Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΟΚΤΩ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Εσκασε... νάρκη κατά ΜΚΟ

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης μπαίνει σε λίγες μέρες η πρώτη από τις πολλές διερευνώμενες υποθέσεις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) για να ελεγχθούν κακουργηματικές κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομη χρηματοδότηση αλλά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος «ακουμπώντας» ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Εσκασε... νάρκη κατά ΜΚΟ
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκλεισε την πόρτα της επανόδου στη διπλωματική υπηρεσία σε πρέσβη που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, αφήνοντάς τον στο περιθώριο υπό καθεστώς «δυνητικής αργίας».
Στις 7 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στο εδώλιο του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας 8 συνολικά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες σχετικά με την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων (περίπου 9 εκατ. ευρώ) που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτή την πρώτη δικαστική «νάρκη» που «έσκασε» στον χώρο των ΜΚΟ είναι το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ Αλ. Ρόντος (επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας - ΥΔΑΣ την επίμαχη περίοδο και πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου), οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός και Νικ. Μπάζας, τρεις τέως υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς επίσης ο προφυλακισμένος πρόεδρος της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκος και η σύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη.
Ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την επίμαχη περίοδο ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας-ΥΔΑΣ του υπεξ.
Ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την επίμαχη περίοδο ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας-ΥΔΑΣ του υπεξ.
Στο μεταξύ το ΣτΕ, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την ομαλή λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας και αρνούμενο να λάβει υπόψη του τον «υπερασπιστικό» ισχυρισμό ότι όλα θα κριθούν συντομότατα στην κρίσιμη ποινική δίκη που ξεκινά, απέρριψε αίτηση αναστολής που υπέβαλε ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία (και παλιότερα στο Τόκιο) Ν. Τσαμαδός.
Συγκεκριμένα, απέκρουσε την προσπάθειά του να «παγώσει» και να ανατρέψει ως αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά να τον θέσει προ 2μήνου σε «δυνητική αργία», ύστερα από το βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης και το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που κατέστη πλέον αμετάκλητο.
    Ο πρέσβης Νικ. Τσαμαδός έχει τεθεί προ διμήνου από τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε δυνητική αργία και το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή του να ανατραπεί η απόφαση ως αντισυνταγματική.




Ο πρέσβης Νικ. Τσαμαδός έχει τεθεί προ διμήνου από τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε δυνητική αργία και το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή του να ανατραπεί η απόφαση ως αντισυνταγματική.
Σε βάρος του πρέσβη εκκρεμεί ποινική δίωξη για 5 κακουργήματα, που αφορούν και άλλα πρόσωπα και που σχετίζονται κυρίως με την προβληματική διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να καλύπτονται οι νόμιμες προϋποθέσεις) της «αμαρτωλής» ΜΚΟ, την περίοδο που ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα να υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο ζημιά ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
«Ξεσκόνισμα»Η σχετική έρευνα των εισαγγελικών αρχών, που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, οδήγησε αρχικά στη σύλληψη του Κ. Τζεβελέκου ύστερα από έκδοση διεθνούς εντάλματος (ήδη το εφετειακό βούλευμα παρέτεινε για ένα 6μηνο την προφυλάκισή του) και στις βαρύτατες διώξεις σε βάρος των 8 για την υπόθεση των ναρκών.
Εσκασε... νάρκη κατά ΜΚΟ
Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για να επεκταθεί το «ξεσκόνισμα» και πολλών άλλων ΜΚΟ για τις οποίες αναμένεται σύντομα να «σκάσουν νάρκες», καθώς γίνονται «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις τους, τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, τις διαδρομές του, αλλά και το αν κατέληξε στο σύνολό του στους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκε.
Κεντρικό πρόσωπο της ΜΚΟ (που είχε ως στόχο την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκών σε ολόκληρο τον κόσμο) είναι ο Κ. Τζεβελέκος (που φέρεται να είχε περάσει κάποτε και από την εφημερίδα «Εξόρμηση»). Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ.
Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η... αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα. Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της. Ετσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.
Παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε ότι ήταν ανύπαρκτος ο έλεγχος από την ΥΔΑΣ των παραστατικών που υπέβαλλε η ΜΚΟ, ότι δεν ζητήθηκε ποτέ η σχετική έγκριση από τις επιμέρους ελληνικές πρεσβείες ούτε πιστοποιήθηκε από αυτές η υλοποίηση των προγραμμάτων.
Επίσης εντόπισε παραστατικά σε ξένη γλώσσα (αραβική, σερβική) που έγιναν δεκτά χωρίς μετάφραση, καθώς και καταβολή της χρηματοδότησης αν και δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Για τον επικεφαλής της ΜΚΟ διαπιστώθηκε ότι διέθετε σημαντική ακίνητη περιουσία σε Ρόδο και Αθήνα, διάγοντας για ένα διάστημα βίο πολυτελή, ενώ ο ίδιος δήλωσε στο στάδιο της προφυλάκισής του ότι πλέον βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών βρέθηκαν και καταγγελίες ότι δόθηκαν σημαντικά κονδύλια για αποναρκοθέτηση 210 στρεμμάτων στον Λίβανο ενώ αντίστοιχη ΜΚΟ άλλης χώρας είχε ήδη αποναρκοθετήσει πολύ μεγαλύτερη ζώνη της ίδιας περιοχής, έκτασης 4.000 στρεμμάτων.
Ο Αλ. Ρόντος, που διηύθυνε τότε την ΥΔΑΣ (πρόσφατα βρέθηκε στη θέση απεσταλμένου της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για θέματα ανθρωπιστικής κρίσης), είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ μετά την απολογία του, καθώς διαπιστώθηκε από γραφολογική εξέταση ότι ο ίδιος είχε μεν υπογράψει την ανάθεση προγράμματος αλλά όχι και την εκταμίευση των σχετικών ποσών, όπου η υπογραφή του ήταν πλαστογραφημένη. Παράλληλα υποστήριξε ότι είχε εισηγηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ΜΚΟ θεωρώντας το προβληματικό και ελλιπές.
Οι πρέσβεις Ν. Τσαμαδός και Ν. Μπάζας (υπηρετούσε στο Σουδάν), που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση, απιστία, πλαστογραφία, απάτη, αρνήθηκαν επίσης τις κατηγορίες.
Ο υπουργός ζήτησε την παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο για να τεθούν σε αργία λόγω της σοβαρότητας των σε βάρος τους κατηγοριών, αλλά το πειθαρχικό έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν την αργία, ενώ αντίθετα δύο δικαστές του ΣτΕ μειοψήφησαν υπέρ της αργίας. Τότε ο υπουργός αποφάσισε να τους θέσει ο ίδιος σε αργία, βάζοντας παράλληλα σε διαθεσιμότητα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις.
Ο Ν. Τσαμαδός προσέφυγε στο ΣτΕ θεωρώντας την υπουργική απόφαση αντισυνταγματική (εν όψει της κατά πλειοψηφία άρνησης του πειθαρχικού να τον θέσει σε αργία), υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος για απομάκρυνσή του αφού πολύ σύντομα θα αποφασίσει η ποινική δικαιοσύνη (στη δίκη που ξεκινά στις 7-9-15), καθώς και ότι υφίσταται ανεπανόρθωτη ηθική και υπηρεσιακή βλάβη.
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ (υπό την Τ. Κόμβου) απέρριψε, όμως, την αίτηση για επάνοδό του, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του περί ανεπανόρθωτης βλάβης και σε οικονομικό επίπεδο.
Ανεπανόρθωτη βλάβηΣτη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι μετά την παραπομπή για απιστία, απάτη, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ο υπουργός έκρινε ότι λόγω της φύσης των παραπτωμάτων που του αποδίδονται, του βαθμού και της ιδιαίτερης αποστολής που έχει για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και την ενίσχυση της διεθνούς νομιμότητας, επιβάλλεται η απομάκρυνσή του για να μη θιγεί το κύρος του ΥΠΕΞ και της χώρας.
Δέχθηκε επίσης ότι τυχόν παραμονή του στην πρεσβεία της Μπραζίλια και συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων του θα επιτείνει το πρόβλημα, λόγω της σπουδαιότητας της θέσης που κατέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Το ΣτΕ έκρινε ότι η θέση του σε αργία σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας και η άμεση εκτέλεσή της επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορεί να ανασταλεί.
Ακόμα απέκρουσε τον ισχυρισμό του για ανεπανόρθωτη υπηρεσιακή και ηθική βλάβη του επειδή συνταξιοδοτείται το 2017 και θα τερματίσει τη διπλωματική του καριέρα στιγματισμένος λόγω της απομάκρυνσης. Το δικαστήριο επισήμανε ότι η δυνητική αργία είναι μέτρο προσωρινού και επείγοντος χαρακτήρα, που επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος για να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία και το κύρος της υπηρεσίας. Η βλάβη που επικαλείται ο πρέσβης δεν μπορεί να δικαιολογήσει «πάγωμα» της αργίας, ενώ αν απαλλαγεί στην ποινική δίκη, θα αποκατασταθεί η ηθική ζημιά που επικαλείται.
Το ΣτΕ απάντησε αρνητικά και στους ισχυρισμούς του ότι υφίσταται και ανεπανόρθωτη υλική ζημιά λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής μείωσης των αποδοχών του αφού στερείται πλέον τις αυξημένες αποδοχές εξωτερικού και περιορίζεται στο 50% των αποδοχών εσωτερικού. Κατά τους ισχυρισμούς του, επειδή δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειάς του (καθώς δύο από τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του σπουδάζουν στο εξωτερικό).
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ δεν δέχθηκε ότι θα φθάσει σε βαθμό πλήρους αδυναμίας να καλύψει τις οικογενειακές του ανάγκες, αφού έλαβε υπόψη της τα επί σειράν ετών ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματά του. Παράλληλα κατέληξε ότι δεν μπορεί να «παγώσει» την αργία, αφού σταθμίζοντας την ανεπανόρθωτη βλάβη που επικαλείται ο πρέσβης, έδωσε σαφές προβάδισμα στους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το ΥΠΕΞ, εν όψει και της βαρύτητας των ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων που του καταλογίζονται.
ΑΛΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64237603

Σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σε δύο μεγάλες φοιτητουπόλεις Πόσο κοστίζουν τα φοιτητικά σπίτια σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Αποκλίσεις παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στις τιμές και στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, δύο μεγάλες φοιτητουπόλεις, όπου εδρεύουν πολλά τμήματα και σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων, κορυφώνεται το ενδιαφέρον γονέων και φοιτητών για την εύρεση στέγης στις δύο πόλεις της Θράκης, με τη σχετική έρευνα να δείχνει ότι στην Κομοτηνή σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ξάνθη, η προσφορά των διαμερισμάτων δύσκολα καλύπτει την ζήτηση που αναπτύσσεται.

Ειδικότερα, στην Κομοτηνή οι τιμές παρουσιάζονται αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία που επιλέγονται από τους φοιτητές και είναι οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής Σχολής.

Τα καινούργια διαμερίσματα των 45 έως 50 τετραγωνικών αυτών των περιοχών έχουν μια διακύμανση από 280 έως 330 ευρώ, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και ακριβότερα ανάλογα με τον αν είναι ή όχι επιπλωμένο το προσφερόμενο διαμέρισμα.

Στην Κομοτηνή ο παράγοντας που δρα καταλυτικά στη διαμόρφωση των τιμών της φοιτητικής στέγης είναι η ύπαρξη των δύο στάσεων των λεωφορείων για τους φοιτητές που μετακινούνται προς την Πανεπιστημιούπολη, όπου βρίσκονται οι περισσότερες σχολές, οι εστίες και η μεγάλη φοιτητική λέσχη. Εκ των πραγμάτων, οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής, λόγω αυτού του γεγονότος έχουν μία απόκλιση προς τα πάνω στις τιμές σε σχέση με άλλες συνοικίες, όπως είναι ο Σταθμός και οι Στρατώνες, όπου τα ίδια διαμερίσματα μπορούν να νοικιαστούν και με 250 ευρώ.

Τα μεγάλα διαμερίσματα στην Κομοτηνή είναι είδος προς εξαφάνιση. Για διαμερίσματα με πάνω από 80 τετραγωνικά οι τιμές κυμαίνονται από 400 έως και 430 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και την παλαιότητα του διαμερίσματος.

Επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων στην Κομοτηνή, προτρέπουν γονείς και φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την ποιότητα των διαμερισμάτων που θα νοικιάσουν καθώς και την ενεργειακή τους επάρκεια και αυτονομία, αφού ένα κακοδιατηρημένο διαμέρισμα με πολλές απώλειες τον χειμώνα, θα μπορούσε να αποβαίνει τελικά πολύ ακριβότερο από την συμφωνημένη τιμή του ενοικίου.

Σε ό,τι αφορά την Ξάνθη, τα σπίτια που έχουν ζήτηση είναι στο κέντρο καθώς εκεί μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μετακινήσεων, της αγοράς και της διασκέδασης. Η Ξάνθη αυτή την στιγμή διαθέτει πληθώρα ακινήτων με τα φθηνότερα να βρίσκονται εκτός των κεντρικών της σημείων.

Μια γκαρσονιέρα ή ένα στούντιο μπορεί να κοστίζει από 100 ευρώ εκτός κέντρου έως και 200 ευρώ στο κέντρο της πόλης. Ένα δίχωρο διαμέρισμα μέσης παλαιότητας μπορεί να κοστίζει από 150 έως 170 ευρώ εκτός κέντρου, ενώ στο κέντρο της πόλης και εφόσον πρόκειται για καινούργιο διαμέρισμα η τιμή μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 300 ευρώ.

Στον αστικό συνοικισμό, που είναι μια περιοχή που προτιμάται από τους φοιτητές, υπάρχουν γκαρσονιέρες παλαιότητας δέκα έως δεκαπέντε ετών από 35 έως 45 τετραγωνικά μέτρα που κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ, ενώ υπάρχουν και στούντιο στην ίδια περιοχή από 150 έως 200 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά της πόλης, στον συνοικισμό «Κωνσταντίνου και Ελένης» μπορεί κανείς να νοικιάσει τα στούντιο από 150 μέχρι 200 ευρώ και από 170 μέχρι 250 ευρώ τα δίχωρα διαμερίσματα.

Οι τιμές στην Ξάνθη εμφανίζονται βατές για τη μέση ελληνική οικογένεια καθώς υπάρχουν ανοίκιαστα διαθέσιμα σπίτια σε αντίθεση με την Κομοτηνή που οι επιλογές αυτή την εποχή είναι λιγότερες.

Σε κάθε περίπτωση τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή η έγκαιρη αναζήτηση φοιτητικής στέγης, εγγυάται ποιοτικότερες επιλογές και καλύτερες τιμές σε σχέση με τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής.
http://www.e-typos.com/gr/ellada/article/144629/poso-kostizoun-ta-foititika-spitia-se-xanthi-kai-komotini-/

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Κατά εκατοντάδες περνούν οι πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο στην ουδέτερη ζώνη και οι μόνοι που δεν έχουν περάσει ακόμη τη συνοριακή γραμμή είναι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κάθονται στην σιδηροδρομική γραμμή καθώς είναι εξαντλημένοι και δεν μπορούν να τρέξουν προς το αφύλαχτο σημείο μετά το συρματόπλεγμα
Πρόσφυγες και μετανάστες παρακάμπτουν κατά εκατοντάδες τον αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Γευγελής και εισέρχονται αθρόα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Οι παρατεταγμένοι στο σημείο αστυνομικοί στρατιώτες περιορίζονται στο να παρακολουθούν τους πρόσφυγες να διέρχονται τα σύνορα και να κατευθύνονται πεζή, κατά μήκος των γραμμών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.
 
Νωρίτερα το απόγευμα, πάνω από 1.500 πρόσφυγες παρέκαμψαν τον κλοιό, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και με γκλομπς, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τους εμποδίσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.
Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά λιποθυμούσαν, ενώ από τα γκλομπς των αστυνομικών κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφρά.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο στην ουδέτερη ζώνη και οι μόνοι που δεν έχουν περάσει ακόμη τη συνοριακή γραμμή είναι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κάθονται στην σιδηροδρομική γραμμή καθώς είναι εξαντλημένοι και δεν μπορούν να τρέξουν προς το αφύλαχτο σημείο μετά το συρματόπλεγμα.
Μια νεαρή Σύρια, με το παιδί της στην αγκαλιά, δείχνει προς το μέρος των 200 εγκλωβισμένων και μας λέει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι προς τον επόμενο «σταθμό», καθώς ο άνδρας της εξακολουθεί να βρίσκεται από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος.
 
Μια άλλη γυναίκα, με δάκρυα στα μάτια, γυρνά προς τα πίσω, αφού στον πανικό που επικράτησε κατά τη μαζική είσοδο των προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την ουδέτερη ζώνη, άφησε την τσάντα της εκεί και πλέον δεν έχει χρήματα για να ταξιδέψει.
Λίγο νωρίτερα, το κέντρο της Γευγελής είχε «πλημμυρίσει» από πρόσφυγες και μετανάστες που έσπευσαν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης για το υπόλοιπο του ταξιδιού. Σε μαγαζί αθλητικών ειδών στον πεζόδρομο, μια γυναίκα από τη Συρία δείχνει στον μαγαζάτορα τα σκισμένα παπούτσια της και ζητά να αγοράσει νέα. Τα 30 ευρώ, όμως, είναι πολλά για το πορτοφόλι της και φεύγει άπραγη, ρωτώντας πού θα μπορούσε να βρει φθηνότερα.
 
Εικόνες, όπως οι παραπάνω, εκτυλίσσονται και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου βρίσκονται πάνω από 2000 άτομα και περιμένουν το τρένο για το Ταμπάνοβτσε, ενώ άλλοι -κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά- επιβιβάζονται σε ταξί, που τους μεταφέρουν ως τα σύνορα με τη Σερβία έναντι 100 ευρώ ανά δρομολόγιο.
Οι δρόμοι γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότο, με πεταμένα αποφάγια και άπειρα, άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού.
 
Πηγή: ΑΠΕhttp://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/ektos-elegxoy-h-katastash-sta-sunora-elladas-pgdm-kata-ekatontades-pernoun-oi-prosfyges-apo-thn-oydeterh-zwnh.3626450.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Η χαμένη τηλεθέαση των καναλιών. Η τηλεόραση στο σπίτι κάνει ακόμη 'διακοπές'

Μην είν' το καλοκαίρι, μην είν' οι επιπόλαιες κινήσεις και οι εύκολες "δραματοποιημένες" ειδήσεις και το πρόγραμμα κονσέρβα με λίγο από εισαγόμενη τούρκικη σαπουνόπερα; Το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών διαβάζουν και πάλι Καβάφη και αναφωνούν "Αποχαιρέτα τη την τηλεθέαση που χάνεις".
Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα άλλα... το καλοκαίρι του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στο οποίο κληθήκαμε να πάμε σε δημοψήφισμα, περάσαμε από την άκρη της εξόδου της ευρωζώνης, καταλήξαμε με ένα τρίτο μνημόνιο στα χέρια και τελικά φτάσαμε στο διάγγελμα Τσίπρα για νέες εκλογές. Θα περίμενε κανείς πως το ενδιαφέρον θα έδινε στους τηλεοπτικούς σταθμούς ένα "πουσάρισμα", κάτι που όμως δεν ήρθε τελικά ποτέ.
Οι μέσοι όροι τηλεθέασης των καναλιών εθνικής εμβέλειας έχουν πιάσει θερμοκρασίες αντιστρόφως ανάλογες του κλίματος και φλερτάρουν με μονοψήφια νούμερα στο σύνολο της ημέρας. Ακόμη και σε μέρες με πυκνή πολιτική επικαιρότητα, όπως οι τελευταίες με το διάγγελμα και τη διαδικασία διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, οι τηλεθεατές φαίνεται πως βρέθηκαν στην παραλία και κράτησαν τους δέκτες τους κλειστούς.
Ενδεικτικός είναι ο μέσος όρος των καναλιών το Σάββατο 22 Αυγούστου, μέρα που σημειωτέον περιελάμβανε συναντήσεις της ΠτΒ με τον κ. Λαφαζάνη, αλλά και διεργασίες από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στα πλαίσια της διερευνητικής εντολής. Το MEGA σημείωσε 12.6%, o Alpha 12.4% , ο ΣΚΑΙ 12.2%, το ANT1 10.1%, το STAR 9.7% και το πρώτο κανάλι της ΕΡΤ 6,4%. Εξίσου χαμηλά είναι τα ποσοστά των τηλεοπτικών σταθμών και στο λεγόμενο δυναμικό κοινό με μόνη διαφορά την ανεπαίσθητη αύξηση του MEGA με ποσοστό 14.9%, αλλά και την κατακόρυφη πτώση ΣΚΑΙ και ΕΡΤ που σημειώνουν σύνολο τηλεθέασης 7,9%, και 2,4%.
Πρέπει να σημειώσουμε πως το μεγάλο κανάλι πήρε τη μερίδα του λέοντος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή (21.1%), παραμένοντας ωστόσο πίσω από τον ΣΚΑΙ (24.2% στην πρωινή εκπομπή) του οποίου ο τηλεμαραθώνιος αποδίδει και τον κρατά ψηλά στους πίνακες τηλεθέασης, πιο ψηλά ακόμη και από το μέσο όρο που συνήθως παρουσιάζει το κανάλι του Φαλήρου.

Μια τηλεθέαση τον Αύγουστο

Το καλοκαίρι πάντως, αν και όπως ήδη προαναφέραμε αυτό το φετινό καλοκαίρι δεν μοιάζει με τα προηγούμενα, και δη ο Αύγουστος είναι ο μήνας που εκτός από της βουτιές στα "κλισέ" μπάνια του λαού, βουτιά κάνουν και οι τηλεθεάσεις των τηλεοπτικών εκπομπών. Παρατηρώντας τον πίνακα τηλεθεάσεων της Nielsen για τα έτη 2013 και 2014, ο μέσος όρος τηλεθέασης συνολικά στην τηλεόραση παρουσιάζει τεράστια πτώση κατά το μήνα Αύγουστο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει εν μέρει το μούδιασμα της AGB, παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Τα ανθεκτικά κανάλια στον καύσωνα

Όπως βλέπουμε στις ίδιες πηγές, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονταν πολύ κάτω από τους συνήθειες μέσους όρους τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν κάτω από 15% και άλλα στο όριο του 10%. Με βάση αυτό τον πίνακα μπορεί κανείς όμως να παρατηρήσει ορισμένες σημαντικές διαφορές.
Από τη μία το γεγονός πως το MEGA βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από τα νούμερα τηλεθέασης που σημειώνει συνήθως, ακόμη και τον Αύγουστο (αν το συγκρίνουμε με το μερίδιο ημέρας που δώσαμε παραπάνω), ένα φαινόμενο όμως που "στοίχειωσε" τη Μεσογείων όλο το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχα και ο ΑΝΤ1 εμφανίζεται χαμηλά, ενώ ο Alpha παρουσιάζει μια σταθερότητα. Πεσμένη πολύ φαίνεται ηΕΡΤ που τον Αύγουστο πιάνει τηλεθεάσεις ΝΕΡΙΤ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως το περασμένο διάστημα η δημόσια τηλεόραση είχε τουλάχιστον διπλασιάσει τα νούμερα τηλεθέασης, σε σύγκριση με τις επιδόσεις της ΝΕΡΙΤ, ενώ τόσο το δελτίο ειδήσεων, όσο και η βραδινή της ζώνη, μετά τις 11.00 το βράδυ κατάφερνε ανά περιόδους να χτυπήσει ακόμη και την πρώτη θέση. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου και μετά από την εξαιρετική επίδοση τη βραδιά του δημοψηφίσματος, η ΕΡΤ σημείωνε διψήφια μερίδια τηλεθέασης που έφταναν το 11%. Τον Αύγουστο πάντως η απόδοση της δημόσιας τηλεόραση μειώθηκε στο μισό. Το ΣΚΑΙ από την άλλη βρίσκεται πάνω από το 10%.

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/media/thletheash-ti-ki-an-pame-se-ekloges-h-thleorash-sto-spiti-kanei-akomh-diakopes.3626786.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Κωνσταντοπούλου καλεί Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας


Με απόφαση που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτικη Διαφάνεια η κ. Κωνσταντοπούλου καλεί στη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής, ενώ με άλλο έγγραφό της καλεί τον κ. Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προγραμμάτισε για την Τρίτη 25 Αυγούστου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να εξεταστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση της Siemens.
Με απόφαση που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτικη Διαφάνεια η κ. Κωνσταντοπούλου καλεί στη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής, ενώ με άλλο έγγραφό της καλεί τον κ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση.

Η πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.: 2945 Προς τα Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Κυρία/Κύριε Συνάδελφε,
Παρακαλείσθε να προσέλθετε την Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 και ώρα 14.00΄ (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»- 150) σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens (Σχετ.: η από 19 Ιουνίου 2015 πρόσκληση της Επιτροπής και η από 19 Ιουνίου 2015 απάντηση - αίτημα του κ. Στουρνάρα περί αναβολής της συνεδρίασης, που επισυνάπτονται).

Η πρόσκληση προς τον Γ. Στουρνάρα

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2015
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Αρ. Πρωτ.: 2946
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Προς τον κ. Iωάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην Υπουργό Οικονομικών
Καλείσθε την Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 και ώρα 14.00΄ (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»- 150), στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξέτασή σας από τα μέλη της Επιτροπής, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens (Σχετ.:η από 19 Ιουνίου 2015 πρόσκληση της Επιτροπής και η από 19 Ιουνίου 2015 απάντηση – αίτημά σας περί αναβολής της συνεδρίασης, που επισυνάπτονται).
Αθήνα, 22 Αυγούστου 2015
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
news247.gr

Ναι ρε, θέλω μια «Ελλάδα απομονωμένη» (και όσους την κατοικούν ελεύθερους) Το να «απομονωθούμε» από την Ευρωπαϊκή Ένωση των σιδερένιων κανόνων της φτώχειας και να αρχίσουμε να «κάνουμε παρέα» με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, που ζουν και δουλεύουν σε αυτή την χώρα, είναι τελικά μια πολύ καλή ιδέα.ΣΕ



Θα τα γράψω με όσο πιο απλά λόγια και όσο πιο συμπυκνωμένα γίνεται. Καθότι εκλογές έρχονται και καλό είναι ορισμένα πράγματα να είναι ξεκάθαρα. Ξέρετε πια τι συμβαίνει όταν «μασάμε τα λόγια μας» …

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ναι μπορεί να συμβεί και όσα έγιναν τελευταία αποδεικνύουν ότι πρέπει να συμβεί: Η Ελλάδα να πάψει να έχει σαν νόμισμά της Ευρώ και ΚΥΡΙΩΣ να βγει εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το «ΚΥΡΙΩΣ» κολλάει στο ότι οι βασικές Ευρωπαϊκές Συνθήκες του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, της Νίκαιας και του Άμστερνταμ είναι που αποτελούν το «πακέτο» των κανόνων που μας φτωχοποιούν όλο και πιο πολύ και μας κάνουν να δουλεύουμε «χωρίς αύριο» για το τίποτε.

Εκεί ορίζονται οι στόχοι, οι διαδικασίες, η φυσιογνωμία και οι αρχές  του μορφώματος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης καθώς και οι μηχανισμοί ελέγχου της τήρησής τους. Εκεί είναι η «πηγή» του «νεοφιλελεύθερου» χαρακτήρα της διακρατικής αυτής οντότητας. Μια σύντομη ανάγνωση –έστω και των περιλήψεών τους- στέλνει περίπατο  κάθε θεωρητικολογία περί «άλλης Ευρώπης» αφού σου ξεκαθαρίζει ότι καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με την έννοια της  «Ευρώπης» ως κοινωνικό, πολιτισμικό ή γεωγραφικό σχήμα. Ορίζουν μια «αγορά» μέσα σε άλλες, παγκόσμιες, «αγορές» και προσαρμόζουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτή την υποτιθέμενη «αναγκαιότητα».   

Το Ευρώ είναι απλά το «εργαλείο» για να εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες. Γι αυτό μας το «πουλάνε» ως πανάκεια. Χτες ήταν οι «επιδοτήσεις» και οι «εθνικές προτεραιότητες» σήμερα είναι βασικά το Ευρώ (μαζί με τις επιδοτήσεις και τις εθνικές προτεραιότητες) .

Άλλο θες εσύ, άλλο αυτοί 


Όταν ακούς ότι «πρέπει να είμαστε στην Ευρώπη» φαντάζεσαι τον εαυτό σου σαν έναν ευκατάστατο κάτοικο στο  trendy κέντρο του Λονδίνου. Σαν ένα οικογενειάρχη σε ένα καταπράσινο εξοχικό στα περίχωρα του Μονάχου. Σαν ένα δημιουργικό καλλιτέχνη στο Σεν Ζερμαίν ντε Πρε στο Παρίσι. Έναν καινοτόμο επιχειρηματία στην Βαρκελώνη. Να κάνεις βόλτες χεράκι – χεράκι στην μαγική Μπρύζ.  Μόνο που αυτοί σε φαντάζονται (κι ακόμη χειρότερα σε μετατρέπουν) σε έναν δύστυχο τύπο στα περίχωρα του Ταλλίν της Εσθονίας (στα οποία δεν θέλεις να ζήσεις πίστεψέ με). Σαν έναν υπάλληλο με 360 ευρώ μισθό στην Λετονία που φυτοζωεί επειδή δεν μπορεί να μεταναστεύσει. Σαν  οφειλέτη στην Μαδρίτη που του κατασχέτουν το σπίτι. Σαν βιομηχανικό εργάτη στο ‘Όφενμπαχ έξω από την Φρανκφούρτη, για να σε μεταφέρουν νύχτα πουλμανάκια δουλεμπόρων του 2015, προκειμένου να κάνεις την βραδινή βάρδια με μισθό “mini job” και να σε πάνε κι αύριο αν είσαι «καλό παιδί». Καλές οι ιδέες σου, αλλά δεν είναι οι δικές τους ιδέες.
 

Αντί να δώσουν πήραν


Όχι η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν αύξησε το ΑΕΠ της χώρας και με την κρίση απλά χάσαμε το 50% όσων κερδίσαμε-όπως μας λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και νεόκοποι κυβερνητικοί θεωρητικοί. Αυτό που συνέβη είναι ότι «έφαγαν χοντρά» οι γνωστές 100 οικογένειες που λυμαίνονται τους πάντες σε αυτή την χώρα, συμπράττοντας (έχοντας καλύτερους όρους όντως) με τις γαλλογερμανικές πολυεθνικές (Siemens και δεν συμμαζεύεται). Σε εμάς έταξαν πρόσκαιρα κάτι «χάντρες και καθρεφτάκια» επιχειρηματικών ή καταναλωτικών δανείων  που τα παίρνουν τώρα πίσω διπλά και τριπλά. Εκτός από τα λεφτά μας (που κλέβουν με αποπληρωμές «κόκκινων δανείων» και μειώσεις μισθών) μας παίρνουν κι άλλα. Το δικαίωμα να δουλεύουμε με βάση το 8ωρο 5 μέρες την εβδομάδα. Το να μπορούμε να αρρωστήσουμε χωρίς να πρέπει να έχουμε «καβάντζα» ή να πουλήσουμε κανένα οικόπεδο. Το να μπορούμε να σπουδάσουμε χωρίς «σπόνσορα». Το να μην πρέπει να μένεις με την μάνα σου μέχρι τα 45 κι άμα.  Το δικαίωμα να ζεις αξιοπρεπώς. Το δικαίωμα να είσαι αυτό που πιστεύεις και όχι αυτό που καταναλώνεις. Το δικαίωμα να μην σε ευτελίζει κάθε μέρα όποιος έχει κάποιας μορφής εξουσία.
 

Μπορούμε καλύτερα χωρίς τα λεφτά τους


Δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά τους (και τα λεφτά κανενός) για να ζήσουμε. Ουδέποτε μας έδωσαν πραγματικά δάνεια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι τραπεζίτες και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (μόνο τέτοιους έχει η Ευρώπη δεν είναι ελληνικό προνόμιο)  μοιράζουν μεταξύ τους, αν και όχι ισότιμα, τα λεφτά που παίρνουν από την ΔΙΚΗ ΣΟΥ φορολογία και την ΔΙΚΗ ΣΟΥ εκμετάλλευση (την εργατική λέω, υπεραξίες και όλα τα σχετικά). Τελευταία επειδή ζορίστηκαν από τους Κινέζους, τους Αμερικανούς και τους άλλους «αναδυόμενους» «συναδέλφους» τους στον πλανήτη, είτε σου παίρνουν περισσότερα, είτε σου δίνουν λιγότερα για να την βγάλεις. Κάπως έτσι φούσκωσε και το περίφημο χρέος και στην συνέχεια ήρθαν και από πάνω οι μυστήριες δανειακές συμβάσεις, τα εξοπλιστικά και όλα αυτά που ψάχνουν σε εκείνη την Επιτροπή Αλήθειας στην Βουλή. Τα μνημονιακά δισεκατομμύρια για τα οποία η ζωή μας έχει γίνει κουρέλι, περνάνε αλλά …δεν κολλάνε. Εκταμιεύονται, τα «ρουφάνε» μετά οι τράπεζες ή αυτοί που σε έχουν δανείσει γιατί απλούστατα αποπληρώνουν τον εαυτό τους και στέλνουν σε εσένα τον λογαριασμό.
 

Απ’ όλα έχουμε


Η χερσόνησος στην οποία κατοικούμε ΔΕΝ είναι «Ψωροκώσταινα»! Ακόμη και μετά την καταστροφή που προκάλεσε στην βιομηχανία η εμπλοκή στην Ε.Ε.  Δεν λέμε ότι έχει από διαμάντια μέχρι πετρέλαιο . Έχει πάρα πολλά αγαθά  όμως, που μπορεί και να τα παράγει για τους κατοίκους της και να τα ανταλλάξει με άλλα που υπάρχουν αλλού. Μπορεί να μας ταΐσει, να μας ντύσει, να μας μορφώσει, να μας μεταφέρει, να μας προστατέψει, να μας γιατρέψει, να μας χτίσει σπίτια,  Επίσης να μας φτιάξει κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λογισμικό, φάρμακα και καλλυντικά και διάφορα άλλα «καλούδια» και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πάντα – λόγω και της θέσης της- θα μπορεί να βρει κι αυτά που της λείπουν, γιατί η περίφημη «παγκοσμιοποίηση» δε διαβάζεται μόνον από την μία πλευρά. Ναι, μπορεί να υπάρχουν οι μηχανισμοί οικονομικών πιέσεων αν κάποια χώρα διαγράψει το χρέος της (αυτό που λέγαμε παραπάνω διότι εννοείται ότι πρέπει και θα το διαγράψουμε μια και καλή ). Όμως από την άλλη όταν υπάρχει ζήτηση για κάτι, πάντα θα βρεθεί αυτός που δεν θα αντισταθεί στην δυνατότητα να στο πουλήσει και να βγάλει κέρδος. Και υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι αφού ως γνωστόν η φύση και η αγορά απεχθάνεται το κενό. Για τον τουρισμό δεν έγραψα κάτι, φαντάζομαι καταλαβαίνετε: «Διαμαντένιες ακρογιαλιές», «μαγευτικά ηλιοβασιλέματα», «greek souvlaki και mousaka» άρα …εδώ τα δολάρια, τα γιεν, τα ευρώ και τα ρούβλια.
 

Μπά, δεν θα γίνει πόλεμος


Αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει κανένας πόλεμος και δεν θα επέλθει καμία «εθνική καταστροφή». Αντιθέτως επειδή είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (άρα και στο ΝΑΤΟ) έχουμε εμπλακεί σε κάθε είδους πολεμική σύρραξη που έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Μας έχουν μετατρέψει σε φυλάκιο των ευρωπαίων και μας ζητάνε να πνίγουμε στο Αιγαίο τις καραβιές των μεταναστών που προκύπτουν από τις επεμβάσεις τους και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να γίνουμε στόχος. Όσο για το Κυπριακό εντός Ευρώπης έχει παγιωθεί η διχοτόμηση του νησιού με τις μπαρούφες περί επέκτασης του «κοινοτικού κεκτημένου» κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον και στο βόρειο τμήμα. ‘Ίσως μάλιστα να είναι θέμα χρόνου το πότε θα μας ζητήσουν και νέο εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία, περίπου έναν αιώνα μετά το τελευταίο που στείλαμε (επί Ελ.Βενιζέλου) και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του.
 

Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες λέμε…


Γιατί φοβάσαι την «κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» που είναι «ο αιμοδότης της οικονομίας»; Αυτό που πρέπει να φοβάσαι είναι η δική σου (εξελισσόμενη) κατάρρευση για να σωθούν οι τραπεζίτες. Διότι στην πραγματικότητα ΕΣΥ είσαι ο αιμοδότης της οικονομίας και στην προκειμένη περίπτωση ένα «κλίκ» πριν από την πλήρη αφαίμαξη. Τις Τράπεζες «τις έχει» μετοχικά το ελληνικό δημόσιο με τα δικά σου λεφτά και τις χαρίζει στα πρώην αφεντικά τους να τις διαχειρίζονται αντί να τις κοινωνικοποιήσει και να λειτουργήσουν για το δικό σου συμφέρον με τα αποθεματικά και όλες τις δυνατότητες που έχουν.
 

…και θα γίνει υποτίμηση


Μην «ψαρώνεις» με την «τεράστια υποτίμηση» του όποιου εθνικού νομίσματος που υποτίθεται πώς θα σου συμβεί αν φύγεις από το Ευρώ. ‘Ήδη έχεις δεχθεί τέτοια εσωτερική υποτίμηση, έτσι ώστε «ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται». Ακόμη και οι «ειδικοί» που έχουν επιστρατευτεί για να σε πείσουν ότι δεν θα έχεις να αγοράσεις ούτε ένα μπουκάλι γάλα, μόνον αν προσθέσουν τις μνημονιακές εσωτερικές υποτιμήσεις στην λογική πρόσκαιρη υποχώρηση του εθνικού νομίσματος, μπορούν να παράγουν την εικόνα που θέλουν (βλ. έκθεση της Ernst –Young). Το εγχώριο νόμισμα και η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και θα πάψεις να είσαι άνεργος ενώ θα σε απαλλάξει από την υποχρεωτική υπέρ-φορολογία που σου επιβάλλουν και οι τιμές θα μείνουν πάνω-κάτω ίδιες για τα βασικά είδη.
 

Μα γίνονται αυτά τα πράγματα;


Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Όμως ούτως ή άλλως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. ‘Αλλά από τον καναπέ μόνο …κανάλια ή  σελίδες στο internet μπορείς να αλλάξεις. Δυστυχώς θα πρέπει να τον εγκαταλείψεις για ένα διάστημα διόλου ευκαταφρόνητο. Είναι όμως όμορφα εκεί έξω.

 Με το «ξεμπλοκάρισμα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ δεν είναι το ζητούμενο να αλλάξει μόνο η οικονομία. Αλλά να αλλάξεις κι εσύ. Για την ακρίβεια να …γίνεις ΕΣΥ η οικονομία! Οι πολιτικές κατευθύνσεις, η οικονομική πορεία να μην αποφασίζονται σε συσκέψεις επιχειρηματιών ή από εγχώριες και ευρωπαϊκές γραφειοκρατίες. Να αποφασίζονται από εσένα για όλους και από όλους για εσένα. Να μην είσαι πια ένας πολίτης «δυτικού τύπου» που δικαιούται να επιλέγει κάθε 2, 3 ή 4 χρόνια ποιο «παραμύθι» θα τον κοροϊδέψει ή σε ποιο ψευτοδίλημμα να απαντήσει.

Κι αν όλα αυτά φαίνονται «βουνό» και άρνηση μιας πραγματικότητας που κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει ένα ερώτημα που ο καθένας μας οφείλει να απαντήσει:
«’Eχεις να κάνεις τίποτε, πραγματικά, καλύτερο;»…

(Αν μου σχολιάσει κανείς ότι για όλα τα παραπάνω δεν παραθέτω οικονομικά στοιχεία, θα …εκδικηθώ! Θα αραδιάσω όλα τα αποσπάσματα οικονομολόγων, αναλυτών, κοινωνιολόγων, πολιτικών και φιλοσόφων από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος που στηρίζουν  εν μέρει ή ολικά, τα παραπάνω. Υπόσχομαι το πιο βαρετό και κουραστικό κείμενο από καταβολής διαδικτύου). 

http://www.thepressproject.gr/article/80339/Nai-re-thelo-mia-Ellada-apomonomeni-kai-osous-tin-katoikoun-eleutherous

Μαίρη Αρώνη. Η αυτοκτονία του πατέρα της και ο πρόωρος χαμός του συζύγου της...

assets_LARGE_t_1463_7897396



Η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη, αν και εμφανίστηκε σε μόλις πέντε κινηματογραφικές ταινίες, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη μεγάλη οθόνη. Ο ρόλος της «Πάστα Φλώρας» στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό. Η ηθοποιός αφοσιώθηκε στο θέατρο, που ήταν η μεγάλη της αγάπη, από πολύ μικρή ηλικία. Για να καταφέρει να ακολουθήσει το όνειρό της και να σπουδάσει υποκριτική, χρειάστηκε να κάνει ακόμα και απεργία πείνας. Η αυτοκτονία του πατέρα της Η Μαίρη Αρώνη, το πραγματικό επίθετο της οποίας ήταν Αρβανιτάκη, γεννήθηκε το 1914 στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Λέανδρος, ήταν Κωνσταντινουπολίτης, καθηγητής της μεγάλης του Γένους Σχολής και χρηματιστής. Η μητέρα της πριν παντρευτεί διατηρούσε δικό της οίκο ραπτικής, τον οποίο έκλεισε μετά τον γάμο για να μπορέσει να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Από μαθήτρια η Μαίρη είχε δείξει την έφεσή της στο θέατρο, αφού συμμετείχε σε όλες τις σχολικές παραστάσεις με επιτυχία. Τα όνειρα της όμως γκρεμίστηκαν το 1929, όταν ο πατέρας της αυτοκτόνησε και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την οικογένεια. Το οικονομικό Κραχ τον είχε οδηγήσει στην καταστροφή και μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τα χρέη του, έδωσε τέλος στη ζωή του. Η μητέρα της Μαίρης έμεινε μόνη και έπρεπε να βρει τρόπο να μεγαλώσει τα παιδιά της. Αναγκάστηκε να ανοίξει ξανά τον παλιό οίκο ραπτικής και ανακοίνωσε στην κόρη της, ότι θα έπρεπε να εργαστεί μαζί της. Η κοπέλα απογοητεύτηκε, αλλά ήξερε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Όταν όμως, λίγο καιρό μετά, η ξαδέλφη της μπήκε στη Δραματική Σχολή, η Μαίρη δεν άντεξε. Έκανε απεργία πείνας για να πείσει τη μητέρα της να την αφήσει να δώσει κι εκείνη εξετάσεις και τα κατάφερε. Αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή με άριστα στην απαγγελία και τη φωνητική και παράλληλα φοιτούσε και στο Μουσικό Λύκειο Αθηνών. Από την ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια» που η Αρώνη άφησε εποχή ως Πάστα Φλώρα. Η γνωριμία με τον σύζυγο της και το ντεμπούτο της στη σκηνή Κατά τη διάρκεια των σπουδών της γνώρισε τον σύζυγό της και ηθοποιό, Θόδωρο Αρώνη, του οποίου το επίθετο υιοθέτησε στην καριέρα της. Έχοντας όλα τα εφόδια, η ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της το 1934 στο θεατρικό έργο «Κοσμική κίνηση». Η ερμηνεία της εντυπωσίασε τους κριτικούς, που τη χαρακτήρισαν «γεννημένη πρωταγωνίστρια», αλλά και τη Μαρίκα Κοτοπούλη που την πήρε την επόμενη χρονιά στον θίασό της. Έτσι, τον Ιούνιο του 1935 η «Νέα Εστία» έγραψε για την πρωτοεμφανιζόμενη: «έδειξε ότι έχει μεγάλη ζωτικότητα και αξιοπρόσεκτο ταλέντο και νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την εξέλιξή της». Η εξέλιξή της ήταν όντως ραγδαία. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είχε ενταχθεί στους μεγάλους πρωταγωνιστές του θεάτρου και συνεργάστηκε με μεγαθήρια όπως ο Δημήτρης Χορν, ο Κώστας Μουσούρης, ο Μάνος Κατράκης και άλλοι. Οι Γερμανοί επίταξαν το σπίτι της Η ηθοποιός ήταν τόσο δυναμική που έκανε ακόμα και παρατηρήσεις στους Γερμανούς κατακτητές Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το σπίτι του ζεύγους Αρώνη στο Καλαμάκι. Η ηθοποιός αν και περνούσε δύσκολες στιγμές, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να εμφανίζεται στο θέατρο, αλλά έκανε ακόμα και παρατηρήσεις στους κατακτητές. Με το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που τη διακατείχε, απαιτούσε από του Γερμανούς να βγάζουν τις μπότες τους για να μην της χαλάσουν το παρκέ του σπιτιού! Ο χαμός της μητέρας και του συζύγου της Μετά την απελευθέρωση, η Αρώνη μαζί με την ξαδέλφη της και τον σύζυγό της Θεόδωρο Κρίτα οργάνωσε περιοδεία σε όλα τα σημεία της γης όπου υπήρχαν Έλληνες. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας η ηθοποιός έχασε τη μητέρα της και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην κηδεία, γεγονός που της στοίχισε πολύ. Στη δεκαετία του ’50 η Αρώνη άρχισε να παίζει σε αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό. Το 1955 ο σύζυγός της διαγνώστηκε με καρκίνο και η ηθοποιός ταξίδεψε μαζί του στο εξωτερικό προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα ιατρικά περιθώρια, αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν άλλαξε. Στις 13 Ιουλίου του 1956 ο Θόδωρος Αρώνης έφυγε από τη ζωή. Ήταν η ημέρα της πρεμιέρας των «Εκκλησιαζουσών», όπου πρωταγωνιστούσε. Η πρεμιέρα αναβλήθηκε μόνο για μια ημέρα. Την επομένη η Αρώνη εμφανίστηκε στη σκηνή και πραγματοποίησε μια συγκινητική ερμηνεία. Ο χαμός του συζύγου της, του Φέντια όπως τον αποκαλούσε, κλόνισε την ηθοποιό. Η αγάπη της για το θέατρο ήταν τόσο μεγάλη που σύντομα επανήλθε και συνέχισε την καριέρα της. Την τελευταία δεκαετία της ζωής της ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ραδιόφωνο. Η Μαίρη Αρώνη πέθανε στον ύπνο της τον Ιούλιο του 1992 στο σπίτι της αγαπημένης της εξαδέλφης.  ... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/meris-aroni-i-aftoktonia-tou-patera-tis-ke-o-prooros-chamos-tou-sizigou-tis/

Ίλυα Λιβυκού. Η σύντροφος του Λογοθετίδη που εγκατέλειψε το θέατρο, όταν έχασε την κόρη της...

Η ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού έγινε γνωστή από τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και από τις θεατρικές εμφανίσεις της στο πλευρό του κωμικού Βασίλη Λογοθετίδη. Οι δύο ηθοποιοί ήταν για αρκετό καιρό ζευγάρι και στη ζωή, αλλά δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Η Λιβυκού, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Αμαλία Χατζάκη, τελειώνοντας το Γυμνάσιο παντρεύτηκε με τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη. Από το γάμο της απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Όταν γνώρισε τον Λογοθετίδη η ηθοποιός ήταν ήδη χωρισμένη, αλλά μεγάλωνε με αγάπη τα παιδιά της. Η Ίλυα Λιβυκού ήταν από μικρή πολύ δυναμικός χαρακτήρας. Ήταν επίμονη, πεισματάρα και σκληρή. Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και αργότερα σπούδασε στη Νομική Σχολή των Αθηνών. Εκτός από  τις νομικές σπουδές, ήξερε καλά ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός και παρά την απαγόρευση των δικών της, γράφτηκε κρυφά στη δραματική σχολή, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Ήταν μία από τις φορές που απέδειξε ότι αντιμετώπιζε με θάρρος και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις.... 

 Η Ίλυα Λιβυκού ήταν ζευγάρι και στη ζωή με τον Βασίλη Λογοθετίδη

Πολλοί συνάδελφοί της θεωρούν ότι ο Λογοθετίδης έκανε το βήμα να δημιουργήσει δικό του θίασο, χάρη στην στήριξη, τη δημιουργικότητα και την επιμονή της. Το 1960, όταν ο Λογοθετίδης πέθανε, έχασε τον αγαπημένο της παρτενέρ στο σανίδι και τον σύντροφό της στη ζωή. Η Λιβυκού συνέχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις στο θέατρο και να παίζει σε ταινίες. Το 1986 όμως, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που ξεπέρασε τις δυνάμεις της. Έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο και κατέρρευσε. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εργάζεται. Αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι και συνέχισε να ζει μόνη της στο διαμέρισμα της. Η θλίψη και ο χρόνος, κλόνισαν την υγεία της. Το 2002 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σεπτέμβριο έφυγε για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου. Η Ίλυα Λιβυκού τάφηκε στο κοιμητήριο της Καισαριανής, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, όπως ήταν και η επιθυμία της.... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ilia-livikou-i-sintrofos-tou-logothetidi-pou-egkatelipse-to-theatro-otan-echase-tin-kori-tis/

Μιλάει η ηθοποιός που προκαλούσε υστερία στο κοινό της Ο άγνωστος πόλεμος της Γκέλυς Μαυροπούλου

Οι θαυμαστές της είχαν απειλήσει να κάψουν το Σύνταγμα αν την οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ανάγκες του ρόλου της κατασκόπου στον «Αγνωστο πόλεμο» του Νίκου Φώσκολου! Ως Χριστίνα Ψάχου (στο πλευρό του Αγγελου Αντωνόπουλου), η Γκέλυ Μαυροπούλου αγαπήθηκε με πάθος από το τηλεοπτικό κοινό.
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
Γεννημένη στις 21 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, η θρυλική ηθοποιός είχε το γονίδιο της υποκριτικής στο DNA της, αφού γονείς της ήταν οι ηθοποιοί Αγγελος Μαυρόπουλος και Μαρίκα Κρεβατά. Το ζευγάρι χώρισε όταν η Γκέλυ ήταν μόλις τριών μηνών, τραβώντας ο καθένας τον δικό του δρόμο. Η Μαρίκα διατηρούσε δεσμό με τον -συνάδελφό της- Γιώργο Γαβριηλίδη και δεν το είχε αποκαλύψει ποτέ σε κανέναν. Ακόμη και η κόρη της το έμαθε ύστερα από πολλά χρόνια, όταν ήταν πλέον ενήλικη και είχε φύγει από το σπίτι.
Οι γονείς της την προόριζαν για άλλα πράγματα, γι' αυτό και σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών. Εκείνη όμως ήξερε ότι αυτό που θα ακολουθούσε ήταν η υποκριτική, αν και στους δικούς της δεν άρεσε η ιδέα, δεν ήθελαν να πληγωθεί. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και ανάμεσα στους καθηγητές της ήταν ο ίδιος ο Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης. Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια για να κάνει το ντεμπούτο της, αφού με το τέλος των σπουδών της ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι του θεάτρου Ρεξ - Κοτοπούλη, στο έργο «Επτά χρόνια φαγούρα» του Αξελροντ, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη και την ίδια σε έναν μικρό ρόλο. Εκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη, κυρίως δραματικές. Εκείνο όμως που την έκανε ευρέως γνωστή και αγαπητή στο κοινό ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην τηλεοπτική παραγωγή «Αγνωστος πόλεμος».

Ο γάμος με τον Στέφανο

Υπήρξε ζευγάρι -και μάλιστα από τα πιο αγαπημένα- με τον Στέφανο Στρατηγό. Ο γάμος τους διήρκεσε επτά χρόνια, ωστόσο τα γυρίσματα μιας ταινίας αγγλικής παραγωγής στο Πικέρμι κράτησαν την ηθοποιό μακριά από τον σύζυγό της αρκετό καιρό.

Η ελευθερία που ένιωθε εκείνη μακριά από το σπίτι της και οι προσωπικότητες των Αγγλων που ήταν πιο «ανοιχτές» από εκείνη του Στρατηγού, ο οποίος ήταν «κλειστός» χαρακτήρας, την έκαναν να πάρει μια απόφαση. Τηλεφώνησε στον σύζυγό της και εκείνος από τη φωνή της κατάλαβε ότι είχε έρθει το τέλος. Χώρισαν με πολύ πόνο, ωστόσο ο ηθοποιός αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε έναν γιο.

Η ιστορία αγάπης της Γκέλυς και του Στέφανου δεν είχε τελειώσει, αφού έσμιξαν και πάλι, για τρεις μήνες, προτού εκείνος φύγει από τη ζωή, αφού είχε χωρίσει και από τη δεύτερη σύζυγό του. Το 1989 ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και σήμερα παραμένει γοητευτική, ενώ στις βόλτες που κάνει παρέα με τη σκυλίτσα της, την Ιόλη, στο κέντρο της Αθήνας, ο κόσμος σταματάει για να της μιλήσει και να μάθει τα νέα της. Κάθε φορά το πρόσωπό της λάμπει, αφού σε καθέναν από αυτούς βλέπει και έναν φίλο.
«Με τον πρώην άντρα μου δεν μιλούσαμε για χρόνια, αλλά όταν έπαθε καρκίνο με ζήτησε και πήγα πλάι του»
Πώς ήταν οι σχέσεις σας με τους γονείς σας;Οι γονείς μου είχαν χωρίσει και είχαν ξαναπαντρευτεί. Είχα τη γιαγιά μου που μου στάθηκε σαν μητέρα. Θυμάμαι ότι με τη μητέρα μου ήταν πολύ αυστηρή. Για παράδειγμα, τελείωνε το θέατρο στις 12.00, υπολόγιζε ότι 12.30 έπρεπε να είναι στο σπίτι. Αν αργούσε, καθόταν στο παράθυρο και την περίμενε. Μ' έμενα όμως ήταν το αντίθετο. Μάλιστα η μητέρα μου έκρυβε τη σχέση που είχε με τον συνάδελφό της Γιώργο Γαβριηλίδη και όταν είχα μεγαλώσει αρκετά, μια μέρα μου είπε: «Γκέλυ μου, είμαστε μαζί και θέλω να παντρευτούμε. Τι να γίνει; Να ζει εκείνος στο σπίτι του κι εγώ στο δικό μου; Θα σε πείραζε να έρθει να ζήσει μαζί μας;». Εγώ τότε της απάντησα: «Εμένα καθόλου, κανόνισέ τα όμως με τη γιαγιά. Βεβαίως και να έρθει». Ηρθε ο Γιώργος και μετά παντρεύτηκαν με μοναδικό παρευρισκόμενο τον άντρα μου, Στέφανο Στρατηγό, γιατί εγώ είχα εκπομπή και δεν μπόρεσα να πάω.
Στο επιτυχημένο βιβλίο σας «Οσα δεν είπαμε ποτέ», που έχει κάνει έξι εκδόσεις, αναφέρεστε στη σχέση με τη μητέρα σας...
Το βιβλίο το είχα αρχίσει όταν ζούσε η μητέρα μου, κρυφά από εκείνην, και δεν περίμενα τόση μεγάλη επιτυχία. Η σχέση μου μαζί της δεν ήταν καλή, με μεγάλωσε η γιαγιά μου. Εκείνη δούλευε πολύ για να μπορέσει να με σπουδάσει και να μου δώσει εφόδια, ενώ ο πατέρας μου ερχόταν καμιά φορά το Πάσχα και με έπαιρνε για να μου αγοράσει παπούτσια. Είχε αποκτήσει άλλη οικογένεια, είχε άλλα στο κεφάλι του.
Εχει ακουστεί ότι η μητέρα σας πέθανε μόνη και αβοήθητη στο γηροκομείο...
Αυτά είναι ψέματα! Η μητέρα μου αρρώστησε βαριά και αναγκάστηκα να τη βάλω στο γηροκομείο, διότι ούτε μεγάλο σπίτι είχα ούτε και τα χρήματα για δύο νοσοκόμες. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την περίοδο ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, επειδή η γυναίκα που είχα και την πρόσεχε μου ανήγγειλε ότι θα φύγει σε δύο μέρες και έπρεπε άμεσα να βρω μια λύση. Η σύζυγος του πατέρα μου, η ηθοποιός Καίτη Βερώνη, μου είχε συστήσει μια κλινική στην οδό Κεφαλληνίας. Πράγματι, ξεκίνησα να πάω στην κλινική, αλλά -βιαστική και με το θολωμένο μυαλό που είχα- μπήκα σε ένα κτίριο στο σημείο όπου με είχαν καθοδηγήσει νομίζοντας ότι είναι η κλινική. Τελικά ήταν στο απέναντι πεζοδρόμιο και εγώ είχα μπει σε γηροκομείο. Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση της μητέρας μου ήταν τέτοια, αφού δεν μπορούσε πλέον να αυτοεξυπηρετηθεί και αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα άνοιας. Εκεί μου είπαν ότι δεν δέχονταν άτομα που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, αλλά επειδή ήταν η Μαρίκα Κρεβατά, αποφάσισαν να την πάρουν. Μάλιστα, ενώ η αίτησή μας ήταν τελευταία, την έβαλαν πρώτη. Μάλιστα φρόντισα να μπει σε μονόκλινο. Για την ακρίβεια, τη βάλαμε σε ένα δωμάτιο που πριν ήταν γεμάτο βιβλία και το άδειασα μαζί με δύο άτομα. Εγώ πήγα το κρεβάτι της, ένα τραπεζάκι και ένα κάθισμα για να κάθομαι όταν την επισκεπτόμουν. Ημουν δίπλα της κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι που τελείωνε το επισκεπτήριο. Η μητέρα μου δεν αναγνώριζε κανέναν. Ομως εμένα μόλις με έβλεπε, έδειχνε να με καταλαβαίνει...
«Οι γονείς μου δεν ήθελαν με τίποτα να γίνω ηθοποιός, για να μη στενοχωριέμαι, διότι ήξεραν ότι αυτή η δουλειά έχει βάσανα και δεν με είχαν ικανή να αντέχω πικρίες»
Οι γονείς σας, που ήταν σπουδαίοι καλλιτέχνες, ήθελαν να ακολουθήσετε το δικό τους επάγγελμα;Η υποκριτική δεν ήταν μόνο το επάγγελμα των γονιών μου, αλλά και της γιαγιάς μου Σοφίας Κρεβατά και της προγιαγιάς μου Ροζαλίας Παντελιάδου από την πλευρά της μαμάς μου. Και οι τρεις αυτές γενιές ήταν στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία και το περίεργο είναι ότι την εποχή της προγιαγιάς μου δεν πιστεύω ότι ο θεατρικός χώρος είχε καλή φήμη. Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μου δεν ήθελαν να γίνω ηθοποιός, για να μη στενοχωριέμαι, διότι ήξεραν ότι αυτή η δουλειά έχει βάσανα και δεν με είχαν ικανή να αντέχω στις πικρίες. Εμένα δεν μου έτυχαν στενοχώριες όμως, στο θέατρο πήγαν όλα καλά. Με προόριζαν να γίνω βουλευτίνα. Εντελώς άσχετο επάγγελμα και μου είχαν δώσει μια πολύ σπουδαία μόρφωση, επειδή με ετοίμαζαν για άλλα πράγματα. Εγώ όμως ήθελα να μπω στο θέατρο και τα κατάφερα.
Πώς ήταν η πρώτη φορά που ανεβήκατε στο σανίδι;
Θα σας διηγηθώ ένα περιστατικό από τα πρώτα βήματά μου στο σανίδι, το οποίο δεν έχει γραφτεί ποτέ. Ο Δημήτρης Μυράτ είχε κάνει έναν θίασο και με είχε πάρει στη θέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Στην πρεμιέρα του έργου στο Rex είχαμε έναν υποβολέα. Η σκηνή του θεάτρου ήταν τεράστια και εκείνος βρισκόταν στην αντίθετη από εμένα πλευρά. Ξαφνικά σταματάω. Αρχίζω να σκέφτομαι διάφορα πράγματα, πως όταν τελειώσει το έργο θα με διώξουν, ότι δεν θα με πάρει κανείς και τέτοια. Ο Μυράτ όμως άρχισε να περπατάει και να μη μιλάει πάνω στη σκηνή, απλώς ξερόβηχε προσπαθώντας να καλύψει το κενό. Οι θεατές καταλάβαιναν ότι κάτι μας συνέβη. Ξαφνικά ο υποβολέας έχει έρθει δίπλα μου και μόλις μου λέει τα πρώτα λόγια, θυμάμαι τι πρέπει να πω και συνεχίστηκε ο διάλογος. Μόλις τελείωσε η παράσταση πήγα στο καμαρίνι και όταν ήρθαν οι δικοί μου, με βρήκαν να κλαίω. Τότε τους είπα ότι έχασα τα λόγια μου και εκείνοι μου απάντησαν: «Εσύ έχασες τα λόγια σου; Ο Μυράτ τα έχασε και εσύ τον βοήθησες». Γενικά το σανίδι δεν μου άρεσε ποτέ, διότι είχα φοβερό τρακ. Από το πρωί σκεφτόμουν πώς θα βγω να παίξω στη σκηνή. Μόλις εμφανιζόμουν, κατά κάποιο τρόπο συνερχόμουν, όχι εντελώς όμως. Είχα συνέχεια μια αγωνία μήπως δεν αρέσει το έργο ή εγώ. Ολα αυτά στην αρχή της καριέρας μου.
«Η μητέρα μου έκρυβε τη σχέση της με τον Γιώργο Γαβριηλίδη και μου το είπε όταν πλέον είχα μεγαλώσει»

Ησασταν παντρεμένη με τον γοητευτικό συνάδελφό σας Στέφανο Στρατηγό. Υπήρχαν ζήλιες μεταξύ σας;

Ο Στέφανος δεν το έδειχνε, ούτε εγώ, αλλά μέσα μου... ζήλευα! Ηταν στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη πολλά χρόνια. Μια μέρα έρχεται και μου λέει ότι του έκαναν πρόταση η Λαμπέτη και ο Χορν να πάει μαζί τους. «Εβραζα» από ζήλια και ένα βράδυ, όταν έπαιζε με τη Λαμπέτη στο Κεντρικό, η οποία εκτός από σπουδαία ηθοποιός ήταν και θηλυκό και της άρεσε να... αρέσει στους άντρες, πήγα στο θέατρο για να τον πάρω. Στο διάλειμμα βλέπω την Ελλη να του μιλάει με οικειότητα. «Το 'χασες το στοίχημα, δεν κάπνισα τσιγάρο» του είπε με έναν τρόπο που με έκανε να ζηλέψω πολύ. Πηγαίνω στο καμαρίνι του Στέφανου και του λέω: «Εβαλες στοίχημα αν η Ελλη θα καπνίσει ή όχι; Βγαίνω τώρα και κάνω καβγά». Εκείνος το πίστεψε, αλλά δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο...
Λέγεται ότι -αν και χωρισμένοι- ήσασταν δίπλα του στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στο τέλος της ζωής του...
Με τον Στέφανο δεν μιλούσαμε για πολλά χρόνια, αλλά όταν έπαθε καρκίνο με ζήτησε και στάθηκα στο πλάι του. Οταν ήμασταν μαζί τον πείραζα συνέχεια λέγοντάς του ότι θα τον παρατήσω. Και τότε εκείνος μου απαντούσε «μην περιμένεις να σου μιλήσω αν γίνει κάτι τέτοιο». Και έτσι έγινε. Οταν χωρίσαμε, μέναμε κοντά, συναντιόμασταν στον δρόμο, αλλά έκανε ότι δεν με έβλεπε. Μια φορά είχα πάει σε μια παράσταση του Εθνικού με μια φίλη μου και όταν πέρασε δίπλα μας, κοιτούσε το ταβάνι για να μη μου μιλήσει... Μετά τον χωρισμό μας παντρεύτηκε και έκανε έναν γιο, που είναι ίδιος ο Στέφανος. Οταν τον συνάντησα στην κηδεία, του είπα: «Αν πάρεις και τον χαρακτήρα του πατέρα σου, θα είσαι ο τέλειος άνθρωπος...».
«Μια φορά είχα πάει στο Α’ Νεκροταφείο. Από την εκκλησία έβγαινε κόσμος από μια κηδεία. Μόλις με είδαν, διαλύθηκε η τελετή και ο κόσμος ρωτούσε για τον Αγνωστο πόλεμο»
Πείτε μας κάτι που δεν ξέρουμε από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας «Η θεία από το Σικάγο», του Αλέκου Σακελλάριου, στην οποία παίξατε μαζί με τον σύζυγό σας, αλλά με διαφορετικά ταίρια...Στην ταινία ήμουν ζευγάρι με τον Θόδωρο Δημητρίεφ και ο Στέφανος με την Τζένη Καρέζη. Μια μέρα τσακωθήκαμε με τον Αλέκο, επειδή μου είπε να πάω κατευθείαν στο θέατρο μετά το γύρισμα. Εγώ του αντιγύρισα ότι κάτι τέτοιο δεν γινόταν, αφού ήμουν από τις 5.00 το πρωί στο πόδι, χωρίς ξεκούραση, και το βράδυ είχα δύο παραστάσεις! Εγώ έφυγα και εκείνος θύμωσε και δεν με ξαναπήρε σε ταινία του. Ενώ η Τζένη καθόταν, ήταν πιο υπομονετική...
Μιλήστε μας για την υπερπαραγωγή «Αγνωστος πόλεμος», το σίριαλ που όταν προβαλλόταν, σταματούσε η κυκλοφορία, ερήμωναν οι δρόμοι και τα καταστήματα έκλειναν νωρίτερα!
Οι εκκλησίες τελείωναν πιο νωρίς για να προλάβει ο κόσμος να δει το σίριαλ. Μια φορά είχα πάει με τη μητέρα μου στο Α' Νεκροταφείο, αφού είχαμε εκεί τη γιαγιά μου. Από την εκκλησία έβγαινε κόσμος που είχε παραστεί σε μια κηδεία. Μόλις με είδαν, διαλύθηκε η τελετή, μαζί ο κόσμος και ο παπάς, και ήρθαν όλοι πάνω μου να με ρωτήσουν για τη συνέχεια. Η μάνα μου πήγε και κρύφτηκε και μου είπε «δεν ξαναβγαίνω μαζί σου».
Σήμερα πώς γεμίζετε τις μέρες σας;
Περνάω μια χαρά, είμαι πανευτυχής που δεν έχω θέατρο, αλλά πηγαίνω σε παραστάσεις και περισσότερο σε εκείνες με τον Σπύρο Παπαδόπουλο που είναι και ο αγαπημένος μου. Θέλω να γράψω και ένα δεύτερο βιβλίο, αλλά δεν τα καταφέρνω. Είναι πολύ εύκολο να γράψεις κάτι που αναφέρεται σε αληθινούς και δικούς σου ανθρώπους, και δεν είναι το ίδιο με ένα μυθιστόρημα το οποίο θέλω να προσπαθήσω τώρα. Ενας φίλος μου μου λέει να γράψω το ίδιο, αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες, όμως μου φαίνεται αστείο αυτό.
Ποιος σας κάνει συντροφιά;
Εχω τη σκυλίτσα μου, την Ιόλη, που είναι η... μάνα μου, ο πατέρας μου. Τη λατρεύω και της λέω τα πάντα. Επειδή είμαι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη σκέφτομαι τι θα κάνει αν «φύγω». Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι να την πάρουν και να την περιποιηθούν, την έχω τακτοποιημένη. Από την άλλη, έχω και τη βαφτιστήρα μου, τη Μαρία μου, την οποία λατρεύω και μιλάμε καθημερινά στο τηλέφωνο. Είμαστε πολύ δεμένες.
http://www.espressonews.gr/cover-story/2015/08/140105/o-agnostos-polemos-tis-gkelys-mayropoyloy