Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Καθυστερημένα αποκαλύφθηκε το γεγονός Ενέδρα στον Εβρο; Ερωτηματικά για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτών

Ως σοβαρό ενδεχόμενο εξετάζεται πλέον η περίπτωση να είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι  προκειμένου να συλλάβουν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού στον Εβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική πλευρά επικρατούσε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στα σύνορα που κάνει ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ήταν μια προσχεδιασμένη σύλληψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πεζή περίπολος από Έλληνες στρατιώτες που ήταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή των Καστανιών, έχασε τον προσανατολισμό της, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή, αλλά και της χιονόπτωσης πέρασε σε τουρκικό έδαφος και εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο. 

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές, ενώ από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».




Ερωτήματα

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία, έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες ωστόσο κρατούν επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ύφεση στην τουρκική προκλητικότητα. 
Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούνται τόσο ως προς τη χρονική καθυστέρηση της αποκάλυψης του περιστατικού όσο και από το γεγονός ότι αν ακολουθούταν οι τυπικές διαδικασίες τώρα οι Ελληνες στρατιώτες θα είχαν επιστρέψει.
Αλλωστε, περιστατικά όπου μια περίπολος μπαίνει στα σύνορα της μιας ή της άλλης χώρας είναι συχνά εξαιτίας της διαμόρφωση του εδάφους και των κακών καιρικών συνθηκών. Ομως, αντιμετωπίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ερωτηματικό αποτελεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι τους μετέφεραν στην Ανδριανούπολη και δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία στις Καστανιές. Φήμες αναφέρουν ότι επρόκειτο να περάσουν από δίκη.
Και σε όλους βεβαίως, έρχεται στο μυαλό η συνεχής ενόχληση της Αγκυρας προς την Ελλάδα να απελάσει τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο μετά το πραξικόπημα στην γειτονική χώρα. Και βεβαίως το ενδεχόμενο να ζητηθεί ανταλλαγή.
Οι δύο συλληφθέντες είναι στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό με καταγωγή από την Καστοριά που ήρθε σχετικά πρόσφατα στην περιοχή και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία που είναι από την Ορεστιάδα. Από χθες είναι συνεχής η ενημέρωση που παρέχεται και στις οικογένειες των στρατιωτικών.


http://www.tanea.gr/news/greece/article/5522899/toyrkoi-synelaban-dyo-stelexh-toy-ellhnikoy-stratoy-ston-ebro/

Έβρος: Πυρετός διαπραγματεύσεων για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Του Κώστα Καντούρη
Άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Αδριανούπολη για το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο, οι οποίοι συνελήφθησαν από μέλη τουρκικής περιπόλου στις Καστανιές, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα σύνορα.
Έγκυρες πληροφορίες του Νews 24/7 ανέφεραν πως ήδη στο ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης έχουν μεταβεί στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για να γίνουν επαφές με την τουρκική πλευρά.
Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η άμεση επίλυση του ζητήματος χωρίς να χρειαστεί να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Ωστόσο πηγές από την Τουρκία ανέφεραν πως ήδη έχει κινηθεί η εισαγγελική αρχή της περιοχής, χωρίς να έχει γίνει γνωστό προς ποια κατεύθυνση και εάν έχει συνταχθεί κατηγορητήριο για τους Έλληνες στρατιωτικούς.
Στην Ελλάδα και ειδικά στη μεθόριο του Έβρου επικρατεί ανησυχία στους κατοίκους για την τύχη των δύο στελεχών του Στρατού. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν επαγγελματία οπλίτη και μάλιστα ο τελευταίος κατάγεται από την περιοχή. "Βρισκόμαστε σε αναμονή, το περιστατικό υπάρχει εκτίμηση ότι δεν είναι κρίσιμο και ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί άμεσα", έλεγε τοπικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας πάντως την ανησυχία.
Αναφορικά με το περιστατικό εκφράζονται φόβοι πως οι Τούρκοι ήθελαν να δημιουργηθεί τέτοιο μεθοριακό επεισόδιο, καθώς "πολλές φορές και οι ελληνικές περίπολοι και οι τουρκικές έχουν μπει μέσα στο έδαφος του άλλου από λάθος, αφού τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα. Έχει συμβεί χιλιάδες φορές, όμως ποτέ δεν γίνεται τίποτε", τόνιζαν πηγές από την περιοχή. "κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό", συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημα εάν η τουρκική πλευρά "οργάνωσε" τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκοντας ευκαιρία των χαλαρών σχέσεων στο συγκεκριμένο συνοριακό σημείο.
Το συγκεκριμένο σημείο όπου η ελληνική περίπολος φέρεται ότι παραβίασε τη συνοριακή γραμμή, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο των Καστανιών. Τα σύνορα στο σημείο εκείνο που βρίσκεται μέσα σε δάσος ορίζονται από έναν μικρό χωμάτινο δρόμο στον οποίο και οι δύο πλευρές κάνουν περιπολίες, ενώ οι περίπολοι Τουρκίας και Ελλάδας συχνά βρίσκονται στο ξέφωτο του δάσους που είναι χωρισμένο στη μέση. "Καθημερινά κάποιος μπαίνει μέσα στην πλευρά του άλλου ένα, δύο και τρία μέτρα", έλεγαν ντόπιοι που γνωρίζουν την κατάσταση και πρόσθεταν πως χθες επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με χιόνι στο έδαφος και ομίχλη.

Το χρονικό του θρίλερ με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Ένας ανθυπολοχαγός και ένας οπλίτης πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές είναι το γεγονός ότι οι τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.
Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές  και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:
"Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες".

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Το ζήτημα αρχίζει να παίρνει έκταση και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται στη Διεύθυνση Χωροφυλακής της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με το CNN Turk για το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων ο τοπικός κυβερνήτης της Αδριανούπολης ενημέρωσε άμεσα την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ σε επαφή βρίσκονται ο Α' ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Κουμουτσάκος: Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/evros-pyretos-diapragmateusewn-gia-toys-duo-ellhnes-stratiwtikous.5102533.html