Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑ

20-7-1974

Τάσσος Παπαδόπουλος: Θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία για λύση Πα 23/4/2004

Τάσσος Παπαδόπουλος: Θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία για λύση
Πα 23/4/2004
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει ξανά ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι ’’τέτοιες προτάσεις, ή σχέδια δεν εξαφανίζονται, αναβιώνουν και αναπαράγονται’’. Σε διακαναλική συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι επιδίωξή του είναι η επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία όμως να μη διαχωρίζει το λαό αλλά να κτίζει γέφυρες ενότητας. Ο πρόεδρος απέρριψε κάθε πιθανότητα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από ΗΠΑ και ΕΕ σε περίπτωση απόρριψης της παρούσας λύσης ενώ για το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση και καμία συμφωνία επ’ αυτού.
Σημείωσε πως η Λευκωσία εξαρχής επιζητούσε και επιζητά λύση στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εντούτοις τόνισε πως δεν ικανοποιήθηκαν οι λίγες -όμως σημαντικές- τροποποιήσεις, τις οποίες ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ζητούμενο, δύο οντότητες με ευρεία αυτονομία και χειρισμό υποθέσεων και ταυτόχρονα διοικητικές διευθετήσεις ώστε οι δύο κοινότητες να συγκλίνουν, και όχι να χτίζονται διαχωριστικοί θεσμοί που να οδηγούν στο διαχωρισμό. Ωστόσο, δήλωσε πως δεν νοείται βάσει νομοθεσίας να υπάρχει πολιτική ισότητα στη λήψη αποφάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Οσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των δημοψηφισμάτων, εάν η ε/κ πλευρά απορρίψει το σχέδιο Ανάν, είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ’’γιγαντιαίες προσπάθειες’’ για να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το ’’όχι’’ του λαού και για τις θέσεις της, λέγοντας ότι τέτοιες προσπάθειες όπως το σχέδιο Ανάν, ’’δεν εξαφανίζονται, αναβιώνουν και αναπαράγονται’’.
Απάντηση σε ΦερχόιγκενΌσον αφορά στις επικρίσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επισήμανε ούτε στον προαναφερθέντα, ούτε και σε κανέναν άλλο, έδωσε υπόσχεση περί αποδοχής οποιασδήποτε λύσης. «Η υπόσχεση ήταν ότι θα εργαστούμε για τη λύση και η Κύπρος δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη λύση, και εγώ και ο Γλ.Κληρίδης το πράξαμε» δήλωσε.«Σεβόμαστε απολύτως τον κύριο Φερχόιγκεν. Οι απόψεις του είναι σεβαστές, είναι ο άνθρωπος που κατέβαλε πάρα πολλές προσπάθειες για την ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ» συνέχισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να συμπληρώσει: «Με όλο το σέβας στις γνώμες των Ευρωπαίων και του κύριου Φερχόιγκεν, έχει και ο κυπριακός λαός και η ηγεσία του το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις».Αναφερόμενος σε καταγγελίες που έγιναν σε ευρωπαϊκά όργανα περί επεμβάσεων της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τα δημοψηφίσματα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και κύκλοι του προεδρικού μεγάρου έχουν προβεί σε αυτά που καταγγέλλονται στην ΕΕ. «Για μια χούφτα ψήφων διασύρεται το όνομα της Κύπρου» επισήμανε.
Ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, μετά τις καταγγελίες του ότι παραπλανήθηκε και εξαπατήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της. Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε την άποψη ότι θα υπάρξει απομόνωση της Κύπρου ύστερα από ένα όχι και είπε ότι μετά την ένταξη θα υπάρξουν επισκέψεις και κοινοτικών επισήμων και ξένων ηγετών στην Κύπρο.
Για το διάγγελμα απόρριψηςΩς προς το διάγγελμα που παραχώρησε προσφάτως (παραθέτοντας την αρνητική του θέση για το σχέδιο Ανάν) και τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε «είναι ενόχληση να συγκινούμαι για το μέλλον του τόπου μου;». Επί του διαγγέλματος ανέφερε ακόμη πως είχε μία διάρθρωση με τη δική του λογική. «Έχω τις απόψεις μου [...] αν και σε κάποιους δεν άρεσε» δήλωσε.Σχολιάζοντας τη φράση του «εγώ παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα» είπε ότι «εδώ ουσιαστικά υπάρχει συμφωνία με το ΑΚΕΛ γιατί αν καταρρεύσει το σχέδιο, δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία αλλά συνιστών κράτος».Ιδιαίτερα για την εσωτερική πολιτική σκηνή στη Λευκωσία ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα διακοπής της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ τουλάχιστον πριν από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. Εξήγησε πως και οι δύο πλευρές θέλουν συνέχιση της συνεργασίας, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Διευκρινίσεις για το «όχι»Συγκεκριμένα επί του σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι νομιμοποιεί πτυχές της εισβολής και των τετελεσμένων σχετικά με τους εποίκους και τα τουρκικά στρατεύματα. Ακόμη σημείωσε πως ουσιαστικά και όσοι λένε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, αναγνωρίζουν πως υπάρχουν προβλήματα. Επανέλαβε ότι το «ναι» δεν αναστρέφεται, ενώ το «όχι» μπορεί να έχει συνέχεια. Οι Τουρκοκύπριοι θα λάβουν ό,τι προβλέπει το σχέδιο Ανάν από την επόμενη κιόλας ημέρα, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χρειαστεί να αναμείνει έως και τρία χρόνια στηριζόμενη στην καλή πίστη της Τουρκίας για εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν, ανέφερε εκ νέου.Η όποια απόφαση -είτε «ναι», είτε «όχι»- θα πρέπει να έχει μεγάλη πλειοψηφία, καθώς μόνο έτσι θα ενισχυθεί η προσπάθεια που θα καταβληθεί για να εξηγηθεί η θέση της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει καθολική υποστήριξη στην οποιαδήποτε έκβαση.Ψηφίζοντας «όχι» δεν γυρίζουμε την πλάτη προς τη λύση, η ψήφος του όχι είναι ψήφος για μία λύση βιώσιμη και λειτουργική μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, τόνισε.
ΗΠΑ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτοςΣχετικά με το θέμα πιθανής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο όχι όμως από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών (επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ) και ΕΕ. Οι υπόλοιπες 24 χώρες [της ΕΕ] έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Διεύρυνσης και αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε.Όσο προχωρά η Τουρκία προς την Ευρώπη θα καταλάβει ότι πολλά από τα θέματα στα οποία επέμενε να μη γίνουν αλλαγές είναι αναγκαστικά (νομισματική πολιτική, λειτουργία Κεντρικής Τράπεζας), δήλωσε ο ίδιος και προσέθεσε πως ελπίδα του είναι ότι μερικές νοοτροπίες σε πράγματα που είναι σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία οδεύοντας προς την Ένωση.
Αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του Κυπριακού, ο Τ.Παπαδόπουλος ανέφερε πως «οι προτάσεις ήταν πολύ λιγότερες από όσα θα επιθυμούσαμε και μάλιστα επιθυμούσε και το ΑΚΕΛ. Ουσιαστικά οι προτάσεις [το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος] ήταν επανάληψη των όσων λέει το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Δεν υπήρξαν επιπλέον διαβεβαιώσεις».
Εκκληση προς το λαόΟλοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση προς το λαό όπως αποφευχθούν επεισόδια ή πανηγυρισμοί μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. O κ. Παπαδόπουλος κάλεσε όλους, είτε ψηφίσουν «ναι», είτε «όχι» να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έρχονται μπροστά μας. Οπως είπε, ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του, «το δημοψήφισμα το Σάββατο δεν είναι αντιπαράθεση κομμάτων, δεν είναι αντιπαράθεση ιδεολογική, θα έλεγα ότι δεν είναι καν αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών. Είναι αντιπαράθεση με τη συνείδηση και την ιστορία μας και το τι είναι η κρίση του καθενός».
Αρα, είπε, «δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν, είτε νικητές, είτε ηττημένοι από αυτήν την αναμέτρηση. Ηττημένη θα είναι μόνο η Κύπρος αν υπάρξουν επεισόδια, πανηγυρισμοί, κλίμα το οποίο να εμποδίσει την επόμενη ημέρα να ξανακτίσουμε την ομόνοια και τη συναίνεση και τις κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έρχονται μπροστά μας. Είτε ’ναι’ ψηφίσει ο πολίτης, είτε ’όχι’, και όσοι ψηφίζουν ’ναι’ και όσοι ψηφίζουν ’όχι’ πιστεύω θα έχουν την κοινή επιδίωξη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που με βεβαιότητα έρχονται».
«Για αυτό», συνέχισε, «παράκληση, έκκλησή μου προς τον κόσμο, ούτε πανηγυρισμοί δικαιολογούνται, γιατί δεν πανηγυρίζουμε νίκη, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε επειδή δεν βρήκαμε λύση του Κυπριακού. Μόνο ανακούφιση μπορούμε να αισθανόμαστε γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα».
«Καλώ επομένως όλους, αυτοσυγκράτηση, κοσμιότητα χωρίς εξάρσεις, χωρίς ψεύτικα συνθήματα νίκης και ήττας. Δεν υπάρχουν για μένα, ούτε νικητές δεν θα υπάρξουν, ούτε ηττημένοι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η συνέντευξη άρχισε μετ’ εμποδίων αφού μετά την πρώτη ερώτηση παρουσιάστηκε διακοπή ρεύματος για μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η απευθείας μετάδοση της συνέντευξης. Με την αποκατάσταση της βλάβης όλα εξελίχθηκαν ομαλά.
Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

http://www.chiosnews.com/cn4232004120822PM.asp

ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ

Ποια λύση ο Χριστόφιας ...

Οι δεσμεύσεις του έναντι λαού και κομμάτων και οι νέοι εκβιασμοί από ξένουςΟ μέγας και πρώτος θεωρητικός του ρεαλισμού, Θουκυδίδης, διασάλπισε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ότι ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων (σήμερα κρατών) είναι το συμφέρον. Η διεκδίκηση του συμφέροντος προϋποθέτει δύναμη, γνώση των τοπικών, περιφερειακών και διεθνών συγκυριών και του διεθνούς άναρχου συστήματος. Προπάντων, απαιτείται γνώση των σχεδίων και προθέσεων των άλλων σε αντιδιαστολή προς τη συνειδητοποίηση των δικών μας προθέσεων και δυνατοτήτων.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι επιτελείς του γνωρίζουν επαρκώς και αξιολογούν ορθώς τα διεθνή και τοπικά δεδομένα στην εναγώνια αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό; Ποια είναι η πολιτική του Προέδρου για να επιδιώξει και να επιτύχει λύση, που να είναι βιώσιμη και λειτουργική και αμοιβαία αποδεκτή; Είναι γνωστό ότι, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύτηκε έναντι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και, φυσικά, έναντι του λαού ότι θα επιδιώξει λύση στο πλαίσιο συγκεκριμένων διακηρύξεών του. Στις 28/2/2008, στη Βουλή, κατά την τελετή εγκατάστασής του στο προεδρικό αξίωμα, ο Δ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα επεδίωκε επίτευξη λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.
Αποχώρηση ΑττίλαΗ λύση, είπε, θα πρέπει να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979, να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό Δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. «Διεκδικούμε η λύση να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων. Διεκδικούμε η λύση να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», είπε ο κ. Χριστόφιας και επανέλαβε ότι υποστηρίζει με συνέπεια «την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Οι Τούρκοι βροντοφωνάζουν και οι ελληνικές ψευδαισθήσειςΘεωρητικά, όλα τα πιο πάνω είναι θεμιτά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής και δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα λαμβάνονται υπόψη άλλοι δρώντες, που, όχι μόνο επηρεάζουν αμεσότατα αλλά και συχνά παρεμβάλλουν ανυπέρβλητα προσκόμματα στην αναζήτηση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Πώς η Λευκωσία αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα σε όλους τους τομείς; Πώς χειρίζεται τις παρεμβάσεις Βρετανών, Αμερικανών, Ευρωπαίων και ΟΗΕ; Προπάντων, είναι ορθή πολιτική, η επίσημη θέση Χριστόφια για αναζήτησης λύσης για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους; Τι απέδωσε μέχρι σήμερα αυτή η πολιτική, πέραν των ευσήμων και αβρών επιδαψιλεύσεων προς το πρόσωπό του χωρίς πρακτικό αντίκρισμα; Πριν ακόμα αρχίσουν οι συνομιλίες, είχε τεθεί από τη «Σ» θέμα σεναρίου Β’, ώστε σε περίπτωση αδιεξόδου, εξαιτίας της τουρκικής αδιστακτότητας, η πλευρά μας να γνωρίζει τι θα πράξει. Ο Πρόεδρος απέρριψε διαρρήδην και με οργή αυτήν την εισήγηση. Όμως, όσο προχωρεί η διαδικασία, τόσο διαπιστώνεται ότι τα πράγματα δεν οδηγούνται προς αίσια έκβαση. Κάθε μέρα σχεδόν, η Τουρκία και ο υποτελής της, Ταλάτ, βροντοφωνάζουν στον Πρόεδρο Χριστόφια και στους άλλους ηγέτες των Ελλήνων της Κύπρου ότι στόχος τους είναι δύο κράτη, δύο λαοί, με διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας εσαεί καθώς και των εποίκων που, κατά τον ψευδοπρωθυπουργό Έρογλου, έχουν φτάσει στις 200 χιλιάδες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και όσοι τον στηρίζουν, τρέφουν ολέθριες ψευδαισθήσεις. Επιμένουν να πιστεύουν ότι όσα οι Τούρκοι λένε δημόσια είναι διαφορετικά απ' όσα διεκδικούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Πρόκειται για καταστροφική πλάνη επειδή η τουρκική πολιτική ανέκαθεν διακρίνεται για την αταλάντευτη συνέπειά της στη διεκδίκηση και αξίωση στόχων. Ο Δ. Χριστόφιας καλείται να εξηγήσει, πρώτον, γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την κατοχική χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην ταραγμένη Μέση Ανατολή. Δεύτερον, ακόμα να εξηγήσει γιατί ο Αμερικανός ΥφΕξ είπε στους συνομιλητές του, Κύπριους πολιτικούς, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία επειδή είναι πια περιφερειακή δύναμη. Τρίτον, ακόμα να εξηγήσει αν έχει κατανοήσει τη νέα τουρκική πολιτική, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί και μορφοποιηθεί από τον αρχιτέκτονά της, νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Τέταρτον, δεν έχει εξηγήσει ποτέ πώς θα γωνιάσει μια Τουρκία, την οποία ουδείς πιέζει και η οποία διεκδικεί καθεστώς ισότιμου εταίρου στο τραπέζι των μεγάλων.
«Τελευταία ευκαιρία»Ο Δ. Χριστόφιας εναβρύνεται επειδή οι ξένοι δηλώνουν, τάχα, εντυπωσιασμένοι από το θάρρος και την ευελιξία του. Δεν αντιλαμβάνεται, προφανώς, ότι σκάβουν τον πολιτικό του τάφο και μαζί του, τον δικό μας. Ακόμα οι πολίτες αναμένουν εξηγήσεις γιατί ο διαβόητος Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, ο Βρετανός πρέσβης Μίλετ και ο Αμερικανός ΥφΕξ Μπράιζα εν χορώ και εκβιαστικά επιμένουν ότι αυτή είναι, τάχα, η τελευταία ευκαιρία. Και ότι μέσα στο 2009 θα έχουμε λύση. Αντί να βγαίνει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Μάρκος Κυπριανού να απαντούν στην περίεργη αυτή συγχορδία, δεν έπρεπε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος και να εξηγήσει στους πολίτες τι συμβαίνει; Με απλά λόγια: Τι γνωρίζουν οι ξένοι που δεν γνωρίζουν καθόλου οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Γιατί ο Πρόεδρος έχει ρίξει ένα σιδηρούν παραπέτασμα μυστικότητας στις συνομιλίες όταν ο σύντροφός του, Ταλάτ, ενημερώνει πλήρως την ψευδοβουλή του; Οι πολίτες δεν δικαιούνται να γνωρίζουν τι συμβαίνει, αφού αυτοί θα κληθούν κάποια στιγμή να εγκρίνουν ή να απορρίψουν πιθανό σχέδιο λύσης; Ας προσεχθούν όσα λέγει ο παντεπόπτης Μίλετ (συνέντευξη στην «Αλήθεια», 28.6.2009): «Θα χρειαστεί οι δύο ηγέτες να βγουν προς τα έξω και να πουλήσουν τη λύση. Αυτό δεν είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, είναι ευθύνη των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι μπορούν να πουλήσουν τη λύση στις κοινότητές τους και αυτό είναι που ελπίζουμε ότι θα κάνουν».
Ξαναζούμε μέρες του 2004Ποια λύση, ο Δ. Χριστόφιας θα «πουλήσει» στην ελληνική πλευρά; Οι πολίτες στηρίζονται στις πολλές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις που ο Πρόεδρος έδωσε στην αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Π.χ. μιλώντας (26.9.2008) σε μεγάλη ομογενειακή συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη και απαντώντας σε κάποιους που, όπως είπε, «κυκλοφόρησαν ψιθύρους πως αυτός που ήλθε, θα μας πουλήσει», σημείωσε ότι κάνουν ριζικά λάθος. «Αυτός που ήλθε, θέλει να δώσει το μήνυμα ότι θέλει πραγματικά να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, αλλά να λυθεί στη βάση ορισμένων αρχών που είναι απαράβατες. Δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό πάση θυσία, θυσιάζοντας δηλαδή τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων και εξυπηρετώντας συμφέροντα αλλότρια», επισήμανε. Σε γεύμα που του παρέθεσε το ΚΥΠΕ (5.2.2009), ο Πρόεδρος Χριστόφιας διακήρυξε ότι «δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ε.Ε. ενόσω συνεχίζει να διατηρεί τα κατοχικά της στρατεύματα στην Κύπρο, κάτι που είναι ξεκάθαρο για τα μέλη της Ε.Ε.». Και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε επιδιαιτησία ούτε και αυστηρά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα». Αυτά, πριν από μήνες. Σήμερα, ξαναζούμε μέρες του 2004, με αδίστακτους εκβιασμούς από τους Αγγλοαμερικανούς αλλά και από την νυν προεδρεύουσα της Ε.Ε. Σουηδία. Όλοι κατά τρόπον εκβιαστικό και έκδηλα εκφοβιστικό επιμένουν ότι αν δεν βρεθεί λύση μέσα στο 2009, δεν ξέρει, λέγει ο πολυπράγμων Μπιλντ, αν θα βρεθεί σε 10 ή 10 χιλιάδες χρόνια. Η λύση που οραματίζονται οι ξένοι εμφανώς πόρρω απέχει από τις γνωστές και μυριάκις επαναληφθείσες σιδηρές δεσμεύσεις του Δ. Χριστόφια. Ποια λύση θα βρεθεί όταν αυτή εκ προοιμίου έχει κατάδηλα τουρκικές προδιαγραφές; Εκτιμούμε, πρώτον, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Πρόεδρος θα βρεθεί προ ασφυκτικών πιέσεων και χρονοδιαγραμμάτων, ακριβώς για να εξυπηρετηθεί η Τουρκία, όχι η Κύπρος. Δεύτερον, ότι δεν θα δεχτεί και δεν θα υπογράψει λύση αντικυπριακή, για πολλούς λόγους, ο ισχυρότερος των οποίων είναι ότι δεν θα ήθελε να περάσει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος που «πούλησε και παράδωσε την Κύπρο στη νέα τουρκοκρατία». Τρίτον, αν ισχύουν τα προηγηθέντα, ο Πρόεδρος καλείται να προετοιμάζεται όχι με ένα αλλά περισσότερα σενάρια αντιμετώπισης όσων εξελίξεων θα ακολουθήσουν.


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
http://www.sigmalive.com/news/politics/169184

ΚΕΡΥΝΕΙΑ (ΝΤΑΛΑΡΑΣ)

Η Αρμενική Σχολή Μελκονιάν στην Λευκωσία

Στις γειτονιές της Λευκωσίας εξελίσσονταν σκληρές και αιματηρές μάχες

Δραματική φωτογραφία μιας εκ των αντεπιθέσεων της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) εναντίων Τουρκικών θέσεων στην περιοχή Λευκωσίας - Αγύρτας

Τούρκοι Αλεξιπτωτιστές ανεμίζουν την Τουρκική σημαία μετά την ρίψη τους μέσα στους Τουρκοκυπριακούς θύλακες Λευκωσίας-Αγύρτας.

Οι Τούρκοι ανενόχλητοι έβγαιναν στην παραλία απο ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΙΟ

Η γραφική και πανέμορφη πόλη της Κερύνειας όπως την έβλεπαν οι Τούρκοι πιλότοι το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ


Ηλίου Προφήτου

Ο προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ, και άνηκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά. Ο Προφήτης άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε για την έλευση του Χριστού στην γη 816 χρόνια πριν. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, πού κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε την βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με την φωτιά μάλιστα έκαψε τούς στρατιώτες πού είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν. Στο όρος Χωρήβ είδε τον ίδιο τον Θεό, διέσχισε τον Ιορδάνη με την μυλωτή του και τέλος ανελήφθη με άρμα πυρός. Επίσης παρέστη στην Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωϋση.
Απολυτίκιον. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.Ο ένσαρκος Άγγελος των Προφητών ή κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισσαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα.
Κοντάκιον Ήχος β'. Αυτόμελον.
Προφήτα καί προόπτα των μεγαλουργιών του Θεού, Ηλία μεγαλώνυμε, ο τω φθέγματί σου στήσας τα υδατόρρυτα νέφη, πρέσβευε υπέρ ημών, προς τον μόνον φιλάνθρωπον.