Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Δυτικό Κατάκολο: To δεύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο προχωράει η Energean. Πρόκειται για το 1ο στην Δυτική Ελλάδα και το τρίτο κοίτασμα υδρογονανθράκων στην χώρα
Μία νέα εποχή στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων ανατέλλει με επίκεντρο, αυτήν την φορά, την Δυτική Ελλάδα, καθώς περνά στο στάδιο της εκμετάλλευσης από την Energean Oil & Gas το διαπιστωμένο υπεράκτιο κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου στο νομό Ηλείας.
Συγκεκριμένα, και έπειτα από την Δήλωση Εκμεταλλευσιμότητας του κοιτάσματος που υπέβαλε τον Αύγουστο του 2016, η Energean στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμφωνήθηκε από κοινού και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2289/95 περί υδρογονανθράκων.
Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε θέση (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.
Με αφορμή την έναρξη της 25ετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, δήλωσε τα εξής:
“Ο όμιλος της Energean ανοίγει και πάλι ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, αυτήν την φορά στη Δυτική Ελλάδα. Μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο και το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε φάση εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο. Η Energean δρομολογεί μία επένδυση η οποία, είναι της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία θέτοντας, όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας, η οποία είναι από τις ωραιότερες, τις πλέον προνομιακές αλλά και τις περισσότερο αδικημένες στην χώρα.
Η τεχνογνωσία της Energean και το παράδειγμα της 35ετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Καβάλας, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε ένα νομό με κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως είναι η Θάσος, και με περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι το Δέλτα του Νέστου, εγγυώνται ότι το Κατάκολο θα καταστεί ένα νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς, καθώς θα συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου. Και, βεβαίως, το παράδειγμα του Πρίνου εγγυάται και έχει ήδη δρομολογήσει την αρμονική συνεργασία της Energean με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις αρχές του Πύργου και την τοπική κοινωνία του Κατακόλου σε μία βάση σταθερής και διαφανούς ενημέρωσης και συνεννόησης».
Η Energean πρόκειται να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, το οποίο θα παρουσιαστεί, όπως άλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, και στην τοπική κοινωνία. Ο νέος προγραμματισμός της Energean Oil & Gas παραπέμπει στο 2018 για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την χρήση της προηγμένης τεχνολογίας την οποία η Energean έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στον Πρίνο όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/dytiko-katakolo-to-deutero-koitasma-petrelaioy-sthn-ellada-einai-gegonos.4400652.html

Το ιατρικό «θαύμα» της Κούβας για το οποίο ελάχιστοι μιλούν

Το ιατρικό «θαύμα» της Κούβας για το οποίο ελάχιστοι μιλούν

Μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, το περασμένο Σάββατο, το διαδίκτυο γέμισε με δημοσιεύματα που μας θυμίζουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης που τα μεγάλα (αμερικανικά) μέσα ενημέρωσης συνήθως αποφεύγουν να προβάλουν: τον ιατρικό διεθνισμό.
Το 1963, η Κούβα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αποστολής εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής που το έχουν ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου έμπειρου ιατρικού προσωπικού που δρούσε στην Κούβα και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη. Το 2007, η χώρα διέθετε 42.000 εργαζομένους σε 103 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων οι 30.000 ήταν γιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά εκείνο των χωρών του G8 και η χώρα έχει επεκτείνει τις παροχές της και στην Ωκεανία.
Με την πάροδο του χρόνου η χώρα άρχισε -εκτός από το να εξάγει- και να εισάγει ιατρικό προσωπικό. Σε αντίθεση με τις γειτονικές ΗΠΑ, η Κούβα προσφέρει δωρεάν και ποιοτική ιατρική εκπαίδευση που έχει οδηγήσει εκατοντάδες νεαρούς Αμερικανούς στο να θέλουν να σπουδάσουν στο ELAM, την Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή με βάση την Αβάνα. Η Σχολή άνοιξε τις πόρτες της το 1999 και σήμερα εκπαιδεύει περισσότερους 19.000 φοιτητές από 110 χώρες.
Η διαμονή εκεί, όπως και τα δίδακτρα, είναι δωρεάν, ενώ στους φοιτητές παρέχεται και ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα που τους βοηθά να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Μπορεί η Σχολή να μην διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, όμως καταφέρνει να εμφυσήσει στους επίδοξους γιατρούς την συμπόνοια, την πιο σημαντική «δεξιότητα» της καριέρας τους. Εξάλλου η Κούβα φημίζεται για το (δωρεάν) σύστημα υγείας της που βασίζεται στη σχέση γιατρού-ασθενή και στην πρόληψη αντί της θεραπείας.
Στόχος της Σχολής είναι να εκπαιδεύσει άτομα προερχόμενα από φτωχά κοινωνικοοικονομικά στρώματα ξένων χωρών, ώστε, όταν γυρίσουν στις πατρίδες τους, να μπορέσουν να προσφέρουν στις κοινότητές τους. Το πρόγραμμα είναι τόσο επιτυχημένο που αποτέλεσε αφορμή για να ασκηθούν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, να άρει το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στην Κούβα.
«Ο κουβανέζικος ιατρικός διεθνισμός έχει σώσει εκατομμύρια ζωές», είχε δηλώσει το 2014 στον Guardian ο Καναδός καθηγητής Τζον Κιρκ.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/28/diethnes-cuba-elam-iatriki-sholoi_n_13284472.html?1480357805&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget