Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Σκυλιά θα εντοπίζουν κρυμμένα μετρητά πολιτών

Στην Ελλάδα ζούμε πραγματικά μέρες, οι οποίες θυμίζουν δικτατορικά καθεστώτα σοβιετικού τύπου.


Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προμηθευτεί ειδικά σκυλιά που θα εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν μετρητά, για να περιορίσει τις ροές χρημάτων που φεύγουν χέρι με χέρι από τη χώρα.
Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ συγκροτεί, όπως ισχυρίζεται, επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει προσφορές για την... καταλληλότητα σκύλων, που θα έχουν αποστολή να ανιχνεύσουν ρευστά διαθέσιμα, ήτοι χαρτονομίσματα σε διάφορες κρυψώνες φορητές ή μη!
Η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν διευκρινίζει πού θα δραστηριοποιούνται τα σκυλιά.
Σε αεροδρόμια, σε τραπεζικές θυρίδες ή ακόμα και σε στρώματα υπόπτων.
Αντιλαμβάνεστε πως η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στην κοινωνία του Αντίχριστου, όπου θα κυριαρχεί ο απόλυτος έλεγχος των συναλλαγών και της προσωπικής ζωής και τα πάντα θα επιδιώκεται να γίνονται ηλεκτρονικά, όχι προς φυσικά διευκόλυνση των πολιτών.
 http://www.liakonews.gr/index.php/agenda-21/item/1803-skylia-tha-entopizoun-krymmena-metrita-politon

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΟΝ… ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το όνομα του Φετουλάχ Γκιουλέν ξανά ήρθε στην επικαιρότητα μετά το αποτυχών πραξικόπημα στην Τουρκία με την έντονη απαίτηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, πρώην πνευματικό παιδί του Γκιουλέν, να εκδοθεί από τις ΗΠΑ όπου διαμένει από το 1999 προκαλώντας μάλιστα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς ο οι Τούρκοι ισχυριστήκαν πως αν δεν τον εκδώσουν οι Αμερικανοί ομολογούν ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα-οπερέτα. Ο ισχυρισμός αυτός όπως ήταν επόμενο προκάλεσε την έντονη οργή της Ουάσιγκτον.
Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο παρασκήνιο που συνδέει τον Φετουλάχ Γκιουλέν με την μεγάλη περιπέτεια της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που συγκλόνισε το 1999 την Ελλάδα ?
29 Φεβρουαρίου 1999. Ο Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά από τις γνωστές περιπέτειες του στο Ναϊρόμπι της Κένυας, την κινηματογραφική σύλληψη και την απαγωγή του, μεταφέρθηκε με πανηγυρικό τρόπο στην Τουρκία. Ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ και μετά από δυο μήνες θριαμβευτής των τουρκικών εκλογών, αφού ανακοινώσε στις τηλεοπτικές κάμερες με θριαμβευτικό τόνο την σύλληψη του Κούρδου ηγέτη και την απαγωγή και μεταφορά του στο τουρκικό έδαφος, εκμυστηρεύτηκε στη συνέχεια στο στενό του κύκλο ότι… δεν είχε καταλάβει την αιτία γιατί οι Αμερικανοί του είχαν παραδώσει «πεσκέσι» τον Κούρδο ηγέτη, τον τότε φόβο και τρόμο της ίδιας της πανίσχυρης υποτίθεται Τουρκίας.
Η υπόθεση αυτή είχε καταγραφεί τότε σαν μια μεγάλη δυσφήμηση της Ελλάδας, καθώς από όλους σχεδόν είχε αποδοθεί στην ελληνική πλευρά και στις εντολές της τότε ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, που συμπεριφέρονταν σαν ανδρείκελο των Αμερικανών, η παράδοση του Κούρδου ηγέτη στους άσπονδους τότε εχθρούς του.
Η απορία αυτή του Ετσεβίτ, αλλά και τα πολλά αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα για το ποιες μυστικές υπηρεσίες είχαν πρωτοστατήσει στην σύλληψη και παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, απαντήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, σύμφωνα με τις σημερινές εντυπωσιακές αποκαλύψεις της τουρκικής επιθεώρησης, Aktüel και της τουρκικής εφημερίδας, Vatan.
Στις 22 Μαρτίου 1999, ο γνωστός Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης, Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει και σήμερα παρά τις συνεχείς διώξεις των οπαδών του από το καθεστώς του Ερντογάν μεγάλη επιρροή στην Τουρκία, φεύγει για τις ΗΠΑ ενώ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του από τις τουρκικές αρχές ασφάλειας και του στρατιωτικού κατεστημένου που τον έκρινε σαν απειλή για το τουρκικό καθεστώς. Τότε είχαν γραφεί πολλά γιατί ο Εστεβίτ άφησε τον Γκιουλέν να φύγει στις ΗΠΑ χωρίς να τον συλλάβει, όπως απαιτούσαν τότε οι κεμαλικοί στρατηγοί με τους οποίους ο Ετσεβίτ συντάσσονταν σε γενικές γραμμές.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν έφυγε χωρίς κάνεις να τον εμποδίσει στις ΗΠΑ, αφ’ ενός γιατί κατάλαβε ότι ο κλοιός στενεύει γύρω του και ότι γρήγορα θα βρίσκονταν σε κάποιο σκοτεινό κελί κατά το παράδειγμα του Οτσαλάν, αλλά κυρίως γιατί οι Αμερικανοί επέβαλαν στον Ετσεβίτ να μην αντιδράσει στην ουσιαστικά απόδραση του από την Τουρκία. Το αντάλλαγμα της παράδοσης του Οτσαλάν από τους Αμερικανούς στους Τούρκους, ήταν η ανεμπόδιστη αναχώρηση του Φετουλάχ Γκιουλέν για τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί από τότε σχεδίαζαν να προβάλλουν ένα δικό τους ισλαμικό μοντέλο στον μουσουλμανικό κόσμο που θα το έλεγχαν απόλυτα μέσω του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μεγάλου «Αποστόλου του Ισλάμ», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο αμερικανικός τύπος ενώ έχει βραβευτεί από μια σειρά διάσημων αμερικανικών πανεπιστημίων.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι και ο Ερντογάν είχε σχεδιαστεί για να συμβάλλει στο ισλαμικό αυτό μοντέλο του Φετουλάχ Γκιουλέν, made by USA. Έτσι εξηγείται πως τον πρώτο καιρό της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία ο Γκιουλέν και τα ΜΜΕ που ελέγχει τον είχαν στηρίξει καθοριστικά για την πολιτική του επικράτηση. Στη συνέχεια όμως, όταν ο Ερντογάν κατάλαβε ότι ο Γκιουλέν έχει δημιουργήσει ουσιαστικά ένα κράτος εν κράτη στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό στα ΜΜΕ και στην εκπαίδευση και όταν κατάλαβε ότι όλα αυτά ήταν εμπόδια στα νεοοθωμανικά του σχέδια και στην ανάδειξη του σαν τον νέο χαλίφη ηγέτη του Ισλάμ, μάλιστα με αντιισραηλινό προφίλ, άρχισε η μεγάλη σύγκρουση Ερντογάν-Γκιουλέν, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πολλά επεισόδια και με την λυσσαλέα απαίτηση του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ να του εκδώσουν τον Γκιουλέν.
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις δίνουν σίγουρα μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση της σύλληψης και απαγωγής του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική πρεσβεία της Κένυας. Μια υπόθεση που είχε τότε συγκλονίσει τον ελληνικό λαό και είχε γραφτεί σαν μια μελανή σελίδα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΙΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Καλά στην υγεία τους όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στην Τουρκία

Όλοι οι Κύπριοι που ευρίσκονται στην Τουρκία και έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών είναι καλά στην υγεία τους και έχουν λάβει συμβουλές για να παραμείνουν εντός των χώρων διαμονής τους αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις, αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση προτρέπονται οι Κύπριοι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Τουρκία να αποφύγουν να το πράξουν τις προσεχείς τουλάχιστον ημέρες. Αναφέρεται ακόμη ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται από χθες σε διαρκή επικοινωνία με την αποστολή Κυπρίων μαθητών και των συνοδών τους στην Τραπεζούντα και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τη διευθέτηση της επιστροφής τους στην Κύπρο.

Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει πληροφόρηση για την παρουσία και τις διευθετήσεις επιστροφής πολύ μικρού αριθμού Κυπρίων που ευρίσκονται στην Τουρκία οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά το Υπουργείο. Στην ανακοίνωση εκφράζονται οι ευχαριστίες της Λευκωσία προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για την αγαστή συνεργασία για παροχή προξενικής αρωγής προς Κύπριους πολίτες στην Τουρκία.

Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν:

Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών Tηλ. +357 99660129
Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ Τηλ. +35797775998

Επίσης, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δίδονται και τα στοιχεία επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη για εξυπηρέτηση Κυπρίων που ευρίσκονται στην Τουρκία.

Δ/νση: Turnacibaci Sokak 22-Beyoglu 34433
Τηλ.: (0090212) 3938290-1-2, 3938294
Fax: (0090 212) 252 1365
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=196538&catid=31

Ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για το πραξικόπημα - Κόβουν τις πτήσεις οι Αμερικανοί

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO.

Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας "κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις", ανέφερε ο Κίρμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ και αντιστρόφως, ανακοίνωσε η ίδια χθες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις επιχειρήσεις καταστολής των επίδοξων πραξικοπηματιών στη χώρα αυτή.

Η FAA εξέδωσε επείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλα τα εμπορικά και ιδιωτικά αεροσκάφη να εκτελούν πτήσεις από και προς την Τουρκία. "Η FAA παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και θα επικαιροποιεί τους περιορισμούς καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται", αναφέρεται στην ανακοίνωσή της. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες σχεδόν 3.000 φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Όλα αυτά, αφού το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε χθες οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, 24 ώρες μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 265 άνθρωποι.

Με δεδομένη "την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις συνέπειές της, ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην Τουρκία", αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Η απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την Παρασκευή απέτυχε και ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον ορκισμένο εχθρό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα, κάτι που ο Γκιουλέν διέψευσε. Ο Ερντογάν ζήτησε την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία από την Ουάσινγκτον.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης στον "αυξημένο κίνδυνο" λόγω της δράσης "τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη την Τουρκία". "Οι ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, έχουν ήδη στοχοθετηθεί από διεθνείς και εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις" στην Τουρκία, αναφέρεται.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας ήδη δοκιμάζεται από τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών στη χώρα, κυρίως αυτές στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ. Τον Μάιο, στην Τουρκία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών των τελευταίων 22 ετών, μια πτώση σχεδόν 35% του αριθμού τους στα 2,5 εκατ. επισκέπτες.
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=196586&catid=7

Το 57% των Βρετανών δεν θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα

Η πλειοψηφία των Βρετανών είναι αντίθετη σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η νέα πρωθυπουργός θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς να προκηρύξει γενικές εκλογές.
Σύμφωνα με την έρευνα της ComRes, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων «Independent» και «Sunday Mirror» το 57% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί δεύτερο δημοψήφισμα έναντι 29% που το επιθυμεί.
Το 46% εκτιμούν ότι η Τερέζα Μέι δεν πρέπει να προσφύγει στις κάλπες την ώρα που το 38% πιστεύει ότι θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του λαού για το πρόγραμμά της να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε.
Η έρευνα έγινε το διάστημα 13-15 Ιουλίου και ρωτήθηκαν 2.097 ενήλικες.
Θυμίζουμε ότι στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 52% των συμμετεχόντων ζήτησαν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 48% ψήφισε υπέρ τής παραμονής της χώρας.
Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σε διαδικτυακό κάλεσμα 4 εκατ. υπογραφές ανθρώπων που ήθελαν δεύτερο δημοψήφισμα.
Ωστόσο η διάδοχος του Κάμερον τόνισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ: «Brexit σημαίνει Brexit».
http://www.efsyn.gr/arthro/57-ton-vretanon-den-theloyn-deytero-dimopsifisma

Ο Ερντογάν σε σταυροδρόμι

Ήταν Φεβρουάριος του 1991 όταν η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» εναντίον του Ιράκ έφερε, μέσω του CNN, τον πόλεμο στα σπίτια μας, αφού ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε μια ένοπλη σύρραξη σε απευθείας μετάδοση. 
Από τότε το LIVE στην άκρη της οθόνης έγινε σήμα κατατεθέν για τη ζωντανή μετάδοση γεγονότων ιστορικής σημασίας, που μέχρι εκείνη την περίοδο διαβάζαμε στα βιβλία και ακούγαμε στις αφηγήσεις των παλιότερων γενεών. 
Το βράδυ της Παρασκευής ζήσαμε LIVE και μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στην αντιμετώπιση του οποίου έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες: η μαζική αντίσταση μεγάλου μέρους του τουρκικού λαού -ο οποίος βγήκε στους δρόμους για πρώτη φορά κόντρα σε στρατιωτικές δυνάμεις που κατέλυσαν τη δημοκρατία- και των επικοινωνιακών μέσων που μετέφεραν το μήνυμα της αντίστασης. 
Η αυταρχική διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν συσσώρευσε ένα εκρηκτικό δυναμικό, ανοίγοντας πολλά μέτωπα και διχάζοντας την τουρκική κοινωνία. 
Η απόπειρα πραξικοπήματος από αμετανόητους στρατιωτικούς, που συνεχίζουν να αισθάνονται πολιτικοί κηδεμόνες της Τουρκίας και θεματοφύλακες των κοσμικών αξιών, δεν αποτελεί παρά ένα σπασμό στην πολιτική κρίση που σοβεί όλο το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα. 
Ο ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος κατά των Κούρδων, η λογοκρισία, η καταστολή, οι διώξεις των αντιφρονούντων, η επιθετικότητα και η μεγαλομανία του Ερντογάν έχουν απομονώσει την Τουρκία και -σ' αντίθεση με την περίφημη «πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες»- την έχουν οδηγήσει σε διαρκείς τριβές και έριδες. 
Το καλό σενάριο είναι τα γεγονότα της Παρασκευής να κάνουν τον Τούρκο πρόεδρο να ξανασκεφτεί ορισμένα πράγματα και να θέσει υπό έλεγχο τις φιλοδοξίες και την αμετροέπειά του. 
Το κακό σενάριο είναι να τον κάνουν περισσότερο εκδικητικό και εριστικό, κάτι που θα βλάψει πρωτίστως τη χώρα του και δευτερευόντως την ευρύτερη περιοχή, η οποία ήδη βρίσκεται σε γενικευμένο αναβρασμό. 
Το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν μένει να φανεί.
http://www.efsyn.gr/arthro/o-erntogan-se-stayrodromi

Αλλο ψήφος στα 17 και άλλο άδεια οδήγησης

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, σε μια σπάνια εκδήλωση εθνικής ομοψυχίας, λίγο έλειψε να ψηφιστεί εκτός θεμάτων ημερήσιας διάταξης η πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, για μείωση του ορίου ηλικίας για τη λήψη άδειας οδήγησης στα 17 χρόνια υπό τον όρο της... επίβλεψης.
Η πρόταση αυτή έδωσε την αίσθηση ότι είναι κάτι σαν μπόνους στο δικαίωμα ψήφου που προτείνεται για την ηλικία των 17. Προφανώς, εφόσον, όπως λένε, στη χώρα «μαίνεται ο πόλεμος της ασφάλτου», θεωρήθηκε ότι αρμόδιος να εισηγείται ό,τι αφορά τον ΚΟΚ είναι ο υπουργός Αμυνας.
Πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που ο υπουργός κατάγεται από οικογένεια «οπλαρχηγών» τού ως άνω «πολέμου» (εισαγωγείς αυτοκινήτων)! Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, «το βλέπει θετικά».
Σε χρόνο μηδέν με την πρόταση συμφώνησαν και οι άλλοι «αρμόδιοι»: ο Ν. Μηταράκης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο Σ. Λυκούδης, εκπρόσωπος του Ποταμιού, ενώ ο Α. Λοβέρδος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω εκφράζοντας απορία γιατί μαζί με το δώρο στους 17άρηδες ο υπουργός έβαλε ως προϋπόθεση να υπάρχει δίπλα στον νεαρό οδηγό και ένας ενήλικος συνοδηγός.
Σε διαφορετική λογική, αλλά υιοθετώντας την πρόταση, αντέδρασε και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, που ζήτησε να δίνεται άδεια ακόμα νωρίτερα, μια και τα delivery boys δουλεύουν από τα 16 με μηχανές, όμως αν έχουν άδεια οδήγησης θα μπορούν να διεκδικήσουν από τους εργοδότες τους αυτοκίνητα αντί για «παπάκια».
Εύλογα η σχετική συζήτηση πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ, που συμπτωματικά το κύριο διαφημιστικό έσοδό τους αποτελεί το αυτοκίνητο.
Τελικά λίγο επειδή η Μ. Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Μεταφορών) πάτησε φρένο και λίγο επειδή ο κανονισμός δεν προέβλεπε εκτός διαδικασίας την ψήφιση, η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε με μια γρήγορη ψηφοφορία. Εμεινε έτσι μόνο το κλίμα, στραβό από παλιά αλλά μια καλή υποθήκη για το μέλλον.
Να επισημάνουμε ότι στη Βουλή λειτουργεί εδώ και χρόνια Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας από 21 βουλευτές όλων των κομμάτων, η οποία ουδεμία γνώση είχε του θέματος και της οποίας κανείς απ’ όλους όσους αναφέραμε παραπάνω δεν αποτελεί μέλος.
Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην έκθεσή του για την κατάσταση της Οδικής Ασφάλειας στον Κόσμο, το 2013, αξιολογεί το δίπλωμα στην εφηβεία ως την πιο επιβλαβή για την οδική ασφάλεια επιλογή ανάμεσα σε δεκατέσσερα συνήθως προτεινόμενα μέτρα.
Και πως σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το 2015, χρονιά που οι θάνατοι από τροχαία στη χώρα μας παρουσίασαν αύξηση έπειτα από 18 χρόνια, η ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αναλογία θυμάτων, με 117 νεκρούς σε σύνολο 798, γεγονός απόλυτα εναρμονισμένο με τα στοιχεία του ΠΟΥ που καταγράφουν τις τροχαίες συγκρούσεις παγκοσμίως ως το πρώτο αίτιο θανάτου στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία.
Στη χώρα που κατέχει τα σκήπτρα σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη, τα παραπάνω δεν προκαλούν εντύπωση.
Ο καθένας έχει άποψη για το θέμα και αν είναι υπουργός ή βουλευτής νομοθετεί κιόλας. Τα παραδείγματα αναρίθμητα από το παρελθόν και σχεδόν πάντα με πολυκομματική συναίνεση.
Αλήθεια, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος από τους ομονοούντες τίνος εισήγηση ή διεκδίκηση είναι η άδεια οδήγησης στα 17; Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα κανενός κόμματος (κανένα κόμμα φυσικά, παρά τον τρομακτικό αριθμό θυμάτων στην Ελλάδα, δεν είχε παράγραφο που να αφορά την οδική ασφάλεια στο πρόγραμμά του), καμιάς νεολαίας, κανενός συνδικαλιστικού φορέα, καμιάς συλλογικότητας που αγωνίζεται για αλλαγές στο οδικό δίκτυο. Από πού προήλθε λοιπόν και ποια ανάγκη εξυπηρετεί αυτή η προτεραιότητα;
Ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κοινωνιολόγοι και άλλοι ειδικοί σύμβουλοι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που εκτιμούν πως η νεολαία, μέσα από τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη ζωή της τα τελευταία χρόνια, ασφυκτιά, αναζητά ζωτικό χώρο και προκειμένου να αποτραπεί αυτό να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πεδίου κοινωνικής σύγκρουσης, υποδεικνύουν την παραχώρηση «ζωτικού χώρου» στον δρόμο προτείνοντας κυρίως την αύξηση των ορίων ταχύτητας. Σε μια εκσυγχρονισμένη, πολιτισμένη χώρα, ευαίσθητη για τα δικαιώματα των νέων, οι τροχαίες συγκρούσεις είναι τελικά προτιμότερες από τις κοινωνικές;
Μήπως η πρόταση Καμμένου εντάσσεται στη λογική τού «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», που τόσες φορές έχει οδηγήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις με οδυνηρές συνέπειες στο θέμα της οδικής ασφάλειας;
Ενδεικτικά: οι νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη (2010) που στο όνομα της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων μετέτρεψαν την οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ και τοξικών ουσιών από πλημμέλημα σε πταίσμα σε μια περίοδο που όλος ο υπόλοιπος πλανήτης κινούνταν αντίστροφα και του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Στουρνάρα (2012) που κατάργησε τις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων, οι οποίες καλύπτονταν από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προς όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών. Για τα παραπάνω (και πολλά άλλα) βρέθηκε φυσικά η αναγκαία πλειοψηφία των πρόθυμων βουλευτών που τα ψήφισε.
Δυστυχώς η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη στις 4 Ιουλίου για την ψήφο στους νέους δεν ξέφυγε από τη γενικότερη τοποθέτηση και στο ζήτημα της οδήγησης: «Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ψηφίζουν οι νέοι 17 ετών για να εκλέγουν κυβέρνηση, συνεπώς θα πρέπει να τους δώσει η κοινωνία μια τέτοια αρμοδιότητα, μια τέτοια ευθύνη που αφορά το σύνολο της πορείας της κοινωνίας. Να μην τους δώσει και το τιμόνι να οδηγούν;»
Ολα αυτά δημιουργούν δυστυχώς την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ειλημμένη απόφαση.
*πρόεδρος SOS Τροχαία Εγκλήματα
http://www.efsyn.gr/arthro/allo-psifos-sta-17-kai-allo-adeia-odigisis

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΜΝΙ Μοσκοβισί: Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα είναι δύσκολες Την εκτίμηση ότι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το φθινόπωρο αναμένεται να είναι δύσκολες, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μερικές μόλις ημέρες πριν επισκεφτεί την Ελλάδα στις 18 Ιουλίου, ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ. 
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο και παράλληλα ζήτησε την έγκαιρη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. «Για το καλό όλων και ειδικά της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. «Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου... Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.  
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το αίτημα της Αθήνας για τη χαλάρωση των κριτηρίων για τον διορισμό μελών των ΔΣ των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό βάσει των συμφωνικών. Τόνισε δε, ότι η Επιτροπή μεταβίβασε τη θέση της στην ελληνική πλευρά όσον αφορά στο εν λόγω ζήτημα. 
«Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρος των σημαντικών ορόσημων... Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και έπειτα από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα ΔΣ των τραπεζών» ολοκλήρωσε λέγοντας. 
http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/moskobisi_oi_diapragmateuseis_me_to_dnt_gia_to_elliniko_xreos_tha_einai_dyskoles-64415983/

Η ΠΡΩΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 10.051 «κανόνια» σε έντεκα χρόνια Mόλις μία στις τέσσερις πτωχεύσεις επιχειρήσεων έχει αποτιμηθεί τα τελευταία 11 χρόνια ως προς το πραγματικό ύψος των οικονομικών ζημιών και του αριθμού των εργαζομένων που αξιώνουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

Και τα μεγέθη έστω κι από αυτό το χαμηλό δείγμα δεν είναι καθόλου ευχάριστα: Οι 1.420 επιχειρήσεις για τις οποίες περατώθηκαν οι επαληθεύσεις έχουν παθητικό 5 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ, ενώ 13.911 εργαζόμενοι που βρέθηκαν στον αέρα... διεκδικούν από τα περιουσιακά στοιχεία τούς μισθούς και τις αποζημιώσεις που δεν έλαβαν λόγω της πτώχευσης.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση της έρευνας που έκανε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2004-2014. Πρόκειται για μεσαίες και μεγάλες εταιρείες που κατέφυγαν στα Πρωτοδικεία της χώρας αναζητώντας την προστασία του πτωχευτικού δικαίου.
Αποτίμηση ζημιών
Η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά έκανε αυτή την καταγραφή. Σε 11 χρόνια, λοιπόν, βγήκαν 11.668 πτωχευτικές αποφάσεις. Από αυτές έγιναν δεκτές οι 10.051. Αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισαν όλες αυτές οι εταιρείες. Μπορεί να αφορούσαν σε επικυρώσεις, ακυρώσεις, ανακλήσεις ή διαρρήξεις του πτωχευτικού συμβιβασμού. Οι μισές, όμως, επιχειρήσεις, και για την ακρίβεια οι 5.028, κηρύχθηκαν πτωχευμένες. Για τις 1.420 από αυτές τις πτωχεύσεις «περατώθηκαν οι επαληθεύσεις» -σύμφωνα με τη δικαστική ορολογία-, δηλαδή επιβεβαιώθηκε το μέγεθος των οικονομικών ζημιών και του αριθμού των εργαζομένων που έχουν αξιώσεις από τις εταιρείες που έβαλαν λουκέτο και με τη δικαστική «βούλα».
Σημαντική είναι και η ανάλυση των στοιχείων για τη νομική μορφή των εταιρειών που κηρύχθηκαν σε πτώχευση. Το 42% ήταν ατομικές επιχειρήσεις, το 11% προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρείες), ενώ το 47% αφορούσε σε κεφαλαιουχικές εταιρείες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες). Συγκλονιστικά είναι εκείνα τα ευρήματα που φανερώνουν το μέγεθος των επιπτώσεων σε κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα λουκέτα ανά τομέα
Από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν για την περίοδο 2004-2014 συνάγεται ότι κατά σειρά οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιούνται στον τομέα χονδρικού και λιανικού εμπορίου - επισκευών με ποσοστό 45,7% (μέσος όρος περιόδου), ακολουθούν ο τομέας της μεταποίησης με 22,8%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 11,6% και ο τομέας των κατασκευών με 5%.
Από τη διαχρονική εξέλιξη των αποφάσεων πτωχευτικής διαδικασίας αποκαλύπτεται πως οι περισσότερες ελήφθησαν στις αρχές της εξεταζόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα από το 2004 έως και το 2007 κάθε χρόνο ο αριθμός των επιχειρήσεων ήταν πάνω από 1.000 και το 2006 έφτασαν στις 1.435. Ακολουθεί μία κάμψη του φαινομένου τη διετία 2008 και 2009. Το 2010 και το 2011 οι αποφάσεις της πτωχευτικής διαδικασίας ανέβηκαν και πάλι στις 1.143 και 1.195, αντίστοιχα. Το 2012 κατεβαίνουν ξανά κάτω από τις 1.000 (919), το 2013 αυξάνονται στις 1.160 και το 2014 σημειώνεται πάλι πτώση στις 828.
Από τα στοιχεία που δείχνουν την πορεία των οικονομικών ζημιών των πτωχευμένων επιχειρήσεων -για τις οποίες επιβεβαιώθηκε το παθητικό- αναδεικνύεται η αυξητική τροχιά τους. Ιδίως από το 2010 και μετά εκτοξεύονται. Το 2010 ήταν στα 332 εκατ. ευρώ και το 2014 εκτινάχθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, το 2014 επιβεβαιώθηκαν οι απαιτήσεις για 2.214 εργαζόμενους. Το αμέσως επόμενο υψηλότερο μέγεθος σημειώνεται το 2010, 1.749 απασχολούμενοι. Ακολουθεί το 2011 μία μικρή μείωση στους 1.304, για να αρχίσει πάλι η ανοδική πορεία από το 2012 μέχρι και το 2014. Υπενθυμίζεται πως τα δύο τελευταία στοιχεία, δηλαδή το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και ο αριθμός των εργαζόμενων που έχουν αξίωση, αντιστοιχούν σε 1.420 πτωχεύσεις, για οποίες ολοκληρώθηκε η αποτίμηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/10_051_kanonia_se_enteka_xronia-64416358/

Παρά πόδας ο ελληνικός στρατός

Παγωμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις τραγικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο στρατός προσπάθησε με πραξικόπημα να καταλάβει την εξουσία.
Όπως αναλυτικά μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, στην ελληνική κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις έχει σημάνει συναγερμός, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ν.Τόσκα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην ΕΡΤ, οι Έλληνες στρατιώτες που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες υψηλόβαθμων αξιωματικών για λόγους υψίστης ετοιμότητας.  
Στο Πεντάγωνο βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ήδη αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες,  έχει σταλεί επείγον σήμα για να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα οι βασικές μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως οι πολεμικές μοίρες στις αεροπορικές βάσεις της χώρας, οι μονάδες ταχείας αντιδράσεις και οι ειδικές δυνάμεις αλλά και τα αρχηγείο στόλου. Το προσωπικό σε αυτές τις μονάδες λαμβάνει οδηγίες για να επιστρέψει άμεσα στα στρατόπεδα.
star.gr

Ομήρου: Χρέος προς την πατρίδα η λύση του Κυπριακού

Η λύση του Κυπριακού «αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα και το μέγιστο χρέος μας προς το λαό και την πατρίδα», είπε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της αντίστασης του Προεδρικού Χριστάκη Κόμπου, στη Λεμεσό.
«Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη. Ούτε η Ευρώπη είναι δυνατό να συνεχίσει να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της. Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωση μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν», πρόσθεσε.
Όπως είπε, διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες, η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.
«Χρέος μας στη διαδικασία των συνομιλιών η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας είπε ότι με την ευκαιρία της σημερινής τέλεσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χριστάκη Κόμπου,” ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας” με εκείνο “το σεμνό ήρωα καθοδηγητή μας να μας δίνει το σινιάλο να μπούμε πρέπει μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας”.
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, έτσι παραγγέλλει σε όλους τους δυνατούς τόνους το εθνικό μας χρέος, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ιστορική μας ρίζα, οι παραδόσεις και υποθήκες των αθανάτων ηρώων και αγωνιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας – ελευθερίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Γραπτές προτάσεις της Βρετανίας για στήριξη της Τουρκίας στο Κυπριακό

Φεύγει η Βρετανία «πυροβολώντας» την Κύπρο και στηρίζοντας την Τουρκία – Γραπτές προτάσεις για τροποποίηση του προσχεδίου Κοινής Θέσης των «28» – Τι αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος»
Μπορεί να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία αλλά φαίνεται ότι πριν από την έξοδο της θα επιχειρεί να στηρίξει την Τουρκία εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της Κύπρου.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η Βρετανία έχει καταθέσει γραπτές προτάσεις, ενόψει  του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ, για τροποποίηση του προσχεδίου Κοινής Θέσης των «28».
Με βάση τις προτάσεις που υπέβαλλε και κοινοποιήθηκε στην Κομισιόν, το Λονδίνο «καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη ενεργό στήριξη της Τουρκίας» στην επίλυση του Κυπριακού ενώ το αρχικό προσχέδιο αναφέρει ότι η Ε.Ε. αναμένει ότι η Άγκυρα «θα συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις».
Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της παραθέτει τόσο το προσχέδιο Κοινής Θέσης της Ε.Ε. όσο και την τροποποίηση που κατέθεσε η Βρετανία.
Το προσχέδιο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Η Ε.Ε. αναμένει ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργώς στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένους τρόπους, σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη».
Με την τροποποίηση που υπέβαλλε γραπτώς η Βρετανία αλλάζει άρδην τα δεδομένα, αποενεχοποιώντας της Τουρκία καθώς αναφέρει «η Ε.Ε. καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη ενεργό στήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η συνεχιζόμενη δέσμευση και συμβολή με συγκεκριμένους τρόπους σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη».
Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο ενώ σημειώνεται ότι εάν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση των «28» επί της Κοινής Θέσης της Ε.Ε., τότε το Συμβούλιο Σύνδεσης με τη Τουρκία δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να πραγματοποιηθεί.
http://cyprustimes.com/2016/07/17/graptes-protasis-tis-vretanias-gia-stirixi-tis-tourkias-sto-kypriako/

Ένα πραξικόπημα καταδικασμένο… Οι λόγοι αποτυχίας και η δύναμη του διαδικτύου

Το πραξικόπημα στην Τουρκία κράτησε… λίγο! Η αποτυχημένη –όπως αποδεικνύεται- επιχείρηση των στασιαστών ήταν να βγει από αυτήν ακόμα πιο ενισχυμένος ο Ταγίπ Ερντογάν με «όπλο» του τη στήριξη που έλαβε από το λαό.
Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ενώ η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού, ένα διάγγελμα του Ερντογάν από μέσο κοινωνικής δικτύωσης –που τόσο μισεί- έδωσε το σύνθημα σε χιλιάδες Τούρκους να ξεχυθούν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, υπακούοντας πιστά στις οδηγίες του.
Το έκτο κατά σειρά αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα, του έδωσε μάλιστα το έναυσμα να κάνει την εκκαθάριση –που τόσο επιθυμούσε- στη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, μέρος της οποίας, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, επιθυμούσε την ανατροπή του διακαώς.
Ανοργάνωτοι… υπέπεσαν σε «σφάλματα» οι πραξικοπηματίες
Αναλυτές, διεθνώς, «στέκονται» στον σχετικά μικρό αριθμό των στρατιωτών που συμμετείχαν και στην έξοδο των πολιτών στους δρόμους, θεωρώντας τα σημεία αυτά ως «κλειδιά» για την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Ενισχυτικά ως προς αυτά έρχονται και άλλα σημεία που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στο να «πνιγεί» από νωρίς ένα ακόμα πραξικόπημα στην Τουρκία.
Προδιαγεγραμμένη η αποτυχία…
-Σύμφωνα με αναλυτές για να πετύχει ένα πραξικόπημα πρώτο μέλημα των στασιαστών πρέπει να είναι η αποκοπή κάθε είδους επικοινωνίας, είτε αυτή αφορά τις τηλεπικοινωνίες ή άλλα μέσα επικοινωνίας και φυσικά τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση απέτυχε παταγωδώς. Την ώρα που οι πραξικοπηματίες διαμήνυαν πως είχαν τον έλεγχο της χώρα, την ίδια ώρα ο Ερντογάν απευθυνόταν στο λαό μέσω facetime και ο Γιλντιρίμ έκανε δηλώσεις με τις οποίες ουσιαστικά απέρριπτε ότι η χώρα τελούσε σε πραξικόπημα
-Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης δεν έγιναν, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης
-Ο στρατός κατήλθε σε πραξικόπημα διχασμένος, καθώς μεγάλη μερίδα του –όπως διαφάνηκε- δεν επιθυμούσε την ανατροπή Ερντογάν
-Δεν αξιολογήθηκε σωστά η επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν σε λαό και σώματα ασφαλείας
-Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε άμεσα με μηνύματα στήριξης προς την Κυβέρνηση Ερντογάν
Το πραξικόπημα είχε ως αντίπαλο το… twitter
Πέραν αυτών των στοιχείων υπάρχει και μία «πρωτιά» στο χθεσινό πραξικόπημα της Τουρκίας. Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του twitter ήταν καταλυτικός, καθώς η όποια ενέργεια των στασιαστών σε μερικά μόλις λεπτά γινόταν γνωστή ανά τον κόσμο. «Twitter Vs Leopard» έσπευσαν να γράψουν κάποιοι που όπως φαίνεται δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα καθώς ουδείς μπορεί να απορρίψει ότι το χθεσινό πραξικόπημα που «πνίγηκε» γρήγορα ήταν και το μοναδικό που είχε ως αντίπαλο την τεχνολογία.
http://cyprustimes.com/2016/07/16/ena-praxikopima-katadikasmeno-logi-apotychias-ke-dynami-tou-diadiktyou/

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Αλεβίτες στην Κωνσταντινούπολη

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ξενύχτησαν το Σάββατο το βράδυ νεαροί Αλεβίτεςπολιτοφύλακες στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις προσπάθειες Τούρκων ισλαμιστών να εισέλθουν στις γειτονιές τους.
Τα τάγματα εφόδου των ισλαμιστών – τζιχαντιστών οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού «απέτρεψαν» το πραξικόπημα παρωδία, παρέμειναν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όπως τους ζήτησε ο ημιπαράφρων ηγέτης τους.
Επόμενος στόχος τους ήταν οι γειτονιές των Κούρδων και των Αλεβιτών στην Πόλη. Κούρδοι και Αλεβίτες θεωρούνται εχθροί και άπιστοι από τους φανατικούς ισλαμιστές.
Οι Αλεβίτες ύψωσαν οδοφράγματα και οπλισμένοι με πιστόλια αλλά και χαντζάρια βγήκαν στους δρόμους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, όπως μπορείτε να δείτε και στην ακόλουθη φωτογραφία.
Όπως γράφεται στο Twitter υπήρξαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Αλεβιτών και ισλαμιστών στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερα στη συνοικία Γκαζί.
Οι Αλεβίτες θεωρούνται σιίτες μουσουλμάνοι, στην πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική θρησκεία. Θεωρούνται παρακλάδι των Γνωστικών και των Πλατωνικών.
Η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά.
Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβίτες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.
Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:
Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).
Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).
Σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).
Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.
Οι Αλεβίτες είναι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους. Μεταξύ άλλων τιμούν και τον Άγιο Γεώργιο. Ο πληθυσμός τους στην Τουρκία συνολικά υπολογίζεται στα 25.000.000 ανθρώπους.
http://www.tribune.gr/world/news/article/266047/dachtilo-sti-skandali-alevites-stin-konstantinoupoli-foto.html

Κι όμως! Οι Τούρκοι απείλησαν τις ΗΠΑ με πόλεμο – Τι δήλωσε ο Γιλντιρίμ

«Τύραννο Ερντογάν», αποκαλεί σε ανάρτησή της η βρετανική Express τον Τούρκο Πρόεδρο. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η «Τουρκία μπήκε από μόνη της σε ένα μονοπάτι πολέμου με την Αμερική καθώς ο τύραννος Ερντογάν επιχειρεί να επιβεβαιώσει τη σιδηρά γροθιά του στη χώρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα».
Σε μια ριψοκίνδυνη επίθεσή του στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η χώρα του θεωρεί τον εαυτό της σε εμπόλεμη κατάσταση με οποιαδήποτε χώρα στέκεται στο πλευρό του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η μόνη χώρα που ασχολείται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν είναι οι ΗΠΑ, που του έχουν παράσχει πολιτικό άσυλο και μένει στην Πενσιλβάνια.
«Όποια χώρα προστατεύει τον Φετουλάχ Γκιουλέν θα είναι εχθρός της Τουρκίας», είπε ο Γιλντιρίμ.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ήταν κάποτε ο πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής του ημίτρελου σουλτάνου της Άγκυρας, ζει στις ΗΠΑ ενώ ο Ερντογάν από το 2013 τον θεωρεί θανάσιμο εχθρό του και τον κατηγορεί ότι έχει «στήσει» ένα «παράλληλο κράτος» μέσα στην Τουρκία.
Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του κατηγορούνται από τους ισλαμιστές του Ερντογάν για το πραξικόπημα «παρωδία» της Παρασκευής, με τον Γκιουλέν να διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του και να το καταδικάζει.
http://www.tribune.gr/world/news/article/266028/ki-omos-tourki-apilisan-tis-ipa-polemo-ti-dilose-o-gilntirim.html

«Θρίλερ» στην Αρμενία: Ένοπλοι κρατούν ομήρους σε αστυνομικό τμήμα - Νεκροί και τραυματίες

Πάνοπλη ομάδα ανδρών εισέβαλε το πρωί της Κυριακής (17/7) στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αρμενία και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται κρατούν όμηρο τον αρχηγό της Αστυνομίας.
Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμπλοκή με πυροβολισμούς και έναν νεκρό, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες μετά την έφοδο των ενόπλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα είναι βαριά οπλισμένη και έχει αίτημα την απελευθέρωση του Γιραΐρ Σεφιλιάν, ο οποίος κρατείται από τις 20 Ιουνίου.

Ο Γιραΐρ Σεφιλιάν θεωρείται ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αρμενία και κατά το παρελθόν είχε αποπειραθεί να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στην χώρα, ενώ κατηγορείται για προσπάθεια κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων.
Ο Σεφιλιάν έχει επικρίνει δριμύτατα τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν και είναι δυσαρεστημένος με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τη μακροχρόνια σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αρμενικό θύλακο στο Αζερμπαϊτζάν.
Πρακτορεία μετέδωσαν πως οι ένοπλοι ζητούν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Σαρκισιάν και πως μερικοί αστυνομικοί καθώς και μερικοί από τους δράστες έχουν τραυματισθεί.

Στο σημείο όπου πραγματοποιείται η ομηρία έχουν καταφθάσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και άρματα, ενώ έχει αποκλειστεί η γύρο περιοχή.
Το ρωσικό πρακτορείο Russia Today μεταδίδει ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Αρμενίας, αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών και των δραστών.

«Σήμερα το πρωί, μία ομάδα ενόπλων εισέβαλε στα γραφεία αστυνομικού τμήματος και κρατά ομήρους υπό την απειλή όπλου». Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες και τους συμβουλεύουμε να παραδοθούν ειρηνικά στις αρχές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Οι υποστηρικτές της ένοπλης αυτής ομάδας διέδωσε λανθασμένα πληροφορίες ότι πρόκειται για μία "ένοπλη επανάσταση" μέσω των social media», καταλήγει η ανακοίνωση
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/713762/thriler-stin-armenia-enoploi-kratoyn-omiroys-se-astynomiko-tmima-nekroi-kai-traymaties