Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Το Σύμβολο της Πίστεως (ΠΙΣΤΕΥΩ) και η ερμηνεία του



Το Σύμβολο της Πίστεως είναι σύντομη ομολογία της πίστεώς μας μέσα στην οποία παρουσιάζονται περιληπτικά, με σαφήνεια και αυθεντικά τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού.
Το «Πιστεύω» το λέμε κυρίως στο Μυστήριο του Βαπτίσματος αλλά και στις άλλες ακολουθίες. Με αυτό αναγνωρίζονται οι βαπτισμένοι από τους αβάπτιστους.
Στην αρχή υπήρχαν πολλά Σύμβολα: των Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου κ.λ.π. Αυτό που έχουμε σήμερα λέγεται Σύμβολο της Νίκαιας και της Κωνσταντινούπολης γιατί θεσπίστηκε στις Α΄ και Β΄ Οικουμενικές Συνόδους και είναι το μοναδικό που χρησιμοποιούν όλες οι χριστιανικές ορθόδοξες ομολογίες. Αναφέρεται περιληπτικά σε αυτά που πρέπει να πιστεύει κάθε ορθόδοξος χριστιανός.
Αποτελείται από 12 άρθρα (στίχους). Τα 7 πρώτα έγιναν στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Τα υπόλοιπα 5 στη Β΄. Στα 9 πρώτα άρθρα κυριαρχεί το ρήμα ‘πιστεύω’, στο 10 το ρήμα ‘ομολογώ’, στα 11 κ 12 το ‘προσδοκώ’.
Το 1ο άρθρο αναφέρεται στον Πατέρα

Τα άρθρα από 2ο μέχρι το 7ο στον Υιό.

Το 8ο στο Άγιο Πνεύμα

Το 9ο στην Εκκλησία.

Το 10ο στο Βάπτισμα.

Το 11ο στην Ανάσταση των νεκρών.

Το 12ο στην Δευτέρα Παρουσία.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΚΕΙΜΕΝΟΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
1. Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.
Πιστεύω, ως ορθόδοξος Χριστιανός, σε έναν Θεό, Πατέρα, Κυρίαρχο του παντός, που δημιούργησε από το μηδέν και με απόλυτη ελευθερία και αγάπη τον ουρανό και τη γη. Δημιούργησε, δηλαδή, τόσο τον ορατό και υλικό, όσο και τον αόρατο και πνευματικό κόσμο.
2. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων˙ Φως εκ Φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο.
Πιστεύω και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που είναι ο μονογενής Υιός του Θεού Πατέρα 
και Γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Είναι φως, όπως και ο Πατέρας Του. Είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό. Ο Υιός δεν είναι δημιούργημα ή κτίσμα του Θεού, όπως πίστευαν διάφοροι αιρετικοί, αλλά έχει την ίδια Θεία ουσία με τον Πατέρα (είναι «ομοούσιος») και τα πάντα δημιουργήθηκαν δια του Υιού.
3. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος άγιου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα.
Ο Υιός του Θεού, για τη δική μας σωτηρία, κατέβηκε από την ουράνια δόξα Του στη γη και έλαβε σάρκα, όμοια με τη δική μας, από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Έγινε δηλαδή άνθρωπος όμοιος σε όλα μ’ εμάς, εκτός από την αμαρτία και έζησε σε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη.
4. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου και παθόντα και ταφέντα.
Σταυρώθηκε, έπαθε και τάφηκε για μας, όταν ρωμαίος επίτροπος της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος.
5. Και αναστάντα τη τρίτη ήμερα κατά τας Γραφάς.
Και αναστήθηκε, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, την τρίτη ημέρα από τον τάφο, ενώ ήταν νεκρός.
6. Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός.
Μετά την Ανάστασή Του ανέβηκε στον ουρανό με τη δύναμη που είχε ως Θεός, δοξάζοντας έτσι την ανθρώπινη φύση. Ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα Του.
7. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς· ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος.
Θα έρθει και πάλι στον κόσμο με δόξα, σε χρόνο που τον γνωρίζει μόνο ο Θεός, για να κρίνει τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Και η Βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος.
8. Και εις το Πνεύμα το άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών.
Πιστεύω και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που έχει κυριότητα και εξουσία. Ζωοποιεί όλη την κτίση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό. Προσκυνείται και δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που προείπαν για τον ερχομό του Σωτήρα.
9. Εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν.
Πιστεύω και στην Εκκλησία. Είναι μία, επειδή μία είναι η κεφαλή της, ο Χριστός και μία η πίστη εκείνων που μετέχουν στη ζωή της. Είναι αγία, χωρισμένη από κάθε αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και θέλει να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους. Είναι αποστολική, επειδή διατηρεί ανόθευτη τη διδασκαλία των Αποστόλων και  επειδή οι επίσκοποι που την ποιμαίνουν είναι διάδοχοι εκείνων.
10. Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών.
Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Μ’ αυτό αρχίζουμε την καινούρια ζωή μέσα στην Εκκλησία. Με αυτό συγχωρείται το προπατορικό αμάρτημα.
11. Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.
Πιστεύω και περιμένω την κοινή ανάσταση όλων των νεκρών. Θα αναστηθεί κάθε σώμα για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του. Η ανάσταση όλων θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.
12. Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.
Προσδοκώ ότι, μετά την ανάσταση και την τελική κρίση όλων των ανθρώπων από τον Χριστό, θα αξιωθώ να απολαύσω την αιώνια ζωή, μαζί με όλους τους αγίους. Αμήν.
(Από την έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας που έχει τίτλο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ" - δια μεγάλους προσερχομένους στο άγιο Βάπτισμα - και την επιμελήθηκε ο θεολόγος κ. Γεώργιος Κομιώτης, Πρόεδρος της Δ.Ε. της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Παραρτήματος Νομού Ηλείας).
http://www.imilias.gr/to-simbolo-tis-pisteos-kai-i-ermineia-tou.html

Απαγορεύονται τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στη Ρωσία

Σχόλιο: Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του RT για τις εξελίξεις σχετικά με τα μεταλλαγμένα στη Ρωσία, αφού δείχνει τη σοβαρή συζήτηση που γίνεται για το θέμα στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί και έχει ήδη κατορθώσει να τα εισαγάγει από την “πίσω πόρτα”.

Η κυβέρνηση αποφασίζει να απαγορεύσει την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στη Ρωσία
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε κάθε παραγωγή τροφίμων στη χώρα να αποκλείει εντελώς τους οποιουσδήποτε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) ή μέρη αυτών.
«Όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, έχουμε αποφασίσει να μην χρησιμοποιούμε κανένα ΓΤΟ στην παραγωγή τροφίμων» δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich σε διεθνές συνέδριο για τη βιοτεχνολογία που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Κίροφ.
Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι υπήρχε μια πολύ σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτής της απόφασης και της ανάπτυξης της επιστήμης, της ιατρικής και άλλων κλάδων.
«Δεν είναι ένα απλό θέμα, πρέπει να κάνουμε πολύ εμπεριστατωμένη εργασία σχετικά με τον διαχωρισμό σε αυτούς τους τομείς και να διαμορφώσουμε τη νομική βάση με αυτό ως θεμέλιο,» είπε.
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τη δημιουργία μιας εθνικής ερευνητικής βάσης για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, που θα παρείχε στις αρχές εξειδικευμένες γνώσεις και θα άνοιγε τον δρόμο για περαιτέρω νομοθετικές κινήσεις και εκτελεστικές αποφάσεις. Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει η αντίληψη για τα προϊόντα ΓΤΟ ως το «απόλυτο κακό», αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη χρήση τους στη βιομηχανία τροφίμων.
Την ίδια στιγμή, μια ομάδα βουλευτών που στηριζόταν από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», που κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία [στο οποίο επίσης προέδρευε ο Πούτιν από το 2008-2012], συνέταξε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων υπόκειντο σε αυστηρούς περιορισμούς, και απαγόρευε πλήρως την εγχώρια παραγωγή. Το σχέδιο αυτό δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο, αλλά αργότερα μέσα στο έτος, η Κρατική Δούμα ενέκρινε μια δέσμη τροπολογιών που επιβάλλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, χωρίς επαρκή επισήμανση που να προειδοποιεί τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το μερίδιο των ΓΤΟ στη ρωσική βιομηχανία τροφίμων έχει μειωθεί από 12 τοις εκατό σε μόλις 0,01 τοις εκατό κατά τα τελευταία 10 χρόνια, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα μόνο 57 εγκεκριμένα προϊόντα τροφίμων που περιέχουν ΓΤΟ. Ο νόμος που παραγγέλνει την υποχρεωτική καταχώρηση των προϊόντων ΓΤΟ που μπορούν να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον, θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2017.

ΠΗΓΗ: “Govt decides to ban GMO food production in Russia – deputy PM“, RT, 19.09.2015

Stratfor: Τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η νέα τάξη πραγμάτων μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις στο Παρίσι. Το αιματοκύλισμα και γιατί δεν θα έπρεπε να αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Το ερώτημα είναι αν οι τρομοκρατικές ενέργειες έγιναν κατόπιν οδηγιών ή με βοήθεια από το εξωτερικό. Ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν (οι 83 σε κρίσιμη κατάσταση) χθες το βράδυ από τρομοκρατικές επιθέσεις σε έξι σημεία του Παρισιού, που πραγματοποιήθηκαν από οκτώ ενόπλους –πιθανότατα τζιχαντιστές σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το χρονικό των επιθέσεων

Οι επιθέσεις, που ήταν ξεκάθαρα συντονισμένες, έγιναν σε διάφορες περιοχές και με διάφορες μεθόδους. Στο πρώτο κύμα, δυο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους σε περιοχές κοντά στο Stade de France, όπου διεξάγονταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας. Στο στάδιο βρίσκονταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την ώρα της επίθεσης. Φυγαδεύτηκε από το στάδιο και συναντήθηκε αμέσως με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά και είναι πιθανό να εμπλέκεται βομβιστής αυτοκτονίας.
Εν τω μεταξύ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ –όπως αναφέρεται με Καλάσνικοφ- μέσα από αυτοκίνητο, σε γεμάτο καμποτζιανό εστιατόριο, ενώ την ίδια ώρα άλλοι ένοπλοι κρατούσαν ομήρους και άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Bataclan. Περίπου 25 λεπτά αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο Rue de Charonne και περίπου μια ώρα μετά την πρώτη επίθεση, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις από άλλους τρομοκρατικούς πυρήνες στο Λούβρο και στο Les Halles.
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, περιλαμβανομένης της μονάδας RAID, κινητοποιήθηκαν άμεσα για να αποκλείσουν την περιοχή γύρω από το στάδιο, τα μπαρ και τα εστιατόρια της περιοχής του 10ου και 11ου διαμερίσματος, ένα κομμάτι του Παρισιού ιδιαίτερα δημοφιλές σε νεαρούς και τουρίστες, καθώς και τον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου τελικά οι ένοπλοι σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Αν και σοκαριστικές, οι επιθέσεις δεν ήταν μια παντελής έκπληξη. Πολλά άτομα από τη Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες εκεί. Όπως έδειξαν και οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo, υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εντός της Ευρώπης. Ένα σημαντικό ερώτημα για τη συνέχεια είναι αν η φύση των επιθέσεων ήταν λαϊκή ή αν οι επιτιθέμενοι έλαβαν οδηγίες ή βοήθεια από το εξωτερικό, από ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάϊντα. Επιπλέον, η πρόσφατη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη από περιοχές όπως η Συρία τονίζει τον κίνδυνο τζιχαντιστικές ομάδες να έχουν στείλει μέλη τους μέσα στις μεγάλες προσφυγικές ροές προκειμένου να διενεργήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.
Σε διάγγελμά του προς τον λαό, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της. Η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει σε άμεση προτεραιότητα το κλείσιμο του Παρισιού, την προστασία των πολιτών και την σύλληψη των δραστών. Επόμενο βήμα θα είναι να κλείσουν οι συγκοινωνίες και τα σύνορα για να αποτραπεί η διαφυγή των δραστών. Τέλος, θα αρχίσει έρευνα για να ξεριζωθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων. Ο Ολάντ έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πολιτικές επιπτώσεις

Οι επιθέσεις είναι βέβαιο πως θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις. Έρχονται πέντε ημέρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Γαλλίας, του Charles de Gaulle, προς τον Περσικό Κόλπο όπου θα αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν οι επιθέσεις «οδηγήσουν» στην βασική περιοχή επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Γαλλία πιθανότατα θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στη Συρία έχει γίνει περίπλοκο.
Από πολιτικής απόψεως, οι επιθέσεις συνιστούν μια υπενθύμιση των μακροχρόνιων εθνοτικών τριβών στη Γαλλία, μετά από αρκετούς μήνες στους οποίους η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην γειτονική Γερμανία. Μεγάλος αριθμός μεταναστών εισέρχεται στη Γερμανία από τα ανατολικά και τα νότια, ενώ πολύ λίγοι από αυτούς προχωρούν προς τη Γαλλία. Ως αποτέλεσμα η Γαλλία είχε διατηρήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ στις προσπάθειες να αποσοβήσει τη ροή των μεταναστών, αν και έχει παραστεί σε αρκετές συνόδους για το θέμα και έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των ομάδων εκείνων που ζητούν να σταματήσει η ροή των μεταναστών και να κλείσουν τα σύνορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Λόγω των επιθέσεων αυτών, η Μαρίν Λε Πεν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ίσως δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται. Η Λε Πεν κράτησε χαμηλό προφίλ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και πάλι όμως είδε τη δημοτικότητα του κόμματός της να αυξάνεται, λόγω του αντιμεταναστευτικού μηνύματός του. Σύντομη άνοδο είδε και η δημοτικότητα του Ολάντ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, λόγω της αντίδρασής του, όμως δεν αναμένεται επανάληψη αυτής της τάσης διότι ο κόσμος θα αρχίσει να διερωτάται τώρα αν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που εγκρίθηκαν φέτος είναι αποτελεσματικά. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νικολά Σαρκοζί έχει επίσης ιστορικό τήρησης σκληρής στάσης σε θέματα ασφάλειας, θέμα για το οποίο έκανε εκστρατεία μόλις πριν από μια εβδομάδα. Αναμένεται να δώσει «μάχη» με τον πιο ήπιο Αλέν Ζουπέ για το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2017, και οι ψηφοφόροι μπορεί να στραφούν προς το μέρος του λόγω των επιθέσεων.

euro2day

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θυσιάζουν δανειολήπτες και δημόσια περιουσία

Ούτε παραγγελία να είχαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι τα δραματικά επεισόδια που συγκλόνισαν το Παρίσι προχθές το βράδυ, καθώς η κάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων θα κρύψει τους δικούς τους ανέντιμους συμβιβασμούς. Άλλωστε, η πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχθεί ό,τι της ζητηθεί είχε φανεί από τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου όπου συμφωνήθηκε η διαπραγμάτευση να κλείσει χθες, Σάββατο. Μεθερμηνευόμενο το τελευταίο σημαίνει πως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές κι αν κάτι προέχει είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, με κάθε κόστος.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Το σημαντικότερο θέμα που παρέμενε ανοιχτό αφορούσε τους πλειστηριασμούς. Επί της ουσίας, για την απελευθέρωσή τους πιέζουν δύο αλληλοσυμπληρούμενες δυνάμεις: Από τη μια οι...

ελληνικές τράπεζες που θέλουν να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους κι απ’ την άλλη τα ξένα κεφάλαια, κυρίως αμερικανικά, που βλέπουν σαν μάννα εξ ουρανού τα τιτλοποιημένα ελληνικά δάνεια καθώς με αυτά θα μπορούν να επιδοθούν σε νέες κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Σε αυτές τις μυλόπετρες θα αλεσθούν οι δανειολήπτες, με τους πιστωτές να αποτελούν όργανα των συγκεκριμένων οικονομικών κέντρων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε με μια πρόταση που προστάτευε το 99% των ιδιοκτητών (έχοντας απέναντί της τους δανειστές που δέχονταν την προστασία μόνο του 17%) για να επιδοθεί στη συνέχεια σε μια μειοδοσία προτάσεων, τόσο αυθεντικά ΣΥΡΙΖΑϊκή που ακόμη κι ο πιο προσεκτικός παρατηρητής αδυνατούσε να παρακολουθήσει… Τα υπό εξέταση κριτήρια αφορούσαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου (180.000 ευρώ για άγαμο, πλέον 50.000 για έγγαμο, πλέον 25.000 για κάθε τέκνο έως τρία), το ετήσιο εισόδημα (32.000 – 35.000 ευρώ) και το σύνολο των οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία (έως 200.000 ευρώ).

Το δεύτερο υπό συζήτηση θέμα σχετίζεται με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να ιδρυθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Η στενή του σύνδεση με την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς εκεί προβλέπεται να πηγαίνουν τα έσοδά του καθιστά την ίδρυσή του ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων. Από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας άλλωστε αναμένουν να εισπράξουν 5,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2009. Ασφυκτική πίεση επίσης ασκούν οι δανειστές και στο ζήτημα των χρεών προς την εφορία, πιέζοντας για αυστηροποίηση του πλαισίου. Ειδικότερα ζητούν την μείωση των ημερών που ένα χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο κι επίσης την εξέταση του εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης όσων εντάσσονται στις ρυθμίσεις όχι μόνο των 100 αλλά και των 12 δόσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι εμφανές ότι θα μειώσει τα έσοδα του δημοσίου καθώς περισσότεροι απ’ αυτούς που θα πάνε αδιαμαρτύρητα στα δημόσια ταμεία να πληρώσουν τις αυξημένες δόσεις είναι εκείνοι που θα υποπέσουν στην προηγούμενη κατάσταση με τα βουνά αρρύθμιστων, λιμναζόντων χρεών. Δανειστές και κυβερνητικοί φαίνεται ωστόσο ότι προτιμούν αυτή την κατάσταση για να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης κεφαλαίου, οδηγώντας στη χρεοκοπία όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Το τέταρτο θέμα για το οποίο πιέζουν οι δανειστές σχετίζεται με την ψήφιση εντός της επόμενης εβδομάδας του αντι-ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που εισάγει στην Ελλάδα το πιο νεοφιλελεύθερο ασφαλιστικό καθεστώς στην Ευρώπη, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολιορκητικό κριό για την άλωση του εναπομείναντος έστω ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας.

Το καρότο, για την άρση και των τελευταίων αντιρρήσεων της κυβέρνησης είναι η δόση των 2 δισ. κι επιπλέον των 10 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι, σε όλη του την μεγαλοπρέπεια το «κατόρθωμα» της ροζ Αριστεράς του Τσίπρα και της ψεκασμένης Δεξιάς του Καμμένου έχει την παράδοση των δανειοληπτών, του δημόσιου πλούτου, του ασφαλιστικού συστήματος και των εγκλωβισμένων των 100 δόσεων βορά στις τράπεζες που με την ανακεφαλαιοποίηση τους χάνεται κι η τελευταία ελπίδα του δημοσίου να αποκτήσει τον έλεγχό τους. Ούτε ο Σαμαράς δεν θα κατάφερνε κάτι τέτοιο…

ΠΗΓΗ: /leonidasvatikiotis 
http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_249.html

«Τερατώδες χτύπημα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό» οι επιθέσεις στο Παρίσι Αλεξέι Τιμοφέιτσεφ, RBTH

Οι Ρώσοι συλλυπούνται τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους. Οι ρώσοι πολιτικοί κάνουν έκκληση για ενότητα απέναντι στην κοινή απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.


Δηλώσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έκαναν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας. «Η Ρωσία καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις απάνθρωπες δολοφονίες και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια για τη διερεύνηση αυτών των τρομοκρατικών εγκλημάτων», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η τραγωδία αυτή ήταν άλλη μια απόδειξη της βάρβαρης φύσης της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στον ανθρωπινό πολιτισμό», αναφέρεται στο κείμενο των συλλυπητηρίων, το οποίο απέστειλε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ δήλωσε ότι συμμερίζεται τη θλίψη και τον πόνο του λαού της Γαλλίας και υπογράμμισε ότι «η τραγωδία στο Παρίσι απαιτεί απ’ όλους μας να ενωθούμε στον αγώνα κατά εξτρεμισμού, να προβάλλουμε μια ισχυρή και αποφασιστική αντίσταση στις τρομοκρατικές απόπειρες».
Την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους εκφράζουν και οι απλοί ρώσοι πολίτες. Από τη νύχτα άρχισε να προσέρχεται κόσμος στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Μόσχα, αποθέτοντας λουλούδια και σημειώματα με λόγια στήριξης. Ως το πρωί δίπλα από την πρεσβεία είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας αυτοσχέδιος τόπος μνήμης.
Στο Παρίσι, τη νύχτα προς το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, την ευθύνη τους ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ενωτικό κάλεσμα της τρομοκρατίας

Κεντρική ιδέα των δηλώσεων των ρώσων πολιτικών, με τις οποίες εκφράστηκαν τα συλλυπητήρια προς τους Γάλλους, ήταν η ανάγκη για ένωση των προσπαθειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Άνω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, η πολιτική βούληση της Ρωσίας συνίσταται στην πρόταση προς τη διεθνή κοινότητα για μια -άνευ όρων- ευρεία στο μέγιστο βαθμό συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Στη σελίδα του στο Facebook, ο Κοσατσιόφ χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι «τερατώδες χτύπημα στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό», προσθέτοντας πως «όλες οι σκέψεις και τα αισθήματά μας βρίσκονται τώρα εκεί, στο Παρίσι».
Ο συνάδελφος του Κοσατσιόφ στην Άνω Βουλή, Α΄ αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας, Φραντς Κλιντσέβιτς, πρότεινε να εξεταστεί η ιδέα για τη «δημιουργία μια ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» σήμερα κιόλας στη Βιέννη, κατά τη συνάντηση με θέμα τη διευθέτηση του προβλήματος της Συρίας. Στην αυστριακή πρωτεύουσα έχουν ήδη μεταβεί για συνομιλίες οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αναφερόμενη στη συνάντηση της Βιέννης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα και οι εργασίες της δεν θα επηρεαστούν από τα γεγονότα στο Παρίσι. Όπως ανέφερε, «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αλληλέγγυοι. Η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί σήμερα».
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, κάλεσε να ενωθούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών. Ο Καντίροφ έγραψε στο Instagram ότι «το κακό αυτό πρέπει να καταστραφεί από τη ρίζα του, διαφορετικά οι ορδές των τρομοκρατών θα κατακλύσουν ως χείμαρροι λάσπης όλες τις χώρες και τις πόλεις της γης. Καλούμε ξανά τους ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών να ενώσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Η ασφάλεια στη Ρωσία

Με φόντο τα γεγονότα του Παρισιού οι πολιτικοί καλούν να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, δεδομένων μάλιστα και των πρόσφατων απειλών κατά της Ρωσίας από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μιλώντας στο πρακτορείο TASS, είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, αναφέροντας ότι «αν ενισχύσουμε τον αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε θα δούμε θετικά αποτελέσματα».
Το μέλος της επιτροπής της Κάτω Βουλής για θέματα ασφαλείας, Μπορίς Ρέζνικ, δήλωσε με τη σειρά του ότι εξαιτίας των απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις οι ρωσικές αρχές πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα. Όπως ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM, «πρέπει πρωτίστως να επιστρατευτούν όλα τα σώματα ασφαλείας. Απαιτείται επαγρύπνηση απ’ όλους μας, οφείλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στους δημόσιους χώρους. Δεν πρέπει να υπάρχει αβλεψία στο Μετρό, στα αεροδρόμια, σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας». Η πρόταση για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στη ρωσική επικράτεια πιθανόν να συζητηθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στην Άνω Βουλή, ανέφερε ο γερουσιαστής Εβγκένι Σερεμπρένικοφ. tromokr
http://gr.rbth.com/2015/11/14/teratodes-htypima-ston-eyropaiko-politismo-oi-epitheseis-sto-parisi_540463

Λαβρόφ - Κέρι:Ενωμένοι απέναντι στον σύγχρονο φασισμό που σκορπά τον τρόμο

Κοινή δήλωση για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έκαναν σήμερα από τη Βιέννη όπου βρίσκονται για την συνάντηση για τη Συρία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
«Είμαστε μάρτυρες μιας νέας έξαρσης μεσαιωνικού και ταυτόχρονα σύγχρονου φασισμού που δεν έχει κανένα σεβασμό για τη ζωή, ενώ αντίθετα επιδιώκει να σκορπίσει την καταστροφή, το χάος, την αταξία και τον φόβο» δήλωσε ο Κέρι καταγγέλοντας απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Τόνισε δε πως τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να «ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να αντεπιτεθούμε, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου».
Απόλυτα σύμφωνος εμφανίστηκε δίπλα του ο Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό και την οργή τηςΡωσίας για τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού. Ο κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για πράξεις τρομοκρατίας, θέση την οποία υποστηρίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 http://gr.rbth.com/2015/11/14/lavrof-kerienomenoi-apenanti-ston-syghrono-fasismo-poy-skorpa-tromo_540547

Πούτιν: «Η τραγωδία στο Παρίσι αποτελεί επίθεση στον πολιτισμό»

Αμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην τραγωδία που συγκλονίζει από χθες βράδυ την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Με τηλεγράφημά του προς τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, οΒλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων των «τερατωδών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι».
«Αυτή η τραγωδία είναι μια ακόμη απόδειξη της βάρβαρης φύσης
 της τρομοκρατίας, που αποτελεί πρόκληση για τον ανθρώπινο πολιτισμό» γράφει στο τηλεγράφημα ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την προθυμία [μας] για στενή συνεργασία με τους γάλλους εταίρους για τη διερεύνηση των τρομοκρατικών εγκλημάτων στο Παρίσι... Ελπίζω ότι οι εγκέφαλοι και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»συμπλήρωσε ο πρόεδρος Πούτιν, καταδικάζοντας «τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις» και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς τον Ολάντ και όλους του πολίτες της Γαλλίας.
Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα χθες βράδυ στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην πολυσύχναστη περιοχή της Place de la République. Στην ανακοίνωσή του το ISIS κάνει λόγο για σταυροφορία των Γάλλων εναντίον του και απευθύνει απειλές για νέες επιθέσεις.
 «Η Ρωσία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις απάνθρωπες δολοφονίες και είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια προκειμένου να ερευνηθούν αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας στην Γαλλία.
http://gr.rbth.com/2015/11/14/poytin-i-tragodia-sto-parisi-einai-mia-akomi-apodeixi-tis-varvaris-fysis_540471

«Σοκ» στο ευρωκοινοβούλιο…

«Η Πολωνία δεν έχει πρόβλημα με τους μετανάστες. Η Πολωνία έχει πρόβλημα με τους μετανάστες οι οποίοι εξ αιτίας του παράλογου δόγματος του Δουβλίνου [«Δουβλίνο ΙΙ»] αναγκάζονται να μείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θέλουν να φύγουν από την Πολωνία και να πάνε στην Γερμανία, στην Αυστρία και σε άλλες χώρες. Γιατί; Επειδή η Πολωνία έχει σημαντικά χαμηλότερα επιδόματα πρόνοιας. Αν θα καταργούσαμε τα επιδόματα πρόνοιας, δεν θα υπήρχαν άνθρωποι που θα έρχονταν στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο και μόνο για να ζουν από ελεημοσύνες. Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να εργαστούν είναι πολύτιμοι, αλλά αποστέλλονται πίσω στις χώρες τους και παίρνουμε όσους δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν. Αυτό είναι μια γελοία πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στο να πλημμυρίσει με ανθρώπινα σκουπίδια. Ας το δηλώσω αυτό ξεκάθαρα: ανθρώπινα σκουπίδια που δεν θέλουν να εργαστούν. Η Αμερική έχτισε την δύναμή της, γιατί δέχτηκε μετανάστες πρόθυμους να εργαστούν και δεν έδωσε ελεημοσύνη. Εμείς καταστρέφουμε την Ευρώπη και η πολιτική αυτή είναι η αιτία της πτώσης της Ευρώπης. Ευχαριστώ».
 
Αξίζει να προσέξετε τα πρόσωπα των γυναικών. Είναι το πρόσωπο μιας Ευρώπης που καταρρέει.
 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Μια ημέρα πριν το Παρίσι έγινε μια τρομοκρατική επίθεση στην Βηρυτό που κανείς δεν άκουσε…

Δύο βομβιστές καμικάζι ανατινάχθηκαν σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι τζιχαντιστές της ISIS.
NjQ2OWExNTc2NiMvT2xkTzRwaWNZWDVXS25LaUg1NktBV29CLTVJPS81NngxOTE6NDI1MHgyNjU4LzkwMHg1MzAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDcwKS9odHRwOi8vczMuYW1hem9uYXdzLmNvbS9wb2xpY3ltaWMtaW1hZ2VzLzNjbGRlYmdqdXV0bnB4MnBhbmUza3l0bHBuY21pZXlrdGJ2Nnc4cjF
Στους 41 ανέρχονται οι νεκροί και περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες από την  της διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συνοικία στη νότια Βηρυτό.
article-doc-5r8u8-3c4ZqqoL5W2458063f55bc61cec2-942_634x484 article-doc-5r8u8-1n5GBRTCxG1c3915d42045773573-306_634x422 article-doc-5r8u8-3c4ZqqoL5W2458063f55bc61d138-364_634x425 article-doc-5r8u8-1n5GBRTCxG1c3915d420457743fb-243_634x421
Οι επιθέσεις έγιναν σε μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή που θεωρείται ως προπύργιο της φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεσμπολάχ. Η περιοχή αποκλείσθηκε  από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς υπήρχαν υποψίες για έναν τρίτο καμικάζι αυτοκτονίας ανάμεσα στο πλήθος.
Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twiter από υποστηρικτές των φανατικών τζιχαντιστών.
ZTUyNThlMjJjZCMvdkJKNVJnWkpMUnFwM3JMRUM2VHMxaDJGMUdRPS84MngzODU6Mzg2OHgyNjEzLzkwMHg1MzAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDcwKS9odHRwOi8vczMuYW1hem9uYXdzLmNvbS9wb2xpY3ltaWMtaW1hZ2VzL2hwNWZycG0yd25sZnphM3dha2FyenBwaHJqYjdydW02aTY1cXV1b
Η Χεσμπολάχ που είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές το Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/11/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b9-%ce%ad%ce%b3%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc.html#ixzz3raHalfWM

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ (1821): ΜΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ – ΜΕΡΟΣ Α΄

ceb11
Οι χριστιανικοί και μουσουλμανικοί λαοί της οθωμανικής Βαλκανικής και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη χερσόνησο (αρχές 19ου αι.) (σύνταξη και σχεδίαση χάρτη: Περικλής Δεληγιάννης 2011).
Είναι γνωστό ότι η ελληνική εθνεγερσία άρχισε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες της Βλαχίας και Μολδαβίας (υποτελείς των Οθωμανών) στις 22 Φεβρουαρίου 1821, χάρη στις ενέργειες του σχετικά λησμονημένου πατριώτη Αλέξανδρου Υψηλάντη και των συναγωνιστών του. Η εξέγερση απέτυχε λόγω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων και καταπνίγηκε έως τον Σεπτέμβριο, όμως η φλόγα της Επανάστασης είχε ήδη ανάψει στην Πελοπόννησο, τη Ρούμελη και τα νησιά. Η αποτυχία του ελληνικού Αγώνα στη Μολδοβλαχία ήταν οπωσδήποτε ένα αρνητικό γεγονός για την Επανάσταση, όμως δεν επηρέασε αρνητικά την πορεία της στη νότια Ελλάδα. Αποψη του γράφοντος είναι ότι ακόμη και αν ο Υψηλάντης κατόρθωνε να κερδίσει κάποιες αποφασιστικές μάχες, ο αγώνας του θα καταπνιγόταν λόγω της έλλειψης προθυμίας των Ρώσων, των Σέρβων ή/και των Βλάχων-Μολδαβών να συμπολεμήσουν μαζί του, και της τελικής απόφασης των πρώτων να επιτρέψουν την οθωμανική στρατιωτική επέμβαση στις Ηγεμονίες. Υπενθυμίζουμε ότι μετά από σχετική συνθήκη με τη Ρωσική Αυτοκρατορία, οι Τούρκοι δεν διατηρούσαν δυνάμεις στη Μολδοβλαχία, εκτός από λίγες με αστυνομικά καθήκοντα, και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν στο έδαφος τους χωρίς την άδεια του εκάστοτε Ρώσου τσάρου. Ο τότε τσάρος Αλέξανδρος έδωσε τη σχετική άδεια στους Οθωμανούς να εισβάλουν στις Ηγεμονίες και έτσι να συντρίψουν το κίνημα του Υψηλάντη. Εντούτοις η απόδοση μομφών σε βάρος των Ρώσων, Σέρβων, Βλάχων και Μολδαβών για την απροθυμία τους – όπως συμβαίνει ενίοτε – είναι μάλλον εσφαλμένη για τους λόγους  που  ακολουθούν και  τους  οποίους  θα  αναλύσουμε.
ceb121
Η σημαία του Ιερού Λόχου ο οποίος πολέμησε και αποδεκατίσθηκε στο Δραγατσάνι της Βλαχίας (Ιούνιος 1821). Η μια πλευρά της έφερε ερυθρό σταυρό με τη φράση «ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», πλαισιωμένο από δαφνοστέφανο, ενώ η άλλη έφερε φοινίκα ο οποίος αναγεννάται από την τέφρα του (πρόκειται για μία παραλλαγή της περίφημης σημαίας).

Οι Ρώσοι μεριμνούσαν ανέκαθεν για την προστασία των ορθοδόξων της οθωμανικής επικράτειας, όμως το κίνημα του Υψηλάντη εμφανίσθηκε τη χρονική στιγμή μίας αρνητικής για εκείνο διπλωματικής συγκυρίας. Η Ρωσία είχε αναλάβει τη δέσμευση έναντι των άλλων τεσσάρων ευρωπαϊκών Δυνάμεων, να μην ενισχύσει οποιαδήποτε επαναστατική κίνηση ανά την Ευρώπη. Η εξέγερση στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες συνέπεσε χρονικά με το επαναστατικό κίνημα του Πεδεμόντιου ενώ είχαν προηγηθεί οι επαναστάσεις της Ισπανίας και της Νεάπολης και η ανταρσία του συντάγματος Συμεωνόφσκι στην Αγία Πετρούπολη η οποία είχε κλονίσει τον τσάρο Αλέξανδρο. Ετσι ο Αυστριακός Μέττερνιχ, ακούραστος αντίμαχος κάθε επαναστατικού κινήματος, δεν άργησε να πείσει τους μονάρχες των Δυνάμεων ότι οι νέες επαναστάσεις στο Πεδεμόντιο και τη Μολδοβλαχία ανήκαν σε μία κοινή και συντονισμένη κίνηση εξεγέρσεων που απειλούσε την ασφάλεια και την ηρεμία όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η σύμπραξη του Βλάχου «κοινωνικού» επαναστάτη Βλαδιμηρέσκου με τον Υψηλάντη, ενίσχυε αυτόν τον ισχυρισμό του. Εξάλλου η προσπάθεια του Υψηλάντη και των Φιλικών να παρασύρουν «εκβιαστικά» τη ρωσική ηγεσία σε υποστήριξη της εξέγερσης στη Μολδοβλαχία, ήταν ουσιαστικά αψυχολόγητη, επειδή τέτοιες μεθοδεύσεις δεν καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα. Ο ικανότατος διπλωμάτης Ιωάννης Καποδίστριας υπαινίχθηκε αυτή την πραγματικότητα σε μία περίφημη επιστολή του προς τον Υψηλάντη.
ceb13Η πρώτη επαναστατική πράξη της ελληνικής εθνεγερσίας: ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποβιβάζεται στη μολδαβική όχθη του ποταμού Προύθου. Ο Ελληνας στρατηγός έχει αποδοθεί από τον Von Hess με στολή Ιερολοχίτη, όμως στην πραγματικότητα έφερε τη ρωσική στολή του για προπαγανδιστικούς λόγους (πίνακας του P.Von Hess, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα).
Ο Υψηλάντης, παρότι αγνός και φλογερός πατριώτης, είχε εκθέσει τον τσάρο και τη ρωσική ηγεσία όταν κατά το αγωνιστικό διάγγελμα του στη Μολδαβία υπαινίχθηκε ότι τον υποστήριζαν. Συν τοις άλλοις, έφερε τον βαθμό στρατηγού του ρωσικού στρατού. Ο Υψηλάντης και οι περισσότεροι Φιλικοί ήλπιζαν ότι η Ρωσία θα τους υποστήριζε με κάποιο τρόπο (έστω και με την απαγόρευση της προέλασης οθωμανικών δυνάμεων στις Ηγεμονίες) ακολουθώντας τη σταθερή ανατολική επεκτατική πολιτική της σε βάρος των Τούρκων, όμως η Αγία Πετρούπολη είχε αναστείλει αυτήν την πολιτική για μεγάλο διάστημα. Αργότερα οι Ρώσοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ελλάδας τόσο με την ευρεία σύμπραξη τους στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, όσο και με την εισβολή μιας στρατιάς τους στην οθωμανική επικράτεια σε εκείνη την κρίσιμη φάση του ελληνικού Αγώνα, παρότι δρούσαν προστατεύοντας τα συμφέροντα τους (όπως και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι).
Οι Φιλικοί είχαν κάποιες περιορισμένες επαφές με τον Σέρβο ηγεμόνα Οβρένοβιτς και μερικούς ακόμη Σέρβους ηγήτορες, όμως η πιθανότητα μίας νέας σερβικής επανάστασης ταυτόχρονα με την ελληνική, ήταν πολύ μικρή ή μηδαμινή, παρά τις διάφορες «διαβεβαιώσεις» Φιλικών ότι οι Σέρβοι θα εξεγερθούν μαζί με τους Ελληνες. Οι εν λόγω «διαβεβαιώσεις» ανήκαν στην ευρύτερη προσπάθεια αλληλοενθάρρυνσης μεταξύ των αγωνιστών. Οι Σέρβοι δεν επαναστάτησαν, κυρίως εξαιτίας της εξάντλησης τους από τις απώλειες και τα δεινά που υπέστησαν κατά την πρόσφατη πολυετή εξέγερση τους εναντίον των Τούρκων (1804-1816) και λόγω της αλλαγής της ανατολικής πολιτικής της Ρωσίας, στην οποία προσέβλεπαν για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας τους ως μεγάλης σλαβικής και ορθόδοξης «μητέρας».
ceb14Μερικά όπλα του Αλή πασά: μία πάλα (σπάθη) και ένας κεφαλοθραύστης («τοπούζι»)/(Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, φωτογραφ.: Περικλής Δεληγιάννης).
Οι Σέρβοι και οι σερβικής καταγωγής Μαυροβούνιοι, είχαν έναν ακόμη αποφασιστικό λόγο για να μην επαναστατήσουν το 1821: τον πόλεμο ανάμεσα στον ημιανεξάρτητο Αλβανό Αλή Πασά και τους Οθωμανούς (1820 κ.ε.). Οι Σέρβοι αρχηγοί ανησυχούσαν από χρόνια λόγω της ταχείας ισχυροποίησης του πανούργου Αλή πασά, ο οποίος σκόπευε να ιδρύσει δική του ηγεμονία στο δυτικό τμήμα της Βαλκανικής που θα περιελάμβανε όλα τα ελληνικά, αλβανικά, σερβικά και μαυροβουνιακά εδάφη. Οι Σέρβοι απεχθάνονταν τους Τούρκους αλλά έτρεφαν την ίδια απέχθεια για τους Αλβανούς μουσουλμάνους, και ενδεχομένως προτιμούσαν την τουρκική κυριαρχία (προσωρινή κατά την άποψη τους) από τον αληπασαλιδικό ζυγό. Εξάλλου πίστευαν ότι σε κάθε περίπτωση η σουλτανική επικυριαρχία στη χώρα τους θα εκμηδενιζόταν, και με τη ρωσική επέμβαση. Ο σταδιακός αλβανικός εποικισμός στην ιερή σερβική γη του Κοσσυφοπεδίου (σύγχρονο Κόσσοβο) και στο σαντζάκι του Νόβι Πάζαρ, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους (μεταξύ αρκετών άλλων) της σερβοαλβανικής αντίθεσης. Οι Αλβανοί μουσουλμάνοι ήταν ολιγάριθμοι συγκριτικά με τους ορθοδόξους των δυτικών Βαλκανίων, όμως ήταν ο ανιών πολιτικοστρατιωτικός παράγοντας της περιοχής. Εξάλλου ήταν οι πιο έμπειροι και αρτιότερα οπλισμένοι μάχιμοι της.
ceb15Μία «καραμπίνα» (άνω αριστερά), ζεύγος πιστόλων (δεξιά) και κάτω ένα μακρύκαννο καριοφίλι με περίτεχνη διακόσμηση (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, φωτογραφ.: Περικλής Δεληγιάννης).
Αν ο Αλή πασάς νικούσε τον οθωμανικό στρατό, θα προσαρτούσε στην ηγεμονία του και τους Κοσσοβάρους και Σκοδρανούς Αλβανούς στα βόρεια της. Ετσι όλοι οι Αλβανοί θα ενώνονταν υπό έναν ικανό ηγεμόνα και πολύ γρήγορα θα ενισχύονταν με τους Σλάβομουσουλμάνους του Νόβι Πάζαρ και κυρίως της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, επειδή εκείνοι δεν θα είχαν πλέον εδαφική επαφή με τα οθωμανικά εδάφη. Αλλωστε οι Σλαβομουσουλμάνοι (Βόσνιοι κ.α.) ένοιωθαν την απειλή της περικύκλωσης των Σέρβων της Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ανατολικής Σλαβονίας. Αν οι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι εξεγείρονταν μαζί με τους Ελληνες, η αληπασαλιδική νίκη επί του σουλτάνου θα ήταν μάλλον βέβαιη. Όμως τότε οι Σέρβοι θα αντιμετώπιζαν την αλβανοβοσνιακή απειλή, που ίσως ήταν ισχυρότερη της οθωμανικής επειδή θα βρίσκονταν ανάμεσα στις δύο μουσουλμανικές δυνάμεις: ανάμεσα στους εμπειροπόλεμους Βόσνιους στα βορειοδυτικά τους και στους αληπασαλιδικούς Αλβανούς στα νότια. Το αντισουλτανικό κίνημα του Αλή πασά έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα στον ελληνικό Αγώνα επειδή απασχόλησε τον σουλτανικό στρατό, αλλά για τους εξουθενωμένους από την επανάσταση του 1804-1816 Σέρβους ήταν μέγιστη απειλή. Η σουλτανική αναγνώριση της αυτόνομης ηγεμονίας της βόρειας Σερβίας το 1815/1816 ήταν μία αποφασιστική «πολιτική κατάκτηση» των Σέρβων αγωνιστών προς την απελευθέρωση της χώρας τους, την οποία δεν ήθελαν δικαιολογημένα να χάσουν με μία άκαιρη επανάσταση. Εξάλλου παρά τον τίτλο της ηγεμονίας, η Σερβία παρέμενε υποτελής στους Τούρκους, με το Βελιγράδι και άλλα αστικά κέντρα να κατέχονται από τουρκικές φρουρές. Ο δε ηγεμόνας Οβρένοβιτς ομοίαζε περισσότερο με έναν απλό Σλάβο «φύλαρχο».
ceb16 Προσωπογραφία του Αλέξανδρου Υψηλάντη (E.V. Rippingille, 1853, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).
Επιπρόσθετα, οι Ελληνες και οι Σέρβοι υποπτεύονταν ο ένας τον άλλον: το 1820, σε ένα γραπτό προσχέδιο της ελληνικής εξέγερσης το οποίο συντάχθηκε στο Βουκουρέστι, ο Λεβέντης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι Πελοποννήσιοι ηγήτορες εφιστούν στους Φιλικούς αναγνώστες του κειμένου, την ανάγκη να είναι οι Σέρβοι εκείνοι που θα επαναστατήσουν πρώτοι και ακολούθως οι Ελληνες του Μοριά, έτσι ώστε η σουλτανική στρατιωτική προσπάθεια να επικεντρωθεί στη Σερβία και έτσι οι Μοραϊτες να έχουν ευκολότερη πολεμική αποστολή. Στην αντίθετη περίπτωση, επισημαίνεται ο κίνδυνος οι Σέρβοι αγωνιστές να μη συναντήσουν αξιόλογη τουρκική αντίσταση και να βαδίσουν έως τη Μακεδονία και τη Θράκη που τις εποφθαλμιούσαν. Συμπερασματικά, ο ανταγωνισμός μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων για την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών, ο οποίος εκδηλώθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πόλεμους στις αρχές του 20ου αιώνα, υφίστατο ήδη έναν αιώνα ενωρίτερα. Μάλλον και η σερβική ηγεσία έκανε ανάλογους υπολογισμούς με εκείνους του Παπαφλέσσα και των συναγωνιστών του, και ήθελε να αποτρέψει την επέκταση μίας ανεξάρτητης Ελλάδας έως τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αλλωστε δεν είχε λησμονήσει ποτέ την εξάπλωση της σερβικής ηγεμονίας του Στέφανου Δουσάν κατά τον Υστερο Μεσαίωνα, έως τη Θράκη και τον Κορινθιακό κόλπο. Πρόκειται πιθανώς για ένα ακόμη αίτιο της σερβικής αδράνειας-ουδετερότητας κατά το 1821. Παρά ταύτα, οι Σέρβοι ενίσχυσαν ακούσια τον ελληνικό Αγώνα έχοντας φθείρει σημαντικά τον σουλτανικό στρατό κατά το 1804-1816, ενώ αρκετοί Σέρβοι-Μαυροβούνιοι μάχιμοι κατήλθαν στην Ελλάδα το 1821 προκειμένου να ενισχύσουν τους ομόδοξους Ελληνες επαναστάτες.
.

https://periklisdeligiannis.wordpress.com/2012/04/17/η-ελληνικη-επανασταση-στη-μολδοβλαχι/

Η περίεργη ανοχή της Ευρώπης απέναντι στην τουρκια!!!

Τους πρόσφυγές μεταφέρουν στην ελλαδα Τούρκοι δουλέμποροι . Αν η τουρκια δεν μπορεί να ΕΧΕΙ ΤΟΝ ελέγχο στα λιμάνια της ......  τότε να αναλάβει η Ευρώπη τον ελέγχο αυτόν.
Η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο κάνει τα στραβά μάτια στα εγκλήματα της Τουρκιας διαχρονικά.

Όλοι «δείχνουν» την Ελλάδα ως αφετηρία του βομβιστή του Παρισιού ενώ είναι η Τουρκία!

Ο τουρκικός τύπος με περίσσεια ικανοποίηση αναφέρει σήμερα ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Παρισιού ήρθε από την Ελλάδα ως πρόσφυγας. Βέβαια οι Τούρκοι δεν μας λένε από πού ήρθε στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος  «βομβιστής».
Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostgma.gr, έζησε για ένα αδιευκρίνιστο διάστημα στην Τουρκία όπου και μεταμφιέστηκε σε «πρόσφυγα» περνώντας στην Ευρώπη από το Αιγαίο.
Όσο για τον ισλαμικό στρατό, κάνουμε γνωστό ότι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα  είναι αυτή που  κατηγορείται από «πολλούς» ότι διατηρεί «στενές σχέσεις» με τον ISIS . Αυτά για την ιστορία διότι , η Ελλάδα έχει αφεθεί στην μοίρα της από την ΕΕ και όλους τους υπόλοιπους  οργανισμούς, να «παλεύει» με τους χιλιάδες πρόσφυγες , δυστυχώς .
diabat-mesa
Όσον αφορά την γαλλική αστυνομία , αυτή εντόπισε τον πρώτο από τους επτά βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι έσπειραν το όλεθρο στο Παρίσι .
Σύμφωνα με ανακοίνωση ο συγκεκριμένος βομβιστής εισήλθε στο γαλλικό έδαφος ως πρόσφυγας από την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Γαλλία .
Το Συριακό διαβατήριο που αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο, αναφέρει χρονολογία γέννησης το 1990, και βρέθηκε κοντά στο σώμα του βομβιστή αυτοκτονίας , ο οποίος είχε στόχο το στάδιο Stade de France.
Αν και οι Γάλλοι ερευνητές δεν ανακοίνωσαν εάν το διαβατήριο ανήκει στον ύποπτο (!!), οι αρχές στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του διαβατηρίου έφτασε στην Ευρώπη τον Οκτώβριο ως πρόσφυγας από την Ελλάδα , στην οποία εισήλθε μέσω Τουρκίας.
Η εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου την Κυριακή ανέφερε ότι οι σερβικές αρχές είχαν αρχεία του άντρα με το όνομα Ahmad Almohammad, 25 ετών, ο οποίος διήλθε από την Ελλάδα στην Σερβία.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας , η ανακοίνωση της είδησης αυτής έχει διπλή «ανάγνωση». Ενδεχομένως «κάποιοι» εντός της ΕΕ θα πιέσουν ακόμα πιο πολύ για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάλυση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Ενώ επίσης η Ελλάδα αποτελεί πλέον  χώρα η οποία «στοχοποιήται» από όλους του οργανισμούς ασφαλείας.
Έχουμε τα προβλήματα μας με την οικονομική κρίση , μας ήρθαν και οι Τζιχαντιστές από την Τουρκία και «έδεσε η δουλειά».
Τώρα να δούμε πως θα «μας» ξεμπλέξουν οι εταίροι μας στην ΕΕ.



πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/11/%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%86%ce%b5%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af.html#ixzz3raCvIETi

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού 8/11/15 - Ο ανωτέρω τίτλος -που αξίζει τουλάχιστον μέρος της προσοχής την οποία επέτυχε η μακρόσυρτη «προβοκάτσια» Φίλη-Χρυσής Αυγής, για να κουκουλωθεί, με προπέτασμα χάβρας, το ξεπούλημα 14 χρυσοφόρων αεροδρομίων και να ψηφισθεί η πρώτη γκιλοτίνα προαπαιτούμενων- στεγάζει σημαντικώτατο κείμενο, που υιοθετεί στην ιστοσελίδα του και συνιστά στους αναγνώστες του ο γνωστός μας Αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς.
Πρόκειται για ένα πρότυπο παλιάς καλής αμερικανικής δημοσιογραφίας, φέρει την υπογραφή Πάτρικ Μάρτιν και δημοσιεύθηκε πρωτοτύπως στο World Socialist Web Site.
Η ανάγνωσή του δίνει ένα μέτρο ιεράρχησης και σχετικότητας…

Το αμερικανικό δίκτυο στρατιωτικών/ κατασκοπευτικών υπηρεσιών επιδίδεται σε συστηματικές προπαρασκευές για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για το Πεντάγωνο μια στρατιωτική σύρραξη με την Κίνα και/ή τη Ρωσία είναι αναπόφευκτη και αυτή η προοπτική έχει καταστεί η κινητήρια ώθηση για τα τακτικά και στρατηγικά του σχέδια.
Τρεις ακροάσεις στο Κογκρέσο την Τρίτη (3/11) τεκμηρίωσαν αυτή τη διάγνωση. Το πρωί, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, είχε μια μακρά ακρόαση ειδικών για τον κυβερνοπόλεμο. Το απόγευμα η υποεπιτροπή των ενόπλων δυνάμεων της Βουλής συζήτησε για τη σημερινή δύναμη και ανάπτυξη του αμερικανικού στόλου αεροπλανοφόρων, ενώ μια άλλη επιτροπή συζητούσε τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών πυρηνικών όπλων.
Σε καμιά από αυτές τις συζητήσεις δεν εξετάσθηκαν οι ευρύτερες συνέπειες αυτών των αμερικανικών πολεμικών προετοιμασιών ή τι θα εσήμαινε ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και ακόμη για τη ζωή στον πλανήτη. Αντίθετα, οι ακροάσεις ήταν παραδείγματα αυτού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντιμετώπιση του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου ως θέματος τετριμμένης κοινοτοπίας.΄Ενας αμερικανικός πόλεμος με την Κίνα και/ή τη Ρωσία αντιμετωπιζόταν ως δεδομένος και οι καταθέσεις των μαρτύρων και ερωτήσεις των γερουσιαστών και βουλευτών -δημοκρατών και ρεπουμπλικανών- αφορούσαν τις καλύτερες μεθόδους επικράτησης σε τέτοια σύρραξη.
Οι ακροάσεις αποτελούσαν συστατικά μέρη μιας εξελισσόμενης διαδικασίας. Οι μάρτυρες αναφέρονταν σε παλαιά κείμενα και ανακοινώσεις τους. Οι γερουσιαστές και βουλευτές αναφέρονταν σε προηγούμενες μαρτυρίες άλλων ειδικών. Με άλλα λόγια, οι προετοιμασίες για παγκόσμιο πόλεμο, με τη χρήση ηλεκτρονικών όπλων, αεροπλανοφόρων, βομβαρδιστικών, πυραύλων και την τεράστια ποικιλία οπλικών συστημάτων, αποκαλύπτονταν σε ανάπτυξη επί μακρά χρονική περίοδο. Δεν ήταν η αντίδραση σε πρόσφατα γεγονότα, είτε στην νότια κινεζική θάλασσα, είτε στην Ουκρανία, τη Συρία ή οπουδήποτε αλλού.
Κάθε μια από τις συνεδριάσεις αναφερόταν σε μείζονα σύρραξη των ΗΠΑ με μια άλλη μεγάλη δύναμη ( κάποτε ανώνυμη, κάποτε κατονομαζόμενη: την Κίνα η τη Ρωσία), που θα εκτυλισσόταν σε σχετικά σύντομο χρόνο, έτη μάλλον παρά δεκαετίες. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, που συνεχώς υπερπροβάλλεται αδικαιολόγητα για να υπερδιεγείρει την κοινή γνώμη, υποβαθμιζόταν ή αντιμετωπιζόταν ως ανύπαρκτος. Σε μια ερώτηση βουλευτίνας επί του κυβερνοπολέμου, όλοι οι αρμόδιοι απάντησαν ότι οι ανησυχίες τους αφορούν τα κράτη, όχι τρομοκράτες.
΄Ενας από τους μάρτυρες σ’ αυτή την ακρόαση ήταν ο δρ. Πήτερ Σίνγκερ, που παρουσιάσθηκε ως « Ειδικός Στρατηγικής και Ανώτερος Εταίρος» της δεξαμενής σκέψης Νέα Αμερική. Ο τίτλος της ανακοίνωσής του ήταν « Τα διδάγματα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου». ΄Αρχισε την ανακοίνωσή του με την ακόλουθη περιγραφή αυτή της σύγκρουσης:
«Αμερικανικά και κινεζικά σκάφη ναυμαχούν, χρησιμοποιώντας κάθε όπλο, από πυροβόλα, πυραύλους Κρουζ και Λέιζερ. Αόρατα ρωσικά και αμερικανικά καταδιωκτικά διεξάγουν αερομαχίες, με ρομποτικά ντρόουνς ως συνοδευτικά τους. Χάκερς στη Σαγκάη και στη Σίλικον Βάλευ μονομαχούν σε ψηφιακά πεδία. Και μάχες στο Διάστημα κρίνουν την έκβαση του πολέμου στη γη. Είναι αυτές σκηνές από μυθιστόρημα ή αυτό που θα μπορούσε να γίνει στον πραγματικό κόσμο μεθαύριο; Η απάντηση είναι και τα δύο.»
Σε καμιά από τις ακροάσεις δεν υπήρξε συζήτηση είτε για την πιθανότητα ενός μεγάλου πολέμου είτε για την ανάγκη νίκης σε ένα τέτοιο πόλεμο. Κανείς δεν αμφισβήτησε την αντίληψη ότι θα είχε νόημα η «νίκη» σε ένα παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Η συζήτηση ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο ποιες τεχνολογίες, εξοπλισμός και ανθρώπινο στοιχείο απαιτείται για την επικράτηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Και αυτό αφορά τόσο τους δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές όσο και τους ρεπουμπλικανούς ομολόγους τους. Κατά το έθιμο, τα δύο κόμματα κάθονται σε αντίθετες πλευρές των προέδρων της επιτροπής η υποεπιτροπής. Χωρίς αυτόν τον διαχωρισμό δεν θα μπορούσε κανείς από τις ερωτήσεις και τις απόψεις τους να διακρίνει την κομματική τους ταυτότητα.
Αντίθετα προς την εικόνα μιας Ουάσιγκτων βαθειά διχασμένης μεταξύ κομμάτων, με αντιτιθέμενες πολιτικές θέσεις, που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, υπήρχε μια πλήρης διακομματική ομοφωνία επ’ αυτών των θεμελιώδους σημασίας θεμάτων, της προετοιμασίας ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Αυτή η ομοφωνία των πολιτικών εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρήσεων δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο αυτής της τάσης για πόλεμο. Σε κάθε μια από αυτές τις ακροάσεις ανέκυψαν, κατά διάφορους τρόπους, τα συμπτώματα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Τα δύο μείζονα συστατικά αυτής της κρίσης είναι η φθίνουσα οικονομική δύναμη των ΗΠΑ σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους και οι εσωτερικές αντιθέσεις της αμερικανικής κοινωνίας, με την βαθυνόμενη αποξένωση της τάξης των εργαζομένων και ειδικώτερα της νεολαίας.
Στην ακρόαση της υποεπιτροπής της Βουλής για τα αεροπλανοφόρα, ο πρόεδρος εσημείωσε πως ένας από τους μάρτυρες, ο κορυφαίος των ναυάρχων, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι « έχουμε 11 αεροπλανοφόρα σε ένα κόσμο για 15». Η Ουάσιγκτων αντιμετωπίζει –είπε- τόσες προκλήσεις που αυτό που χρειάζεται είναι ένα στόλο 21 αεροπλανοφόρων, διπλάσιον από αυτόν που διαθέτει, αλλ’ αυτό θα προκαλούσε την χρεωκοπία μιας χώρας με πολύ μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους από τις ΗΠΑ.
Η ακρόαση της Γερουσίας για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου έθιξε σε συντομία την εσωτερική πρόκληση κατά του αμερικανικού μιλιταρισμού. Ο κύριος μάρτυρας, απόστρατος στρατηγός Κηθ Αλεξάντερ, τέως αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας του ναυτικού και τέως επικεφαλής της διοίκησης κυβερνοχώρου του Πενταγώνου, ελεεινολόγησε τις διαρροές των Σνόουντον και Μάνινγκ, λέγοντας ότι οι «επιθέσεις έσωθεν» είναι οι σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν τον ερώτησε ευθέως για τον Σνόουντον: « Θα πρέπει να τον θεωρούμε προδότη;» Ο Αλεξάντερ απάντησε: « Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προδότης και να δικασθεί ως προδότης.» Και ο Μάντσιν κούνησε το κεφάλι του επιδοκιμαστικά.
Ενώ οι μάρτυρες και οι γερουσιαστές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα ονόματα των Σνόουντον και Μάνινγκ για να προσωποποιήσουν τον «εσωτερικό εχθρό», είχαν σαφώς επίγνωση του ότι δεν επρόκειτο απλώς για την βαθειά ριζωμένη αποστροφή των Αμερικανών εργαζομένων για τα 14 χρόνια αιματηρών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λιβύη, τη Συρία και σε όλο το μήκος της Βόρειας Αφρικής, όσο σημαντική και αν είναι.
΄Ενας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και μιας μεγάλης δύναμης, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ακόμη και αν μπορούσε να εμποδιστεί η κλιμάκωσή του σε ένα γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο, θα συνεπήγετο μια κολοσσιαία κινητοποίηση των δυνατοτήτων της αμερικανικής κοινωνίας, οικονομικών και ανθρώπινων. Θα εσήμαινε περαιτέρω δραματική πτώση του επιπέδου ζωής του αμερικανικού λαού, συνδυασμένου με μια τεράστια αιματοχυσία από τα παιδιά κυρίως των εργαζομένων.
Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ελειτούργησαν αποκλειστικά σαν εθελοντικά σώματα, αποφεύγοντας την επιστράτευση, η οποία προκάλεσε ευρύτατη αντίθεση και ευθεία πρόκληση στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. ΄Ενας συμβατικός πόλεμος με την Κίνα ή τη Ρωσία θα εσήμαινε την επαναφορά της επιστράτευσης και θα επανεισήγαγε το κόστος αίματος σε κάθε αμερικανική οικογένεια της Αμερικής.
Σε τέτοια περίπτωση, με οποιαδήποτε ενίσχυση των εξουσιών αστυνόμευσης και των καταπιεστικών μέτρων εναντίον του αντιπολεμικού αισθήματος, η σταθερότητα της αμερικανικής κοινωνίας θα τεθεί σε δοκιμασία. Η αμερικανική άρχουσα ελίτ φοβείται βαθύτατα τις συνέπειες. Και θα πρέπει να τις φοβείται.

http://greeknation.blogspot.gr/2015/11/3.html