Εφυγαν το 2013
Ηταν ακόμη μία δύσκολη χρονιά για την εγχώρια καλλιτεχνική ζωή. Πέρα από τα κλισέ για «δυσαναπλήρωτο κενό» και «φτωχότερο σανίδι», έφυγαν άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το χνάρι τους, γράφοντας τη δική τους μεγάλη ιστορία στη σκηνή και στο σελιλόιντ, το πάλκο και το πόντιουμ...
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΚΙΤΤΥ ΑΡΣΕΝΗ
Από τη μια η υποκριτική κι από την άλλη η πολιτική δράση. Η Κίττυ Αρσένη -έχασε το Σεπτέμβριο την άνιση μάχη με τον καρκίνο- μοίρασε το πάθος της ανάμεσα στο θέατρο και στους κοινωνικούς αγώνες. Υπήρξε γενική γραμματέας του ΣΕΗ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα εμφανίστηκε σε δεκάδες θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ διέπρεψε και ως σκηνοθέτρια. Η αναγνωρισιμότητά της δεν την προστάτεψε από τη χούντα, που τη φυλάκισε και τη βασάνισε. Μάλιστα για να μοιραστεί την τραυματική της εμπειρία το 1967 στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας, έγραψε το βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ
ΛΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Το όνομά της συνδέθηκε με το ρεπερτόριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πρωταγωνίστρια αλλά και δασκάλα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, η Λίνα Λαμπράκη, που έφυγε τον Απρίλιο στα 78 της χρόνια, συμμετείχε, από το 1972, σε συνολικά 41 παραστάσεις. Τελευταία συνεργασία με το Κρατικό ήταν το 2011 στα «Μικρά Διονύσια», μια παράσταση με την οποία το ΚΘΒΕ γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του.
ΚΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΡΙΑΛΔΗ
Στήριξε το νεοελληνικό θέατρο με όλες της τις δυνάμεις. Ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συγγραφέας, η Μαριέττα Ριάλδη, που απεβίωσε στα 74 έτη το Δεκέμβριο, παρουσίασε για τουλάχιστον 40 χρόνια ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων και πολλά δικά της έργα. Από το «Πειραματικό Θέατρο» που ίδρυσε η ίδια τη δεκαετία του '60 πέρασαν σημαντικοί δημιουργοί του θεάτρου όπως ο Καμπανέλλης, ο Μουρσελάς, ο Γκούφας, ο Σκαρίμπας, ο Ζιώγας. Η τελευταία της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 2002 στο δικό της έργο «Η Ελλάδα μετακομίζει».
ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ
ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
«Δεν προσαρμόζομαι εύκολα, γιατί δεν κάνω συμβιβασμούς». Ισως αυτός να ήταν κι ένας από τους λόγους που δεν έκανε, παρά το μεγάλο ταλέντο της, την καριέρα για την οποία προοριζόταν. Αμα τη εμφανίσει, δίπλα στη Λαμπέτη και την Παξινού, η Νίκη Τριανταφυλλίδη απλώς έκλεψε την παράσταση. Το ίδιο και στο σινεμά, ειδικά στον «Αστραπόγιαννο». Τα τελευταία χρόνια πάλευε στη σκηνή, μέσα από το δικό της «Θέατρο Τριανταφυλλίδη», στην πλατεία Βάθη, με σκηνοθεσίες και διασκευές θεατρικών έργων. Μέχρι το Μάιο, που απεβίωσε στα 71 της, έπειτα από τη μάχη που έδωσε με ανίατη ασθένεια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ
Από τους γνωστότερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, έδρεψε δάφνες ως εραστής την εποχή του εμπορικού κινηματογράφου. Για αρκετά χρόνια ο Ανδρέας Ντούζος υπήρξε και επιχειρηματίας του θεάτρου «Μπρόντγουεϊ» στην Αγίου Μελετίου, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην Κάτια Δανδουλάκη λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο ωραίος του σινεμά ύστερα από 7 χρόνια πάλης με το Αλτσχάιμερ, έχασε τη μάχη για τη ζωή τον Απρίλιο, ύστερα από 2 μήνες στην Εντατική, λόγω ατυχήματος.
ΤΟΜΑΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ
«Αστα τα μαλλάκια σου». Και μόνο αυτό το τραγούδι να είχε ερμηνεύσει, θα είχε γίνει γνωστός ο Φώτης Πολυμέρης, που απεβίωσε στα 93 του το Μάιο. Συνθέτης, στιχουργός, αλλά και σημαντικός τραγουδιστής, ερμήνευσε επιτυχίες που σημάδεψαν την εποχή τους.
ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Το όνομά του έγινε συνώνυμο του εμπορικού σινεμά και της εγχώριας σαπουνόπερας. Εγραψε και σκηνοθέτησε από επικά μέχρι μικροαστικά έργα που κατάφερναν πάντα να πιάνουν τον παλμό του μέσου θεατή. Ηρωές του εμβληματικές φιγούρες που μάχονταν μέχρι τελικής πτώσης για την επικράτηση του καλού ξεστομίζοντας μυθικές ατάκες όπως το «Οχι άλλο κάρβουνο» (Νίκος Κούρκουλος «Ορατότης μηδέν»). Από το «Χώμα βάφτηκε κόκκινο» μέχρι την «Υπολοχαγό Νατάσσα» κι από τον «Αγνωστο Πόλεμο» μέχρι τη «Λάμψη» ο Νίκος Φώσκολος, που έφυγε τον Οκτώβριο στα 87 του χρόνια, δημιούργησε την περίφημη «φωσκολιάδα σχολή» με αναρίθμητους θαυμαστές και επικριτές, την οποία δεν μπόρεσε κανείς ούτε να αγνοήσει ούτε να αντιγράψει.
ΝΙΝΗ ΖΑΧΑ
Ο χαρακτηρισμός «παιδί θαύμα» της ταιριάζει γάντι. Σε ηλικία μόλις 7 ετών συμμετείχε στη «Μάντρα του Αττίκ», ενώ στην πολύχρονη καριέρα της ερμήνευσε πολλά τραγούδια, ελληνικά και ξένα. Συνθέτρια και τραγουδίστρια της ελαφράς κυρίως μουσικής, η Νινή Ζαχά έχασε τον Απρίλιο τη μάχη για τη ζωή στα 82 της χρόνια, έχοντας δρέψει στην καριέρα της εκτός από δόξα και πολλά βραβεία.
ΑΝΝΑ ΧΡΥΣΑΦΗ
Ηταν η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε με ρεμπέτικη κομπανία σε ελληνική ταινία («Πύργος των Ιπποτών» 1952) και η πρώτη ερμηνεύτρια που σηκώθηκε όρθια στο πάλκο. Η ρεμπέτισσα Αννα Χρυσάφη, που είχε τραγουδήσει περισσότερα από 400 τραγούδια μεγάλων λαϊκών συνθετών, απεβίωσε τον Σεπτέμβριο στα 92 της χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ
Ερμήνευσε μοναδικά το «Μάνα μου Ελλάς» κι άλλα μεγάλα τραγούδια του Ξαρχάκου και του Γκάτσου και υπηρέτησε το ίδιο άξια το πάλκο, τη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη. Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νίκος Δημητράτος έφυγε το Δεκέμβριο στα 71 του χρόνια, ύστερα από οξύ εγκεφαλικό.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜΗΣ, ΑΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ
Η ελληνική μουσική σκηνή μέσα στο 2013 θρήνησε σημαντικούς συνθέτες και σολίστ, όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Μιχάλης Αδάμης και ο Αρης Γαρουφαλής που ήταν και εν ενεργεία πρόεδρος και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.
** Εκτός των τειχών
Ο κατάλογος όσων χάθηκαν μέσα στη χρονιά είναι εξίσου μακρύς:
Ο δικός μας «Μέτοικος», διάσημος τραγουδοποιός που έζησε στη Γαλλία, Ζορζ Μουστακί.
Ο μέγας τραγουδοποιός της ροκ Λου Ριντ.
Ο εκ των δημιουργών των Doors, πιανίστας Ρέι Μάντζαρεκ.
Η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ που τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ (2007).
Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Τζέιμς Γκαντολφίνι, Κόρι Μοντέιθ και Πολ Γουόκερ αλλά και η μεγάλη δόξα της Εβδομης Τέχνης Τζόαν Φοντέν.
Ο Ιταλός τραγουδιστής του «Il Mondo», Τζίμι Φοντάνα.
Ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα και ο Γάλλος συνάδελφός του Πατρίς Σερό.
Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός, που έμεινε στην ιστορία ως «Λόρενς της Αραβίας», Πίτερ Ο' Τουλ.
Ο πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Παύλος Μάτεσις, ο καθηγητής και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης, ο μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κωστής Σκαλιόρας, αλλά και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Καλαμίτσης, Φίλιππος Συρίγος, Αριστέα Μπουγάτσου, Ηλίας Μπαζίνας, Ελένα Χατζηιωάννου, Χρήστος Θεοχαράτος, Μέμος Φαράκος, Νίκος Σαρλής, Σουζάννα Λάπα, Χριστίνα Μανταίου, Αχιλλέας Παναγούλης, Πόπη Χασιώτη, Μάρνης Σκουντριδάκης, Θόδωρος Πατρικαρέας, Γιώργος Τσαπόγας, Γιώργος Τσιούνης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Κώστας Χατζίδης, Στέφανος Τασσόπουλος, Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, Ανδρέας Αναγνώστου, Ανδρέας Καλομάρης, Αγγελική Τζιρμάνη, Βάσος Μαθιόπουλος, Βύρων Μακρίδης, Μιρέλλα Γεωργιάδου, Κώστας Τσαούσης, Τηλέμαχος Βαρύκας και Αννα Σαμπατακάκη. Λίγο προτού εκπνεύσει το 2013, έφυγαν επίσης από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης και η εικαστικός Χρύσα.