Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Καταγγελία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens προτείνει ο Σ. Βαλυράκης

"Περιθώρια" για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens και δυνατότητες για κατάργηση της συμφωνίας- συμβιβασμού διακρίνει ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης
Την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια για την διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος κλήθηκε χθες προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο πλαίσιο της απόφασης να ανασυρθεί ο «φάκελος» της υπόθεσης.
Ο κ. Βαλυράκης δεν απέκλεισε την περίπτωση να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία, ζήτησε από την Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε να ασκηθεί πίεση και να οδηγηθεί η γερμανική εταιρεία στην αποκάλυψη των πολιτικών προσώπων τα οποία έγιναν αποδέκτες των «μαύρων χρημάτων». Αφού έκανε εκτενή αναφορά στην «σκληρή» δουλειά που είχε γίνει η οποία, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, είχε καταλήξει στην τεκμηρίωση της ροής «μαύρων χρημάτων» από τα ταμεία της Siemens, η Επιτροπή, ανέφερε, δεν μπόρεσε να υπερβεί τα εμπόδια των «παρένθετων προσώπων» ώστε να οδηγηθεί στα πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν ενδείξεις ότι πήραν τις μίζες.
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, είπε πως θα μπορούσε ακόμη και να δρομολογηθεί από την κυβέρνηση καταγγελία της συμφωνίας - συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και κυρώθηκε από τη Βουλή, αναφορά την οποία σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως «ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου» και πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού».
Η κα Κωνσταντοπούλου συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Βαλυράκη επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την σημασία της διεκδίκησης στην παρούσα ιδίως συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας πιέζεται για το «φερόμενο χρέος», όπως είπε, προτείνοντας μάλιστα να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens.
Ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες στην διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής. Όπως μάλιστα είπε «η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» σημειώνοντας πως δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση, το 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».
Ο κ. Βαλυράκης, θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής και στην επόμενη συνεδρίαση, κατά την οποία θα δεχθεί ερωτήσεις από τους βουλευτές.http://news247.gr/eidiseis/politiki/kataggelia-toy-ekswdikastikou-symvivasmou-me-th-siemens-proteinei-o-s-valyrakhs.3493484.html

Λιώνουν δρόμοι από τη ζέστη στην Ινδία!

Ανακλήθηκαν οι άδειες των γιατρών - Δείτε τις φωτογραφίες

Περισσότερους από 1.300 ανθρώπους έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής ο καύσωνας που πλήττει την Ινδία με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 47 βαθμούς Κελσίου και είχαν ως αποτέλεσμα να… λιώσουν ακόμα και οι δρόμοι!

Η επιφάνεια της ασφάλτου στο Νέο Δελχί έπιασε θερμοκρασία 45 βαθμών την ώρα μάλιστα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί. 

Σύμφωνα με το Reuters οι άδειες των γιατρών της χώρας ανακλήθηκαν ούτως ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες των χιλιάδων πολιτών που υποφέρουν. 

Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι πιο ζεστοί μήνες για την Ινδία και το θερμόμετρο ανεβαίνει και παραμένει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έχουν αυξηθεί οι ημέρες που η θερμοκρασία φτάνει και ξεπερνά τους 45 βαθμούς. 

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ηλικιωμένοι ή εργάτες που έπαθαν είτε θερμοπληξία είτε αφυδάτωση. 

Οι Αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο για πολλούς αυτή η επιλογή δεν υπάρχει. 

«Έχω πονοκεφάλους, μερικές φορές ανεβάζω πυρετό. Αλλά αν μείνω στο σπίτι πώς θα βγάλω λεφτά;», δηλώνει ο 28χρονος Akhlaq που ζει στο Νέο Δελχί. 

Σήμερα είναι η 7η ημέρα του κύματος ζέστη, το οποίο αναμένεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα να υποχωρήσει πριν αρχίσουν οι πρώτες βροχές των μουσώνων. 

Δείτε τις φωτογραφίες



















http://www.newsbeast.gr/world/arthro/826051/lionoun-dromoi-apo-ti-zesti-stin-india/?refW

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Τι αλλάζει 28-5-2015

Έως και κατά 35% κατά μέσο όρο αναμένονται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, συμπαρασύροντας πτωτικά και τον ΕΝΦΙΑ
Σημαντικές μειώσεις σε όλους τους φόρους ακινήτων και δη στον ΕΝΦΙΑ θα επιφέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο.
Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, εντός των ερχόμενων 15 ημερών αναμένεται να ανακοινώσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπερ σημαίνει ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν έως και 35% κατά μέσο όρο.
Ανάλογες μειώσεις, από 20% έως 30% αναμένεται να υπάρξουν και στον ΕΝΦΙΑ.
Η αρμόδια επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της το αμέσως επόμενο διάστημα στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η κατεύθυνση πάντως που έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπέστησαν καθίζηση.
Το αποτέλεσμα ήταν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα να είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές τους στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% προκαλώντας μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων και στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.
Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κοστίσουν στα κρατικά ταμεία από 600 έως και και 900 εκατ. ευρώ, αφού μέσω των αναπροσαρμογών τα έσοδα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν έως και τα 1,7 -2 δισ. ευρώ, έναντι των 2,6 δισ. που είχαν εισρεύσει πέρυσι στα κρατικά ταμεία από τον ΕΝΦΙΑ.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έχουν από καιρό ξεχαστεί, αφού η αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχει πάρει αναβολή - εκτός απροόπτου για το 2016.
Επομένως, οι παράγοντες της αγοράς έχουν ξεκινήσει να στοιχηματίζουν στη μείωση του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση έχει έχει ήδη διαμηνύσει πως οι όποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα και θα καλυφθούν από ισοδύναμα.
Σε περιοχές με τιμή ζώνης 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι μηδενικές.
Σε ακριβότερες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές, οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των  αντικειμενικών αξιών.
Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα).     
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika/akinita/h-anaprosarmogh-twn-antikeimenikwn-aksiwn-tha-epiferei-meiwseis-ston-enfia-ti-allazei.3496493.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια ανησυχεί για αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Η Ρωσία ανησυχεί για προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης της πΓΔΜ, αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια,  Όλεγκ Σερμπάκοφ, όπως επισημαίνει το βουλγαρικό ‘Fokus’ με πηγές από την  σκοπιανή ‘Dnevnik’. «Η Ρωσική Ομοσπονδία προβαίνει σε προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας στην πΓΔΜ και την επιτυχή οικονομική ανάπτυξή της. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά ξεκινώντας από τις θέσεις του διεθνούς δικαίου, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να επισημανθεί ότι οι κυβερνήσεις που έχουν επιλεγεί μέσα από εκλογικές διαδικασίες, πρέπει να υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σερμπάκοφ.

http://greeknation.blogspot.gr/2015/05/blog-post_159.html

Επιστρέφουν οι καμπάνες στη πόλη που μιλούν τη γλώσσα του Χριστού



Οι καμπάνες των μοναστηριών που είχαν κλαπεί από εξτρεμιστές, θα επιστραφούν σύμφωνα με πληροφορίες πίσω στη συριακή πόλη Μααλούλα.
Η αρχαία πόλη Μααλούλα βρίσκεται 55 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, και είναι γνωστό ότι κάτοικοι μιλούν αραμαϊκά τη γλώσσα του Ιησού Χριστού.
Στη μικρή πόλη Μααλούλα υπάρχουν αρκετές εκκλησίες αλλά και το φημισμένο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας, όπου οι μοναχές είχαν απαχθεί για 100 μέρες από ενόπλους.
Το 2013, η χριστιανική πόλη κατακτήθηκε από εξτρεμιστικές ομάδες που λεηλάτησαν ιερά σύμβολα, αρχαίες εικόνες, έκαψαν βιβλιοθήκες, κατέστρεψαν μοναστήρια και έκλεψαν καμπάνες που χρονολογούνται πάνω από 200 χρόνια.
"Οι επιστροφή των καμπάνων για εμάς είναι ένα ξαφνικό χαρμόσυνο γεγονός, δεδομένου ότι είναι σύμβολα της πίστεως των κατοίκων της Μααλούλα, και να δώσει ο Θεός, να επιστραφούν και τα υπόλοιπα ιερά σκεύη που έχουν κλαπεί" ανέφερε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της Μααλούλα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καμπάνες επιστρέφουν χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εκπροσώπων του κλήρου, οι οποίοι κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν τα 750 μνημεία και ναούς που καταστράφηκαν στην αρχαία Μααλούλα.
πηγή: romfea.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/45223/epistrefoyn-oi-kampanes-sti-poli-poy-miloyn-ti-glossa-toy-hristoy

Συναντήσεις Τσίπρα-Κωνσταντοπούλου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του ΙράνΜοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα έχει σήμερα στις 18:00 στο Μαξίμου οπρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα όμως, ο κ. Ζαρίφ θα συναντηθεί στις 3:30 μ.μ. με την Πρόεδρο της ΒουλήςΖωή Κωνσταντοπούλου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, θα γίνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

http://www.paraskhnio.gr/synantiseis-tsipra-konstantopoyloy/

Σαν σήμερα η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ

  Κωνσταντίνος Καραμανλής
Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την υπογραφή του στην ιστορική συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Ήταν 29 Μαΐου 1979 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ουσιαστικά, άνοιγε την πόρτα της χώρας προς τη δυτική Ευρώπη. Είναι τρομερή σύμπτωση το γεγονός ότι σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μην κλείσει με τη χώρα απέξω.
Για την ιστορία, οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα έλυνε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία, ενώ θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η «σχέση» της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη μορφή με την υποβολή αίτησης για σύνδεση με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τον Ιούνιο του 1959. Τον Ιούνιο του 1961 υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ωστόσο θα διακοπεί απότομα με την στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1967. Εργοποιείται, εκ νέου, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ο στόχος, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος. Η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που ο K. Καραμανλής απηύθυνε στον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

http://www.paraskhnio.gr/san-simera-i-ellada-mpike-stin-eok-foto/

Ανατολική Ουκρανία: Σφαγείο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα Συντάκτης Θανάσης Αργυράκης

    Εδώ και ένα χρόνο, μέσα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, μαίνεται ένας από τους πιο φονικούς πολέμους των τελευταίων δεκαετιών.
    Στη στολή παραλλαγής που φοράει, όπως πολλοί από τους εναπομείναντες άντρες στην Ανατολική Ουκρανία, στο δεξί μπράτσο έχει κολλημένη τη ρωσική σημαία, και στο αριστερό μια νεκροκεφαλή που γύρω γράφει: «Προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος, αιώνος αμήν». Ενα σήμα που χρησιμοποιούν συχνά πολλές μονάδες των πολιτοφυλάκων στην τεράστια περιοχή της Α.Ουκρανίας, Ντονμπάς. Είναι ο Ντμίμτρι (Δημήτρης), ο οποίος αν και μόλις 29 ετών, διοικεί 260 μαχητές, που πολεμούν κατά της «χούντας του Κιέβου», όπως ονομάζουν την ουκρανική κυβέρνηση.
    Ο Ντμίτρι είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση κατοίκου αυτής της άκρως βιομηχανικής περιοχής της Ουκρανίας, αλλά και χαρακτηριστική περίπτωση όσων εντάχθηκαν στις γραμμές των ονομαζόμενων «αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας». Παιδί οικογένειας εργατών, με έξι αδέρφια που τελείωσε το Λύκειο, αλλά δεν μπόρεσε να σπουδάσει, αρχικά εργάτης σε ανθρακωρυχεία και μεταλλουργεία, κατόπιν τεχνίτης, και στη συνέχεια μικροεπιχειρηματίας. Ο ίδιος εν μια νυκτί, όταν ξέσπασε η εμφύλια αντιπαράθεση στην Ουκρανία, μετετράπη σε μαχητή, αν και δεν είχε υπηρετήσει καν στο στρατό. Εδώ και σχεδόν ένα έτος παίρνει μέρος σε έναν από τους σκληρότερους πολέμους που έχει γνωρίσει η Ευρώπη από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο και εντεύθεν.
    2 1
    Back to the USSR
    Ο Ντμίτρι ζει στην πόλη Μπριάνκα (εξήντα χιλιάδες κάτοικοι) της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Ως γνωστόν, τόσο η μεγάλη περιφέρεια του Ντονιέτσκ, όσο και η μικρότερη του Λουγκάνσκ, που αποτελούν σχεδόν όλο το Ντονμπάς, έχουν «ανεξαρτοποιηθεί» από την υπόλοιπη Ουκρανία. Πρόκειται για δυο απέραντες βιομηχανικές ζώνες. Να σημειωθεί πως στο Ντονμπάς, δεν υπάρχει πόλη, κωμόπολη και χωριό, δίπλα από τα οποία να μην υπάρχει μια βιομηχανία, μεγάλο ή μικρό ανθρακωρυχείο, και μεταλλουργεία, ή έστω μια εγκατάσταση για εξόρυξη άνθρακα. Βέβαια, πολλές από τις τελευταίες είναι «παράνομες», στην πραγματικότητα «πειρατικά ανθρακωρυχεία», που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και των παραγωγικών υποδομών, οπότε ο πληθυσμός δεν είχε δουλειά. Αποτελούν δε, πραγματικές παγίδες για τους –φτηνά πληρωμένους- εργάτες, αφού τα δυστυχήματα είναι συχνά, ενώ η ρύπανση του περιβάλλοντος και ο καρκίνος βασιλεύουν. Είναι ίσως η περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας και ανθρακωρυχείων.
    Η μονάδα του Ντμίτρι έχει βάση της την Μπριάνκα, και λέγεται «CCCP – Μπριάνκα» («ΕΣΣΔ – Μπριάνκα» !). Το' χουν, μάλιστα, ως πινακίδες στα αυτοκίνητά τους. Φαίνεται παράδοξο, και σίγουρα φαντάζει παράταιρο πλάϊ στο «Προσδοκώ ανάσταση νεκρών» και τη ρωσική σημαία, προϊόν κι’ αυτό της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό. Η πεποίθηση ότι είναι «παιδιά» μιας μεγάλης χώρας και δύναμης, της πολυεθνικής Σοβιετικής Ενωσης, ο προσδιορισμός της ρωσικής εθνικής ταυτότητας, και η βαθιά ρωσική πίστη στην Ορθοδοξία, «παντρεύονται» στο πρόσωπο των ανθρώπων της Ανατολικής Ουκρανίας που πήραν το όπλο στα χέρια τους. Στις τάξεις τους βρίσκονται, από ακροαριστεροί και αναρχικοί, μετριοπαθείς και συντηρητικοί πολιτικά, μέχρι ακροδεξιοί, σκληροί υπέρμαχοι του ρωσικού εθνικισμού, ακόμα και νεοναζί.
    3 1
    Νέο «Κόσσοβο»;
    Παρ’ ότι η μονάδα του Ντμίτρι ονομάζεται «CCCP – Μπριάνκα», ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι κομμουνιστής. «Προς τιμήν των πατεράδων μας και των παπούδων μας, ονομάσαμε έτσι τη μονάδα μας», λέει. Και προσθέτει: «Παιδί της Περεστρόϊκα είμαι εγώ, γεννήθηκα το 1986, και δεν θεωρώ τον εαυτό μου Ουκρανό». Εχει ενδιαφέρον ότι άποψη ότι «η Ανατολική Ουκρανία δεν είναι Ουκρανία», είναι βαθιά εμπεδωμένη σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού της περιοχής. Γενικότερα, αντιτίθενται στην ονομαζόμενη «ουκρανοποίηση», αφού θεωρούν ότι η Ουκρανία είναι πολυεθνική και πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της κάθε εθνότητας.
    Μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι βέβαιον ότι, ακόμα κι’ αν η Μόσχα θελήσει να «πουλήσει» το παιχνίδι, και να ξανασπρώξει το Ντονμπάς στην Ουκρανία, θα συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις στην περιοχή, αλλά και στην ίδια τη Ρωσία. Ιδιαίτερα από τους «οπλαρχηγούς» -στρατιωτικούς αρχηγούς- στην Α.Ουκρανία, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όπως και ο Ντμίτρι (αυτός είναι απλός διοικητής), έχουν βγει μέσα από τον λαό. Να σημειωθεί ότι αρκετοί «στρατιωτικοί ηγέτες» είναι πλέον και πολιτικοί, ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών, εκτός της «ανεξαρτησίας», θέτουν σοβαρά ζητήματα μεγάλων πολιτικών ανατροπών, καθώς και αιτήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και καταπολέμησης της αυθαιρεσίας των «Ολιγαρχών» (προσώπων που, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, καταλήστευσαν τον δημόσιο πλούτο, και σήμερα είναι «καπιταλιστές»).
    Στο μεταξύ, με ταχύτατους ρυθμούς στήνονται νέες κρατικές δομές και θεσμοί στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, όπου ήδη σχηματίζονται κυβερνήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ, από εκεί που υπήρχαν βασικά ομάδες ντόπιων ατάκτων μαχητών, τώρα σχηματίζεται κανονικότατος στρατός. Ολα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να γίνουν, παρά με την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας. Όλα όσα συμβαίνουν εκεί, λοιπόν, δείχνουν πως ήδη σχηματίζεται ένα δυνάμει «Κόσσοβο», αλλά και ότι η σύγκρουση που μαίνεται, με χιλιάδες νεκρούς, δεν πρόκειται να σταματήσει εύκολα. Κάτι, βέβαια, που ναι μεν έχει να κάνει με τις κινήσεις, στις οποίες θα προβούν οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία), αλλά και με τις σοβαρές εσωτερικές εθνικές, κοινωνικές, τοπικές και ταξικές αντιθέσεις στην Ουκρανία. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει ραγδαία.
    Εικόνες Τσετσενίας
    Προς το παρόν, σε γενικές γραμμές τηρείται η εκεχειρία βάσει της συμφωνίας «Μίνσκ 2», αν και καθημερινές είναι οι αψιμαχίες στο «μέτωπο» ανάμεσα σε ουκρανικές δυνάμεις και στους «Πολιτοφύλακες», με ανταλλαγές πυροβολισμών, και, μερικώς, με «μονομαχίες πυροβολικού». Οι εικόνες που συναντά κανείς στην περιοχή, είναι δραματικές. Τα νεκροταφεία, ακόμα και σε μικρές κωμοπόλεις, έχουν επεκταθεί δυό και τρείς φορές σε σχέση με την έκταση που είχαν. Χωριά και κωμοπόλεις, ισοπεδωμένα. Ολόκληρες συνοικίες των σημαντικότερων μεγαλουπόλεων, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, ειδικά αυτές που είναι κοντά σε «στρατηγικής σημασίας» σημεία (π.χ. αεροδρόμια), είναι κατεστραμμένες, και παραπέμπουν στις τρομερές εικόνες του πολέμου της Τσετσενίας (πολύ χειρότερος του γιουγκοσλαβικού).
    Εν τω μεταξύ, οι μέχρι πρότινος κατοικημένες περιοχές έχουν αδειάσει από πληθυσμό. Ζήτημα είναι να ζει πλέον στην Αν.Ουκρανία ο μισός πληθυσμός της, αφού οι περισσότεροι κάτοικοί της, ειδικά οι οικογένειες με παιδιά, έφυγαν μαζικά για να βρουν καταφύγιο στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σε όποια άλλη χώρα μπορούσαν. Κάποιοι ήλθαν και στην Ελλάδα, ειδικά αρκετοί Ομογενείς. Τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούν, αφού δεν υπάρχουν προϊόντα. Ο,τι μπαίνει στην περιοχή, είναι, είτε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία, είτε εμπόριο τη Ρωσία. Και βέβαια, οργιάζει το λαθρεμπόριο από την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, εκτός των άλλων και εξαιτίας της δραματικής υποτίμησης της ουκρανικής γρίβνας.
    Επίσης, οι Τράπεζες είναι κλειστές και τα ΑΤΜ δεν δουλεύουν, αφού πρακτικά το Κίεβο έχει κηρύξει «εμπάργκο» στην περιοχή, ενώ δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Παρά το «εμπάργκο», πάντως, η ουκρανική κινητή τηλεφωνία λειτουργεί. Εμπόριο ανάμεσα σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να δουλεύουν στην Α.Ουκρανία και στην υπόλοιπη Ουκρανία διεξάγεται μεν, αλλά με τεράστιες δυσκολίες. Χάρις σε αυτές τις επιχειρήσεις, ένα κομμάτι εργαζομένων εξακολουθούν να παίρνουν έστω έναν μικρό μισθό. Ωστόσο, εξαιτίας των κλειστών Τραπεζών, αναγκάζονται κάθε τόσο, όποτε πληρώνονται, να περνούν τα σύνορα με τη Ρωσία, για να πάρουν λεφτά από τα ΑΤΜ. Ρούβλια, βέβαια, όχι γρίβνες (!). Τεράστιες επίσης, είναι οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.
    Με το βλέμμα προς Δυσμάς
    Σίγουρο θεωρείται πάντως, ότι, ακόμα και αυτός ο ανοργάνωτος τακτικός ουκρανικός στρατός της κυβέρνησης του Κιέβου θα μπορούσε να είχε νικήσει τους -διόλου έμπειρους στον πόλεμο- «ατάκτους» του Ντονμπάς. «Πέρυσι το καλοκαίρι που δεχόμαστε μαζική επίθεση, ήταν πολύ άσχημα», λέει ο Ντμίτρι. «Εμείς είμαστε απροετοίμαστοι, δεν είχαμε καμία εκπαίδευση, ούτε επικοινωνίες. Δεν προλάβαμε καν να οργανώσουμε την άμυνά μας. Τώρα, ο πόλεμος μας έμαθε τι πρέπει να κάνουμε, όπως έμαθαν και οι παπούδες μας, πολεμώντας τους ναζί. Τώρα, δεν μπορούν να μας απειλήσουν».
    Να σημειωθεί πως πέρυσι, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση, και, ως όλα δείχνουν, αποκρούστηκε χάρις στην ρωσική … «βοήθεια». Ως γνωστόν, Κίεβο και Δύση κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα ότι έχει εισβάλλει στο Ντονμπάς με τακτικό στρατό. Μπορεί, βέβαια, έως τώρα να μην έχουν παρουσιαστεί ατράνταχτες αποδείξεις για παρουσία τακτικού ρωσικού στρατού, αλλά είναι κοινή πεποίθηση ότι δίχως τη «βοήθεια» της Ρωσίας, η Ανατολική Ουκρανία δεν θα τα κατάφερνε. Επισήμανση, που κατ' επανάληψη, άλλωστε, κάνει και σειρά ρωσικών ΜΜΕ. Πέρυσι το καλοκαίρι, λοιπόν, ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα του ουκρανικού στρατού, και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι θύλακοι των «αυτονομιστών». Φέτος, επίσης, στο τέλος Φεβρουαρίου και το Μάρτιο, τα όρια των ονομαζομένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ προωθήθηκαν πολύ δυτικότερα, μετά από δραματικές και πολύνεκρες ήττες του ουκρανικού στρατού. Ετσι πλέον έχει περάσει στον έλεγχο των «αυτονομιστών» σχεδόν ολόκληρο το Ντονμπάς.
    «Ναι θα πάω και πιο δυτικά, εάν χρειαστεί», λέει ο Ντμίτρι, εννοώντας στην Ουκρανία. «Με την καθοδήγηση των αμερικάνων, μας επιτέθηκαν και ήλθαν στον τόπο μας να μας επιβάλλουν με τα όπλα τη θέλησή τους. Καταλαβαίνω, υπάρχουν πολλοί που τους αναγκάζουν να πολεμήσουν εδώ, που τους επιστρατεύουν υπό την απειλή πολυετούς φυλάκισης, και που απλά εκτελούν διαταγές. Πληρώνονται, όμως, παίρνουν μισθό για να μας σκοτώσουν. Εγώ αντίθετα, ξόδεψα όλες τις οικονομίες μου στον πόλεμο. Γιατί να μην πάω, λοιπόν, δυτικά; Και στην Αμερική θα φτάσω αν χρειαστεί». Να σημειωθεί ότι πολλοί στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες στην Α.Ουκρανία, θεωρούν ότι η Νοβορώσια (Νέο-Ρωσία), η περιοχή που θέλουν να ανεξαρτοποιηθεί, δεν περιορίζεται στο Ντονμπάς, αλλά περιλαμβάνει κομμάτια της Βορειονατολικής Ουκρανίας, της Κεντρικής και της Νότιας (πόλεις Μαριούπολη, και Οδησσός). Πρακτικά δηλαδή, άνω της μισής Ουκρανίας.
    4 1Αδιάφοροι ακόμα και για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ουκρανική Βουλή, δηλώνουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του Κιέβου. «Μου είναι αδιάφορες οι αποφάσεις που παίρνουν εκεί, και αν έχουν ψηφίσει ότι το Ντονμπάς είναι «κατεχόμενη ζώνη», λέει ο Ντμίτρι. « Γενικότερα, είμαι κατά του να εμπλέκεται η Ουκρανία στη Νοβορώσια. Δεν έχει καμιά δουλειά εδώ. Ούτε και τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τους ουκρανικούς νόμους, όπως επίσης ψήφισε η ουκρανική Βουλή, θα επιτρέψουμε να γίνουν εδώ. Οι οποιεσδήποτε εκλογές πρέπει να γίνουν με νόμους που θα ψηφίσουμε εδώ. Εάν βέβαια, οι νέοι νόμοι, θα είναι οι ίδιοι με τους προηγούμενους, τους ουκρανικούς, απλά θα υπάρξουν νέες εξεγέρσεις».
    Κανένα έλεος στους ξένους «μισθοφόρους»
    Ο Ντμίτρι δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι έχει σκοτώσει ανθρώπους. Αν και απαντά λακωνικά στο ερώτημα «Σκότωσες;», «Ναι, έγινε κι αυτό». Πως έγινε; «Με πυροβολούσαν, πυροβολούσα κι εγώ. Πυροβολούσα μόνο όταν έβλεπα καθαρά στόχο. Ετσι απλά, χωρίς στόχο, σφαίρες δεν ξοδεύω». Επίσης, τόσο από τη μια, όσο και από την άλλη μεριά του «μετώπου», καθημερινώς πιάνονται αιχμάλωτοι.
    Η πρώτη φορά που έπιασε αιχμαλώτους η μονάδα του Ντμίτρι, λέει, ήταν προ καιρού στην περιοχή Κομισάροφκα. «Κάποιους τους είχαν εγκαταλείψει οι μονάδες τους και οι αξιωματικοί τους, κάποιοι είχαν σκοτωθεί, και αυτοί που έμειναν, τους πιάσαμε. Ηταν και Πολωνοί μεταξύ των αιχμαλώτων». Στο ερώτημα, τι απέγιναν οι Πολωνοί, ο ίδιος απαντάει: «Καλύτερα μην ρωτάτε. Οταν δικοί μας πέφτουν στα χέρια τους, περνούν τα πάνδεινα, τους σκοτώνουν και ούτε καν τους θάβουν. Ετσι κάναμε και μεις σε αυτούς. Με τους Ουκρανούς δεν συμβαίνει το ίδιο. Υπάρχουν πολλοί που ούτε καν τους αγγίζουμε. Θυμάμαι έναν που ήταν αστυνομικός από το Κίεβο, και τον αφήσαμε. Αν με βλέπει, θα με θυμηθεί». Οι «Πολιτοφύλακες» της Α.Ουκρανίας επανειλημμένως έχουν καταγγείλει ότι μεγάλος αριθμός Πολωνών (τρέφουν ιδιαίτερα έντονα αντιρωσικά αισθήματα) πολεμούν με τον ουκρανικό στρατό, όπως επίσης Γεωργιανοί, Τσεστένοι, καθώς και από Δυτικές χώρες. Απαντες τους χαρακτηρίζουν «μισθοφόρους». Ως γνωστόν, επίσης, στην Ουκρανία βρίσκονται χιλιάδες «στρατιωτικοί σύμβουλοι» από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Πολωνία, σύντομα από τον Καναδά, και άλλες Δυτικές χώρες.
    Αλλά και από τη μεριά των «Ανατολικών» πολεμούν διάφοροι. «Ποιός ασχολείται με την εθνική καταγωγή;», λέει ο Ντμίτρι. «Κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτό. Κριτήριο για να μπει κάποιος στις μονάδες μας δεν είναι η εθνική καταγωγή του. Για παράδειγμα, εγώ έχω στη μονάδα μου άτομα από την Γεωργία, την Τσετσενία, το Καζακστάν, έναν Ελληνα, που ήλθε από την Ελλάδα μικρό παιδί και έκτοτε ζει εδώ, Γάλλους, δυο Λετονούς ... Πολιτικά, είναι διαφόρων τάσεων». Εννοείται, ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός όσων έρχονται από τη Ρωσία για να πολεμήσουν. «Τον χειμώνα –λέει ο Ντμίτρι- οι εθελοντές από τη Ρωσία μειώθηκαν, αλλά τώρα ξανάρχονται. Βοηθάνε». Στην Ανατολική Ουκρανία, πολεμούν επίσης οι ονομαζόμενες «Διεθνείς Ταξιαρχίες», αποτελούμενες από Γάλλους, Ιταλούς και άλλους. Κατά πληροφορίες, στο πλευρό των «αυτονομιστών» βρίσκονται και μερικοί Ελληνες (εκτιμάται, περί τα δέκα άτομα), κάποιοι εκ των οποίων φέρονται να ήταν παλαιότερα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του ελληνικού Στρατού.
    Από τις διαδηλώσεις, στα Καλάσνικοφ
    Για τον Ντμίτρι, τα πάντα ξεκίνησαν πέρυσι, στην αρχή του έτους, στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, με αποτέλεσμα την ανατροπή του τότε προέδρου, Γιανουκόβιτς. Η ειρωνία είναι ότι ο σημερινός ουκρανός πρόεδρος, Ποροσένκο, τον οποίο στηρίζει η Δύση, προέρχεται από το κόμμα του Γιανουκόβιτς, και είναι «Ολιγάρχης» γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας», με εργοστάσιο σοκολάτας, μάλιστα, και εντός Ρωσίας. Ο Γιανουκόβιτς, τον οποίο είχε στηρίξει η Ρωσία, έπεσε μετά τα δραματικά γεγονότα του Κιέβου, και τις δολοφονίες διαδηλωτών, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν τα τεράστια μεγέθη της διαφθοράς του συστήματός του. Ενδιαφέρον είναι ότι, παρά την αντιπαράθεση των «Ανατολικών» με το Κίεβο, και εκεί ο Γιανουκόβιτς θεωρείται ανυπόληπτος και μόνον μια μικρή μειοψηφία τον θέλει.
    «Ημουν στο Κίεβο όταν γίνονταν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν, αλλά όχι υπέρ του Μαϊντάν. Ημουν με το αντι-Μαϊντάν. Αυτοί μας ονόμαζαν «ρωσόσπορους», εμείς τους λέγαμε «φιλο-Μπαντέρα» (σ.σ. ιστορική φιγούρα, σύμβολο του ουκρανικού εθνικισμού, φασίστας και συνεργάτης των ναζί για τους φιλορώσους). Αυτοί προκάλεσαν το χάος στο Κίεβο, και στη χώρα, και κατόπιν το μετέφεραν εδώ. Θέλανε να μας γονατίσουν, να μας επιβάλουν να ζήσουμε όπως αυτοί ήθελαν. Ηθελαν να μας «ουκρανοποιήσουν». Τα ίδια έκαναν και οι κρατικοί αξιωματούχοι που διόριζαν στον τόπο μας από το Κίεβο, εδώ και δυόμισι δεκαετίες. Στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό τομείς, παντού. Επαιρναν, για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο στην κατοχή τους, και έβαζαν να δουλέψουν μόνο τους δικούς τους ανθρώπους. Δηλαδή, εμείς έπρεπε να πεθάνουμε από την πείνα;».
    Μετά το Μαϊντάν, συνεχίζει, «όταν εμείς ξεσηκωθήκαμε και διαδηλώναμε εναντίον τους, ήρθαν με τα όπλα. Εμείς ακόμα ήμαστε άοπλοι. Αντε να είχαμε καδρόνια. Ακόμα και όταν καταλάβαμε το κτίριο της SBY (σ.σ. αστυνομία και μυστική υπηρεσία) στο Λουγκάνσκ και σε άλλες πόλεις, πέρυσι, δεν είχαμε όπλα. Αρχικά, μας πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες και μας έριχναν δακρυγόνα. Μετά, μας πυροβολούσαν, σποραδικά, με κανονικά πυρά από τις στέγες των κτιρίων. Κατόπιν, ήρθαν με τανκς και βόμβες. Λένε ότι πρέπει να μας εξαλείψουν από προσώπου γης, να μας σκοτώσουν όλους. Ας έλθουν. Πρώτη φορά είναι;»
    Πότε πήρε το όπλο ο Ντμίτρι; «Όταν έστειλαν στρατό εδώ για να μας καταστείλει, 1500 αλεξιπτωτιστές, οργανώσαμε μια ομάδα 12 ατόμων, και αρχικά στήναμε οδοφράγματα. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν. Η κατάσταση ελεγχόταν ακόμα από το Κίεβο, αν και όχι απόλυτα. Ο κόσμος ήταν υπέρ της Ρωσίας. Λένε ότι ήλθαν από τη Ρωσία οργανωτές και μας ξεσήκωσαν. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να ήλθαν κάποιοι, αλλά ... εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι στη γλώσσα. Είναι πολιτικό. Και με τη δική μας πλευρά υπάρχουν πολλοί που μιλούν ουκρανικά και όχι ρωσικά».
    «Πως κλιμακώθηκε η ένταση; Βγαίνουμε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε κατά της χούντας του Κιέβου, κατά των συμβόλων του “Δεξιού Τομέα”, του Μπαντέρα, κ.ο.κ. ΄Εστελναν λοιπόν, ασφαλίτες, να μας συλλάβουν μέσα στα σπίτια μας, για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Οι άνθρωποι, βλέποντας ότι μας ρίχνουν στις φυλακές, ξεσηκώθηκαν. Οταν είδα να σκοτώνουν ανθρώπους, κατάλαβα ότι σύντομα θα ξεκινήσει πόλεμος. Είχαν ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε πόλεις και χωριά με τάνκς, ελικόπτερα, και να πυροβολούν. Προσωπικά δεν είχα ιδέα από στρατό και πόλεμο. Ο,τι έμαθα, το έμαθα μέσα στις μάχες».
  • Συντάκτης Θανάσης Αργυράκης




  • http://www.enetpress.gr/el/anatoliki-oukrania-sfageio-stin-evropi-tou-21ou-aiona.html


















Τουρκία - Εκλογές: Ανησυχητικό το κλίμα για το κυβερνών AKP

Δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά από το 2002 το κλίμα είναι ανησυχητικό για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη της δύναμής του, η οποία σε συνδυασμό με την αρκετά σημαντική πιθανότητα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10%, έχει φέρει προ των πυλών τον κίνδυνο να χαθεί η αυτοδυναμία.

Η τελευταία δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε προχτές από την εταιρεία Andy-Ar, η οποία είναι η πιο ακριβής στις προβλέψεις της στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δίνει 41,9% στο κυβερνών κόμμα, 25,8% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, 16% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, 10,7 στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών και 3,2% στη συμμαχία του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας και του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.

Οι διάφορες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν εντός του Μαΐου δίνουν στο κυβερνών κόμμα τα ποσοστά 38,0%, 38,2%, 38,3%, 39%, 43,9% και 45,6%. Στο φιλοκουρδικό κόμμα δίνουν 9,5%, 9,5%, 9,7%, 10,3, 10,5% και 11,8%.

Οι σημαντικότεροι δύο άγνωστοι στην εξίσωση πολλών αγνώστων των εκλογών είναι τα ποσοστά που θα έχουν τα δύο αυτά κόμματα. Το φιλοκουρδικό κόμμα μέχρι σήμερα κατέβαινε στις εκλογές με ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι στη συνέχεια δημιουργούσαν κοινοβουλευτική ομάδα. Το παραδοσιακό ποσοστό του κόμματος ήταν της τάξης του 6-6,5%. Στις εκλογές του 2011 είχε εκλέξει 35 βουλευτές. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει ως κόμμα. Εάν ξεπεράσει το 10%, η κοινοβουλευτική του δύναμη θα διπλασιαστεί, αν είναι οριακά πάνω από το 10% το ποσοστό.

Αυτό, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη κάμψη της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να δώσει τέλος στη αυτοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το τελευταίο θα χρειαστεί ποσοστό πάνω από το 45% αν το φιλοκουρδικό κόμμα ξεπεράσει το 10%.. Στις εκλογές του 2011 το κυβερνών κόμμα είχε ποσοστό 49,83%, αλλά οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

'Αλλοι δύο σημαντικοί, αλλά δευτερεύοντες παράγοντες είναι αν και κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους, σε σχέση με το 2011, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί.

Η απώλεια της αυτοδυναμίας θα είναι απώλεια και του ενδεχομένου μετάβασης σε προεδρικό σύστημα το οποίο δηλώνει ότι επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσωπική αυτή διάσταση των εκλογών, αλλά και οι «ανησυχητικές» δημοσκοπήσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο, άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου:Βασικό όνομα της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν είναι ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας και πρώην ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι προεκλογικές ομιλίες του τελευταίου και οι ευθείες του βολές εναντίον όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το σήμα κατατεθέν της προεκλογικής περιόδου.

Πράγμα που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εκφράζεται με την άποψη περί μεροληπτικής και συνεπώς αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του προέδρου της χώρας.
http://www.onalert.gr/stories/tourkia-ekloges-anhsyxhtiko-klima-gia-akp/42751

Υεμένη: Τουλάχιστον 80 νεκροί από αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, και σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους σήμερα. Ο απολογισμός αυτός σημαίνει ότι η σημερινή ημέρα είναι η πιο πολύνεκρη στην εκστρατεία των από αέρος βομβαρδισμών που άρχισε πριν από σχεδόν δύο μήνες.
Οι επιδρομές οι οποίες έγιναν σήμερα στην περιοχή Μπάκιλ αλ Μιρ της επαρχίας Χάτζα, η οποία γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, είπαν κάτοικοι.
Μέλη φυλών που έχουν ταχθεί στο πλευρό των Σιιτών ανταρτών Χούτι μάχονται εναντίον χερσαίων στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, με τις μεθοριακές συγκρούσεις να σηματοδοτούν την κλιμάκωση της σύρραξης.
Οπλοφόροι Χούτι επιτέθηκαν εναντίον σαουδαραβικών μεθοριακών θέσεων από αυτή την περιοχή, αλλά τα αεροσκάφη της συμμαχίας απέτυχαν να πλήξουν τους μαχητές και (αντ' αυτών) βομβάρδισαν αμάχους”, δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Μερικές ώρες αργότερα αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν σε μια βάση των ειδικών δυνάμεων στο κεντρικό τμήμα της Σαναά. Η μονάδα των ειδικών δυνάμεων που ελέγχει τη βάση αυτή έχει ταχθεί στο πλευρό των Χούτι.
“Περίπου 40 άνθρωποι έπεσαν μάρτυρες και πάνω από 100 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, στον βομβαρδισμό από αεροσκάφη που συμμετέχουν στη σαουδαραβική επίθεση στην περιοχή Σαμπάιν στην πρωτεύουσα Σαναά σήμερα”, ανέφερε τηλεγράφημα του υεμενίτικου πρακτορείου ειδήσεων Saba.
Ένας στρατιώτης ο οποίος επέζησε είπε πως η επιδρομή στοχοθέτησε μια αποθήκη όπου διανεμόταν σε στρατιωτικούς και Χούτι ο ατομικός οπλισμός τους. “Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σίγουροι πόσοι είναι νεκροί”, είπε ο στρατιώτης στο Reuters.
“Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι στην είσοδο της αποθήκης, που λάμβαναν τον οπλισμό τους, αγρότες, μάγειρες (και επίσης στρατιώτες). Αυτοί οι φουκαράδες είχαν μαζευτεί στην είσοδο της αποθήκης. Δύο πλήγματα (έγιναν) το ένα μετά το άλλο. Οι αποθήκες καταστράφηκαν ολοσχερώς”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μονάδες του στρατού οι άνδρες των οποίων δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του το 2011, μάχονται στο πλευρό των Σιιτών ανταρτών Χούτι.
Επίσης αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών σφυροκόπησαν τον μεγαλύτερο στρατιωτικό λιμένα της Υεμένης, στην πόλη Χοντάιντα της Ερυθράς Θάλασσας τα ξημερώματα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Επρόκειτο για τη σφοδρότερη επίθεση εναντίον του Πολεμικού Ναυτικού της Υεμένης τους δύο μήνες του πολέμου.
“Η ναυτική βάση βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη και πλοία. Μεγάλα τμήματά της καταστράφηκαν και δύο πολεμικά πλοία επλήγησαν, εκ των οποίων το ένα, το Μπίλκις, καταστράφηκε σχεδόν εντελώς και έχει μπατάρει στο ένα πλευρό”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εξάλλου οι δυνάμεις των Χούτι βομβάρδισαν με πυροβολικό τμήματα της πόλης Άντεν, η οποία αποτελεί εστία της αντίστασης, στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νότια Υεμένη.
Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες προγραμματιζόταν να αρχίσουν αύριο Πέμπτη 28η Μαΐου στη Γενεύη αναβλήθηκαν.
Η εξόριστη στη Σαουδική Αραβία, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Υεμένης —η οποία απαιτεί οι Χούτι να αναγνωρίσουν την εξουσία της και να αποχωρήσουν από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας πριν αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις— ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι οι συνομιλίες αναβλήθηκαν επ' αόριστον.
Ο ΟΗΕ έκανε γνωστό χθες ότι ξαναρχίζει τις προσπάθειες για να συμφωνηθεί μια νέα ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις. Ο
Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν “εργάζεται εντατικά για να συγκληθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.
Η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισήμανε από τη δική της πλευρά ότι “όπως σε κάθε σύρραξη, οι αθώοι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα”. Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους 8.000, συμπεριλαμβανομένων “εκατοντάδων γυναικών και παιδιών”, πρόσθεσε η Τσαν σε ανακοίνωσή της και τόνισε ότι “7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη άμεση ιατρική βοήθεια”. Πολλά νοσοκομεία στην Υεμένη πλέον “έχουν κλείσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών τους” καθώς “τους λείπουν προσωπικό και καύσιμα”, κατήγγειλε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/590861/yemeni-toylaxiston-80-nekroi-apo-allepalliles-aeroporikes-epidromes#ixzz3bMJTGg9S

Προκλήσεις Ράμα για υφαλοκρηπίδα: Δεν 'παίζουμε' το εθνικό μας συμφέρον για την καλή γειτονία

"Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας" δήλωσε ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του έχει σχέσεις καλής γειτονίας και στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, "δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας".
"Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
"Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς" δήλωσε ο κ. Ράμα.
Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: "Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς" δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/proklhseis-rama-gia-yfalokrhpida-den-paizoyme-to-ethniko-mas-symferon-gia-thn-kalh-geitonia.3494404.html

Το «φάρμακο» των ισχυρών

Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr
Λιτότητα ή ανάπτυξη; Πέντε χρόνια μετά και κανείς δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Για τις χώρες που παρασύρθηκαν στον κυκλώνα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η λιτότητα θεωρήθηκε το κατάλληλο «φάρμακο» που επιβλήθηκε επισήμως -μέσα από τις υπογραφές των μνημονίων- σε Ελλάδα, Ιρλανδία,Πορτογαλία και Κύπρο, αλλά και ανεπισήμως στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, που κατά την κορύφωση της κρίσης έβλεπαν έντρομες ότι έχαναν την εμπιστοσύνη των αγορών και προσπαθούσαν -με γενναίες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες, «ψαλίδι» στους μισθούς και αυξήσεις στους φόρους- να την επανακτήσουν.
Για την κραταιά Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της «οικογένειας» του ευρώ, η «συνταγή» είναι αλάνθαστη και μοναδική «θεραπεία» στα προβλήματα όσων οικονομιών «νόσησαν» ή κινδύνευσαν να προσβληθούν από την «αρρώστια» της κρίσης. Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη και οι πολίτες των χωρών που χρειάστηκε να δοκιμάσουν αυτό το τόσο πικρό «φάρμακο».
Πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η αντιπαράθεση μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων της λιτότητας συνεχίζεται, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επίσημη «ετυμηγορία». Και η επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων του ομίλου των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών (G7) αναμένεται να εξελιχθεί σε νέο πεδίο «μάχης». Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να είναι προετοιμασμένος για μια πολιτική σύγκρουση με τους εταίρους των υπόλοιπων χωρών του G7 γύρω από τη λογική της σκληρής λιτότητας.
Με το πρόβλημα της Ελλάδας να παραμένει άλυτο, τις προθεσμίες ασφυκτικές και την αγωνία για τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας να έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική οικονομία, το Βερολίνο θα χρειαστεί να επιστρατεύσει ακράδαντα επιχειρήματα που να αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι οι μειώσεις τις δημόσιες δαπάνες οδηγούν σε μείωση της ζήτησης, οικονομική ύφεση, υψηλή ανεργία και έναν «φαύλο κύκλο», από τον οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς.
Ειδικά από τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές όσων προειδοποιούν ότι η αποτυχία για την επίτευξη μιας άμεσης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών δεν θα έχει συνέπειες μόνο για την ίδια την Ελλάδα, αλλά θα επισκιάσει και τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, απειλώντας και την παγκόσμια οικονομία.
Ο χρόνος λιγοστεύει ανησυχητικά και οι δύο πλευρές παραμένουν περιχαρακωμένες πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές τους. Και το δύσκολο είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν πειστικά επιχειρήματα για να στηρίξουν τη θέση τους. Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση, που σέβεται την εντολή ενός λαού που έχει «στενάξει» κάτω από τον ζυγό της λιτότητας και από την άλλη οι εταίροι, που ζητούν την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Σε μια οικογένεια όμως, όπως η ευρωπαϊκή, καλό θα ήταν να εισακούγονται οι φωνές όλων των μελών και όχι μόνο των ισχυρών.http://www.naftemporiki.gr/story/958394/to-farmako-ton-isxuron