Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων και του συνόλου του, από την Ολομέλεια της Βουλής, σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (19/3), το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
H συζήτηση κράτησε μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης (19/3) και η διαδικασία διεκόπη πολλές φορές από εντάσεις και ενστάσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων.Προηγήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού.
Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια,
συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δεν μεταφράστηκε, αλλά γράφτηκε εδώ, τόνισε ο
Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το ν/σ αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αξιοσημείωτη σημασία έχει, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής.
Πρόκειται για νομοσχέδιο που ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών και όχι κάποιων λίγων και εκλεκτών, είναι το πρώτο σχέδιο νόμου μετά από πέντε χρόνια που δεν «παίρνει» από τους πολίτες αλλά στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Αν χρειαστεί θα ματώσουμε, ώστε να σταματήσει ο λαός να ματώνει άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί κανονικά, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις την Παρασκευή (20/03/2015), ενώ θα ακολουθήσουν αυτά για τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.
«Όλα θα γραφτούν εδώ, γιατί εμείς δεν δίνουμε σε τεχνοκράτες να τα γράφουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να αναιρεί την τήρηση της λαϊκής εντολής, η οποία είναι συγκεκριμένη: να μπει ένα τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
Ωστόσο, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή γνώριζε πολύ καλά, ότι ο δρόμος για την υλοποίηση αυτής της εντολής είχε ναρκοθετηθεί εκ των προτέρων. «Γνωρίζαμε ακόμα και την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και τις πιέσεις, ώστε να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας, να συρθούμε σε μια πολιτική η οποία θα ήταν συνέχεια των πολιτικών προηγούμενης κυβέρνησης» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Με τη διεθνοποίηση του προβλήματος της Ελλάδας από την κυβέρνηση, η χώρα ούτε απομονώθηκε ούτε βρέθηκε χωρίς συμμάχους. «Θέσαμε τις βάσεις για μία δίκαιη λύση. Για πρώτη φορά, η Ευρώπη παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, από ένα οικονομικό πρόγραμμα που απέτυχε παταγωδώς. Και αυτή η παραδοχή είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως και η ειλικρινής προσπάθεια του κ. Γιούνκερ, όπως μου την εξέφρασε, να βρεθούν ικανά κονδύλια από τρέχοντα προγράμματα Ε.Ε. για να επουλωθούν αυτές οι πληγές».
Όσο για το
πρόγραμμα-γέφυρα, με βάση τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο
Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για μία διαπραγμάτευση, η οποία θα κρατήσει καιρό και θα είναι σκληρή, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Το πρόγραμμα αυτό -κόντρα στο νεοφιλελευθερισμό- δεν περιέχει μέτρα
υποτίμησης και
λιτότητας, ακυρώνει την
αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος, έβαλε τέλος στο μόρφωμα της
τρόικας, η οποία
«είχε συνηθίσει να εξευτελίζει υπουργούς, να κάθονται στην ουρά σε Ελλάδα ή στο Παρίσι για να ανακριθούν από τεχνοκράτες».
Ως προς τα «τελεσίγραφα» που θέτουν τεχνοκράτες οι οποίοι «δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εμείς τους απαντάμε με πράξεις, σήμερα, αύριο, μεθαύριο στη Βουλή, υψώνοντας τείχος λαϊκής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μένοντας πιστοί στα συμφωνηθέντα στις 20 του Φλεβάρη. Απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».
Στη βάση της πιστής τήρησης της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας αντέστρεψε το επιχείρημα των τεχνικών κλιμακίων, περί μονομερών ενεργειών, με το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης και των 100 δόσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους μας. Ας σταματήσουν αυτοί τις μονομερείς ενέργειες, τηρώντας τη συμφωνία που υπέγραψαν».
Αναφερόμενος στη λεγόμενη εργαλειοθήκη του
ΟΟΣΑ της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή είχε στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
«Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι του ΟΟΣΑ» είπε χαρακτηριστικά. Η νέα συνεργασία με τον Οργανισμό, την οποία υπέγραψε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι, ορίζει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, που δεν έπραξαν ποτέ οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Εμείς είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και το δίκαιο ενός ολόκληρου λαού που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια, το μέλλον και τις επόμενες γενιές και αυτό θα πράξουμε. Σας καλώ, σε όποια πτέρυγα και αν ανήκετε, αυτό να πράξετε και εσείς σήμερα, υπερψηφίζοντας το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, η συζήτηση για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης πήρε τροπή κόντρας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης.
Ο κ.
Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι
πλέον η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βούτση πως η κυβέρνηση ακολουθεί και σέβεται τη λαϊκή εντολή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εντός 50 ημέρων έβαλε τη χώρα «σε συνεχή περιδίνηση που δημιουργεί ο ανεμοστρόβιλος των αντιφάσεών της», ενώ επέστρεψε την «απειλή» των πρόωρων εκλογών αναφέροντας ότι «αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει γιατί αυτές οι σκέψεις δεν εγκλωβίζουν τους άλλους αλλά δημιουργούν αυτοεγκλωβισμό».
Εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έχει υποστεί τον απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό. Δεν μπορεί να πάει ούτε σε ρήξη ούτε σε έντιμο συμβιβασμό. Έχει περάσει σε κρίση νομιμοποίησης. Δεν έχετε κοινωνική εντολή ρήξης με τους εταίρους και δεν έχετε κοινοβουλευτική εντολή συμβιβασμού. Είστε καταδικασμένοι να αντιφάσκετε και να υπεκφεύγετε. Κάνετε μετακύλιση ευθυνών θα σας φταίνε οι ξένοι. Προσπαθείτε να διαμορφώσετε κοινή γνώμη χαμηλών προσδοκιών».
Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών
Νίκος Βούτσης ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «μανιφέστο εθελοδουλίας».
Στην κόντρα παρενέβη και ο κ.
Καμμένος και είπε ότι
«ο κ. Βενιζέλος πρέπει να σταματήσει τις επιστολές στους Ευρωπαίους αξιωματούχους διότι το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται».
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα και διέλυσαν τα πάντα στην Ελλάδα. «Η πολιτική αυτή θα αλλάξει είτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει» είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε σε σκληρό ύφος «Η χώρα μας είπε ο Βενιζέλος ήταν όρθια. Ναί ήταν όρθια γιατί τα στελέχη της διαπραγματευόταν στα τέσσερα!».
Την προειδοποίηση πως η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει αν συνεχιστούν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των δανειστών και συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά απέναντι στη χώρα, απηύθυνε ο
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.
«Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ως προτεραιότητα» είπε ο κ.
Φίλης και πρόσθεσε:
«Δεν θα γίνουμε αποδέκτες μονομερών ενεργειών εκ μέρους των δανειστών. Είναι σαφής η άποψή μας και τη διατυπώνουμε με μεγάλη σαφήνεια για όποιον θέλει να την ακούσει για μια ακόμη φορά. Εμείς δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα ανεχθούμε όμως και μονομερείς ενέργειες εις βάρος του ελληνικού λαού. Είναι προφανές ότι δεν κυβερνά μια κυβέρνηση υπό επιτροπεία, ούτε με μερική εξουσιοδότηση και εντολή. Κυβερνά μια κυβέρνηση που θέλει να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, την εθνική αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της χώρας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».
Ταυτόχρονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του
ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:
«Θα πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί που απεργάζονται απέξω και από μέσα. Εκβιασμοί που θέλουν να εμποδίσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αυτής. Θα προχωρήσουμε χωρίς να δίνουμε σε κανέναν λόγο σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει και τα οποία είναι απολύτως εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής προσαρμογής» δηλαδή, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, για την ΕΡΤ αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα ανθρωπιστικής υφής όπως αυτά που ανήγγειλε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν την κατάργηση φυλακών Τύπου Γ, την αποφυλάκιση ανηλίκων, βαριά ασθενών και αναπήρων και την τιμωρία του Bullying.
«Θα πέσουν στο κενό αυτοί οι εκβιασμοί παρεμπόδισης του νομοθετικού έργου και θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του πλαισίου συμφωνίας που συνυπογράψαμε με το Eurogroup, ένα πλαίσιο το οποίο θέτει μια κίνηση για μεταρρυθμίσεις και καθιστά οριστικά παρελθόν το Μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση. Και ταυτοχρόνως θα επιμείνουμε στο μεταβατικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, στην υποχρέωση των δανειστών να δώσουν τα χρήματα στη χώρα μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.