Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Αλβανός μετέφερε κρυφά 1,3 εκατ. ευρώ

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή 12Αυγούστου, οι αρχές της Ολλανδίας βρήκαν κρυμμένα μέσα σε ένα παλιό Saab, το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν Αλβανικής καταγωγής, με τις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνουν τον 32-χρονο, μαζί με έναν ακόμη άνδρα αλλά και μια γυναίκα, με την υποψία διακίνησης σκληρών ναρκωτικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι αρχές έκαναν έρευνες και στο σπίτι τους, όπου βρέθηκαν 13 κιλά κοκαΐνης, ένα όπλο, ένα ρινγκ του μποξ, δύο μαχαίρια και επιπλέον 40.000 ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα στο αυτοκίνητο τα εντόπισε σκύλος της αστυνομίας, μιας και ο άνδρας τα είχε κρύψει επιμελώς κάτω από την ρεζέρβα.
http://greeknation.blogspot.co.ke/2016/08/13.html

Η νικήτρια της Eurovision σε φεστιβάλ ναζιστών. Αναμενόμενο!

Όταν η Τζαμάλα από την Ουκρανία τραγούδησε,στη Eurovision, ένα μοιρολόι για τους Τατάρους συνεργάτες των ναζί, τότε διάφοροι άρχισαν να λένε: «Ένα τραγουδάκι ήταν»… Η Τζαμάλα, λοιπόν, με το «τραγουδάκι» της, συμμετείχε σε φεστιβάλ ναζιστών στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο φεστιβάλ Banderstadt, στο Λουτσκ, που γίνεται στη μνήμη του Στεπάν Μπαντέρα, Ουκρανού εθνικιστή ο οποίος ήταν συνεργάτης των ναζί.


Δείτε το βίντεο από τη γερμανική έκδοση του Russia today, όπου υπάρχουν μηνύματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και φωτογραφίες από ένα φεστιβάλ που τιμά το ναζισμό. 
Όπως αναφέρεται το φεστιβάλ «Banderstadt» είναι προς τιμήν του ναζί Στέφαν Μπαντέρα. «Είναι ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, στην όμορφη πόλη Λουτσκ και δεν υπάρχουν λόγοι για να μην πάμε» σχολίασε, η Τζαμάλα, όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδα τους τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1…. 
http://www.imerodromos.gr/h-nikhtria-ths-eurovision-se-festival-nazistwn/

Σκυταλοδρομία… αθλιοτήτων στο Ρίο

Όλη η υφήλιος είδε την ακύρωση της ομάδας γυναικών των ΗΠΑ στους προκριματικούς της σκυταλοδρομίας 4Χ100 στο Ρίο, λόγω πτώσης της σκυτάλης. Ήταν ένα από τα λάθη που γίνονται πολύ συχνά στη λεγόμενη «μικρή σκυταλοδρομία» και ειδικά σε αγώνες με μεγάλο συναγωνισμό.
Όμως, τα όσα ακολούθησαν ήταν απίστευτα και πρωτοφανή…
Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έκαναν δεκτή την ένσταση της ομάδας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η σκυτάλη έπεσε από τα χέρια της Αμερικανίδας αθλήτριας εξαιτίας … σπρωξίματος από την αθλήτρια της Βραζιλίας που έτρεχε στο διπλανό διάδρομο!
Κατόπιν αυτού και επειδή δεν μπορούσε να επαναληφθεί ο αγώνας, αποφασίστηκε να τρέξει μόνη της η ομάδα των ΗΠΑ και να καταταγεί ανάλογα με το χρόνο που θα έκανε!!!
Έτσι, λοιπόν, οι Αμερικανίδες έτρεξαν χωρίς αντίπαλο και πέτυχαν χρόνο που τις έφερνε στην τρίτη θέση, την οποία είχε, στον κανονικό αγώνα η ομάδα της Κίνας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων ήταν να βρεθούν εκτός τελικού οι αθλήτριες της Κίνας, οι οποίες είχαν κερδίσει την πρόκριση τους καθόλα νόμιμα.
Προφανώς η συμμετοχή της ομάδας των ΗΠΑ στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ100 γυναικών θα αποφέρει περισσότερα εκατομμύρια δολάρια στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, της οποίας προΐσταται ο… βαρώνος Σεμπάστιαν Κόε. Βάλτε τα συμβόλαια με τους μεγάλους χορηγούς, βάλτε τα έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων, βάλτε τέλος και τα τεράστια ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και θα καταλάβετε τους λόγους που οδήγησαν τον βαρώνο Κόε και τους διοργανωτές των αγώνων σ΄ αυτή την απόφαση.
Λογικά, οι υπόλοιπες ομάδες του τελικού θα πρέπει να αποχωρήσουν και να μην κατέβουν στον αγώνα. Οποιαδήποτε άλλη λύση, θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για το ήδη θανάσιμα λαβωμένο Ολυμπιακό Κίνημα.
http://www.imerodromos.gr/coe-skytalodromia/

Γερμανός: «Φρένο στην ανάπτυξη η δική μας κακοδαιμονία»

Με μια πεντασέλιδη επιστολή του προς την εφ. «Πατρίς» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός αναφέρεται στη διαχρονική κακοδαιμονία των Ηλείων που έχει φέρει το νομό στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης. 
Αφορμή για την ηχηρή παρέμβασή του αποτέλεσε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η δημόσια διένεξη του κ. Αργύρη Σαλπέα με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Επιταλίου για την απομάκρυνση των αποθηκευμένων απορριμμάτων στην περιοχή του Ποτοκίου στον Πύργο. 
Ο κ. Γερμανός παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα, που σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαιώνουν τη μιζέρια και την ιδιοτελή στάση κάποιων συμπολιτών μας που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων που θα είχαν αλλάξει την εικόνα του νομού μας. 
Ο Ηλείος Ποιμενάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μείζον θέμα που έχει προκύψει τελευταία σχετικά με την εύρεση, από την Περιφέρεια, ενός brand name για την τουριστική της προβολή.
Η θέση του είναι σαφής και ξεκάθαρη: «να βάλουμε μια κολώνα της Αρχαίας Ολυμπίας και τον Ερμή και να γράψουμε OLYMPIA»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Γερμανού είναι το εξής:
«Πόνεσα»
            Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
            Εδιάβασα στο Φύλλο της Κυριακής 14-8-2016 της εγκρίτου Εφημερίδος σας δημοσίευμα - απάντησι του κ. Αργύρη Σαλπέα σε προγενέστερο δημοσίευμα Μελών του Τοπικού Συμβουλίου Επιταλίου (9-8-2016), οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσίν τους σε πρότασι του κ. Σαλπέα προς τον Δήμον Πύργου απομακρύνσεως των σάπιων απορριμάτων που έχουν εναποτεθή στο Ποτόκι (=Βόμβα ατομική μεγατόνων) δια την Πόλιν του Πύργου και τους κατοίκους της και  επόνεσα πολύ.
            Ο πόνος με εκίνησε εις σκέψεις. Σκέφτηκα. Η Ηλεία με την Ολυμπία και τον Επικούρειο Απόλλωνα, με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδος, με το μοναδικό της κλίμα, με τους κάμπους, τα φράγματα, τους ποταμούς, το δρυοδάσος της Φολόης, τα λιμάνια της και τόσα άλλα ευρίσκεται χρόνια τώρα στην τελευταία θέσι ανάπτυξης. Γιατί;   Σ’ αυτό το γιατί θέλω να δώσω σήμερα την ιδική μου απάντησι, μήπως αυτό προβληματίση κάποιους, τους ολίγους εκάστοτε  αντιδραστικούς, μήπως  τους φρονηματίση και παύσουν τις μίζερες και κάποτε ιδιοτελείς αντιδράσεις τους, αλλά και συγχρόνως μήπως ενδυναμώση και ενισχύση τους πολλούς και καλούς αρμοδίους συμπολίτας μας, ώστε να μη υποχωρούν στις εκάστοτε κραυγές  και τις πιέσεις, αλλά να προχωρούν στους σχεδιασμούς δια την ανάπτυξι της Ηλείας μας.
            Αναγκαστικά θα αναφέρω μερικά γεγονότα, όχι πολύ παλιά, από το 1950 και εξής που θυμάμαι και εγώ.

Βάση του ΝΑΤΟ
Πρώτον· Εδιάβασα,  στον  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Πύργου (Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, σελίδα 4), δημοσίευμα με τίτλον: Πως δεν έγινε στην Ηλεία η βάση του ΝΑΤΟ ... Ιδού πως περιγράφει το γεγονός η Εφημερίδα:
 « 1952: Κυβέρνηση Αλεξ. Παπάγου, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ο ηλείος πολιτικός Στεφ. Στεφανόπουλος. Ως κατ’ εξοχήν αρμόδιος υπουργός διεξάγει τις διαπραγματεύσεις εισόδου της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Κατά τις συζητήσεις με τους αμερικανούς αρμοδίους, μεταξύ άλλων, προτείνει την περιοχή του Επιταλίου - όπου σήμερα έχει εγκατασταθεί η ηλετρική μονάδα επικοινωνίας - ως χώρος εγκατάστασης της βάσης του ΝΑΤΟ. Δηλαδή την λειτουργία στρατιωτικής μονάδας και αεροδρομίου. Η βάση αυτή θα «φιλοξενούσε» σε μόνιμη βάση 15-20.000 στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους.
 Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών έγινε δεκτή. Και περιχαρής ο ίδιος την ανακοινώνει ανεπίσημα στους ηλείους παράγοντες και φορείς της εποχής. Εκείνοι αντί να πανηγυρίσουν γι’ αυτή την επένδυση που θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα του τόπου, αντέδρασαν έντονα αρνητικά με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η πρόταση κατά το ... ήμισυ: ο Στέφανος Στεφανόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί το αεροδρόμιο στην περιοχή του κάμπου, κάτι που έγινε τελικά με το αεροδρόμιο Ανδραβίδας και τη μονάδα (διασπορά) διαμονής του στρατιωτικού προσωπικού στην Κυλλήνη.
Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ επέλεξαν την περιοχή των τουρκικών παραλίων Ιντσιρλίκ, όπου εγκατέστησαν την βάση που λειτουργεί ως σήμερα».
           
Ηλειακό χωριό
Δεύτερον· 1987 οι εν Αμερική και Καναδά Ηλείοι απεφάσισαν και εζήτησαν να τους παραχωρηθούν 1000 στρέμματα στις Θίνες Βαρθολομιού (είναι 25 χιλιάδες στρέμματα της Μονής Αγ. Ελεούσης που είχαν περιέλθη στον ΟΔΕΠ και τα διεκδικεί το Κράτος. Σ’ αυτό το κομμάτι είναι και η Κατασκήνωσις  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής), δια να κατασκευάσουν το Ηλειακό χωριό. Δυστυχώς και τούτο το έργον εματαιώθη, διότι κάποιοι αντιδρώντες εζήτησαν το Ηλειακό χωριό να γίνη στον Καϊάφα. Το Ηλειακό χωριό στο Βαρθολομιό υπεστήριξαν και πολιτικοί του τότε Κυβερνώντος Κόμματος , ενώ αργότερα  οι του άλλου Κόμματος προσπάθησαν να γίνη στον Καϊάφα. Όπως ξέρετε όμως το Ηλειακό χωριό  δεν έγινε.

 Φυλακές Ανδρίτσαινας
Τρίτον· Το 1990 ο αείμνηστος συμπολίτης μας Αντιπρόεδρος της τότε Κυβερνήσεως και Υπουργός  Δικαιοσύνης Αθανάσιος Κανελλόπουλος,   απεφάσισε να ιδρύση στην  Ανδρίτσαινα Κρατικές Φυλακές. Αγοράστηκε το οικόπεδο, άρχισαν οι διαδικασίες, αλλ  ἀντέδρασαν οι εν Αθήναις Ανδριτσάνοι και το έργον δεν έγινε. Τώρα κλαίνε και θρηνούν, γιατί η ιστορική Ανδρίσταινα σιγά-σιγά   νεκρώνεται.

Τριανταφυλλιά
Τέταρτον· 1992 ο Φορέας διαχείρησις των απορριμάτων της Ηλείας εζήτησε από την Ιεράν Μητρόπολιν χώρο στην Τριανταφυλλιά Φραγκοπηδήματος δια τα απορρίματα του Νομού. Τους εδόθησαν από την Εκκλησία 235 στρέμματα. Έγινε ο δρόμος από τα Κερτιζέϊκα (Μεσολογγάκι) προς το Φραγκοπήδημα δια να εξυπηρετούνται όλοι οι Δήμοι, Νότιοι και Βόρειοι, αλλά το εργοστάσιο όλα αυτά τα 25 χρόνια δεν έγινε ούτε ελειτούργησε, λόγω των γνωστών αντιδράσεων άλλοτε  κάποιων δημοτικών Αρχόντων, άλλοτε από κάποιους οικολόγους, άλλοτε από κάποιους αντιπολιτευομένους κομματάρχες, άλλοτε από κάποιους συμφεροντολόγους, μέχρι που βρώμησε όλη η Ηλεία. Η ανάγκη της αποφυγής της  καταστροφής και του θανάτου από χολέρα, μας έκανε να ενωθούμε και  τώρα κάτι  γίνεται και ο Θεός ξέρει πότε θα ξεβρωμίσουμε.
           
Δωρεά Λάτση
Πέμπτον· Μετά τον σεισμό του 1993 ο αείμνηστος Γιάννης Λάτσης, Μέγας Ευεργέτης της πόλεως Πύργου και της Μητροπόλεώς μας και του Κατακώλου, ηθέλησε να αναπαλαιώση την Δημοτική αγορά Πύργου, απαλλοτριώνοντας μερικές οικίες πέριξ αυτής, ώστε να γίνη γύρω της πλατεία  και να φαίνεται από την οδό Ερμού, δαπάνης 2 δις δραχμές, αλλά κάποιοι αντέδρασαν και του είπαμε ΟΧΙ, θα τα φτιάξουμε ιδίαις δαπάναις ! !  Ευτυχώς που του επιτρέψαμε και μας κατασκεύασε εκ θεμελίων το Δημαρχείον Πύργου, το στολίδι αυτό του Πύργου, στα εγκαίνεια του οποίου ως γνωστόν δεν τον εκαλέσαμε!!! Λόγω και πάλιν κάποιων αντιδράσεων.
 Για την μνήμη του και προς τιμήν του θα σημειώσω όμως εδώ, ότι ο καπετάν Γιάννης Λάτσης, δύο μέρες μετά τους φοβερούς σεισμούς του 1993, την 28ην Μαρτίου το πρωΐ με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο και έθεσε στην διάθεσί μου το ποσό των 100.000.000 δραχμών να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι και μάλιστα οι νέοι, όπως μου είπε.  Ας είναι η μνήμη του αιωνία.
           
Γιατί σκέφτονται;
Έκτον· Τώρα η Περιφέρειά μας έχει μπει σε μεγάλη σκέψι και έρευνα ( ; ! ), παιδεύεται πραγματικά όπως μαθαίνω και διαβάζω, για να βρη ένα λογότυπο δια να προβάλη  την τουριστική της ανάπτυξι. Προς τούτο λοιπόν  και προσκαλεί τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Άρχοντας της Περιφέρειας  εις συσκέψεις  και παρασυσκέψεις, πιθανόν να πληρώση και κάποιους ειδικούς να μελετήσουν το θέμα και να εισηγηθούν σχετικά. Πότε; Τώρα, σήμερα που όλοι οι άνθρωποι, πολιτισμένοι και απολίτιστοι, ολόκληρη η οικουμένη, ομιλεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ήλιδα και την Ολυμπία. Έτσι εμείς, τυφλωμένοι από κάποιες σκοπιμότητες, δεν βλέπουμε  «το φως της Ολυμπίας», να βάλουμε μια κολώνα της και τον Ερμή και να γράψουμε OLYMPIA. Αλλά εμείς δήθεν ψάχνουμε . Γιατί; Γιατί οι συμπολίτες μας δεν ενδιαφέρονται πια για την αλήθεια· Δεν τους ενδιαφέρει το φως· Ξέχασαν το αεί αριστεύειν και προτιμούν το προσωπικό η τα άλλα ποικίλα μικροσυμφέροντα. Ελησμόνησαν το «εμείς» του Μακρυγιάννη και προτιμούν το «εγώ».
           
Ο μύθος με το διάβολο
Αγαπητοί  μου Συμπολίτες ,
            Θα σταματήσω εδώ, για να αφήσω και εσάς να σκεφθήτε πόσα άλλα τέτοια παραδείγματα θα βρήτε,  που καταστρέφουν την ανάπτυξι της Ηλείας μας. Σήμερα θα σας διηγηθώ ακόμη μόνον το εξής:
            Θα γνωρίζετε ίσως ότι ο Δάντης διακομωδών την  κόλασι έχει γράψει ότι εκεί ο Διάβολος έχει ετοιμάσει καζάνια που  κοχλάζει  η πίσα και  βάζει μέσα τους κολασμένους καθ’ ομάδας αμαρτανόντων. Δηλαδή στο ένα καζάνι τους βλάσφημους (τώρα η Ελληνική Πολιτεία του 2016 ετοιμάζει την αποποινικοποίησι της κακόβουλης βλασφημίας!!!),  στο άλλο τους κλέφτες, στο τρίτο τους πόρνους κ.λ.π.. Σε κάθε καζάνι έχει και από ένα διάβολο φρουρό, όταν σηκώνει κάποιος το κεφάλι δια να πάρη λίγο αέρα, να τον κατεβάζη αμέσως κάτω.
            Λοιπόν ένας νεώτερος έχει διασκευάσει τον μύθον αυτόν ως εξής: Ο Διάβολος  βάζει τους αμαρτωλούς στα καζάνια όχι  ανάλογα με τα αμαρτήματά τους, αλλά με την Εθνότητά τους· Στο ένα καζάνι τους Αμερικάνους, στο άλλο τους Εβραίους, τους Τούρκους, τους Έλληνες κ.λ.π. και έχει σε κάθε καζάνι τοποθετήσει και αυτός από ένα φύλακα διάβολο, ώστε κανένας να μην  σηκώνει κεφάλι.
            Κάποτε πέρασε δια επιθεώρησι ένας αρχιδιάβολος. Ευρήκε όλους τους φύλακες άγρυπνους στην θέσι τους. Μόνον σ’ένα καζάνι ο φύλακας καθότανε σε μια καρέκλα και  εκάπνιζε ήσυχος.
 -Ρε, τι κάνεις εσύ εδώ; του λέει. Κάθεσαι και καπνίζεις; Δεν προσέχεις;
- Α, μην ανησυχείς, λέει ο φύλακας,  στον Αρχιδιάβολο. Εδώ μέσα είναι Έλληνες. Όταν σηκώνει κάποιος το κεφάλι του, οι άλλοι τον τραβούν αμέσως  από κάτω.
Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
            Μήπως αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εμάς τους Ηλείους και δια τούτο ο Τόπος μας παραμένει στην επίγεια κόλασι της υποανάπτυξις;

    Μέ ευχές, ευχαριστίες και εκτίμησι
      † Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ekklisia/germanos-mas-kynigoyn-oi-daimones

Έρχονται φοροέλεγχοι… μέσω Facebook

Ειδική ελεγκτική εφαρμογή η οποία θα ενεργοποιηθεί πλήρως το Σεπτέμβριο και θα παρέχει πληροφόρηση για το προφίλ ενός φορολογουμένου αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, μεταξύ άλλων και τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, είναι το νέο όπλο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αξιοποιώντας την νέα υποδομή οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν έναν ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες ο αρμόδιος υπάλληλος θα έχει στοιχεία που θα συνθέτουν πλήρως το προφίλ τού υπό έλεγχο φορολογουμένου.
Η νέα αυτή εφαρμογή θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο (real time) σε καταθέσεις του φορολογουμένου, στοιχεία από διάφορες λίστες που έχουν καταχωρισθεί σε ειδικές βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, στα περιουσιακά στοιχεία του, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, το κτηματολόγιο και άλλες βάσεις δεδομένων, σε παρελθούσες φορολογικές χρήσεις και εισοδήματα, σε πρόστιμα και ποινές, σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας, στοιχεία από Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί κ.τ.λ.
Το σημαντικότερο είναι πως μέσα από μια προηγμένη ανάλυση κινδύνου (risk analysis) το σύστημα θα βγάζει αποτέλεσμα για το αν το πρόσωπο του οποίου το ΑΦΜ πληκτρολογήθηκε πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία φοροδιαφυγής.
Μάλιστα, ο ελεγκτής δεν θα περιορίζεται στα στοιχεία που θα του βγάζει αυτόματα το σύστημα αλλά θα μπορεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εισέλθει στο προφίλ του φορολογουμένου στο Facebook, στο Τwitter και στο Instagram και να αντλήσει στοιχεία για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μη φαίνονται στα επίσημα αρχεία που διαθέτει το κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ακόμη και ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης που μπορεί να απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες, αν δεν υποστηρίζεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου θα αποτελούν στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή προστίμων.
Ωστόσο, το κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν θα βασίζεται μόνο στα ηλεκτρονικά δεδομένα αλλά και σε επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι φοροελεγκτές, ακόμη και στις κατοικίες των υπόπτων για φοροδιαφυγή.
http://www.cnn.gr/money/story/43505/erxontai-foroelegxoi-meso-facebook?utm_source=www.newsbomb.gr&utm_medium=dpgNewsBox&utm_campaign=CNN_NEWS

Η απάντηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντίων στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Αποστομωτική απάντηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη για την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Διαβάστε την επιστολή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού:
«Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Θεσσαλονίκη 18-8-2016

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη για την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

Δηλαδή την ίδια παραίνεση που σας απευθύνει και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2006, στην σχετική έκθεση προόδου για την συνέχιση του διαλόγου για την ενταξιακή σας πορεία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να συμβιβαστείτε επιτέλους με το ιστορικό σας παρελθόν και να αναγνωρίσετε ότι τα όσα τραγικά συνέβησαν σε βάρος των προγόνων μας ,αλλά και σε βάρος Αρμενίων και Ασσυρίων, την περίοδο 1914-1922 και είχαν στον τελικό απολογισμό 353.000χιλ. αθώα θύματα συμπατριώτες, συγγενείς και φίλους μας. Να αναγνωρίσετε ότι αποτελούν εγκλήματα Γενοκτονίας, αφού έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο άρθρο 2 της σύμβασης περί Γενοκτονίας του Ο.Η.Ε. του 1948».

Τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Cauck ,αλλά και του Γερμανικού κοινοβουλίου, όπως και αυτές του Πάπα Φραγκίσκου του Α΄, με τις οποίες αναγνώρισαν τις Γενοκτονίες που τελέσθηκαν σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τις σχετικές παραινέσεις τους προς την Τουρκική Δημοκρατία για αναγνώριση.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης και τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από τα Κοινοβούλια της Σουηδίας, της Κύπρου, της Αρμενίας και σειράς Κοινοβουλίων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, αλλά και την απόφαση του 2007 της «Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών», η οποία αποφαίνεται ότι τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής αποτελούν πράξεις γενοκτονίας για τα όσα οι πρόγονοί σας έκαναν σε βάρος μας.

Αντί όλων αυτών των αποφάσεων, οδηγιών και παραινέσεων που προαναφέραμε, με τις δηλώσεις σας προκαλείτε την νοημοσύνη όλης της δύσης μιλώντας για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή συγχωνεύσεως εθνικών μειονοτήτων από άλλα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα κ. Υπουργέ υπάρχει και ακμάζει σύμφωνα με τις Διεθνείς συνθήκες μουσουλμανική μειονότητα ( και όχι τουρκική) σε αντίθεση με τον αφανισμό κάθε ελληνικής χριστιανικής ή και αλλοδόξου προς το Ισλάμ μειονότητας.

Αλήθεια συγκρίνατε ποτέ την πληθυσμιακή αύξηση και τον πρόοδο της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα με τον αφανισμό αυτής της Κωνσταντινουπόλεως και άλλων περιοχών στην χώρα σας; Που βρίσκονται και πως διαβιούν οι Ασσύριοι, οι Ρωμαίοι Πόντιοι, οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και δεκάδες άλλες εθνικές μειονότητες στη χώρα σας; Αλήθεια κύριε Υπουργέ δεν σας έχουν πληροφορήσει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες τζαμιά ενώ στην χώρα σας έχετε βανδαλίσει και μετατρέψει σε στάβλους ελληνοχριστιανικά μνημεία που άλλα τα καταστρέφετε και άλλα τα αξιοποιείται ως τουριστικά αξιοθέατα και μας επιτρέπετε σε ορισμένα εξ αυτών την πρόσβαση όταν και όποτε εσείς κρίνετε ωφέλιμο για εσάς;

Αγνοείτε κ. υπουργέ το περσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταδικάστηκε η χώρα σας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς Τραπεζούντας σε τζαμί; Ή την απρέπεια σας να χρησιμοποιείτε επίσης ως τζαμί την Αγιά Σοφιά Κωνσταντινουπόλεως; Ή τις απαγορεύσεις σας για τη λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης;

Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεστε σε περίοδο φοβερής εσωτερικής κρίσεως και ανακατατάξεων. Διαβλέπουμε ως ψυχραιμότεροι υμών την προϊούσα ισλαμοποίηση του κράτους σας. Όμως αυτό δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα από θύτες και περιφερειακούς ταραξίες να παριστάνετε τις "αθώες περιστερές" και να προσβάλετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να αγνοείτε όλες τις συστάσεις των ηγετών των δημοκρατικών χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ και να προσπαθείτε να εξάγετε την εσωτερική σας κρίση, την εσωτερική κρίση που διέρχεται το πολίτευμά σας και τις κοινωνικές σας συγκρούσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σουηδία, Γαλλία, Αυστρία, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.

Πρέπει να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι την περασμένη δεκαετία που επισκεπτόμαστε τον Πόντο και λειτουργούμε το Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεχόμαστε την ζεστασιά και την αγκαλιά όλων των κατοίκων του Πόντου με τους οποίους συνεορτάζουμε, αλληλοφιλοξενούμεθα, αναπτύσσουμε θερμότατες σχέσεις, χορεύουμε τους ίδιους χορούς και συνεννοούμαστε στην ίδια αρχαία ελληνική διάλεκτο την ρωμαίικη ποντιακή διάλεκτο. Είναι προφανές ότι αυτό σας ανησυχεί. Είναι λάθος να σας ανησυχεί η σύσφιξη και το αίσθημα αδελφοσύνης μεταξύ των Ρωμαίων Ποντίων της Ελλάδος - Ελλήνων υπηκόων και των Ρωμαίων ποντίων χριστιανών ή κρυπτοχριστιανών ή και μουσουλμάνων - Τούρκων πολιτών.

Κ. Υπουργέ των Εξωτερικών της γείτονος χώρας, δεν διακατεχόμεθα από τάσεις ρεβανσισμού, μισαλλοδοξίας από επιθυμίες - όπως εσείς υποθέτετε - αποσχιστικών κινημάτων στον Πόντο ή ιδέες διάσπασης της ενότητας της τουρκικής Δημοκρατίας στον Πόντο. Η μοναδική απαίτηση μας αφορά την ιστορική μνήμη και την αποκατάστασή της. Η μοναδική μας απαίτηση είναι η έκφραση μιας ειλικρινούς συγγνώμης για όσα εγκλήματα διεπράχθησαν εις βάρος μας πριν από 100 χρόνια και για τα οποία προφανώς δεν είναι υπεύθυνος ο σημερινός τουρκικός λαός όπως δεν ήταν υπεύθυνος και ο σημερινός γερμανικός λαός για τις θηριωδίες των ναζί απέναντι στους Εβραίους, του Πολωνούς και άλλους λαούς της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πρόεδρος μας λοιπόν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ούτε να διχάσει ήθελε και θέλει ούτε -όπως ισχυρίζεστε- να προκαλέσει. Προτιμότερον τελικώς θα είναι για σας στην παρούσα ιστορική στιγμή αφενός μεν να ασχοληθείτε με τον δικό σας Πρόεδρο και τον εκδημοκρατισμό της Χώρας σας και αφετέρου να αντιληφθείτε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών μας σχέσεων και συμβολής σας στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών.

Σας ευχόμαστε αδελφοσύνη και ειρήνη στη Χώρα σας αλλά και αδελφοσύνη και ειρήνη με τους γείτονές σας και τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.



ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.Σ.Π.Ε. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑ.Σ.Π.Ε.»
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=530261&catID=3

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι τράπεζες για επιστροφή των καταθέσεων

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι τράπεζες για την επιστροφή καταθέσεων, καθώς όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη όσο διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δύσκολα θα δούμε ουσιαστική ανάκαμψη καταθέσεων.

Η πρόσφατη «χαλάρωση» των capital controls, με την απελευθέρωση από τους περιορισμούς στην ανάληψη - μετακίνηση (στο εσωτερικό) των κεφαλαίων που επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, έχουν βελτιώσει την ψυχολογία και δημιουργούν προσδοκίες για τόνωση των καταθέσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι τώρα η ενίσχυση των καταθέσεων οφείλεται όχι στην επιστροφή χρημάτων από στρώματα και θυρίδες, αλλά σε συγκυριακούς παράγοντες όπως η θετική συμβολή της τουριστικής κίνησης.

Η βελτίωση, τονίζουν, είναι οριακή και η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας παραμένει τραγική, με τις καταθέσεις να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την απομάκρυνση των φόβων περί Grexit οι καταθέσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν και νέα μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριά και επιχειρήσεις– διαμορφώθηκαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 123,38 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο δίμηνο η εικόνα βελτιώθηκε, καθώς τον περασμένο Μάιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της οικονομίας, της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της (μερική) ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη θετική τάση με νέα προϊόντα, καλύτερους όρους και την παροχή κινήτρων στους καταθέτες, προσπάθεια που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της τάσης επιστροφής καταθέσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην κατεύθυνση αυτή κομβικής σημασίας θεωρείται η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτιμούν ότι αν ολοκληρωθεί έγκαιρα, η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί αποφασιστικά και θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε ανοδική πορεία. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τον περασμένο Ιούλιο το Δημόσιο εξόφλησε χρέη 1,1 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες, ενώ εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις 15 εκκρεμότητες για την οριστική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τότε θα δοθούν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.

Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες θα ενισχύσει τις καταθέσεις και θα βοηθήσει στην ανάκτηση του βηματισμού της οικονομίας.

«Νέο χρήμα»
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξαίρεση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος» θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι για να δούμε μια ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητας και σημαντική επιστροφή καταθέσεων θα πρέπει η εμπιστοσύνη να αποκατασταθεί, η οικονομία να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και να αρθούν τα capital controls.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου ’15 οι καταθέσεις επιχειρήσεων - νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 123,38 δισ. ευρώ, έναντι 160,29 δισ. το 2014, 163,25 δισ. το 2013, 161,45 δισ. το 2012, 174,23 δισ. το 2011, 209,6 δισ. το 2010 και 237,5 δισ. ευρώ το 2009.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μείωση των δανείων σε καθυστέρηση αλλά αύξηση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων καταγράφουν οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών.

Αναλυτικότερα, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μειώθηκαν στο 34,5% έναντι 35,6% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου ’15.

Αντίθετα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) συνεχίζουν να ενισχύονται φτάνοντας το 46% από 44,2% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου ’15.

Υπενθυμίζεται ότι τα NPLs αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ τα NPEs περιλαμβάνουν επιπλέον τις ρυθμίσεις, καθώς και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Die Welt:Θα ήταν ένα τεράστιο κούρεμα του ιαπωνικού χρέους μοντέλο και για την Ευρώπη;

Η Ιαπωνία συσσωρεύει τεράστια χρέη, εκ των οποίων πολλά διακρατούνται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι εικάζουν ότι οι Ιάπωνες τραπεζίτες θα διαγράψουν το κρατικό χρέος. Θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό και ένα μοντέλο για την Ευρώπη, διερωτάται σχετικό άρθρο της Die Welt.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας / ΚτΙ, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τεράστια ηλεκτρική σκούπα. Ρουφά κρατικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας, μερίδια εταιρειών. Οι Ιάπωνες τραπεζίτες αγοράζουν εδώ και μήνες με μεγάλη επιμονή το σύνολο της ιαπωνικής χρηματαγοράς.
 
Οι τραπεζίτες θέλουν με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και με τα χρήματα τα οποία ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη με έκπληξη και ανησυχία. Όχι μόνο γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΚτΙ) θα είναι έως το τέλος του 2017 ο μεγαλύτερος μέτοχος των 55 εισηγμένων ομίλων επιχειρήσεων, εάν συνεχίσει να αγοράζει με τον ίδιο ρυθμό, αλλά και διότι η εξέλιξη αυτή μοιάζει με κρατικοποίηση από την πίσω πόρτα.

Εκείνο όμως το οποίο φοβίζει πιο πολύ είναι η όρεξη της ΚτΙ για κρατικά ομόλογα. Με ταχύ ρυθμό αγοράζει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφάλειες τις χώρας. Κάθε χρόνο αγοράζει τίτλους αξίας 80 τρισεκατομμυρίων γιέν, δηλαδή 705 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΚτΙ) καταπίνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας και οι παρατηρητές αναρωτιούνται ήδη αν το πρόγραμμα αγορών αποτελεί την προετοιμασία για ένα τεράστιο κούρεμα χρέους.

Το ιαπωνικό χρέος είναι ήδη συντριπτικό: στο τέλος του έτους θα ανέρχεται στο 250% του ΑΕΠ της χώρας. Ακόμα και στην Ελλάδα στο απόγειο της κρίσης ήταν 180%, ενώ της Γερμανίας είναι λιγότερο από 70%.

Το γεγονός ότι το ιαπωνικό κράτος δεν δέχεται πιέσεις από τις αγορές οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος παραμένει εντός της ίδιας της χώρας. Περισσότερο από το 90% των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια των Ιαπώνων αποταμιευτών και επενδυτών και εν τω μεταξύ ακριβώς στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΚτΙ).

Τον Φεβρουάριο η ΚτΙ κατείχε το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων και στο τέλος του έτους θα έχει το ήμισυ. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη με αυτόν τον τρόπο το σύνολο του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και αυτό δεν είναι μη αμφιλεγόμενο. 

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές Κεντρικές Τράπεζες η ιαπωνική ακολουθεί τις εντολές της κυβέρνησης. Δεδομένου του υψηλού ρυθμού με τον οποίο η ΚτΙ φορτώνεται τα χρέη του κράτους, οι παρατηρητές διερωτώνται εδώ και καιρό τι θα κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες με τα κρατικά ομόλογα τα οποία έχουν αγοράσει.

Το ότι το ιαπωνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του είναι απίθανο. «Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί εάν αυτό συνεχιστεί για χρόνια και κάποτε η ΚτΙ κατέχει το σύνολο του κρατικού χρέους», είπε στην γερμανική εφημερίδα ο Μίχαελ Σπέντσερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ασία. Ανέφερε δε μια σειρά από σχέδια τα οποία κυκλοφορούν, όπως λ.χ. ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μαζί με την ιαπωνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μηδενίσουν το επιτόκιο ή να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του υπερβολικά πολύ. Αυτό όμως θα σήμαινε κούρεμα του χρέους. 


«Φαίνεται απλώς πολύ χαριτωμένο το ότι η Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει το σύνολο του δημοσίου χρέους και μετά το διαγράφει για το κράτος. Αλλά προς τα κει μοιάζει να πηγαίνει το πράγμα», πρόσθεσε ο Σπέντσερ.

Ο διαπρεπής Γερμανός οικονομολόγος εκφράζει εν τούτοις τις επιφυλάξεις του για τέτοια σχέδια. «Το ότι θα σταματήσει το κράτος απλώς να εξυπηρετεί το χρέος του, ακούγεται ως μια εύλογη δυνατότητα. Αλλά θα ήταν πολύ απλό, πολύ ανώδυνο. Το ένστικτό μου λέει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο». Και στέλνει ταυτόχρονα μια προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: 

«Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια λύση για την Ευρώπη. Στην παρούσα κατάσταση με τον χαμηλό πληθωρισμό και την χαμηλή ανάπτυξη η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αγοράσει όλα τα κρατικά χρέη». Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο απλό, διότι θα έρθει η στιγμή κατά την οποία οι πολίτες θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα και θα πανικοβληθούν, θα ανταλλάξουν το νόμισμά τους με κάποιο άλλο ή το γιεν με άλλο. Και αυτό θα σήμανε την αρχή του υπερπληθωρισμού.

Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Εάν οι πολίτες και οι επενδυτές χάσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη τους στο γιεν επαπειλούνται δραματικές συνέπειες για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μεταξύ άλλων και για την ευρωζώνη. Δεδομένων των μεγάλων κινδύνων οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιθανότερο ένα κρυφό / καλυμμένο κούρεμα. 

Ο Ανταμ Πόσεν, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας Πέτερσον της Ουάσιγκτον, δεν γνωρίζει μεν κάποια σχέδια για κούρεμα του ιαπωνικού χρέους, υποθέτει όμως ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε αντ΄αυτού να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής του σε μεγάλο βάθος χρόνου, κάτι το οποίο θα ήταν ένα «κρυφό / καλυμμένο κούρεμα» σε δόσεις, το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί με υψηλούς φόρους και μικρές δημόσιες δαπάνες, όπως είπε στο ίδιο μέσο.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=530259&catID=2