Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Οι 7 πιο ανατριχιαστικές θρησκευτικές τελετές στον πλανήτη


Αυτές είναι οι επτά πιο ανατριχιαστικές θρησκευτικές τελετές και παραδόσεις που επιβιώνουν ακόμα στις μέρες μας στον πλανήτη. Προσοχή, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (Pics)
Παράξενα, φριχτά, αρχαία και παγανιστικά θρησκευτικά μυστήρια που επιβιώνουν ακόμα στις ημέρες μας και προκαλούν ανατριχίλα ή σοκάρουν με την σκληρότητα τους.
Ο δυτικός κόσμος έχει αποκοπεί από τις αρχέγονες τελετές και λίγες είναι εκείνες που τηρούνται ακόμα στον πλανήτη εν έτει 2015.
Οι παρακάτω εικόνες είναι σκληρές αλλά αποτελούν τεκμήρια των πολιτισμικών παραδόσεων που εξακολουθούν να υφίστανται θυμίζοντας μας την ποικιλομορφία των εθνών, των παραδόσεων και των δοξασιών τους, αλλά και εικονοποιώντας τα άκρα στα οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για τη θρησκεία του.

Αυτοί που ακρωτηριάζουν τα δάχτυλα τους ως μορφή πένθους

Τα μέλη της φυλής Dani από την Παπούα, στην Ινδονησία, κόβουν τα δάχτυλά τους για να δείξουν τη θλίψη τους στις τελετές κηδειών των αγαπημένων τους προσώπων. Μαζί με τον ακρωτηριασμό, αλείφουν επίσης στα πρόσωπά τους με στάχτη και πηλό για να εκφράσουν την θλίψη τους.
 
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της φυλής παραπέμπουν σε αυτό το είδος τελετουργίας. Σε περίπτωση που ο αποθανών θεωρείται ισχυρός άνδρας για τη φυλή, θεωρείται πως το πνεύμα του θα έχει τεράστια εξουσία επί του λαού.
 
Τα κορίτσια που είχαν σχέση με τους νεκρούς κόβουν τα ανώτερα τμήματα των δακτύλων τους. Πριν από την κοπή, τα δάχτυλα είναι δεμένα με σπάγκο για πάνω από 30 λεπτά.
Μετά τον ακρωτηριασμό, οι άκρες των δακτύλων στεγνώνουν, στη συνέχεια καίγονται και οι στάχτες θάβονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτομαστίγωμα (Ashura)

Η ημέρα της Ασούρα, η δέκατη ημέρα του ισλαμικού μήνα Μουχαράμ, σηματοδοτεί την απαρχή του σχίσματος στον μουσουλμανικό κόσμο.
Τα μέλη της μειοψηφικής μουσουλμανικής κοινότητας των σιιτών, τιμούν την επέτειο του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ και κατά αυτούς, νόμιμου διαδόχου του.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σκληρό έθιμο στο οποίο οι πιστοί αυτοτραυματίζονται, επιχειρώντας να βιώσουν τον σωματικό πόνο και την αγωνία του εγγονού του Προφήτη.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Χουσεΐν που σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του στη μάχη της Κερμπάλα, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι σε σημείο να αιμορραγούν.
Οι σιίτες υποστηρίζουν πως το αυτομαστίγωμα δεν τους το επιβάλλει η θρησκεία, αλλά το επιλέγουν οι ίδιοι προκειμένου να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.
H παραπάνω φωτογραφία είναι από το Sooc.gr και τον εορτασμό του εθίμου τον περασμένο Νοέμβριο στον Πειραιά.

Η τελετή ταφής των Εσκιμώων

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τελετουργικό που τείνει να εξαφανιστεί. Οι Εσκιμώοι συνήθιζαν να αφήνουν τους ηλικιωμένους που είναι ένα βήμα πριν τον θάνατο, πάνω σε ένα κομμάτι παγόβουνου, το οποίο έστελναν να ταξιδέψει σε άγνωστη πορεία στην θάλασσα.
 
Οι Εσκιμώοι πιστεύουν στη μετά θάνατο ζωή και με αυτήν την τελετή πιστεύουν πως στέλνουν το αγαπημένο τους πρόσωπο να γίνει ένα με τη φύση.
Οι Εσκιμώοι Ινουίτ πιστεύουν πως κάθε τι έχει ψυχή: άνθρωποι, ζώα, φυτά, οι δυνάμεις της φύσης, η θάλασσα, ο άνεμος κλπ. Πιστεύουν ακόμα πως όλα είναι συνδεδεμένα, όλες οι ψυχές μεταξύ τους.
Έχουν Σαμάνους (σοφούς μάγους-γιατρούς) που, όπως πιστεύουν οι Ινουίτ, μπορούν να θεραπεύσουν κάθε σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα, να προβλέψουν τον καιρό, να συμβουλέψουν και να καθοδηγήσουν.

Η φυλή που κάνει σούπα τη στάχτη των νεκρών

Η φυλή Yanomamö ζει στον Αμαζόνιο, σε μια περιοχή ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία. Η συγκεκριμένη φυλή επιδίδεται στο πιο ακραίο έθιμο.
Όταν πεθάνει ένας συγγενής της οικογένειας, τα υπόλοιπα μέλη επιδίδονται σε μια μορφή κανιβαλισμού τιμώντας τη θρησκευτική παράδοση και τους Θεούς των Yanomamö.
 
Για την ακρίβεια, όταν πεθαίνει κάποιος, τυλίγουν το σώμα του με φύλα δέντρων και το αφήνουν στο δάσος. Εκεί, το νεκρό κορμί αφήνεται στα έντομα και στα άγρα ζώα τα οποία θα του επιτεθούν. Στη συνέχεια, οι ιερείς μαζεύουν τα κόκαλα μετά από 40 μέρες, τα αποτεφρώνουν και ρίχνουν τη στάχτη μέσα σε μια σούπα την οποία και καταναλώνει όλη η φυλή.

Η θυσία της αρκούδας

Οι Αϊνού είναι ένας λαός 15.000 περίπου ατόμων, που κατοικούν στα νησιά Χοκάιντο, Σαχαλίνη και Κουρίλες. Οι Αϊνού είναι οι τελευταίοι απόγονοι ενός λαού που κατά την νεολιθική εποχή κατοικούσε ολόκληρη την Ιαπωνία, όμως από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους, καθώς πιεζόταν από τα μογγολικά φύλα που είχαν ξεχυθεί από το κέντρο της Ασίας, ζητούσε καταφύγιο όλο και βορειότερα, περιορίζονταν συνεχώς σε αριθμό και σε έκταση. 
Η θρησκεία τους αποδίδει μεγάλη σημασία στην αρκούδα.
Κάθε οικογένεια τρέφει αρκούδες.
 
Η παράδοση τους επιτάσσει τη θυσία της αρκούδας για να εξευμενίσουν τους Θεούς. Οι Αϊνού σκοτώνουν τη μητέρα αρκούδα, μεγαλώνουν τα μικρά της για δύο χρόνια και μετά τα θυσιάζουν και εκείνα. Στη συνέχεια πίνουν το αίμα της αρκούδας και τρώνε τη σάρκα της ενώ φτιάχνουν τοτέμ με τα κεφάλια των νεκρών ζώων.

Φωτιά στα κάρβουνα (πυροβασία)

Πάμε τώρα σε ένα θρησκευτικό έθιμο που το συναντάμε και στην Ελλάδα. Η Πυροβασία είναι μια τελετή που έχει σαφή σχέση με αρχαίες τελετές και μυστήρια Διονυσιακού χαρακτήρα και λαμβάνει χώρα μέχρι και σήμερα στον ελληνικό χώρο κυρίως στη Θράκη καθώς και στα παράλια του Ευξείνου Πόντου και της άλλοτε Ανατολικής Ρωμυλίας.
 
Η τελετή εκτελείται "εν χορώ", με γυμνό βάδισμα πάνω σε ένα στρώμα πυρακτωμένων κάρβουνων για αρκετή ώρα, χωρίς την αίσθηση του πόνου ή να προκαλούνται ίχνη εγκαυμάτων. Παρά ταύτα πρόκειται για μια τελετουργία που εμφανίζεται και σε διάφορες άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Νότια Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και στην Ευρώπη.

Εκείνοι που ζουν με τους νεκρούς τους

Για τον λεγόμενο δυτικό κόσμο οι εικόνες νεκρών που "σηκώνονται" από τους τάφους τους και κυκλοφορούν ανάμεσα στους ζωντανούς είναι το λιγότερο ανατριχιαστικές. Η περιφορά γίνεται βέβαια με τη βοήθεια των ζωντανών.
Για τους κατοίκους ενός μικρού χωριού στην Ινδονησία όμως, αυτό το περίεργο έθιμο είναι ένας τρόπος να τιμήσουν τους νεκρούς συγγενείς τους και μάλιστα το εφαρμόζουν κάθε 3 χρόνια.
Το μακάβριο τελετουργικό αποκαλείται Ma'nene και εφαρμόζεται στην περιοχή Toraja της Ινδονησίας.
Κάθε τρία χρόνια, οι κάτοικοι ξεθάβουν τους νεκρούς συγγενείς τους και τους φοράνε καινούργια, καθαρά ρούχα. Στη συνέχεια τους περιφέρουν στο χωριό σαν ζόμπι.
Στις κηδείες, είναι συνηθισμένο επίσης για τους ανθρώπους της Toraja να θυσιάζουν βοοειδή.
(Η παραπάνω λίστα στοιχειοθετήθηκε από το site all-that-is-interesting)

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/oi-7-pio-anatrixiastikes-thrhskeytikes-teletes-ston-planhth.3336598.html

Η Ζωή ανάγκασε την Ντόρα να βάλει το χέρι... στην τσέπη Από την τσέπη της πλήρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη το ταξίδι στο Παρίσι για τη συνεδρίαση της ΠΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά το έμμεσο stop της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μπορεί το αίτημα της Ντόρας Μπακογιάννη να της δοθεί άδεια προκειμένου να προεδρεύσει στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, να χάθηκε κάπου στα συρτάρια της προέδρου της ΒουλήςΖωής Κωνσταντοπούλου, με αποτέλεσμα η βουλευτής της ΝΔ να μεταβεί στο Παρίσι χωρίς την άδεια της Βουλής, αλλά το θέμα έχει και μια ακόμη πτυχή.
Και αφορά στην αποζημίωση και τα έξοδα του ταξιδιού περίπου... 800 ευρώ, τα οποία η κ. Μπακογιάννη πλήρωσε από την τσέπη της, διότι όπως είπε και η ίδια δεν γινόταν να μην προεδρεύσει μίας τόσο σημαντικής συνεδρίασης.
Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη μπήκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να καταγγείλει την ενέργεια αυτή λέγοντας ότι το σχετικό έγγραφο είχε αποσταλεί στο γραφείο της ΠτΒ εδώ και τρεις εβδομάδες. Και η ίδια, αν και δεν το είπε έχει ζητήσει τρία ραντεβού από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κατόπιν τούτου η κ. Μπακογιάννη πέταξε και το καρφί της για την ΠτΒ λέγοντας πως «Για να υπογράψει το χαρτί αυτό δεν βρήκε το χρόνο. Για να στείλει όμως επιστολή στον Κων. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει το γραφείο που διατηρεί εδώ και 75 χρόνια στο Κοινοβούλιο, βρήκε χρόνο».
Όσο για τα θέματα που θα συζητιόταν στην επίμαχη συνεδρίαση στο Παρίσι ήταν τα παιδιά που στρατολογούνται από τους τζιχαντιστές και το Ουκρανικό.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/i-zwi-anagkase-tin-ntora-na-balei-to-xeri-stin-tsepi

Πυρ ομαδόν κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επιτροπή ελέγχου του χρέους Πυρ ομαδόν κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ότι εξελίσσεται σε «Μείζον πρόβλημα για το εθνικό Κοινοβούλιο» την κατηγορεί η ΝΔ.

Πυρ ομαδόν κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της πρωτοβουλίας της για σύσταση επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Βουλής εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το εθνικό Κοινοβούλιο.
«Παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης όπως ίσχυε από το 1974 μέχρι και την ανάδειξη της στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής» τονίζει η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει: «Οι σημερινές της εξαγγελίες για τη σύσταση επιτροπής μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιος δίνει την κατεύθυνση σ΄ αυτή την κυβέρνηση ο κύριος Τσίπρας ή η κυρία Κωνσταντοπούλου;»
«Προσχώρησε στους ΑΝΕΛ η Πρόεδρος της Βουλής;»
Με το δεικτικό αυτό σχόλιο τύπου ερώτησης ξεκινά η ανακοίνωση του Ποταμιού κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου με αφορμή την πρωτοβουλία της για την σύσταση επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Το Ποτάμι χρεώνει στην κυρία Κωνσταντοπούλου ότι υιοθετεί την ατζέντα του Πάνου Καμμένου, διότι την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν μιλούν για κούρεμα του χρέους, εκείνη επιμένει να μιλά για επονείδιστο χρέος.
«Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές που της αρέσουν;» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ακολουθεί η καταγραφή της πάγιας θέσης του κόμματος που αφορά την διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής.
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσει η κυβέρνηση στα χέρια του κυρίου Καμμένου και της κυρίας Κωνσταντοπούλου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Παιχνίδια αποπροσανατολισμού καταλογίζει στην Πρόεδρο της Βουλής καιτο ΚΚΕ και προκαλεί την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ «και εκεί να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».
Παράλληλα όπως και τα άλλα κόμματα κατηγορεί την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι λειτούργησε αυθαίρετα και χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα για την πρωτοβουλία της.
Οξύτατες είναι και οι αναφορές του ΠΑΣΟΚ. «Το νέο τηλεοπτικό προσωπικό show της κυρίας Προέδρου αφορούσε την επιτροπή ελέγχου για το χρέος. Με «πρέσβειρα και ξένο σύμβουλο αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά».
http://www.thetoc.gr/politiki/article/pur-omadon-kata-zwis-kwnstantopoulou-gia-tin-epitropi-elegxou-tou-xreous

Το «Μολών Λαβέ» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Ζωή Ο «πόλεμος» της οικογένειας Μητσοτάκη με την πρόεδρο της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο «πόλεμος» της οικογένειας Μητσοτάκη με την πρόεδρο της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Μετά τον Κυριάκο και τη Ντόρα στη «μάχη» μπήκε χθες και ο επίτιμος της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη Ζωή ότι δεν πρόκειται να παραδώσει το γραφείο του στη Βουλή. Και μάλιστα το έκανε με τέτοια ένταση που θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί ως ένα «Μολών Λαβέ» ή «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».
«Αν θέλει, ας βάλει τη Βουλή να ψηφίσει αλλαγή του κανονισμού» λέει η κυρία Μπακογιάννη και κάποιοι θυμήθηκαν τον προηγούμενο πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη που είχε επιχειρήσει και αυτός να μεταφέρει το γραφείο του επιτίμου εκτός Κοινοβουλίου και δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Επίτιμο.
Σύμφωνα με τον «βηματοδότη» ο διάλογος τότε ήταν εξαιρετικά σύντομος. Κάτι σαν «Άκου, Βαγγέλη, παιδί μου...», «Εντάξει, Πρόεδρε, δεν πρόκειται να πας πουθενά, εδώ θα μείνεις. Ασ' τους να φωνάζουν οι άλλοι...».
Το γραφείο πάντως δεν το χρησιμοποιεί ο Επίτιμος, αλλά η Ντόρα και ο Κυριάκος.http://www.thetoc.gr/politiki/article/to-molwn-labe-tou-kwnstantinou-mitsotaki-sti-zwi


Στο Βερολίνο την Κυριακή ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς Διπλωματικός μαραθώνιος των κυβερνητικών στελεχών.

Το Βερολίνο επισκέπτεται την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μία ημέρα πριν τη συνάντηση στην καγκελαρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα θα μεταβούν στην Κίνα.
Τόσο η σύνθεση της ελληνικής αποστολής στη χώρα του μεταξιού όσο και η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε, είναι ενδεικτικές της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στις επαφές με την Κινέζικη ηγεσία. Σημασία που συνδέεται άμεσα με το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς τον Φεβρουάριο είχε επισκεφθεί τη Μόσχαόπου είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ μία ημέρα πριν είχε ταξιδέψει στο Βερολίνο και είχε συναντηθεί και πάλι με τον κ. Στάινμαγερ.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/sto-berolino-tin-kuriaki-o-upeks-nikos-kotzias

Τι δουλειά έχουν Κοτζιάς, Δραγασάκης και Παππάς στην Κίνα; Ψάχνεται η Άνγκελα…

Ταξίδι – μήνυμα στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο… λάκκο των λεόντων του Βερολίνου με την Άνγκελα Μέρκελ, θα πραγματοποιήσουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα στην Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ταξιδεύουν τη Δευτέρα στη χώρα του Σινικού Τείχους για να προετοιμάσουν την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Η επίσκεψη αναμένεται να έχει οικονομικό, πολιτικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο.
Ωστόσο, η χρονική επιλογή του ταξιδιού δεν είναι τυχαία αλλά έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς από την κυβέρνηση επιχειρούν να υπογραμμίσουν την δεδηλωμένη πρόθεση της χώρας να μην περιοριστεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια για την αναζήτηση συμμαχιών σε οικονομικό επίπεδο.

http://www.tribune.gr/politics/news/article/123072/ti-doulia-echoun-kotzias-dragasakis-ke-pappas-stin-kina-psachnete-i-angkela.html

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ: ΣΤΙΣ 29/3 Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου φέτος θα γίνει στη Μελβούρνη την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015.
Αυτό δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας, ο νέος γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου, Κώστας Κόντης.
Ο κ. Κόντης έκανε έκκληση σε όλα τα τμήματα που θα παρελάσουν να βρίσκονται στο χώρο του Shrine of Remembrance, όπου θα γίνει η παρέλαση, στις 12 το μεσημέρι.


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/omogeneia/story/565754/melvoyrni-stis-29-3-i-ethniki-parelasi-25is-martioy#ixzz3UvF95xaN

ΚΟΒΙΤΙΔΟΥ: Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Η Ελληνίδα, Όλγα Κοβιτίδου, που εκπροσωπεί στο ρωσικό κοινοβούλιο τις ελληνορωσικές σχέσεις, μιλά στο Newsbomb.gr για την πραγματική εικόνα των γεγονότων.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και σημερινή βουλευτής στη ρωσική βουλή είναι Ελληνίδα και ονομάζεται Όλγα Κοβιτίδου. Ελληνίδα που το λέει η ψυχή της και που στα γεγονότα με την Κριμαία την εποχή της προσάρτησής της στη Ρωσία, έβαλε το στήθος της μπροστά για να προστατεύσει τους Έλληνες της περιοχής, αλλά και την ιστορική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία.
Σήμερα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ρωσικό κράτος έχουν επηρεάσει τις μετακινήσεις της αφού δεν μπορεί να έχει διπλωματική ασφάλεια, όμως δεν σταματά να παλεύει για τα συμφέροντα και τις καλές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Την περίοδο των αναταραχών στην Κριμαία (Μάρτιο 2014), απειλήθηκε πολλές φορές από τους ακροδεξιούς της Ουκρανίας, οι οποίοι την πίεζαν να επηρεάσει τους Έλληνες της Κριμαίας να μην ψηφήσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της Ρωσίας.
Η Ελληνίδα βουλευτής μίλησε στο Newsbomb.gr και τη Μαρία Γιαχνάκη για τους δεσμούς Ρωσίας – Ελλάδας, αλλά και για το τι επιφυλάσσει σχετικά το μέλλον.
kovitidou2
Οι Έλληνες της Κριμαίας νιώθουν ασφάλεια που τους εκπροσωπεί μια τέτοια φυσιογνωμία. Η ίδια φροντίζει να ενώσει τώρα τον ελληνισμό της Κριμαίας με αυτόν της Ρωσίας, αφού οι δρόμοι άνοιξαν από την ημέρα της επιστροφής της Κριμαίας στη «μαμά» πατρίδα.
Ήδη σε συνεργασία με τον Έλληνα Πόντιο επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, προσπαθεί να τονώσει τον ελληνισμό της Κριμαίας που τόσα χρόνια ήταν κλεισμένος στο «καβούκι» του. Βοηθούν τον ελληνισμό να γίνει εξωστρεφής και να κρατήσει ζωντανή την ελληνική κουλτούρα με την δημιουργία ελληνικών κοινοτήτων , ελληνικών μουσείων και εθνικών εορτών. Χρηματοδοτούν προγράμματα για την αναβίωση των ελληνικών εθίμων και χτίζουν ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν την περίοδο της εξορίας.
Ο πατέρας της ήταν Έλληνας, ποντιακής καταγωγής, και της μετέδωσε την αγάπη και την υπερηφάνειά του για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δηλώνει ότι κάνει τα πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Κριμαία:
«Είμαι Ελληνίδα από τον Πόντο. Εδώ, στην Κριμαία, υπάρχουν περιοχές όπου ζούνε μόνο Έλληνες και είναι πολύ ήσυχες. Συμπαρασταθήκαμε στους Κριμαίους που αντιστάθηκαν πριν από ένα χρόνο και κατάφεραν και αυτοί όπως και εμείς να αποκτήσουμε το δικαίωμα της επιλογής. Κάναμε δημοψήφισμα και σήμερα γιορτάζουμε τον ένα χρόνο της ένωσής μας με τη Ρωσία.
Μετά το δημοψήφισμα, η ζωή των ανθρώπων άλλαξε προς το καλύτερο. Συνεχίσαμε τη ζωή μας κανονικά. Σήμερα με τη Ρωσία στο κεφάλι μας ζούμε με ασφάλεια . Πριν, δεν μπορούσαμε να είμαστε ασφαλείς. Δεν είχαμε ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας. Κουβαλούσαμε το φόβο και τη σκιά της ουκρανικής μυστικοπάθειας και της αδιαφορίας.
Κάποιοι λένε ότι η Κριμαία θα γίνει δεύτερη Σιγκαπούρη μετά το δημοψήφισμα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι θα γίνει παγκόσμιο κέντρο ιατρικού τουρισμού. Το κλίμα μας είναι θεραπευτικό. Πολύς κόσμος που πάσχει από καρδιά, άσθμα, πνευμονίες , γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας έρχονται εδώ και θεραπεύονται. Το νερό και η λάσπη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το κλίμα μας είναι πασίγνωστο γι΄αυτές τις ιδιότητες.
Οι τσάροι που είχαν τις ρίζες τους στη Γαλλία, τη Γερμανία, έρχονταν εδώ στην Κριμαία αν και είχαν τα παλάτια τους στην Ευρώπη . Έρχονταν εδώ για καλή υγεία και για θεραπείες. Αν δείτε λοιπόν τα παλάτια τους στη Γιάλτα θα καταλάβετε πόσο επένδυαν σε αυτήν την περιοχή για την υγεία τους.
Η ιστορική μας συνεργασία με την Ελλάδα είναι μακροχρόνια. Τη Ρωσία και την Ελλάδα την ενώνουν μακροχρόνιες στενές και δυνατές σχέσεις. Κοινή νοοτροπία, κοινές παραδόσεις, η ορθοδοξία, ίδιες αξίες, η πίστη που είναι πολύ σημαντική.
Εδώ δουλεύουν καθαρά επιχειρήσεις με ελληνικό κεφάλαιο . Έχουμε συνεργασία και στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας και γενικά εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
kovitidou3
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα με την οποία η Ρωσία έκανε συμφωνία στην εισαγωγή όπλων.
Το 4% της παγκόσμιας αγοράς οπλοποιίας το κατέχουν οι Έλληνες . Η συναλλαγή της Ρωσίας με την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλη . Οι Έλληνες εστιάζουν την προσοχή στην ποιότητα . Από την Αθήνα απευθύνθηκαν σε μας για να αντικαταστήσουμε κάποια εξαρτήματα πολεμικά και το κάναμε. Ζητούν τώρα να αγοράσουν 450 τανκς και άλλα πολεμικά εφόδια και άλλες αντικαταστάσεις εξαρτημάτων . Γενικά είναι πολύ στενή η συνεργασία στην εισαγωγή πολεμικού υλικού.
Στενή συνεργασία όμως έχουμε και στην πετρελαιβιομηχανία, καθώς η Ρωσία αποτελεί μεγάλη πηγή. Για τους Έλληνες ο τομέας της ενέργειας και των καυσίμων είναι πολύ σημαντικός και θεωρούμε ότι η συνεργασία μας θα είναι αχτύπητη.
Όσον αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, η Ελλάδα έχει την τέταρτη θέση μετά τις Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία . Στο θέμα του τουρισμού, οι Ρώσοι ευχαρίστως πάνε εκεί για τις διακοπές τους. Η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος μας προορισμός. Τώρα βέβαια αυτές οι κυρώσεις έκαναν πολύ κακό στην Ελλάδα όπως και σε εμάς.
Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται καθόλου για την Ελλάδα. Της δημιούργησαν εμπόδια για να εισάγει τουρισμό άρα ζημιά στην οικονομία της.
Οι πραγματικοί πατριώτες θέλουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση και ξέρουν καλά ότι το συμφέρον της Ελλάδας δεν είναι με την Ευρώπη, αλλά πρέπει να γίνει αυτόνομη σε διάφορους τομείς όπως αυτός της πετρελαιοβιομηχανίας και του τουρισμού. Τώρα βλέπετε ότι στον κλάδο του τουρισμού ηγέτης είναι η Τουρκία διότι η Ελλάδα δεν διευκολύνεται ούτε στον τουρισμό. Η βίζα είναι πολύ ακριβή, κοστίζει 500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να πηγαίνουν στην Τουρκία που τους συμφέρει.
Ο ανταγωνισμός επίσης για τα ελληνικά προϊόντα είναι μεγάλος. Ό,τι εισάγεται από την Ελλάδα, λαχανικά φρούτα κλπ είναι πιο ακριβά. Όλα τα προϊόντα είναι πιο ακριβά.
Εγώ είμαι υπεύθυνη στο κοινοβούλιο για την οργάνωση της “Φιλίας με την Ελλάδα” και επειδή είμαι ο συνδετικός κρίκος βλέπω και τις δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιουργούνται εξαιτίας των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων που κάνουν τα πάντα να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας.
Μας ωθούν σε αυτές τις δυσκολίες κάποιοι γιατί έχουν σκοπιμότητες εναντίον της Ελλάδας, της οικονομίας της και του ίδιου της του λαού. Μας σπρώχνουν σε αυτές τις δυσκολίες διότι δεν θέλουν τη στενή σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι αυτή η εποχή είναι δύσκολη. Κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να βυθίσουν το πλοίο της Ελλάδας στο οποίο βρισκόμαστε όλοι.
Δεν θα παραδοθούμε όμως στην προβοκάτσια των φασιστών Αμερικανών πολιτικών οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν μαζικές αναταραχές και αναρχία. Προσπαθούν να αφήσουν τον κόσμο στο δρόμο. Να τον ρίξουν στα θηρία μακριά από τα σημεία αναφοράς μας που είναι η πίστη μας, η κουλτούρα μας, ο πολιτισμός μας, η αγάπη μας για τον άνθρωπο. Αυτά τα κοινά στοιχεία Ελλάδας - Ρωσίας δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι.
Εμείς πρέπει να ενωθούμε μαζί σας για το κοινό καλό και για το μέλλον των παιδιών μας. Να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους προβοκάτορες και να μην τους ακολουθήσουμε στον γκρεμό. Πρέπει να αντισταθούμε και η Ρωσία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτινάξουμε το ζυγό πάνω από το κεφάλι μας.
Θέλω πολύ να δω την Ελλάδα δυνατή και να μην ακολουθήσει το δρόμο της καταστροφής, ούτε να χαλάσει τη σχέση της με τη Ρωσία. Πρέπει να κρατήσουμε αλώβητη την ιστορική σχέση των δύο χωρών.
Μαζί μας είναι ο Θεός. Ας φυλάει την ευλογημένη Ελλάδα και την ευλογημένη Ρωσία.
Αυτά που έγιναν στην Ουκρανία ήταν απαράδεκτα. Η βία γέννησε τη βία. Έτσι όμως δεν γίνεται να πάρεις την κυβέρνηση στα χέρια σου. Η αιματοχυσία ήταν απαράδεκτη και όλα αυτά προκλήθηκαν γιατί απλούστατα κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν δικό τους καθεστώς στα πόδια της Ρωσίας και να έχουν πρόσβαση στα αγαθά, την οικονομία και τη στρατηγική. Είναι δυνατόν η Ρωσία να άφηνε έναν τέτοιο φασισμό να επικρατήσει;
Εμείς στείλαμε μήνυμα σε Λευκό Οίκο, Γερμανία και Βρυξέλλες με το δημοψήφισμα πριν ένα χρόνο και τώρα θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά . Ας ελπίσουμε ότι και η Ελλάδα σύντομα θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της και θα ακολουθήσει το δρόμο της ελευθερίας της».
Η υψηλόβαθμη πολιτικός της Κριμαίας, συγκαταλέγεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που δεν φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους. Συνηθίζει να προχωρά σε αντισυμβατικές κινήσεις στη ζωή της, έστω και αν αυτές προκαλούν διότι είναι ελεύθερη στο πνεύμα, όπως συνηθίζει να λέει η ίδια. Όταν παντρεύτηκε τον κατά 14 χρόνια μικρότερό της σύζυγο, μπήκε στο «στόχαστρο» των ουκρανικών Μέσων ενημέρωσης.
Ο 36χρονος πυγμάχος και επιχειρηματίας Αρτέμ Μαλτσέβ ήταν δημοτικός σύμβουλος στη Σεβαστούπολη και ανήκε στο κομμουνιστικό κόμμα, κάτι το οποίο δεν αποθάρρυνε την κα. Κοβιτίδη, η οποία ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πρόσφατα είχε παρουσιάσει ένα βιντεοκλίπ, με την ίδια να τραγουδά υπό τους ήχους μπουζουκιού. Το βιντεοκλίπ, που είχε γυριστεί στη Σεβαστούπολη, άρχιζε με τον ελληνικό χορό: συρτάκι, ενώ στο τραγούδι «Lucky» ακούγονται ελληνικές φράσεις. Παράλληλα, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο στην Κριμαία παρουσίασε το πρώτο της τραγούδι, που ήταν αφιερωμένο στη Συμφερόπολη, με τίτλο: «Πόλη στην καρδιά μου» και χαρακτηρίζεται ως ο ύμνος της πρωτεύουσας της Κριμαίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/omogeneia/story/568187/kovitidoy-h-lysi-tis-elladas-einai-i-rosia#ixzz3UvDcvphz

«Το να κρατάς τις συμμαχίες σου δεν σημαίνει να υποκλίνεσαι» δηλώνει ο Κοτζιάς

«Το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω ως Υπουργός Εξωτερικών για διαπραγματευτικούς λόγους ήταν να λάβω μέτρα, ώστε να μετακινηθεί η θεματολογία από τα της οικονομίας αποκλειστικά - και μάλιστα μίας οικονομίας με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις - σε μία πολιτική αντίληψη των πραγμάτων που συνδέεται και με τη γεωπολιτική θέση» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, κατα τη διάρκεια της ενημέρωσης της διαρκούς επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
«Δεν είναι απομόνωση για τη χώρα μας το να πείθουμε για την ανάγκη συμβιβασμού στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», ούτε είναι αποκλεισμός για την Ελλάδα, όταν η ΕΕ είναι ένα θεσμικό σύστημα δικαίου, βάσει το οποίου οφείλει να λειτουργεί και στα ζητήματα που υπάρχει ομοφωνία. Ούτε είναι αφορισμός η αποκατάσταση της ισότητας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτή η ισοτιμία, σε κάποιους που είχαν συνηθίσει να έχουμε εξαρτημένα αντανακλαστικά δεν αρέσει, αλλά θα πρέπει να συνηθίσουν ότι η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική με δική της φωνή, που τη θεωρεί στοιχείο το οποίο πρέπει να συνδιαμορφώνει την τελική απόφαση και όχι στοιχείο που πρέπει να ακολουθεί την απόφαση και να αποδεικνύει ότι είναι καλό και υπάκουο παιδί. Αυτός είναι ο βασικός προσανατολισμός: Η αποκατάσταση της φωνής της χώρας και της ισότιμης παρουσίας της».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, στα πεδία βολής της Τουρκίας και στο τελευταίο επεισόδιο, λέγοντας ότι κανείς στην ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να πιέζει σε ειδικού ενδιαφέροντος εθνικά ζητήματα και πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχωρεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας».
«Δεν μπορεί να ζητούν από την Ελλάδα κυρώσεις προς τρίτες χώρες και ταυτόχρονα ο κερδισμένος από αυτές τις κυρώσεις να είναι η Τουρκία.Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το να κρατάς τις συμμαχίες σου δεν σημαίνει να υποκλίνεσαι. Και τέτοια εξωτερική πολιτική υποταγής δεν πρόκειται από μένα και από αυτή τη κυβέρνηση να βρει υποστήριξη».
Βασική στόχευση του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής διπλωματίας, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, είναι η άνοδος της σημασίας της εξωτερικής πολιτικής και η προσπάθεια για διαπραγματευτικούς λόγους «να μετατεθεί η θεματολογία από την οικονομία σε μία πολιτική αντίληψη με γεωπολιτική διάσταση μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αποσταθεροποίηση στο τρίγωνο Ουκρανία-Λιβύη-Μ. Ανατολή, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει».
Τριμελής Κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ελέγχει απόρρητα και υπουργό εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΥΠΕΞ, με κυριότερη τη σύσταση μίας τριμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ελέγχει τα απόρρητα του υπουργείου, ώστε να ελέγχεται και ο υπουργός.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις δύο πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ τόσο για τη προστασία του πληθυσμού στη Μαριούπολη, όσο και αυτή των χριστιανικών πληθυσμών στη Μ. Ανατολή, με την τελευταία να έχει εξελιχθεί σε μια πρωτοβουλία συντονισμού με Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνταχθεί ένα κείμενο και ετοιμάζεται μία διεθνής συνδιάσκεψη τον Μάιο με επίκεντρο αυτούς τους πληθυσμούς και την πολυπολιτισμικότητά τους.
Η χώρα, όπως σημείωσε, έχει ευρύτερες δυνατότητες λόγω των πολιτιστικών, θρησκευτικών, ιστορικών δεσμών με αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, που διαθέτουν ισχυρή παρουσία στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα, και θα μπορούσε να συμβάλει και σε μια εθνική πολιτική απέναντι σε αυτά τα κράτη, αλλά και σε μία ευρωπαϊκή πολιτική, για «μία Ελλάδα που δεν ακολουθεί, αλλά συμβάλει, επηρεάζει και παλεύει για τις απόψεις της εντός των διεθνών οργανισμών».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει στην προώθηση ενός διαλόγου για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, ενώ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι είναι ένα διεθνές ζήτημα, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εκδηλώσεις σφετερισμού της ιστορίας και αλυτρωτισμού, και σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει διατυπώσει μία πρόταση, η οποία θα συζητηθεί τον Απρίλιο, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αφενός για την επίλυση πρακτικών θεμάτων και αφετέρου για τη δημιουργία καλύτερου κλίματος που θα διευκολύνει τις συζητήσεις στον ΟΗΕ.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ των ΜΟΕ, «αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών», και αναφερόμενος στην αύξηση των παραβιάσεων τόνισε την «ανάγκη να γίνονται όλες οι διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, της αξιολόγησης των ΜΟΕ και της άρσης του casus belli που έχει διατυπώσει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια για την επέκταση των ελληνικών υδάτων».
Στην τοποθέτηση τού κ. Κοτζιά, βουλευτές όλων των κομμάτων έθεσαν ερωτήματα γύρω από πολλά θέματα, όπως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ, και την Αλβανία, διατυπώθηκαν αυστηρές κριτικές, κυρίως για το θέμα της απομόνωσης της χώρας στην Ευρώπη, ενώ δημιουργήθηκε και ένα ”θερμό επεισόδιο” ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό, όταν ο πρώτος αναφέρθηκε «στην καριέρα που έκαναν οι αριστεροί, όταν ήταν της μόδας στην Ελλάδα να είσαι αριστερός» απευθυνόμενος και στον κ. Κοτζιά, ο οποίος του ζήτησε να ανακαλέσει, αρνούμενος -όπως είπε- να δεχθεί προσωπικές επιθέσεις.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/18/politiki-kotzias-proteraiotites-ypex_n_6895788.html?

Στην οικονομική θέση ταξίδεψε ο Αλέξης Τσίπρας

Έκπληκτοι οι επιβάτες είδαν μπροστά τους τον πρωθυπουργό

Στην οικονομική θέση του αεροπλάνου κάθισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής, ενώ το βράδυ θα είναι η κρίσιμη επταμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των κκ Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην ίδια πτήση παρέα με τους στενούς του συνεργάτες όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος.

Έκπληκτοι οι υπόλοιποι επιβάτες της πτήσης διαπίστωσαν ότι μαζί τους ταξίδευε ο πρωθυπουργός και μάλιστα στην οικονομική θέση, ενώ φυσικά δεν έχασαν την ευκαιρία να συζητήσουν για λίγο μαζί του, όπως αναφέρει το antenna.gr.








http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/801296/stin-oikonomiki-thesi-taxidepse-o-alexis-tsipras/?refW

Αλαλούμ με την φορολογική δήλωση 2015 - Δεδομένη η παράταση

Αλαλούμ με την φορολογική δήλωση 2015 - Δεδομένη η παράταση Οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να στείλουν στην εφορία τις βεβαιώσεις με τις αποδοχές εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων… όποτε θέλουν. Αρκεί να μην εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

 Αυτό αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά στο πότε θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Με την ίδια ανακοίνωση, η ΓΓΔΕ ουσιαστικά προανήγγειλε από τις 17 Μαρτίου ότι θα υπάρξει παράταση και στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και την υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014  Η Απόφαση προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής υποβολής του ανωτέρω αρχείου βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2014 την 31η Μαρτίου 2015. Λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης (εν αναμονή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της ως άνω απόφασης) των αρμόδιων φορέων και επιχειρήσεων που είναι υπόχρεοι για την ηλεκτρονική αποστολή του ανωτέρω αρχείου βεβαιώσεων και προκειμένου τα παραπάνω πρόσωπα να είναι πλήρως προετοιμασμένα για την ηλεκτρονική υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2014 (ενόψει και της πληθώρας των αλλαγών που έφερε ο ν.4172/2013), ανακοινώνεται ότι η σχετική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή τους. Φέτος στο έντυπο Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις θα προστεθούν 20 νέοι κωδικοί οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως έτσι ώστε να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο. Παράλληλα δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει η υποβολή του εντύπου Ε5 για την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Οικον. έτους 2015 (Ο.Ε., Ε.Ε., Αστικών, Αφανών ή συμμετοχικών εταιριών, Κοινωνιών Αστικού Δικαίου και Κοινοπραξιών) που συνήθως άνοιγαν πολύ πιο πριν από το έντυπο Ε1 για τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως στο Ε1 αναμένονται να προστεθούν νέοι κωδικοί που θα αριθμούν περίπου τους 20 Κάποιοι από τους νέους κωδικούς στο Ε1 είναι οι εξής:     Τόκοι καταθέσεων από το εξωτερικό     Μερίσματα από το εξωτερικό     Υπεραξίες από μεταβίβαση τίτλων     Εισοδήματα από δικαιώματα     Δαπάνες απόκτησης περιουσίας Ουσιαστικά ακόμη δεν έχουν σχεδιαστεί πλήρως τα νέα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και έτσι όλη η διαδικασία πάει πίσω με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος φόβος για τη ροή των εσόδων, αλλά και ο σχεδιασμός για επιπλέον έσοδα ως τον Ιούνιο με βάση τις εξαγγελίες για μπόνους σε όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική δήλωση. Το Ε1 στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμενεται να ανοίξει μετά το Πάσχα δηλαδή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δυόμισι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν έξι εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα καθώς οι φόροι θα βεβαιωθούν μέσα στον Ιούλιο για να εισπραχθούν - σταδιακά - από τον Αύγουστο.

www.dikaiologitika.gr

«Μπλόκο» στις τριγωνικές συναλλαγές

"Μπλόκο» στη φοροαποφυγή που διαπράττεται από επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες στις οποίες ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τον στενότερο έλεγχο των συναλλαγών αυτών.
Σύμφωνα με διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, οι δαπάνες που καταβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε εταιρείες που εδρεύουν στα κράτη αυτής της κατηγορίας δεν θα αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες από τα ακαθάριστα έσοδα και θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 26% μέχρις ότου αποδειχτεί ότι πρόκειται για πραγματικές και όχι εικονικές συναλλαγές.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται ο έλεγχος των εν λόγω συναλλαγών αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια και προβλήματα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται «υγιώς» και νόμιμα με τις συγκεκριμένες χώρες, καθώς είναι δύσκολος ο εντοπισμός και ο διαχωρισμός των παράνομων που έχουν κάνει «φάμπρικα» τη φοροαποφυγή μέσω «τριγωνικών» συναλλαγών.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση -εάν τελικώς δεν αποσυρθεί υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων παραγωγικών φορέων του τόπου- σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των εγχώριων επιχειρήσεων οι οποίες πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλες εταιρείες που εδρεύουν στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ιρλανδία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι προαναφερθείσες χώρες έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη και θεωρούνται «κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς».
Η διάταξη
Οπως ορίζει το άρθρο 21 του νομοσχεδίου για τα ληξιπρόθεσμα, όποια ελληνική επιχείρηση εμφανίζει στα βιβλία της ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα «μη συνεργάσιμη φορολογικά» (υπό την έννοια ότι δεν έχει υπογράψει με τη χώρα μας και με τουλάχιστον 12 άλλα κράτη σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα) ή σε χώρα με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», στην οποία ο συντελεστής εταιρικού φόρου είναι χαμηλότερος από 13%, θα υποχρεώνεται να πληρώνει φόρο 26% επί των δαπανών της αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει ότι πρόκειται περί πραγματικών συναλλαγών θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο.
Ουσιαστικά, οι δαπάνες αυτές δεν θα αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες μέχρις ότου η επιχείρηση αποδείξει, στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου, ότι οι συναλλαγές ήταν πραγματικές και δεν είχαν στόχο τη φοροαποφυγή.
Εφόσον, εντός δωδεκαμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος 26% στον φορολογούμενο.
Υπόμνημα ΣΕΒ
Με αναλυτικό υπόμνημά του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πολλές ελληνικές ναυτιλιακές, εξαγωγικές, εισαγωγικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν παρακρατούμενο φόρο, τα ποσά του οποίου είναι σημαντικά, δεδομένης της φύσης των δαπανών τους (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα κ.λπ.).
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που τυχόν θα απαιτηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας των συναλλαγών θα επιτείνει τις συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Ο ΣΕΒ, καταλήγοντας, ζητά την απάλειψη των επίμαχων ρυθμίσεων «για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
http://www.efsyn.gr/arthro/mploko-stis-trigonikes-synallages

Γολγοθάς οι πληρωμές δανείων

Θηλιά για την οικονομία οι πληρωμές του καλοκαιριού που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ και συνιστούν τον νέο σκόπελο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.
Το θέμα της αποπληρωμής αυτών των δανείων, που μαζί με τους τόκους επιμερίζονται σε 2,61 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, 5,1 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και 3,69 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο, έχει μπει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων που διενεργεί σε τεχνικό επίπεδο το οικονομικό επιτελείο με τους τρεις θεσμούς (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι σε αυτές τις επαφές η ελληνική πλευρά έχει απευθύνει αίτημα για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όχι όμως και οι δανειστές που εξακολουθούν να βάζουν προσκόμματα.
Με αυτή την τακτική επιχειρούν να γυρίσουν πίσω τη χώρα και δη στον Δεκέμβριο του 2014, τότε που η Αθήνα «χόρευε» υπό τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Σε κάθε τους ευκαιρία τα τεχνικά κλιμάκια αναδεικνύουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Πρόκειται για το «πακέτο» Χαρδούβελη που περιλαμβάνει επώδυνες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, νέες αυξήσεις φόρων με αιχμή τον ΦΠΑ κ.ά., για τα οποία όμως η κυβέρνηση έχει τραβήξει «κόκκινη γραμμή» και η παραβίασή τους συνιστά ρήξη με τους πιστωτές.
Στις επαφές που λαμβάνουν χώρα από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο έχει γίνει σλόγκαν η λατινική φράση «do ut des» (σου δίνω και μου δίνεις) ή επί το λαϊκότερον, «δωρεάν γεύματα δεν υπάρχουν».
Αυτό σημαίνει ότι αν και η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει τα δικά της μέτρα, τότε και οι θεσμοί δεν πρόκειται να ανάψουν πράσινο φως για την εκταμίευση οποιωνδήποτε κονδυλίων (κέρδη ομολόγων από ΕΚΤ, εκκρεμείς δόσεις από μηχανισμό και ΔΝΤ) έχει λαμβάνειν η Αθήνα.
Στην παρούσα φάση η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων, μετά τους αστερίσκους που έβαλε στα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στο ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 -μόλις 0,3% έναντι στόχου για 1,5%- ασχολείται με τις επτά μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη που οριστικοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η προσπάθεια εστιάζεται στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού ισοζυγίου των συγκεκριμένων μέτρων, με την ελληνική πλευρά να είναι ανοιχτή σε κάθε παρατήρηση που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο.
Και ενώ βραχυπρόθεσμα όλα κινούνται γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, οι προβολές που βάζουν φωτιά στο σκηνικό αφορούν το εφιαλτικό καλοκαίρι που έρχεται όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα περάσει αυτόν τον «κάβο», τότε θα βγει στο φως καθώς η κατάσταση εξομαλύνεται. Από το φθινόπωρο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 οι πληρωμές σε δάνεια, τόκους και ομόλογα περιορίζονται σε 3,2 δισ. ευρώ συνολικά. Ποσό που μπορεί να βρεθεί ακόμη και από την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων (φοροδιαφυγή, διαφθορά και λαθρεμπόριο).
Βαθιά ανάσα παίρνει ο προϋπολογισμός και την επόμενη τετραετία καθώς οι λήξεις ομολόγων θεωρούνται αντιμετωπίσιμες. Συνολικά φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ (2016: 6 δισ., 2017: 7 δισ., 2018: 4 δισ. και 13 δισ. το 2019).
Χθες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία (άνευ αδείας) δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο 2,7%, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη της περασμένης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,3 δισ. ευρώ.
Ετσι, μαζί με τις πρόσθετες μη ανταγωνιστικές προσφορές που μπορούν να υποβληθούν σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να καλύψει τα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν αύριο, Παρασκευή. Στη χθεσινή δημοπρασία ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,30, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου το Δημόσιο καλείται να καλύψει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ, καθώς -πέρα από τα έντοκα γραμμάτια- αύριο πρέπει να εξοφληθεί η τελευταία για τον τρέχοντα μήνα δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, και 110 εκατ. ευρώ για τόκους τεσσάρων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Αλλα 140 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να διατεθούν για τόκους τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του «αμαρτωλού» swap «Titlos» της Goldman Sachs, το οποίο είχε συγκαλύψει μέρος του χρέους της χώρας μας το 2001, επί κυβέρνησης Σημίτη.
http://www.efsyn.gr/arthro/golgothas-oi-pliromes-daneion

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Τροϊκανότεροι των τροϊκανών

Τη θεωρία της Πέμπτης Φάλαγγας, την οποία είχε αναπτύξει το 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, υπαινίχθηκε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, όπου, με αφορμή τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μπλόκου στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ότι«κάποιοι στο εσωτερικό είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών και σε διαρκή επικοινωνία με τους τροϊκανούς και προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».
O Ευάγγελος Βενιζέλος
Οι βαριές αυτές κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα προστίθενται στους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη«ακραίων κύκλων και εντός Ελλάδος» που επιθυμούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει «αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου».
Στις πενήντα ημέρες κυβερνητικού βίου, τα πυρά του Μαξίμου για πλήρη στοίχιση με τους εταίρους που επιμένουν σε επώδυνες μνημονιακές απαιτήσεις, πρώτος είχε δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω του κειμένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είχε συνυπογράψει, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως στήριξη στις θέσεις της Ανγκελα Μέρκελ και «εμπόδιο» διαπραγματευτικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Το επίμαχο ψήφισμα, που –σύμφωνα με πληροφορίες– έδειχνε ως εμπνευστή και βασικό συντάκτη τον τέως πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, στρεφόταν εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Την καρατόμηση του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο αποκάλεσε «επικίνδυνο για τη χώρα» είχε ζητήσει δημοσίως ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια περίοδο κατά την οποία παρόμοια αιτήματα διατύπωναν οι πιο συντηρητικές πτέρυγες του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Η «εισήγηση» του βουλευτή της Ν.Δ. κατά του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε λίγο αργότερα την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος καταλόγισε «θράσος» στον κ. Μητσοτάκη και ταύτισή του με τους πιο ακραίους μνημονιακούς κύκλους της Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης είχε καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με τη διαπραγμάτευση, διερωτώμενος αν η Ν.Δ. προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, την πρώτη κατοικία και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μόλις προχθές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδηςέσπευσε να «πανηγυρίσει» χαιρέκακα για την απόπειρα επιβολής «έξωθεν εντολών» μέσω του «μηνύματος» του Ντ. Κοστέλο προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την άποψη πως τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις συνιστούν μονομερείς ενέργειες.
O Αδωνις Γεωργιάδης
«Το έχω πει εδώ και καιρό σε 100 κανάλια ότι δεν μπορείς να καταθέσεις το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις μόνος σου, γιατί αυτό είναι μονομερής ενέργεια. Το λέω πριν από τον Κοστέλο. Ο κ. Κοστέλο συντάσσεται μαζί μου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Θα υπάρχουν μνημόνιο και τρόικα με άλλο όνομα», ήταν η εκτίμηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επί υπουργίας του «επινόησε» την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
Ο διοικητής της ΤτΕ
Στο ίδιο μήκος κύματος υπεράσπισης των μνημονιακών επιλογών της προηγούμενης πολιτικής περιόδου και λησμονώντας ότι μεσολάβησε η ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε πάρει θέση υπέρ της «ταχείας» δρομολόγησης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών «αξιοποίησης»-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ως τέτοια παραδείγματα είχε φέρει «την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία, που θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια και θα δώσει ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές.
Οι παραπάνω δηλώσεις διόγκωσαν τη δυσφορία του Μαξίμου για τον Γιάννη Στουρνάρα και αποδοκιμάστηκαν από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των οποίων τον κάλεσαν να διευκολύνει την κυβέρνηση υποβάλλοντας οικειοθελώς την παραίτησή του.
Φρασεολογία τύπου Βερολίνου, προκαλώντας απορίες και αλγεινή εντύπωση ακόμη και σε πρόσωπα που διάκεινται υποστηρικτικά προς το Ποτάμι, είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την ανακίνηση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων. Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την υπό όρους ενεργοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε δηλώσει ότι «ο κ. Παρασκευόπουλος αποφάσισε να φορέσει φουστανέλα και να ενταχθεί στην ομάδα Καμμένου», ενώ προέβλεψε απαξιωτικά ότι θα βρει χειροκροτητές «μόνο μέσα στους φασίστες».
«Γερούν γερά! Σπάστου τον τσαμπουκά!», έγραφε ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, στην ανάρτησή του στο Facebook που του κόστισε τη θέση του τομεάρχη Υγείας του Ποταμιού.
Ως συνδιαμορφωτή του σχεδίου δημοσιονομικής και πιστωτικής ασφυξίας της νέας κυβέρνησης έχουν καταγγείλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πηγές προσκείμενες στο μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της οξείας κριτικής που ασκεί, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. «φλερτάρει με πιστωτικό γεγονός, έχει επιδεινώσει όλα τα μεγέθη της οικονομίας, τρέχει στο αδιέξοδο χωρίς φρένα, έχει επιβάλει μερική εσωτερική στάση πληρωμών που στεγνώνει την αγορά».
Ζητούσε στήριξη
Πάντως, χθες, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ότι με τη στάση του υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της χώρας να ανασάνει, ο κ. Βενιζέλος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνισεφ και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις 19 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με την οποία ζητούσε να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Τον τίτλο του πιο «μνημονιακού» δικαιωματικά κερδίζει ο επικεφαλής του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θάνος Τζήμερος, ο οποίος σε ένα από τα πιο πρόσφατα «ξεσπάσματα ειλικρίνειας», προέτρεπε τη Γερμανίδα καγκελάριο «να τραβήξει την πρίζα» από την Ελλάδα, οδηγώντας τη στη χρεοκοπία.
http://www.efsyn.gr/arthro/troikanoteroi-ton-troikanon