Λευκωσία: Τα πρώτα δεδομένα που έχουν οι σύμβουλοι της κυβέρνησης και η  ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, από τις αναλύσεις της δομής και της γεωλογίας του κοιτάσματος «Ζορ», δείχνουν ότι αυτό εκτείνεται  σε περιορισμένο βαθμό και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες και γεωτρήσεις, για να διαφανεί με ασφάλεια αν και το αέριο στο κοίτασμα εκτείνεται παράλληλα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος του κοιτάσματος και από το αν το κάτω του όριο είναι πιο ψηλά στο μέρος του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.  Για την ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν περιορισμένες ελπίδες για μια τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με τους Γάλλους ειδικούς του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (BEICIP), που είναι και σύμβουλοι της Δημοκρατίας για θέματα υδρογονανθράκων.

Το συμπέρασμα αυτό, εξάγεται από τη μελέτη των σεισμογραφικών δεδομένων της περιοχής που αφορούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα περιορισμένα στοιχεία που υπάρχουν για την ώρα ως προς τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν στο κοίτασμα – μαμούθ «Ζορ».

Η εικόνα μπορεί να αλλάξει, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να κρατούμε μεγάλο καλάθι, υπέδειξε ειδικός τεχνοκράτης στον «Φ». Από τα σεισμογραφικά στοιχεία, φαίνεται πως η δομή στην οποία βρέθηκε το κοίτασμα, φθίνει αισθητά όσο αυτή εκτείνεται στην πλευρά μας, δηλαδή το «πάχος» του κοιτάσματος μικραίνει σημαντικά στο άκρο που εισέρχεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

 Η μελέτη των δεδομένων συνεχίζεται, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερωθεί σχετικά και ο υπουργός Ενέργειας. Όμως πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι με την πρόοδο των αναλύσεων και των επόμενων γεωτρήσεων από πλευράς ΕΝΙ στο κοίτασμα, θα υπάρξει συνεργασία για την αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, με την έκταση και το σχεδιάγραμμα του κοιτάσματος. Σχετικές ρυθμίσεις υπάρχουν καθιερωμένες σε διεθνές και διμερές επίπεδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας θα βρίσκεται τη Δευτέρα σε ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Χιούστον, όπου θα έχει συναντήσεις με την ανώτατη ηγεσία της Noble Energy. Επί τάπητος, αναμένεται να τεθούν το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και οι τροποποιήσεις που έχει υποβάλει επί του σχεδίου της Noble η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γιώργου Λακκοτρύπη με την Noble στο Τέξας, θα τεθούν και συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους αγοραστές του κυπριακού φυσικού αερίου. Παράλληλα, θα γίνει η προετοιμασία για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη τη μεθεπόμενη Δευτέρα με τον επικεφαλής της Noble.

Την ίδια μέρα ο υπουργός Ενέργειας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και καθορισμένες συναντήσεις με τους Επιτρόπους Ενέργειας και Ενεργειακής Ασφάλειας της Ε.Ε. με σκοπό την προώθηση της Κύπρου υπό τις νέες συνθήκες ως εναλλακτικού κέντρου τροφοδοσίας και διοχέτευσης φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης