Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ (ακαδημαϊκός, ποιήτρια) «Δεν είναι ύλη η ποίηση, είναι λίγος αέρας» «Στην ψυχρή του Μουσείου αίθουσα, την κλεμμένη, ωραία, κοιτώ μοναχή Καρυάτιδα. Το σκοτεινό γλυκύ της βλέμμα επίμονα εστραμμένο έχει στο σφριγηλό του Διονύσου σώμα (σε στάση ηδυπαθείας σμιλευμένο) που δυο βήματα μόνον απέχει» «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)»


http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=450604

Έντυπη Έκδοση 

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ (ακαδημαϊκός, ποιήτρια)

«Δεν είναι ύλη η ποίηση, είναι λίγος αέρας»

«Στην ψυχρή του Μουσείου αίθουσα, την κλεμμένη, ωραία, κοιτώ μοναχή Καρυάτιδα. Το σκοτεινό γλυκύ της βλέμμα επίμονα εστραμμένο έχει στο σφριγηλό του Διονύσου σώμα (σε στάση ηδυπαθείας σμιλευμένο) που δυο βήματα μόνον απέχει» «Βρετανικό μουσείο (Ελγίνου μάρμαρα)»
Δεν είναι ποιητικό θέμα, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποβεί, λόγω του χειρισμού των μέσων, που είτε διαθέτουμε είτε εφευρίσκουμε εκείνη την ώρα, λόγω δυσκολίας, λόγω ελλείψεως. Είμαστε σαν αυτούς που πνίγονται και πιάνουν ένα σωσίβιο
 «Να υπάρχει μια ώρα αφιερωμένη στην ποίηση, ο καθηγητής με μαθητές να διαβάζουν ποιήματα. Να γίνει πρώτα μια φιλία της ακοής με αυτό τον ήχο, αυτό το ρυθμό, αυτό είναι πριν απ' όλα» ** Ενα μπέρδεμα γίνεται πολύ μεγάλο, διότι δεν αποχωρίζεται κανείς εύκολα το εγώ του και γι' αυτό και δεν πετυχαίνουν πολύ οι σχέσεις, οι συμβιώσεις, γιατί είναι τα δύο εγώ που παντρεύονται και όχι οι δύο άνθρωποι
Το ποίημα-εισιτήριο της ποιήτριάς μας Κικής Δημουλά στην Ακαδημία Αθηνών. Η ίδια αναφέρθηκε στην ύψιστη διάκρισή της, στην Τέχνη της, στο ρόλο του πνευματικού ανθρώπου και στη διδασκαλία της ποίησης στα σχολεία μιλώντας προ ημερών σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Δίπλα της, ο ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σωτήρης Σόρογκας, ο οποίος δήλωσε «θαυμαστής της ποιήσεως της Κικής Δημουλά, απέναντι στην οποία διατηρώ και ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης και αγάπης, για όσα μου πρόσφερε και μου προσφέρει πάντοτε με την απέραντη τρυφερότητά της, που έχει ριζωμένο στον πυρήνα της το πένθος της ζωής».
Οι δύο δημιουργοί -«συλλέκτες των εγκαταλείψεων και των εγκαταλελειμμένων»- μοιράστηκαν με τους έφηβους μαθητές τούς προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις απόψεις τους για την τέχνη και την πνευματική ζωή του τόπου. Απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών, μεταξύ άλλων, τόνισαν τον εσωτερικό διάλογο μεταξύ όλων των τεχνών, το ρόλο της σπουδής και της Παιδείας, τη σημασία της ευγένειας ως ύψιστης αρετής. Για τους τόπους της σιωπής στη ζωγραφική του Σωτήρη Σόρογκα η Κική Δημουλά υπογράμμισε πως είναι «γαλιφιές εκλεκτές και εκλεπτυσμένες διπλωματίες με τις οποίες ξορκίζει τη φθορά καλοπιάνοντάς την, υμνολογώντας την με την κατανυκτική του τέχνη».
* Διδάσκεται η ποίηση;
- Εχω παρεξηγηθεί με αυτή την άποψη ότι δεν διδάσκεται, έχω βγει από την εξεταστέα ύλη για κάποια χρόνια, αλλά δεν διδάσκεται και είμαι και πολύ επιφυλακτική με το τι προσφέρει αυτό το σύστημα της δημιουργικής γραφής. Νομίζω ότι ένα χάρισμα εκδηλώνεται ανώριμο, όπως είναι φυσικό, μόλις πρωτοεμφανίζεται, όπως ένα βρέφος, και μετά, με την άσκηση, ωριμάζει ή δεν ωριμάζει ποτέ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να σας διδάξει κανείς τον τρόπο της ποίησης, τον τρόπο της ζωγραφικής, αυτή την καλή εύστοχη χρήση της γλώσσας. Είναι θέμα γλώσσας η ποίηση, σε μένα τουλάχιστον οι λέξεις γράφουν ένα ποίημα, αυτές μου το ψιθυρίζουν και πολύ λιγότερο η ιδέα. Είχα πει να μην εξετάζεται η ποίηση ως ύλη που τη δίδαξαν, δεν είναι ύλη η ποίηση, είναι λίγος αέρας. Είπα, να υπάρχει μια ώρα αφιερωμένη στην ποίηση, ο καθηγητής με μαθητές να διαβάζουν ποιήματα. Να γίνει πρώτα μια φιλία της ακοής με αυτό τον ήχο, αυτό το ρυθμό, αυτό είναι πριν απ' όλα. Δεν είναι εξοικειωμένος ένας άνθρωπος να ακούει ποίημα και μάλιστα σήμερα άρρυθμο, παρά μόνον εσωτερικά. Δεν είναι ο Παλαμάς που αποτυπώνεται.
* Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το «Δημόσιο Καιρό»;
- Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο, δεν υπήρχε, ζορίστηκα πολύ. Είχα τη μεγάλη αγωνία επειδή δεν νομίζω ότι θα ξαναεπιχειρήσω τέτοιο πράγμα, και εγώ η ίδια έχω μια δυσαρέσκεια μαζί του. Το γιατί δεν το ξέρω, είμαι λίγο δυσαρεστημένη μαζί του. Δεν υπάρχει έμπνευση, υπάρχει έλλειψη εμπνεύσεως που σε κάνει να γράψεις. Το θέμα είναι αυτή η συνεχής αναζήτηση του ερεθίσματος. Αν μια μέρα είναι βροχερή μπορεί να είναι κατάλληλη για να γράψεις, αλλά εγώ θα προτιμήσω να πάω έναν περίπατο, ο οποίος ενδεχομένως να αποδώσει έπειτα από τρία χρόνια σε ποίηση. Είναι λίγο μυστήρια αυτή η ιστορία, όλη η Τέχνη είναι μυστήριο, θελκτικό μυστήριο.
* Λέτε «τώρα θα γράψω»;
- Μπορεί να βλέπω κάτι που να έχει την τάση να με εμπνεύσει, αλλά δεν έχω την όρεξη να κουραστώ. Πρέπει να συμπέσει η διάθεσή μου να γράψω με το ερέθισμα. Δεν είναι σύνηθες αυτό. Δεν υπάρχει έμπευση, νομίζω ότι υπάρχει μια κατάλληλη διάθεση «αχ! να μπορούσα να γράψω». Εμπνευση δεν υπάρχει, διότι και ο θάνατος στο κάτω κάτω της γραφής, τον οποίο αναφέρω και παρεξηγούμαι πολύ, δεν είναι ένα θέμα που εμπνέει. Απλώς εκμεταλλευόμαστε κάποιες ανησυχίες που έχουμε, είτε έχουν πάρει μορφή είτε δεν έχουν πάρει. Ο θάνατος που κυριαρχεί σε αυτό το βιβλίο είναι τρόμος μου. Δεύτερον, είναι έρωτας μεγάλος για τη ζωή. Τρίτον, πουλάω και λίγη παλικαριά σε αυτόν, μολών λαβέ, κάπως έτσι, ξερό.
Εκδηλος ο ενθουσιασμός των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα,  που υποδέχτηκαν την Κική Δημουλά  μαζί με τους δασκάλους τους.  Αριστερά, ο ζωγράφος Σ. ΣόρογκαςΕκδηλος ο ενθουσιασμός των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, που υποδέχτηκαν την Κική Δημουλά μαζί με τους δασκάλους τους. Αριστερά, ο ζωγράφος Σ. Σόρογκας* Σε τι θέματα αφιερώνεται η ποίησή σας;
- Αν είναι ο έρωτας; Αν είναι ο θάνατος; Η ποίηση δεν είναι το θέμα, είναι ο τρόπος. Αυτό που πρέπει να σχολιάζεται είναι αυτό, εάν πέτυχε, εάν είναι ένας τρόπος που σχηματίζει ποίημα ή όχι. Το θέμα γίνεται ποιητικό εάν ο τρόπος είναι επιτυχημένος, μπορεί να είναι και για ένα σκουπίδι. Επίσης δεν είναι ποιητικό θέμα, αλλά μπορεί κάλλιστα να αποβεί, λόγω του χειρισμού των μέσων, που είτε διαθέτουμε είτε εφευρίσκουμε εκείνη την ώρα, λόγω δυσκολίας, λόγω ελλείψεως. Είμαστε σαν αυτούς που πνίγονται και πιάνουν ένα σωσίβιο.
* Σε ποια ηλικία γράψατε το πρώτο σας ποίημα;
- Ημουν «έμβρυο» 17 ετών, έμβρυο λέγεται αυτό.
* Τα μηνύματα της ποίησής σας;
- Δεν έχω μηνύματα στην ποίηση. Δεν έχω το μήνυμα της πατρίδας παρά μόνο μέσω του ότι υμνώ ένα τοπίο. Τόσο αφαιρετικά, δε λέω ω! πατρίδα εγώ. Δεν είμαι Παλαμάς, δεν είμαι Σολωμός, είμαι ένας πεζός, πεζότατος άνθρωπος, και όταν είναι φθινόπωρο λέω α! τι ωραία λέξη ελληνική το φθινόπωρο. Αυτό είναι το μήνυμα της γλώσσας της ελληνικής που περνάω. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο οι άνθρωποι όσο είναι πάνω στη γη να βασανίζονται. Για να συνεχίζεται από καταβολής κόσμου μια τυραννία περίεργη, πάει να πει πως είναι μέσα στον κανόνα και την προϋπόθεση της ζωής, αυτό είναι το μήνυμά μου.
* Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την ποίηση «επαγγελματικά»;
- Το «επαγγελματικά», αγάπη μου, από πού προκύπτει; Δεν είναι επάγγελμα η ποίηση, δεν δηλώνω επάγγελμα ποιήτρια, δούλεψα στην τράπεζα, το επάγγελμά μου ήταν αυτό. Αλλο τώρα εάν έχει κάποια απήχηση και γίνεται μεγάλη κυκλοφορία στο θέμα, είναι μια τάση και μόνο, δεν τη διαλέγουμε εμείς αυτή τη ροπή, την πεζογραφία ή την ποίηση, εκείνη διαλέγει εμάς. Είναι θέμα της ιδιοσυγκρασίας μας.
* Περιμένατε να γίνετε ακαδημαϊκός;
- Καθόλου δεν το περίμενα, θα πω και μια αλήθεια. Δεν το ήθελα από σεβασμό, γιατί εγώ εκεί μέσα είμαι με ξεχωριστά πνεύματα, είναι όλοι επιστήμονες. Εγώ είμαι ένα διακοσμητικό στοιχείο που ενεργεί μόνο στην περίοδο που δίνουμε τα λογοτεχνικά βραβεία, το Ιδρυμα Ουράνη και η Ακαδημία. Περνάω πολύ μεγάλες ενοχές όταν κάθομαι μέσα σε αυτόν το χώρο, αλλά με ήθελε πάρα πολύ εξ αιτίας ενός ποιήματος μόνο, μόνον, ο αείμνηστος Νικόλαος Ματσανιώτης, για το ποίημα για το Βρετανικό μουσείο, για τα ελγίνεια μάρμαρα. Επειδή είχα γράψει αυτό, ήθελε να πάω στην Ακαδημία. Ψηφίστηκα και πήγα. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέσα σε ένα πολύ διαφορετικό και πολύ ανώτερό σου επίπεδο.
* Πώς συνυπάρχει μέσα σας ο δημόσιος υπάλληλος και ο ποιητής;
- Αριστα μπορούν, και μάλιστα αυτό το αταίριαστο δεν ξέρετε πόσο βοηθάει. Πώς δραπετεύεις από το ένα για να πας στο άλλο. Μπορούν κάλλιστα, τα καλά μου ποιήματα τα έγραψα όταν ήμουν στην τράπεζα και δούλευα. Και αγανακτούσα που ήμουνα υπάλληλος. Την ώρα της διαδρομής από Παγκράτι - Κυψέλη μέσα στο τραμ όλο και κάτι σκεφτόμουν. Δεν θέλει και πολύ βελούδο η ποίηση, ούτε συνεχώς γίνεται αυτή η δουλειά.
* Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα δεκαεφτάχρονο παιδί;
- Να γράψει ό,τι έχει διάθεση, ξέρω ότι όλοι οι νέοι γράφουν ποιήματα. Λαβαίνω κάπου 15 ποιητικές συλλογές νέων την ημέρα, οι οποίες έχουν τη μοίρα να μένουν αδιάβαστες διότι δεν επαρκώ. Εξ άλλου από το πρώτο ποίημα καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, εάν έχεις φάει τα ψωμιά σου επάνω σε αυτή την τέχνη. Ολοι οι νέοι γράφουν ποιήματα. Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος; Μάλλον θέλουμε ως νέοι να ξεφορτωθούμε τον εαυτό μας, μας πιέζει, μας δημιουργεί πολλά προβλήματα και θέλουμε να τον ξεφορτωθούμε όσο και αν ένα από τα προβλήματα του εαυτού μας είναι και η αναζήτηση του άλλου, του συντρόφου. Ενα μπέρδεμα γίνεται πολύ μεγάλο, διότι δεν αποχωρίζεται κανείς εύκολα το εγώ του και γι' αυτό και δεν πετυχαίνουν πολύ οι σχέσεις, οι συμβιώσεις, γιατί είναι τα δύο εγώ που παντρεύονται και όχι οι δύο άνθρωποι. Μη βιάζεστε, εάν κάτι κάνετε, βάλτε το στο συρτάρι σας, θα το δείτε έπειτα από ένα χρόνο. Εγώ απέσυρα, δεν κυκλοφορούν τα πρώτα ποιήματα, τα έβγαλε ένας θείος μου, δεν κυκλοφορούν, ήταν κωμωδία. Μη βιάζεστε, θα τα ξανακοιτάξετε, όχι αμέσως, έπειτα από τρεις μήνες, έπειτα από ένα χρόνο, θα δείτε πόσο δεν θα σας αρέσουν.
* Τι ρόλο έχει παίξει ο Θεός στο έργο σας;
- Είμαι λίγο ασταθής απέναντί του. Μια φαίνεται να με έχει ξεχάσει, δεν ξέρω, έχω μια καλή σχέση μαζί του αλλά δεν του δίνω και πολύ θάρρος. Δεν είμαι ασεβής, είμαι ακριβώς τόσο ευσεβής όσο μπορεί κανείς να είναι προς κάτι που δεν είδε και δεν άγγιξε. Εγώ πρέπει να ελπίζω, είμαι λίγο σαν τον Θωμά. Εχω ανάγκη παρ' όλο που υποτίθεται ότι εξαρτώμαι από τη φαντασία - εάν δεν πατάω στη γη, δεν πετάω.
* Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή του ανθρώπου;
- Η ευγένεια, αυτή έχει μέσα πολλές άλλες. Πάρα πολλές, και την Τέχνη, έχει μέσα όλες τις αρετές. Αν υλοποιούνταν οι σχέσεις μας μέσω ευγενείας, δεν θα υπήρχαν συγκρούσεις και δυστυχία.

O Μάκης Βορίδης πήρε το δαχτυλίδι από τον Αντώνη Σαμαρά; Πηγή: O Μάκης Βορίδης πήρε το δαχτυλίδι από τον Αντώνη Σαμαρά;

Οργιάζουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις μετά την κίνηση του πρωθυπουργού να ορίσει τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη να εισηγηθεί αντ'αυτού σήμερα στη βουλή την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στο Μιλάνο για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ με θέμα την ανεργία των νέων και όρισε να μιλήσει στη θέση του ο Μάκης Βορίδης και να ανοίξει τη συζήτηση στη βουλή.
Τον ρόλο αυτό θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο πρώτος τη τάξει υπουργός που είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επιλογή, ωστόσο, του Μάκη Βορίδη να αναλάβει τον κρίσιμο αυτό ρόλο σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, άνοιξε το δρόμο για σενάρια που έκαναν λόγο για «δαχτυλίδι διαδοχής» που υποτίθεται ότι πήρε ο υπουργός Υγείας πριν την ώρα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην είδηση αποκαλώντας τον Μάκη Βορίδη «ακροδεξιό κέρας» της κυβέρνησης ενώ η εφημερίδα του κόμματος, Αυγή, έφτασε στο σημείο να αφιερώσει το χθεσινό πρωτοσέλιδό της στο ζήτημα, με τίτλο «Κυβέρνηση Βορίδη;» και να γράψει:

«Σε μια καινοφανή κίνηση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, που αποτυπώνει αδρά την κατάσταση αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προχώρησε ο Αντ. Σαμαράς ορίζοντας τον Μ. Βορίδη να εισηγηθεί αντ' αυτού αύριο στη Βουλή την πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Η άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη της πρότασης και να λάβει τη συνταγματικά οφειλόμενη απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαρτυρά την ένδεια των επιχειρημάτων και τον φόβο απογύμνωσης της εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι την εισήγηση δεν αναλαμβάνει, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που σηματοδοτεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο πρώτος τη τάξει υπουργός αντανακλά τις εσωτερικές διεργασίες στη Ν.Δ. και πιθανότατα μας δίνει μια "σκηνή από το μέλλον" της συντηρητικής παράταξης».
Eκτός μάχης ο Αδωνις Γεωργιάδης
Αίσθηση προκάλεσε ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αφαίρεσε για τρεις ημέρες από τον Αδωνι Γεωργιάδη την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και την έδωσε στον αντιπρόεδρο της βουλής Τάσο Νεράτζη, ώστε να υπερασπιστεί τα «χρώματα» της ΝΔ στην μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση και στήριξε την επιλογή του κ. Βορίδη ως εισηγητή της κυβέρνησης στη διαδικασία. Οι δύο άνδρες είναι στενοί φίλοι και δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα στηρίξει τον κ. Βορίδη όταν έρθει η ώρα της διαδοχής.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε πως αν πρωταγωνιστούσαν και οι δύο στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης η Βουλή θα μετατρεπόταν σε πεδίο μάχης, αφού δεν φείδονται υψηλών τόνων και προβοκάτσιας προκειμένου να συντρίψουν τον αντίπαλο.

Ο διάδοχος του Σαμαρά

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν, έτσι, κάπως πρόωρα. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο υπουργός υγείας έχει πολιτικές βλέψεις για την διαδοχή στην ηγεσία και είναι γεγονός ότι προετοιμάζει πολιτικά το προφίλ του για να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ όταν έρθει η στιγμή.
Δεν αποτελεί επίσης μυστικό ότι στο παρασκήνιο της ΝΔ μαίνεται από τώρα ένα υπόγειος πόλεμος διαδοχής ο οποίος έχει τρεις πόλους:
  • Ενας πόλος γύρω από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιθυμεί τη στροφή της ΝΔ προς πιο «δεξιές» πολιτικές με στόχο να αποσπάσει το εκλογικό σώμα από τη Χρυσή Αυγή.
  • Ενας πόλος γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρεσβεύει ότι η ΝΔ πρέπει να στραφεί προς τον μεσαίο χώρο, ο οποίος απογοητευμένος από τις πολιτικές της κυβέρνησης έχει στραφεί σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Ενας πόλος γύρω από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος επικαλείται το όνομα του «καραμανλισμού» της παράταξης, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και αναμένει την ώρα να ξεδιπλώσει την τακτική της κεντροδεξιάς και φιλοευρωπαϊκής πορείας του κόμματος.



Πηγή: O Μάκης Βορίδης πήρε το δαχτυλίδι από τον Αντώνη Σαμαρά; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/173245#ixzz3FXsp2Koc

Τραγωδία στην Εγνατία: Τα φρένα, η σήμανση και ο οδηγός- Διχασμένοι οι ειδικοί Πηγή: Τραγωδία στην Εγνατία: Τα φρένα, η σήμανση και ο οδηγός- Διχασμένοι οι ειδικοί

Μια ημέρα έχει περάσει από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Βέροιας με θύματα πέντε ανθρώπους και τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν αρκετά. Ολοι ψάχνουν να διαλευκάνουν τα αίτια της φονικής καραμπόλας με τις ευθύνες να καταλογίζονται τόσο στον οδηγό όσο και στην ανάδοχο εταιρεία των έργων και την αστυνομία.
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της αυτοψίας
Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η πρώτη εκτίμηση του πραγματογνώμονα φέρεται να οδηγεί στο συμπέρασμα πως η νταλίκα είχε πρόβλημα με τα φρένα, κάτι που επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζει ο 39χρονος οδηγός από την πρώτη στιγμή.
Ο εμπειρογνώμονας φέρεται να έφθασε στο σημείο της τραγωδίας αρκετά νωρίς και διαπίστωσε πως υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις για σημαντικό πρόβλημα στα φρένα της νταλίκας, ωστόσο, αυτό παραμένει μια άτυπη εκτίμηση και αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα, να εξεταστεί το όχημα και να δοθεί επίσημα απάντηση.
Ωστόσο, ο 39χρονος οδηγός κατά την κατάθεσή του έχει δηλώσει πως αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα φρένα για περίπου 23 χιλιόμετρα και πως προσπάθησε να σταματήσει το όχημα μηχανικά (το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμετώπιζε προβλήματα) κάτι που δεν κατάφερε.
Η διαφορετική άποψη
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο τον οδηγό για λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης.
Χαρακτηριστικά ο πραγματογνώμονας τροχαίων δυστυχημάτων, Παναγιώτης Σταμίρης, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι ο οδηγός είχε το χρόνο να μειώσει ταχύτητα.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο οδηγός να μην έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στις ενδείξεις για έργα και όταν βρέθηκε μπροστά στην ουρά των οχημάτων ήταν ήδη αργά.
Από την Τροχαία Βέροιας, πάντως, εξετάζονται και άλλες πιθανότητες, όπως να κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι ο οδηγός και για αυτόν τον λόγο να μην πρόλαβε να αντιδράσει.
Τα προβλήματα τη σήμανσης και η απάντηση της Εγνατίας Οδού
Πάντως, ήδη από το πρωί της Κυριακής αρκετοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για ευθύνες της αναδόχου και για ελλείψεις στη σήμανση του έργου.
Δεν ήταν λίγοι και οι οδηγοί που βρέθηκαν στο συμβάν οι οποίοι έκαναν λόγο για ελλιπή σηματοδότηση επικρίνοντας τόσο την εταιρεία όσο και την τροχαία.
Συγκεκριμένα αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος η εταιρεία σημειώνει ότι «διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΛ.ΑΣ., με τις οποίες υπάρχει συνεχής συνεργασία για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για τις εργασίες που εκτελούνταν από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε υπήρχε απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας.
Τέλος αφήνει αιχμές για τα όσα υποστήριξε ο οδηγός -περί φρένων-, αλλά και για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν -αποκοιμήθηκε στο τιμόνι, δεν υπάκουσε στη σήμανση- αναφέροντας «είναι απαραίτητο όλοι οι οδηγοί να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα».


Πηγή: Τραγωδία στην Εγνατία: Τα φρένα, η σήμανση και ο οδηγός- Διχασμένοι οι ειδικοί | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/173088#ixzz3FXsExCOt

ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ «ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ» ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΟΛΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ Μοιραία η 13η βολή Διερευνώνται τα αίτια

Σε τραγωδία εξελίχθηκαν οι προγραμματισμένες βολές με βαρέα όπλα στον Βόλο. Δύο μόνιμοι επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους όταν χθες το μεσημέρι στη μία και μισή εξερράγη όλμος, ενώ και ένας υπολοχαγός τραυματίστηκε σοβαρά.
Η μοίρα έπαιξε θανάσιμο παιχνίδι στον 19χρονο πεζοναύτη Φώτη Ανδρικόπουλο, που επρόκειτο να λάβει απολυτήριο από το στρατό σε λίγες ημέρες. Δεν δέχθηκε να λάβει την άδεια απολύσεως και, όπως μετέφερε ο διοικητής λοχαγός του στον υφυπουργό Γ. Λαμπρόπουλο, ο ίδιος προτίμησε να μετέχει πρώτα στις βολές και μετά να φύγει. Αφησε την τελευταία του πνοή στο πεδίο βολής στις Γλαφυρές, όπως και οι δύο επαγγελματίες οπλίτες, που έφεραν βαθμό λοχία: Ο 33χρονος Γ. Ορφανίδης και ο 34χρονος Αν. Μεζάλας.
Σοβαρά τραυματίστηκε και ένας 30χρονος υπολοχαγός, που υποβλήθηκε σε τρίωρη επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου. Οι γιατροί αφαίρεσαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ένα θραύσμα μήκους περί τα τρία εκατοστά και διαπίστωσαν ότι δεν προκλήθηκαν βλάβες σε ζωτικά όργανα. Χθες βράδυ έλεγαν ότι η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Στο νοσοκομείο μετέβησαν ο υφυπουργός Γ. Λαμπρόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χρ. Μανωλάς, ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.
Φ. Ανδρικόπουλος, 19 ετώνΦ. Ανδρικόπουλος, 19 ετώνΟ ίδιος είχε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και φέρεται να είπε ότι διερράγη ο σωλήνας του όλμου. Με βάση αυτό το στοιχείο ξεκίνησαν οι έρευνες για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Λάρισας και διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση από τις στρατιωτικές αρχές.
Οι βολές με όλμους των 81 χιλιοστών ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό. Η μοιραία βολή ήταν η 13η στη σειρά.
Αν. Μεζάλας,  34 ετώνΑν. Μεζάλας, 34 ετώνΣύμφωνα με τον υφυπουργό Γ. Λαμπρόπουλο, οι όλμοι είναι κατασκευής της ΕΒΟ (που πλέον είναι τα κρατικά ΕΑΣ) και παρελήφθησαν από το στρατό το 1995. Σύμφωνα με το στρατό, ήταν σε επιχειρησιακή κατάσταση, η προγραμματισμένη συντήρηση γινόταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες βολές από επίστρατους. Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, που μετέβη επί τόπου στο πεδίο βολής, διαβεβαίωσε ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα είχαν τηρηθεί κατά γράμμα. Το τι έφταιξε, παραμένει άγνωστο.
«Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος» πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας.
Γ. Ορφανίδης,  33 ετώνΓ. Ορφανίδης, 33 ετώνΤην οδύνη και τη συντριβή του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κήρυξε τριήμερο πένθος και έκανε λόγο για πρωτόγνωρο δυστύχημα. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως και εμείς. Διερευνώνται τα αίτια γιατί αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη», σημείωσε ο Δημ. Αβραμόπουλος και τόνισε: «Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον που δεν εκτελείται μονάχα την ώρα που σε χρειάζεται η πατρίδα αλλά και αυτές τις στιγμές που τα παλικάρια μας εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμα. Τους αποδίδουμε πέραν από το σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί».
«Χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος. Η συμπαράσταση της Πολιτείας στο πλευρό των οικογενειών τους θα είναι αμέριστη», δήλωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος.
«Βαθιά οδύνη» εξέφρασε ο Γ. Βαρεμένος, συντονιστής της ΕΕΚΕ Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτές τις στιγμές του ανείπωτου πόνου, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους ας δεχθούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στο δράμα που ζουν. Οι αρμόδιοι οφείλουν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία» υπογράμμισε. ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν, επίσης, θλίψη και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Αυτοί είναι οι 10 ήρωες Κούρδοι που δολοφονήθηκαν στην Τουρκία

http://www.tribune.gr/world/news/article/78653/afti-ine-10-iroes-kourdi-pou-dolofonithikan-stin-tourkia.html

Το πρακτορείο DIHA έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα των 10 Κούρδων, που δολοφονήθηκαν σήμερα από τους από τις τούρκικες δυνάμεις κατοχής στο Κουρδιστάν αλλά το φρικτό είναι ότι κάποιους από αυτούς τους δολοφόνησαν οι Τούρκοι τζιχαντιστές, που φώναζαν «Ζήτω το «Ισλαμικό Κράτος«.
Οι κυνηγημένοι από το Ισλαμικό Κράτος Κούρδοι, που βλέπουν τους ομοεθνείς του στην Συρία και το Ιράκ να δολοφονούνται από τους τζιχαντιστές, έπεσαν οι ίδιοι νεκροί από τους υποστηρικτές των τζιχαντιστών στην Τουρκία.
Βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στους πολίτες της Κομπάνι.
Όμως ο Ισλαμο – Φασίστας Ερντογάν τους ήθελε νεκρούς.
Και οι δέκα νεκροί είναι ήρωες.
Από τον 16χρονο Σινά που έπεσε νεκρός στη Μαντρίν έως τον 55χρονο Χαμντί που δολοφονήθηκε στο Βαν.
Στο βίντεο που μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο καταγράφεται η δολοφονία του 22χρονου Εμρά Ντεμίρ στην Μπατμάν.
lista nekroi


siirt-1

traumatias-2

varto kurds 13

varto kurds 2
tamer dogan 1

Εμφύλιος στην Τουρκία: «Θα πατάξουμε την εξέγερση των Κούρδων»

http://www.tribune.gr/world/news/article/78704/emfilios-stin-tourkia-tha-pataxoume-tin-exegersi-ton-kourdon.html


Εμφύλιος στην Τουρκία: «Θα πατάξουμε την εξέγερση των Κούρδων»«Θα πατάξουμε τους Κούρδους που ξεσηκώθηκαν με ακόμη σκληρότερα μέτρα. Με ότι χρειαστεί» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δείχνοντας έτσι, ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες, η Τουρκία και ειδικά ο Ερντογάν έχουν αποφασίσει να βυθίσουν την χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.

Οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα ιδιαίτερα μάλιστα αφού με τις κινήσεις τους χθες κατάφεραν να έχουν το έλεγχο πολλών πόλεων στην ανατολική Τουρκία.
Σε μια ύστατη προσπάθεια η κυβέρνηση του Ερντογάν, αφού αυτός είναι και Πρόεδρος και άτυπος Πρωθυπουργός και αρχηγός του στρατού και επικεφαλής της δικαιοσύνης, έστειλε στρατό στις πόλεις Βαν, Μπατμάν, Μαντρίν και αλλού.
Δεν κατάφεραν τίποτα αφού οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και διαδήλωναν μέχρι τα ξημερώματα.
Σήμερα, μετά την δήλωση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, είναι η πιο κρίσιμη ημέρα αφού θα γίνουν και οι κηδείες των 14 ηρώων Κούρδων, που δολοφονήθηκαν από την τουρκική αστυνομία αλλά και από τους τζιχαντιστές που δρουν μέσα στην Τουρκία.


Μετά από 23 ημέρες πολιορκίας της Κομπάνι, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση

http://www.tribune.gr/politics/news/article/78730/meta-apo-23-imeres-poliorkias-tis-kompani-o-siriza-evgale-anakinosi.html

Από την παρατεταμένη αφωνία και αφασία του σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Κράτος και ιδιαίτερα με την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ η Νάντια Βαλαβάνη (και ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν τη Νάντια Βαλαβάνη στον ΣΥΡΙΖΑ και σώζουν την κατάσταση).
Η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β΄Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση ως Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις μεσαιωνικές βαρβαρότητες που διαπράττονται καθημερινά από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και στο Ιράκ κατά αμάχων, τους συστηματικούς διωγμούς των Χριστιανικών κοινοτήτων, των Κούρδων και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων από τις πατρογονικές εστίες στις οποίες διαμένουν εδώ και αιώνες.
Στο Κομπάνι σήμερα διακυβεύεται κάτι πολύ περισσότερο απ’ την υπεράσπιση μια ακόμα πόλης απ’ την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS. Διακυβεύεται αν θα χαθεί μέσα σε ένα λουτρό αίματος ή θα κρατήσει μια πόλη-πείραμα, που με την ύπαρξη της αποδεικνύει ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρξει τοπική εξουσία μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό, με ισότιμη παρουσία αντρών και γυναικών στα εκλεγμένα όργανα της και στην καθημερινή ζωή, μ’ έντονα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας.
Κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος πρέπει ν’ απαιτήσει απ’ τη διεθνή κοινότητα, ΟΗΕ και ΕΕ, αλλά κι απ’ την Τουρκία, που περιμένει τη συντριβή των μαχητών και μαχητριών του YPG απ΄τους τζιχαντιστές: Κάθε απαραίτητη βοήθεια πρέπει να δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, ώστε το Κομπάνι να κρατήσει, ώστε το Κομπάνι να μη χαθεί».
Να σημειώσουμε ότι οι υπερασπιστές, γυναίκες και άνδρες, της Κομπάνι είναι Κούρδοι αριστεροί του YPG. Η αφωνία και η αφασία του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτόν τον καιρό είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κόσμο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης που αδυνατούσε να καταλάβει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δηλώνει την αλληλεγγύη του στους αριστερούς Κούρδους αντάρτες, ενώ στο παρελθόν έχει κινητοποιηθεί υπέρ οργανώσεων όπως η Χαμάς, οι οποίες ανήκουν στον ισλαμοφασιστικό χώρο.
Η καθυστερημένη, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη «σώζει» προς το παρόν τον ΣΥΡΙΖΑ από σκληρότερη κριτική και φανερώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σοβαρό έλλειμμα στο να αντιλαμβάνεται, να κατανοεί και να επεξεργάζεται τις διεθνείς και γεωπολιτικές εξελίξεις…

Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία – Οι Τούρκοι σκοτώνουν Κούρδους!

http://orthodoxathemata.blogspot.gr/2014/10/blog-post_63.html#more


Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία – Οι Τούρκοι σκοτώνουν Κούρδους! (φωτογραφίες)-¨Ανοιξε το Κουρδικό ζήτημα.Η δημιουργία ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ εντός της Τουρκίας ΣΗΜΕΙΟ για την ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ!

Οι διαδηλώσεις την Τρίτη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στην κυβέρνηση της Τουρκίας που υποστηρίζει τουςτζιχαντιστές, έχουν αρχίσει πλέον και παίρνουν διαστάσεις κανονικής εξέγερσης των Κούρδων ενάντια στην τουρκική κατοχή.Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία – Οι Τούρκοι σκοτώνουν Κούρδους! (φωτογραφίες)
Οι Κούρδοι επίσης διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, την οποία προσπαθεί να καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές στην νοτιοανατολική Τουρκία (Ανατολία – τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) αλλά και στην Κωνσταντινούπολη συγκρούονται με την αστυνομία του τουρκικού κράτους, με τον στρατό αλλά και με παρακρατικές συμμορίες ριζοσπαστών ισλαμιστών (Κούρδων και Τούρκων), οι οποίοι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος και είναι εκείνοι που τροφοδοτούν την ISIS με Τούρκους μαχητές, με τις ευλογίες φυσικά του Ερντογάν.
Ήδη οι Κούρδοι θρηνούν και τον πρώτο νεκρό τους, τον 25χρονο Χακάν Μπασκούρ στην πόλη Βαρτό στην ανατολική Τουρκία, πόλη προπύργιο του PKK, που σκοτώθηκε από τον στρατό. Βαριά τραυματισμένοι είναι και χαροπαλεύουν ο δικηγόρος Ταμέρ Ντογάν που χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη και ο 17χρονος Ουμούτ Μποζκούρτ μετά από επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς.


Εντύπωση προκαλεί που ενώ στην Τουρκία συμβαίνει μια πρωτοφανής εξέγερση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κανένα Μέσο ή διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μεταδίδει τίποτα. Στην Ελλάδα από το βράδυ της Δευτέρας το μοναδικό Μέσο που ενημερώνει είναι το tribune.gr, ενώ και εμείς την πληροφόρησή μας την αντλούμε αποκλειστικά από κουρδικές ειδησεογραφικές πηγές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολουθεί το όνομα της κάθε πόλης και μετά φωτογραφίες από τα εκτεταμένα επεισόδια.

Diyarbakır

Diyarbakır
Diyarbakır-2
Diyarbakır-3

Wan

WAN-1
wad

Nisebîn

Nisebin-1
Nisebin-2

Batman

batman
Σημειώνουμε στους αναγνώστες μας ότι αυτές οι εικόνες είναι απλώς ενδεικτικές. Στο twitter -σε αντίθεση με τα Μέσα που δεν μεταδίδουν τίποτα- οι ειδήσεις πέφτουν βροχή. 

Για αυτό και προσθέτουμε στη συνέχεια widget μέσω twitter για να παρακολουθήσετε τη συνεχή ροή των ειδήσεων από την εξέγερση των Κούρδων της Τουρκίας:      http://www.tribune.gr/world/news/article/78438/kourdi-kene-tin-tourkia-tourki-skotonoun-kourdous-fotografies.html         

Γιούχα στον Βενιζέλο

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=450835

Στη θέα της άφιξης του Ευ. Βενιζέλου, χθες κατά την τελετή αποδεξαμενισμού του υποβρυχίου «Πιπίνος», βγήκε ένα αυθόρμητο -αν και χλιαρό- γιουχάισμα από τους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Συμπτωματικώς, εκείνη την ώρα ερχόταν και ο Π. Παναγιωτόπουλος. Στην τελετή έδωσε το «παρών» και ο Β. Μεϊμαράκης, σήμερα πρόεδρος της Βουλής, επί των ημερών του οποίου βγήκε στη δημοσιότητα ότι «γέρνει» το πρώτο υποβρύχιο, ο «Παπανικολής». Χθες, πάντως, όλοι έπλεκαν το εγκώμιο στο «υπερσύγχρονο υποβρύχιο», που διαθέτει η χώρα.
Πάντως, όταν ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον έτερο της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, επί των ημερών του οποίου περιήλθαν τα υποβρύχια στο Δημόσιο, ακούστηκαν και πάλι -έστω και χαμηλόφωνα- σκωπτικά σχόλια. Αλλωστε, η Ν.Δ. τότε έβγαζε αφρούς για το νόμο Βενιζέλου. Πάντως, έκδηλη ήταν η αγωνία των εργαζομένων εάν θα συνεχιστούν οι εργασίες και μετά τη χθεσινή φιέστα. Θα τα φτιάξουμε και τα άλλα -είναι άλλα δύο- τους διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χαλαρά με κάποιους που τον πλησίασαν. Στην επίσημη ομιλία του, μίλησε και για επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς θα πραγματοποιηθεί.

Αιματηρές διαδηλώσεις στην Τουρκία μετά την κατάληψη του Κομπανί από τους τζιχαντιστές - Δεκατέσσερις οι νεκροί Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε έξι επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας - Στρατός στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=638709

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία κατά της κατάληψης της κουρδικής πόλης Κομπανί της Συρίας. 
Ανησυχία επικρατεί στην Αγκυρα, υπό το φόβο να περάσει η σπίθα του πολέμου στη Συρία τα σύνορα της Τουρκίας.

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες. 

Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης σε έξι νοτιοανατολικές επαρχίες -Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Μάρντιν, Μους, Μπάτμαν και Σίιρτ- με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, στρατιωτικές δυνάμεις κατέβηκαν στους δρόμους για να καταστείλουν τους εξαγριωμένους διαδηλωτές. Κατά τις συγκρούσεις στην πόλη έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σποραδικά πυρά ακούγονταν από διάφορες συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι διαδηλωτές, μέλη του ΡΚΚ, κατέστρεψαν μεταξύ άλλων άλλων και την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρισκόταν στην φοιτητική εστία της πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερο συμβολισμό όσον αφορά την προσβολή του κύρους του τουρκικού κράτους.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης Μπάτμαν.

Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί. Μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην πρωτεύουσα, Αγκυρα. Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς τα γραφείς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όταν η Αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Σκηνικό βίαιων συγκρούσεων αποτέλεσε η επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου, όπου στις συγκρούσεις με την Αστυνομία κατεγράφη ο πρώτος νεκρός της ημέρας. Πρόκειται για έναν 25χρονο διαδηλωτή. ς και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπανί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει». Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

K.K.E: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών περί συμμετοχής της Ελλάδας στη λεγομένη «Διεθνή Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους»

http://www.kke.gr/diethnh/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_thn_anakoinosh_toy_yp_eksoterikon_peri_symmetoxhs_ths_elladas_sth_legomenh_diethnh_symmaxia_kata_toy_islamikoy_kratoys_?morf=1&tab=1

Η ανακοίνωση της συμμετοχής της Ελλάδας στη λεγόμενη διεθνή συμμαχία κατά του «Ισλαμικού κράτους», με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις, είναι επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Το «Ισλαμικό Κράτος» και οι λεγόμενοι «τζιχαντιστές» αποτελούνται από δυνάμεις οι οποίες στηρίχτηκαν και εξοπλίστηκαν από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη και αλλού και σήμερα αξιοποιούνται ως πρόσχημα νέων επεμβάσεων και πολέμων.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που όχι μόνο δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά επιπλέον τον εκθέτουν στον κίνδυνο νέων περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμη και ενός πιο  γενικευμένου πολέμου.
Ο ελληνικός λαός και η νεολαία χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους οργανισμούς που αιματοκυλούν τους λαούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η ΑΓΚΥΡΑ "ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ" ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ - ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Οι Κούρδοι πήραν τα όπλα και καταλαμβάνουν πόλεις στην Τουρκία - Πυρπόλησαν το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ (upd) (φωτο)


http://www.defencenet.gr/defence/item/οι-κούρδοι-πήραν-τα-όπλα-και-καταλαμβάνουν-πόλεις-στην-τουρκία-πυρπόλησαν-το-άγαλμα-του-κεμάλ

Οι Κούρδοι βάζουν «φωτιά» στην Τουρκία και αρχίζουν με τα όπλα στα χέρια να «κατακτούν» την μία πόλη μετά την άλλη βάζοντας φωτιά ακόμη και στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη Βαν. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ενισχύσει τις δυνάμεις της και κατεβάζει ακόμη και το Στρατό στους δρόμους προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που έχουν πάρει ανεξέλεγκτη πλέον μορφή.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναβάθμιση του Κουρδικού αγώνα εντός της Τουρκίας μετά τις σφαγές άοπλων διαδηλωτών από την τουρκική αστυνομία. Ο αριθμός των νεκρών από τα πυρά των Τούρκων έχει φτάσει τους 14 ή και τους 15 σύμφωνα με άλλες πηγές.
Στο Ντιγιάρμπακιρ αυτή τη στιγμή διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων, ενώ σε όλες τις πόλεις οι Κούρδοι σπάνε τα γραφεία του κυβερνόντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και θεωρούν υπέυθυνο για την πτώση της πόλης Κομπάνι στα σύνορα με τη Συρία από τους τζιχαντιστές.
Ακόμη και στην πόλη Σιίρτ, την πόλη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η κατάσταση είναι έκρυθμη με σοβαρά επεισόδια να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με την οργή των Κούρδων να φουντώνει, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον σε έξι επαρχίες -ανάμεσά τους, το Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και το Μπατμάν- με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.
Οι Kούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια εμπόλεμη αντιπαράθεση η οποία είχε αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.
Δείτε πώς έχει η κατάσταση σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας:

Διχοτόμηση της Τουρκίας: Οι Κούρδοι ελευθερώνουν μία – μία τις πόλεις

Νίσιβη

Οι αστυνομικοί εκδιώχθηκαν και ελέγχουν πλήρως την πόλη. Ανέβασαν μάλιστα φωτογραφίες οπλισμένων Κούρδων πάνω σε άλογα να περιπολούν αντί των αστυνομικών δυνάμεων
 
View image on TwitterView image on Twitter

Ντιγιάρμπακιρ (η άτυπη πρωτεύουσα του Κουρδιστάν)

Όλη την ημέρα καίγονται δημόσια κτίρια και τράπεζες. Την πόλη την έλεγχαν πάντα οι Κούρδοι, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι απέδρασε από την πόλη με την γυναίκα του και όλη την οικογένειά του ο Galip Ensarioğlu, ο βουλευτής του AKP που είναι και επικεφαλής του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ. Μάλιστα οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του κόμματος

Βαν

Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως αυτή μένει στα χαρτιά. οι διαδηλωτές είναι στους δρόμους και ελέγχουν την πόλη. Εδώ οι Κούρδοι προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της Τουρκίας. Έκαψαν το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Το αντίστοιχό του σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο είναι να βγουν τα τανκς στους δρόμους.
 
View image on Twitter
 
View image on Twitter
View image on Twitter

 Κιζίλτεπε

Οι εξεγερμένοι Κούρδοι έχουν πάρει τα όπλα. Η πόλη αν δεν ελέγχεται ήδη από τους Κούρδους είναι θέμα ωρών.
 
View image on Twitter

Καγιαπινάρ

Εδώ οι διαδηλωτές έκαψαν το δημαρχείο και τώρα ελέγχουν την πόλη. Και εδώ οι διαδηλωτές έκαψαν τα κεντρικά κτίρια του κόμματος του Ερντογάν.
Σιίρτ
Στα χέρια των Κούρδων είναι και η πόλη – σύμβολο του Ερντογάν. Στην πόλη αυτή απήγγειλε το ποίημα και φυλακίστηκε, εξελέγη το 2003 και έγινε Πρωθυπουργός. Απο την πόλη αυτή πιθανόν να τελειώσει και η καριέρα του. 
Η Τουρκία πλέον αρχίζει και βγάζει το Στρατό στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση κυκλοφορίας.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αιματηρές διαδηλώσεις Κούρδων κατά Ερντογάν Η τούρκικη κυβέρνηση θέλει νίκη του ISIS για να χτυπήσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση

http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=451000

Σφοδρές μάχες στο Κομπάνι

Αιματηρές διαδηλώσεις Κούρδων κατά Ερντογάν

Η τούρκικη κυβέρνηση θέλει νίκη του ISIS για να χτυπήσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση
Τελευταία ενημέρωση: 
Βίαιες διαμαρτυρίες Κούρδων σημειώθηκαν στην Τουρκία με αφορμή την πολιορκία της συριακής πόλης Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος και την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Εν τω μεταξύ ο υπό τις αμερικανικές δυνάμεις συνασπισμός πραγματοποίησε τις πλέον εκτεταμένες του επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
φωτ:AFP (από τις συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ)φωτ:AFP (από τις συγκρούσεις στο Ντιγιάρμπακιρ)Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ανέφεραν ότι τα αεροπορικά πλήγματα ήταν τα πλέον αποτελεσματικά αλλά θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα.Οι μάχες γύρω από το Κομπάνι συνεχίζονται σύμφωνα με ανταποκριτές αν και το κύμα προέλασης των τζιχαντιστών φαίνεται να έχει ανακοπεί. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 160.000 Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα προς την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις που μαίνονται για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους.

Όλες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από κούρδους. Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.
φωτό από twitter: στο Ντιγιαρμπακίρ οι Κούρδοι βγήκαν με τα όπλαφωτό από twitter: στο Ντιγιαρμπακίρ οι Κούρδοι βγήκαν με τα όπλαΟ λόγος για τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση έχει βοηθήσει ενεργά σε μια νίκη του ISIS στο Κομπάνι είναι ότι θέλει το ISIS να νικήσει την πολυεθνική αυτονομία στην περιοχή της Συρίας δίπλα στην Τουρκία, και να διαλύσει τη συμμαχία του κόυρδικου ΡΚΚ με άλλες ομάδες της δημοκρατικής αντίστασης στη Συρία και τη συμμαχία μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στηνΤουρκία.
«Αν πέσει η Κομπάνι, τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη» ήταν το μήνυμα του PKK. 
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κομπάνι. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
Παρά το γεγονός ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει. Οι κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Άγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια πολεμική κατάσταση η οποία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.
Από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη ΣυρίαΣτάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει "άμεση δράση" για να σωθεί η πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές. Η Ουάσιγκτονχαρακτήρισε "τρομακτική" τη μάχη που διεξάγεται. Ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί σήμερα το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και να ενημερωθεί για τις αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία. Το Ιράν κατήγγειλε "την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας" και κάλεσε να υποστηριχθεί η συριακή κυβέρνηση απέναντι στους "τρομοκράτες".
(Πηγή: ΒΒC, ΑΜΠΕ)