Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1893

Αδυναμία του κράτους να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του

Ηταν σαν σήμερα. 121 χρόνια πριν. Τότε η Ελλάδα βρισκόταν και πάλι στο χείλος του γκρεμού.  Το κράτος αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος του. Κηρύσσει πτώχευση.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας.
Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια ιστορική αναφορά στο τότε... Παρόμοια επίσης φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν» τον Μάιο του 1932, η κυβέρνησή του θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση της Ελλάδας, κάτω από το υψηλό χρέος του εξωτερικού δανεισμού, επικαλούμενος ακόμη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε σημειωθεί δέκα χρόνια πριν, αλλά και τη διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929,
Έκτοτε όμως, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.
trikopis xarilaos
Μαρτυρίες
Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Διάφορες άλλες μαρτυρίες, (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομνημονεύματά του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του), αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής.
Στη πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη στις 11/12/1893 από του βήματος της Βουλής (Παλαιά Βουλή), όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά "εν τη ρύμη του λόγου" του, αναφέροντας "εν παρόδω" στις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, "ότι πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς επτωχεύσαμεν δυστυχώς κ.λπ.
Η αντιπολίτευση όμως εκμεταλλευόμενη κομματικά τη φράση αυτή παράστησε τον πρωθυπουργό να κηρύσσει με αυτήν επίσημα από του βήματος της Βουλής τη χρεωκοπία της Ελλάδας.
draxmi
Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής σε σημείο που να δημιουργήσουν ακόμα και απαγοητευτική εντύπωση στους οπαδούς του Χ. Τρικούπη.
Η προπαγάνδα αυτή το πόσο ευνόησε υπέρμετρα την τότε αντιπολίτευση διαφαίνεται από τον ειρωνικό σκωπτικό χαρακτήρα που αποδόθηκε σ΄ αυτήν και που χρησιμοποιήθηκε ομοίως μυριάδες φορές με συνέπεια να παραμείνει ιστορική μέχρι σήμερα.
Σήμερα, 121 μετά, η λέξη "πτώχευση" και τα σενάρια της ακούγονται έντονα. Η χώρα βρέθηκε και πάλι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για "διάσωση", για "σωτηρία" που έγινε με τα χρήματα των δανειστών μας. Κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Κι όμως πόσες οικογένειες έχουν πτωχεύσει; Ας μη το ξεχνάμε αυτό.
Πηγή: sansimera.gr


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/530977/h-ellada-kiryssei-ptoxeysi#ixzz3LW78qxkL

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος για την Προεδρία

Συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες πριν από το μεσημεριανό ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οπότε και θα κλειδώσει το όνομα του υποψηφίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν δέχτηκε πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, την οποία και έκανε αποδεκτή.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο «εκλεκτός», ο κ. Δήμας ανέφερε: «Θα μιλήσει ο πρόεδρος» και αποχώρησε.

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρέασαν και τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος στις 12.15 κατέγραφε σημαντική πτώση 8,31%, κινούμενος στις 949,09 μονάδες.

Το ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλου

Στο κυνήγι των 180 βουλευτών βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που προχώρησε στην αιφνιδιαστική κίνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής υπό την πίεση της τρόικας και των εξελίξεων του Eurogroup. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, στις 15.00, για να καταλήξουν στο όνομα που θα προτείνουν από κοινού για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η κίνηση αιφνιδιασμού αποφασίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση των Βρυξελλών να δώσουν δίμηνη παράταση του μνημονίου και την άκαμπτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τι θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές;

Η συζήτηση του προϋπολογισμού έδειξε ότι ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές προσανατολίζονται να υπερψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέλιξη που αναπτέρωσε τις ελπίδες στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, στους οποίους ήλπιζε η κυβερνητική πλειοψηφία για στήριξη του προτεινόμενου προσώπου, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης ή η Έλενα Κουντουρά, τάσσονται υπέρ του «όχι» στην εκλογή Προέδρου. 

Πρόταση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δέχτηκε πρώτος ο Σταύρος ΔήμαςΑπό την ομάδα των «24» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν πρόεδρο από την παρούσα Βουλή οι εξής: Κώστας Γιοβανόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Πάρις Μουτσινάς, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Καπερνάρος. 

Άλλοι ανεξάρτητοι, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Έλενα Κουντουρά, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Ραχήλ Μακρή, έχουν διαμηνύσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι θα καταψηφίσουν. 

Η ΔΗΜΑΡ έχει πάρει απόφαση στο συνέδριό της ότι θα καταψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο τρεις από τους βουλευτές της -η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης- έχουν υπογράψει το κείμενο των «8», με το οποίο ζητούσαν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές τον Μάιο. Επομένως, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η στάση τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπενθυμίζεται πως ο Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει ότι, αν είναι ο 180ος, θα το ξανασκεφτεί. 

Ποια άλλα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι

Tη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στo MEGA ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη το όνομα με τον Αντώνη Σαμαρά», κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στη σημερινή τους συνάντηση. 

Η Σοφία Βούλτεψη διέψευσε, πάντως, ότι θα κάνει σήμερα διάγγελμα ο πρωθυπουργός, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. 

Την ίδια στιγμή, στα πολιτικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει να πέφτουν ονόματα για τον πιθανό διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Ορισμένα από αυτά είναι: 

Παναγιώτης Πικραμένος: ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά τον Λουκά Παπαδήμο.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην υπουργός Άμυνας, πρόσωπο που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από ευρεία γκάμα βουλευτών. Να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται να παραιτηθεί από τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου για να είναι υποψήφιος.

Βασίλης Σκουρής: πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου. Είχε προταθεί και το 2011 από τον Γιώργο Παπανδρέου ως υποψήφιος πρωθυπουργός, κάτι το οποίο φέρεται να αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βγει στο προσκήνιο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Κώστας Καραμανλής: στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό το όνομά του, όμως ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του δηλώνει ότι δεν τον εδιαφέρει το αξίωμα ούτε καν οι αυξημένες αρμοδιότητες και η απευθείας εκλογή από τον λαό. 

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι άλλοι. Ο Νίκος Σηφουνάκης τον πρότεινε από το βήμα της Βουλής, ενώ η Κατερίνα Μάρκου ζήτησε για το ύπατο αξίωμα τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Παρασκευά Αυγερινό. Επίσης, έχουν κατά καιρούς ακουστεί τα ονόματα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της πρώην επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ακόμα και της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ. Ο Φώτης Κουβέλης έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να είναι αυτός που θα διαδεχτεί τον Παπούλια.

Η συνταγματική διαδικασία
Βάσει του καταστατικού χάρτη της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα (23/12). Και σε αυτήν την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. 

Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι, τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία (29/12). Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180. 

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε έπειτα από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. 

Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας
 - Σύντομο βιογραφικό

Ο Σταύρος Δήμας είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε σε πολλά υπουργεία καθώς και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον, ενώ σήμερα κατέχει θέση αντιπροέδρου στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 1941. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί ως δικηγόρος για τη νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Έχει εκλεγεί μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου επί δέκα συνεχείς φορές, από το 1977 μέχρι το 2004 εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου (1980-1981), υπουργός Γεωργίας (1989-1990), υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991). Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και μεταξύ 1995-2000 ήταν γενικός γραμματέας του κόμματος. 

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά ως επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο 2004 επίτροπος για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της 1ης θητείας της επιτροπής Μπαρόζο το 2009. 

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου στις 4/11/2011 και τη συνάντηση και κατ' αρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως προτεινόμενο για τη θέση του πρωθυπουργού ή για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

http://www.zougla.gr/politiki/article/protasi-samara-ston-dima

ΡΩΜΑΝΟΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Κείμενο για τη διακοπή της απεργίας πείνας μετά από 31 ημέρες έστειλε ο Νίκος Ρωμανός από το «Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Το κείμενο αναφέρει:
«Μετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα σταματώ την απεργία πείνας έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμένα, είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης κάνοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτηση μου ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το να "φοράω βραχιολάκι".
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκήσαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές.
Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς ως πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτήν την μάχη.
Υψώνω την γροθιά μου στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και την απεριόριστη αγάπη μου σε όλους εκείνους τους συντρόφους που στάθηκαν δίπλα μου ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ
ΥΓ1: Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες
ΥΓ2: Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπορούσαν».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (10/12) έγινε δεκτή - και μάλιστα ομόφωνα - έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τον Νίκο Ρωμανό, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Είχε προηγηθεί ρύθμιση στη διάταξη, μέσω αλλαγής στην τροπολογία που αφορά το «βραχιολάκι», την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
Η αλλαγή της διάταξης περιλαμβάνει, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου, όλους τους κρατούμενους φοιτητές και όχι μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή την υπόθεση Ρωμανού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η λύση που δόθηκε είναι "λύση σύμφυτη με το ισχύον ελληνικό δικονομικό σύστημα και περιλαμβάνει και συγκερασμό περιπτώσεων, σχετικά με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, πριν και μετά".
Η τροπολογία εξασφαλίζει στους φοιτητές και σπουδαστές το δικαίωμα να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον εκείνοι έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα εξετάζονται οι περιπτώσεις για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις πριν και μετά τη φυλάκισή τους.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει χθες, Τρίτη (09/12/2014).
Μετά την γνωστοποίηση της τροπολογίας ο Ρωμανός αποφάσισε να διακόψει την απεργία πείνας. Με ανακοίνωσή του οι θεράποντες ιατροί του εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι:
«Στον Νίκο Ρωμανό γίνεται βαθμιαία επανασίτιση από σήμερα 10-12-14 ώρα 14.00.
Αυτό γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς της κλινικής και το τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου μας, εφαρμόζοντας τις διεθνείς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες επανασίτισης.
Το χρονικό διάστημα κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς αρκετά σοβαρό και κρίσιμο».


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/531405/romanos-giati-i-niki-einai-ypothesi-olon-mas#ixzz3LVr1h9DH

Οι πατάτες του θυμού...

(... παραβολη που την χρησιμοποιεί διδακτικα πολλές φορές ο Πνευματικός μας Πατήρ)
Όταν ακόμα πήγαινα στο σχολείο, ως μαθητής, είχα έναν υπέροχο δάσκαλο. Μια μέρα είχαμε κουβεντιάσει στην τάξη για το πόσο απαραίτητο είναι να μην κρατάμε θυμό μέσα μας, να συγχωρούμε αμέσως αλλά και το πώς θα απαλλαγούμε γρήγορα από αυτόν. Μας έβαλε λοιπόν να το δούμε αυτό πρακτικά.
- Αύριο, μας είχε πει, να φέρετε όλοι στο σχολείο μια πλαστική σακούλα κι ένα μικρό σακί με πατάτες.
Τον κοιτάξαμε έκπληκτοι. Κάναμε αυτό που μας ζήτησε γνωρίζοντας πως κάτι είχε στο μυαλό του. Έτσι την άλλη μέρα είχε ο καθένας μας ό,τι μας είχε ζητήσει.
Τότε εκείνος είπε:
- Κάθε φορά που αποφασίζετε να μη συγχωρήσετε κάποιον, να… παίρνετε μια πατάτα, να γράφετε πάνω της το όνομα εκείνου που σας λύπησε και την ημερομηνία και να την βάζετε μέσα στην πλαστική σακούλα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και μερικές σακούλες ήταν ήδη βαριές.
Μας είπε επίσης αυτή τη σακούλα να την κουβαλάμε μαζί μας, όπου κι αν πηγαίνουμε: στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στην αγορά, στο σχολείο, στο παιχνίδι. Παντού… Καταλαβαίνεις γιατί;
Μ’ αυτό τον τρόπο ήθελε να μας δείξει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το βάρος που κουβαλάμε. Να έχουμε επίγνωση κάθε στιγμή. Να το έχουμε μαζί μας ακόμα και στα μέρη που είναι κάπως καθώς πρέπει. Για φαντάσου τώρα να έχεις μια σακούλα με πατάτες σε μια επίσκεψη;
Όπως επίσης φαντάσου ότι αρκετές από αυτές τις πατάτες είχαν αρχίσει να σαπίζουν. Για να μας θυμίζουν το τίμημα που έχουμε να πληρώσουμε για την άρνηση μας και τον εγωισμό μας, όταν δεν αποφασίζουμε να συγχωρούμε.
Πάρα πολλές φορές σκεφτόμαστε πως το να συγχωρήσουμε κάποιον είναι ένα δώρο που του κάνουμε. Σαν να κάνουμε χάρη στον άλλον. Θαρρώ πως είναι το αντίθετο. Είναι δώρο στον εαυτό μας. Ποτέ να μη δικαιολογούμε τον εαυτό μας όσο δύσκολες κι αν είναι οι περιστάσεις. Ακόμη κι όταν έχουμε δίκιο…
Σπουδαίο φάρμακο που καταστέλλει το θυμό είναι η υπομονή. Όταν κάποιος την αποκτήσει μπορεί να χαλιναγωγήσει το θυμό του, να συγκρατήσει τη γλώσσα του και να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Ο άνθρωπος που δεν θυμώνει έχει αυτοκυριαρχία, δεν παραφέρεται και δεν ξεσπά στους άλλους. Αντιθέτως, οικοδομεί και δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα, όπου υπάρχει ανάγκη.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείς πόσο δύσκολο είναι να συγχωρέσεις κάποιον θυμήσου:
«Δεν είναι ήδη αρκετά βαριά η σακούλα σου;»

https://www.facebook.com/Filoi.tis.Gnisias.Esfigmenou?fref=nf

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΜΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε την ξένη «προπαγάνδα» για μαχητές από το εξωτερικό που περνούν τα σύνορα της χώρας του και καταφέρνουν να εισχωρήσουν στη Συρία.

Βρετανία και Τουρκία συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά στη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε την ξένη «προπαγάνδα» για μαχητές από το εξωτερικό που περνούν τα σύνορα της χώρας του και καταφέρνουν να εισχωρήσουν στη Συρία.
Στην πραγματικότητα, ο Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετώπισε αμήχανα την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, την ώρα που αντάλλασσαν δημόσια υποσχέσεις για υψηλού επιπέδου συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, προς αντιμετώπιση των μαχητών του ΙΚ.
Στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα ενάντια της απειλής του ΙΚ και είπε χαρακτηριστικά ότι «στο ερώτημα τι περισσότερο θα μπορούσαν να κάνουν Τουρκία και Βρετανία ενάντια στη μάστιγα των ξένων μαχητών και την ιδεολογία της βίας, η απάντηση είναι πως λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα... συνεργαζόμενοι όσο πιο στενά μπορούμε». Όμως όταν μοιράστηκαν το πόντιουμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως τα ξένα μέσα ενημέρωσης που προωθούν «προπαγανδιστικά» την άποψη πως μαχητές του ΙΚ από το εξωτερικό περνούν στη Συρία μέσω τουρκικού εδάφους. «Το ΙΚ εμφανίστηκε στο Ιράκ και όταν το Ιράκ τελούσε υπό αμερικανικό έλεγχο, αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Σε καμία περίπτωση οι ηγέτες του ΙΚ δεν διήλθαν από την τουρκική μεθόριο», υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

(Πηγή: Guardian)


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/531189/amixania-kameron-apo-tis-diloseis-ntavoytogloy#ixzz3LTwt6aOc

Η απάντηση του Σάκη για την αντίδραση της Χρυσούλας Διαβάτη

Η Χρυσούλα Διαβάτη δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για το βραβείο «Αρχαίου Δράματος» που πήρε ο Σάκης Ρουβάς.
Μάλιστα, αρνήθηκε να παραλάβει και την τιμητική της διάκριση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Σάκης Ρουβάς απάντησε για όλα αυτά λέγοντας: «Δεν ήταν θυμός, ήταν συναισθηματική φόρτιση και αυτό γιατί πιστεύω πάρα πολύ στην ελευθερία της έκφρασης και δεν υπάρχει πιο ωραίος τόπος. Από τη μουσική και το θέατρο, να γονιμοποιείς τα όνειρα σου», δήλωσε μετά το τέλος των βραβείων στο Μέγαρο Μουσικής και συνέχισε: «Νομίζω ότι απευθυνόταν σε όλο τον κόσμο. Κι εγώ απευθύνομαι σε όλο τον κόσμο και θέλω να πω ότι μη σταματάτε να ονειρεύεστε και μη σταματάτε να δημιουργείτε. Δεν πρόκειται ποτέ να κουραστώ. Να ξέρετε ότι ό,τι κάνω το κάνω για μένα». Τι είπε για την Χρυσούλα Διαβάτη; «Θα της έλεγα ότι την αγαπώ πολύ και ότι η αγάπη τα θεραπεύει και τα γιατρεύει όλα»


Πηγή: http://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/353363/i-apantisi-toy-saki-gia-tin-antidrasi-tis-hrysoylas-diavati#ixzz3LTuc1u5m

Σνάιντερ: Το ΔΝΤ θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα

Η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα την παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα. Η παράταση θα περάσει και με τις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών που ψήφισαν τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας.
"Είμαστε σε μία γραμμή-εγώ και ο Σόιμπλε-στο θέμα της παράτασης και της προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Ελλάδα" λέει ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. H Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς πρόγραμμα μετά το 2015, το θεωρεί "πλάνη που πολύ γρήγορα θα διαψευτεί", φαίνεται στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων που καθιστούν αδύνατη την αυτοχρηματοδότηση της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, "η ταχεία έξοδος χωρίς δίχτυ ασφαλείας δεν εξυπηρετεί κανέναν και στο τέλος θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ευρωκρίσης". Αν επιχειρήσει να βγει στις αγορές χωρίς αυτό το δίχτυ, η Ελλάδα θα ξαναγίνει "μπαλάκι στα χέρια των αγορών, σας το εγγυώμαι αυτό" λέει ο Σνάιντερ. 
Γι΄ αυτό θεωρεί απαραίτητη την προληπτική γραμμή πίστωσης. "Όταν κάποιος βγαίνει πρόωρα από μια μεγάλη αρρώστια χωρίς πλήρη αποθεραπεία, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να υποτροπιάσει" λέει. 

http://www.enikos.gr/politics/283625,Snainter:_To_DNT_8a_einai_edw_thn_epomen.html

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΡΟΥΒΑ. ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝ. Επικροτούμε και προσυπογραφούμε την ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗ.

Να, κάτι τέτοια κάνουν οι επιτροπές με τους «φωστήρες» και τους σιχαίνεται ο κόσμος. Βραβεύουν τον σελέμπριτι ΣΑΚΗ ΡΟΥΒΑ με το βραβείο ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ παρακαλώ… για την «ερμηνεία» του στις ΒΑΚΧΕΣ που σκηνοθέτησε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ και παρουσιάστηκε σε περιοδεία πρόπερσι το καλοκαίρι σε όλη την  Ελλάδα.
Αγανακτούμε….
-Όταν δεκάδες γεννημένοι ηθοποιοί εχουν φτύσει αίμα διαβάζοντας και μελετώντας βιβλία. Μέθοδοι, τρόποι, εφαρμογές.
-Όταν δεκάδες νέοι ηθοποιοί ξενυχτούν και τρέχουν πέρα δώθε σε ακροάσεις για ένα ρολάκι, να φτιάξουν ένα βιογραφικό, μια ευκαιρία να ανέβουν στη σκηνή, να γευτούν την εμπειρία, να ζήσουν το χειροκρότημα…
-Οταν δεκάδες άλλοι νέοι ηθοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν στο σκληρό ανταγωνισμό, στη θεατρομάνα Αθήνα, να βγάλουν τα προς το ζην κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να εχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα, το νοίκι και ένα πιάτο φαί…
-Όταν δεκάδες άλλοι νέοι ηθοποιοί, αρνούνται να περάσουν στα κρεβάτια των «ισχυρών», να κάνουν τον καραγκιόζη σε «γιορτές και πανηγύρια» μπας και δικτυωθούν, να εμφανίζονται τζάμπα και βερεσέ σε ότι ψευτοκουλτουριάρικη μαλακία τους καλέσουν, να χαριεντίζονται σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές για την όποια δημοφιλία…
-Όταν  δεκάδες άλλοι νέοι ηθοποιοί ξημεροβραδιάζονται σε πρόβες, και ξανά μανά πρόβες για να βγει το ρολάκι, να γίνει το επιθυμητό του σκηνοθέτη, να βγει η παράσταση… να γεμίσει η ψυχή τους…
-Όταν δεκάδες άλλοι επαγγελματίες ηθοποιοί εχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης διότι αρνούνται να δικτυωθούν σε συμφέροντα, κλίκες και ημίμετρα…
-Όταν δεκάδες άλλοι επαγγελματίες ηθοποιοί, γνωρίζουν τι είναι συνέπεια προς το επάγγελμα τους και σεβασμός προς τον θεατή…
-Οταν δεκάδες άλλοι επαγγελματίες ηθοποιοί, αρνούνται στα χρόνια της πείνας να συνυπάρξουν στο ίδιο σανίδι με ευκαιριακούς σταρ, παρουσιαστές μεσημεριανής εκπομπής, ραδιοφωνατζούδες,  σκυλο-ποπ τραγουδιστές και πάει λέγοντας το ΣΚΥΛΟβασίλειο…
-Οταν δεκάδες άλλοι επαγγελματίες ηθοποιοί, αρνούνται σταντ απ, περφόρμανς, εμφανίσεις σε μπαρ, σε δρόμους, σε κοτέτσια… γιατί αυτό δεν είναι θέατρο…
-Όταν δεκάδες άλλοι επαγγελματίες ηθοποιοί, η λέξη ΗΘΟΠΟΙΟΣ είναι ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ καταγεγραμμένο στο κούτελο τους, μια για πάντα…
Όταν, όταν, όταν… συμβαίνουν όλα αυτά…
-θα υπάρχει πάντα ένας ποιοτικά -αμφισβητούμενος τελικά- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣνα υμνήσει έναν σελέμπριτι και να τον κάνει πρωταγωνιστή σε αρχαίο δράμα.
Όταν, όταν, όταν… συμβαίνουν όλα αυτά…
-Θα υπάρχει πάντα ένας καβατζωμένος ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ που τα κάνει όλα για όλα:τραγουδιστής απερίγραπτων στίχων, μουσικής και τραγουδιών, σόουμαν τύπου «ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ», γυρολόγος κοσμικών εκδηλώσεων, γυρολόγος κουτσομπολίστικων εξωφύλλων, γυρολόγος κοσμικών παραλιών. Απανωτά γυμνά εξώφυλλα όταν δεν τραβάει η δουλειά, απανωτές διαφημίσεις για να βγει το έχτρα χοντρό παραδάκι, παρουσιάσεις τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και φιλάνθρωπος με παρουσίες σε διάφορες οργανώσεις καθώς η ελίτ της ψωροκώσταινας που τον περιλαμβάνει, επιβάλουν την μεταφορά του ωραίου του προσώπου σε διαφορες κοινωνικές εκδηλώσεις…
Όταν, όταν, όταν… συμβαίνουν όλα αυτά…
-Θα υπάρχει πάντα μια επιτροπή ψευτο «φωτισμένων» ανθρώπων της ψευτο διανόησης… να αποφασίζει ότι ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ  ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΚΧΕΣ…
Όταν, όταν, όταν… συμβαίνουν όλα αυτά…
-Θα υπάρχει πάντα μια αγανακτισμένη ηθοποιός ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΑΒΑΤΗ που θα βγει από τα ρούχα της και θα τα πει χύμα και τσουβαλάτα, να΄ γειάσει το στόμα της και λίγα είπε, μπροστά σε όλους, ζωντανά….
Όταν, όταν, όταν… συμβαίνουν όλα αυτά… ο σκεπτόμενος λαός θα βγάζει τα συμπεράσματα του…
Όταν, όταν, όταν… συμβαίνουν όλα αυτά... ο μη σκεπτόμενος λαός, θα χαζεύει σε πρωινάδικα και  μεσημεριανά, ακόμη και στις ειδήσεις των 8, το «χαριτωμένο» της υπόθεσης και χα χα χα… και χα χα χα…
 
Και για το τέλος….1
ΚΑΗΜΕΝΕ ΚΑΡΟΛΕ ΚΟΥΝ, θα τρίζουν τα κόκαλα σου από κει πάνω… στο όνομα σου πίνει σαμπάνιες  ο ΡΟΥΒΑΣ…
Και για το τέλος…. 2..
Επαναλαμβάνουμε τον τίτλο: ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ…
 
Υς1 -Με τον κύριο Ρουβά έχουμε ασχοληθεί αρνητικά πολλές φορές μαζί του όταν μπαίνει στα χωράφια της υποκριτικής, κατ άλλα δεν έχουμε κανένα απολύτως προσωπικό μαζί του. Δεν ακούμε τα τραγούδια του, δεν πάμε στις συναυλίες του, αλλάζουμε κανάλι όταν εμφανίζεται η μούρη του, δεν κάνουμε μπάνιο στην ίδια παραλία…. καλά το τελευταίο είναι αστείο
Υς2 .-Την παράσταση είδαμε τότε πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και γράψαμε τις αντιρρήσεις μας με τον τίτλο, "Ενδιαφέρουσες «ΒΑΚΧΕΣ» αν έλειπε και ο Ρουβάς…" διαβάστε αν θέλετε εδώ…
Υς3. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ για ταΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΡΩΔΙA
Σε μία τελετή γεμάτη απρόοπτα, απονεμήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα βραβεία «Κάρολος Κουν» και τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για τη σεζόν 2013 - 2014. Η εκδήλωση διοργανώθηκε και φέτος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Η Χρυσούλα Διαβάτη αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο της, εκφράζοντας την αμφισβήτησή της στον θεσμό, ενώ έντονες αντιδράσεις μερίδας του κοινού που φώναζε «Ντροπή σας» προκάλεσε η βράβευση του Σάκη Ρουβά, στην κατηγορία του αρχαίου δράματος.
Με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» τιμήθηκε ο Νίκος Καραθάνος για τη σκηνοθεσία του δραματικού ειδυλλίου «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, το οποίο παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη - Rex» του Εθνικού Θεάτρου.  Η Μαρίνα Ασλάνογλου απέσπασε το βραβείο Κουν Γυναικείας Ερμηνείας επειδή υποδύθηκε με τρόπο σφαιρικό το σύνθετο πρόσωπο, ρεαλιστικό και ονειρικό, της νέας Ελληνίδας, σε δύο έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στη «Γειτονιά των Αγγέλων» και στο «Μεγάλο μας Τσίρκο».
Το βραβείο δραματουργίας Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε στον Γιάννη Καλαβριανό για το έργο «Γιοι και Κόρες, μία παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2012, σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Χ. Διαβάτη: «Θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομία θεάτρου»
Στα βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Χορού, η επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου στη Χρυσούλα Διαβάτη και τη Θάλεια Ματίκα για το κυριολεκτικό ρεσιτάλ υποκριτικής στους ρόλους της ηλικιωμένης και της νεαρής γυναίκας, αντιστοίχως, που παρέδωσαν στο έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ.
Η Χρυσούλα Διαβάτη ήταν παρούσα στην εκδήλωση, αλλά αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο της. «Το δέχομαι το βραβείο μόνο γιατί το αξίζω. Αλλά θα μετανιώσετε που ανέβηκα εδώ πάνω. Τα τελευταία χρόνια στο θέατρο έχει τελειώσει η αξιοκρατία, αφού όλοι γίνανε το ίδιο. Όσοι γίνανε ηθοποιοί θα πρέπει να ξέρουν τι κουβαλάει αυτή η λέξη: πόνο, μόχθο και θείο ταλέντο. Παρόλα αυτά εδώ γίνεται της κακομοίρας... Θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομία θεάτρου.
Σταρ, μοντέλα, ωραίοι, ωραίες κάνουν θέατρο κι όλα ξεκίνησαν από τότε που η Μελίνα Μερκούρη απελευθέρωσε το επάγγελμα. Δεν μπορούν να γίνονται όλοι ηθοποιοί. Δεν το δέχομαι αυτό.... Ο Κουν, που τον ήξερα προσωπικά, δεν τα πίστευε τα βραβεία. Τα κορόιδευε και θύμωνε όταν τον βράβευαν.... Με πονάει το θέατρο.
Έχουμε καταθέσει σάρκα κι αίμα. Την εποχή που ξεκινήσαμε δεν υπήρχε ούτε ο ελληνικός κινηματογράφος. Δεν ξεκινήσαμε για να γίνουμε σταρ.... Γι' αυτό και δεν δέχομαι τη διάκριση, γιατί έτσι θα αναβαθμίσω έναν θεσμό που δεν τον πιστεύω» ανέφερε η ηθοποιός.
Αντιδράσεις για τη βράβευση του Σάκη Ρουβά
Αντιδράσεις, αυτήν τη φορά από το κοινό, προκάλεσε και η απονομή του βραβείου Αρχαίου Δράματος με το άκουσμα του ονόματος του Σάκη Ρουβά. Η κριτική επιτροπή τού απένειμε το βραβείο για το μέρος του Διονύσου στην τραγωδία «Βάκχαι» του Ευριπίδη, επειδή, «σε μιαν εποχή όπου πληθαίνουν τα κρούσματα "εκσυγχρονιστικής" κακοποίησης της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, η οποία είναι από μόνη της αρκούντως "μοντέρνα" ώστε να μην έχει ανάγκη από επίδοξους "εκμοντερνιστές", ο Σάκης Ρουβάς, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Λιγνάδη, έδωσε τον Θεό Διόνυσο, σε μιαν εκ βαθέων προσέγγιση, με τρόπο ευθύ, άμεσο, ρευστό και χειροπιαστό, σαν από πνεύμα και ύλη, γη, νερό, αέρα και φωτιά, έναν πάντοτε "ερχόμενο" ελληνικό θεό - χορευτή, φωτεινό και σκοτεινό συγχρόνως, αιώνιο και σύγχρονο, παρόντα στις χαρές και στις λύπες μας, στους θριάμβους και στις απώλειες».
Ο δημοφιλής ερμηνευτής, όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο είπε: «Είμαι ένας νέος άνθρωπος που ονειρεύεται και θέλει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Και αυτό δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς. Επέλεξα τον δρόμο του θεάτρου και της μουσικής». Όταν ρωτήθηκε από μία κυρία από το κοινό «με τι εφόδια θα το κάνει αυτό» εκείνος απάντησε: «Με την ψυχή μου!
Η ψυχή και η καρδιά των ανθρώπων δεν χρειάζονται διπλώματα. Και καμία "αστυνομία θεάτρου" δεν μπορεί να με σταματήσει να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Οι γονείς μου ήταν ερασιτέχνες ηθοποιοί στην Κέρκυρα. Θυμάμαι από τα επτά μου χρόνια, να βρίσκομαι σε μικρά θέατρα, τα οποία μύριζαν σκόνη και μούχλα. Εκεί πρωτοπάτησα το θεατρικό σανίδι. Όταν σε μία παράσταση χρειάστηκε να υποδυθώ τον ρόλο ενός παιδιού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα που ένιωσα όταν είδα τον κόσμο να χειροκροτεί από την πλατεία. Δεν χρειάζεται κανένα δίπλωμα για να προσφέρεις στον κόσμο αυτή την ψυχική ανάταση που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν μοιράζεσαι τον εαυτό σου μαζί του». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Δημήτρη Λιγνάδη που τον «μύησε στον χώρο της αρχαίας τραγωδίας», την οικογένειά του και όλους όσους βρίσκονται δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια.

Μεγάλο βραβείο Θεάτρου στον ηθοποιό Κώστα Γαλανάκη
Μεγάλο βραβείο Θεάτρου δόθηκε στον σπουδαίο ηθοποιό Κώστα Γαλανάκη, ακούραστο και αειθαλή, για «τη διαρκή, επί μισόν αιώνα, χωρίς κενά, θητεία του, αποκλειστικά στο ποιοτικό θέατρο, με την ευκαιρία της πρόσφατης ενσάρκωσης, με τρόπο ιδανικό, του ρόλου του «Κραπ» στον μονόλογο «Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ στο Θέατρο Ροές, σε σκηνοθεσία Νίκου Πασχίδη». Ο Κώστας Γαλανάκης αφιέρωσε το βραβείο στον σπουδαίο δάσκαλό του Δημήτρη Ροντήρη, από τον όποιο έμαθε το αλφαβητάρι του θεάτρου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη, τη ζέση και το δόσιμό του για τους μαθητές του» είπε ο ηθοποιός.
Ακόμη, τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Ιωσήφ Βιβιλάκη για τη μελέτη «Το κήρυγμα ως performance. Εκκλησιαστική ρητορική και θεατρική τέχνη μετά το Βυζάντιο» (εκδόσεις Αρμός, 2013), σύγγραμμα το οποίο - κατά την κριτική επιτροπή - παρέχει έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση όσον αφορά την σύνδεση υπόκρισης και θεολογικής πρακτικής.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν, επίσης, διακρίσεις και έπαινοι σε καλλιτέχνες που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε.
http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/rouvas-koun-vraveio-6586/#.VIdHXpvd4sA