Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Μάζης: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που φοβάμαι για το Αιγαίο Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφερόμενος στην αλλαγή κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία αλλά με τον Ερντογάν.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης αναφέρθηκε στο τι συμβαίνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο την ιδιαίτερα κινητική Τουρκία.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφερόμενος στην αλλαγή κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία αλλά με τον Ερντογάν. Για τον οποίο όπως είπε προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες κάτι που όπως σημείωσε δεν μπορεί να το κάνει για πολύ καιρό ακόμη.
Για την επέμβαση των Τούρκων στη Συρία εξήγησε,μιλώντας στο militaire.gr,  ότι είναι δύσκολη για την Άγκυρα και τον Ερντογάν. Το δύσκολο όπως είπε δεν είναι να κάνει την εισβολή, το πολύ δύσκολο είναι να κρατήσει όσα κατακτήσει, μόνος του και με δεδομένες τις αντιρρήσεις Ισραηλινών και Γάλλων.
“Πολλούς για πάντα δεν γίνεται να τους κοροϊδεύεις”, λέει ο κ.Μάζης σχολιάζοντας την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει ο Ερντογάν.
Δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη. Δεν αρκεί όπως εξήγησε μια απόφαση προέδρου για να γίνει. Το σύστημα διοίκησης των ΗΠΑ δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Ανέλυσε ποιο είναι το λάθος που κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ με την απόφαση που ανακοίνωσε περί απόσυρσης των στρατευμάτων του από τη Συρία. Η οποία όπως είπε δεν πιστεύει ότι τελικά θα γίνει και απέδωσε την απόφαση σε “επιχειρηματική μπλόφα” του Αμερικανού Προέδρου γιατί ορθολογικά όπως λέει εάν επιμείνει σε αυτή όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο.
Στο ερώτημα ποια είναι η πραγματική σχέση Τραμπ-Πούτιν και τι είναι ο Ερντογάν για αυτή τη σχέση, ο κ. Μάζης απάντησε: “Μια ανορθογραφία”.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε ότι για τον κ.Ερντογάν όσο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα έχει πρόβλημα γιατί “δεν μπορείς να ικανοποιήσεις και τη φωτιά και το νερό” και επισήμανε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και από το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται εκεί.
Υπάρχει όμως και ένα σενάριο που τον ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα και το Αιγαίο, η οποία μπορεί να προέλθει έπειτα από μια ‘θερμή ρήξη” με την Τουρκία. Το σενάριο που μετατρέπει την περιοχή από τα Δαρδανέλια μέχρι την Κύπρο σε “ουδέτερη ζώνη”.
“Εκείνο που με φοβίζει είναι η υπόθεση του Αιγαίου. Με ανησυχεί γιατί είναι ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο συνεχίζω να το φοβάμαι το οποίο λέει το εξής ότι έχουμε μία θερμή ρήξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εκεί είναι νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε λοιπόν μία ρήξη, ποιος είναι ο νόμιμος συντελεστής που θα επιβάλει την τάξη, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή; Το ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει λοιπόν το ΝΑΤΟ και τι μας λέει ‘επειδή εσείς οι Τούρκοι και εσείς οι Έλληνες είσαστε άτακτοι, δεν είστε καλά παιδιά και δεν μπορείτε να συνεργαστείτε, θα σας φτιάξουμε μία ουδέτερη ζώνη που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλια και θα καταλήγει μέσω του ανατολικού Αιγαίου μέχρι κάτω την Κύπρο, η οποία θα είναι ουδέτερη και θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να μην πλησιάζετε ο ένας τον άλλον", τόνισε ο κ. Μάζης.

Ο κ. Μάζης χαρακτήρισε τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκηπερί εξαΰλωσης “πάρα πολύ χρήσιμη, για να την ακούσουν όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ”.
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μάζης ήταν απολύτως αρνητικός για το ενδεχόμενο να “περάσει”.
Για τη βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι, ο κ. Μάζης έκανε λόγο για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που πιθανόν “επωάζεται” στην Ελλάδα. Τρομοκρατίας που έχει να κάνει με τη θρησκεία. Εξηγεί στη συνέντευξή του ποια είναι τα σημάδια που τον ανησυχούν.

https://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1657007/mazhs-ayto-einai-to-efialtiko-senario-poy-fovamai.html

Βιομηχανική ουσία κόλλας εντοπίστηκε στον ύποπτο φάκελο της Μυτιλήνης Πηγή: Βιομηχανική ουσία κόλλας εντοπίστηκε στον ύποπτο φάκελο της Μυτιλήνης

Μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως εντοπίστηκαν κατά τις εργαστηριακές έρευνες στον φάκελο της Μυτιλήνης που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον φάκελο της Μυτιλήνης, δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Χημείο.
Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.
Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.
Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.


Πηγή: Βιομηχανική ουσία κόλλας εντοπίστηκε στον ύποπτο φάκελο της Μυτιλήνης | iefimerida.gr 

Μπαράζ ύποπτων φακέλων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα

Νέος συναγερμός σήμανε στην Ελληνική Αστυνομία από τον εντοπισμό φακέλων με ύποπτη σκόνη σε Λέσβο, Χανιά, Κέρκυρα, Βόλο, Αργοστόλι, Άρτα, Κοζάνη, Σπάρτη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι.
Ειδικότερα, φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο ταχυδρομείο Κέρκυρας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.
Επίσης, φάκελοι με ύποπτη σκόνη έχουν σταλεί και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, το Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. 
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της ΕΜΑΚ στον Βόλο, μετά την επικοινωνία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την αστυνομία όταν και ενημέρωσε ότι έχει σταλεί κι εκεί ένας φάκελος από Ινδία. Ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ αυτή την ώρα έχουν στήσει επιχείρηση έξω από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο σημείο βρίσκονται ακόμη δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και του Λιμενικού Σώματος.
Ακόμη, ο πρύτανης στο Πολυτεχνείο Κρήτης παρέλαβε τον φάκελο χθες βράδυ τον άνοιξε και όταν είδε ότι περιείχε φυλλάδια με το Ισλάμ το πέταξε. Ωστόσο, σήμερα που ενημερώθηκε για τους υπόλοιπους φακέλους επικοινώνησε με την αστυνομία.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο φάκελος παρελήφθη κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με τις αρχές του ιδρύματος να έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.
Επιπλέον, ένας ακόμη φάκελος βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε αποδέκτη έναν καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υποπτος φάκελος εντοπίστηκε σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη. 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη εντοπίστηκε φάκελος με ύποπτη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ο φάκελος φέρεται να εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το ταχυδρομείο, είχε αποδέκτη σε αγγλική γλώσσα την πρύτανη του πανεπιστημίου και όταν ανοίχτηκε από εργαζομένους στο γραφείο της, καθώς η ίδια απουσίαζε, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη.

http://www.kathimerini.gr/1003991/article/epikairothta/ellada/mparaz-ypoptwn-fakelwn-se-panepisthmiaka-idrymata-se-olh-th-xwra