Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Επέτρεψαν στο θρασύτατο Αχμέτ να παίζει μόνος του το πολιτικό παιγνίδι μέσα στην Αθήνα!

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Με την διχοτομική θέση για  «ένωση δυο κρατών» στο Κυπριακό και με …”φιλικές συστάσεις” για διάσωση της πολυπολιτισμικοτητας της Ελλάδας μέσω της προβολής της οθωμανικής κληρονομιάς, βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβουτογλου και συναντήθηκε με τον ομόλογο του Ευάγγελο Βενιζελο.
Ο τελευταίος έδωσε απαντήσεις τόσο για το μειονοτικό ζήτημα που ήγειρε ο τούρκος υπουργός όσο και για το Κυπριακό, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιαδη.
Καθώς ο κ. Νταβουτογλου σήμερα μεταβαίνει στα Κατεχόμενα για συνομιλίες με τον Ν. Ερογλου, ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό είναι το «κλειδί» για να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικες αλλα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επιβεβαιώνοντας το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στο Κυπριακό ήταν εμφανής η προσπάθεια του κ. Νταβουτογλου να επιρρίψει τις ευθύνες για την μη έναρξη των συνομιλιών, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλώνοντας με την συνήθη γενικολογία ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί για να αρχίσουν οι συνομιλίες» ενώ υποβάθμισε σε θέμα «ορολογίας» τον όρο που έχει θέσει η Λευκωσία για αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν της «ενιαίας και αδιαίρετης κυριαρχίας». Ο κ. Νταβουτογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει το κεκτημένο του Σχεδίου Ανάν, ότι θα υπάρχει ένα κράτος που θα προκύψει από την ένωση δυο κρατών (αναφορά που ανατρέπει την αδιαίρετη κυριαρχία) και χαιρέτησε την παρουσία του κ. Αναστασιαδη στην προεδρία της Κύπρου, καθώς όπως είπε ήταν από τους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν.
 Ο κ. Βενιζελος στήριξε τον όρο που θέτει η Λευκωσία για την ύπαρξη συμφωνημένου πλαισίου των συνομιλιών και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Νίκος Αναστασιαδης για υιοθέτηση νέων και προωθημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πάντως ότι όταν αρχίσουν οι συνομιλίες στην  Κύπρο τότε θα γίνουν οι χιαστί επισκέψεις του ελληνοκύπριου και του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή σε Αγκυρα και Αθήνα,που σε καμία περίπτωση όμως δεν συνιστούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αρκετές φορές ο κ. Βενιζελος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να εγκριθεί και στα δημοψηφίσματα.
Στην συνάντηση Βενιζέλου –Νταβουτογλου συμφωνήθηκε, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, οι διερευνητικές επαφές από τον 55ο γύρο και μετα να καλύπτουν όχι μόνο το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ (όπου ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την επήρεια του Καστελόριζου).
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντωνη Σαμαρα ενημερώθηκε και για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.και εξέφρασε από κοινού με τον κ. Βενιζελο την εκτίμηση ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. για χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες  που επισκέπτονται την Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό μεταξύ των δυο χωρών.
Η …ΔΙΑΛΕΞΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Με μια μικρή …διάλεξη για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μειονοτικών δικαιωμάτων και  πολυπολιτισμικοτητας, ο Αχμέτ Νταβουτογλου επεχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η δηλωμένη πρόθεση κορυφαίων παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμι, αλλα και για την επιμονη στην λογική της αμοιβαιότητας σε ότι αφορά μείζονα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κ. Βενιζελου, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και να διασφαλίζεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων. Ο Τούρκος υπουργός που απέφυγε να  αποδοκιμάσει τις δηλώσεις για την Αγια Σοφια αρκέσθηκε στην αναφορά των έργων συντήρησης και αποκατάστασης που έγιναν στο μνημείο αυτό τον 16ο αιωνα.
Περνωντας μάλιστα στην αντεπίθεση και με καθηγητικό λόγο συνέστησε στην Ελλάδα να προβάλλει την πολυπολιτισμικοτητα της εκφράζοντας την θλίψη του, όπως είπε, που του προκαλεί η θέα του καλοδιατηρημένου Φετιγιε Τζαμι στο Μοναστηράκι και δίπλα του την Ακρόπολη.
Ο κ. Νταβουτογλου μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η διακοπή προβολής βίντεο που εμφάνιζε ημίγυμνη  γυναίκα στην Μπιενάλε στο μουσείο του Ιμαρετ Τζαμί στην Θεσσαλονίκη, έγινε μετα από παρέμβαση της τουρκικής πλευράς, ενώ και ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη να γίνεται προσεκτική χρήση των θρησκευτικών μνημείων.
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών πάντως έθεσε και πάλι θέμα εκλογής των μουφτήδων στην Θράκη συνδέοντας το (ατυχώς) με την ανάδειξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ θέλοντας να εμφανίσει τις …επιδόσεις της χώρας του στα ανθρώπινα  δικαιώματα, αφού έκανε έμμεση κριτική στην Ελλάδα αναφέροντας ότι στην Τουρκία υπάρχει διαχωρισμός κράτους –εκκλησίας, επικαλέσθηκε την επιστροφή ορισμένων ακίνητων στις ελληνορθόδοξες κοινότητες  της Πόλης.
Βεβαίως  για αρκετές από αυτές που υποχρεώθηκε να επιστρέψει το τουρκικό κράτος υπήρχε ήδη σε εξέλιξη  προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Read more: http://mignatiou.com/?p=17764#ixzz2nS4C5HCA

Ο απίθανος Θεοχάρης θα ορίζει κατ' εκτίμηση τη φορολογητέα ύλη!

«Κοστούμι» φόρου στους φορολογουμένους που... ξεχνούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα ράβει ο απίθανος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Οπως αναφέρεται στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση «η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και ρύθμιση με την οποία παρατείνονται τα κίνητρα για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014. Επίσης, έχει περιληφθεί πλήθος πρόσθετων φορολογικών διατάξεων, όπως οι εξής:

-Μειώνεται στο 3% από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά η μείωση δεν ισχύει για γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

-Από 1ης Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου θα γίνεται η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων (αντί έως 30 Ιουνίου που ισχύει σήμερα). Σε οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής του θα υπολογίζεται πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται στο 30% του φόρου.

-Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα είναι 500.000.000.

-Αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής φόρου εισοδήματος 22% στη νέα κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, προκειμένου για φορολογουμένους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αντίστοιχα μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις στα νησιά. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

-Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα κ.ά.

-Αυτοκίνητα τα οποία έχουν αγοραστεί ατελώς από τις μονές μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς φόρους και δασμούς -με εξαίρεση τον ΦΠΑ- για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το κέντημα με θέμα τους ήρωες του 1821!

Τακτική αναγνώστρια της στήλης μού εξέφρασε τη θλίψη της για την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από ψευδοπροοδευτικούς και για την ελλιπή γνώση της Ιστορίας από τους νέους μας. Και σχολίασε: «Εμείς μάθαμε από μικρά παιδιά να τιμούμε τους ήρωες των εθνικών αγώνων. Οταν ήμασταν μαθήτριες, κεντούσαμε τους ήρωες του 1821». Και έχει δίκιο. Μέσα σε λίγες δεκαετίες έγινε μεγάλη ζημιά από τους δήθεν οπαδούς της προόδου. Οι οποίοι αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς πρότυπα και ιδανικά, καλλιεργούν κατά καιρούς ψεύτικους παραδείσους -άλλοτε με μαρξιστικό μανδύα και άλλοτε στο όνομα της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποιήσεως, γκρεμίζουν ό,τι έχτισαν οι πρόγονοί μας με αίμα και ιδρώτα.

Δεν θεωρώ ότι το σχολείο του παρελθόντος είχε μόνον θετικά. Αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούσαμε να κρατήσουμε πολλά από αυτά. Στην προσπάθεια της κοινωνίας μας να εκσυγχρονιστεί πετάξαμε και το μωρό μαζί με το νερό. Μαζί με λίγα περιττά στοιχεία που έπρεπε να αλλάξουν, φτάσαμε να έχουμε χάσει κάθε τι καλό. Δεν μεμψιμοιρώ ούτε είμαι απαισιόδοξος. Απλώς θεωρώ ότι με την οικονομική, πολιτιστική και ηθική κρίση που διερχόμαστε είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη ρήση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου: «Σε άλλες κοινωνίες ισχύει το πρόσω ολοταχώς. Στην ελληνική κοινωνία πρέπει να επικρατήσει το όπισθεν ολοταχώς: Να ξαναβρούμε τις παραδοσιακές μας αξίες, να διδαχθούμε από την Ιστορία μας, να νιώσουμε την ευθύνη για τη διαχρονική συνέχεια της γλώσσας μας, να διατηρήσουμε την Πίστη των Πατέρων μας, να καλλιεργήσουμε για το παρόν και το μέλλον την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία μας».

Από μία θορυβώδη μειοψηφία θεωρήθηκε «πρόοδος» ο χλευασμός της πίστεως, της Εκκλησίας και του κλήρου. Κι όμως αυτές οι αντιχριστιανικές και αντιεκκλησιαστικές προπαγάνδες κατέληξαν σε άλλες χώρες να είναι το υπόβαθρο ολοκληρωτισμών και εγκλημάτων. Ο ναζισμός του Χίτλερ ερωτοτροπούσε με την ειδωλολατρία και τους αρχαίους Τεύτονες θεούς και ειρωνεύτηκε τη χριστιανική αγάπη. Τα κομμουνιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως γέμισαν από εκατομμύρια χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς. Πρόοδος δεν είναι να πολεμάς την Ορθοδοξία, αλλά να την αξιοποιείς για κοινωνική αλληλεγγύη και για προβολή παιδαγωγικών προτύπων.

Η μειοψηφία αυτή θεώρησε δήθεν πρόοδο την καταπολέμηση κάθε έννοιας έθνους και πατρίδας στο όνομα αποτυχημένων διεθνισμών και πολυπολιτισμών. Την ώρα που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι κοινωνιολόγοι παραδέχονται ότι το πολυπολιτισμικό πρότυπο απέτυχε παταγωδώς, η ελληνική εκπαίδευση ταλανίζεται από λανθασμένα πρότυπα και ιδεολογήματα. Ξεχνούν οι αρνητές της εθνικής ταυτότητας ότι στο όνομα της πατρίδας και του Ελληνισμού έγιναν οι αγώνες για πραγματική πρόοδο. Από τους Σαλαμινομάχους, που μας έσωσαν από την ασιατική πλημμυρίδα, έως το 1821 και το 1940 το έθνος και ο υγιής πατριωτισμός ήταν στην ψυχή και στο στόμα των Ελλήνων.

Πολεμήθηκε λυσσαλέα η διαχρονική συνέχεια της ιστορίας και της γλώσσας μας. Οι ήρωες και οι μάρτυρες καταργούνται από τα σχολικά βιβλία για να μην ενοχληθεί... η Τουρκία. Δασκάλα στην Πάτρα μού είπε προσφάτως ότι όταν πήγε τους μαθητές της για εκκλησιασμό βλέποντας τον ιερέα αναφώνησαν: «Κυρία, ο Σουλεϊμάν»! Η τηλεοπτική τουρκολαγνεία υπονομεύει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα θεωρείται ξένη από τα νεότερα ελληνικά και διώκεται από τους εκσυγχρονιστές. Η ανορθογραφία βασιλεύει στα σχολικά τετράδια. Προχθές έξω από δημοτικό σχολείο των Αθηνών είδα διαμαρτυρία μαθητριών της ΣΤ΄ Δημοτικού ως εξής: «ΠΑΡΕΤΙΘΗΚΕ ο δάσκαλός μας». Ετσι ακριβώς!
Χρειαζόμαστε και σήμερα τα κεντήματα με τους ήρωες. Αξίζει να ξαναβρούμε τις πατροπαράδοτες αξίες αιώνων και να τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Φίλες αναγνώστριες, και αν το σχολείο σήμερα δεν διδάσκει κεντήματα με ήρωες, διδάξτε τα εσείς στα παιδιά σας. Θα σας ευγνωμονούν!

Κωνσταντίνος Χολέβας

Ανύπαρκτος δημόσιος έλεγχος αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό

Σε έναν αποδεκατισμένο οργανισμό με ελάχιστο προσωπικό, τον οποίο η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να καταργήσει και να τον μετατρέψει σε ένα απλό γραφείο, μεταβιβάζεται η ευθύνη του ελέγχου του αγοραστή της ΕΥΑΘ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
Βάσει των όσων προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ, που είναι ήδη έτοιμη, παρά το ότι αναμένεται η αρνητική, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απόφαση του ΣτΕ, τον έλεγχο του πανίσχυρου οικονομικά αγοραστή της ΕΥΑΘ ορίζεται να ασκεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων.
Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει τώρα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Γελαλής, Η. Διώτη, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος, την οποία απευθύνουν στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξε σε αποτυχία, εις βάρος της ποιότητας του νερού και του κόστους για τον πολίτη.
Επισημαίνουν ακόμη ότι αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφανθεί αρνητικά για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους δύο υπουργούς αν προτίθενται να ακυρώσουν οριστικά κάθε διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, «δεδομένου ότι είναι πασιφανώς βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα από τα ζωτικότερα αγαθά για τον άνθρωπο».

Λαβρόφ: Η Δύση έχει χάσει την αίσθηση της πραγμαικότητας

Σφοδρή αντίδραση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τις δυτικές χώρες για τη στάση τους στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας...
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες "έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας" όσον αφορά τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας είναι έργο προβοκατόρων.
Σύμφωνα με το Λαβρόφ η αντίδραση των Δυτικών μετά την άρνηση της Ουκρανίας, τον περασμένο μήνα, να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ "άγγιξε τα όρια της υστερίας" και ήταν δυσανάλογη σε σχέση με μια "απολύτως φυσιολογική απόφαση".
"Τί έκανε η κυβέρνηση (του προέδρου Βίκτορ) Γιανουκόβιτς; Αποχώρησε από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων;Ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ατομική βόμβα; 'Η σκότωσε κάποιον;", διερωτήθηκε ο Λαβρόφ.
"Πραγματοποιούνται τόσο μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους με συνθήματα τόσο επιθετικά, σαν να 'εχει κηρύξει η Ουκρανία πόλεμο εναντίον ενός ειρηνικού κράτους ενάντια στην επιθυμία του λαού της", τόνισε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.
"Η αντίδραση αυτή δεν αντιστοιχεί σε μια φυσιολογική ανθρώπινη ανάλυση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πίσω από αυτήν κρύβονται προβοκάτορες. Το γεγονός ότι οι δυτικοί εταίροι μας έχουν, όπως φαίνεται, χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας με θλίβει βαθιά", πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ήξερες γιατί χτυπάμε ξύλο;

1) Αυτή η πρόληψη χρονολογείται από την εποχή της Αρχαίας Περσίας. Οι Πέρσες χτυπούσαν ξύλο για να….έρθουν σε επαφή με τον θεό της φωτιάς Ατάρ που ανέβαινε από το χώμα στον κορμό των δέντρων μέσα από τις φλέβες του ξύλου….Έτσι μπορούσαν να αποκτήσουν για λίγο ένα μέρος αυτής της θεϊκής ενέργειας. Πολύ αργότερα, όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός, η πρόληψη αυτή έγινε και χριστιανική.Αυτή την εποχή επίσης κυριάρχησε η πίστη ότι το πιο αποτελεσματικό γούρι ήταν φτιαγμένο από ξύλο ελιάς ή κέδρου. Και αυτό γιατί στη Μέση Ανατολή, τα κάθετα δοκάρια των σταυρών ήταν από κορμό ελιάς ενώ τα οριζόντια από κέδρο.

2) Η συγκεκριμένη πρόληψη είναι ελληνικής προέλευσης. Αγγίζοντας μια βελανιδιά, το ιερό δέντρο του Δία, οι αρχαίοι Έλληνες ζητούσαν χάρη από τον πατέρα των θεών –ή απλά επικοινωνούσαν μαζί του. Η πεποίθηση πέρασε σε αρκετές παγανιστικές θρησκείες, που πίστευαν ότι τα πνεύματα κατοικούν μέσα στις βελανιδιές, και άρα αγγίζοντας το δέντρο μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί τους και να ζητήσει προστασία. Κάπως έτσι το χτύπα ξύλο έφτασε μέχρι τον 21ο αιώνα.

3) Απτεσθαι ξύλου , έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων. Αυτή η συνήθεια συνηθίζεται ακόμα και σήμερα, όταν ακούμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε να μας συμβεί.

Σβήνουν πρόστιμα 1,2 δισ. για λαθρεμπόριο πετρελαίου

Το κόλπο με τις «τριγωνικές» εισαγωγές καυσίμων
Σάλο προκαλεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τροπολογία των Στουρνάρα – Βρούτση που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και θα συζητηθεί αύριο, σύμφωνα με την οποία:
Σβήνονται αναδρομικά πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί το 2010 και 2011 σε εταιρείες πετρελαιοειδών για τις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές για εισαγωγή πετρελαίου». Δηλαδή, αγοράζουμε πετρέλαιο π.χ. από την Ουκρανία και το φέρνουν στην Ελλάδα μέσω Κύπρου για να γλυτώσουν τους υψηλούς φόρους εισαγωγής ξένων προϊόντων στην Ελλάδα.
Το 2010 είχε ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε αυτές τις «τριγωνικές συναλλαγές» μέσω «φορολογικών παραδείσων» του εξωτερικού καθώς είχε διαπιστωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, εταιρείες εισαγωγών στην Ελλάδα καυσίμου αλλά και άλλων προϊόντων γλύτωναν την καταβολή μεγάλων ποσών για φόρους στο ελληνικό δημόσιο. Είχαμε δηλαδή να κάνουμε με ένα καλά στημένο σύστημα λαθρεμπορίας που ο νόμος του 2010 ήθελε να καταστρέψει.
Τώρα όμως, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σβήνονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγικές εταιρείες και στις εταιρείες πετρελαιοειδών στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικής αξίας 1,2 δισ.
Πάντως οι αριθμοί που παρουσιάζει σήμερα το newsbomb.gr  για την προστασία των πλουσίων φοροφυγάδων από το κράτος σοκάρουν. Όχι μόνο δεν τους κυνηγάνε οι κρατικές υπηρεσίες αλλά συχνά κάνουν και τα στραβά μάτια για να τους δώσουν το χρόνο να καλύψουν τις παρανομίες τους. Την ίδια ώρα νέοι φορονόμοι λιώνουν τον απλό πολίτη.
Τρία συγκεκριμένα παραδείγματα για την προστασία των «εχόντων»:
1ο: Την περίοδο 2009 – 2011, 54.246 Έλληνες έβγαλαν στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ. Εντοπίστηκαν από τους ελέγχους 436 «ύποπτες» υποθέσεις. Από αυτές έχουν ελεγχθεί μόνο δύο. Βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν μόνο 5 εκατ. ευρώ.
2ο: 14.700 μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Από αυτούς 4.025 έχουν συλληφθεί για χρέη 11,3 δισ. και έχουν εισπραχθεί μόνο 305 εκατομμύρια σε δύο χρόνια.
3ο: Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι: το 2009 στην Ελλάδα δεν δηλώθηκαν έσοδα 28 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν 11,2 δισ. ευρώ η ετήσια απώλεια σε φόρους. Οι νέοι φόροι μέσω των Μνημονίων 2010 – 2014 είναι 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, εάν είχαν δηλωθεί από τους φορολογούμενους όλα τα έσοδά τους μόνο το 2009 η Ελλάδα θα γλύτωνε από τους φόρους που επιβάλουν τα Μνημόνια.


Read more: http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/380755/svinoyn-prostima-1-2-dis-gia-lathremporio-petrelaioy#ixzz2nBw7SPS2

Ο θρύλος του αθάνατου νερού!


Ένας θρύλος της Ευρασίας, που έχει τις ρίζες του στην πολύ αρχαία εποχή της ανάπτυξης του ανθρώπινου γένους, είναι και αυτός που κάνει λόγο για την πολύ πιθανή ύπαρξη ενός «ελιξηρίου», το οποίο καθιστά τον άνθρωπο... αθάνατο! 
Ο μυστηριακός αυτός παμπάλαιος θρύλος θέλει το θαυματουργό αυτό ποτό να βρίσκεται κρυμμένο καλά μέσα σε μια υπέρτατη μυστική κρύπτη, όπου πρέπει κάποιος να μπει μετά από πολλές περιπέτειες, για να κατορθώσει να το αποκτήσει. Φυσικά η γιγαντιαία στον ευρασιατικό χώρο και ιστορία μορφή του Αλέξανδρου του Μέγα ήταν αναπόφευκτο να συνδεθεί από τους λαούς της υπερ-ηπείρου αυτής και με αυτόν τον μαγευτικό θρύλο.

Στις επόμενες παραγράφους προσπαθούμε να αφηγηθούμε σε γενικές γραμμές την κύρια εκδοχή αυτής της μυθιστορίας (εφόσον υπάρχουν και μερικές άλλες, οι οποίες εντούτοις δεν είναι τόσο κοινά αποδεκτές, όπως αυτή που παρουσιάζουμε εδώ).

Συνδέεται δε με τη μυστηριακή πράγματι μορφή της ετεροθαλούς αδελφής του, της Κύνας ή Κυνάνης, η οποία αγαπούσε παθολογικά τον αδελφό της και για να τον φροντίζει έπραξε ως εξής. Τη στιγμή που ξεκινούσε η εκστρατεία των Ελλήνων προς ανατολάς, για την πολιτισμική κατάκτηση της Ασίας, η Κύνα – επειδή βέβαια δεν μπορούσε να πάει μαζί με τους πολεμιστές – σκέφτηκε ένα τέχνασμα: ντύθηκε σαν... άντρας-στρατιώτης και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να ακολουθήσει το στράτευμα, στο πλάι του πολυαγαπημένου της αδελφού! Μαζί του βρέθηκε σε όλες τις μοναδικές περιπέτειες που εκείνος έζησε και μόνο ύστερα από πολύ καιρό αποκαλύφτηκε η πραγματική της ταυτότητα...

[Ακολουθεί η παράθεση του θρύλου του αθάνατου νερού.]

Τον καιρό που ο Αλέξανδρος με τον στρατό του καθόταν και ξεκουραζόταν στην Ινδία, η αδελφή του, η Κύνα, σκέφτηκε να βάλει μπροστά ένα σχέδιο που είχε στο μυαλό από πολύ καιρό. Ήταν η ευκαιρία μεγάλη και δεν ήθελε να την χάσει, γιατί μπορεί να μην ξαναπαρουσιαζόταν.

Πήγε λοιπόν σε έναν γέρο σοφό Ανατολίτη και του ζήτησε να της πει πού μπορεί να βρει το αθάνατο νερό και πώς να το χρησιμοποιήσει για να κάνει τον λατρεμένο της αδελφό αθάνατο. Είχε βάλει τάμα της ζωής της κάτι τέτοιο και δεν μπορούσε να εγκαταλείψει ποτέ της αυτή την ιδέα! Ρώτησε λοιπόν τον σοφό μάντη και περίμενε με αγωνία την απάντησή του.

Εκείνος, αφού στοχαζόταν για ώρες πολλές, τελικά άνοιξε τα μάτια του και απάντησε στην Κύνα: «Το αθάνατο νερό βρίσκεται στο μεγάλο σπήλαιο της φωτιάς. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο και σχεδόν αδύνατο να καταφέρει κάποιος να μπει εκεί μέσα και να βγάλει το νερό. Η σπηλιά καλύπτεται από φοβερή φωτιά και κανένας ποτέ δεν μπόρεσε να την περάσει ζωντανός»!... 

Η Κύνα, χωρίς κανέναν δισταγμό, είπε στον γερο-σοφό ότι για χάρη του Αλεξάνδρου και προκειμένου εκείνος να αποκτούσε την αθανασία ήταν έτοιμη να κατέβει ακόμα και στον άσπλαχνο Άδη! Δεν φοβόταν να πεθάνει για τον Αλέξανδρο και θα διακινδύνευε με μεγάλη της χαρά τη ζωή της για εκείνον!

Ύστερα ο σοφός της είπε ότι το αθάνατο νερό θα έπρεπε κάποιος να το πιει ακριβώς την στιγμή που θα ήταν έτοιμος να πεθάνει και όταν πια είχε χαθεί κάθε ελπίδα. Αν τύχαινε να το πιει πιο πριν, τότε όχι μόνο δεν θα χρησίμευε να τον βοηθήσει, αλλά θα του στοίχιζε και τη ζωή! Η Κύνα ευχαρίστησε τον Ασιάτη μάντη και έσπευσε χωρίς να χάσει λεπτό για το μεγάλο σπήλαιο της φωτιάς, να πάει και να πάρει το πολυπόθητο αθάνατο νερό. 

Μετά από αρκετές και κουραστικές μέρες, η Κύνα έφτασε επιτέλους μπροστά στο τρομακτικό σπήλαιο. Πράγματι ήταν εντελώς αδύνατο για κάποιον θνητό να καταφέρει να περάσει τις γιγαντιαίες φλόγες που σκέπαζαν την είσοδο του σπηλαίου και κατάκαιγαν τα πάντα.

Η Κύνα όμως δεν απογοητεύτηκε καθόλου: γεμάτη αγάπη για τον Αλέξανδρο και έχοντάς τον συνέχεια στο νου της, πέρασε τόσο γρήγορα ανάμεσα απ’ τις φωτιές, που αυτές ούτε που την άγγιξαν! 

Μέσα το σπήλαιο ήταν τεράστιο και βαθύ. Παρόλα αυτά η ηρωική Κύνα βρήκε τελικά το αθάνατο νερό που ανάβλυζε από έναν τοίχο και τρισευτυχισμένη γέμισε μια ολόκληρη φιάλη. Ύστερα δεν έχασε ούτε στιγμή: πέρασε πάλι σαν τον άνεμο την φλεγόμενη είσοδο της σπηλιάς και πήγε πίσω στον αδελφό της και το στράτευμά του, που ετοιμαζόταν πια να εγκαταλείψει την Ινδία.

Η Κύνα κράτησε μυστικό απ’ όλους το μεγάλο της κατόρθωμα. Ήταν όμως πολύ ευχαριστημένη που μια μέρα, όποτε κι αν αυτή ερχόταν, θα έδινε στον Αλέξανδρο να πιει απ’ το θαυματουργό [Ιδού τώρα η συνέχεια και το τέλος της περιπέτειας με το αθάνατο νερό.] 

Όταν κάποτε ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά από πυρετό και έπεσε κατάκοπος στο κρεβάτι, ήταν πλέον προ του θανάτου. Όλοι όσοι τον γνώριζαν από παλιά, δεν πίστευαν στα μάτια τους πώς αυτός ο νέος ακόμα άντρας, ο παντοδύναμος κάποτε και ανίκητος Αλέξανδρος, ο βασιλιάς του κόσμου, είχε μείνει έτσι αδύναμος, σαν να ήταν κάποιος γέροντας... Τον έριξαν κάτω οι κακουχίες του πολέμου και η υπερπροσπάθεια της κατάκτησης του κόσμου...

Η Κύνα ήταν συνεχώς στο πλευρό του αδελφού της και φρόντιζε γι’ αυτόν, να απαλύνει τον πόνο του και να τον γεμίζει αδιάκοπα με ελπίδα. Όμως οι γιατροί έβλεπαν τον Αλέξανδρο να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και να πλησιάζει όλο και πιο πολύ προς τον θάνατο... Είπαν λοιπόν κάποια μέρα στην Κύνα ότι δεν υπήρχαν πια ελπίδες για να σωθεί ο αδελφός της και ότι σύντομα θα περνούσε την Αχερουσία λίμνη, για να μπει στον κόσμο των νεκρών... 

Η Κύνα όμως δεν απογοητευόταν: είχε καλά κρυμμένο το μυστικό της, που δεν ήταν άλλο απ’ το αθάνατο νερό. Το είχε πάντοτε καλά φυλαγμένο και όταν πια είδε ότι η υγεία του αδελφού της δεν θα γινόταν ποτέ καλά, έβαλε μπροστά το σχέδιό της.

Όταν λοιπόν ο Αλέξανδρος έφτασε πια στο κατώφλι του θανάτου και ζήτησε απ’ την Κύνα να του βάλει λίγο κρασί να πιει, τότε εκείνη έριξε μέσα στο ποτήρι του λίγο από το φίλτρο της αθανασίας. Ο Αλέξανδρος όμως, αν και μισοπεθαμένος, κατάλαβε ότι η Κύνα κάτι του έριξε μες στο κρασί του και αμέσως κατάλαβε ότι ήταν το αθάνατο νερό. Αυτός όμως δεν ήθελε να πιει ποτέ του κρασί ανάμεικτο με νερό, έστω κι αν αυτό ήταν το νερό της αιώνιας ζωής! 

Αποφάσισε λοιπόν να ξεγελάσει την αδελφή του, στέλνοντάς την έξω να φωνάξει τους στρατιώτες για να πιούν δήθεν όλοι μαζί. Η Κύνα τον υπάκουσε αμέσως και τότε αυτός άρπαξε την ευκαιρία: άλλαξε το ποτήρι του μ’ εκείνο της αδελφής του, λέγοντας μέσα του πως αν ήταν αυτό πράγματι το αθάνατο νερό, τότε ας έμενε αθάνατη η Κύνα για να τον θυμάται παντοτινά! 
Όταν η κοπέλα γύρισε στη σκηνή, ανυποψίαστη πήρε το ποτήρι με το φίλτρο της αθανασίας και το ήπιε μονορούφι στην υγειά του Αλεξάνδρου. Όταν κατάλαβε τι είχε στην πραγματικότητα συμβεί ήταν πια πολύ αργά... Ο Αλέξανδρος, αφού ήπιε το τελευταίο του κρασί, έπεσε κάτω ετοιμοθάνατος. Η τελευταία ώρα είχε πια έρθει... 

Έμεινε έτσι η Κύνα αθάνατη... Και ο θρύλος την θέλει έπειτα να έχει μεταμορφωθεί σε γοργόνα και να τριγυρνάει στις θάλασσες του κόσμου, ρωτώντας τους καπετάνιους των πλοίων: «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος»; Και αν εκείνος απαντήσει: «Ναι», τότε του δίνει τις ευλογίες της για το καλό ταξίδι. Αν όμως της απαντήσει: «Όχι», τότε πνιγμένη απ’ τη στενοχώρια ταράζεται και προκαλεί απίστευτες τρικυμίες στα πελάγη...

Δρ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης

Απίστευτες οδηγίες χρήσης για την Ελληνική τηλεόραση το 1966

Απίστευτες οδηγίες χρήσης για την Ελληνική τηλεόραση το 1966

tv1
Τον Μάρτιο του 1966 το περιοδικό «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου κυκλοφορούσε με ένα ρεπορτάζ, που έκανε αίσθηση. Αφορούσε την πρώτη ελληνική τηλεόραση, που έμπαινε έστω και καθυστερημένα στη ζωή των πολιτών. Το τεύχος με τις «δώδεκα πρακτικές συμβουλές για τους υποψήφιους θεατές τους είδους» έγινε ανάρπαστο. Τα χρόνια πέρασαν, πολλά άλλαξαν και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.


1. Σήμερα οι συσκευές είναι πολύ πιο ελαφρές και είναι εύκολο να τις μετακινήσεις. Αυτό όμως που παραμένει διαχρονικό είναι το… σφυρί. Σου επιτρέπει να κάνεις κομμάτια την τηλεόραση και να δώσεις τέλος στην ανία σου. Εφόσον βεβαίως την έχεις ξεχρεώσει…


2. Το τηλεκοντρόλ τη δεκαετία του 1960 ήταν άγνωστο αξεσουάρ και τα κανάλια μόνο δύο: το ΕΙΡ και το Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα όμως που είναι δεκάδες, δεν ξέρεις ποιο κουμπί να πατήσεις. Επιλογές υπάρχουν πολλές, αλλά τα ενδιαφέροντα προγράμματα είναι πολύ λίγα. «Κρίμα την εφεύρεση», θα έλεγε σήμερα ο πρωταγωνιστής του σκίτσου.


3. Οι ρυθμίσεις τότε ήταν πρωτόγονες και χειροκίνητες. Μόλις δύο: φωτεινότητα και κοντράστ. Σήμερα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μικροσυντονισμό από την πολυθρόνα. Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος ηθοποιός στα σίριαλ δεν μπορεί να πει ούτε μία ελληνική λέξη…


4. Οι αποστάσεις για την τοποθέτηση της συσκευής παραμένουν περίπου οι ίδιες και στις μέρες μας. Αντίστοιχα διατηρείται και ο κίνδυνος να χάσεις τα μαλλιά σου, όπως ο κύριος στο σκίτσο του 1966, από αυτά που εμφανίζονται στην τηλεόραση. Το «κρατάτε αποστάσεις» από τα επιβλαβή προγράμματα, εξακολουθεί να είναι μια πολύτιμη συμβουλή.


5. Τότε μεγάλες συσκευές θεωρούνταν εκείνες που έφταναν τις 24 ίντσες. Σήμερα αυτό το μέγεθος υπάρχει στα υπνοδωμάτια, ενώ στο σαλόνι οι περισσότερες τηλεοράσεις ξεπερνούν τις 32 ίντσες. Στο σκίτσο, τα παιδιά παρακολουθούν όλα μαζί παρέα το αγαπημένο τους πρόγραμμα, ενώ σήμερα πολλοί τηλεθεατές είναι μοναχικοί και απολαμβάνουν μόνο ευκρίνεια…


6. Ο χαμηλός φωτισμός βοηθά την τηλεθέαση, αλλά αυτήν την εποχή κρύβει κινδύνους, για όσους έχουν εύθραυστο ψυχικό κόσμο και παρακολουθούν πολιτικές συζητήσεις τις μεταμεσονύκτιες ώρες.


7. Το τρέμουλο της παλιάς συσκευής είναι πταίσμα, μπροστά στο τρέμουλο του σημερινού τηλεθεατή, που λόγω της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου, δεν έχει θέρμανση και τουρτουρίζει στο παγωμένο σαλόνι. Στις μέρες μας δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για αναγγελία παγωμένου τηλεθεατή.

8. Τότε έψαχναν τον ΟΤΕ της Πατησίων. Σήμερα αναζητούν αποκωδικοποιητή στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Η Ελλάδα μπορεί να έκανε δεκαετίες, για να εξασφαλίσει ποιοτική τηλεοπτική εικόνα, όταν το πέτυχε όμως, οι αρμόδιοι έβαλαν τον καταναλωτή να αγοράζει διαφορετικούς τύπους αποκωδικοποιητών, που κάθε φορά λειτουργούσαν σε διαφορετικά φορμάτ. Πλούσια η τεχνολογία, φτωχότεροι όμως οι τηλεθεατές και πιο ελαφριά η τσέπη τους.

9. Η υπαίθρια τηλεθέαση ήταν σύνηθες φαινόμενο στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης. Τότε που η συσκευή ήταν προνόμιο των εύπορων. Σήμερα που κάθε σπίτι έχει συσκευή υψηλής τεχνολογίας και η οικονομική κρίση σαρώνει, τα πεζοδρόμια γέμισαν με «ανόρεκτους» ανθρώπους, που δεν γυρίζουν καν το βλέμμα στις βιτρίνες.

10. Οι πολυκατοικίες μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν είχαν υποδομή για τοποθέτηση κεραιών. Όταν όμως απέκτησαν αυτό το «προνόμιο», οι πόλεις έγιναν ακόμα πιο κακόγουστες, με συρμάτινα «δάση» στις ταράτσες των κτιρίων. Σήμερα πρόοδος θα μπορούσε να θεωρηθεί η εξαφάνιση αυτού του αγαθού…

11. Ο πρώτος Έλληνας τηλεθεατής έβλεπε συχνά είδωλα, είτε λόγω κακού σήματος, είτε λόγω κακής τοποθέτησης της συσκευής. Σήμερα που οι «ήρωες» της τηλεόρασης τον αφήνουν αδιάφορο, χρησιμοποιεί την οθόνη ως πρόχειρο καθρέφτη, για να διορθώσει την εμφάνισή του, λίγο πριν βγει από το σπίτι.

12. Το wifi και τα tablets ήταν επιστημονική φαντασία τη δεκαετία του 1960. Αν κρίνουμε και από το σκίτσο, ο «πρωτόγονος» Έλληνας τηλεθεατής ήταν ο πρώτος που απαίτησε φορητότητα. Δικαιώθηκε μετά από πολλές δεκαετίες. Στο μεταξύ όμως έχασε την γκλίτσα που κρατούσε.