Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ο Γεωργιάδης στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους 35 δισ. ευρώ!

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για bank run σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, προκάλεσε φυγή καταθέσεων 13,3 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η οποία προκάλεσε με τη σειρά της αύξηση του ELA κατά 35 δισ. ευρώ.
Όπως λέει κι ποινικός κώδικας στο Αρθρο 191, και φυσικά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ
Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 191
1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων μεταλλικών δραχμών.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
Ο Ντράγκι ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο bank-run της Ιστορίας έγινε κατά την εκλογική περίοδο του Ιανουρίου.
mario2


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/609753/o-georgiadis-stoixise-stoys-ellines-forologoymenoys-35dis-eyro#ixzz3gjioQMvx

«Δύο Γερμανίες» εξακολουθούν να υπάρχουν, 25 χρόνια μετά την επανένωση

Από το πόσα κερδίζουν μέχρι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τα αυτοκίνητα που οδηγούν, το χάσμα ανάμεσα στους Γερμανούς στην πρώην ανατολική και τη δυτικήΓερμανία επιμένει, έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια επανένωσης, δείχνει μελέτη.
Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που δεν συμπαθούν τους άλλους, καθώς το ένα τρίτο των ανατολικογερμανών θεωρεί τους δυτικούς «αλαζόνες».
Οι συντάκτες της μελέτης, το Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, δήλωσαν ότι θα χρειαστεί άλλη μια γενιά για να μπορέσει η Γερμανία να αναπτυχθεί όλη μαζί.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας εξέπληξαν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ράινερ Κλίνγκχολτς, διευθυντής του Ινστιτούτου του Βερολίνου. «Τώρα όπως και τότε (το 1990), τα δύο μέρη της Γερμανίας είναι εντυπωσιακά διαφορετικά».
Ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν καγκελάριος την εποχή της επανένωσης, πραγμάτωσε την πολιτική ένωση, αντάλλαξε σε δυτικογερμανικά μάρκα τα ανατολικογερμανικά μάρκα και υποσχέθηκε ευημερία στα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια.
Ωστόσο διάφοροι παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξεπερασμένες οικονομικές δομές και ένας τρόπος ζωής που είχε επιβληθεί στους πολίτες από την κομμουνιστική διακυβέρνηση, εμπόδισαν την πραγματική ολοκλήρωση.
«Η ενότητα δεν είναι μια πολιτική πράξη βούλησης, αλλά μια μακρά διαδικασία», λέει ο κ. Κλίνγκχολτς.
Μολονότι οι οικονομικές διαφορές μικραίνουν και η ροή των ανθρώπων προς δυσμάς έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, η μελέτη έδειξε πως οι ανατολικογερμανοί εργάτες κερδίζουν κατά μέσο όρο 25% λιγότερα από τους δυτικούς συναδέλφους τους, εργάζονται περισσότερες ώρες και έχουν χαμηλότερη παραγωγικότητα.
Ενώ λίγες πόλεις στην ανατολική Γερμανία, όπως η Δρέσδη και η Λειψία, σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη, οι ιδιοκτησίες εκεί τιμώνται κατά μέσο όρο μόλις τα μισά απ' ό,τι στη δύση, αναφέρεται στη μελέτη.
Πριν από τις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια ενότητας, στις 3 Οκτωβρίου, ίσως το πιο εντυπωσιακό χάσμα βρίσκεται στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανατολικογερμανών δεν ανήκουν σε κάποια θρησκευτική κοινότητα, το αντίστροφο απ' ό,τι ισχύει στα δυτικά κρατίδια.
Σε μια χώρα που έχει εμμονή με τα αυτοκίνητα, οι προτιμήσεις στις μάρκες αντανακλούν επίσης διαφορές: οι δυτικογερμανοί οδηγούν πολυτελείς BMW σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό απ' ό,τι οι Ανατολικογερμανοί, οι οποίοι με τη σειρά τους προτιμούν τα Skoda, τα οποία έρχονταν αρχικά από την Τσεχία.
Σχεδόν το 30% των δυτικογερμανών πιστεύει ότι είναι καλύτερο οι άνδρες να εργάζονται με πλήρη απασχόληση και οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό στην ανατολική Γερμανία, όπου παραδοσιακά οι γυναίκες εργάζονται εκτός σπιτιού.
Περίπου 19 εκατ. Γερμανοί - λίγο λιγότεροι από το ένα τέταρτο του πληθυσμού - έχουν γεννηθεί τα 25 τελευταία χρόνια και στη μελέτη διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί σε πάνω από το μισό του πληθυσμού έως το 2040, όταν η Γερμανία θα γιορτάζει τα 50 χρόνια της επανένωσης.
«Έως τότε, το αργότερο, θα έχουμε μια νέα Γερμανία», λέει ο κ. Κλίνγκχολτς.
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015
http://www.naftemporiki.gr/story/981594/duo-germanies-eksakolouthoun-na-uparxoun-25-xronia-meta-tin-epanenosi

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα. 31 + 5 οι διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι άλλαξαν στάση

Πέρασαν από τη βουλή το βράδυ της Τετάρτης τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας σε μια δεύτερη μαραθώνια συμφωνία που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Βαρουφάκης ψήφισε ΝΑΙ, ενώ στην επιλογή αυτή κατέληξαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει "Παρών"
Η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενου πέρασε εκεί κατά τις 3 το πρωί της Πέμπτης με αυξημένη πλειοψηφία και μάλιστα με την αύξηση των ΝΑΙ για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός πως αν και ιδιαίτερα πενιχρό, αφού παραμένουν οι 31 του ΟΧΙ, έδωσε μια μικρή ανάσα στον πρωθυπουργό.
"Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ολοκλήρωση της αποψινής ψηφοφορίας του δεύτερου σημαντικού βήματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προαπαιτούμενων.
Υπέρ το νομοσχεδίου ψήφισαν 230 βουλευτές, "Όχι" ψήφισαν 63 βουλευτές, εκ των οποίων οι 31 του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο και πέντε δήλωσαν παρών. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.
Ειδικότερα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανά άρθρο έχει ως εξής:
Για το άρθρο ένα: 225 ναι, 63 όχι, 10 παρών
Για το άρθρο δύο: 231 ναι, 60 όχι, 7 παρών
Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 31 βουλευτές, ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν παρών.
"Όχι" ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς (παρών στο άρθρο 2), Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα (παρών στο άρθρο 2), Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (παρών στο άρθρο 2), Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
"Παρών" δήλωσαν οι βουλευτές: Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα (ναι στο άρθρο 2), Νίνα Κασιμάτη και Βασιλική Λέβα.
"Παρών" στο άρθρο ένα δήλωσαν οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός και Θεοφάνης Κουρεμπές.
Όπως αναφέραμε, ο Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε ναι, ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο είχε ψηφίσει όχι. Ο Δημήτρης Μπαξαβανάκης και ο Ν. Μιχαλάκης ψήφισαν ναι ενώ στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν δηλώσει παρών.
Γεροβασίλη: Καιρός να ασχοληθούμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως  η κυβέρνηση θα στραφεί έντονα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την ανθρωπιστική κρίση, επιπλέον για το θέμα της αναθέρμανσης της οικονομίας και τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος.
Ερωτηθείσα σχετικά με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα». Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ποιες διαδικασίες και πώς νομίζω είναι θέμα του κόμματος που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα αυτά τα ζητήματα».
Τέλος, στο ερώτημα εάν απομακρύνθηκε το σενάριο της διάσπασης ή εάν παραμένει υπαρκτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι "το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν και παραμένει το ίδιο από εδώ και πέρα" και πρόσθεσε ότι "θα ακολουθηθούν όλα όσα είναι να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".

Πηγή: ΑΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/politiki/yperpshfisthkan-ta-proapaitoumena-31-5-oi-diarroes-ston-syriza-poioi-allaksan-stash.3586829.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Κωνσταντοπούλου: Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας. Κοινή διάθεση για συνοχή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη συντροφικότητα και τους δεσμούς που τη συνδέουν με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για ανάγκη στήριξης των διαφορετικών απόψεων που πρέπει να εκφράζονται με ευθύτητα (vid)
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Πριν κάνει μάλιστα τη δήλωσή της, φρόντισε να σχολιάσει τη δυσκολία των δημοσιογράφων να συνεννοηθούν για τη θέση τους μπροστά από την πρόεδρο της βουλής λέγοντας "πως θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συντροφικότητα και να παίρνουν μαθήματα σε αυτό από την αριστερά".
"Είχαμε ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευράς βουλής και θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι δίκαια και δικαιώματα του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας που δοκιμάζεται σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και το λαό" ανέφερε έπειτα από δύο και πλέον ώρες συζήτησης με τον πρωθυπουργό..
"Με το πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας, διάθεση, δέσμευση και να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, αλλά και τη συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα επιθυμούσαν να διαταραχτεί" ανέφερε με σαφή υπαινιγμό πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου της Βουλής.
"Είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση και του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωπο των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, με αμεσότητα ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις" ανέφερε κλείνοντας καυτηριάζοντας όλους όσους της επιτέθηκαν κατά τη χθεσινή ολομέλεια στη βουλή για την τοποθέτησή της σχετικά με τη συμφωνία.

Για "θεσμική δυσαρμονία" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την πρόεδρο της Βουλής, της εξέφρασε, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει.
Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της και πως άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου. Αναφέρουν επίσης ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/kwnstantopouloy-me-ton-prwthypoyrgo-mas-syndeei-sxesh-syntrofikothtas-koinh-diathesh-gia-synoxh-ths-aristeras-kai-toy-syriza.3587381.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Χωρίς το ΔΝΤ έρχονται οι Θεσμοί. Με τον Χουλιαράκη θα διαπραγματεύονται

Οι εκπρόσωποι ΕΚΤ, ΕΕ και ESM φτάνουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Άγνωστο το πού θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις
Από αύριο θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.
Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.
Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς το ΔΝΤ οι επικεφαλής των θεσμών

Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέζου, στο πλαίσιο των διαπρπαγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δισ.ευρω, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/erxontai-oi-thesmoi-me-ton-xoyliarakh-tha-diapragmateuontai.3587262.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

«Διάσωση» τραπεζών με αίμα

Διατάξεις-σοκ για τη «διάσωση» των τραπεζών, που φτάνουν μέχρι το «κούρεμα» των καταθέσεων και τους πλειστηριασμούς-εξπρές ακινήτων (έναντι απλήρωτων οφειλών στο Δημόσιο και στις τράπεζες) περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο (με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε να αποσύρει -την τελευταία στιγμή- τα επαχθή φορολογικά μέτρα για τους αγρότες και τις περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συμπεριέλαβε όμως δύο ρυθμίσεις που βάζουν «φωτιά» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις:
1. Καταθέσεις: Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας «για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD)». Η συγκεκριμένη οδηγία, καταρχήν, επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ε.Ε. νοείται μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, αθροιστικά για όσους λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα. Υπάρχουν όμως και «παραθυράκια» Η παράγραφος 28 της οδηγίας αναφέρει: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τέτοιο μέγεθος και βαθμό διασύνδεσης που θα καθιστούσαν μάλλον αδύνατη την εκκαθάρισή τους με τις συνήθεις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται στα συστήματα χαμηλότερο επίπεδο-στόχος». Μπορεί δηλαδή να υπάρχει και «κούρεμα» καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ.
2. Πλειστηριασμοί: Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδική διάταξη που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο-εφιάλτη (περίπου σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία) για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Το μοντέλο θα προβλέπει:
 Πλειστηριασμούς με τιμές πρώτης προσφοράς τις εμπορικές αξίες, και όχι τις αντικειμενικές.
 Αν ο πλειστηριασμός δεν είναι επιτυχής λόγω ελλείψεως προσφορών, θα επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες, με τιμή εκκίνησης το 50% της αρχικής προσφοράς και εν συνεχεία, αν πάλι δεν έχει κατακυρωθεί το ακίνητο, στο 1/3.
 Οι τράπεζες θα ικανοποιούνται πρώτες από το 65% του προϊόντος του πλειστηριασμού. Πρόκειται για προνόμιο το οποίο μέχρι σήμερα δίνεται μόνο στο Δημόσιο.
Στο προσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που είχε δει το φως της δημοσιότητας αναφερόταν επίσης πως «ο δικαστικός επιμελητής καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού έγγραφο σημείωμα στο οποίο καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του ακινήτου που κατασχέθηκε, το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή».
Τηλέφωνα SOS για απορίες!
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δημοσιοποίησε τα τηλέφωνα επικοινωνίας των τραπεζών-μελών της προκειμένου οι πολίτες να λύνουν τις απορίες τους για οτιδήποτε αφορά τις συναλλαγές τους με την εφαρμογή της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων».
 Πειραιώς: 182838 από Ελλάδα
+30 210 3288000 από εξωτερικό
 Εθνική Τράπεζα: 181818
+30 210 4806940
■ Eurobank Ergasias: +30 210 9555000
801 1111 144
 Alpha Bank: +30 210 3260000, 801 11 326 0000 (Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:00 έως 16:00),
+30 210 3266899 (μόνο για πελάτες με θυρίδες)
 Attica Bank: +30 210 3669000 (ώρες 08.00-21.00)
801 1150 090
 HSBC Bank: 801 801 4722,
+30 210 6962000
 Bank of America: +44 207 5732375
 The Royal Bank of Scotland: +30 210 4596500
 Unicredit Bank: +30 210 3671554, 6944 510 284
 Credit M: +30 210 6244620
Credit M Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση +30 210 3210400 για κατόχους Simply Visa

http://www.espressonews.gr/politiki/2015/07/139526/diasosi-trapezon-me-aima

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ > Συνεχείς οι εξεγέρσεις λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Περίπου 400 άτομα ταξιδεύουν καθημερινά προς την Αθήνα ενώ την ίδια ώρα από τα παράλια της Τουρκίας καταφθάνουν από 350 έως και 700 άτομα ημερησίως μόνο στη Μυτιλήνη. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, όπου οι μετανάστες προχωρούν σε απανωτές εξεγέρσεις ζητώντας επίμονα την άμεση καταγραφή και αποχώρησή τους από το νησί. Σήμερα λίγο μετά τις 17:30 στον πρόχειρο καταυλισμό μεταναστών στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη περίπου 3.000 μετανάστες «ξανά» μπλόκαραν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην ανατολική και βόρεια πλευρά του νησιού, αντιδρώντας στην έλλειψη τουαλετών και στην παρατεταμένη κράτησή τους στο νησί. 

 
Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνονται μικροεπεισόδια από μετανάστες στο νησί της Λέσβου, όπου φιλοξενούνται. Έχουν καταγράφει κλοπές και στις δυο αλυσίδες σουπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές σε διάφορα χωράφια κατά μήκος του δρόμου από Μανταμαδο έως την ΔΕΗ.. Η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη μεταξύ ομάδων των μεταναστών και αρκεί μια ελάχιστη σπίθα μεταξύ τους ώστε τα πράγματα να πάρουν ανά πάσα στιγμή μια ιδιαίτερα άσχημη τροπή.

Ο "ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ" ΤΟΥ ΔΝΤ ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο «σκληρός», «πολύς» Δανός Πόουλ Τόμσεν, που έχει συνδέσει το όνομα και την παρουσία του στη χώρα μας με τα πλέον επαχθή μέτρα, παρέδωσε τη θέση του ως εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα στον Ιρλανδό Ρίτσι Γκόγιαλ, ο οποίος παρέδωσε στην επίσης ημιπαρανοϊκή νεοφιλελεύρη Ρουμάνα με το Ελληνικό όνομα Ντέλια Βελκουλέσκου από την αγάπη των γονιών της για την αρχαία Ελλάδα, αφού παραπέμπει στη Δηλία Αρτέμιδα.


Ξεκίνησε με μελέτες για χώρες της Καραϊβικής και πρόσφατα μετέφερε το πεδίο εργασίας της στην Ευρώπη, δημοσιεύοντας την εργασία «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από άλλες Χώρες» καθώς και μια σειρά δοκιμίων για θέματα συντάξεων και ενέργειας.
Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες.
Έχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακροοικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο . Για την κρίση εντός της ΕΕ εκπόνησε το 2010 την μελέτη «Μερικοί δυσάρεστοι αριθμητικοί δείκτες για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης».
http://greeknation.blogspot.gr/2015/07/blog-post_599.html

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε πάλι το Ντονέτσκ

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στην περιοχή Κίεβσκι στηνπεριοχή του Ντονέτσκ έγινε στόχος βομβαρδισμού. Όπως καταγράφηκε από την υπηρεσία Τύπου του Δήμου της πόλης, βόμβες χτύπησαν δύο σπίτια. «Περίπου στις 17:30 τοπική ώρα έγινε βομβαρδισμός σε περιοχή του Ντονέτσκ και συγκεκριμένα στην οδό Μίσκιεβιτς που καταστράφηκαν δύο σπίτια. Σύμφωνα με αναφορές δεν υπήρξαν απώλειες ζωών», αναφέρει η δήλωση.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επιθέσεις άρχισαν από το πρωί, όπου ακούγονταν εκρήξεις και γρήγορα εκκενώθηκε η περιοχή.
Δεν έγινε σχετική διευκρίνιση για το σημείο πυροδότησης των βομβών.
 
--
 
               
 

«Έχασε» τα 50 δολ. η τιμή του πετρελαίου Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου του 2015

Κάτω από τα 50 δολάρια υποχώρησε σήμερα, Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά -3,3% ή 1,67 δολάρια, τερματίζοντας στα 49,19 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου του 2015.
Η τιμή του πετρελαίου Brent, η οποία διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τερμάτισε στα 56,13 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση -1,6%
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το MarketWatch, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 2,5 βαρέλια, αν και οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,9 εκ. βαρέλια.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/981737/exase-ta-50-dol-i-timi-tou-petrelaiou

WSJ: Πώς η Γερμανία ωφελείται από την Ευρωζώνη «Ένα ισχυρότερο νόμισμα θα έκανε δυσκολότερη τη ζωή των γερμανικών εξαγωγών»

Τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία επωφελείται από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη παρουσιάζει η Wall Street Journal, σε νέο της δημοσίευμα.
Όπως εξηγείται χαρακτηριστικά, η σχετική αδυναμία του ευρώ έναντι ενός υποθετικού γερμανικού μάρκου συνιστά ένα πρώτο πλεονέκτημα για την Γερμανία.
Στην Ευρωζώνη, επισημαίνει η εφημερίδα, υπάρχουν χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, οι οποίες δεν είναι επιτυχημένες όπως η Γερμανία. Αυτό, συνεχίζει η Wall Street Journal, συνιστά βαρίδι για το ευρώ, γεγονός που ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη γερμανική οικονομία.
«Ένα ισχυρότερο νόμισμα θα έκανε δυσκολότερη τη ζωή των γερμανικών εξαγωγών» σημειώνεται με νόημα.
Την ίδια στιγμή, η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωφελεί τις εξαγωγικές χώρες, όπως η Γερμανία, μέσω της ενίσχυσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ έχει συνεισφέρει στην αύξηση της γερμανικής οικονομίας κατά 25 δισ. ευρώ, χάρη στην αποδυνάμωση του ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών.
Σύμφωνα τέλος με την Wall Street Journal, η γερμανική οικονομία έχει επωφεληθεί και από την ευρωπαϊκή κρίση, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί στη Γερμανία, η οποία αποτελεί ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, εν μέσω μία ασταθούς ένωσης.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/981593/wsJ-pos-i-germania-ofeleitai-apo-tin-eurozoni

Έντονη δυσαρέσκεια για επίσκεψη φιλορώσων Γάλλων βουλευτών στην Κριμαία Οργή από πλευράς Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε «σοκαρισμένος» για το σχέδιο φιλορώσων Γάλλων βουλευτών να επισκεφθούν την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, κάνοντας λόγο περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με πηγές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Φαμπιούς είπε ότι αντιμετωπίζει με «εχθρότητα» το ταξίδι, το οποίο άρχισε την Τετάρτη και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις εργασίες της επιτροπής.
«Υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης αυτής της επίσκεψης από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ένας κίνδυνος παραβίασης του διεθνούς δικαίου: η επίσκεψη στην Κριμαία χωρίς έγκριση από τις ουκρανικές αρχές ισοδυναμεί με την αναγνώριση των αξιώσεων της Μόσχας», είπε ο κ. Φαμπιούς.
Περίπου 10 βουλευτές, σχεδόν όλοι μέλη των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί, επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επίσκεψη. Επρόκειτο να συμμετάσχουν και δύο γερουσιαστές, ωστόσο υπήρξε επέμβαση του προέδρου της Γερουσίας (άνω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου) Ζεράρ Λαρσέ, ο οποίος τους προέτρεψε να μην το πράξουν και «ήταν αποτελεσματική», σύμφωνα με τον κ. Φαμπιούς.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, από την πλευρά του, διευκρίνισε σε επιστολή του προς τον κ. Φαμπιούς ότι οι βουλευτές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα του γαλλικού κοινοβουλίου, ούτε να εκφράζονται εξ ονόματός του.
«Είναι πολύ φιλορώσοι, αυτό είναι δικαίωμά τους. Αλλά μπορούν να επιδείξουν τη φιλία τους με τη Ρωσία χωρίς να επισκεφθούν μια περιοχή προσαρτημένη κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια ενέργεια που καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη», υπερθεμάτισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, η οποία ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Το ταξίδι των Γάλλων βουλευτών στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένα ανεύθυνο βήμα που περιφρονεί τους νόμους της Ουκρανίας και την πολιτική της Γαλλίας και της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν την παράνομη κατοχή της Κριμαίας. Θα υπάρξουν συνέπειες», διεμήνυσε ο Αλεξέι Μακέγεφ, ανώτερο στέλεχος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, έπειτα από δημοψήφισμα το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα και χαρακτηρίστηκε παράνομο από τη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε τουριστικής δραστηριότητας στην Κριμαία
http://www.naftemporiki.gr/story/981614/entoni-dusareskeia-gia-episkepsi-filoroson-gallon-bouleuton-stin-krimaia

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Βιολιστή στη στέγη», Θίοντορ Μπίκελ

Ο αυστριακής καταγωγής ηθοποιός Θίοντορ Μπίκελ, ο οποίος ερμήνευσε περισσότερες από 2.000 φορές τον βασικό ρόλο του Τεβιέ στο θρυλικό μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη στέγη», απεβίωσε στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 91 ετών.
REUTERS
Ο εμβληματικός ρόλος του Τεβιέ ταυτίστηκε με την ερμηνεία του Μπίκελ, ο οποίος με τη σειρά του ταυτίστηκε με το ρόλο.
Γεννημένος στη Βιέννη το 1924, ο Μπίκελ είχε διαφύγει από την Αυστρία το 1938 πριν από την έλευση των ναζί για να εγκατασταθεί στη Μέση Ανατολή. Ερμήνευσε τους πρώτους θεατρικούς του ρόλους στο Τελ Αβίβ, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο όπου σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.

Το 1959 μετείχε στο αρχικό καστ του μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Η Μελωδία της ευτυχίας», όπου ερμήνευε τον ρόλο του ναυάρχου Γκέοργκ φον Τραπ. Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν ο ρόλος του Τεβιέ, ενός φτωχού Εβραίου γαλατά και πατέρα πέντε θυγατέρων στο μιούζικαλ - ύμνο στη ζωή «Ο Βιολιστής στη στέγη». Το μιούζικαλ, η κινηματογραφική διασκευή του οποίου έγινε το 1971, περιέγραφε τη ζωή του μικρού εβραϊκού πληθυσμού της Ανατολικής Ευρώπης πριν από το Ολοκαύτωμα.

Ο Μπίκελ είχε πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 150 ταινίες και σειρές, ενώ κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου το 1960 για την ταινία «The Defiant Ones».
naftemporiki.gr

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 

Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, έχοντας στο πλευρό του τον μονάκριβο γιο του Θανάση.
Ο Γιώργος Βελέντζας, ο οποίος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους «καρατερίστες» της μεγάλης γενιάς των Ελλήνων ηθοποιών και μεγαλούργησε σε περισσότερες από 209 ταινίες, τους τελευταίους μήνες ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου.
Γεννημένος στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β. Αργυρόπουλου) με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως».
Επίσης, συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με τον Θανάση Βέγγο να κάνει τον Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του τον μπαρμπα - Λευτέρη, ο Βελέντζας έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.
Ερμήνευσε - πολλές φορές - ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950 - 70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»). Επίσης, έκανε ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993.  Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.
Δήλωση αν. υπουργού Πολιτισμού 

Όταν πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Γιώργου Βελέντζα, ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γιώργος Βελέντζας ήταν ο παντοτινός δευτεραγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου μας. Πρωτοεμφανίστηκε στο πανί και στη σκηνή ήδη το 1948, και μέχρι το 2011, οπότε έπαιξε για τελευταία φορά στο Εθνικό Θέατρο, συμμετείχε σε εκατοντάδες ταινίες και παραστάσεις. Χάρη στο ταλέντο του στάθηκε άξια πλάι σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές και έγινε ένα από τα πιο οικεία και αγαπητά κινηματογραφικά πρόσωπα πολλών γενεών συμπατριωτών μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του γνωστού ηθοποιού Γιώργου Βελέντζα, που υπηρέτησε με ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους. Ο Γιώργος Βελέντζας άφησε έντονα το στίγμα του στο ΚΘΒΕ  συμμετέχοντας συνολικά σε είκοσι έξι παραστάσεις. Η θητεία του σε αυτό ξεκίνησε το 1979 στην παράσταση «Η ηδονή της τιμιότητας» του Λουίτζι Πιραντέλλο (Κλιμάκιο Θράκης), ενώ τελευταία του συνεργασία με το  ΚΘΒΕ ήταν το 1992 στην παράσταση «Αμφιτρύων» του Πλαύτου, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Δία.
 
naftemporiki.gr

MEDIA Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών

Μέχρι και τις 24 Αυγούστου θα διαρκέσει η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες που συνυπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και αναρτήθηκε σήμερα στο opengov.gr.
Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να μπει επιτέλους «τάξη» αλλά και να ξεκαθαρίσει το οπτικοακουστικό τοπίο στη χώρα μας καθώς τα κανάλια παραμένουν σε καθεστώς «προσωρινών αδειών» εδώ και μια 25ετία.
Να σημειωθεί ότι από το 2007 με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός, η διενέργεια του οποίου όμως αναβάλλεται με τροπολογίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ένα παιχνίδι αλληλοομηρίας και αλληλοασυλίας μεταξύ καναλαρχών και κυρίως των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κάτι που ακόμα και αν δεν ισχύει, ο μοναδικός τρόπος να διαλυθούν οι υποψίες είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), ενώ ιδρύεται και θυγατρική της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία θα είναι πάροχος δικτύου.
Στα 22 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών, ενώ η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πρώτα, δηλαδή, θα ψηφιστεί ο νόμος (μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης) και μετά το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε σχετική προκήρυξη για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Προβλέπονται άδειες για κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας αλλά και για ενημερωτικού και μη περιεχομένου. Ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης για κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται έλεγχος «πόθεν έσχες» για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά.
Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται εφάπαξ μετά την ανακήρυξη του αδειούχου και η διάρκεια των αδειών θα είναι 10ετής. Η δημοπρασία θα γίνει σε δύο στάδια: προεπιλογή αυτών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία και μετά δημοπρασία. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρίες - κοινοπραξίες και οι ΟΤΑ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος, 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος και 2.000.000 ευρώ για μη ενημερωτικούς σταθμούς. Το προαπαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα οριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών.
Τα ίδια κεφάλαια δεν θα πρέπει να υπολείπονται του ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ενώ θα απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και για τις ημεδαπές και για τις αλλοδαπές εταιρίες και θα γίνεται έλεγχος πόθεν έσχες.
Προβλέπονται ακόμα συγκεκριμένες προϋποθέσεις τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας, ενώ για το ελάχιστο απασχολούμενο προσωπικό απαιτείται για τους εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού-γενικού περιεχομένου 400 άτομα, για τους ενημερωτικού-θεματικού χαρακτήρα 200, για τους μη ενημερωτικούς 50 και για τους περιφερειακούς 20. Όλοι αυτοί θα είναι πλήρους απασχόλησης.
Η τιμή εκκίνησης για την κατηγορία κάθε άδειας θα καθορισθεί από τον υπουργό Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται εκ νέου έλεγχος «πόθεν έσχες» για την υψηλότερη υποβληθείσα οικονομική προσφορά. Το τίμημα για κάθε χορηγηθείσα άδεια θα καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, μετά την ανακήρυξη του ως αδειούχου, εφάπαξ.
http://www.efsyn.gr/arthro/ti-provlepei-nomoshedio-gia-tin-adeiodotisi-ton-kanalion

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εντυπωσιακή αύξηση τουριστών και εισπράξεων

Κατά 27,1% αυξήθηκε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2015, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγγίζοντας τους 4,5 εκατομμύρια τουρίστες. 
Ως αποτέλεσμα, οι εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 15% αγγίζοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 24,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.341 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στην αύξηση κατά 4,3% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε.-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 788 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 832 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 12,2%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 51,0% και διαμορφώθηκαν στα 509 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20,0% και διαμορφώθηκαν στα 318 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,2% και διαμορφώθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 325 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 68,1%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 58,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,1% και διαμορφώθηκαν στα 156 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία:
  • Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάιο του 2015 εμφάνισε πλεόνασμα 997 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 873 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
  • Αύξηση κατά 177 εκατ. ευρώ ή 17,0% κατέγραψαν το μήνα Μάιο 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.215 εκατ. ευρώ, έναντι 1.038 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
  • Αύξηση παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 31,7% (Μάιος 2015: 218 εκατ. ευρώ, Μάιος 2014: 166 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 13,2% και της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης κατά 4,3%.
  • Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1.389 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,6% έναντι πλεονάσματος 1.151 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 288 εκατ. ευρώ ή 15,0% σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 51 εκατ. ευρώ ή 6,6%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 27,1%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 20,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 32,3% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
  • Τον Μάιο του 2015, αύξηση κατά 28,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28 (Μάιος 2015: 804 εκατ. ευρώ, Μάιος 2014: 627 εκατ. ευρώ). Οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε.-28 παρουσίασαν αύξηση κατά 0,7% (Μάιος 2015: 367 εκατ. ευρώ, Μάιος 2014: 365 εκατ. ευρώ).
  • Η αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28 ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 107 εκατ. ευρώ ή 57,5% και δευτερευόντως της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 15,8% (Μάιος 2015: 511 εκατ. ευρώ, Μάιος 2014: 441 εκατ. ευρώ).
  • Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 28,1% και διαμορφώθηκαν στα 208 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 19,2% και διαμορφώθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 76,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 218 εκατ. ευρώ (Μάιος 2014: 124 εκατ. ευρώ). Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 66,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,5% και διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ.
  • Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 2.208 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 24,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.341 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στην αύξηση κατά 4,3% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 788 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 832 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 12,2%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 51,0% και διαμορφώθηκαν στα 509 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20,0% και διαμορφώθηκαν στα 318 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,2% και διαμορφώθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 325 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 68,1%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 58,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,1% και διαμορφώθηκαν στα 156 εκατ. ευρώ.
  • Η εισερχόμενη κίνηση το Μάιο του 2015 διαμορφώθηκε στις 1.870 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης κατά 25,3% των αφίξεων από τις χώρες της ΕΕ-28, καθώς οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκαν κατά 7,7%.
  • Τον Μάιο του 2015, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στις 755 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,0%, και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 44,7% (Μάιος 2015: 557 χιλ., Μάιος 2014: 385 χιλ.). Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 28,7%, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 1,4%. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 46,6% και διαμορφώθηκαν στις 258 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία κατά 67,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 36 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 21,3% και διαμορφώθηκαν στις 80 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 αυξήθηκε κατά 27,1% και διαμορφώθηκε στις 4.533 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 3.567 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 2.923 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στις 1.610 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,5%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 16,1% και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 76,0%.
  • Στο πρώτο πεντάμηνο του 2015, αύξηση εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία κατά 24,7% και 5,6% αντιστοίχως, καθώς επίσης και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 45,6%. Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στις 56 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 37,1% και διαμορφώθηκαν στις 170 χιλ. ταξιδιώτες.
 http://www.efsyn.gr/arthro/entyposiaki-ayxisi-toyriston-kai-eispraxeon

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας

Τη δέσμευση πως μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 η κυβέρνηση θα έχει φέρει συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαμε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Ο υπουργός, απαντώντας στο αν οι βουλευτές ψηφίζουν μέτρα που δεν πιστεύουν, αναφέρθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι «όσο ήταν απασχολημένος με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών οροθετικών σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους και στον αγώνα του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, δεν πρόσεχε τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν ότι ''εμείς δεν πιστεύαμε στις μειώσεις των συντάξεων'', ''δεν πιστεύαμε στις μειώσεις των μισθών''».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις τραπεζικές καταθέσεις τόνισε πως: «οι καταθέτες μπορούν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια», για να συμπληρώσει ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν μια καλή αρχή.
http://www.efsyn.gr/arthro/kokkina-daneia-kai-prostasia-protis-katoikias

Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015

Τα ποσά, αλλά και τις ημερομηνίες αποπληρωμής έως και τον Δεκέμβρη του 2015 καταγράφει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του.
Το πρακτορείο επισημαίνει την δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία είχε τονίσει πως η 20η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. 
Επιπλέον, εάν το τρίτο πακέτο επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. 
Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, καθώς και πληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.  
Ιούλιος
24 - Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Αύγουστος
6 - Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ
7 - Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ
14 - Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ
20 - Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ
Σεπτέμβριος
Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ
4 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ
11- Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
Οκτώβριος
9 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
13 - Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16 - Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ
17 - Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ
29 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ
Νοέμβριος
1 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ
6 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
Δεκέμβριος
Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα
-Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
11 - Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ
16 - Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
21 - Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
http://www.efsyn.gr/arthro/ti-prepei-na-plirosei-i-ellada-mehri-telos-toy-2015