Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Έρχονται «δύσκολες ώρες» για την Ελλάδα - Δραματικές προειδοποιήσεις Μουζάλα και Αβραμόπουλου

Κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαήμερο για τηνΕλλάδα, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό. Aυτό προκύπτει από τις προειδοποιήσεις στις οποίες προχώρησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το συμβούλιο των ΥΠΕΣ, αλλά και την δραματική παραδοχή τουΓιάννη Μουζάλα ότι «θα περάσουμε δύσκολες ώρες». Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους,κάνοντας λόγο για διορία 10 ημέρων που έχει η ΕΕ για να μειώσει τις προσφυγικές ροές:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα διορία δέκα ημερών για να μειωθούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, διαφορετικά «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε απαιτούνται «απτά και σαφή αποτελέσματα για την μετεγκατάσταση τις επόμενες ημέρες», ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους υπουργούς να ανταποκριθούν συλλογικά, χωρίς ασυντόνιστες προσπάθειες, λέγοντας πως είναι κοινή ευθύνη η κλιμάκωση των προσπαθειών για εφαρμογή ευρωπαϊκών λύσεων. Η τελευταία αποστροφή ήταν σαφής αιχμή κατά της Αυστρίας, η οποία τις τελευταίες ημέρες συνεκάλεσε μονομερώς διάσκεψη με τις χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου για το προσφυγικό.
Σκληρή γλώσσα για την Αυστρία χρησιμοποίησε και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραδέχτηκε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση με τον αυστριακό ομόλογό του. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποκάλυψε ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε».Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ. 
Ως προς την Αυστρία, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ελλάδα έλαβε πολιτική στήριξη από τις περισσότερες χώρες μέλη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Νέο unfair από την Αυστρία

Σημειώνεται πως η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε ακόμη μία πρόκληση. Την ώρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, βγήκε έξω και σε δηλώσεις της επανέλαβε τις απειλές της για αποπομπή της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. 
Η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ τόνισε «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν». 
Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 
Αναφερόμενη στην παράτυπη Διάσκεψη της Βιέννης σημείωσε πως αυτή αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.
http://newpost.gr/politiki/518291/erxontai-dyskoles-wres-gia-thn-ellada-dramatikes-proeidopoihseis-moyzala-kai-abramopoyloy

Νέα πρόκληση από την αυστριακή ΥΠΕΣ - Τι είπε για τον Μουζάλα



Ένας άγριος καυγάς μεταξύ της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Λάιτνερ προχώρησε σε έναν απίστευτο ισχυρισμό, ότι ο κ. Μουζάλας της είπε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της».
Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός υποστήριξε πως η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφήςτης ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις του παραδέχτηκε πως υπήρξε ένταση με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, η οποία σύμφωνα με το MEGA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βγήκε από  την αίθουσα, και έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις, ισχυριζόμενη ούτε λίγο, ούτε πολύ πως ο κ. Μουζάλας είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της.
Επεσήμανε ακόμα ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».
Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
http://newpost.gr/politiki/518309/nea-proklhsh-apo-thn-aystriakh-ypes-ti-eipe-gia-ton-moyzala

Διπλωματικό θρίλερ: Ανακαλείται η ελληνίδα πρέσβης στην Βιέννη

Δραματική τροπή λαμβάνει η εξέλιξη της διπλωματίας σε σχέση με το προσφυγικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, καθώς σήμερα με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, κλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.
Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αυτή η κίνηση έρχεται ως επιστέγασμα σε μια σειρά ενεργειών της Αυστριακής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, η οποία φέρεται να επιθυμεί να απομονώσει την Ελλάδα από τοκέντρο αποφάσεων για το προσφυγικό. 
Η ενέργεια που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης για το προσφυγικό στην Βιέννη με τις χώρες της Βαλκανικής που χρησιμοποιούνται σαν πέρασμα προς τον βορρά, χωρίς να έχει απευθύνει πρόσκληση προς την χώρα μας. 
Η ενέργεια αυτή είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεώρησε αυτή την πράξη τουλάχιστον προκλητική, που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και τα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο της Παρασκευής.
Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του, είχε χαρακτηρίσει την συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη ως ''μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες''. 

Τι λένε τα Αυστριακά ΜΜΕ

Ως "είδηση της τελευταίας στιγμής" προβάλλει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σήμερα το απόγευμα, την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη, ενώ ανάλογη ειδησεογραφία έχουν ήδη στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ορισμένες αυστριακές εφημερίδες.
Όπως αναφέρεται στην είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, στη διαμάχη ως προς τη συμπεριφορά της Αυστρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αθήνα την πρέσβη της στη Βιέννη.
Στην είδηση σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως μονομερείς πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών-μελών στη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσαν "να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης".
Στη δική της σχετική είδηση, η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" προσθέτει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης "ντροπή", το ό, τι η Αυστρία και άλλες χώρες πραγματοποίησαν στη Βιέννη μία Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα την πολιτική ασύλου, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης και χωρίς την ελληνική συμμετοχή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η Αθήνα θα εμποδίζει πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.
 http://newpost.gr/politiki/518223/diplwmatiko-thriler-anakaleitai-h-ellhnida-presbhs-sthn-biennh

Καμμένος: Πρόσφυγες και μετανάστες θα επιστρέφουν στην Τουρκία

Κατηγορηματικός ότι όποιος πρόσφυγας και μετανάστης διασώζεται από τη νατοϊκή δύναμη εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων θα επιστρέφει στη Τουρκία, εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

«Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ έχει κλείσει. Ήδη πλοία των νατοϊκών δυνάμεων έρχονται στην ακτογραμμή για να διασφαλίσουν ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων θα πηγαίνει στη Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. 

Ταυτόχρονα, ο υπουργός διέψευσε ότι υπήρξε αίτημα στο πλαίσιο της συμφωνία για το προσφυγικό, να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα από τις περιπολίες. «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα Δωδεκανήσων στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ βεβαίως ισχύει για όλο το Αιγαίο, μέχρι Λήμνο. Τέτοιο έγγραφο δεν υπήρξε ποτέ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτούς τους ισχυρισμούς, τα επαναλαμβάνουν σάιτ της Χρυσής Αυγής» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε τέτοιο θέμα πρώτος θα αντιδρούσα. 

Δεν πρέπει να αναπαράγουμε θέματα που δεν υφίστανται, γιατί έτσι πλήττουμε τις ελληνικές θέσεις».
Αφορμή για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με την προσγείωση στρατιωτικών αεροπλάνων στη Ρόδο και με αφορμή το επεισόδιο που δημιούργησε η Τουρκία κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Τεχεράνη. 

««Ποτέ δεν υπήρξε θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων να προσγειώνονται και να απογειώνονται αεροσκάφη στα ελληνικά αεροδρόμια. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας αξιωματικός ή διπλωμάτης και ελπίζω και Έλληνας βουλευτής, να αμφισβητεί ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται και απογειώνονται στη Δωδεκάνησο, στα ελληνικά νησιά και σε όλο το FIR. Ούτε θα δέχονταν αίτημα της Τουρκίας να ανεφοδιαστεί ελληνικό αεροσκάφος στο Μπουντρούμ» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στη Ρόδο υπάρχουν μόνιμα δύο πτητικά μέσα, ένα σούπερ πούμα και ένα σινούκ, που προσγειώνονται και απογειώνονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και όπου υπάρχουν αεροδρόμια και στρατιωτικές μονάδες όπως γίνεται και με όλα τα αεροσκάφη. 

«Παράνομα οι Τούρκοι ζήτησαν να κάνει ανεφοδιασμό στο Μπουντρούμ για να ικανοποιήσουν τις παράλογες απαιτήσεις τους. Αυτές τις χάρες δεν θα της τις κάνει κανένας» επεσήμανε ο υπουργός 'Αμυνας και κατέληξε: «Αυτή εδώ η κυβέρνηση θέματα εθνικής κυριαρχίας ούτε συζητά ούτε υποχωρήσεις κάνει. Σε άλλες εποχές ήταν που κάποιοι στηρίζανε κυβέρνηση που έλεγε να αφήσουμε τη σημαία στα Ίμια να την πάρει ο αέρας. Οι εποχές παραδόσεων Οτσαλάν και εθνικών υποχωρήσεων έληξαν. 

Πηγή: ΑΠΕ
http://www.zougla.gr/politiki/article/kamenos-prosfiges-ke-metanastes-8a-epistrefoun-stin-tourkia

Δράμα δίχως τέλος. Πρόσφυγες με τα πόδια στη εθνική. Οδόφραγμα τα Σκόπια

Πρόσφυγες προσπαθούν με τα πόδια να φτάσουν στην Ειδομένη την ώρα που τα Σκόπια δέχονται ανθρώπους με το σταγονόμετρο. Άνθρωποι με μωρά στα χέρια και με όλα τα υπάρχοντα τους προσπαθούν να φύγουν προς τον Βορρά. Συγκινητική η ανταπόκριση των κατά τόπους δήμων της χώρας
Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται δίχως τέλος σε όλη τη χώρα, την ώρα που τα Σκόπια και η Αυστρία, στήνουν "οδοφράγματα" σταματώντας τη διέλευση τους προς Βορρά.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν πως θα επιτρέψουν τη διέλευση μόλις 100 προσφύγων την ώρα που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει "πλημμυρίσει" με πάνω από 3000 άτομα. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.

Νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν τον φράχτη και έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών

Στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5000 πρόσφυγες. Νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν τον φράχτη και έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, όπως ανέφερε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στην περιοχή. "Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια", είπε ο δήμαρχος.
"Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου" ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: "Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν".
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι "όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί".
Ερωτηθείς για την πρώτη εικόνα που είχε από το Κέντρο Μετεγκατάστασης, ο κ. Μπουτάρης τη χαρακτήρισε εξαιρετική, για το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι έχουν έρθει σήμερα απορριμματοφόρα από τον δήμο Δέλτα ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους. Για τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην περιοχή ένα μίνι μάρκετ για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να λειτουργήσει στο εσωτερικό του κέντρου μια αίθουσα με τηλεοράσεις και με μουσική "ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται τουλάχιστον ότι είναι καλοδεχούμενοι για να ακολουθήσουν κάποια σειρά. Αλλιώς θα σηκωθούν να φύγουν όλοι". Ειδικά για τα παιδιά, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα έρθει σε συνεννόηση με την κοινωνική πρόνοια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έρχονται στον χώρο κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί για να τα φροντίσουν.

Πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό, στο ύψος του Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.
Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.
Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη "Βοήθεια στο Σπίτι" να συνδράμουν τους μετανάστες.
Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων. Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.
Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Πρόσφυγες ξεκίνησαν πεζή από Τέμπη για Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν συνεχώς να περάσουν από τα μπλόκα της αστυνομίας στα Τέμπη.
Λίγο πριν από τις 11 οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπέρασαν τους αστυνομικούς και άρχισαν να περπατούν στο οδόστρωμα, δίπλα στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στον δρόμο από τις αρχές της εβδομάδας και πλέον αγανακτισμένοι άρχισαν να περπατούν αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα με τα πόδια. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν τρεις φορές να τους σταματήσουν με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. Τελικά λίγο μετά τις 11.30 το πρωί αστυνομικός ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στα πούλμαν να φτάσουν στο σημείο και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.
Την ίδια ώρα φτάνουν στα νησιά συνεχώς καράβια, αποβιβάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αναζητούν σημεία στέγασης μέχρι να μπορέσουν να φύγουν. Στην Κοζάνη επιστρέφουν τέσσερα λεωφορεία με σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα για την Ειδομένη.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της γραμμής του ΟΣΕ από πρόσφυγες, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη από το απόγευμα της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το "μπλόκο" που έχει στήσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.
Τρίκαλα: Πάνω από 400 πρόσφυγες στην Καλαμπάκα

Την ίδια ώρα συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών του νομού Τρικάλων και των τοπικών επιχειρήσεων, σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους 400 και πλέον πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, που από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκονται στο Μουργκάνη, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, έχοντας ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι τους από το λιμάνι του Πειραιά.
Πολίτες μεμονωμένα με σακούλες γεμάτες τρόφιμα καταφτάνουν στο χώρο, όπου βρίσκονται και δεκάδες παιδιά, ανάμεσα στους περίπου 450 πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιβηχικά σιρόπια και πάνες για τα μικρά παιδιά.
Καβάλα: Ο Δήμος άνοιξε το Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο για να περάσουν τη νύχτα τους οι 900 πρόσφυγες, που έφτασαν χθες το απόγευμα

Στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας πέρασαν άλλωστε, το χθεσινό βράδυ, οι περίπου 900 Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν, το απόγευμα της Τετάρτης, στον επιβατικό λιμένα της Καβάλας "Απόστολος Παύλος".
Ο αρχικός σχεδιασμός των αστυνομικών αρχών και των τοπικών φορέων ώστε οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, να διανυκτερεύουν μέσα στα λεωφορεία στο χώρο του εμπορικού λιμένα "Φίλιππος Β" στην περιοχή της Νέας Καρβάλης δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, καθώς επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές, αν και ο Δήμος Καβάλας είχε φροντίσει για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών.
Τελικά, στις 11 το βράδυ, με απόφαση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα άνοιξε το Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου, που είναι ένας μεγάλος, σύγχρονος και άνετος αθλητικός χώρος με θέρμανση και υποδομές υγιεινής. Ο Δήμος Καβάλας διένειμε σε όλους σάντουιτς, νερά και γάλατα για τα παιδιά, ενώ με απόφαση της δημάρχου έχει ανασταλεί επ' αόριστον η λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης.
Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την τοπική κοινωνία της Καβάλας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπροστά στο δίλημμα τι θα γίνει με τη μεταφορά των προσφύγων καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από τις αστυνομικές αρχές.
Ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει και σήμερα τη σίτιση των 900 προσφύγων, ενώ δόθηκε εντολή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ετοιμάσουν μεσημεριανό φαγητό για όλους.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/drama-dixws-telos-prosfyges-me-ta-podia-sth-ethnikh-odofragma-ta-skopia.3925784.html

Xανιά: Ξυλοκόπησαν μαθητές έξω από σχολείο

Με τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων δύο μαθητές μετά από επίθεση που δέχθηκαν έξω από σχολείο στη Χρυσοπηγή Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο μαθητές ηλικίας 17 ετών βρίσκονταν έξω από το σχολείο όταν ξαφνικά και για λόγους που διερευνά η Αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση από παρέα ατόμων που φέρονται να είναι εξωσχολικοί. Μάλιστα, λένε πληροφορίες, ο ένας από αυτούς δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και μεταλλικό αντικείμενο στην προσπάθεια του να χτυπήσει τους δύο 17χρονους.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία η οποία μετά από έρευνες εντόπισε και συνέλαβε τρία από τα άτομα ηλικίας 18,18 και 16 ετών που φέρονται να ξυλοκόπησαν τους δύο μαθητές. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επεισόδιο συμμετείχαν περισσότερα άτομα τα οποία αναζητούνται. 

Πηγή: ekriti.gr
http://www.zougla.gr/greece/article/xania-ksilokopisan-ma8ites-ekso-apo-sxolio

Έρχεται ελληνικό βέτο. Μουζάλας: 'Η Ελλάδα δεν θα γίνει Λίβανος της Ευρώπης'

Δεν θα δεχθούμε μονομερείς ενέργειες διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως αντιστοίχως και η Ελλάδα θα μπορούσε να προβεί σε μονομερείς ενέργειες σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Ο γγ του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης στο Αιγαίο (Vid)
"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν και από την Ελλάδα" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
H Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης, προειδοποίησε, κάνοντας ξεκάθαρο πως η χώρα μας σκληραίνει στη στάση της έναντι του προσφυγικού ζητήματος. Το σχόλιο του ήταν αιχμηρό και καυτηριάζει ανοιχτά τη στάση της ΠΓΔΜ και της Αυστρίας που κλείνουν τα σύνορα τους, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που προέβλεπαν το να μείνουν ανοιχτά, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν νέες αποφάσεις κοινής πολιτικής δράσης για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μουζάλα:

"Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και κάποιες εκτός Ένωσης, που θεωρούν πως μπορούν να αλλάζουν την απόφαση που πάρθηκε από όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. που μετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το ζήτημα είναι εάν η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη των πέντε αστυνομιών, ή η Ευρώπη των αποφάσεων και της Επιτροπής.
Θα συζητήσουμε για το πώς θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι θέλουν να δημιουργήσουν, και αυτό αποτελεί μια ιδιορρυθμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μια αποθήκη ψυχών ακόμη κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης".
Εχθές άλλωστε, ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο reuters, είχε κάνει λόγο για "μίνι ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα" λόγω των αποφάσεων πέντε βαλκανικών χωρών την περασμένη εβδομάδα να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές. Οι αστυνομικοί διευθυντές της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ είχαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια για να συζητήσουν την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων ώστε να ανακοπεί η εισροή μεταναστών με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να εγκλωβίζεται στη χώρα, την ώρα που οι ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

ΝΑΤΟ: Πώς θα επιχειρήσει σε Ελλάδα και Τουρκία

Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ επί σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο με στόχο να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έπειτα από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύκτα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.
"Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης", διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.
Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών , άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.
"Στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/erxetai-ellhniko-veto-moyzalas-h-ellada-den-tha-ginei-livanos-ths-eyrwphs.3925510.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Αδιέξοδο στην Ελλάδα βλέπει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ αν κλείσουν τα σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, είπε μεταξύ άλλων ο Φιλίππο Γκράντι σημειώνοντας πως  πρέπει να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη
Την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης για το προσφυγικό, την άρση των περιορισμών για τη διέλευση των προσφύγων στην Ευρώπη και τη δημιουργία νόμιμων διόδων, ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, σε σημερινή συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην Αθήνα.
Ο κ. Γκράντι εξέφρασε στους δημοσιογράφους τρεις μεγάλες ανησυχίες: ότι «ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει σταματήσει και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα», ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».
Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο, όπως είπε, για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία, όπως είπε ο κ. Γκράντι, είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί: με υλική υποστήριξη, όπως τέντες, προκατασκευασμένα σπίτια, κουβέρτες, με εργατικό δυναμικό, καθώς και με συλλογή περισσότερων οικονομικών πόρων από δωρητές. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε λέγοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου». «Αυτοί οι περιορισμοί», συνέχισε, «δεν μπορούν να δώσουν εναλλακτικές στους ανθρώπους να συνεχίσουν. Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους».
Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες. «Τους τελευταίους μήνες είναι κατανοητό ότι οι Σύροι τυγχάνουν προστασίας αλλά ακόμα και για εκείνους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως το να δείξουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, την ώρα που πολλοί έχουν χάσει τα χαρτιά τους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι Αφγανοί, από τους οποίους κάποιοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και πρέπει αυτή να τους δοθεί».
Ο κ. Γκράντι ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, επανεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή εκπαιδευτικές υποτροφίες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να πιέζει, ώστε η νόμιμη δίοδος να υπάρχει και για άλλες εθνικότητες, όπως οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι.
Η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία δεν είναι η λύση, εξήγησε, γιατί η χώρα αυτή «έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει όλες οι χώρες του ΟΗΕ να μοιραστούν αυτό το βάρος». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε πως «δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά εκ μέρους μας υπάρχει το αίτημα, ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ, να γίνει με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα των προσφύγων».
Με τη συνέντευξη τύπου του Φιλίππο Γκράντι ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε χτες στη Λέσβο και σήμερα στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και με υπουργούς. Το βράδυ, ο Ύπατος Αρμοστής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει αύριο επαφές με υπουργούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. «Θα μεταφέρω αυτά τα μηνύματα, ότι εκτιμούμε την προσπάθεια της Ελλάδας, ότι ανησυχούμε γιατί λίγες χώρες φέρουν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού και γιατί η αντίδραση της Ευρώπης είναι ότι οι χώρες κλείνουν τα σύνορα αντί να δείχνουν αλληλεγγύη» ανέφερε ο κ. Γκράντι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/politiki/adieksodo-sthn-ellada-vlepei-o-upatos-armosths-toy-ohe-an-kleisoyn-ta-sunora.3924719.html