Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Παίκτες και κινήσεις στην σκακιέρα της Μέσης Ανατολής

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Η Συρία γίνεται σήμερα το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης στον πλανήτη. Η ένταση και οι φόβοι για έναν μεγαλύτερο Πόλεμο αυξάνονται σταθερά από την ώρα που η …
Ρωσσία εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ISIS και των άλλων τζιχαντιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος, ενισχύοντας την παρουσία της στην ήδη ασταθή περιοχή.
Ο συριακός πόλεμος ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια σχεδόν από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρετανία και την Σαουδική Αραβία με στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης που έχει την υποστήριξη των Ιρανών και των Ρώσσων.Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής: 250.000 νεκροί, 9,5 εκατομ. πρόσφυγες, οι περισσότεροι με κατεύθυνση την Ευρώπη και την Συρία κατακερματισμένη.
Ακόμα και τώρα, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των ρωσσικών επιχειρήσεων, ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε τα σαΐνια των φιλοπόλεμων think-tanks της Ουάσιγκτων έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τις εξελίξεις, πολύ περισσότερο να χαράξουν στρατηγική.
Ενόσω η διακυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται γυμνή, αναζητώντας μανιωδώς μια απάντηση, οι πύρινες φλόγες που στέλνει ο Πούτιν από τον ουρανό πάνω στα ψυχανώμαλα κεφάλια των κουκκουλοφόρων, αποκεφαλιστών και στις υπόλοιπες οχιές που συνιστούν τον ISIS, φέρνουν, εκτός των άλλων, την ανάδυση ενός νέου γεωπολιτικού, ανατολικού ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι η αυγή μιας νέας εποχής, η εικόνα της οποίας είναι ακόμα θολή, σίγουρα όμως η εποχή της Αραβικής Άνοιξης, η αποσύνθεση διαφόρων καθεστώτων, καθώς και η εισροή διαφόρων οργανώσεων στο κενό που επακολούθησε έχουν φτάσει στο τέλος τους. Οι ρωσσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, η πρόσφατη ιρανο-ρωσσική συμφωνία για πώληση όπλων, η ιρανο-αμερικανική προσέγγιση και ο συντονισμός μεταξύ Τεχεράνης, Μόσχας, Δαμασκού και Βαγδάτης στον πόλεμο εναντίον του ISIS, όλα προαναγγέλλουν μια μείζονα αλλαγή στην Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία και το Ιράν άδραξαν την ευκαιρία και προσπαθούν, μέσω των κοινών προσπαθειών τους, να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Εύφορη Ημισέληνο, που συνδέει το Ιράκ, το Κουβέϊτ, την Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η Ρωσία συνεισφέρει σε αυτήν την εξίσωση την σημαντική διεθνή πολιτική επιρροή της και τις προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, κυρίως τα συστήματα αεράμυνας, τις μυστικές υπηρεσίες και μια σύγχρονη πολεμική αεροπορία, ενώ το Ιράν βάζει τα κεφάλαια, την καλή γνώση του για την διαμόρφωση του εδάφους, τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ – μια καλά εκπαιδευμένη και οπλισμένη μιλίτσια μάχης, αποφασισμένη μέχρι τέλους.
Ένας σημαντικός αριθμός επιτελικών της μπόρεσαν, σε ορισμένες περιοχές, να ανατρέψουν την ισορροπία υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσσαντ, εμποδίζοντας τους ισλαμιστές να επιφέρουν συντριπτικές ήττες στον στρατό του.
Η Ρωσσία ξεκίνησε τις συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις κατά των θέσεων των τζιχαντιστών λίγο μετά αφ’ ότου τα μέλης της ρωσσικής Άνω Δούμας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενέκριναν τις επιχειρήσεις στην Συρία.
Οι βασικοί λόγοι της επέμβασης της Ρωσσίας στην Συρία είναι: α) ο Άσσαντ μετά την εμφάνιση του ISIS χάνει συνεχώς έδαφος, ελέγχει το 1/3 της συριακής επικράτειας. Οι Ρώσσοι θέλουν να διασώσουν το καθεστώς Άσσαντ, θεωρώντας ότι η δια της βίας εκδίωξη του Άσσαντ θα είναι επανάληψη του λάθους που έγινε στη Λιβύη, όπου το καθεστώς του Καντάφι έλαβε βίαιο τέλος. Τα αποτελέσματα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάρρευσης είναι εμφανή σήμερα: η Λιβύη έχει γίνει ο βασικός έμπορος όπλων για κάθε εξτρεμιστική οργάνωση και πύλη για την μαζική μετανάστευση από την Αφρική προς την Ευρώπη. β) Το ενδιαφέρον της Μόσχας για την βάση της Ταρτούς. Η Μόσχα θέλει να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από τον μετασοβιετικό κόσμο όπου κρίνει ότι έχει στρατηγικά συμφέροντα. γ) Η δράση Τσετσένων τζιχαντιστών στον ISIS, που εκπαιδεύονταν για να γυρίσουν στα ρωσσικά εδάφη. Οι Ρώσσοι θέλουν να εξουδετερώσουν τους Καυκάσιους ισλαμιστές.
Όπως λέει ο Γάλλος αναλυτής Thierry Meyssan: «Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση και στην συνέχεια τα κράτη-μέλη του ΟΣΣΑ, παρακολουθούν την στρατολόγηση των Αδελφών Μουσουλμάνων από την CIA και την χρησιμοποίηση τους, από τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την αποσταθεροποίησή των χωρών τους. Έτσι, οι άνδρες του Οσσάμα Μπιν Λάντεν (που εκπαιδεύτηκαν από τον αδελφό του Αιγύπτιου ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Sayyid Qutb) και του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι (που εντάχθηκε στην Αδελφότητα έναν χρόνο πριν την σύλληψη και την εκτέλεση του Sayyid Qutb) πολέμησαν την Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν, μετά την Ρωσσία στην Γιουγκοσλαβία και τελικά μέσα στο ίδιο της το έδαφος, στον Καύκασο». [Πηγή: του Thierry Meyssan, 21/09/2015, Réseau Voltaire]
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΣΣΑ είναι μια κλασσική στρατιωτική συμμαχία έξη πρώην μελών-κρατών της Σοβιετικής Ένωσης: της Λευκορωσίας, της Ρωσσίας, της Αρμενίας, του Τατζικιστάν, του Καζακστάν και του Κιργιστάν. Η διαφορά του με το ΝΑΤΟ είναι ότι τα κράτη-μέλη του ΟΣΣΑ διατηρούν πλήρη εθνική κυριαρχία, δεν θέτουν τις ένοπλες δυνάμεις τους υπό τις διαταγές της κυρίαρχης δύναμης της συμμαχίας τους και μπορούν να αποσπαστούν όποτε θελήσουν από την συμμαχία αυτή. Έτσι, το Αζερμπαϊτζάν, που ανήκε αρχικά στην συμμαχία αυτή, αποσύρθηκε για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το 2011, τα κράτη-μέλη του ΟΣΣΑ παρακολούθησαν την «αραβική άνοιξη», που σχεδιάστηκε από την CIA για την ανατροπή εχθρικών προς τις ΗΠΑ καθεστώτων(αλλά και φιλικών), προς όφελος των Αδελφών Μουσουλμάνων (Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία). Και αργότερα, το 2014, παρακολούθησαν τον θρίαμβο των Αδελφών Μουσουλμάνων, δηλαδή την ανακήρυξη του IσλαμικούXαλιφάτου (ISIS) που προκαλεί τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα το IΣΙΣ έχει αναθέσει τις διοικητικές του θέσεις σε ισλαμιστές προερχόμενους κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και μερικές φορές ακόμα και από τα κράτη-μέλη του ΟΣΣΑ.
Οι ΗΠΑ και οι μυστικές τους υπηρεσίες, για να στήσουν τον ISIS, μάζεψαν όλο το έμψυχο υλικό που χρειαζόταν από τις διαλυμένες –από αυτούς- χώρες (Αφγανιστάν, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο κ.ά.), από τους σουνίτες του Ιράκ –αφού τους κατέστρεψαν-, από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, και τους παρίες των μουσουλμανικών προαστίων στις δυτικές κοινωνίες και τους μετέτρεψαν σε μια σύγχρονη πολεμική ορδή. Στη συνέχεια την ξαμόλυσαν στην μεσανατολίτικη πιάτσα, καίγοντας και λαφυραγωγώντας τα πάντα και τους πάντες στο διάβα της, χωρίς να μπορούν ν’ αντιληφθούν τις συνέπειες της πολιτικής τους.
Με την επέμβαση της η Ρωσσία θέλει, σε τελική ανάλυση, να έχει ουσιαστικό λόγο στην διαπραγμάτευση της μεταπολεμικής εποχής για την λύση.
Για τους μουλάδες της Τεχεράνης, απ’ την άλλη, μια λύση που αποκλείει τους Αλεβίτες από την εξουσία στην Συρία σημαίνει το τέλος του ονείρου τους, να δουν την Εύφορη Ημισέληνο να γίνεται σιιτική και να εκτείνεται από την Βαγδάτη στην Βηρυτό υπό την ηγεσία του Ιράν.
Έτσι, ο Πούτιν έχει μεγάλη βοήθεια, ιδιαίτερα από τις ειδικές δυνάμεις του ιρανικού στρατιωτικού σώματος «Al-Quds» και από την σκληρή μιλίτσια που νίκησε τον ισραηλινό στρατό σε δύο ξεχωριστές συγκρούσεις, την Χεζμπολλάχ, τον Στρατό του Θεού.
Το Reuters αναφέρει: «Εκατοντάδες Ιρανικά στρατεύματα έχουν φθάσει στην Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες και σύντομα θα ενωθούν με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους της Χεζμπολλάχ σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση υποστηριζόμενη από ρωσσικές αεροπορικές επιθέσεις», όπως είπαν στο Reuters δύο λιβανικές πηγές, που γνωρίζουν τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις της σύγκρουσης… [«Assad allies, including Iranians, prepare ground attack in Syria», πηγή: Reuters]
Οι Ρώσσοι, μεταξύ των άλλων, κάνουν και μια σαφή επίδειξη δύναμης. Μέσα σε μια εβδομάδα κατέστρεψαν 100 τεθωρακισμένα οχήματα, 19 κέντρα διοίκησης, 2 κέντρα επικοινωνιών, αποθήκες καυσίμων κ.λπ…. (Οι ΗΠΑ μετά από 1 χρόνο έχουν χτυπήσει μόνο 340 οχήματα). Η επέμβαση των Ρώσσων με βομβαρδισμούς από την Κασπία Θάλασσα δοκιμάζει τα οπλικά τους συστήματα και ιδιαίτερα οι πύραυλοι Καλίμπρα δείχνουν να έχουν τρομακτική ευστοχία. Τα SU-30, που σταματούν κυριολεκτικά στον αέρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άνετα και εναντίον του ΝΑΤΟ.
Για να καταλάβουμε τις δυνατότητες της ρωσσικής αεροπορίας, η «παραβίαση» για την οποία διαμαρτυρήθηκε η Τουρκία τις πρώτες ημέρες της επέμβασης ήταν γιατί τα ρωσσικά συστήματα είχαν επί… έξη λεπτά εγκλωβισμένα 4 τουρκικά F16 και αρκούσε να πατηθεί ένα κουμπί για να τα καταρρίψουν.
Χτυπήθηκαν, επίσης, βάσεις της Al-Nusra και σαλαφιστικές θέσεις. Μόνο στις 4 Οκτωβρίου, 600 μαχητές του ISIS εξουδετερώθηκαν, σε μια ημέρα.

Το Ρωσσικό στρατηγικό εγχείρημα στην Συρία
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ανθρωπότητα καταλαβαίνει ξεκάθαρα τις διαφορές μεταξύ της Ρωσσίας και της Ουάσιγκτων. Η προσέγγιση του Πούτιν βασίζεται στην αλήθεια, ενώ αυτή της αμερικανικής ελίτ «είναι κενοί κομπασμοί και ψέματα», όπως παραδέχεται ο Dr Paul Craig Roberts, συνεργάτης της Wall Street Journal. «Ο Πούτιν υπογραμμίζει την νομιμότητα της ρωσσικής επέμβασης στην Συρία, που είναι αίτημα της συριακής κυβέρνησης. Αντιτίθεται …στην παρέμβαση στην Συρία των κυβερνήσεων της Ουάσιγκτων και της Γαλλίας, η οποία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Συρίας με αυθαίρετη και παράνομη στρατιωτική επέμβαση» (2 Οκτωβρίου 2015, Information Clearing House).
Όπως όλα δείχνουν, κάποια κομμάτια του αμερικανικού συστήματος εξουσίας ίσως δείχνουν ανοχή στον Πούτιν, μαρτυρώντας μια κοινή δράση μεταξύ υπόγειων δυνάμεων του Αμερικανικού κατεστημένου και των Ρώσσων. Η δημοκρατική Γερουσιαστής, για παράδειγμα, Dianne Feinstein δήλωσε ότι «η ρωσσική επέμβαση στην Συρία μπορεί να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη». Και συμπλήρωσε ότι το κλειδί είναι να νικηθεί ο ISIS και, στην συνέχεια, να γίνουν εκλογές στην χώρα. «Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με την Ρωσσία», κατέληξε η Γερουσιαστής Feinstein.
Η Wall Street Journal στις 30/9 έγραψε: «Οι ρωσσικές αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν βάσεις τζιχαντιστών που είχαν στηριχθεί από την CIA», ξεκαρφώνοντας αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε: ότι ο ISIS και όλες οι τζιχαντιστικές «αντιπολιτευτικές» ομάδες είναι δικό τους κατασκεύασμα.
Οι New York Times συμπεραίνουν ότι είναι αποδεκτό το «εκλεκτό έθνος» να οργανώνει Πολύχρωμες Επαναστάσεις, ένας ευφημισμός για την «αλλαγή καθεστώτος», αλλά δεν είναι αποδεκτό να βοηθά η Ρωσσία έναν σύμμαχο να αμυνθεί απέναντι στους τρομοκράτες του ISIS που αποδεδειγμένα εξοπλίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ, τους Σαουδάραβες και το ΝΑΤΟ… Σε τι πλανήτη ζούμε;
Πρέπει να δούμε, ωστόσο, ότι το στρατηγικό εγχείρημα Τεχεράνης και Μόσχας στην Συρία επηρεάζεται από παγκόσμια γεγονότα και ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που το προωθούν: η απουσία ενός υπολογίσιμου διεθνούς οργανισμού, το γεγονός ότι η Ευρώπη συγκλονίζεται από την προσφυγική κρίση, και η αποτυχημένη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπλεχτεί, μετά το 2001, σε επικίνδυνα παιχνίδια, ακόμα και με την αραβική τρομοκρατία (Αλ Κάϊντα, ISIS κ.λπ.), αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερες εμπλοκές απ’ ό,τι αρχικά είχαν σχεδιάσει ή ήταν ικανοί να φορτωθούν. Το τερατούργημα του ISIS, το οποίο ευελπιστούσαν να χρησιμοποιήσουν, αποδεικνύεται ένα ακόμα «μπούμερανγκ» για πολλαπλές χρήσεις …και χρήστες.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 2 ισχυρά κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ, και διάφορα άλλα λόμπυ, που «παίζουν» το παιχνίδι της «μοναδικής υπερδύναμης» στην Νέα Τάξη.
Αυτή την φορά, τα ισχυρότερα «Γεράκια» δεν είναι στο Πεντάγωνο, αλλά στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, οι εκφραστές του λεγόμενου «ιμπεριαλιστικού φιλελευθερισμού».
Είναι η νεοφιλελεύθερη, χρηματιστική, νεοσυντηρητική ελίτ που εμφορείται από την λογική των συγκρούσεων και των «ανθρωπιστικών» επεμβάσεων, αυτοί που διαλύουν τις χώρες που «δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις» της υπερεθνικής ελίτ για να κερδοσκοπήσουν με τα παλιά καλά κόλπα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος από τα συμβόλαια της «ανοικοδόμησης».
«Στην αμερικανική αργκώ η “απελευθέρωση” οποιουδήποτε σημαίνει την απεριόριστη δυνατότητα των αμερικανικών εταιρειών και των συμμάχων τους να εκμεταλλεύονται εργασία, πρώτες ύλες και όποιες άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές σε κάθε μέρος του κόσμου χωρίς να έχουν κανέναν λόγο οι λαοί ή οι κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες ανήκουν. Τα «ζωτικά συμφέροντα» των ΗΠΑ ταυτίζονται με ό,τι χρειάζεται για να ικανοποιηθεί η αδηφάγα αμερικανική άρχουσα τάξη, όπως, π.χ., η δουλειά των σκλάβων που εκμεταλλεύθηκαν εξ αρχής οι ΗΠΑ. Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Στην Υπο-Σαχάρια Αφρική οι σύμμαχοι είναι τώρα η Ουγκάντα και η Ρουάντα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εθνική κυριαρχία ποτέ δεν αποτελούσαν «ζωτικά συμφέροντα» για τις ΗΠΑ, εκτός από τις περιπτώσεις που τα δικαστήριά τους αντιμετωπίζουν τις εταιρείες σαν να ήταν ανθρώπινα όντα ή κυρίαρχες οντότητες», περιγράφει εύστοχα το αμερικανικό στρατήγημα ο Dr T.P. Wilkinson στον ιστότοπο του Global Research (The Covert CIA Agenda, 04/10/2015).
Το αποτέλεσμα των τυχοδιωκτικών τους ενεργειών ήταν να υποστούν μια τεράστια οικονομική αιμορραγία από τους δεκαετείς πολέμους και να τους βρει «ξεβράκωτους» η τραπεζική και οικονομική κρίση.
Ο άλλος δυτικός «παράγοντας», οι «Κουτόφραγκοι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρπαξαν κάποια συμβόλαια αλλά, βλέποντας τα δύσκολα, την κάνουν με «ελαφρά πηδηματάκια», αφήνοντας τους Αμερικανούς μόνους τους ηθικά και οικονομικά.
Η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. έδειξε την πραγματική θρασύδειλη ταυτότητά της: ενώ κάνει οικονομικό τσαμπουκά απέναντι στην Ελλάδα, πολιτικά είναι ανύπαρκτη παντού και δεν παίζει κανένα γενικότερο ρόλο. Πρόκειται για «οικονομικούς γίγαντες, πολιτικούς νάνους και στρατιωτικά σκουλήκια», όπως σωστά τους έχει χαρακτηρίσει ο φίλος στρατηγικός αναλυτής Κωνσταντίνος Γρίβας.
Οι Ευρωπαίοι έχουν το πρόβλημα των εκατομμυρίων προσφύγων που κατακλύζουν τα σύνορά τους και είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιταχθούν σε Ρωσσία και Ιράν. Γιατί να το κάνουν απλά και μόνο για χάρη των σουνιτών, με τους οποίους η Ευρώπη δεν έχει τίποτα κοινό και οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τους μελλοντικούς μετανάστες;
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, ομολογεί την αδυναμία του όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει σαφώς ότι δεν επιθυμεί να πληρώσει το αυξημένο τίμημα που θα απαιτήσει η αμερικανική συμμετοχή στη Συρία. Αυτό ισοδυναμεί με σιωπηρή συγκατάθεση στην ρωσσική επέμβαση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ουσιαστικά παραδεχθεί δημοσίως ότι η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Το ίδιο έκανε και η Άγκελα Μέρκελ.
Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να παρέμβει εμφανώς στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και δείχνει να συνεχίζει την ίδια πολιτική. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία τρέφουν μεγάλη εχθρότητα προς το Ισραήλ – και οι δύο θα ήθελαν να το δουν να καταστρέφεται -, ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να συνταχθεί ανοιχτά με οποιαδήποτε από αυτές.
Η κρυφή, όμως, σιωνιστική στρατηγική ατζέντα του Ισραήλ για την περιοχή ευνοεί την διάλυση του Λιβάνου και της Συρίας σε διάφορα κράτη: Δαμασκός, Χαλέπι, Δρούζοι, Αλεβίτες και ό,τι άλλο συνεπάγεται την αναμόρφωση του χάρτη για την Μέση Ανατολή, όπως τον διαμόρφωσαν οι Σάϊκς-Πικό το 1916 για λογαριασμό των μεγάλων δυνάμεων της εποχής.
Κάθε είδους ενδο-αραβική έριδα εξυπηρετεί τα σχέδια του Ισραήλ, όπως και η διάλυση που συμβαίνει στο πλούσιο σε πετρέλαιο έδαφος του Ιράκ.
Η άποψη που επικρατεί στα ισραηλινά επιτελεία είναι ότι μόνο κράτη (όπως το Ιράν) μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές απειλές για το Ισραήλ γιατί μόνο αυτά μπορούν να κατέχουν πυρηνικά όπλα. Μη κρατικοί παίκτες (non-state actors), όπως ο ISIS, δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσο τα θεωρούμενα ως εχθρικά κράτη της περιοχής. Οργανώσεις όπως ο ISIS δεν διαθέτουν αεροπλάνα, βαρύ πυροβολικό και αριθμό τεθωρακισμένων που να μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή στο Ισραήλ.
Ο ISIS είναι μια εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα και έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από τότε που διακήρυξε την ίδρυση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, τον Ιούνιο του 2014 – και τράβηξε με τραγικό τρόπο την παγκόσμια προσοχή με τις τελετουργικές σφαγές που προβάλλονται κατά κόρον από τα διεθνή ΜΜΕ, τον μηχανισμό παραπληροφόρησης των μίντια της Ουάσιγκτων.
Είναι αλήθεια ότι ο ISIS πυροδότησε έντονο πάθος μεταξύ των νέων και περιθωριοποιημένων Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο και η ιδέα του Χαλιφάτου άσκησε μεγάλη έλξη μεταξύ των πιστών.
Όμως, στην πραγματικότητα, ο ISIS είναι ένα μπουλούκι στερημένων και φανατικών «ασσασσίνων» ικανό για περιορισμένη μόνο καταστροφή και η απειλή του έχει υπέρμετρα μεγαλοποιηθεί.
Ο ISIS έχει επιτύχει κυρίως εκεί όπου υπάρχει πολιτικό κενό, όπως στην Συρία και το Ιράκ, όπου αντιμετώπισε καταρρευμένα κράτη με αποδυναμωμένες ένοπλες δυνάμεις.
Όπου αντιμετώπισε καλά οργανωμένη αντίσταση από μη κρατικές οντότητες, όπως οι μιλίτσιες των Κούρδων, ή το αποφασισμένο καθεστώς και τον στρατό των Αιγυπτίων στο Σινά, αποδείχτηκε ότι δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά.
Αυτό σημαίνει ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι ο ISIS αποτελεί ανεξάρτητη σοβαρή στρατηγική πρόκληση για το Ισραήλ, το οποίο τον αντιμετωπίζει με τον τρόπο που βλέπει την Χαμάς ή την Χεζμπολλάχ, τις οποίες μάλιστα τις θεωρεί σήμερα πιο απειλητικές λόγω των καταστροφικών δυνατοτήτων τους, όπως οι πύραυλοι, που τους παρέχει το Ιράν.
Ο Efraim Inbar, καθηγητής πολιτικών σπουδών στο Bar-Ilan University, διευθυντής του Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), γράφει σε ένα πρόσφατο άρθρο: «Ο ισραηλινός στρατός και η μιλίτσια του ISIS ανήκουν σε διαφορετικής τάξεως στρατιωτικά σώματα. Όσο, βέβαια, ο ISISσυμπεριφέρεται με έναν εντελώς αντισυμβατικό κτηνώδη τρόπο, πολλοί στον κόσμο θα ήθελαν να δουν το Ισραήλ να κάνει την βρώμικη δουλειά γι’ αυτούς, αν υπάρξει ανάγκη και δοθεί η ευκαιρία». (7 Σεπτεμβρίου 2015)
Με λίγα λόγια, οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι, οι υποθέσεις πως ο ISIS μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ απ’ ό,τι το Ιράν, είναι γελοίες.
Ακόμα κι αν ο ISIS επικρατήσει στην Συρία και φθάσει στα ισραηλινά σύνορα, στο χείριστο σενάριο, μπορεί να υπάρξει ένα νέο «Χαμαστάν»…, λένε, εννοώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα με την Χαμάς.
Ο παράγοντας Τουρκία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μας αφορά άμεσα γεωστρατηγικά. Βλέπουμε να εξελίσσεται μια συντριπτική αποτυχία της τουρκικής πολιτικής και του δόγματος Νταβούτογλου για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες.
Η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και σε φάση αποσταθεροποίησης. Πιθανώς υπήρξε ο «χρήσιμος ηλίθιος» όλης αυτής της ιστορίας. Στην κυβέρνηση Ερντογάν είχε δημιουργηθεί η εντύπωση (όσο κρατούσε η συμμαχία με τον μέντορά του, Φετουλλάχ Γκιουλέν) ότι θα εκφράσουν το δόγμα Ομπάμα-Μπρεζίνσκυ στον ρόλο της γεωπολιτικής βάσης ενός «μετριοπαθούς» (moderate) Ισλάμ.
Το πανίσχυρο Brookings Institution στην έκθεσή του για την ανατροπή του Άσσαντ έδινε κεντρικό ρόλο στην Τουρκία.
Ο ISIS είναι κυρίως αποτέλεσμα του ρόλου που έπαιξε η Τουρκία, η οποία επέτρεψε σε χιλιάδες εθελοντές από την Δύση και την Ασία να συρρεύσουν στα στρατόπεδα εκπαίδευσης του στο Ιράκ. Έστειλε, επίσης, μέσα από τους ίδιους δρόμους, εκατοντάδες ξένους ειδικούς που διαχειρίζονται τις υποδομές των πετρελαιοπηγών, τις οποίες έχει καταλάβει ο ISIS και οι οποίες του αποφέρουν τεράστια έσοδα. Το τουρκικό έδαφος χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για ανεφοδιασμό του ISIS και για νοσηλεία των τραυματιών του. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο ISIS εξακολουθεί να έχει υποστήριξη από την Τουρκία, ακόμα και μετά την πρόσφατη επίσημη συμφωνία των Τούρκων με την αντι-ISIS συμμαχία. Το πρόβλημα της Τουρκίας παραμένουν πάντα οι Κούρδοι.
Την 1η Αυγούστου, η Ουκρανία και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας «Διεθνούς Ισλαμικής Ταξιαρχίας», που αποτελείται από μαχητές της Αλ-Κάϊντα και του ISIS, και στρατοπεδεύει στην Χερσώνα της Ουκρανίας. Η ταξιαρχία αυτή στόχο έχει να πολεμήσει την Ρωσσία στην Κριμαία.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κλίμα βίας, οι βομβιστικές επιθέσεις, τα πύρινα οδοφράγματα που απλώνονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας από χιλιάδες διαδηλωτές και οι εκλογές που έρχονται δημιουργούν έντονο σκηνικό ανασφάλειας στην Τουρκία του νεο-οθωμανού «σουλτάνου», που απέτυχε οικτρά στα σχέδιά του επειδή νόμισε ότι είναι στ’ αλήθεια υπολογίσιμος και όχι σκέτο πιόνι.
Στους άλλους βασικούς παίκτες στο φιλορωσσικό μπλοκ συγκαταλέγονται: α) το Ιράκ και η ιρακινή κυβέρνηση των Σιϊτών, και β) η Κίνα (και οι BRICS), η οποία έχει έντονο συμφέρον να ξεκαθαρίσει τους τρομοκράτες πριν φθάσουν μέσα στα εδάφη της όπου ζουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί, και να εξασφαλίσει τις πηγές ενέργειάς της στην Μέση Ανατολή, την ώρα που πιέζεται από τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Η Κίνα έχει και έναν επιπλέον ανοιχτό λογαριασμό με την Δύση: δεν ξεχνάει ποτέ τον «αιώνα της ταπείνωσης» που έζησε εξ αιτίας της δυτικής αποικιοκρατικής συμπεριφοράς… Ξέρουμε δε πως η κίτρινη φυλή έχει μνήμη ελέφαντα και την υπομονή που χρειάζεται γιατί «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», όπως λένε οι παραδόσεις.
Ένα είναι πάντως σίγουρο: νίκη Ρωσσίας και Άσσαντ θα σημάνει πολλά οφέλη για την Ελλάδα. Πρώτα και κύρια, αποτυχία των σχεδίων της Τουρκίας και ξεβράκωμα της Γερμανίας, της οποίας η δεινή διπλωματική ανικανότητα και ο τρόπος που αντιμετώπισε την ελληνική κρίση την έχει κάνει αντιπαθή σε όλο τον κόσμο για άλλη μια φορά.
Η δυνατότητα απεγκλωβισμού από την Ευρωενωσιακή-Νεοοθωμανική μέγγενη αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα!
Απομένει να αφυπνισθούμε και να αντιδράσουμε από κοινού σαν λαός με την σωστή εθνική στρατηγική. Ιδού η Ρόδος…




http://pylitonfilon.blogspot.gr

Η επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος θέλει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Η επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος θέλει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Τη διαβεβαίωση ότι το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, θα κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση , έδωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του δεύτερου σε εθνικό επίπεδο αντιπολιτευτικού κόμματος, μετά το Εργατικό Κόμμα.
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να παίζει απερίσκεπτα με τη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα θα κάνει εκστρατεία ώστε η Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η ηγέτις του SNP.
Η Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό για έλλειψη πυγμής, «αφού υποχωρεί απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του, αλλά και δεν είναι σε θέση να αρθρώσει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει να επαναδιαπραγματευθεί» με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Ντέιβιτν Κάμερον έχει δεσμευθεί να οργανώσει πριν από το τέλος του 2017 δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τότε θα έχει επιδιώξει της επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων θεμάτων με την ΕΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσδιορίσει ποια θα είναι τα θέματα αυτά.
Το SNP έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, και με δεδομένο ότι η Σκωτία θα ψηφίσει υπέρ του στάτους κβο, η διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία με το ερώτημα της ανεξαρτησίας θα ήταν αναπόφευκτη.
Μιλώντας ενώπιον 3.500 συνέδρων και καταχεικροτούμενη, η Νίκολα Στέρτζον, τάχθηκε επίσης κατά μίας βρετανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
«Δεν έχουμε ανάγκη από άλλες βόμβες, αλλά από μία νέα διπλωματική πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης στη σύρραξη», είπε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/634596/h-epikefalis-toy-skotikoy-ethnikoy-kommatos-thelei-paramoni-toy-hnomenoy-vasileioy-stin-ee#ixzz3oudGZL60

Άγιος Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος


St Artemius
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρα Αρτεμίου. Ο άγιος Αρτέμιος ήταν στρατιωτικός στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Για την αρετή του και τις άλλες ικανότητες του, ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας τον ανέβασε στα ανώτατα κρατικά αξιώματα και στα 330 ο Αρτέμιος ήταν Αυγουστάλιος, δηλαδή μικρός αύγουστος και βασιλέας της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου. Όταν ο διάδοχος του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κωνστάντιος, που ήταν αρειανός, εδίωκε τον άγιο Αθανάσιο κι ήθελε να τον συλλαβει, ο άγιος Αρτέμιος διευκόλυνε τον μεγάλο πρόμαχο της Ορθοδοξίας να φύγει και να κρυφτεί στα μοναστήρια τής Αιγύπτου.
Στα 361, ύστερ’ από το θάνατο του Κωνσταντίου, στον αυτοκρατορικό θρόνο ανέβηκε ο Ιουλιανός, που ήταν ανεψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Ιουλιανός είναι ένας τραγικός άνθρωπος της ιστορίας. Ύστερ’ από πενήντα χρόνια, που η Εκκλησία ήταν ελεύθερη, ο Ιουλιανός θέλησε να ξαναφέρει πίσω την ειδωλολατρία και να διώξει τους χριστιανούς. Ήταν πρώτα χριστιανός, είχε δεχθεί το βάπτισμα και για λίγον καιρό μάλιστα ήταν στας Αθήνας συμφοιτητής με τον Άγιο Βασίλειο και τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο. Πολλές αιτίες τον έκαμαν για να πιστέψει πώς η επάνοδος στην ειδωλολατρία θα ήταν για το καλό της αυτοκρατορίας. Στην ιστορία έμεινε το όνομά του Ιουλιανός ο παραβάτης ή αποστάτης.
Ο Ιουλιανός βασίλεψε μόνο δυό ή δυόμιση χρόνια, γιατί σκοτώθηκε σε ηλικία 32 ετών στην Περσία, στον πόλεμο που άνοιξε εναντίον των Περσών. Στο λίγον καιρό της βασιλείας του πολύ ταλαιπωρήθηκε η Εκκλησία· οι ειδωλολάτρες ξαναπήραν θάρρος και μαζί με τους αιρετικούς αρχίσανε να διώκουν τους ορθοδόξους. Θύμα αυτών των διωγμών είναι και ο άγιος Αρτέμιος. Ήταν τώρα ανώτατος αξιωματούχος του κράτους στη Συρία, κι όταν είδε να διώκονται οι χριστιανοί, να αρπάζονται και να δημεύονται τα εκκλησιαστικά, παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα και δεν δίστασε να τον ελέγξει κατά πρόσωπον, για την αλλαξοπιστία του και για την περιφρόνηση της Εκκλησίας.
Αυτό ήταν αρκετό, για να εξοργισθεί ο Ιουλιανός και να διατάξει να τον βασανίσουν. Τότε ξανάρχισαν τα μαρτύρια των αρχαίων διωγμών και ο άγιος Αρτέμιος, ο ανώτατος πρώτα κρατικός αξιωματούχος, πάλεβε τώρα με την οργή του αυτοκράτορα, αφημένος στα χέρια σκληρών και απάνθρωπων δημίων. Τον έδειραν σκληρά, του ξέσκισαν το σώμα, τον πέτρωσαν κάτω από μια μεγάλη και βαριά πλάκα, που βγήκαν τα μάτια του και ξεχύθηκαν τα σπλάγχνα του και τελευταία τον αποκεφάλισαν. Έπειτα από πενήντα χρόνια, που είχαν πάψει οι διωγμοί κατά των χριστιανών, οι ειδωλολάτρες σαν και να έπαιρναν τώρα εκδίκηση κι έδειχναν όλη τους την κακία και το μίσος.
Η απόπειρα του Ιουλιανού να ξαναφέρει την ειδωλολατρία είναι η πρώτη, άλλ’ όχι και η τελευταία. Λέγεται ότι, όταν ο παραβάτης τραυματισμένος βαριά στον πόλεμο, έβλεπε να πλησιάζει το τέλος του, πήρε με το χέρι, του από το αίμα του, ράντισε γύρω και είπε· «Νενίκηκας, Χριστέ. Κορέσθητι, Ναζωραίε». Και ότι βέβαια ο Χριστός νίκησε και τότε και νικά πάντα είναι γεγονός, όχι όμως ότι και χαίρει στα αίματα των διωκτών του. Η Εκκλησία διώκεται και σηκώνει το μαρτύριο για την πίστη του Χριστού κι όχι μόνο δεν χαίρει στις συμφορές των εχθρών της, αλλά και εύχεται γι’ αυτούς να ανανήψουν και να μετανοήσουν. Ο Ιησούς Χριστός ευχότανε για κείνους πού τον σταύρωσαν «Πάτερ, άφες αυτοίς,..».
Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, που έζησε την αποτυχημένη εκείνη απόπειρα του παραβάτη, σε δυό στηλιτευτικούς λόγους του κατά του Ιουλιανού, περιγράφει την ταλαιπωρία και το διωγμό της Εκκλησίας, αλλά και χαρακτηρίζει γενικότερα το τραγικό τόλμημα της επαναφοράς της ειδωλολατρίας” «… το πειράσθαι τα χριστιανών μετατιθέναι και παρακινείν ουδέν έτερον ή την Ρωμαίων παρασαλευειν αρχήν». Δηλαδή κάθε απόπειρα εναντίον της Εκκλησίας είναι σε βάρος του κράτους. Αν αυτό ίσχυε για τότε, πολύ περισσότερο για τώρα, που οι λαοί και τα κράτη είναι πια από παράδοση χριστιανικά, κι έτσι ή αλλιώς ζούνε μέσα στην πίστη, για την οποία μαρτύρησε ο άγιος μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος. Αμήν.
(+Μητροπ. Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Λ. Ψαριανού, Εικόνες Έμψυχοι, Εκδ. Αποστ. Διακονίας σ. 138)

Αναλυτικοί πίνακες με τις μειώσεις σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Μεγάλες μειώσεις για νέους και παλαιούς συνταξιούχους αναμένεται να φέρει το νέο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ανάλογα με το Ταμείο και το ποσοστό αναπλήρωσης καθώς και την ημερομηνία αποχώρησης των εργαζόμενων θα υπολογίζονται και οι συντάξεις στις οποίες θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές με σημαντικές μειώσεις στα τελικά ποσά.
Σύμφωνα με τους πίνακες από την εφημερίδα οι μειώσεις θα αφορούν και παλαιούς και νέους συνταξιούχους ενώ το «ψαλίδι» θα πιάσει ακόμη και όσους παίρνουν πάνω από 700 ευρώ. «Κόλπα» με τον επανυπολογισμό θα φέρουν και νέες μειώσεις.
Στους πίνακες μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνονται τα ποσά των συντάξεων σταΑσφαλιστικά Ταμεία ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, το πότε αποχωρεί ο συνταξιούχος, αλλά και τον μισθό που λάμβανε κατά τον εργασιακό του βίο.
Για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες τα ποσά υπολογίζονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Έναν για τα χρόνια ως το 2010, ένα αναλογικό ποσό για τα χρόνια μετά το 2011 και ένα ποσό από τη βασική σύνταξη. 
Μειώσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες που βγαίνουν μετά την 1/9/2015 . Για παράδειγμα εργαζόμενος που βγαίνει σε σύνταξη με 35 έτη και μισθό 2.500 ευρώ πριν την 1/9/2015 θα έπαιρνε σύνταξη 1.500 ευρώ, ενώ τώρα και μετά την 1η Σεπτεμβρίου χάνει 50 ευρώ το μήνα.

Οι συντάξεις του Δημοσίου

Έτη
Πλήρης ως 31/8/2015
Πλήρης μετά 01/9/2015
27
 1.070
 992
29
1.209
1.115
35
1.523
1.448
37
1.589
1.567

Έτη
Μειωμένη 5 έτη ως 30/8/2015
Μειωμένη 5 έτη μετά 01.9.2015
27
 749
 625
29
846
702
30
970
727

Οι συντάξεις στο ΙΚΑ 
 

Έτη
Πριν 31/8/2015
Μετά 01/9/2015
15
 486
467
17
486
474
20
578
578

Οι συντάξεις στο ΙΚΑ

Έτη
 Μισθός
Πριν 31/8/2015
Μετά 01/9/2015
35
1.500
  1.031
954
35
 2.500
1.661
1.588

Έτη
 Μισθός
Πριν 31/8/2015
Μετά 01/9/2015
37
1.500
  1.107
1.145
37
 2.500
1.780
1.711


Οι συντάξεις στο ΟΑΕΕ

Έτη
 Πριν 31/8/2015
Μετά 01/9/2015
25
1.125
1.059
37
1.585
1.295

http://newpost.gr/ellada/493200/analytikoi-pinakes-me-tis-meiwseis-se-palaioys-kai-neoys-syntaksioyxoys

Ο χάρτης των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία

Image

Τι έχουν βομβαρδίσει οι Ρώσοι από τις 30 Σεπτεμβρίου ως και τις 16 Οκτωβρίου στη Συρία ,αποτυπωνεται στον χάρτη. Με μια ματιά μπορείτε να διαπιστώσετε ποιοι ήταν οι στόχοι στους οποίους επιτέθηκαν τα αεροσκάφη των Ρώσων και τα αποτελέσματά τους. Ο χάρτης προέρχεται από το Institute for the study of war (ISW). Το αναφέρουμε γιατί παρατηρούμε ότι η μαζικότητα των βομβαρδισμών επικεντρώνεται σε περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις οι οποίες μάχονται κατά του Άσαντ. Η Ρωσία δεν αποδέχεται ότι βομβαρδίζει κυρίως αυτούς και λιγότερο τους τζιχαντιστές, όπως την κατηγορεί η Δύση.
Το βέβαιο είναι ότι η ρωσική επέμβαση στη Συρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτή που υποτίθεται ότι έκαναν οι δυτικοί τους τελευταίους μήνες.

Επίθεση σε φάλαγγα
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,αεροσκάφη βομβάρδισαν φάλαγγα 16 οχημάτων που είχε αναχωρήσει από τη Ράκα και κατευθυνόταν προς την επαρχία Χάμα.
Το Παρατηρητήριο, 
δεν έχει προσδιορίσει την προέλευση των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν την επιδρομή.
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν διαβεβαίωσε ότι δεν ανήκαν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ι.Κ., στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες.
Απανθρακωμένα πτώματα τζιχαντιστών κείτονται στον τόπο της επιδρομής, πρόσθεσε.


onalert

Οι λεπτές ισορροπίες στην «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων



Τα Βαλκάνια, το επί αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμώνμεταξύ ευρωπαϊκής και ασιατικής ηπείρου, ονομάστηκαν «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης και ακόμη και σήμερα ο χαρακτηρισμός αυτός τα ακολουθεί. Οι αναζωπυρώσεις της έντασης στην περιοχή είναι συχνές, με τελευταία παραδείγματα το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας με αφορμή έναν... ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά και το τεταμένο κλίμα που δημιούργησε στις σχέσεις χωρών της χερσονήσου η προσφυγική κρίση που διανύουμε.
«Αν θέλετε να καταλάβετε τι είναι τα Βαλκάνια πρέπει πρώτα να μάθετε μυθολογία και ύστερα γεωγραφία ή ιστορία. Κανείς γεωγράφος δεν ξέρει που πρέπει να τοποθετηθούν τα βόρεια σύνορα της βαλκανικής χερσονήσου», έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο βιβλίο του «Οι λαοί των Βαλκανίων». Θεωρείται, πάντως, γενικώς αποδεκτό πως τη βαλκανική χερσόνησο ή τη χερσόνησο του Αίμου, όπως αλλιώς αποκαλείται, αποτελούν η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και το Κόσοβο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τη χώρα μας.
Στον κατάλογο αναφέρονται συχνά και η Ρουμανία και η Σλοβενία, που βρίσκονται τα όρια των Βαλκανίων, καθώς και ένα μικρό τμήμα της Τουρκίας (Ανατολική Θράκη). Η λέξη μπαλκάν είναι τούρκικη και σημαίνει βουνό, συγκεκριμένα, ψηλό και δασώδες βουνό.
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ταραχώδης ιστορία των εθνικά, γλωσσικά και θρησκευτικά ανομοιόμορφων Βαλκανίων μετρά αρκετούς αιώνες ζωής. Τον 19ο αιώνα, οι περισσότεροι βαλκανικοί λαοί απέκτησαν με αιματηρούς απελευθερωτικούς πολέμους την ανεξαρτησία τους από τον τουρκικό ζυγό. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα οι κάτοικοι της χερσονήσου βίωσαν δύο βαλκανικούς και δύο παγκόσμιους πολέμους, με οδυνηρές συνέπειες.
Αλλά και στα τέλη του αιώνα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατούσε η ειρήνη, στη Γιουγκοσλαβία ξεσπούσε πόλεμος, που οδήγησε στη δημιουργία έξι νέων κρατών στην περιοχή (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο). Θα ακολουθήσει αργότερα η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το οποίο έχει σήμερα αναγνωριστεί από περίπου 110 χώρες και από 23 από τα 28 μέλη της Ε.Ε.
Επιπλέον, επί πολλές δεκαετίες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα βαλκανικά κράτη ήταν ενταγμένα σε αντίπαλους συνασπισμούς, με αποτέλεσμα στις σχέσεις τους να επικρατεί κλίμα καχυποψίας. Η κατάρρευση, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, των καθεστώτων που επικρατούσαν έως τότε σε αρκετές χώρες της περιοχής προκάλεσε σοβαρή πτώση του βιοτικού επιπέδου και οδήγησε μεγάλο αριθμό κατοίκων στη μετανάστευση.
Οι ισορροπίες στην περιοχή παραμένουν ακόμη και σήμερα, 25 χρόνια αργότερα, εξαιρετικά λεπτές. Τα Βαλκάνια παραμένουν μια «βραδυφλεγής βόμβα», κάτι που κατέδειξαν άλλωστε και τα τελευταία γεγονότα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά...

Το Κόσοβο, η «Μεγάλη Αλβανία» και η ένταση με τη Σερβία

Βασικό αγκάθι στις ταραγμένες σχέσεις Αλβανίας και Σερβίας αποτελεί αναμφισβήτητα το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά και η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» που προωθούν έντονα εθνικιστικές ομάδες στη γειτονική χώρα δεν βοηθά στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Πάντως πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η αντιπαράθεση έχει βαθιές ρίζες, πρόκειται για μια κόντρα με ιστορικό υπόβαθρο αιώνων, όταν και ξεκίνησαν οι εθνικές διεκδικήσεις των δύο χωρών. Άλλοι πάλι τοποθετούν την έναρξη των τεταμένων σχέσεων στη σύσταση του αλβανικού κράτους το 1912 και την αναγνώρισή του το 1913, αλλά στην προσάρτηση του αλβανόφωνου, κατά κύριο λόγο, Κοσόβου στη Σερβία.
ΠΛΕΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΣΟΒΟ
Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών χτύπησε «κόκκινο» το 1999, όταν το Κόσοβο διεκδίκησε την ανεξαρτησία του, έχοντας τη στήριξη της Αλβανίας. Μέχρι τότε η περιοχή αποτελούσε περιοχή της Γιουγκοσλαβίας. Οι βομβαρδισμοί, ο πόλεμος και η δράση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου ήταν τα κύρια στοιχεία των ετών που ακολούθησαν. Το 2008, το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του, μια κίνηση που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη Σερβία, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για προσέγγιση των δύο πλευρών.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, η ένταση μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας αναζωπυρώθηκε εκ νέουστη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών στο Βελιγράδι, όταν ένα drone με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» έκανε την εμφάνισή του στη γήπεδο, πυροδοτώντας βίαιες αντιδράσεις. Μια νέα διπλωματική κρίση αναδύθηκε, μετά το -φαινομενικά τουλάχιστον- ήρεμο διάστημα των τελευταίων ετών.
ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
Το όνειρο των Αλβανών εθνικιστών, που έρχονται τελευταία ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, αποτελεί μια Αλβανία που περιλαμβάνει τη χώρα στα σημερινά σύνορά της, το Κόσοβο, αλλά και τμήματα από τέσσερα ακόμη ανεξάρτητα βαλκανικά κράτη: Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ. Δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας Gallup που πραγματοποιήθηκε το 2010 είχε αποκαλύψει ότι το 62% των Αλβανών στην Αλβανία, το 81% αυτών στο Κόσοβο και το 52% στην ΠΓΔΜ τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας ενός «μεγάλου αλβανικού» κράτους. Λάδι στη φωτιά έριξε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σημειώνοντας πως «η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη».
Η κατάσταση μύρισε ξανά «μπαρούτι» όταν στις αρχές Οκτωβρίου το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Σερβίας στα Τίρανα για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2016 δέχτηκε επίθεση με πέτρες. Παρά την έκκληση Ράμα «να νικήσει η ευπρέπεια», Αλβανοί κυκλοφορούσαν βίντεο στο διαδίκτυο, υποσχόμενοι «κόλαση» στους σέρβους ποδοσφαιριστές. Το νέο περιστατικό οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο: Η Σερβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τον αλβανό πρέσβη στο Βελιγράδι μετά την άρνησή του να παραλάβει νότα διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στα Τίρανα.

Η ονομασία της ΠΓΔΜ

Η διαμάχη για το ζήτημα της ονομασίας προέκυψε το 1991, όταν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποσχίστηκε από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της υπό το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι ρίζες του ζητήματος του ονόματος ανάγονται στην επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο στρατάρχης Τίτο διαχώρισε από τη Σερβία την περιοχή που καλείτο μέχρι τότε Vardar Banovina, χορηγώντας της καθεστώς ομόσπονδης συνιστώσας της τότε νέας ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και μετονομάζοντάς την αρχικά σε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, στη συνέχεια, σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
pgdm
Το ζήτημα της ονομασίας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο χωρών, με την Ελλάδα να επιμένει στη θέση της: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή. Η ΠΓΔΜ, πάλι, επιμένει στο συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με το οποίο έχει αναγνωριστεί και από πλήθος κρατών.
Το 1995, η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνομολόγησαν μια Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία επέβαλε έναν δεσμευτικό «κώδικα συμπεριφοράς». Επί τη βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας τα δύο μέρη άρχισαν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το 2011, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, κρίνοντας ότι η Αθήνα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, προβάλλοντας αντίρρηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.
alexander
Μία πρόσφατη πρόκληση της ΠΓΔΜ αποτέλεσε η τοποθέτηση το 2011 του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφιππου στον Βουκεφάλα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Η κίνηση ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, με τους διεθνείς αναλυτές να προειδοποιούν ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ένα περίπου χρόνο πριν, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευε ένα άρθρο για τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την «πατρότητα» του μεγάλου στρατηλάτη, σχολιάζοντας πως, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, ο Νίκολα Γκρούεφκι αποφάσιζε να τοποθετηθούν σε ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο κέρινα ομοιώματα του Μ. Αλέξανδρου και των γονιών του.

Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τις σχέσεις Σερβίας-Κροατίας

Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, ανασύροντας στη μνήμη αρκετών την περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Έπειτα από χρόνια συμφιλίωσης, οι εύθραυστες ισορροπίες ήρθαν ξανά στο προσκήνιο εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, με τις δύο χώρες να προχωρούν στην επιβολή εμπάργκοστην εισαγωγή αγαθών και οχημάτων η μία σε βάρος της άλλης, αλλά και ιδιαίτερα σκληρών χαρακτηρισμών.
ΣΕΡΒΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Με τις μνήμες ακόμη νωπές από τη σύγκρουση της περιόδου 1991-1995 και με βάση το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων των δύο χωρών, αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου πως το μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει νέα αφορμή έντασης στις πολιτικές σχέσεις Σερβίας και Κροατίας.
Μάλιστα, μόλις τον Φεβρουάριο του 2015 πήρε τέλος μια 15ετής δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), κατηγορώντας η μία την άλλη για γενοκτονία. Η Κροατία, το 1999 προσέφυγε στο ICJ, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η Σερβία διέπραξε γενοκτονία στην πόλη Βούκοβαρ και σε άλλες περιοχές, το 1991. Η Σερβία, το 2010 κατέθεσε την αντιπροσφυγή, υποστηρίζοντας ότι εκδιώχθηκαν πάνω από 200.000 Σέρβοι από την Κροατία στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα». Το δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά πως ούτε η Κροατία ούτε η Σερβία διέπραξαν γενοκτονία η μία εναντίον της άλλης στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία για την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία.

Τα «αγκάθια» στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας

Με τα ζητήματα εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού να παραμένουν ψηλά στην πολιτική ρητορική της γείτονας χώρας, δεν είναι λίγες οι φορές που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε δυσμενή φάση και μάλιστα αρκετά πρόσφατα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ρηματική διακοίνωση, τον περασμένο Μάιο, του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ζητούσε την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα, μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια της πολιτικής που εγκαινίασε η Αλβανία το 2009, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργός Έντι Ράμα οργάνωσε και πέτυχε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας. Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητά επαναδιαπραγμάτευση. Ένα από τα ζητήματα που θέτει η αλβανική πλευρά είναι ότι τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα.
ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ
Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Έντι Ράμα, με αφορμή τις καταστροφές στον ναό στους Δρυμμάδες Χειμάρρας. Σε ερώτημα αλβανού πολίτη μέσω Twitter, αν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα επεισόδια στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, με τις οποίες καλούσε τα Τίρανα να σεβαστούν τις θρησκευτικές ελευθερίες, αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα απάντησε: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν».
Ένα άλλο ζήτημα που προκάλεσε την ενόχληση του ελληνικού ΥΠΕΞ πρόσφατα είναι η επαναφορά του θέματος της τσαμουριάς. Ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, δήλωσε «πεπεισμένος ότι όταν οι αλβανοί της τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή της Ελλάδος». «Η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων σε υψηλά αξιώματα δεν προάγει την φιλία και τη συνεργασία», ήταν η απάντηση της Ελλάδας.

Βουλγαρία και ΠΓΔΜ

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, όχι όμως και την ύπαρξη ξεχωριστού έθνους Σλαβομακεδόνων και ξεχωριστής σλαβομακεδονικής γλώσσας αφού θεωρεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ ως ομόεθνους και ομόγλωσσούς της. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ που αποδεικνύουν εθνική βουλγαρική καταγωγή μπορούν να λάβουν βουλγαρικό διαβατήριο. Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων και ηγέτης του ΒΜΡΟ-DPNME Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Οργή είχαν προκαλέσει στη Βουλγαρία το 2009 οι δηλώσεις Γκρούεφσκι να συμπεριλάβει στη «Μακεδονία» τους Έλληνες Μακεδόνες και τους λεγόμενους «Μακεδόνες του Πιρίν» της Βουλγαρίας.
Το 2013, η Βουλγαρία προειδοποίησε την ΠΓΔΜ ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της για βέτο στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν τηρηθεί η αρχή της καλής γειτονίας. Αφορμή ήταν η «συνεχιζόμενη αντιβουλγαρική υστερία» στα ΜΜΕ της χώρας.
bulgaria
Ακόμη πιο πρόσφατα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «πιθανό σχέδιο διάλυσης της ΠΓΔΜ και μοιράσματός της μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας», προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του βούλγαρου ομολόγου του Ντάνιελ Μίτοφ. Την ίδια περίπου περίοδο, η Βουλγαρία ενίσχυε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα και των γεγονότων στο Κουμάνοβο. «Περίπου 90.000 Βούλγαροι υπήκοοι με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης», είχε δηλώσει ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Η περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Είκοσι χρόνια μετά τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), που υπολογίζεται ότι προκάλεσε 100.000 θανάτους, ο διχασμός και η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις σχέσεις των τριών μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων στη χώρα (Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, Σέρβοι και Κροάτες). Το κράτος που προέκυψε με τη συμφωνία του Ντέιτον αποτελείται από δύο ξεχωριστές οντότητες, την Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία, καθώς και από την περιοχή του Μπρέτσκο (Brčko) στο βορά που τελεί υπό ειδικό καθεστώς.
saragevoΤο Σαράγεβο το 1995
Το 2014, τα διεθνή Μέσα έκαναν λόγο για την «Άνοιξη της Βοσνίας», με αφορμή τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα και προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων. Η Βοσνία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με εσωτερικές κρίσεις, ενώ η πολιτική αστάθεια αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ενταξιακή πορεία της χώρας.
Πριν από λίγες ημέρες, οι προετοιμασίες των αρχών της Σερβικής Δημοκρατίας με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το έργο των δικαστικών θεσμών σε κρατικό επίπεδο, του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προκάλεσαν την έντονη ανησυχία της Ε.Ε. Η Ένωση προειδοποίησε πως η διενέργεια του δημοψηφίσματος θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ θα υπάρξει και κίνδυνος υπονόμευσης της περαιτέρω προόδου της χώρας στην ενσωμάτωση στην Ε.Ε.

«Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε»

Τα ανήσυχα Βαλκάνια βρίσκουν διαρκώς τον τρόπο να τραβούν την προσοχή πάνω τους. Οι σκελετοί του ταραγμένου παρελθόντος της περιοχής, τα σύνορα των περισσότερων κρατών της οποίας διαμορφώθηκαν μόλις 20 χρόνια πριν, επανέρχονται στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες που επικρατούν και σήμερα στην πιο επικίνδυνη περιοχή της Ευρώπης. Τα Βαλκάνια ήταν και παραμένουν η «πυριτιδαποθήκη» της ευρωπαϊκής ηπείρου.
 
newsbeast.gr