Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αποχαιρετισμός «Ονειρούπολης» 2015 -2016

Αποχαιρετισμός «Ονειρούπολης» 2015 -2016


Η συνταγή για την επιτυχία μπορεί να έχει πολλά συστατικά. Υπάρχει , όμως κάτι που μένει πάντα το ίδιο: Η αγάπη για τα παιδιά και το μεράκι για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό ακριβώς χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι της «Ονειρούπολης» στα τέλη του καλοκαιριού, όταν για 12η χρονιά ξεκίνησαν τις εργασίες για την φετινή διοργάνωση.





Άγχος και αυτοπεποίθηση, αγωνία και δημιουργία, αμφιβολία και σιγουριά, όλα μαζί σε μια καθημερινότητα τριών μηνών με ένα και μοναδικό σκοπό: Την επιτυχία, τη χαρά, το χαμόγελο και το ταξίδι στο όνειρο.

Στις 3 Δεκεμβρίου όλα σχεδόν ήταν έτοιμα. Έμεναν μόνον μικρές λεπτομέρειες. Ο ερχομός του Αη Βασίλη και η έναρξη της λειτουργίας της «Ονειρούπολης».

Ο Αη Βασίλης όμως έθεσε κανόνες για να έρθει: “Επιτρέπονται μόνο γέλια και χαρές, μόνο τραγούδια κι ευχές, μόνο αγάπη κι αγκαλιές, μόνο παιχνίδια και γλυκές λιχουδιές”.

Έχοντας, λοιπόν, εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου η 12η «Ονειρούπολη» διάρκειας 36 ολόκληρων ημερών.




Μέρα με την ημέρα η αγωνία μετατρέπονταν σε χαρά και ικανοποίηση. Η «Ονειρούπολη» πλημμύριζε με κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Όλο και περισσότεροι φίλοι, ζευγάρια, οικογένειες, πολυπληθείς ομάδες εκδρομέων διάλεγαν ως προορισμό τους το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας. Όλοι τους είχαν ένα κοινό σκοπό: Να ζήσουν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, να απολαύσουν μερικές ημέρες που θα μπορούσαν να αισθανθούν και πάλι παιδιά, να νιώσουν την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς όπως πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Καθημερινά, οι εκατοντάδες εθελοντές έδιναν το πιο ζεστό χαμόγελο τους, τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου οι επισκέπτες να νιώσουν το πνεύμα των γιορτών και να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές.

Η χωροταξική επέκταση που στην αρχή φόβισε, αποδείχθηκε μια εξαιρετική ιδέα. Η προσθήκη νέων, πρωτότυπων και διαδραστικών παιχνιδιών ήταν πετυχημένη. Οι δεκάδες δωρεάν παράλληλες δράσεις, η συμμετοχή των τοπικών καλλιτεχνών μαζί με την συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων διασκέδασαν τους επισκέπτες της «Ονειρούπολης».

Παράλληλα, μουσικά συγκροτήματα, μπάντες, χορευτές και χορεύτριες γέμισαν με μελωδίες, χρώματα και γιορτινή ενέργεια την πόλη μας.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. κύριος Αναστάσιος Χατζηκυριακίδης στέλνει το δικό του μήνυμα: «Φέτος αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι μοναδικό. Η «Ονειρούπολη» ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφέρω πως για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά μέσα καταμέτρησης των επισκεπτών σε 2 από τα 12 σημεία εισόδου του Δημοτικού Κήπου. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Περισσότεροι από 800.000 επισκέπτες εισήλθαν στην «Ονειρούπολη» και παρακολούθησαν περισσότερες από 300 ώρες ζωντανού προγράμματος, 12 μεγάλες συναυλίες, 86 παραδοσιακούς μουσικοχορευτικούς συλλόγους, 13 χορωδίες, 24 συγκροτήματα και μπάντες, 14 θεατρικές παραστάσεις και 20 παρελάσεις στους δρόμους της πόλης.

Όλα αυτά συνέβησαν στην φετινή «Ονειρούπολη». Οι στόχοι μας θα είναι ακόμα υψηλότεροι για την επόμενη χρονιά. Υποσχόμαστε πως η 13η «Ονειρούπολη» θα είναι καλύτερη.

Οφείλω και με μεγάλη χαρά και περηφάνια θέλω να αναφερθώ στους εκατοντάδες δημότες εθελοντές που και φέτος στήριξαν το θεσμό και υποδειγματικά υποστήριξαν τις 26 Δωρεάν Δράσεις της «Ονειρούπολης». Τους ευχαριστώ όλους αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Δίχως την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που παρουσιάζει η διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης γιορτής.





Η τελευταία βραδιά, με τη συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου, δεν ήταν βραδιά αποχαιρετισμού αλλά μία βραδιά υπόσχεσης για αντάμωση την επόμενη χρονιά. Με όλους όσους δούλεψαν γι αυτή, με όλους όσους την επισκέφθηκαν για να την απολαύσουν, με όλους όσους την αγάπησαν, ευελπιστώντας ταυτόχρονα να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους φίλους από κάθε γωνιά της χώρας να μας επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον υπέροχο τόπο μας.

Η φετινή Ονειρούπολη αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά και νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που την αγκαλιάσατε.

Καλή αντάμωση σε έντεκα μήνες από σήμερα .....»
http://www.proklitiko.gr/2016/01/apoxairetismos-oneiroupolhs-2015-2016.html

Γεωργιάδης και Χατζιδάκης αντιπρόεδροι στη Νέα Δημοκρατία Στον ορισμό τους προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον ορισμό των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ προχώρησε πριν από λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως αναμενόταν, διακριτό ρόλο δίπλα στον κ. Μητσοτάκη ως αντιπρόεδροι της ΝΔ αναλαμβάνουν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ: «Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται αντιπρόεδροι του κόμματος ο βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, με αρμοδιότητα τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και ο βουλευτής Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης, με αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου».
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/251655/georgiadhs-kai-hatzidakhs-antiproedroi-sth-nea.html

Ετοιμάζει βαλίτσες και αναζητά συμμαχίες στο Νταβός ο Τσίπρας Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από την ημέρα αναχώρησής του

Στο Νταβός ετοιμάζεται να ταξιδέψει ο Αλέξης Τσίπρας, όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει διεθνείς επαφές σε επίπεδο κορυφής για την αναζήτηση συμμαχιών και την κάμψη των αντιστάσεων του «διδύμου» ΔΝΤ- Σόιμπλε αναφορικά με το Ασφαλιστικό.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν διαπιστώσει ότι η πλευρά των δανειστών επιχειρεί με προσκόμματα να πάει πίσω όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και άμεση έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι στο Μαξίμου θέλουν να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό μέχρι τις 10 Φλεβάρη, με τις συζητήσεις ωστόσο να έχουν κολλήσει και τους θεσμούς να δείχνουν τα δόντια τους για βαθύτερες τομές και στις κύριες συντάξεις.
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μετά από το γύρο διεθνών επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Κατρούγκαλου, αναλαμβάνει σε επίπεδο κορυφής πλέον να κάμψει τις αντιδράσεις των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων κύκλων που ζητούν αιματηρές περικοπές και ακόμα βαθύτερες παρεμβάσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στις συναντήσεις του στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τους ενημερώσει αναλυτικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεσθεί από τον Σεπτέμβριο, τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, την εκπεφρασμένη και στην πράξη πλέον μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή, η οποία επισφραγίστηκε με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε από την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας για τη λίστα Μπόργιανς και τέλος τα τελευταία στοιχεία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις του 2015 τα οποία δείχνουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2015 και μικρότερη ύφεση 0,5 αντί της πρόβλεψης για 2,5%.
Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από την ημέρα αναχώρησής του για το χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αλλά και τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Την επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσει τα ξίφη του σε μία σύγκρουση κορυφής με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα δημόσιο ντιμπέιτ για το μέλλον της Ευρώπης.
Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και το κρισιμότερο τετ α τετ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τρεις βασικές παράμετροι που εν πολλοίς θα κρίνουν και το μέλλον τόσο του ελληνικού προγράμματος αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού σχεδιασμού. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι όροι υπό τους οποίους το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει και με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ο τρόπος διευθέτησης του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αλλά και οι παρεμβάσεις και το «λίφτινγκ» στο Ασφαλιστικό, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Υψηλής σημασίας είναι και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο των δηλώσεών του για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι στη βάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων θα μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας. Την ίδια ώρα ξορκίζουν κάθε καθυστέρηση, καθώς όσο «σέρνεται» το Ασφαλιστικό και σωρεύονται νέες απαιτήσεις των δανειστών και πηγαίνει πίσω η διευθέτηση του χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνεται φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο, η οποία εντείνεται και από τις εσωτερικές πιέσεις, τόσο στο επίπεδο των κοινωνικών αντιδράσεων, όσο και από τη συγκρουσιακή διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη νέα ηγεσία της.
Πάντως, πριν αναχωρήσει για το Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίρνει κεφάλι, αφήνουν αιχμές για καλλιεργούμενο κλίμα υπέρ της ΝΔ, υπενθυμίζοντας το φιάσκο των δημοσκοπήσεων τόσο στις εκλογές του Γενάρη και του Σεπτέμβρη, όσο και στο δημοψήφισμα...
http://www.news.gr/politikh/exoterikh-politikh/article/251631/etoimazei-valitses-kai-anazhta-symmahies-sto-ntavo.html

Μουζάλας: Η Τουρκία δεν κάνει σχεδόν τίποτα απ' όσα υποσχέθηκε "Το Δουβλίνο εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον", υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην Deutsche Welle, στο περιθώριο της συνάντησης του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση.

Όπως επεσήμανε σύμφωνα με την Deutsche Welle ο κ. Μουζάλας, σε αντίθεση με το παρελθόν -όταν η χώρα ήταν υποχρεωμένη να υποδεχτεί τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες- σήμερα “η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η πλειονότητά τους επιθυμεί να φύγει και να πάει στην Κεντρική Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αναπληρωτής υπουργός επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό λέγοντας ότι “η Άγκυρα δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να εφαρμόσει τα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών που έχουν έρθει από την Τουρκία, καθώς, όπως σχολίασε, η τουρκική δέσμευση σχεδόν δεν εφαρμόζεται.

“Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς”, τόνισε στο γερμανικό μέσο.

Σχετικά με το θέμα των hot spots, ο κ. Μουζάλας παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωσή τους, “αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να το δει κανείς σαν άλλοθι για να κουνά το δάχτυλο και να τιμωρήσει την Ελλάδα. Αντίθετα θα έπρεπε να το δει ως μια αφορμή για να βοηθήσει. Από την πλευρά της Γερμανίας έχουμε πάρει μεγάλη βοήθεια. Και από την πλευρά της ΕΕ αρχίζουμε να παίρνουμε και οικονομική και υλική βοήθεια. Αλλά είναι πάντα λιγότερη από αυτή που χρειαζόμαστε”.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/251858/moyzalas-h-toyrkia-den-kanei-shedon-tipota-ap-os.html

Ένοπλη συμπλοκή στο Πέραμα, με θύματα πατέρα και γιο Ο 60χρονος φέρει τραύματα από ξυλοδαρμό, ενώ ο 32χρονος φέρει τραύμα στο πόδι από πυροβολισμό

Αιματηρή συμπλοκή με δυο τραυματίες, έναν 60χρονο και τον 23χρονο γιο του, σημειώθηκε το μεσημέρι στις 14.40 στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου 32 στο Πέραμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 60χρονος φέρει τραύματα από ξυλοδαρμό, ενώ ο 32χρονος φέρει τραύμα στο πόδι από πυροβολισμό.
Για την υπόθεση έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα στο τμήμα ασφάλειας της περιοχής ενώ οι δύο τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Αττικό Νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής τα αίτια της συμπλοκής παραμένουν αδιευκρίνιστα.

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/251832/enoplh-symplokh-sto-perama-me-thymata-patera-kai.html

Τελεσίγραφο ΕΕ: Έχετε 2 μήνες για το προσφυγικό αλλιώς Σένγκεν τέλος! Σοβαρή προειδοποίηση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τελεσίγραφο δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προς... πάντα ενδιαφερόμενο. Ο πρόεδρος της ΕΕ είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Ένωση έχει μόλις 2 μήνες να ελέγξει την προσφυγική κρίση αλλιώς η ζώνη Σένγκεν έφτασε στο τέλος της.
"Δεν έχουμε περισσότερο από δυο μήνες για να ελέγξουμε τα πράγματα" προειδοποίησε ο Τουσκ, κατά την ομιλία του στην Ευρωβουλή.
Εκτός από το τέλος της Σένγκεν, η αποτυχία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα σημάνει και την "αποτυχία της ΕΕ ως πολιτικό πρότζεκτ", τόνισε ο Τουσκ.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες μπήκαν στο ευρωπαϊκό έδαφος μόνον μέσα στο 2015, το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  
Ανήσυχος δήλωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Σένγκεν, ωστόσο είπε πως αν υπάρξει η βούληση η ΕΕ μπορεί να τα καταφέρει. Ενώ ζήτησε για ακόμα μια φορά από το ΕΚ να συνεργαστεί με την Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/251827/telesigrafo-ee-ehete-2-mhnes-gia-to-prosfygiko-al.html

Γερμανός υπουργός Μεταφορών: Να κλείσουμε τα σύνορά μας για τους πρόσφυγες

‘’Να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες σε περίπτωση μηεπίτευξης πανευρωπαϊκής συμφωνίας για το προσφυγικό’’ ζήτησε χθες από την Άνγκελα Μέρκελ μέσω συνέντευξής του σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Όπως τόνισε ο γερμανός υπουργός:
Η Γερμανία δεν μπορεί να δείχνει πλέον άλλο το ''φιλικό της πρόσωπο.
Ο υπ. Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν η ροή των προσφύγων δεν μειωθεί σύντομα, τότε η Γερμανία θα πρέπει να δράσει μόνη της.  
Σύμφωνα με τον ίδιο:
Προειδοποιώ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο πέρα από το να κλείσουμε τα σύνορά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόμπριντ μέλος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), μιλώντας στην εφημερίδα Muenchner Merkur και πρόσθεσε:«Συμβουλεύουμε όλους να προετοιμαστούν για ένα σχέδιο Β. 
Την ίδια στιγμή, ο Ντόμπριντ απέρριψε το επιχείρημα της Μέρκελ ότι με το κλείσιμο των συνόρων θα έθετε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
«Η φράση, το κλείσιμο των συνόρων θα οδηγήσει σε αποτυχία της Ευρώπης, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το να μην κλείσουν τα σύνορα, θα γονατίσει την Ευρώπη». 
Το CSU, το βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ πιέζει την καγκελάριο για την πολιτική των ανοιχτών θυρών που έχει υιοθετήσει για τους πρόσφυγες. 
Ο αρχηγός του κόμματος, Χορστ Σιχόφερ, δήλωσε στο Der Spiegel  ότι θα στείλει επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας της να αποκαταστήσει τις ομαλές συνθήκες στα σύνορα της χώρας.

http://newpost.gr/kosmos/510884/germanos-ypoyrgos-metaforwn-na-kleisoyme-ta-synora-mas-gia-toys-prosfyges

Αλλαγή σκηνικού στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου

Μεγάλη αύξηση της Τουρκικής προκλητικότητας φαίνεται νασημειώνεται στο Αιγαίο με την Άγκυρα να καραδοκεί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας . 
Γράφει η Κύρα Αδάμ για το liberal.grliberal.gr
Με το που ξημέρωσε το νέο έτος, σημειώνεται ραγδαία αλλαγή σκηνικού και πολιτικής από την Αθήνα και την Άγκυρα στα ταραγμένα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, που οδηγούν σε τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας. Η Τουρκία επιχειρεί για μια ακόμα φορά εμπράκτως να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος της κυριαρχίας της Ελλάδας- αυτήν τη φορά στην περιοχή Έρευνας και Διάσωσης μέσα στο FIR Αθηνών- εφαρμόζοντας πρακτική νομιμοποίησης τις παρανομίας της, με συνήγορο, τώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η έκδοση διεθνών αγγελιών (ΝΟΤΑΜ - Notice to Airmen - ειδοποίηση προς αεροναυτιλλομένους) εκατέρωθεν, σε πραγματικούς χρόνους και για πραγματικά περιστατικά, τείνει να πάρει την επικίνδυνη μορφή... ανταλλαγής εγγράφων, με την Ελλάδα να βγάζει διεθνείς ΝΟΤΑΜ για να τις… αποσύρει αμέσως μετά και με την Τουρκία να καραδοκεί και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο ελληνικές μόνιμες ασάφειες, αλλά και λανθασμένες πολιτικές που εκφράζονται μέσω των ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
 
Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, απαράδεκτο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Ελλάδα
Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο καινούργιο, απαράδεκτο και ετεροβαρές σε βάρος της Ελλάδας, ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τον περιορισμό του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6νμ, ως «εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα» στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και την παράνομη εκχώρηση από την Ε.Ε. στην Τουρκία αρμοδιοτήτων να εκτελεί αυτόνομες επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης μέσα στο FIR Αθηνών, στο Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας, τα οποία έχει δεχθεί αδιαμαρτύρητα η ελληνική κυβέρνηση, με την ΥΠΑ, τώρα, να επιχειρεί μέσω ΝΟΤΑΜ να εξισορροπήσει την κατάσταση.
 
Το νέο αυτό σκηνικό αποτυπώνεται ανάγλυφα την περίοδο 5-8 Ιανουαρίου, στην περιοχή της Ρόδου και φυσικά, τα περιστατικά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκλαμβάνονται ως μεμονωμένα ή περιστασιακά. Αναλυτικότερα: Στις 5 Ιανουαρίου 2016, στις 04:39 π.μ., η ΥΠΑ εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ 0021 κατηγορίας Α, δηλαδή διεθνούς διανομής, για εκτέλεση Έρευνας και Διάσωσης, επειδή ένα πλοίο κινδύνευε. Η ΥΠΑ όρισε το κέντρο της περιοχής SAR με συντεταγμένες και με ακτίνα 5νμ. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στην παραλία του χωριού Λαχανιά της Ρόδου, όπως φαίνεται στον χάρτη με μπλε χρώμα. Μολονότι αυτή η περιοχή SAR καλύπτει αποκλειστικώς ελληνική κυριαρχία, (έδαφος, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο της Ρόδου), παρά ταύτα, την εξόχως σημαντική ελληνική κυριαρχία η ΥΠΑ δεν την αναφέρει στην αγγελία Α 0021/16.
 
Στη ΝΟΤΑΜ αυτή η ΥΠΑ ορίζει την περιοχή SAR και δηλώνει διεθνώς τα ακόλουθα: «..Λόγω μεγάλου ρίσκου για την εναέρια κυκλοφορία, ατομικές μονάδες απαιτείται να συντονίζονται με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης ( ΕΚΣΕΔ) στον Πειραιά, εισερχόμενες στην περιοχή η οποία κείται εντός του FIR Αθηνών, που είναι το μόνο αρμόδιο για την περιοχή..».
 
Μετά από 90 λεπτά, η Τουρκία απάντησε ότι «...η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης κείται στην περιοχή SAR της Τουρκίας, την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) την έχει συμπεριλάβει στο Διεθνές Εγχειρίδιο Ναυσιπλοΐας, η οποία ορίζεται από τον 25ο μεσημβρινό..». Δηλαδή διχοτομεί το Αιγαίο.
 
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σε πραγματική (όχι άσκηση) Έρευνα και Διάσωση, η Άγκυρα με την συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ Α0039/5-1-2016 αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία εν προκειμένω στη Ρόδο, και τούτο διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η ΥΠΑ δεν καταχώρησε στην ελληνική ΝΟΤΑΜ την αναφορά στην ελληνική κυριαρχία. Έτσι, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε στο μέλλον την Άγκυρα να στέλνει στη Ρόδο τουρκικά F-16 δήθεν για βοήθεια σε SAR,να αλωνίζουν στην ελληνική κυριαρχία, χωρίς σχέδια πτήσης και χωρίς να συντονίζονται με το ΕΚΣΕΔ του Πειραιά και να ισχυρίζονται ότι η περιοχή SΑR στη Ρόδο κείται εντός της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας...
 
Τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Ιανουαρίου, η ΥΠΑ εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0045 για πραγματική Έρευνα και Διάσωση επίσης στην κυριαρχία της Ρόδου, λόγω πλοίου σε κίνδυνο. Αυτήν τη ΝΟΤΑΜ, όμως, η ΥΠΑ… την απέσυρε, την εξαφάνισε την ίδια ακριβώς ημέρα 8.1.2016 και δεν την ακύρωσε με νέα ΝΟΤΑΜ -ίσως για να μην την πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι και απαντήσουν. Όμως η Άγκυρα απάντησε αμέσως με τη ΝΟΤΑΜ Α0101/16, σύμφωνα με την οποία η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0045/16 είναι άκυρη, διότι η περιοχή SAR ανήκει στην Άγκυρα. Η ΥΠΑ αστραπιαία απάντησε στην Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ Α0046/16 με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι «η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0101/16 είναι άκυρη» και ότι η μόνη αγγελία που είναι σε ισχύ για το FIR Αθηνών είναι η ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0045/16. Αυτή η ΝΟΤΑΜ όμως είναι εξαφανισμένη, άρα ανύπαρκτη, διότι η ίδια η ΥΠΑ την είχε ήδη αποσύρει στα μουλωχτά...
 
Έτσι οι αεροναυτιλόμενοι χρησιμοποιούν τον ονειροκρίτη για να βρουν την περιοχή που γίνεται SAR για να μην μπουν στην ίδια περιοχή και σκουντουφλήσουν με άλλους που κάνουν SAR.
 
Η ανεπάρκεια της ελληνικής πλευράς υπονομεύει τα σύνορά της
Το θέμα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και επικίνδυνο, διότι αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με πλήρη ασφάλεια στις αρμοδιότητες που μας έχουν εκχωρήσει οι διεθνείς οργανισμοί για παροχή SAR στο FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται τα ελληνικά συμφέροντα. Επιπροσθέτως, στις 8 Ιανουαρίου, η Τουρκία προχώρησε και σ' έναν άλλο νεωτερισμό, με τη ΝΟΤΑΜ Β0068/16, (σ.σ. οι ΝΟΤΑΜ Β αφορούν μόνον την επικράτεια και δεν είναι διεθνείς), με την οποία η Άγκυρα εκτελεί άσκηση σε περιοχή που φαίνεται με κόκκινη γραμμή στον χάρτη.
 
Μολονότι μέρος της περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, η Τουρκία με την αγγελία αυτή ισχυρίζεται ότι το σύνολο της περιοχής κείται στην τουρκική επικράτεια, καταπατώντας και τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στην περιοχή, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 για τα Δωδεκάνησα.
 
Πηγήhttp://greeknation.blogspot.gr/2016/01/blog-post_747.html

Δημογραφικό: Η Ελλάδα εξαφανίζεται από τον χάρτη! Τραγική κατάσταση σε χωριά της Δράμας - Δημογραφικό θαύμα στην Ξάνθη

- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 

- ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ!



Ολοταχώς στον αφανισμό οδεύει το Έθνος μας, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη χαμηλότερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη γεννήσεων και τον υψηλότερο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού!


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχείων ληξιαρχικών πράξεων του 2015, πέθαναν 117.829 άνθρωποι και γεννήθηκαν μόλις 89.881 παιδιά!

Στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας για την χώρα μας - με τον χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην ΕΕ (9%) - εκτιμούν ότι το 2060 ο πληθυσμός της χώρας δεν θα ξεπερνά τα 8,6 εκατομμύρια και ότι οι τέσσερις στους δέκα πολίτες της χώρας θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών!!!

Ήταν το 2013 όταν οι New York Times σε ένα συγκλονιστικό άρθρο ανέφεραν πως: «Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, αρκετοί άνθρωποι φεύγουν από την χώρα και ο πληθυσμός γερνάει τόσο γρήγορα, κάτι που σημαίνει πως σε μερικές δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να μην μπορεί να παράξει αρκετό πλούτο για να φροντίσει τους ανθρώπους της και μπορεί να πάψει να είναι ένα βιώσιμο έθνος - κράτος».

Από τότε, δυστυχώς, τα πράγματα χειροτέρεψαν.

Στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στο οποίο έχει συμβάλλει... τα δέοντα η χρόνια απουσία δημογραφικής πολιτικής ήρθε ως φαίνεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και η λυσσαλέα φορομπηχτική τακτική των κυβερνήσεων των τελευταίων έξι ετών.

«Η μετανάστευση των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, μειώνει τον αριθμό των νέων ζευγαριών που ζουν εντός των συνόρων, με αποτέλεσμα η φυγή αυτή των χιλιάδων Ελλήνων να έχει ως επακόλουθο τη μείωση των οικογενειών και άρα την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του αριθμού των γεννήσεων. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι πολύ επικίνδυνο και θα μπορούσε να αποτελέσει μέχρι και απειλή, ως προς την φυσική επιβίωση του Ελληνικού στοιχείου», διαβάζουμε από μελέτη με τίτλο: «Το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα» (ΤΕΙ Πειραιά/ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας/2014».

Τραγικά μερικά από τα συμπεράσματα της Μελέτης:
Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,31, τη στιγμή που το ελάχιστο όριο το οποίο εξασφαλίζει την συνέχιση της εθνοτικής ομάδας είναι στο 2,1.
Μεγάλη αύξηση του ρυθμού θνησιμότητας των Ελλήνων, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και άλλων ασθενειών που οφείλονται στην αύξηση του άγχους και της πίεσης.

Ραγδαία μείωση του προσδόκιμου ζωής για πρώτα φορά τα τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το ισοζύγιο θανάτων και γεννήσεων το 2015 (μέχρι 21 Δεκεμβρίου).

Μέρα με την ημέρα, ολόκληρα χωριά εξαφανίζονται από τον χάρτη «συμπικνώνοντας» σταδιακά τον... γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας.


Δείτε τις περιοχές της Ελλάδα με τις ΜΗΔΕΝ γεννήσεις το 2015 (ο αριθμός της παρένθεσης αναφέρεται στους θανάτους):

Οινούσσες (6), Κάτω Νευροκόπι (137)Παρανέστι (112), Αστυπάλαια(7), Τήλο(3), Χάλκη(6), Ορεστιάδα (544), Σουφλί (189), Σκύρος (38), Ζαχάρω (154), Φαιστός (274), Σούλι (168), Δωδώνη (226), Ζαγόρι (314), Κόνιτσα (118), Νέστος (445), Παξοί (42), Ιθάκη (38), Ανάφη (2), Αμοργός (17), Άνδρος (100), Αντίπαρος (6), Θήρα (91), Κέα (18), Κίμωλος (10), Πάρος (111), Σέριφος (13), Σίκινος (5), Σίφνος (27), Φολέγανδρος (7), Ελαφόνησος (6), Ανατολική Μάνη (253), Φάρσαλα (275), Άγιος Ευστράτιος (7), Ψαρά (6), Αστυπάλαια (7), Κάρπαθος (64), Κάσος (9), Λειψοί (7), Νίσυρος (11), Πάτμος (27), Σύμη (24) 

Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες όλο το 2015 γεννήθηκε μόνον ένα παιδί! Στη Λέσβο καταγράφηκαν 1196 θάνατοι έναντι 532 γεννήσεων. Και στη Γαύδο δεν κατεγράφη ούτε θάνατος, ούτε και γέννηση...

Σε επίπεδο Ελληνικές Περιφέρειες, δύο περιοχές κάνουν την διαφορά με τον ρυθμό γεννήσεων να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η μία είναι η Κομοτηνή που το 2015 κατέγραψε 606 θανάτους, αλλά 526 γεννήσεις. Η άλλη είναι η Ξάνθη που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δημογραφικό θαύμα! Το 2015 πέθαναν 428 άνθρωποι και γεννήθηκαν 904 μωρά!!!

Τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Θυμίζουμε τις δηλώσεις του πρώην Αρχηγού Εθνικής Άμυνας (υπηρεσιακός) και αρχηγού ΓΕΣ, Φράγκου Φραγκούλη: «Οι Τούρκοι προσπαθούν να αλλάξουν το status quo της εδαφικής ακεραιότητας στη Θράκη, Επιδιώκουν να περάσουν πάνω από το 50% στη Ροδόπη, τόσο σε πληθυσμιακό όσο και σε εδαφικό επίπεδο, για να εγείρουν θέμα αυτονομίας» (Εφημερίδα Νέα Εγνατία/2014).

Οι εντόπιοι πληθυσμοί μειώνονται επικίνδυνα.

Στις εσχατιές της ορεινής Ελλάδας, στα νησιά, στην καρδιά της Περιφέρειας.

Ερημώνουν χωριά και πόλεις.

Εάν δεν κινητοποιηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα Εθνικό Σχέδιο Σωτηρίας ώστε να ανατραπεί η σημερινή δραματική κατάσταση, η κατάσταση προβλέπεται δυσοίωνη...


newsbomb.gr

Τα παρατσούκλια των Ελλήνων ανά πόλη

Ξέρατε ότι υπάρχουν παρατσούκλια για τους κατοίκους σχεδόν κάθε ελληνικής πόλης; Και φυσικά δεν εννοούμε τα ονόματα που βγαίνουν από την πόλη σας όπως για παράδειγμα Αθήνα-Αθηναίοι, αλλά κάποιες άλλες ονομασίες. Δείτε τώρα ποια είναι τα «συνθηματικά»…
• Κως – Μπόχαλοι
Προέρχεται από την τοπική διάλεκτο στην οποία το μπουκάλι το λένε μποχάλι.
• Ρόδος – Τσαμπίκοι
Από το γνωστό τοπικό όνομα.
Θεσσαλονίκη – Καρντάσια
Καρντάσι είναι ο αδερφός στα τουρκικά. Παλιά έπεφτε αρκετό δούλεμα από τους Αθηναίους επί του θέματος. Σαλονίκη δε, γνωστή και ως Καρντασούπολη! Οι θεσσαλονικείς είναι επίσης γνωστοί ως μπαγιάτηδες και ως παυλοκαταραμένοι.
• Έβρος – Γκάτζοι ή Γκάτζολοι
Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ λέγεται και Γκάτζος Εξπρές.
• Πτολεμαΐδα – Καϊλαριώτες
Αυτό συμβαίνει γιατί η Πτολεμαΐδα λέγεται αλλιώς και Καϊλάρια. Επίσης λέγεται και λασποχώρι γιατί παλιά όταν έβρεχε ήταν ένα χωριό γεμάτο λάσπες.
• Κοζάνη – Σούρδοι
Λέγονται έτσι διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι, όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροπία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεριώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή. Στα βλάχικα Σούρδος σημαίνει κουφός, βλάκας.
• Κέρκυρα – Παγανέλια ή Φρανκολαντσέρηδες
Ονομάστηκαν έτσι γιατί παγανέλι στην κερκυραϊκή διάλεκτο σημαίνει περιστέρι και η Κέρκυρα (κυρίως οι πλατείες, αλλά γενικά όλη η πόλη της) είναι γεμάτη περιστέρια. Το φρανκολαντσέρηδες είναι άγνωστο από που βγαίνει.
• Ιωάννινα – Παγουράδες
Αποκαλούνται έτσι γιατί παλιά λέγανε ότι στη λίμνη στα Γιάννενα καθρεπτιζόταν το φεγγάρι και οι Γιαννιώτες έτρεχαν με τα παγούρια για να μαζέψουν το μαγικό νερό!
• Λάρισα – Πλατυποδαράδες ή Πλατύποδες ή Τυρόγαλα
Οι Λαρισαίοι λέγονται έτσι λόγω του κάμπου που είναι επίπεδος και δεν βοηθάει στο σχηματισμό καμάρας στο πόδι. Το τυρόγαλα βγαίνει απ’ το τοπικό προϊόν.
• Βόλος – Αυστριακοί
Κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές όπως διότι οι Βολιώτες είναι τσιγκούνηδες – σαν τους Αυστριακούς, διότι είναι ψυχροί άνθρωποι – σαν τους Αυστριακούς, διότι είναι μοχθηροί – επί Τουρκοκρατίας, οι Αυστριακοί είχαν χειρότερη φήμη κι απ’ τους Τούρκους. Ακόμη, επειδή στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μπήκε στον Παγασητικό ένα αυστριακό πολεμικό, αν και εχθρικό, οι Βολιώτες το υποδέχθηκαν με μπάντες και αυστριακές σημαίες.
Αυτά τα λένε οι Λαρισαίοι. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι Βολιώτες είναι ότι επί Τουρκοκρατίας, η πόλη είχε διάφορα εμπορικά προνόμια, ένα από τα οποία ήταν και η ύπαρξη αυστριακού προξενείου και η δυνατότητα που είχαν οι Βολιώτες να εμπορεύονται υπό αυστριακή προστασία.
Μετά το 1881, που ο Βόλος ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, η νέα διοίκηση φορολόγησε βαριά τη Θεσσαλία. Μπήκε ένας ιδιότυπος νέος κεφαλικός φόρος σε όλους τους «Έλληνες το γένος» (κατά κύριο λόγο εμπόρους), κάτι το οποίο οδήγησε τους μαγαζάτορες να βάλουν ξένες, αυστριακές σημαίες στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν.
• Πρέβεζα – Σαρδέλες
Διότι λέγεται ότι βάζουν τις σαρδέλες στο κλουβί.
• Αθήνα – Γκάγκαροι
Γκάγκαρο ήταν το βαρύ ξύλο που ήταν κρεμασμένο με σκοινί πίσω από τις αυλόπορτες, τις οποίες έκλεινε με το βάρος του (gaga στα τούρκικα το ράμφος).
Γκάγκαρος λεγόταν επί τουρκοκρατίας ο Αθηναίος της ανώτερης κοινωνικής τάξης, ο οποίος στην πόρτα του είχε γκάγκαρο. Σημαίνει σήμερα ο γνήσιος Αθηναίος.
• Φλώρινα – Απόγονοι της Γιουργίας
Γιατί η γιούργα ήταν η Γεωργία στα φλωρινιώτικα. Ήταν η μεγαλύτερη πόρνη της περιοχής. Απ’ τις μεγαλύτερες βρισιές για τους Φλωρινιώτες.
Πόντος – Ντουντούμια, Τουρκούλια
Η προέλευση παραμένει άγνωστη.
Λέσβος – Γκαζμάδες
Τη Μυτιλήνη τη λένε Γκασμαδία ή Κασμαδία οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί, επειδή η στρατιωτική ζωή εκεί έχει πολύ σκάψιμο. Σκάβουν ορύγματα. Επίσης, υπάρχει και ο παλιός μύθος που λέει ότι (σύμφωνα με την παράδοση από στόμα σε στόμα των φαντάρων) όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας από έναν κασμά (και κανένας δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι).
• Σέρρες – Ακανέδες
Αποκαλούνται έτσι γιατί στην πόλη των Σερρών φτιάχνονται ακανέδες (ένα είδος γλυκού σαν λουκούμι).
• Πάτρα – Μινάρες
Λίγο υποτιμητική λέξη για τους Πατρινούς.
Ηράκλειο – Σουμπερίτες ή Καστρινούς
Σουμπερίτες, διότι στην κατοχή ο Σούμπερ είχε την έδρα του στο Hράκλειο και Καστρινούς επειδή το Ηράκλειο ονομαζόταν και Κάστρο.
• Αγρίνιο – Βλάχοι
Έτσι τους αποκαλούν οι Μεσολογγίτες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ διακεκριμένο.
• Άργος – Πρασάδες
Ως αντίποινα τους έβγαλαν έτσι, διότι έτρωγαν το πράσο με το οποίο χτυπούσαν το γαϊδούρι τους.
• Καβάλα-Ψαροκασέλες
Έτσι τους αποκαλούν οι Ξανθιώτες.
• Αρκαδία-Σκορδάς ή Αβγοζύγης
Σκορδάς λόγω των τοπικών προϊόντων και αβγοζύγης γιατί πρώτοι οι Αρκάδες πουλούσαν αυγά βάσει του μεγέθους.
• Κόρινθος – Λαΐδες
Γιατί Λαΐδα ήταν μια εταίρα της αρχαιότητας από την Κόρινθο.
• Κρήτη – Πέτσακες ή Σβούρους
Σβούροι είναι οι «κάγκουρες» στην τοπική διάλεκτο.
• Σαλαμίνα – Μπακαούκες
Για το «Μπακαούκας» υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο ότι στη Σαλαμίνα επικρατεί «εμφύλιος» μεταξύ των Μπάκις και των Ούκας.
• Xαλκίδα – Τρελονερίτες
Από το φαινόμενο της παλίρροιας. Τα τρελά νερά του Ευρίπου λένε ότι έχουν πειράξει και τα μυαλά των Χαλκιδέων.
• Τρίκαλα – Κασέρια ή Σακαφλιάδες
Κασέρια λόγω τοπικού τυριού και Σακαφλιάδες λόγω του Σακαφλιά, ο οποίος έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ο Δον Ζουάν της εποχής. Ήταν ένας ωραίος άντρας που είχε αναστατώσει την τρικαλινή κοινωνία με τα καμώματά του, ώσπου κάποιοι του στήσανε καρτέρι στα στενά σοκάκια του Βαρουσίου και τον μαχαίρωσαν. Το σακαφλιάς κατά λέξη σημαίνει ο φίλος της σάρκας
http://olympia.gr/2016/01/15/τα-παρατσούκλια-των-ελλήνων-ανά-πόλη/