Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Βέμπερ: Κ. Τσίπρα οι ακραίοι της Ευρώπης σας χειροκροτούν - Κάνετε παρέα με λάθος φίλους

Βολές από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στον Αλέξη Τσίπρα
Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο", σημείωσε ο κ. Βέμπερ ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: "Καταστρέφετε την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη κ. Τσίπρα".
"Μη λέτε ψέματα, η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα πλήξει τους τραπεζίτες, αλλά τις νοσοκόμες στη Σλοβακία", είπε και συνέχισε: "Κ. Τσίπρα οι ακραίοι της Ευρώπης σας χειροκροτούν - Κάνετε παρέα με λάθος φίλους!".
"Πώς εξηγείτε στους Βούλγαρους ότι δεν δέχεστε περικοπές όταν σε 5 κράτη ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος;", διερωτήθηκε και σημείωσε πως "απορρίψατε τη βοήθεια που σας προσέφερε ο κ. Γιούνκερ. Στις άλλες χώρες έγιναν μεταρρυθμίσεις".
"Καταθέσατε καταστροφικό προϋπολογισμό, δεν μπορείτε να προσφέρετε την ελπίδα", υπογράμμισε και συμπλήρωσε: "Οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Ευρώπη δεν είναι το άθροισμα των δημοψηφισμάτων είναι η αναζήτηση του συμβιβασμού".
"Θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά με τον κ.Τσίπρα. Θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη", κατέληξε.
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/vemper-k-tsipra-oi-akraioi-ths-eyrwphs-sas-xeirokrotoun-kanete-parea-me-lathos-filoys.3565709.html

Παγκόσμια ανησυχία. Σκάει η κινέζικη 'φούσκα'

Χρηματιστηριακό κραχ στην Κίνα. Προσπάθειες του Πεκίνου να σταματήσει η πτώση. Έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο
Σε χαμηλό τετραμήνου έκαναν σήμερα βουτιά οι κινεζικές μετοχές με τους επενδυτές να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις βαριές χρηματιστηριακές απώλειες.
Περισσότερες από 500 εταιρίες εισηγμένες στα κινεζικά χρηματιστήρια ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους στα χρηματιστήρια της Σανγκάη και του Σενζέν, με το συνολικό αριθμό των εταιρίων που έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους το τελευταίο διάστημα να ανέρχεται στις 1.300 – 45% της αγοράς.
«Δεν έχω δει ποτέ τέτοια βουτιά. Νομίζω ότι κανένας δεν την έχει δει. Η ρευστότητα εξαντλήθηκε τελείως» δήλωσε στο Reuters ο Ντου Τσανγκτσούν, αναλυτής στην Northeast Securities.
«Αρχικά, πολλοί ήθελαν να κρατήσουν τα blue chips. Αλλά καθώς έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση για τόσες πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση στο ρίσκο είναι η πώληση των blue chips».
Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν υποχωρούσε 6,8%, με το δείκτη Shanghai Composite να σημειώνει βουτιά 5,9%.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, διάφορες κρατικές κινεζικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν σειρά μέτρων, καλώντας μεταξύ άλλων τους μεγάλους μετόχους και τα υψηλόβαθμα στελέχη των εισηγμένων εταιρίων να αγοράσουν τις δικές τους μετοχές και να επιτρέψουν στις ασφαλιστικές και άλλους θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν περισσότερα blue chips.
Από τα μέσα Ιουνίου, οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει περίπου το 30% της αξίας τους, τερματίζοντας το φαινόμενο "φούσκας" που χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη αγορά όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Για κάποιους επενδυτές ο φόβος ότι η αναταραχή στην κινεζική αγορά θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την πραγματική οικονομία είναι μεγαλύτερος από την κρίση στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
Η βουτιά στα κινεζικά χρηματιστήρια αποτελεί μεγάλο ‘πονοκέφαλο’ για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τους ηγέτες της χώρας που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Οι παρεμβάσεις του Πεκίνου έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά του να θεσπίσει μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/pagkosmia-anhsyxia-skaei-h-kinezikh-fouska.3565714.html

Οι Πολωνοί φοβούνται πως ένα Grexit θα επηρεάσει την ένταξη τους στην Ευρωζώνη

"Η αλήθεια είναι πως υπάρχει προβληματισμός γύρω από το Grexit και τις επιπτώσεις που θα έχει στα κράτη της Ε.Ε.", λέει ο Πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι
Υπέρ του ευρώ τάχθηκε και πάλι ο απερχόμενος κεντροδεξιός Πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ο οποίος έχασε τις εκλογές από τον συντηρητικό Αντρέι Ντούντα.
Ο Κομορόφσκι που αποχωρεί από τη θέση του στις 6 Αυγούστου, έδωσε συνέντευξη στο Radio Polandκαι τόνισε πως το συμφέρον της Πολωνίας είναι να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά παραδέχεται πως ένα Grexit θα μπορούσε να ενισχύσει τις φωνές που εκφράζουν την αντίθεση τους ως προς την ένταξη στην νομισματική Ένωση των 19.
"Χωρίς τη συμμετοχή μας στο ευρώ, δεν θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Πολωνίας στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να βρω άλλο δρόμο για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας', αναφέρει.
Η Πολωνία δεν έχει καταληκτική ημερομηνία απόφασης για την ένταξη της και τα κόμματα της βρίσκονται σε συζητήσεις. Υπάρχει ωστόσο εκτεταμένη ανησυχία που έχει προκύψει μετά τις χθεσινές αναφορές Γιούνκερ περί Grexit και σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πέντε μήνες.
"Η αλήθεια είναι πως υπάρχει προβληματισμός γύρω από το Grexit και τις επιπτώσεις που θα έχει στα κράτη της Ε.Ε. που είναι μέλη της Ευρωζώνης και σε εκείνα που είναι προς ένταξη. Τίθεται ζήτημα ολοκλήρωσης έτσι", σημειώνει ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.
"Ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις του δυτικού κόσμου, είναι να είμαστε σε ενιαίο νόμισμα", υπογραμμίζει.
To κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας (PiS) το οποίο σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι φαβορί για την ανάληψη της εξουσίας στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, τάσσεται ανοιχτά κατά της ένταξης της χώρας στο ενιαίο νόμισμα
Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας (PiS) το οποίο σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι φαβορί για την ανάληψη της εξουσίας στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, τάσσεται ανοιχτά κατά της ένταξης της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.
Σημειώνεται πως τα πρόσφατα δημοκοπικά δείγματα δείχνουν πως οι πολωνοί είναι επίσης ενάντιοι στην ένταξη της χώρας τους στο ευρώ και μάλιστα με ποσοστά που αγγίζουν το 70%.
Υπογραμμίζεται πως η Πολωνία με 38 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, η οποία όμως δεν έχει ακόμη κάνει γνωστές τις προθέσεις της για ένταξη ή όχι στο ευρώ παρά το γεγονός πως είναι μέλος της ΕΕ από το 2004
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/oi-polwnoi-fovountai-pws-ena-grexit-tha-ephreasei-thn-entaksh-toys-sthn-eyrwzwnh.3566275.html

Η επιστολή Τσακαλώτου στον ESM

Τι αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του προς τον ESM. Προβλέπονται μέτρα για φορολογία και συντάξεις
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τον ESM για την παροχή δανείου στην Ελλάδα. Ποια μέτρα προτείνει η κυβέρνηση.
"Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:

- μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.
Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/h-epistolh-tsakalwtoy-ston-esm.3566144.html

O Τζήμερος καλεί σε πραξικόπημα. Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για ανάρτηση που φέρεται να έκανε ο Θάνος Τζήμερος στο Facebook παρήγγειλε η Εισαγγελία Εφετών. Διαβάστε τι έγραψε
Προκαταρκτική εξέταση, και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο που εμφανίζονται ως ανακοινώσεις στο Facebook  του Θάνου Τζήμερου , και φέρονται να καλούν σε «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου» , αν η κυβέρνηση δεν υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ.
Χαρακτηριστικά ένα αποσπασμα του κειμένου που αποδίδεται από τα ιντερνετικά δημοσιεύματα στον κ.Τζήμερο φέρεται να αναφέρει:
«Γι’ αυτό δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εγκληματίες να χρεοκοπήσουν οριστικά τη χώρα. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ! Θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή 8:30 το πρωί, που θα καταθέσουν την τελευταία τους πρόταση.
Αν μάθουμε ότι είναι ακόμα μια απάτη, κατεβαίνουμε στον δρόμο (θα ειδοποιηθείτε για το πού και ποια ώρα), μπαίνουμε στο Μαξίμου, στα Υπουργεία της Εθνικής Μειοδοσίας και τους πετάμε έξω με τις κλωτσιές. Το αστείο παρατράβηξε. Δεν θα ζήσουν τα παιδιά μας σε σοβιετικό καθεστώς για να διατηρούν οι σταλινοφασίστες τις φαντασιώσεις τους και οι πελάτες τις αργομισθίες. Παρασκευή πρωί ή υπογράφουν ή ξηλώνονται».
Η έρευνα θα διαπιστώσει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως «διέγερση πολιτών» και θα τη διενεργήσει ο εισαγγελέας Παν. Καψιμάλης. 
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/o-tzhmeros-kalei-se-praksikophma-katepeigoysa-prokatarktikh-ereyna.3566199.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Γιούνκερ: 'Δεν αποκλείω κανένα σενάριο. Έχουμε ετοιμαστεί για GREXIT'

Δηλώσεις σοκ από Τουσκ και Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Το δίλημμα πια είναι σκληρή συμφωνία και νέο μνημόνιο ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Vid)
Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε με πολύ σκληρό τόνο για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε πως οι "απειλές" του αν επικρατούσε το ΟΧΙ επιβεβαιώθηκαν και μίλησε ανοιχτά για περίπτωση Grexit.  Είχα πει ότι ένα όχι θα σήμαινε αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Ελλάδας. Θα πρέπει να δούμε μέχρι την Κυριακή προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο" είπε.
"Σήμερα είχαμε μία συνάντηση στο ύψιστο επίπεδο του eurogroup, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις. Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποφασιστικά τις προτάσεις της", πρόσθεσε.
"Έχουμε και το σενάριο του Grexit το οποίο το έχουμε συντάξει λεπτομερώς" αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής και των 28 μελών της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως "ένα σενάριο σε σχέση με το πώς θα μπορέσουμε να δράσουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν το δημοψήφισμα. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη, όμως η ελληνική κυβέρνηση αφού δεν μπόρεσε να το πράξει αυτό (να δώσει πρόταση) σήμερα, θα πρέπει να μας πει που το πάει".
Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ευρώπη είχε κάθε διάθεση να συζητήσει το χρέος τον Οκτώβριο.
"Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε τότε", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.  
Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/giounker-den-apokleiw-kanena-senario-exoyme-etoimastei-gia-grexit.3565333.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Πρέσβης Αλβανίας στην Αθήνα: Οι Αλβανοί δεν επιστρέφουν στην Αλβανία!

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αναμενόμενο, λόγω του ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη απήχηση στο λαό, αφού προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα σενάρια, ένα από αυτά είναι η περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που θα γίνει σταδιακά».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Αλβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dashnor Dervishi μετά το τέλος του δημοψηφίσματος και το αναμενόμενο ‘Όχι’ και με ενδεχόμενη την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.
Επιπλέον, δήλωσε ότι οι μετανάστες από την Αλβανία θα παραμείνουν στην Ελλάδα όπως και να έχει η κατάσταση, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
Ακόμα, απέρριψε τις εικασίες ότι οι Αλβανοί μετανάστες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς, εκατοντάδες χιλιάδες, έχουν, ήδη, ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν μέρος της.
«Το ζήτημα που λαμβάνει χώρα σε γενικές συζητήσεις, ότι θα επιστρέψουν ή δεν θα επιστρέψουν οι Αλβανοί μετανάστες στην Αλβανία, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά τους που γνώρισαν την Ελλάδα ως πατρίδα, και ότι λέγεται σχετικά με την οικονομία, δεν βλέπουν καμία πρόθεση είτε μαζική επιστροφή ή τάση επιστροφής.
Ωστόσο, ο Ντερβίσι επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει σοβαρά τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, και ίσως επηρεάσει ακόμη και τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΑΠΟΔΟΣΗ Βαλκανικό Περισκόπιο


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/news/story/604866/presvis-alvanias-stin-athina-oi-alvanoi-den-epistrefoyn-stin-alvania#ixzz3fJeXMYle

Πανικός στη Βουλγαρία για επιστροφή Βουλγάρων από την Ελλάδα

«Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία βρίσκονται στην πρώτη θέση στην ΕΕ, που έχουν Βούλγαρες μετανάστες που εργάζονται στις χώρες αυτές.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με το «όχι», ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τη Βουλγαρία, εάν η Ελλάδα σταματήσει το δανεισμό και μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, Ιβάν Νέικοφ. Ο Βούλγαρος υπουργός πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 200 χιλιάδες Βούλγαροι μετανάστες. Εάν επιδεινωθεί η κρίση στη χώρα, αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους θα είναι οι Βούλγαροι που θα αναγκασθούν να γυρίσουν στη Βουλγαρία. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη βουλγαρική αγορά εργασίας και στη βουλγαρική οικονομία (εμβάσματα). Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, οι πολίτες αυτοί είναι απίθανο να βρουν δουλειά στη Βουλγαρία, γιατί η βουλγαρική αγορά πιέζεται, ήδη, με 10% ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία θα ανέλθει απότομα και το σοβαρότερο θα ‘κοπούν’ τα χρήματα που έστελναν στους οικείους τους και αυτό θα έχει ένα ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση του συνόλου της βουλγαρικής οικονομίας και στη διαβίωση των Βουλγάρων.Επίσης, η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις βουλγαρικές εξαγωγές προς τη χώρα αυτή. Επί του παρόντος οι βουλγαρικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 3 δις λέβα.
Σε περίπτωση ακύρωσης των εξαγωγών, η Βουλγαρία θα χρειασθεί να ψάξει για άλλη αγορά και με το ρωσικό εμπάργκο υπάρχει μια ενδεδειγμένη δυσκολία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/news/story/604484/panikos-sti-voylgaria-gia-epistrofi-voylgaron-apo-tin-ellada#ixzz3fJe5TyJE

Εισαγγελική έρευνα κατά Τζήμερου για την προτροπή του προς τους πολίτες να ανατρέψουν την κυβέρνηση

 Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του προέδρου του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θάνου Τζήμερου, ο οποίος μιλάει για «Grexit, που θα αποφασισθεί την επόμενη Κυριακή» και καλεί τους πολίτες να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε τη διενέργεια δικαστικής έρευνας σε βάρος του κ. Τζήμερου, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, παρακινώντας τους πολίτες να ανατρέψουν βίαια την κυβέρνηση, να στερήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας από την εξουσία του κλπ.
Την έρευνα, η οποία ενδεχομένως να επεκταθεί και στους υπεύθυνους άλλων ιστοσελίδων, οι οποίοι αναπαράγουν τα αναφερόμενα στην ιστοσελίδα του κ. Τζήμερου, θα διενεργήσει ο εισαγγελέας εφετών κ. Καψιμάλης.
H προκαταρκτική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα – ίσως και απόψε – με την λήψη καταθέσεων από τον εισαγγελέα.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/08/politiki-tzimeros-eisaggeliki-ereuna-_n_7752720.html?1436363275&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Σκίτσο-πρόκληση του ολλανδικού Τύπου για την Ελλάδα

Πως φαντάζεται ο ολλανδικός Τύπος τον τύπο του Έλληνα που πήγε στην κάλπη της Κυριακής και έριξε «όχι»;
Ενας καπνίζων, παχουλός, αγύμναστος 50άρης με μαγιό, σαγιονάρες και μπλούζα με φαρδιά πλατιά την ελληνική σημαία, που κάνει διακοπές με το ένα χέρι απλωμένο να ζητάει λεφτά και με το άλλο να το υψώνει στη γνωστή χειρονομία (προφανώς) προς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Έτσι απεικονίζει η ολλανδική εφημερίδα De Volksrant τον Έλληνα που ψήφισε «Όχι» στο τελευταίο δημοψήφισμα και απέρριψε την πρόταση των δανειστών για συνέχιση του προγράμματος. Θα μας πειτε, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (ολλ. Jeroen Dijsselbloem) θα υποστηρίζουν...και τις θέσεις του. Αναμενόμενο...
Ας έρθουν στην Ελλάδα να δουν αν είναι πραγματικά έτσι. Ντροπή τους.

skitso9


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/news/story/604570/skitso-proklisi-toy-ollandikoy-typoy-gia-tin-ellada#ixzz3fJajKot1

Ευρωβουλή: Η επιλογή δεν είναι η ρήξη λέει ο Τσίπρας-Σκληρή επίθεση από Βέμπερ

«Η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεμήνυσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μια άκρως ζωντανή όσο και ιστορική συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Αντιθέτως στο πλευρό της Αθήνας τάχθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ενώ ο αρχηγός του ευρωφοβικού UKIP κάλεσε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει ένα Grexit τόνισε σε όλους τους τόνους ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε. Δεν είμαι από αυτούς που κατηγορούν τους ξένους για τα δεινά της πατρίδας μου, τόνισε και κατήγγειλε το πελατειακό κράτος, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, υποστηρίζοντας ότι τα Μνημόνια δεν έλυσαν αυτά τα προβλήματα, αλλά τα επέτειναν.  Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει ότι σε πολλές χώρες εφαρμόσθηκαν προγράμματα, αλλά πουθενά τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας.
«Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Σφοδρότατη επίθεση κατά Τσίπρα εξαπέλυσε ο Βέμπερ
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιτέθηκε στο κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στον ελληνικό  λαό. «Μιλάτε για αξιοπρέπεια», τόνισε και επεσήμανε ότι αξιοπρέπεια σημαίνει ειλικρίνεια και τιμιότητα. Ο Βαρουφάκης είχε πει ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη, αλλά είναι Τετάρτη και ακόμη δεν έχουν ανοίξει, σημείωσε. Επεσήμανε ακόμη ότι η Αθήνα δέχεται συγχαρητήρια από τους ακραίους και τον Φιντέλ Κάστρο. «Έχετε λάθος φίλους», είπε αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέματα για το ποιος θα πληρώσει τυχόν απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τους  Ευρωπαίους πολίτες. Όσον αφορά το ζήτημα της αλληλεγγύης, ο κ. Βέμπερ υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ όπου ο μέσος μισθός είναι κατώτερος από αυτόν της Ελλάδος. «Εσείς επιλέγετε τη σύγκρουση, εμείς τον συμβιβασμό», υποστήριξε. «Επιτέλους επανέλθετε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα», κατέληξε.
Σε  εντελώς διαφορετική γραμμή, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε ότι εδώ διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η ΕλλάδαΔεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να τα ενώσουμε, υπογράμμισε ο Τζιάνι Πιτέλα.  Ξεκαθάρισε ότι για το καλό της Ευρώπης, οι Σοσιαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν ένα Grexit και τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος γέφυρα.  Ζήτησε ακόμη να επιτραπεί στον πρόεδρο της Ευρωβουλής η συμμετοχή στις Συνόδους Κορυφής.
Φέρχοφσταντ: «Εκλογικό ατύχημα ή μεγάλος ηγέτης»
Χρησιμοποιείτε και εσείς το πελατειακό σύστημα, όπως το έκανε το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μειώσετε το δημόσιο αλλά πρέπει να το κάνετε, τόνισε. Πρέπει να ανοίξετε τα επαγγέλματα ώστε να λειτουργήσει η οικονομία. Πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια, στο κράτος, στο στρατό, στην εκκλησία αλλά και στα κόμματα. Όλα αυτά βάλτε τα σε ένα πακέτο και φέρτε τα στην Ευρώπη». Ποτέ δεν υπήρχε πρωθυπουργός στην Ελλάδα με τόσο ισχυρή εντολή. Είστε ο μόνος που μπορεί να θέσει τέλος σε αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε. ‘Εχετε μια ιστορική επιλογή: θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ένας μεγάλος ηγέτης; κατέληξε ο ίδιος.
Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό όραμα πέθανε, χαρακτηρίζοντας «τέρατα» τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκού οικοδομήματος, Κολ και Μιτεράν. Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις, υποστήριξε ότι «η Μεσόγειος είναι σε λάθος νόμισμα».
Απάντηση Παπαδημούλη σε Βέμπερ και Φάρατζ
Σε παρέμβαση του ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει ένα Grexit και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ότι είναι δυνατόν εμπράκτως και επειγόντως για να φύγει οριστικά η λέξη Grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο. Αναφερόμενος στον κ. Βέμπερ, τόνισε: «Σταματήστε να προσβάλλετε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ενώ μήνυμα έστειλε και στους ακραίους, Φάρατζ κα Λεπέν, καλώντας τους να σταματήσουν τα «λαϊκίστικα παιχνίδια» που έχουν σκοπό την προώθηση των «ακροδεξιών επιδιώξεών» τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ. Παρών ήταν και ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Μύρνα Νικολαΐδου
http://www.euractiv.gr/αταξινόμητα/evrovouli-epilogi-den-ine-rixi-lei-tsipras-skliri-epithesi-apo-vemper/

Τελεσίγραφο έως την Κυριακή για σκληρό μνημόνιο ή Grexit

Το σκληρό τους πρόσωπο κατά της Ελλάδας έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έδωσαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να παρουσιάσει τη νέα, λεπτομερέστερη πρότασή της, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, στην ύστατη – όπως φαίνεται– σύνοδο για επίτευξη συμφωνίας. 
Οι σκληρές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ κατέδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους ούτε το δημοψήφισμα της Κυριακής ούτε και την ομοφωνία που υπήρξε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής European Union
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος -όπως όφειλε, άλλωστε, αυτές τις κρίσιμες ώρες- ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, τονίζοντας πως όλοι συμφωνούν πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. 
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι αξιοσημείωτη η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία σημείωσε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης) ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Τσίπρας: Βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου σημείωσε πως «η ελληνική πρόταση έχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακό πρόγραμμα». 
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό». 
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάριο ΝτράγκιΕυρωπαϊκή Ένωση
«Θα προχωρήσουμε σε ταχύτατη διαδικασία για μια βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Μέρκελ: Σεβαστό το δημοψήφισμα, αλλά...

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξη» για την Ελλάδα ενώ απέκλεισε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σημείωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πιο ισχυρά μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε από την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ επέμεινε στα «προαπαιτούμενα» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 
Πιο αναλυτικά, η καγκελάριος είπε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως «είχαμε μια πολύ λεπτομερέστερη συζήτηση», σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ΕΣΜ. 
«Έχουμε κάθε διάθεση να προστατεύσουμε τη ζώνη του ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει πρόταση για τoν ESM. Θα την εξετάσουμε, θα τη συζητήσουμε για να δούμε εάν υπάρχει κάποια βάση»,  είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκλήρυνε στη συνέχεια τη στάση της, λέγοντας: 
«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις. Η κατάσταση του ESM που υπήρχε μέχρι το δεύτερο πρόγραμμα δεν υπάρχει πια. Τώρα η συζήτηση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα. Η κατάσταση την Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ. Για να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουμε τις λεπτομερέστερες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν έως την Πέμπτη». 
Η Άνγκελα ΜέρκελAP Photo/Francois Walschaerts
Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Κυριακή, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά την Ευρώπη των 28 κι όχι μόνο την ευρωζώνη. Η καγκελάριος ουσιαστικά δεν έλαβε υπόψη της το δημοψήφισμα της Ελλάδας και το ισχυρό «όχι» του ελληνικού λαού: «Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, όμως υπάρχουν άλλα 18 κράτη. Μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι πιο ισχυρός στην Ελλάδα, ωστόσο οι απαιτήσεις των άλλων 18 χωρών δεν έχουν τροποποιηθεί, ίσως να έχουν γίνει ακόμα πιο πιεστικές».
Καταλήγοντας, είπε: «Η συμφωνία-γέφυρα η οποία συζητήθηκε στο περιθώριο σήμερα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη σύνοδο κορυφής.  Επικεντρωθήκαμε σε μια πρόταση με βάθος χρόνου. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα». 

Γιούνκερ: Προετοιμασμένη για όλα η Κομισιόν

Πολύ σκληρή θέση κατά της Ελλάδας υιοθέτησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit. Βεβαίως υπάρχει μέριμνα για ανθρωπιστική βοήθεια». 
Ο Ζαν Κλοντ ΓιούνκερAP Photo/Virginia Mayo
«Προσωπικά, απορρίπτω το σενάριο του Grexit. Όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει πού το πάει», είπε επίσης ο Γιούνκερ, για να συμπληρώσει: «Είπα στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο. Αυτό δεν είναι θέμα για τώρα». 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε λέγοντας πως «η ύστατη ώρα για την Ελλάδα είναι το πρωί της Δευτέρας». 

Τουσκ: Η αδυναμία λύσης οδηγεί σε χρεοκοπία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζών.
«Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε επειγόντως να εξετάσουμε μια λύση επί κοινής βάσης και κανόνων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 9 Ιουλίου να παρουσιάσει τις προτάσεις της και κατόπιν θα ενημερωθεί το Eurogroup. Στις 12 Ιουλίου θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Κυριακή) θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση», είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  
Ο Ντ. Τουσκ είπε ακόμα πως «η αδυναμία να βρεθεί λύση μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος. Και είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επηρεάσει και όλη την Ευρώπη, από γεωπολιτική άποψη. Εάν κάποιος έχει την αυταπάτη ότι δεν θα γίνει έτσι, είναι αφελής». 

Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία 

Ηπιότερος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε μετά το τέλος της συνόδου. 
Ο Φρανσουά Ολάντ, αφού ενημέρωσε πως «δεν υπήρξε απόφαση» στο χθεσινό Eurogroup, τόνισε πως αναμένει την ελληνική πρόταση σε πρώτη φάση και κατόπιν ένα αίτημα για χρηματική βοήθεια. Ζήτησε να επικρατήσει υπευθυνότητα (από την ελληνική πλευρά), αλληλεγγύη και ταχύτητα.
«Είναι σημαντικό για τη Γαλλία να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα:
  • Την Τετάρτη (σ..σ. σήμερα) να προσκομίσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.
  • Την Πέμπτη οι προτάσεις αυτές να τεθούν στη βάση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος.
  • Το Σάββατο να διεξαχθεί Eurogroup.
  • Την Κυριακή να αποφασίσουν οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ρέντσι: Ελπίζουμε σε ευτυχές τέλος την Κυριακή

Την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής συνόδου την Κυριακή επιβεβαίωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση για την Ελλάδα. 
Ο Ματέο Ρέτσι σημείωσε ότι πρέπει «να έχουμε ως βάση εκκίνησης της πρόταση της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει μία πρόταση. Όμως υπάρχει πρόβλημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ακόμα κι εάν όλα γίνουν όλα καλά την Κυριακή, το ζήτημα θα παραμένει. Θα περιμένετε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση: αυτή μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Για μένα αυτό είναι το πρόβλημα. Να προωθήσουμε μια άλλη ιδέα της Ευρώπης, της ανάπτυξης των επενδύσεων». 
Καταλήγοντας, ο κ. Ρέντσι επανέλαβε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα» και πως «η Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί κι όχι να είναι μέσα στη λιτότητα». 


Πανικός στην Αλβανία: Φόβος για μαζική επιστροφή Αλβανών από την Ελλάδα

Yπουργοί στα Τίρανα εκφράζουν την πεποίθηση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αλβανίας μπορεί να αντέξει τις αναταράξεις, παρά το ότι τρεις τράπεζες στην Αλβανία είναι ελληνικές και ελέγχουν σχεδόν το 16% όλων των περιουσιακών στοιχείων του αλβανικού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με τους Financial Times.


Η Αλβανία προετοιμάζεται για τον κίνδυνο οι αναταράξεις στην Ελλάδα να αναγκάσουν χιλιάδες αλβανούς μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα εμβάσματα που τώρα στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πιθανή επιστροφή μεταναστών δείχνουν ότι τελικά η Αλβανία και τα άλλα βαλκανικά κράτη, και όχι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα είναι αυτοί που θα νοιώσουν πρώτοι τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης.



Τα εμβάσματα από Αλβανούς που εργάζονται στο εξωτερικό μειώθηκαν στα 544 εκατ. ευρώ πέρυσι, από 952 εκατ. ευρώ το 2007 (τα εμβάσματα αντιστοιχούν στο 5% του αλβανικού ΑΕΠ), ενώ περίπου 180.000 Αλβανοί μετανάστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αλβανία τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ενώ πλέον εκφράζονται φόβοι για μαζική επιστροφή και άλλων (παράνομων και μη) στην περίπτωση που χάσουν τις δουλειές τους και τις αποταμιεύσεις τους στην Ελλάδα.

Αυτό θα οδηγούσε σε εκτίναξη της ανεργίας –που τώρα βρίσκεται στο 14%- βραχυπρόθεσμα, σε πίεση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ένταξη στην αλβανική κοινωνία των παιδιών των μεταναστών, που έχουν λάβει ελληνική παιδεία. Και αυτά τα προβλήματα θεωρούνται δυνητικά σοβαρότερα από τους κινδύνους μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.


πηγη

http://www.anoixtomialos.gr/2015/07/blog-post_38.html