Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Η παραίτηση - «μπλόφα» του Κουβέλη

Σε επικοινωνιακό τρικ για την προσωπική του πολιτική "διάσωση" εξελίσσεται η παραίτηση Κουβέλη από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.
Μία παραίτηση που μέσα σε λίγα 24ωρα αποδείχθηκε ότι συνοδεύεται από «πολλά ναι μεν, αλλά...» και «αστερίσκους». Ο Κουβέλης επιχείρησε με τον τρόπο αυτόν μία κίνηση εντυπωσιασμού παραπέμποντας στις... «καλένδες» της Κεντρικής Επιτροπής την τελική ετυμηγορία επί της δήλωσής παραίτησής του, η οποία επί της ουσίας είναι μία δήλωση που μεταφράζεται ως εξής: «αν έχω κάνει λάθη, παραιτείστε με!».
Πετώντας το μπαλάκι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ο Κουβέλης αναίρεσε επί της ουσίας την αρχική του κίνηση που επιχείρησε να την παρουσιάσει ως μία στάση πολιτικής αξιοπρέπειας από μέρους του.
Μέχρι σήμερα όμως ξέραμε όλοι από τις εσωτερικές διαδικασίες των πολιτικών κομμάτων ότι ο Πρόεδρος ενός κόμματος είτε παραιτείται οριστικά και αμετάκλητα, είτε δεν παραιτείται και ζητάει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κομματικού του ακροατηρίου μέσα από κάποιο συνέδριο.
Ο Κουβέλης προτίμησε για λόγους επικοινωνιακούς μία μεσοβέζικη λύση με την οποία υποτυπωδώς παραιτείται, αλλά πρακτικά κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή αν θέλει να τον παραιτήσει, αποφασίζοντας τελικά να τον κρατήσει στην θέση του.
Όλα κατατείνουν στην εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ οδηγείται στην απόλυτη διαίρεση και τον διχασμό καθώς στελέχη της όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Οικονόμου μέσω της σκληρής κριτικής τους στον Φώτη Κουβέλη έχουν επιλέξει τον δρόμο της αποχώρησης από το κόμμα στην περίπτωση παραμονής του Κουβέλη στην Προεδρία, κάτι που ήδη αποφασίστηκε από τα όργανα του κόμματος.  Είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή αφού τα όσα έχουν ειπωθεί από μέρους τους καθιστούν αδύνατη την συνύπαρξή τους με τον Φώτη Κουβέλη από την θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Αυτό που δείχνει πάντως βέβαιο είναι ότι ο Κουβέλης ξέρει καλά να παίζει το παιχνίδι μικρομματικών τακτικών με τις οποίες καταφέρνει να υπεκφύγει κάθε φορά των ευθυνών που του αναλογούν.
Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο κ. Κουβέλης παραιτήθηκε όχι για να αποχωρήσει, αλλά μάλλον για να εκβιάσει την πολιτική του αναβάπτιση σε ένα κόμμα που κατά πολλούς δεν έπεσε τυχαία στο 1%...


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/453619/i-paraitisi---mplofa-toy-koyveli#ixzz33Nabg0tA

Ο πατριώτης ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος


Ο πατριώτης ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος







Έφυγε λοιπόν κι ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος…
Του Μάρκου Μουζάκη
Ο πατριώτης ναύαρχος, ο γενναίος αξιωματικός, που αντιστάθηκε στη χούντα και το πλήρωσε, ο μάχιμος στρατιώτης της πατρίδας, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό, καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987, απ’ τη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ, ο ακέραιος άνθρωπος, ο φίλος…
Είχε αρχές, εκτός απ’ τη γενναιότητά του και τις αδιαμφισβήτητες στρατιωτικές αρετές του.
Κι αυτές τις αρχές τις υπηρέτησε με συνέπεια, διαχρονικά. Δίχως εκπτώσεις, με άγνωστη γι’ αυτόν τη λέξη «συμβιβασμός».
Όταν, τον Αύγουστο του 1995, αρχηγός της ΕΥΠ τότε, ενημέρωσε τον Αντρέα Παπανδρέου με άκρως απόρρητα έγγραφα για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίων στο Αιγαίο, συμφώνησε μαζί του ότι «δυστυχώς θα πάμε σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αποκλείεται οι Τούρκοι να το αφήσουν έτσι»…
Αντελήφθησαν και οι δύο, ότι επειδή αποκλείεται τις πληροφορίες που είχε η ελληνική ΕΥΠ, προερχόμενες από αξιόπιστες πηγές κι έγγραφα να μην τις γνώριζαν οι Τούρκοι, θα μεθόδευαν επεισόδιο ώστε να δημιουργηθούν στο Αιγαίο «γκρίζες ζώνες» ακριβώς στην επίμαχη περιοχή!
Τις εκτιμήσεις του αυτές ο Αντρέας τις είπε και δημόσια, στη συνέντευξή του στα εγκαίνια της ΔΕΘ λίγες μέρες μετά.
Και επιβεβαιώθηκαν, με την κρίση των Ιμίων, ελάχιστους μήνες αργότερα…
Κι όταν ο πατριώτης ναύαρχος ως αρχηγός της ΕΥΠ ζήτησε εκείνη τη μοιραία νύχτα της 30ης προς 31η Ιανουαρίου του 1996 να ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό
Κ. Σημίτη, στη δραματική σύσκεψη που γίνονταν στο γραφείο του στη Βουλή (αντί για την αίθουσα επιχειρήσεων του ΥΠΕΘΑ…) με απόρρητα, κρισιμότατα για τον χειρισμό της κρίσης ντοκουμέντα, συνάντησε την απαξιωτική στάση του!
Τον είχε και περίμενε με κρίσιμους φακέλους έξω απ’ την αίθουσα της σύσκεψης.
Όταν ο Λεων. Βασιλικόπουλος διαμαρτυρήθηκε, η γραμματέας του πρωθυπουργού (καθ’ υπόδειξή του) τον παρέπεμψε στον… Τ. Μαντέλη!
Μα ποτέ ο πατριώτης ναύαρχος, ο πατριώτης στρατιώτης, δε μίλησε γι’ αυτό.
Παρόλη την πίκρα του, που γίνηκε μεγαλύτερη αφού λίγες μέρες μόλις αργότερα ο Σημίτης τον απομάκρυνε απ’ τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ (προφανώς δεν χωρούσαν πατριώτες σε τέτοιες ευαίσθητες θέσεις…) αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια, διότι όπως έλεγε και στο γιό του τον Κρίτωνα, αλλά και σε φίλους του (μεταξύ αυτών και σε μένα) «δεν θέλω βλάψω την πατρίδα, διότι αν μιλήσω…».
Και το τήρησε αυτό.
Ως το τέλος.
Έτσι έφυγε.
Γενναίος, πατριώτης, τίμιος, όρθιος…
Καλό ταξίδι, φίλε.
Και γαλήνια νερά…


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/markopedio/story/453440/o-patriotis-nayarhos-leonidas-vasilikopoylos#ixzz33NbItVGl

Τόπος λατρείας του μεγάλου Ελληνα κωμικού που άφησε ιστορία στον Ελληνικό κινηματογράφο

www.veggos.gr/
Τόπος λατρείας του μεγάλου Ελληνα κωμικού που άφησε ιστορία
στον Ελληνικό κινηματογράφο
 
Έλληνας ηθοποιός που πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Μαγική Πόλη" (1954). Πρώτη εμφάνιση στο θέατρο το 1954 σε επιθεώρηση του θεάτρου "Περοκέ". Έχει παίξει σε 120 κινηματογραφικές ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και από αυτές έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) επτά ταινίες. Επίσης γύρισε 7 βιντεοταινίες , 2 τηλεταινίες και έχει πάρει μέρος σε 8 τηλεοπτικές σειρές.
Στην δεκαετία του '60 ίδρυσε δική του εταιρεία και παρήγαγε πλήθος ταινιών που τις σκηνοθετούσε ο ίδιος ή ο Ντίνος Κατσουρίδης. Οι ταινίες αυτές δημιούργησαν τον θρύλο του που τον έκαναν τον πρώτο ακραιφνή ηθοποιό κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου. Δημιούργησε τον τύπο του κατατρεγμένου λαϊκού ανθρώπου, του πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη, του καλοκάγαθου και πρόθυμου, του ονειροπόλου και προδομένου, του αιώνιου θύματος με την απεριόριστη αισιοδοξία.
Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου με την εξαιρετική παρουσία του του σε ταινίες, τηλεόραση και θέατρο.
Ο Βέγγος εισήγαγε στον κινηματογράφο ένα ιδιαίτερα δικό του στυλ, γεμάτο κωμικό οίστρο, αεικίνητο, ασθμαίνον.
Με τον Βέγγο ο ελληνικός κινηματογράφος, ο λεγόμενος λαϊκός, βρήκε τον ιδανικότερο τύπο του, μια μοντέρνα εκδοχή του Καραγκιόζη.


ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ;
Για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συναντούμε στη ζωή μας καταφεύγουμε σε διάφορες μεθόδους ή στρατηγικές.
Κάποιες από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε μας ωφελούν για λίγο μόνο καιρό. Συνήθως αυτές αφορούν τον ίδιο μας τον εαυτό: προσπαθούμε να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας ή προσπαθούμε να ξεχάσουμε ό,τι μας απασχολεί. Έτσι όμως το πρόβλημα παραμένει και εξακολουθεί να δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα και άλλες αρνητικές συνέπειες. Τέτοιες στρατηγικές είναι η λήψη φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού, υπερβολική λήψη τροφής, η αποφυγή των γεγονότων ή των καταστάσεων που μας προκαλούν άγχος.
Υπάρχουν όμως και στρατηγικές που βοηθούν και ωφελούν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι στρατηγικές αυτές στρέφονται προς το ίδιο το πρόβλημα με στόχο την αντιμετώπισή του και την απαλλαγή μας από αυτό και τις συνέπειές του.
Τέτοιες στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες είναι και αυτές που παρουσιάζονται παρακάτω.
Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση του στρες
1. Χαλαρώστε από την ένταση2. Αντιμετωπίστε κατευθείαν το αγχογόνο ερέθισμα3. Ελέγξτε τις δυσάρεστες σκέψεις

1. Μαθαίνοντας να χαλαρώνουμε από την ένταση

Χαλαρώνουμε από την ένταση με δύο τρόπους: τη σωστή αναπνοή (διαφραγματική) και τη χαλάρωση των μυών του σώματος.
Α) Διαφραγματική αναπνοή
Η σωστή (διαφραγματική) αναπνοή μας βοηθά σημαντικά να χαλαρώνουμε. Είναι μια ανάγκη και πρέπει συχνά να ασκούμαστε σ' αυτήν.
Ξεκινείστε να ασκείστε ξαπλωμένοι όταν μαθαίνετε την άσκηση. Στην καρέκλα ή όρθιοι αργότερα.
  • Τοποθετείστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι.
  • Εισπνεύστε από τη μύτη σας και αφήστε το στομάχι σας να φουσκώσει. Έτσι χρησιμοποιείτε πλήρως τους πνεύμονές σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε την κίνηση του στήθους σας σε ένα μίνιμουμ, χωρίς να σφίγγεστε.
  • Απαλά και ήρεμα, εκπνεύστε από τη μύτη σας.
  • Επαναλάβετε, κρατώντας ένα ρυθμό. Στόχος είναι να παίρνετε 8-12 αναπνοές (εισπνοές και εκπνοές) το λεπτό.
    Στην αρχή μπορεί να νιώσετε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό αέρα, αλλά καθώς θα εξασκείστε θα βρείτε ότι αυτός ο νέος τρόπος αναπνοής είναι ιδανικότερος και ανετότερος.
    Β) Χαλάρωση των μυών
    Η παρακάτω τεχνική είναι πολύ απλή αλλά αποτελεσματική. Χρειάζονται μόνο 5-10 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Δοκιμάστε την τήν επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι βρίσκεστε κάτω από πίεση.
    • Καθήστε σε μια αναπαυτική καρέκλα, σε ένα καναπέ ή στο δάπεδο και «τεντωθείτε» λίγο.
    • Αφήστε τους ώμους και τα χέρια σας να χαλαρώσουν σε μια άνετη θέση. Κουνώντας ελαφρά, 'στρίβοντας' και τεντώνοντας ελαφρά τους μύες σταματά η ένταση.
    • Αφήστε την ένταση να φύγει από τα πόδια, το στήθος, το λαιμό με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω.
    • Νιώστε ότι η καρέκλα ή ο καναπές ή το δάπεδο στηρίζουν όλο το βάρος του σώματός σας. Νιώστε ότι τα χέρια σας και τα πόδια σας είναι βαριά και ότι 'βυθίζονται' στο κάθισμα.
    • Προσπαθείστε να είστε ήρεμοι. Χαλαρώστε το σαγόνι σας και το πρόσωπό σας.
    • Αν κάτι ενοχλητικό συμβεί ή σας περάσει από το μυαλό, απλά αγνοήστε το. Μην του δώσετε σημασία.
    • Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε μια σκηνή σε ένα ήρεμο μέρος όπου απολαμβάνετε τη λιακάδα, τη θάλασσα ή ό,τι άλλο σας ικανοποιεί. Φανταστείτε ότι είστε πραγματικά στο μέρος αυτό.
    • Για λίγα λεπτά κρατείστε αυτή τη χαλαρή θέση.

      2. Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουμε κατευθείαν ό,τι μας απασχολεί

      Αρκετές φορές καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε διάφορες δύσκολες περιστάσεις ή προβλήματα. Οι "τεχνικές επίλυσης προβλημάτων" που παρουσιάζονται παρακάτω μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών.
      Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι απλή και απαιτεί λίγη μόνο προσπάθεια. Χωρίζεται σε 6 βήματα:
      • Καθορισμός του προβλήματος: Προσπαθείστε να ορίσετε επακριβώς τι σας ενοχλεί ή απασχολεί. Ορίστε ένα εντελώς συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς να απεραντολογείτε. Δουλέψτε με ένα μόνο θέμα τη φορά.
      • Απαρίθμηση πιθανών λύσεων: Προσπαθείστε να βρείτε και καταγράψτε όσο το δυνατό περισσότερες λύσεις, για κάθε πλευρά του προβλήματος που σας απασχολεί. Προσπαθείστε να δείτε πώς θα αντιδρούσε κάποιος άλλος στη θέση σας. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή τρίτων.
      • Αξιολόγηση των "υπέρ" και των "κατά" κάθε πιθανής λύσης: Για κάθε πιθανή λύση που πριν βρήκατε, καταγράψτε τα υπέρ και τα κατά, που θα προέκυπταν από την πιθανή εφαρμογή αυτής της λύσης. Στόχος είναι η ανεύρεση εκείνης της λύσης με τα περισσότερα ή σημαντικότερα υπέρ και τα λιγότερα ή πιο ανώδυνα κατά.
      • Σχεδιασμός: Με πολύ συγκεκριμένους όρους, αποφασίστε πως θα εφαρμόσετε την επιλεγμένη λύση. "Τι ακριβώς θα γίνει, πότε θα γίνει, ποιος θα αναμειχθεί, που θα γίνει, ποια βήματα ακριβώς θα ακολουθήσετε", είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.
      • Δράση: Εφαρμόστε τη λύση που δώσατε.
      • Αξιολόγηση αποτελεσμάτων: Αν η λύση πέτυχε, μπράβο σας! Εφαρμόστε τη μέθοδο και σε άλλα προβλήματά σας. Αν η λύση σας δεν επέτυχε τα αναμενόμενα, προσπαθείστε να ελέγξετε και να κατανοήσετε "τι πήγε στραβά". Ίσως φανήκατε υπεραισιόδοξος/-η, ίσως κρίνατε λάθος τις συνθήκες, ίσως ευθύνεται κάποιος τρίτος παράγοντας που δεν υπολογίσατε. Όποιο και να είναι το συμπέρασμά σας, θυμηθείτε ότι δεν αποτύχατε. Πρέπει όλοι μας να αναμένουμε κάποιες ατυχίες στη ζωή μας. Μάθετε από την εμπειρία σας και ξαναπροσπαθείστε, είτε ξεκινώντας και πάλι από το 1ο βήμα, είτε δοκιμάζοντας τη λύση που στο 3ο βήμα προέβαλε ως η αμέσως πιο ικανοποιητική. Σ' αυτή την περίπτωση, ξεκινείστε από το 4ο βήμα.
        Ασχοληθείτε με τα προβλήματα σας έγκαιρα, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας όλο τον απαραίτητο χρόνο.
        Μην αναβάλετε την λήψη αποφάσεων, παρά μόνο όταν κρίνετε ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες

        3. Μαθαίνοντας να ελέγχουμε τις δυσάρεστες σκέψεις

        Η κάθε κατάσταση και το κάθε γεγονός αποκτούν την αξία που εμείς τους δίνουμε και, συνεπώς, προκαλούν τόσο άγχος, όσο εμείς τους επιτρέπουμε. Κάθε άτομο κρίνει τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο από όλα τα άλλα άτομα. Επίσης, το ίδιο αυτό άτομο κρίνει τα ίδια γεγονότα διαφορετικά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ανάλογα με τις συνθήκες.
        Εκείνο που μας αναστατώνει δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα, αλλά η αντίληψη που έχουμε για αυτά. Αν η αντίληψη αυτή μεταβληθεί, τότε είναι δυνατό να αλλάξει (να μειωθεί) και ο βαθμός του άγχους που νιώθουμε.
        Ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει ένα άτομο το άγχος του, είναι να εξετάσει κατά πόσο η κατάσταση ή το γεγονός που το απασχολούν, είναι όντως τόσο αρνητικά όσο νομίζει, ή αν γι' αυτό ευθύνονται ορισμένες σκέψεις του.
        Η σχετική προσπάθεια αποτελείται από 3 στάδια:
        • Ακριβής εντοπισμός της πηγής του άγχους. Εντοπίστε τι ακριβώς είναι εκείνο που σας ενοχλεί. Το άγχος μπροστά σε κάτι συγκεκριμένο είναι λιγότερο, σε σύγκριση με κάτι αφηρημένο. Επίσης, μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης ενός ορισμένου προβλήματος.
        • Έλεγχος και επαναξιολόγηση των σκέψεών σας. Αφού εντοπίσετε τι ακριβώς σας προκαλεί άγχος, καλό είναι να εξετάσετε τις σκέψεις σας για την πηγή του άγχους, για τη σχέση τη δική σας με την πηγή του άγχους κλπ. Η επαναξιολόγηση της κατάστασης μπορεί να σας οδηγήσει στην ακριβέστερη εκτίμηση των δεδομένων και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε σκέψεις που «παραμορφώνουν» την πραγματικότητα. Η αντικατάσταση των σκέψεων αυτών με άλλες περισσότερο προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα ή και πιο αισιόδοξες ή θετικές, θα μειώσει το βαθμό του άγχους που βιώνετε.
        • Εφαρμογή συγκεκριμένων στρατηγικών για την επίλυση του προβλήματος. Έχοντας απομονώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε «κατά μέτωπο» και να το επιλύσετε ώστε να μην καταστεί μόνιμη ή επαναλαμβανόμενη πηγή άγχους.
          Διαφορετικά πράγματα βοηθούν τον κάθε άνθρωπο στην αντιμετώπιση του στρες. Πέρα από όσα περιγράψαμε παραπάνω, υπάρχουν και μερικές άλλες ιδέες που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε μια πιεστική κατάσταση.
          Χρήσιμες, λοιπόν, θα σας φανούν οι παρακάτω μικρές συμβουλές:
          1. Προγραμματείστε το χρόνο σας. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τις υποχρεώσεις σας και τις ενέργειές σας τόσο μακροπρόθεσμα (για τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες) όσο και βραχυπρόθεσμα (για την επόμενη ημέρα ή ημέρες). Μπορείτε να λειτουργήσετε ως εξής:
          • Κάντε μια λίστα υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων.
          • Αξιολογήστε τη σπουδαιότητά τους και το βαθμό επείγοντος.
          • Φτιάξτε ένα κατάλογο υποχρεώσεων-δραστηριοτήτων που πρέπει να ολοκληρωθούν, για την επόμενη ημέρα, τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες.
          • Ασχοληθείτε πρώτα ή αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα πιο σημαντικά ή τα πιο επείγοντα. Μην θέτετε όμως υπερβολικούς στόχους.
          • Μη βάζετε νέα πράγματα στον κατάλογο εκτός και αν αυτό είναι αναγκαίο ή υπάρχει επάρκεια χρόνου.
          • Σημειώστε κάθε υποχρέωση ή δραστηριότητα που ολοκληρώνετε.
          • Στο τέλος κάθε ημέρας ελέγξτε τι καταφέρατε και κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.
          • ΜΗΝ ξεχάσετε να προβλέψετε επαρκή χρόνο για διασκέδαση ή χαλάρωση.
          • Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι στους σχεδιασμούς και το πρόγραμμά σας. Κάντε τις αλλαγές που χρειάζονται, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
            2. Η φυσική άσκηση, η ενασχόληση με μια ευχάριστη δραστηριότητα, ο ελεύθερος χρόνος βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες. Η γυμναστική, το περπάτημα, ο χορός, το κολύμπι, τα χόμπι ανακουφίζουν από την ένταση και προλαμβάνουν τις αρνητικές συνέπειες, όπως είναι τα προβλήματα υγείας. Καλό είναι όμως να μην ασχοληθείτε με κάποιο ανταγωνιστικό άθλημα ή χόμπι, ή μην ασχοληθείτε κατά τρόπο ανταγωνιστικό. Ωφέλεια μπορεί να έχουμε με το να είμαστε πιο 'δραστήριοι' στην καθημερινή ζωή μας: για παράδειγμα, περπατήστε και μην οδηγείτε. Χρησιμοποιείστε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα. Κάντε περιπάτους. Ασκηθείτε ελαφρά στο σπίτι σας.

            3. Μεριμνήστε ώστε να υπάρχει ελεύθερος χρόνος στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Πραγματικά ελεύθερος χρόνος είναι εκείνος, στον οποίο δεν έχετε να κάνετε τίποτα. Καθήστε κάπου άνετα και ακούστε μουσική ή ονειροπολήστε.

            4. Προσπαθήστε να κοιμάστε όση ώρα χρειάζεστε. Η εφαρμογή των μεθόδων χαλάρωσης που παρουσιάζονται παραπάνω, όπως και η ελαφρά γυμναστική ή ένας περίπατος αμέσως πριν την ώρα του ύπνου, μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα. Κοιμηθείτε, δηλαδή, και σηκωθείτε τις ίδιες περίπου ώρες κάθε ημέρα.

            5. 
            Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία μας και τη διαχείριση του στρες. Το φαγητό μας θα πρέπει να είναι ισορροπημένο: Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αλλά όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ισορροπημένο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Μη στηρίζεστε για τη διατροφή σας σε πρόχειρο φαγητό ή γλυκά. Δοκιμάστε την ποικιλία, τη θρεπτικότητα και τις γεύσεις της γνήσιας μεσογειακής διατροφής.

            6. Μια αλλαγή σκηνικού μπορεί να αποδειχθεί επωφελής. Προσπαθείστε να κάνετε κάποιο ταξίδι για το Σαββατιοκύριακο ή μια ημερήσια εκδρομή κάθε τόσο. Απλά φύγετε για λίγο από το γραφείο, το χώρο δουλειάς σας, τη βιβλιοθήκη, την κουζίνα, το σπίτι. Ξεχάστε για λίγο τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα.

            7. Μιλήστε σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε, αγαπάτε, ή νιώθετε άνετα μαζί του. Βγείτε μαζί του για καφέ και μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί. Μπορεί να δυσκολευτείτε, αλλά θα εκπλαγείτε από την ανακούφιση που θα νιώσετε. Θα φύγει ένα βάρος από πάνω σας. Επιπρόσθετα, μπορεί να ακούσετε κάποια πρόταση ή λύση που θα έχει να σας προσφέρει ο άλλος και να σας φανεί χρήσιμη. Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια, όταν τη χρειάζεστε. Ρωτήστε τι θα έκαναν οι άλλοι αν αντιμετώπιζαν το ζήτημα που εσείς χειρίζεστε. Είναι πιθανό να σας δώσουν καλές ιδέες.

            8. Σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα, δυσκολίες και στρες στο παρελθόν. Ανατρέξτε στα 'αρχεία' σας και θυμηθείτε τι σας βοήθησε τότε να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές. Είναι πιθανό να σας φανεί χρήσιμο και τώρα.

            9. Το αλκοόλ, τα φάρμακα και ο καπνός όταν χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό δεν αποτελούν καλή λύση για την αντιμετώπιση του στρες. Τα προβλήματα δεν επιλύονται προσπαθώντας να τα λησμονήσουμε. Επιμένουν και προκαλούν πρόσθετο άγχος και επιπλέον δυσκολίες. Το αλκοόλ, τα φάρμακα ή ο καπνός όχι μόνο δεν βοηθούν πραγματικά, αλλά προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Μη στηρίζεστε σε αυτά για να καταπολεμήσετε το άγχος.
              Αν έχετε δοκιμάσει όλα όσα σας περιγράψαμε ή άλλες τεχνικές χωρίς να νιώσετε ότι σας βοήθησαν ουσιαστικά, ή αν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε πολύ στρες και δεν έχετε τη δύναμη να τα βγάλετε πέρα, αν νιώθετε κουρασμένοι, υπερβολικά αγχωμένοι, λυπημένοι ή καταβεβλημένοι

              ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ.
              Το να κάνετε κάτι, έστω και μικρό, για να αντιμετωπίσετε το στρες είναι ασύγκριτα καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα.
              Το στρες,
              είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής όλων.
              Δεν είναι πάντα κάτι κακό. Αντίθετα, μας κινητοποιεί, μας προειδοποιεί για τους κινδύνους, μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό.
              Μπορεί όμως κάποτε να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη λειτουργικότητά μας και την υγεία μας.
              Πάντα προειδοποιεί όταν γίνεται επικίνδυνο.
              Εμείς,
              πρέπει να προσέξουμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.
              Εμείς κάνουμε τη διαφορά στο αν θα παραμείνει το στρες ωφέλιμο ή θα γίνει επικίνδυνο.
              Το στρες κάνει κακό όταν εμείς του το επιτρέπουμε.

              Ταπείνωση και Μετάνοια είναι (θα πρέπει να είναι) η ζωή των ανθρώπων


              Ταπείνωση και Μετάνοια είναι (θα πρέπει να είναι) η ζωή των ανθρώπων




              Όταν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να μην καταλαβαίνει τα λάθη του λόγω της μεγάλης ιδέας του εαυτού του είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή του. Κρατάει μία μικρή σκάλα και επιμένει ότι μπορεί να κατέβει ή να ανέβει ένα τεράστιο ύψωμα. Ο εγωιστής είναι θολωμένος από το άρωμα του Εγώ του, μεθυσμένος από έπαρση και αυταρέσκεια… 

              Η αυτοκριτική στον υπερήφανο άνθρωπο παύει να υπάρχει. Ο αυτοέλεγχος δεν υφίσταται. Η μετάνοια είναι κάτι το άγνωστο ή κάτι το «ανεπίτρεπτο»! Ο υπερήφανος άνθρωπος τραγουδά κάθε μέρα, κάθε στιγμή «Δεν μετανιώνω...». Τραγουδά ανέμελος την στιγμή που τοποθετεί τον εαυτό του δίπλα στον γκρεμό του πνευματικού κόσμου, έτοιμος να αυτοκτονήσει πνευματικά!

              Ο εγωιστής δεν βλέπει που βαδίζει… και όμως νομίζει ότι βλέπει πιο καλά από όλους. 
              Ο εγωιστής δεν ακούει τίποτα παρά μόνο την φωνή του και όμως νομίζει ότι είναι ο πιο δίκαιος και τίμιος άνθρωπος.
              Ο εγωιστής δεν αντιλαμβάνεται ότι αμαρτάνει και όμως νομίζει ότι είναι ο πιο άγιος και ευάρεστος στον Θεό (αν πιστεύει).
              Ο εγωισμός καταστρέφει κάθε καλό του ανθρώπου, μάλλον το μεταβάλει από καλό σε κακό, από αρετή σε πάθος!


              Ο κόσμος δυστυχώς αρέσκεται στους εγωιστές... επιμένει οι άνθρωποι να είναι εγωιστές για να καταφέρουν δήθεν πολλά στην ζωή τους. Ο κόσμος όμως συνεχώς εργάζεται για τον «περισπασμό της αμαρτίας». Προσέξτε ο κόσμος δεν είναι αμαρτία αλλά κάτι χειρότερο! «Διότι από την αμαρτία μπορεί κανείς να οδηγηθεί στην μετάνοια, αλλά με τον περισπασμό της αμαρτίας ο άνθρωπος περιπίπτει σε μία δίνη προβλημάτων, απασχολήσεων, ενεργειών, λόγων, εξηγήσεων, παρεξηγήσεων. Ο περισπασμός της αμαρτίας τελικά είναι ενέργεια του δαίμονος…» όπως μας λέγει ο γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης.

              Ας μην ακούμε λοιπόν τον κόσμο που προβάλει τον εγωισμό σαν μία υγιή πνευματική κατάσταση του ανθρώπου, διότι ο εγωισμός κατάφερε να ρίξει ασώματους αγγέλους από τον ουρανό πόσο μάλλον λοιπόν σαρκικούς ανθρώπους.

              Η μετάνοια είναι όχι απλά η λέξη που πρέπει να βάλουμε στην ζωή μας αλλά να γίνει η ίδια η ζωή μας... και αυτό δεν θα καταφέρουμε ποτέ να το πετύχουμε εάν δεν γίνουμε ταπεινοί.

              Όταν ο άνθρωπος ταπεινώνεται μετανοεί και όταν μετανοεί ταπεινώνεται ακόμα περισσότερο και μετανοεί πιο βαθιά και ταπεινώνεται ακόμα περισσότερο... Ταπείνωση και Μετάνοια πάνε μαζί. Ταπείνωση και Μετάνοια είναι (θα πρέπει να είναι) η ζωή των ανθρώπων.

              Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
              imverias.blogspot.gr