Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Συνολάκης για φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν οι ταχύτητες των ανέμων «Εντύπωση προκαλεί η σφοδρότητα του φαινομένου»

Απαράδεκτο είναι σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Συνολάκη, το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία του συστήματος 112.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική με τους έξι νεκρούς και τον έναν αγνοούμενο, ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν οι ταχύτητες των ανέμων και τα σημεία που θα χτυπούσε η κακοκαιρία, όπως επίσης και οι πλημμύρες «αστραπή» που έπληξαν την περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη είχαμε να κάνουμε με δύο μετεωρολογικά μέτωπα τα οποία συγκρούονται, η σφοδρότητα ωστόσο του φαινομένου είναι αυτή που προξένησε εντύπωση.
Παρατήρησε ότι παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε καλό αντισεισμικό σχεδιασμό, τα διάφορα παραθαλάσσια παραπήγματα και οι παράγκες είναι αυτά που δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/5139111/synolakis-gia-foniki-kakokairia-sti-chalkidiki-den-itan-dynaton-na-provlefthoyn-oi-tachytites-ton-anemon

Εφιαλτική νύχτα με νεκρούς από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική Έξι νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες κι ένας αγνοούμενος - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός - Εικόνες και βίντεο από τις καταστροφές

Τουλάχιστον έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο νομός.

Από την θεομηνία στην Χαλκιδική υπάρχουν 6 νεκροί. Μία γυναίκα από τη Ρουμανία και το ηλικίας 8 ετών παιδί της σκοτώθηκαν στη Νέα Πλάγια, δύο Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδια και άλλοι δύο στη Σωζόπολη, όπου παρασύρθηκαν μαζί με το τροχόσπιτό τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 54χρονη Ρουμάνα και ο γιος της ήταν σε ταβέρνα όπου έπεσε η στέγη, τραυματίζοντας τους θανάσιμα, ενώ τραυματίστηκαν κι άλλα άτομα.



Στην Ποτίδαια ο άνδρας και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.

Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τέσσερα άτομα. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία έχασαν τη ζωή τους, καθώς βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Δύο ακόμη άτομα, που διέμεναν στο τροχόσπιτο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ο 19χρονος εγγονός τους.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.



Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21:50· τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλοι περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.


Την ίδια ώρα, πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Το λιμενικό στη Νέα Καλλικράτεια συνεχίζει να ερευνά τη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό του 62χρονου ψαρά ο οποίος αγνοείται. 

Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την Χαλκιδική.

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τέλος, δύο ηλικιωμένοι, ένας άντρας και μία γυναίκα, έχασαν την ζωή τους όταν το τροχόσπιτο, στο οποίο διέμεναν ανατράπηκε από τους δυνατούς ανέμους το βράδυ της Τετάρτης στη Σωζόπολη Χαλκιδικής.



Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. To κλιμάκιο αποτελείται επίσης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Για τις 6 το πρωί είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στο δημαρχείο Ν. Μουδανιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της περιοχής, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.


Μεγάλη επιχείρηση με 140 άνδρες και 44 οχήματα από την Πυροσβεστική
Το σύνολο των δυνάμεων στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή έχει ενεργοποιήσει η ηγεσία της Πυροσβεστικής, προκειμένου να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους πολίτες και τους τουρίστες που κινδύνευσε η ζωή τους από τη φονική θεομηνία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές.

Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

• 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης

• 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και

• 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

• 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.


Νυχτερινές εικόνες από την φονική θεομηνία που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη 
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/5138706/efialtiki-nychta-me-toylachiston-exi-nekroys-apo-ti-foniki-kakokairia-sti-chalkidiki