Πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αναζητά η συγκυβέρνηση, εμπλέκοντας το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
|
Η παραπέρα προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο της κόντρας των ευρωατλαντικών μονοπωλίων με τα μονοπώλια της Ρωσίας, καθώς και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε προχτές Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με την ελληνική κυβέρνηση να προσυπογράφει και αυτήν τη φορά όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, καθώς αναζητά ενεργότερο ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, επιδιώκοντας την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου.
Οι τρεις άξονες της ΝΑΤΟικής «στρατηγικής καθοδήγησης»
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου και την ενότητα υπό το γενικό τίτλο«προσαρμογή της Συμμαχίας στις προκλήσεις από το Νότο», βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η «πρόοδος της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», τα μέτρα από τη Γαλλία και άλλα κράτη - μέλη στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο πόλεμος στη Συρία, καθώς και η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
Για όλα τα παραπάνω, ανέφερε, «δώσαμε στρατηγική καθοδήγηση στους στρατιωτικούς διοικητές μας στη βάση τριών αξόνων»:
1) «Διασφάλιση της συλλογικής άμυνας». Επιβεβαιώνοντας όλο το «τόξο», στο οποίο εστιάζουν τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια, ο γγ της λυκοσυμμαχίας σημείωσε ότι «βελτιώνουμε την ετοιμότητα και τη δυνατότητα ανταπόκρισης (responsiveness) των δυνάμεών μας, να αντιμετωπίζουμε απειλές από το νότο, καθώς και από την ανατολή».
«Μόλις πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη άσκησή μας εδώ και μια δεκαετία στα νότια της Συμμαχίας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture», που πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην «πρόοδο στη ναυτική και πυραυλική άμυνα»,καθώς και στα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ενέκρινε «μια νέα στρατηγική για τον υβριδικό πόλεμο» (ως τέτοιος ορίζεται η στρατιωτική στρατηγική που αναμειγνύει συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο με κυβερνοπόλεμο, πλήγματα σε πληροφοριακά συστήματα, προπαγάνδα μέσω διαδικτυακών μέσων κ.ά.), χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία γι' αυτήν, παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
2) «Διαχείριση κρίσεων». Με αυτόν τον τίτλο «βαφτίζει» το ΝΑΤΟ τιςιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να... υπερηφανεύεται ότι «η Συμμαχία διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη «συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», τονίζοντας ότι«η αποτελεσματικότητα της συμμαχίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων τους που έχει οικοδομηθεί στη διάρκεια πολλών χρόνων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ»...
3) «Συνεργατική ασφάλεια». Ως τέτοια ορίζεται η «βοήθεια» που δίνει το ΝΑΤΟ στους «εταίρους» του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να«αναπτύξουν τις ικανότητες να υπερασπίζονται τον εαυτό τους». Ειδική αναφορά έγινε στη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ σε Ιράκ, Ιορδανία και Τυνησία.
Σε «τρεις συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχει δυνατότητα για παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ, αναφέρθηκαν εξάλλου, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ,Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σε αυτούς συμπεριέλαβαν τις «υβριδικές απειλές», την «ενίσχυση των εταίρων» σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, καθώς και την «ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ευρωπαίων συμμάχων», με τον γγ του ΝΑΤΟ να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην απόφαση της λυκοσυμμαχίας για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κάθε κράτους - μέλους στο 2% του ΑΕΠ (με την Ελλάδα, θυμίζουμε, να είναι μία από τις λίγες χώρες της λυκοσυμμαχίας που «πιάνει» τον εν λόγω στόχο...).
«Πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας...
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο και στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, η αναγγελία «πρόσθετων μέτρων στήριξης» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ - στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή - καθώς και συνολικότερα οι αποφάσεις που αντικειμενικά οξύνουν την κόντρα με τη Ρωσία, ήταν οπωσδήποτε τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις εργασίες της Συνόδου των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ στην επικίνδυνη στάση της Τουρκίας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από το τουρκικό μαχητικό, επανέλαβε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και τον εναέριο χώρο της», για να τονίσει χαρακτηριστικά στη συνέχεια: «Η σύμμαχός μας Τουρκίας είναι κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή. Εχουμε μακροχρόνια σχέδια υπεράσπισης της Τουρκίας. Τα έχουμε υπό συνεχή αξιολόγηση και τα ενισχύουμε παραπέρα».
Θυμίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ότι έχει αναγγελθεί ήδη συμβολή απόΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Δανία, με αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες βδομάδες»...
...και «πολιτική ανοιχτών θυρών» σε Βαλκάνια και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες
Η κόντρα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων με τα αντίστοιχα ρωσικά για τον έλεγχο αγορών και στρατηγικών διαύλων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων εκφράζεται, άλλωστε, και με την «πολιτική ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, η οποία εστιάζει στα Βαλκάνια και τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.
Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας, η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισε να προσκαλέσει τοΜαυροβούνιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στη λυκοσυμμαχία (σ.σ. πρόκειται για το τελικό στάδιο στη διαδικασία ένταξης μιας υποψήφιας χώρας στο ΝΑΤΟ).
Στο ίδιο πλαίσιο, σε ειδική δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ«επιβεβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών» και αναφέρουν ότι η διαδικασία παραμένει ανοιχτή και για τις άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΠΓΔΜ, Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Κατά τ' άλλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις της Ρωσίας στις αποφάσεις που προωθούν τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβονίου στο ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ισχυρίστηκε ότι «η απόφαση να προσκαλέσουμε το Μαυροβούνιο δεν κατευθύνεται ενάντια σε κάποιον» και πως «αυτό δεν αφορά τη Ρωσία, αφορά το Μαυροβούνιο και το ΝΑΤΟ».
Η στρατηγική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία βρέθηκε, εξάλλου, στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και κατά τη συζήτηση του ειδικού θέματος της Συνόδου για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Μεταξύ όσων ειπώθηκαν, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτά «πολιτικά κανάλια» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας (το οποίο, όπως ανέφερε, έχει συναντηθεί δύο φορές από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία), έσπευσε να προσθέσει ότι «είμαστε πολύ σαφείς στο ότι η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στη δύναμη και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα»...
Ο γγ του ΝΑΤΟ, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «οι προκλήσεις από τις δράσεις της Ρωσίας στην ευρω-ατλαντική περιοχή θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό», ενώ προσδιόρισε ως προτεραιότητα την «αποκατάσταση της προβλεψιμότητας στις σχέσεις μας (...) για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, λανθασμένους υπολογισμούς και περιστατικά που μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου».
Κυβέρνηση: Να μην εμπλακεί... η ταμπέλα του ΝΑΤΟ στη Συρία!
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι συνυπογράφει όλες τις παραπάνω επικίνδυνες αποφάσεις, διεκδικώντας «μερίδιο» για την ελληνική αστική τάξη.
Ετσι, σε δελτίο του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως ο Ν. Κοτζιάς,κατά τη συζήτηση «πρότασης που υπήρξε από ορισμένα κράτη - μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση του ISIS στη Συρία», τόνισε ότι «η σύναψη συμμαχιών κατά της τρομοκρατίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη», αλλά ταυτόχρονα «υποστήριξε πλήρως τις θέσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τη μη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι ο αραβικός κόσμος δεν έχει την καλύτερη εικόνα για το ΝΑΤΟ και, γι' αυτό το λόγο, η Συμμαχία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εμπλακεί στη Συρία».
Στην πραγματικότητα, πέρα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας για το ποια αστική τάξη θα βγει περισσότερο κερδισμένη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή (γεγονός που συνδέεται και με τη μορφή που θα πάρουν οι «συμμαχίες» που θα τις φέρουν σε πέρας), τα περί... «μη εμπλοκής του ΝΑΤΟ» στη Συρία (γιατί δεν έχει καλή... εικόνα!), είναι τουλάχιστον προκλητικά, όταν ήδη ο πυρήνας της περιβόητης «συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών» που επιχειρεί στη Συρία αποτελείται από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και τους «εταίρους» τους...
Κατά τ' άλλα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ν. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με τον Τούρκο και τον Αλβανό ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου και Ντ. Μπουσάτι, αντίστοιχα. Για τη μεν πρώτη ανακοινώθηκε γενικώς ότι «έγινε μια επισκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησής τους», ενώ για τη δεύτερη ανακοινώθηκε ότι «έγινε μια επισκόπηση της διμερούς συνεργασίας» των δύο χωρών, «ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στις αρχές του επόμενου έτους».
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8693803