Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Όταν ήμουν πιτσιρικάς στο σχολειό   μας έλεγαν  για  την ομορφιά της τεχνολογίας και την καλυτέρευση που θα φέρει στην ζωή μας. Ήταν μια εποχή που ακόμα είχαμε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις αν και είχαν βγει στο εμπόριο έγχρωμες,  ξέρετε μιλάμε για τις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Ακόμα θυμάμαι ένα δάσκαλο που είχα στην πέμπτη δημοτικού ..έλεγε.. “θα έρθει εποχή που θα κάθεστε στην καρέκλα και πατώντας ένα κουμπί θα βρίσκεστε στην Αθήνα”.. πόσο φοβερό ακούγονταν όλο αυτό στα αυτιά μου, μαγικό. Πίστευα το δάσκαλο και ονειρευόμουν μια καλύτερη ζωή η καλύτερα μια εύκολη ζωή όπου  η τεχνολογία θα γίνονταν υπηρέτης μου.
Τότε είμαστε η νέα γενιά και μας φαίνονταν όλα καινούργια. Ευτυχώς για μένα είχα πάτερα κομουνιστή.. μου έλεγε την αλήθεια  και ας μου  χαλαγε το όνειρο . Η  τεχνολογία δεν υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο.. υπάρχει για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Το έλεγε κοφτά δεν το διαπραγματευόταν.    
Είχε δίκαιο και ας προσπαθούσα με παιδικά επιχειρήματα να τον πείσω για το αντίθετο .
Ένα παιδί δημοτικού τι μπορεί να ξέρει ;  τίποτα θα μπορούσε να πει κάποιος (με τα σημερινά δεδομένα ) . Όμως ! οι εικόνες, ξέρετε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη . Εστιάζεις στην εικόνα με τα μάτια και μια φωτογραφία εκτυπώνεται στο μυαλό. Ένα χωράφι έπρεπε να σκαφτή για να το φυτέψουν οι άνθρωποι και μιλώ για μικρό όχι για τίποτα εκτάσεις δυο τρεις άνθρωποι το έσκαβαν και μετά το φύτευαν . Μεροκάματα.. ως που και για τα μικρά χωραφάκια βγήκαν ανάλογα τρακτέρ.. ΝΑΙ μια δουλειά που κάποτε χρειάζονταν μέρες για τελείωση τώρα είναι  θέμα ώρας. Το ίδιο και η ανεργία..
Ξέρετε όλα αυτά τα γραφώ για να ξανασκεφτούμε τον 21ο αιώνα και να δούμε αν η τεχνολογία που απολαμβάνουμε μας έχει κάνει την ζωή καλύτερη.
Είμαστε σίγουρη ότι στην Ελλάδα του 2013 απολαμβάνουμε την πρόοδο και την ευημερία η γυρίζουμε πίσω σε ένα καινούργιο παρελθόν τρυγικά  καινούργιο;
 Απόλυτη φτώχια αλλά  με τεχνολογία……………………………………