Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Πάνω από 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν φέτος την έδρα τους στη Βουλγαρία

Την κατάσταση που επικρατεί με τη μεταφορά της έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία περιέγραψε σε ρεπορτάζ του το μεγάλο βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι bTV.
Στο κανάλι μίλησε... εξειδικεύμενος σε τέτοιες υποθέσεις βούλγαρος δικηγόρος, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος έχει το λιγότερο 2 περιπτώσεις κάθε μέρα που ελληνικές εταιρείες ζητάνε την βοηθειά του για μεταφορά της έδρας τους στην Βουλγαρία.
Ως αιτίες ανέφερε την υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς και τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που επικρατούν στην χώρα μας.
Η έρευνα που έκαναν οι βούλγαροι δημοσιογράφοι στα επιμελητήρια της χώρας τους έδειξε ότι το 2015 πάνω από 4.000 ελληνικές εταιρείες μετέφεραν την έδρα τους στη γείτονα χώρα ενώ για τους πρώτους μήνες του 2016 ο αριθμός ξεπερνάει τις 2.500.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πολλές εταιρείες από παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας δεν μεταφέρουν μόνο την έδρα τους αλλά και την παραγωγική τους δραστηριότητα δίνοντας δουλειά σε βούλγαρους ενώ η πρόβλεψη είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.
http://newpost.gr/oikonomia/553672/panw-apo-2-500-ellhnikes-epixeirhseis-meteferan-fetos-thn-edra-toys-sth-boylgaria

Η Παναγία, ο Σαββίδης και ο... Ερντογάν

Τί κρύβεται πίσω από τη μη τέλεση της φετινής λειτουργία τουΔεκαπενταυγούστου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντος. Ο ρόλος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την επαναλειτουργία της Μονής και οι μεθοδεύσεις των Τούρκων.
Του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Από τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 και κάθε χρόνο τελούταν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, Ελλήνων Επισκόπων και άλλων σημαντικών προσώπων της ελληνικής πολιτείας. Φέτος όμως ο θρυλικός ιερός χώρος που υμνείται στα δημοτικά τραγούδια των Ποντίων δεν λειτούργησε, λόγω κάποιων εργασιών που γίνονται στο μνημείο. Τα έργα όμως δεν είναι ο λόγος που κόπηκε η τέλεση του Μυστηρίου στη γιορτή της Παναγίας.
Ας πάρουν όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως βίωσε ο ελληνισμός την κεμαλική μανία, έτσι και η μονή καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1922. Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έγιναν προσπάθειες αναστήλωσης και πήρε μορφή μουσειακού χώρου για την προσέλκυση τουριστών. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ποντιακής καταγωγής συνέρρεε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στο Μοναστήρι. Και όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Μην ξεχνούμε ότι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης υπήρξαν υποδοχείς προσφυγικού ρεύματος, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ελληνορώσος τότε βουλευτής της Δούμα (ρώσικο κοινοβούλιο) με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος εξαιτίας ενός ελληνοτουρκικού επεισοδίου, βοήθησε τα μέγιστα για να λειτουργήσει ξανά το Μοναστήρι, μετά από 88 έτη.
Τα επεισόδια του '09
Ήταν τον Αύγουστο του 2009, χρονιά, στην οποία το μοναστήρι είχε μεγάλη κοσμοπλημμύρα. Οι πιστοί συνέρρεαν με τσάρτερ και λεωφορεία, από Βόρεια Ελλάδα και Ρωσία. Την ημέρα που έγινε το συμβάν υπήρχαν 2000 άτομα στη Μονή, όπου προσκλήθηκε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη, Βησσαρίων. Με τη σύμφωνη γνώμη του Ιβάν Σαββίδη, ο τότε εφημέριος του Αγίου Γεωργίου, Φαναρίου, φόρεσε τα άμφια του (οι Τούρκοι απαγορεύουν να φορούνε οι ιερείς τα ράσα τους) και έψαλλε δέηση. Με το που είπε το «Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, πάντοτε...», δεν πρόλαβε να ψελλίσει τις ευχές και οι Τούρκοι σταμάτησαν την προσευχή. Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του Μουσείου (έτσι έχει χαρακτηριστεί επίσημα ο ιστορικός χώρος της Παναγίας Σουμελά από τους Τούρκους) άρχισε να φωνάζει στα τούρκικα,«αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο, δεν επιτρέπεται». Δημιουργήθηκε μία ένταση, ο Σαββίδης ζήτησε να συνεχίσουν και η υπεύθυνη του μνημείου πήρε με τσαμπουκά τα κεριά από τα χέρια του και τα έσβησε μπροστά του. Λάδι στη φωτιά έριξαν με τη συμπεριφορά τους, κάποιοι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής σκηνής εκείνης της εποχής, οι οποίοι έβαλαν τον κόσμο να ψάλει τον εθνικό ύμνο, κάτι που μπορείτε να δείτε και στο βίντεο.
Η υπόσχεση και η επαναλειτουργία
Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε με τον νυν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να βγάζει λόγο, στον οποίο έδωσε την υπόσχεση, ότι θα κάνει τα πάντα για να επαναλειτουργήσει η Μονή. «Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει ως ορθόδοξους να προσευχόμαστε στον ιερό χώρο της πατρίδας μας», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων. Για να ανάψει το... πράσινο φως από του τουρκικό κράτος συνέκλιναν δύο προσπάθειες, από τη μεριά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και από την πλευρά του Σαββίδη, ο οποίος είχε και ρωσική βοήθεια. Έτσι τον Ιούνιο του 2010, η τουρκική κυβέρνηση, διά του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα και έδωσε την άδεια να τελείται Θεία Λειτουργία, μία φορά τον χρόνο, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 (έναν χρόνο από το επεισόδιο) μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος, εννέα δεκαετίες από την καταστροφή και ερήμωσή της Μονής, συλλειτούργησε μαζί με τον Ρώσο επίσκοπο Ποντόλσκ και βικάριο του Πατριαρχείου Μόσχας, Τύχωνα. Ο Βαρθολομαίος στην ομιλία αναγνώρισε τη συμβολή της ρωσικής ορθοδόξου εκκλησίας για την επαναλειτουργία της Μονής. Και αν τα λόγια του ηγήτορα της Ορθοδοξίας συγκίνησαν, ο κόσμος συγκλονίστηκε με το λόγο του Μητροπολίτη Δράμας (και πρώην ηγουμένου της Παναγίας Σουμελάς Βερμίου), Παύλου, ο οποίος τραγούδησε μαζί με το πλήθος ένα παλιό ποντιακό τραγούδι (Η Παναγία λειτουργά) με τη συνοδεία λύρας, γεγονός που δεν έχουμε ξαναδεί σε λειτουργία ορθόδοξου τυπικού.

Η ανοιχτή πρόταση προς τον Ερντογάν
Η Μονή λειτουργούσε κάθε χρόνο (2011, 2012, 2013, 2014, 2015) ανήμερα του Πάσχα του καλοκαιριού, όπως έχει χαρακτηριστεί από τους πιστούς η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην τελευταία λειτουργία, του 15', ο Σαββίδης έκανε, δημοσίως (στην κάμερα της ΕΡΤ3), μία σημαντικότατη πρόταση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον κάλεσε να μετατραπεί ξανά σε χριστιανικός, ορθόδοξος, ναός, η Αγία Σοφία, Τραπεζούντος, η ομορφότερη εκκλησία στον Πόντο, η οποία χτίστηκε από τον Μανουήλ Α' Μεγάλο Κομνηνό (1238-1263). Σε αντάλλαγμα προθυμοποιήθηκε να χτίσει, με τη μορφή δωρεάς, τζαμί, σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας της πρώην αυτοκρατορίας των Κομνηνών. Από την αντίθετη πλευρά δεν υπήρξε καμία αντίδραση και το θέμα έμεινε εκεί.

Τί κρύβεται πίσω από το κλείσιμο της Μονής
Φέτος δεν έγινε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου. Με πρόσχημα των τούρκικων αρχών, έναν βράχο που έπεσε, πέρσι την ίδια εποχή, η Σουμελά θα παραμείνει κλειστή, λόγω έργων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Άρα είχαν συμπεριλάβει τον Δεκαπενταύγουστο στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
Μπορεί να έπεσαν μερικές πέτρες, η αλήθεια είναι όμως, ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα για την τέλεση της λειτουργίας. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως πριν γίνει ακόμα το πραξικόπημα, από πέρσι, οι Τούρκοι είχαν σκοπό να σταματήσουν τη γιορτή των Ποντίων στην πατρίδα τους. Το προετοίμαζαν χρόνια. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις, γνωρίζουν, ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη σκλήρυνση εντός του ερντογανικού συστήματος. Υπάρχουν στοιχεία που ασκούν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο, να πάρει πίσω κάποια ανοίγματα που έκανε (τα οποία έγιναν για λόγους τουριστικούς, οικονομικούς και φυσικά πολιτικούς προκειμένου να δείξει στην Ευρώπη, ότι τηρεί δεσμεύσεις). Σημαντικό ρόλο στην ιστορία, έπαιξε επίσης το γεγονός, ότι δήμαρχος Ματσούκας (η κωμόπολη στην οποία βρίσκεται το Μοναστήρι), εξελέγη ακραίος ισλαμιστής, ενώ ο προηγούμενος ήταν κοσμικός και μάλιστα πολύ διαλλακτικός πολιτικός.
Τα βαθύτερα αίτια όμως κρύβονται πίσω από μία συνολική πολιτική που εφαρμόζεται στην Τουρκία, με πρώτο παράδειγμα την Αγιά Σοφιά, στην Πόλη, την οποία έκαναν (ξανά) τζαμί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γειτονική χώρα στήνουν μιναράδες, προκειμένου να δώσουν ισλαμικό χαρακτήρα σε βυζαντινά μνημεία, ακόμα και αν δεν έχουν καθαρό θρησκευτικό χαρακτήρα. Όπως η Μονή Στουδίου (ιδρύθηκε το 454 μ.Χ.), η οποία υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, το 500 μ.Χ. Δεν ήταν ναός, αλλά πανδιδακτήριο.
Όσον αφορά την Τραπεζούντα, τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Ερντογάν εστιάζεται στην προσέλκυση μεγάλων σαουδαραβικών επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή του Πόντου, έχουν αρχίσει να προσθέτουν σε δημόσιες πινακίδες μετάφραση και στα αραβικά. Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι είναι σκληροί Σουνίτες στο θρήσκευμα, είναι οι μεγαλύτεροι χρηματικοί υποστηρικτές του Ερντογάν (μήπως και των ISIS;). Άρα δεν μπορούσε να φέρνει Άραβες, με κελεμπίες και μπούργκες και να υπάρχει τέτοια διασύνδεση του τοπικού πληθυσμού, πολλοί εκ των οποίων είναι ελληνόφωνοι, με Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους. Ήταν μία κακή εικόνα για τα κεφάλαια που θέλει να προσελκύσει.
Ο τουρισμός πάντως έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στους Μαυροθαλασσίτες κατοίκους. Τέτοια εποχή κάθε χρόνο, η πληρότητα στην περιοχή άγγιζε το 100%. Στα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας δεν υπήρχαν, ούτε για δείγμα, ελεύθερα δωμάτια, ένα φαινόμενο που φέτος (και ίσως για τα επόμενα χρόνια) δεν θα ξαναδούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Λόγω του πραξικοπήματος όμως δεν μιλά κανένας. Όποιος μιλά στην Τουρκία εναντίον του Ερντογάν θεωρείται προδότης... γκιουλενικός.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η ημερομηνία 15 Αυγούστου αποτελεί, ιστορικά αποφράδα ημέρα για την ιστορία του Πόντου. Δεκαπενταύγουστο του 1461 έγινε η άλωση της Τραπεζούντας από τους Τούρκους, ύστερα από συνθηκολόγηση.Βλέποντας, ότι είχε ξεμείνει από συμμάχους και ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τα τείχη, ως άλλος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Δαυίδ Α' ο Κομνηνός, με προτροπή του αρχισυμβουλάτορά του, Γεωργίου Αμιρούτζη (τον οποίο η ιστορία κατέγραψε ως τον υπαίτιο υποδούλωσης της πατρίδας του), αποφάσισε να παραδώσει την πόλη στον Μωάμεθ Β' τον πορθητή, με την εγγύηση να μην πειραχτεί ο πληθυσμός της πόλης και η οικογένειά του. Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κομνηνός τελικά δολοφονήθηκε μαζί με τουςτρεις γιους του (Βασίλειο, Μανουήλ, Γεώργιο), δύο χρόνια αργότερα. Θεωρείται Άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται την 1η Νοεμβρίου.
 http://newpost.gr/ellada/553641/h-panagia-o-sabbidhs-kai-o-erntogan-binteo?utm_source=topstories&utm_medium=site&utm_campaign=articles

Ρωσία - Ουκρανία: Ο χάρτης που "δείχνει" πόλεμο

Η συσσώρευση ρώσικων στρατευμάτων στα σύνορα τηςΟυκρανίας ίσως να υποδεικνύει προετοιμασίες για μια μεγαλύτερη συμβατική στρατιωτική σύγκρουση, σύμφωνα με χάρτη του Institute for The Study of War (ISW) και σίγουρα σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων που θα εχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ουκρανία, τονίζει το ISW. 
O χάρτης του ISW  δείχνει τα σημεία όπου βρίσκονται ρώσικα στρατεύματα αλλα και την σταδιακή κλιμάκωση.




Όπως φαίνεται στον χάρτη η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας. Απο την στιγμή που ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων τμημάτων στις Δυτικές και Νότιες Στρατιωτικές Επαρχίες, τον Μάιο του 2016, η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ουκρανία έχει αυξηθεί.

Η τρέχουσα κρίση κλιμακώθηκε στις 8 Αυγούστου, όταν 
η Ρωσία κατηγόρησε τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις οτι προσπαθούν να διεισδύσουν στην Κριμαία. Με αυτη την αφορμή η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα στη χερσόνησο και στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνμπας, γράφει το ISW.

Μεταξύ 7- 12 Αυγούστου, η Ρωσία έχει αναπτύξει πρόσθετες ναυτικές και αεροπορικές μονάδες, χερσαίες δυνάμεις καθώς και σύστηματα αεράμυνας S-400 στις 12 Αυγούστου. Η Ρωσία πραγματοποίησε επίσης προκλητικές ασκήσεις στην Υπερδνειστερία στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Διαβάστε: Ρωσία - Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω απο την κλιμάκωση της έντασης
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων της Ρωσίας αποτελεί μια σημαντική επέκταση των δυνατοτήτων προβολής δύναμης της Ρωσίας και ειναι πολύ πιθανό να σηματοδοτεί προετοιμασίες για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση σημειώνει το ISW.

Η τρέχουσα στάση της Ρωσίας επιτρέπει την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία από πολλαπλές κατευθύνσεις, αυξάνοντας την ευπάθεια της Ουκρανίας στα ρώσικα στρατεύματα ή σε δυνάμεις των αυτονομιστών. Έτσι αναγκάζει τον ουκρανικό στρατό να διαχωρίσει τις δικές του δυνάμεις για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι κινήσεις της Ρωσίας έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις στον ουκρανικό στρατό κατι που ενδεχομένως θα επιβαρύνει τις οικονομικές αλλα και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας και συνεπώς θα συνεισφέρει περαιτέρω στην αποδυνάμωση της ήδη ευθραυστης πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Institute for the Study of War
 

http://www.onalert.gr/stories/rwsia-oukrania-xarths-deixnei-polemo/51495

Εμπρηστικές κινήσεις από Αλβανό ακραίο εθνικιστή

Περίεργες και ύποπτες κινήσεις από ακραίο Αλβανό εθνικιστή που εμφανίζεται ως επικεφαλής του εθνικιστικού μορφώματος 'Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία', προκαλώντας με τη δράση του σε Ελλάδα, Σερβία και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αλβανικοί πληθυσμοί. 

Η ελληνική Αστυνομία σταμάτησε στην Κακαβιά το περασμένο Σάββατο τον 32χρονο Ταχίρ Βέλιου και τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, όπως ακριβώς έκανε πριν από δέκα μέρες και η Σερβία.
Ο Βέλιου, που όπως αποδείχτηκε δεν είχε πρόσκληση από κανέναν και κινήθηκε αυτοβούλως, επιδίωκε να μπει στην Ελλάδα και να παρουσιάσει το βιβλίο του 'Πλατφόρμα για την Ενωση των Αλβανικών Εδαφών', μέσω του οποίου θεωρεί τα Γιάννενα και άλλα μέρη της Ηπείρου ως? αλβανικά εδάφη.
Στη σχετική πρόσκληση μάλιστα που απηύθυνε μέσω της σελίδας του κινήματός του, χωρίς να προσδιορίζει τον χώρο της εκδήλωσης, προχώρησε σε ένα προκλητικό εθνικιστικό παραλήρημα σε βάρος της χώρας μας υποστηρίζοντας ότι 'πρέπει να σταματήσει τις σοβινιστικές ορέξεις της εναντίον των Αλβανών' και να αναγνωρίσει τη δήθεν γενοκτονία των Τσάμηδων, ενώ 'πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των Τσάμηδων, των Αρβανιτών και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα'.
Επιπλέον δεν δίστασε να γράψει ότι 'τα Γιάννενα και η Τσαμουριά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αλβανίας' και να ζητήσει 'την επιστροφή της κατεχόμενης επικράτειας' (!). Μέσα από τη σελίδα που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ταχίρ Βέλιου ευχόταν 'καλό ταξίδι στους ακτιβιστές', όπως αποκαλούσε όσους θα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.
Μπλόκο στην Κακαβιά
Η άφιξη του Αλβανού εθνικιστή ήταν γνωστή στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω πληροφοριών της κρατικής ασφάλειας και η εντολή που δόθηκε ήταν να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, όπως και έγινε.

Παρά τις αναζητήσεις και την έρευνα των Αρχών, δεν κατέστη δυνατόν να μαθευτεί πού θα γινόταν η εκδήλωση, αν κάλεσε κάποιος τον Βέλιου στα Γιάννενα και ποιοι άλλοι θα μιλούσαν για το βιβλίο.
Ο 32χρονος Αλβανός έφτασε το πρωί του Σαββάτου στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, επέδειξε το διαβατήριό του, που έχει εκδοθεί από τις Αρχές του Καναδά, όμως οι αστυνομικοί τού ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να μπει στο ελληνικό έδαφος, καθώς είναι ανεπιθύμητος. Του ενεχείρισαν το σχετικό έγγραφο που αναγράφει ότι 'θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια' και 'έχει καταχωρισθεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στο εθνικό μητρώο', του σφράγισαν το διαβατήριο και του έδειξαν τον δρόμο της επιστροφής. Ο ίδιος περιορίστηκε σε μία selfie στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο Ταχίρ Βελίου εκδιώκεται από μία χώρα. Είχε προηγηθεί η Σερβία, η οποία επίσης του έδειξε την πόρτα της επιστροφής στην Αλβανία, όταν πριν από λίγες μέρες προσπάθησε να παρουσιάσει το βιβλίο του στο Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός.
'Οσα εμπόδια και αν μου βάλουν, το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία δεν θα σταματήσει. Ολα τα αλβανικά εδάφη που είναι ακόμη κάτω από φασιστική κατοχή των γειτονικών κρατών, θα ενταχθούν στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα δίκαιο αίτημα, σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις', δήλωσε τότε.
Ανιστόρητα επιχειρήματα
Το βιβλίο 'Ενωμένη Πλατφόρμα για την Αλβανία' κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες. Το έγραψε ο Βέλιου και ουσιαστικά είναι το 'μανιφέστο' του ακραίου και εθνικιστικού μορφώματος που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Κυκλοφορεί στα αλβανικά και στα αγγλικά και υποστηρίζει την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, μέσα από ανυπόστατα, ανιστόρητα και επικίνδυνα επιχειρήματα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πρίστινα πριν ακριβώς από έναν μήνα, παράλληλα με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία, το οποίο εξέλεξε πρόεδρο τον Ταχίρ Βέλιου. Οι ομιλητές ήταν άτομα που δήλωσαν ιστορικοί, κάποιοι Αλβανοί του εξωτερικού, ενώ επισημάνθηκε η απουσία πολιτικών στελεχών, ακόμη και από τους παριστάμενους. 'Η απουσία πολιτικών δείχνει ότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για να συμμετάσχουν', δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας, Χακίφ Μπαϊράμι, ενώ ο Βέλιου υποστήριξε ότι η ιδέα της ενωμένης Αλβανίας 'δεν είναι επιθυμία ή φιλοδοξία, αλλά μια αναπόφευκτη διαδικασία, η οποία βασίζεται στη βούληση του αλβανικού λαού'.
Παράλληλα, από το βήμα του συνεδρίου 'διαφήμισε' τις εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου στα Τίρανα (23/7), στα Σκόπια (30/7), στο Πρέσεβο (6/8, που δεν έγινε) και στα Γιάννενα (13/8 που επίσης δεν έγινε).
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

http://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE/ar-BBvFJ7c?ocid=spartandhp#image=1