρωποι παραμένουν σε ΜΕΘ.http://www.e-typos.com/gr/ellada/article/115459/triada-oi-nekroi-apo-tin-gripi-36-se-meth/

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44 «Θα ήθελα να μην είχε υπάρξει ο Δεκέμβρης του ’44»


zei-10.12.jpg

«Θα ήθελα να μην είχε υπάρξει ο Δεκέμβρης του ’44»Αλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών και των μεγάλων
Η αγαπημένη συγγραφέας παιδιών και μεγάλων έζησε την Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Πίστευε, όμως, σε έναν καλύτερο κόσμο, για τον οποίο άξιζε να δώσει τη ζωή της. Σήμερα παρακολουθεί ανήσυχη τα πάντα και πρώτη φορά δεν βρίσκει κάτι να τη συνεπάρει, ούτε ένα μικρό φωτάκι
Δύο πράγματα μου έκαναν πολλή εντύπωση όταν συνάντησα την Αλκη Ζέη: πόσο λαμπερά είναι τα μάτια της και πόσο νεανική η φωνή της. Η Αλκη Ζέη έχει ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή. Μια ζωή συνυφασμένη με τη νεότερη ελληνική ιστορία, γεμάτη αγώνες, ελπίδες, αλλά και ματαιώσεις. Από το «Καπλάνι της βιτρίνας», που γράφτηκε στη Μόσχα το 1963, μέχρι τη συναρπαστική αυτοβιογραφία της, που κυκλοφόρησε πέρυσι, «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», τα βιβλία της, είτε απευθύνονται σε παιδιά –και έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές με αυτά– είτε σε ενήλικες, τοποθετούνται σε αυτό το σημείο που η συλλογική Ιστορία συναντά τις ατομικές ιστορίες, τους ανθρώπους, τους έρωτες, τις οικογένειες και τις παρέες και τους αναποδογυρίζει τη ζωή.
«Αν με ρωτούσαν τι θα ’θελα να εξαφανιστεί από τη ζωή μου, από τα τόσα που πέρασα, και δεν ήταν και λίγα, θ’ απαντούσα αμέσως χωρίς καν να σκεφτώ: ο Δεκέμβρης του ’44. Θα ’θελα να μην είχε υπάρξει στην Ιστορία. Και τώρα που γράφω γι’ αυτόν δεν ψάχνω να βρω τις αιτίες, δεν με νοιάζουν πια. Ξέρω πως κάθε μου σελίδα θα την πληρώσω μ’ ένα εφιαλτικό όνειρο», κλείνει η Αλκη Ζέη την αφήγησή της στο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2».
Υπήρχε κάτι άλλο τότε που δεν υπάρχει σήμερα. Μια πίστη, μια ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι θα επικρατήσει ισότητα και δικαιοσύνη, ότι θα ζούμε ελεύθεροι. Τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους
Ζήσαμε το τραύμα της Κατοχής, των Δεκεμβριανών, του Εμφυλίου, δικτατορίες, εξορίες, αλλά οι αξίες ήταν δεδομένες, ελπίζαμε πάρα πολύ και πιστεύαμε ότι κι εμείς συνεισφέραμε στο να φτιάξουν τα πράγματα. Τώρα οι νέοι ψάχνουνε μόνοι τους, δεν υπάρχει κάτι που να τους εμπνεύσει, κάτι δυνατό που θα πουν «Α! θα δώσω τη ζωή μου γι’ αυτό».
• Σήμερα, 70 χρόνια μετά, πώς τα βλέπετε τα πράγματα;
«Τι να πω, είμαι πολύ ανήσυχη για όλα, παρακολουθώ τα πάντα, δεν μπορώ να μην παρακολουθώ, είναι στο DNA μου και είναι η πρώτη φορά που δεν βρίσκω κάτι να με συνεπάρει, ούτε ένα μικρό φωτάκι. Οτι θα βγούμε από την κρίση θα βγούμε, τώρα πώς δεν ξέρω. Αν ήμουν τώρα 20-30 χρονών, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα. Γιατί κατά κάποιο τρόπο για μας ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Ζήσαμε το τραύμα της Κατοχής, των Δεκεμβριανών, του Εμφυλίου, δικτατορίες, εξορίες, αλλά οι αξίες ήταν δεδομένες, ελπίζαμε πάρα πολύ και πιστεύαμε ότι κι εμείς συνεισφέραμε στο να φτιάξουν τα πράγματα. Τώρα οι νέοι ψάχνουνε μόνοι τους, δεν υπάρχει κάτι που να τους εμπνεύσει, κάτι δυνατό που θα πουν “Α! θα δώσω τη ζωή μου γι’ αυτό”. Δεν το βλέπω. Οσο γι’ αυτά τα παιδιά που βάζουν βόμβες, νομίζω ότι είναι τα πιο αποπροσανατολισμένα απ’ όλα. Είναι άλλη εποχή, δεν γίνεται τίποτα με τις βόμβες τώρα. Αυτό που λείπει είναι μια πολιτική ηγεσία, καινούργια όμως, δεν μπορείς με τους ίδιους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα να περιμένεις να βρεθούν λύσεις. Δεν υπάρχουν ηγέτες και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι πανευρωπαϊκό, μην πω παγκόσμιο το θέμα. Ασε τη Χρυσή Αυγή. Οτι θα ξαναδώ τη φασιστική σημαία να κυματίζει, αυτό δεν το περίμενα».
• Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;
«Με την παιδεία. Νομίζω ότι στα σχολεία δεν τους μαθαίνουν τίποτα. Δεν γνωρίζουν τα σημερινά παιδιά τι εστί φασισμός, δεν μαθαίνουν Ιστορία. Είχα πάει σε ένα σχολείο και ένα παιδάκι σηκώνει το χέρι του και μου λέει: “Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που έγινε στον “Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου’’, που σκοτώσατε τον Σωτήρη”. Λέω, “μα δεν τον σκότωσα εγώ, τον σκότωσαν οι Γερμανοί”. Λέει: “Εγώ σκέφτηκα ένα δικό μου τέλος”. “Και δεν μου το λες;”. “Βγάζει ο Γερμανός το όπλο να σκοτώσει τον Σωτήρη και εκείνη την ώρα χτυπάει το κινητό του. Αρπάζει ο Γερμανός το κινητό, του πέφτει το πιστόλι και γλιτώνει ο Σωτήρης”. “Μα -του λέω- έχει ο Γερμανός κινητό;”. “Αν δεν έχει ο Γερμανός κινητό, κυρία Ζέη, ποιος θα ’χει;”. Φαντάσου τι αχταρμάς γίνεται στο μυαλό των παιδιών. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι που κάνουν πολύ αγώνα για να τα πείσουν να διαβάσουν βιβλία. Είναι εξπέρ στους υπολογιστές, είναι πανέξυπνα και αν τους σπρώξει κάποιος, τότε κάνουν πολλά πράγματα».
«Θα ήθελα να μην είχε υπάρξει ο Δεκέμβρης του ’44»Τμήμα της ΕΠΟΝ από την Καισαριανή καταφτάνει στο Σύνταγμα | 
• Βλέπετε κάποια αναλογία μεταξύ της σημερινής κατάστασης και αυτών που περιγράφετε για την Αθήνα της Κατοχής;
«Οχι, δεν υπάρχει καμία σχέση, δεν υπάρχει αυτός ο φόβος, οι απαγορεύσεις, οι νεκροί. Αλλά υπήρχε κάτι άλλο τότε που δεν υπάρχει σήμερα. Μια πίστη, μια ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι θα επικρατήσει ισότητα και δικαιοσύνη, ότι θα ζούμε ελεύθεροι. Τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους. Υποφέρει πολύς κόσμος και ιδιαίτερα οι αστικές-μικροαστικές οικογένειες. Δόθηκε μια ψεύτικη εντύπωση ότι υπάρχει ένας πλούτος, δεν φαντάζονταν αυτό που θα τους έβρισκε μετά. Υπήρχε και μια τάση για επίδειξη, γάμοι που στοίχιζαν εκατομμύρια, ακριβά αυτοκίνητα... Είχανε μάθει και τα παιδιά έτσι. Είδα ένα αγοράκι 7 χρονών πριν από λίγες μέρες με κατεβασμένα τα μούτρα. Τον ρωτώ: “Παιδί μου, γιατί είσαι έτσι; Τι έπαθες;”. Μου λέει, “ε, κυρία, η κρίση!”. Του είπε η μαμά του ότι τώρα πρέπει να κόψουν τα ακριβά παιχνίδια και λέει ο μικρός: “Οχι, να κόψουμε τα αγγλικά!”».
• Στο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2» αναφέρεστε στην αφρόκρεμα της ελληνικής διανόησης: Γκάτσος, Κουν, Πλωρίτης, ο Εμπειρίκος, ο μετέπειτα άνδρας σας, ο Γιώργος ο Σεβαστίκογλου... Πόσο αισθάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι σας έχουν επηρεάσει;
«Πάρα πολύ γιατί κάναμε παρέα μαζί τους εγώ κι η αδελφή μου και δεν επηρεαστήκαμε μόνο από τα γραπτά τους, αλλά κι από αυτά που ακούγαμε που λέγανε. Γιατί εμείς ήμασταν 16 χρονών κι αυτοί δεν συζητούσανε για άλλα πράγματα, παρά για ποίηση, για τέχνη, είχε έρθει ο σουρεαλισμός τότε, για το θέατρο... Δέκα πανεπιστήμια έβγαζες. Ηταν πιο μεγάλοι από μας, ο Σεβαστίκογλου ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερός μου, ο Γκάτσος 15, ο Κουν ακόμα μεγαλύτερος... Η Ελένη η Περάκη, που κάναμε τότε το κουκλοθέατρο, ήταν φίλη με τον Εμπειρίκο. Τους έφερε λοιπόν όλους αυτούς στο κουκλοθέατρο και μετά αυτοί μας κάλεσαν στου Λουμίδη και έτσι ξεκινήσαμε να βλεπόμαστε καθημερινά. Και φυσικά τους βλέπαμε κρυφά. Η μαμά μου ήξερε τα πάντα, αλλά ο μπαμπάς μου, που δούλευε και δίπλα, στην τράπεζα, ούτε κατά διάνοια να φανταστεί ότι ήμασταν δίπλα στου Λουμίδη και πίνουμε καφέ. Και στην Αντίσταση κρυφά από τον πατέρα μου μπήκαμε, είδηση δεν έπαιρνε. Εχω κι αυτή τη σκηνή στο βιβλίο από την απελευθέρωση, τη μαμά μου να φωνάζει στη διαδήλωση –βρέθηκε κατά λάθος μέσα στο μπλοκ των εργατών που φωνάζανε Κάπα Κάπα Εψιλον– και ήταν ο μπαμπάς μου στο μπαλκόνι με ένα συνάδελφο και όταν την είδε, παραλίγο να πέσει κάτω».
• Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου συλλαμβάνεστε.
«Οταν με έπιασαν, έμεινα στο Μεταγωγών για 2-3 μήνες. Μετά με έστειλαν εξορία για ένα χρόνο στη Χίο. Είχαν αδειάσει τους στρατώνες και είχαν βάλει τις γυναίκες. Το νησί δεν το είδαμε ποτέ. Ενώ εκείνη την εποχή οι άντρες εξόριστοι σε νησιά μπορούσαν να κυκλοφορούν σχετικά ελεύθερα, εμείς ήμασταν φυλακισμένες. Μας βγάζαν μόνο δυο ώρες τη μέρα έξω. Κι όμως, αν δεις φωτογραφίες νομίζεις ότι είναι σχολική εκδρομή. Ενα μοναδικό δεντράκι είχε κι εκεί βγάζαμε φωτογραφίες, οπουδήποτε αλλού απαγορευόταν. Ηταν ένας λογοκριτής, πολύ όμορφος, από την Κρήτη και τον φωνάζαμε Bel ami. Αυτός διάβαζε τα γράμματα και μάλιστα συχνά μας τα παρέδιδε με δικά του σχόλια. Βρίσκαμε όμως τρόπους να πούμε αυτά που θέλαμε. Διαβάζαμε ό,τι βιβλίο άφηναν να περάσει από τη λογοκρισία. Εκεί έμαθα να κεντάω και να πλέκω, κάναμε μαθήματα στις γυναίκες που ήταν αναλφάβητες. Ημασταν πολλές κοπέλες φοιτήτριες, καθηγήτριες, μορφωμένες και πολλές γυναίκες από απέναντι από τη Μυτιλήνη, με τις παραδοσιακές τους βράκες, που ο μόνος λόγος που ήταν εκεί ήταν λόγω των γιων τους, των αδελφών τους ή των συζύγων τους. Και αρνούνταν να υπογράψουν. Το φαγητό ήταν άθλιο. Εγώ, όμως, γύρισα τρία κιλά παραπάνω. Γιατί είπα ότι εγώ δεν θα πεθάνω εδώ και έτρωγα όσο μπορούσα. Ετσι, γύρισα με κάτι ροζ μαγουλάκια και μου λέγανε μην το λες ότι ήσουνα εξορία γιατί κάνεις διαφήμιση. Ψυχολογικά ήμουν πολύ καλά. Γιατί πιστεύαμε πως οι αντάρτες στα βουνά θα μας ελευθερώσουν και όλα θα φτιάξουν».
• Τι είναι αυτό που σας δίνει όλη αυτή τη χαρά ζωής;
«Κι εγώ δεν ξέρω. Προσπαθώ, κάνω αγώνα για να δω την καλή πλευρά. Αλλά ποτέ δεν ήμουν τόσο ψυχολογικά πεσμένη όσο αυτή την εποχή. Γιατί δεν βλέπω να γίνονται πράγματα για να βγούμε από όλο αυτό».
http://www.efsyn.gr/arthro/tha-ithela-na-min-eihe-yparxei-o-dekemvris-toy-44