Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Τα ομόλογα μας μάραναν




Η γενιά του Εμφυλίου, όλου του φάσματος, σε πείσμα των καιρών και του τρόμου σπούδασε, πληρώνοντας δίδακτρα, χωρίς φροντιστήρια, χωρίς χρήματα για βιβλία, χωρίς Ιντερνετ και χωρίς δημόσιες βιβλιοθήκες στην ελληνική επαρχία, τουλάχιστον στην πλειονότητα.

Μεγάλωσα σε μια δύσκολη εποχή, Κατοχής, Εμφυλίου, πληθωρισμού, σε μια ελληνική επαρχία που ιστορούσε, τουλάχιστον αρχιτεκτονικά, ένα παλαιό μεγαλοαστικό παρελθόν. Πόλη δικηγόρων, μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλεμπόρων με υφάσματα, υποδήματα, γυαλικά και είδη εφοδιασμού των παντοπωλείων των κωμοπόλεων και των χωριών της ενδοχώρας.
Εδρα στρατιάς, εφετείου, με πολλά φαρμακεία, ψησταριές – πέρασμα και στάση των λεωφορείων της ενδοχώρας. Ενα μόνο βιβλιοχαρτοπωλείο με κάποια μυγοφτυσμένα βιβλία στις εγκαταλειμμένες βιτρίνες ανάμεσα σε υδρόγειες σφαίρες, χάρτες των Βαλκανίων και πάνινες κυρίως σχολικές σάκες. Θυμάμαι πως όταν σκάρισε στη βιτρίνα πρόσφατα εκδομένο το «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογέφσκι στη μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου, τέσσερις φίλοι, παιδιά φανατικά για γράμματα και αξεδίψαστα, βάλαμε ρεφενέ το χαρτζιλίκι μας και το αγοράσαμε και η πρεμούρα μας να το διαβάσουμε μας οδήγησε να το διαλύσουμε και να το διαβάζουμε τμηματικά βάζοντας κλήρο ποιος θα διαβάσει τα πρώτα δεκαεξασέλιδα και ποιος τα τελευταία! Οταν ηρεμήσαμε ξαναδέσαμε τον τόμο και τότε το διαβάσαμε κανονικά.
Η πόλη εκείνη δεν είχε ωδείο. Ενας μουσικός μόνο έκανε ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και… ακορντεόν. Η πόλη μου δεν είχε μουσείο, ούτε λαογραφικό και ούτε έως τη δεκαετία του ’60 δημόσια βιβλιοθήκη, αλλά ούτε και κάποιου συλλόγου. Είχε δύο κινηματογράφους χειμερινούς και δύο θερινούς που ευτυχώς αραιά και πού πρόβαλλαν εκτός από μελό, καουμπόικα και αστυνομικά και κάποια φιλμ της μεγάλης νεορεαλιστικής ιταλικής σκηνής και σπανιότατα είδαμε και τον «Αμλετ» του Ολίβιε και τον «Κύριο Αρκάντιν» του Ουέλς. Πάντως τότε χαρήκαμε τον «Κλέφτη των ποδηλάτων», το «Ρώμη ανοχύρωτη πόλη», Παζολίνι, πολύ Ντε Σίκα, Ροσελίνι, Βισκόντι.
Βέβαια η προσέγγιση τέτοιων έργων από παιδιά 12 και 14 ετών ήταν απαγορευμένη. Η κυκλοφορία μετά τις οκτώ το βράδυ σήμαινε αποβολή και στην πόλη περιφέρονταν ένας θεολόγος, ένας χωροφύλακας και ένας γυμναστής και κυνηγούσαν τους μαθητές που ξεχώριζαν με τα πηλήκια που έφεραν στο γείσο τον αριθμό μητρώου του μαθητή και το όνομα του σχολείου του. Κι εμείς να είμαστε ερωτευμένοι με την Αννα – Μαρία Πιεραντζέλι, την Λολομπρίτζιτα, τη Σοφία Λόρεν και την Μπίμπι Αντερσον.
Κι όμως η γενιά του Εμφυλίου, όλου του φάσματος, σε πείσμα των καιρών και του τρόμου σπούδασε, πληρώνοντας δίδακτρα, χωρίς φροντιστήρια, χωρίς χρήματα για βιβλία, χωρίς Ιντερνετ και χωρίς δημόσιες βιβλιοθήκες στην ελληνική επαρχία, τουλάχιστον στην πλειονότητα.
Και τώρα με δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν βιβλία, πληθώρα βιβλιοπωλείων και κυρίως με απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση μέσω των νέων τεχνολογιών, αφού μπορείς να «κατεβάσεις» σπάνιες εκδόσεις και δυσπρόσιτα βιβλία ακόμη και από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού ή της Ουάσιγκτον, κανείς δεν διαβάζει. Το σχολείο είναι αναγκαίο κακό, λόγω της παροχής τίτλου σπουδών, αφού η πλειονότητα των μαθητών θητεύει σε φροντιστήρια (ακόμη και στο δημοτικό!) ή σε ιδιαίτερα κατ’ οίκον μαθήματα. Χωρίς να γίνεται βαθύς γνώστης της επιστήμης, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της οικονομίας. Το έχω κι άλλοτε επισημάνει. Παραιτήθηκα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας όταν στις προφορικές εξετάσεις του 2009 προσήλθαν φοιτητές, δέκα τον αριθμό, ακόμη και τεταρτοετής (ήταν ελεύθερο μάθημα επιλογής) και οι οκτώ δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε μία θεατρική παράσταση όλο το έτος, ενώ είχαν πάσο ελευθέρας για τις 1.000 παραστάσεις του Λεκανοπεδίου.
Και θυμάμαι τον εαυτό μου και δεκάδες συμφοιτητές μου το 1957 να μην τρώμε το μεσημέρι ούτε στη φοιτητική λέσχη (με χαμηλή τιμή) για να μπορέσουμε να δούμε παραστάσεις του Εθνικού, του Κουν, του Μυράτ, της Κατερίνας και του Λογοθετίδη.
Καθηγήτρια επαρχιακού πανεπιστημίου μου έστειλε πριν από χρόνια φωτοτυπία γραπτού φοιτητή επί πτυχίω (με καλυμμένο το όνομα) όπου εκτός από το βλακώδες κείμενο μέτρησα 130 ορθογραφικά λάθη. Σε λίγο θα έβγαινε στην πιάτσα και θα διεκδικούσε ο πτυχιούχος μια θέση στην εκπαίδευση ως καθηγητής!
Και πώς αλλιώς φίλοι. Εχει να μπει σε αίθουσα διδασκαλίας επιθεωρητής, σύμβουλος εκπαίδευσης ακόμη και διευθυντής σχολικής μονάδας από το 1983! Αρα όσοι τότε διορίστηκαν έχουν συνταξιοδοτηθεί και κανένας δεν πληροφορήθηκε ποτέ τι και πώς και πόσο δίδασκαν στην τάξη.
Τώρα, λέει, θα αξιολογείται η σχολική μονάδα και όχι οι διδάσκοντες. Θα προάγονται, όπως εδώ και χρόνια χωρίς αξιολόγηση και θα αυξάνεται ο μισθός τους μόλις φτάσουν την τριετία. Ετσι ευημερούν τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα και εισάγονται σε ΤΕΙ υποψήφιοι με 5 και 4 στη βαθμολογία. Εισήλθε μάλιστα κάποιος σε ΤΕΙ, που τώρα έγινε πανεπιστημιακή σχολή με βαθμό 2 (δύο!) στην έκθεση!
https://www.in.gr/2019/03/09/apopsi/ta-omologa-mas-maranan/

Τσίπρας: Να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο PES, αναφέρθηκε σε δύο θέματα που έχουν προκαλέσει πόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής.
Αρχικά ήταν η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων την οποία αρνείται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.
Ο πρωθυπουργός -που μετέχει ως παρατηρητής στους Σοσιαλιστές- εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πολιτικής ενίσχυσης των ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, και ειδικά για το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν μετεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα με τους ακροδεξιούς. Τάχθηκε υπέρ της ενιαίας απάντησης των προοδευτικών δυνάμεων μιλώντας για υποχρέωση και ευθύνη που έχουν να αποτρέψουν την εκλογή του Μανφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς η εκλογή ενός -κατά την εκτίμησή του- ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού πολιτικού όπως ο Μ.Βέμπερ, θα σηματοδοτούσε με επίσημο τρόπο τη συνεργασία της Δεξιάς με την ακροδεξιά με συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως και στο δεύτερο αγκάθι που χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αναφερόμενος στην αντίθεση που πρέπει να διακρίνει τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον εθνικισμό εστίασε στα Δυτικά Βαλκάνια υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά η προτεραιότητα για την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσα από τις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, μια άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα επετεύχθησαν  με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση -κατά την εκτίμησή του- υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.
http://www.vradini.gr/τσίπρας-να-αποτρέψουμε-την-εκλογή-του/

Έκρηξη χειροβομβίδας στο Ρωσικό Προξενείο στο Χαλάνδρι

Υποπτο αντικείμενο που όπως αποδείχθηκε ήταν χειροβομβίδα εξερράγη στον προαύλιο χώρο του Ρωσικού Προξενείου που βρίσκεται επί της οδού Τζαβέλα 9, στο Χαλάνδρι.
Τη χειροβομβίδα πέταξαν 2 άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, στις 3:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η χειροβομβίδα είχε τοποθετηθεί κάτω από τo φυλάκιο. Οι άνθρωποι της Πρεσβείας άκουσαν την έκρηξη και κοίταξαν κατευθείαν τις κάμερες ασφαλείας. Τότε είδαν μια μοτοσυκλέτα με 2 αναβάτες να φεύγει από την περιοχή.
Σημειώνεται πως το φυλάκιο δεν έχει αστυνομικό αλλά εταιρεία security.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία, ενώ εντοπίστηκε καμμένη στα Εξάρχεια και μία μοτοσικλέτα τύπου «εντούρο», που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με το περιστατικό.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται ή η Επαναστατική Αυτοάμυνα ή η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.
Η πρεσβεία
«Εχθές το βράδυ, δύο άγνωστοι, που οδηγούσαν μηχανή έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό στη σκοπιά που βρίσκεται κοντά στη ρωσική πρεσβεία. Μικρές ζημιές έχουν προκληθεί», δηλώνει η πρεσβεία, όπως μεταδίδει το Sputnik, προσθέτοντας πως οι ελληνικές αρχές διερευνούν το περιστατικό.
Σενάρια τρομοκρατίας
Για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια μίλησε πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, όσον αφορά στην έκρηξη της χειροβομβίδας στο Ρωσικό Προξενείο.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαυροειδάκος, το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει να σχετίζεται με μία καμένη μοτοσικλέτα που βρέθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή των Εξαρχείων, όμως -όπως είπε- δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερες δηλώσεις, διότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
 http://www.vradini.gr/έκρηξη-χειροβομβίδας-στο-ρωσικό-προξ/