Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Αιματηρά επεισόδια στη Β.Ιρλανδία

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δύο διαφορετικά σημεία του Μπέλφαστ, πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας, με συνέπεια να τραυματιστούν 27 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και τρεις αξιωματικοί από σφαίρες.




Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο περιθώριο των παραδοσιακών προτεσταντικών εορτασμών, σύμφωνα με την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας



Οι ταραχές σημειώθηκαν κοντά σε σημεία της πόλης όπου ομάδες προτεσταντών που γενικά είναι φιλοενωτικοί και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία, ανάβουν κάθε χρόνο φωτιές καίγοντας ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες πολιτικών από το στρατόπεδο των καθολικών που αγωνίζονται για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.




Οι τρεις αξιωματικοί πυροβολήθηκαν, όταν ομάδα καθολικών επιτέθηκε στην αστυνομία που είχε αναπτυχθεί για τη διατήρηση της τάξης στο βόρειο και το δυτικό Μπέλφαστ, κατά τη διάρκεια των εορτασμών.



Τα τραύματα των αστυνομικών δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, διευκρίνισε η αστυνομία.



Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ορισμένα από τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαχωρίσει ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί σε μια περιοχή των ιρλανδών εθνικιστών, από εκείνους που παρευρίσκοντο στις φωτιές, σε κοντινό σημείο.



«Οι ταραχές άρχισαν στη συνοικία Μπρόντγουεϊ στο δυτικό Μπέλφαστ, όταν περίπου διακόσιοι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες και κοκτέιλ μολότοφ», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.



Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μαρκ Χάμιλτον καταδίκασε τις ταραχές και τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία πριν αρχίσουν σήμερα όπως είναι προγραμματισμένο, οι μεγάλοι ετήσιοι εορτασμοί των προτεσταντών.



«Αντιδράσαμε αμέσως στις ταραχές και οι αστυνομικοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να αποκατασταθεί η τάξη και να επανέλθει ο κανονικός ρυθμός στη ζωή των κατοίκων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Το Σάββατο μια βόμβα κατέστρεψε μια γέφυρα στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια επίθεση που η αστυνομία είπε ότι είχε στόχο αξιωματικούς της.



Οι προτεστάντες των ταγμάτων της Οράγγης παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μπόιν του 1660 κατά την οποία ο προτεστάντης Γουλιέλμος Γ' της Οράγγης νίκησε τον καθολικό Ιάκωβο Β'.



Η πορεία αυτή αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων καθολικών και προτεσταντών καθώς καταλήγει σε βίαια επεισόδια.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=20298948

Συλλαλητήριο υπέρ ανεξαρτησίας

Συλλαλητήριο υπέρ ανεξαρτησίας


Πάνω από 1 εκατ. Καταλανοί πλημμύρισαν το Σάββατο τους δρόμους της Βαρκελώνης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που ακυρώνει βασικά σημεία στο καθεστώς αυτονομίας της περιοχής «E» 12/7





Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα πλημμύρισαν το Σάββατο τους δρόμους της Βαρκελώνης, σε μια πρωτοφανούς έντασης και μαχητικότητας διαδήλωση υπέρ της παραχώρησης μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στην περιοχή της Καταλονίας.






Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση που έλαβε στις 28 Ιουνίου το Συνταγματικό Δικαστήριο -ύστερα από τετραετή δικαστικό αγώνα- και η οποία στην ουσία ακυρώνει βασικά σημεία του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας που είχαν εγκριθεί απ’ τους Καταλανούς σε δημοψήφισμα το 2006.




Βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και βάσει του σχετικού νόμου που ενέκρινε και η ισπανική Βουλή, το τοπικό Κοινοβούλιο ανέλαβε αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με θέματα φορολογίας, δικαιοσύνης, μετανάστευσης καθώς και ελέγχου σε λιμάνια και αεροδρόμια.



Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρει πως αναγνωρίζεται μόνο ένα έθνος, το ισπανικό, και ως εκ τούτου δεν υφίσταται νομική βάση για την αναγνώριση της Καταλανίας ως έθνους. Επίσης, με την ίδια απόφαση αναφέρει ότι η καταλανική γλώσσα δεν πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι των καστιλιάνικων ισπανικών.



Τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης που κρατούσαν σημαίες και πανό σε κόκκινα και κίτρινα χρώματα, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα: «Είμαστε έθνος. Αποφασίζουμε μόνοι μας».



Η αστυνομία εκτίμησε τον αριθμό των διαδηλωτών σε 1,1 εκατομμύριο άτομα, ενώ οι οργανωτές -κόμματα, συνδικάτα και φορείς της Καταλονίας- ανεβάζουν τους μετέχοντες σε 1,5 εκ.



Η Καταλονία, με επτά εκατομμύρια κατοίκους (σε σύνολο 47 εκατομμυρίων σε όλη την Ισπανία), είναι η πρώτη περιοχή σε ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα, αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Είναι μία απ’ τις πλουσιότερες 17 αυτόνομες κοινότητες που συγκροτούν την Ισπανία και που η καθεμία τους χαίρει διαφορετικού βαθμού αυτονομίας.



«Αυτή η διαδήλωση είναι η αρχή της ανεξαρτησίας της χώρας μας» έλεγαν πολλοί διαδηλωτές μιλώντας στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.



Ο νόμος περί αυτονομίας της Καταλονίας -χωρίς φυσικά τις ακυρώσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου- έχει την υποστήριξη της τεράστιας πλειονότητας τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των κατοίκων της Καταλονίας. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως μια καθόλου ευκαταφρόνητη μειονότητα Καταλανών θα ήθελε να δει την περιοχή αυτή που μιλάει τη δική της γλώσσα και έχει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα, να αποσχίζεται από την Ισπανία.



Η θέσπιση της νομοθεσίας για το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας ήταν μία απ’ τις πρώτες πρωτοβουλίες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο. Ομως, μετά την υιοθέτησή της, άρχισε μια άγρια κόντρα μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων δικαστών, με τη συντηρητική πλευρά να υποστηρίζει πως ο βαθμός αυτονομίας που παραχωρήθηκε στην Καταλονία τελικώς παραβιάζει τα όρια που θέτει το Σύνταγμα της Ισπανίας για τις 17 αυτόνομες περιοχές.



ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=20128948#

Ανάστατοι οι κάτοικοι χωριού της Κοζάνης από ρήγμα που πλησιάζει τον οικισμό

Ανάστατοι οι κάτοικοι χωριού της Κοζάνης από ρήγμα που πλησιάζει τον οικισμό


ΑΠΕ





Ένα ρήγμα που πλησιάζει στα πρώτα σπίτια του οικισμού Μαυροπηγής στην Πτολεμαϊδα του νομού Κοζάνης κρατάει ανάστατους τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους του χωριού.






Το ρήγμα που βρίσκεται μεταξύ του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και του οικισμού εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως το ρήγμα ξεπερνά ήδη τα 300 μέτρα σε μήκος, ενώ το βάθος σε ορισμένα σημεία είναι σχεδόν 1,5 μέτρο και το "άνοιγμα" αγγίζει το μισό μέτρο.



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Σπύρος Μήτρος, ειδοποιήθηκαν οι μηχανικοί της ΔΕΗ και υπεύθυνοι του ορυχείου, οι οποίοι και εξέτασαν το ρήγμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ωστόσο παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.



Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νομάρχη Κοζάνης, Γιώργο Δακή, τη Δευτέρα αναμένεται και το πόρισμα μηχανικών της νομαρχίας καθώς και αυτοί με τη σειρά τους εξετάζουν το φαινόμενο.



Ωστόσο οι κάτοικοι, που ζητούν εδώ και χρόνια την μετεγκατάσταση του οικισμού, εκφράζουν έντονη ανησυχία καθώς η εξέλιξη του ρήγματος φαίνεται απειλητική.



"Το ρήγμα εντοπίστηκε τυχαία, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. Τότε το βάθος του δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο σήμερα και μπορούσε να το περάσει η θεριζοαλωνιστική μηχανή. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται γρήγορα", επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου πληττομένων "Η Μαύρη Πηγή" Αναστάσιος Εμμανουήλ. Προσθέτει πώς "οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ τοποθέτησαν πάντως κάποιους ξύλινους δείκτες στο ρήγμα ώστε να παρακολουθήσουν την εξέλιξη. Κι αυτό γιατί, φυσικά, τους αφορά άμεσα, αφού, αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θα κινδυνεύσουν και εργαζόμενοι της επιχείρησης".



Κατά τον κ.Εμμανουήλ, οι κάτοικοι αυτού του μικρού οικισμού, που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τους 600, ταλαιπωρούνται χρόνια από τη συνύπαρξή τους με το ορυχείο της ΔΕΗ και ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειές τους.