Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Στο Ραδιομέγαρο όπως παλιά

Σαν να μην πέρασε μια μέρα ήταν χθες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ… Λινκ απευθείας μεταδόσεων έξω από αυτό στημένα στη σειρά. Αυστηρά αστυνομικά μέτρα ασφαλείας εκτός και εντός του Ραδιομεγάρου. Κάμερες, μικρόφωνα, οπερατέρ, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και σεκιούριτι στο προαύλιο. Καλωδιωμένοι δημοσιογράφοι μετέδιδαν απευθείας στα κανάλια τους…
Κι όμως στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών το 2009 συνέβησαν πολλά. Αλλάξαμε τέσσερις πρωθυπουργούς, ισάριθμες κυβερνήσεις και άλλες δυο υπηρεσιακές. Κάποιοι, η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να βάλουν λουκέτο στην ΕΡΤ (η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε εξ αυτού) και έφτιαξαν τη ΝΕΡΙΤ. Επειτα άλλοι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., ξανάνοιξαν την ΕΡΤ, επαναπροσέλαβαν όλο το προσωπικό και έσβησαν το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ.
Χθες όμως με αυτούς τους ασφυκτικούς όρους, που είναι αλήθεια… αποστειρώνουν (επιεικώς) τον υποτιθέμενο διάλογο, υπήρξε πρόβλημα με αποτέλεσμα μια 15λεπτη καθυστέρηση στην εκκίνηση του ντιμπέιτ. Αιτία η «ασάφεια», όπως τη χαρακτήρισε ο Γ. Κυρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ) που εντοπίστηκε με τον τελευταίο γύρο στον οποίο οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούσαν να κάνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο.
Αν, για παράδειγμα, όλες ή οι περισσότερες ερωτήσεις γίνονταν σε έναν πολιτικό αρχηγό, πώς θα μπορούσε να απαντήσει μέσα σε ενάμισι λεπτό; Το ντιμπέιτ ξεκίνησε χωρίς να έχει βρεθεί λύση και με τις διαβουλεύσεις των επιτελείων των πολιτικών αρχηγών να συνεχίζονται κατά τη διάρκειά του.
Κατά τα λοιπά πάντως στο Ραδιομέγαρο χθες δεν φάνηκε να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής και Λάμπης Ταγματάρχης, υποδέχονταν στην είσοδο δημοσιογράφους και πολιτικούς αρχηγούς.
Πρώτος προσήλθε ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) -στο Ραδιομέγαρο βέβαια βρισκόταν ήδη ο Πάνος Χαρίτος (ΕΡΤ)-, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά: Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), η μόνη που έκανε κανονικά σύνδεση με το κανάλι της πριν μπει στο Ραδιομέγαρο, Μάκης Γιομπαζολιάς ( ΕTV), Μάρα Ζαχαρέα, και τελευταία η Ολγα Τρέμη (MEGA) η οποία εμφανίστηκε την ώρα που έκανε δηλώσεις στα κανάλια ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ηταν ο ένας εκ των τριών προέδρων που έκανε δηλώσεις πριν από το ντιμπέιτ. Κατέφτασε τέταρτος τονίζοντας ότι «ο διάλογος σε αυτό το ντιμπέιτ δεν έχει τις καλύτερες προδιαγραφές για να βοηθήσει στην ενημέρωση του κοινού. Ελπίζω στο καλύτερο για τη δημοκρατία που έχει χαθεί στη χώρα μας…».
Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, που έφτασε πρώτος και δήλωσε ότι είναι σημαντική μέρα. Ακολούθησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που δεν έκανε δηλώσεις, όπως και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ήταν ο μόνος που έφτασε με το αυτοκίνητό του και το συνοδευτικό της ασφάλειάς του μέχρι σχεδόν την είσοδο της ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι ανέβαιναν μετά την εξωτερική πύλη πεζή με τις συνοδείες τους.
Το... μπέρδεψε
Μετέπειτα υπήρξε μπέρδεμα, καθώς την ώρα που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε δηλώσεις εμφανίστηκε και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπέρασε άνευ δηλώσεων. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι υπάρχει ευκαιρία για διάλογο, πρόσθεσε ότι η ίδια πιστεύει σε αυτόν και στη συνεννόηση και ελπίζει να έρθουν και οι άλλοι αρχηγοί με τον ίδιο σκοπό. Τελευταίος έφτασε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που είχε ενημερώσει ότι θα καθυστερήσει.
Το τρακ του Πάνου Χαρίτου στο «βάπτισμα του πυρός» για τον ίδιο στην παρουσίαση ντιμπέιτ ήταν εμφανές στην έναρξη. Παρέμεινε όμως ψύχραιμος και προσπάθησε να διορθώσει λάθη και παραλείψεις. Επιχείρησε μάλιστα να… σφίξει και τα «λουριά» τόσο σε πολιτικούς όσο και σε δημοσιογράφους οι οποίοι υπερέβαιναν τον χρόνο που τους αντιστοιχούσε.
Ισχύει πάντως ότι αυτός που δεν μπορεί να απαντήσει μέσα σε ένα-ενάμισι λεπτό ή δεν θέλει ή δεν μπορεί ή επιδιώκει να… θολώσει τα νερά. Αλλά και οι δημοσιογράφοι κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να μάθουν να αποφεύγουν τις τοποθετήσεις και να κάνουν σύντομες ερωτήσεις.
Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ, Γιώργος Σιούλας, ενώ υπεύθυνος στο κοντρόλ ήταν ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης Γιώργος Κογιάννης. Εμπειροι ιδιαίτερα και οι δύο, αλλά τι να σου κάνουν υπό τις απίθανα ασφυκτικές συνθήκες που αποφασίζουν και επιβάλλουν τα επιτελεία των κομμάτων με τα αποκλειστικά μονοκάμερα σε ερωτήσεις και απαντήσεις που δεν δίνουν τη δυνατότητα να δει κανείς ούτε καν τις αντιδράσεις των άλλων;
Οσο για το σκηνικό; Κάτι από τα παλιά με ολίγη από… ανανέωση και αλλαγές σε γραφικά. Δεν έλειψαν πάντως και τα απρόοπτα καθώς τόσο στον Πάνο Καμμένο όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα χύθηκε πάνω τους ο καφές τους, ευτυχώς χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος και ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησαν και ζήτησαν ουσιαστικά να υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα καθώς η διάρκεια του ντιμπέιτ θα ήταν πολύ μεγάλη, υπολογιζόταν να αγγίξει τις τέσσερις ώρες. Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης έφτασαν στο στούντιο 3 όπου έγινε το ντιμπέιτ με 10 δευτερόλεπτα διαφορά.
Το συγκεκριμένο στούντιο είναι αυτό στο οποίο παλαιότερα γυριζόταν το «Θέατρο της Δευτέρας», ενώ τώρα από εκεί μεταδίδεται η «Αθλητική Κυριακή». Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν: «βαρετό το παιχνίδι», «την μπάλα στην κερκίδα», «υπάρχουν και δρεπανηφόρα στο γήπεδο», «ξέρουν όλοι και παίζουν τον ρόλο τους», «από την κωμωδία στο δράμα» και πάει λέγοντας. Εκεί γύρω στις 23.00 κάποιος στο μπαρ της ΕΡΤ, όπου είχαν κατασκηνώσει φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, ακούστηκε να λέει: «Πιο βαρετό… πεθαίνεις».
Τρελό τρολάρισμα γινόταν βέβαια στο twitter όπου το hashtag της ΕΡΤ (#ERTdebate2015) αναμενόταν να ξεπεράσει σε αναφορές τις 100.000.
http://www.efsyn.gr/arthro/sto-radiomegaro-opos-palia