Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Χρήστος ιερέας και Πανάγος

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Χρήστος ιερέας και Πανάγος

undefined
 Μαρτύρησαν στην Γαστούνη τον Μάρτιο του 1716

Το έτος 1685 κατέλαβαν οι Ενετοί την Πελοπόννησο, την οποία ως τότε κατείχαν οι Τούρκοι, και την κράτησαν στην εξουσία τους ως το 1715. Το χρονικό αυτό διάστημα ανέπνευσαν τον αέρα κάποιας ελευθερίας και οι ορθόδοξοι κάτοικοι της Πελοποννήσου, χτίστηκαν ναοί, μονές, πολλοί δε, οι οποίοι είχαν εξισλαμισθεί εξαιτίας των πιέσεων των Τούρκων, επέστρεψαν στην εκκλησία. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και οι γονείς των δύο Νεομαρτύρων. Ο μεν ιερέας Χρήστος καταγόταν από την Ανδραβίδα, έγγαμος ιερέας με τέκνα, ο δε Πανάγος ( Παναγιώτης) ,από την Γαστούνη, από την μεγάλη οικογένεια Σισίνη. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, ευλαβής και οξύνους και είχε εκλεγεί επανειλημμένως από τους συμπατριώτες του ως σύνδικος, αντιπρόσωπός τους δηλαδή στον Ενετό διοικητή, τον Προβλεπτή, όπως λεγόταν, για θέματα αγορανομίας και απονομής δικαιοσύνης.
Το 1715 ανακατέλαβαν οι Τούρκοι την Πελοπόννησο, οπότε άλλοι κάτοικοι έφυγαν με τους Ενετούς κι άλλοι κρύβονταν στα όρη, για να αποφύγουν τις βιαιότητες και τις εκτελέσεις των Τούρκων. Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός ακουγόταν σε όλη την Πελοπόννησο, σφαγές, λεηλασίες εξευτελισμοί, εξανδραποδισμοί, σε όλη την περιοχή.

Μεταξύ των άλλων διαταγή των Τούρκων ήταν και η εξής. Όλοι όσοι είχαν εξισλαμισθεί και κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας είχαν επιστρέψει στον Χριστιανισμό, έπρεπε ή να επιστρέψουν πάλι στο ισλάμ ή να θανατωθούν. Έτσι πολλοί κάτοικοι και στην περιοχή της Γαστούνης συνελήφθησαν , φυλακίστηκαν, τόσοι πολλοί που είχαν γεμίσει τα κατώγια ακόμα και οι στάβλοι. Ένα ολόκληρο πλήθος θανατώθηκε γιατί δεν ήθελε να εξισλαμισθεί σύμφωνα με τη διαταγή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι δύο άγιοι νεομάρτυρες και ένας νέος με το όνομα Κανέλλος.

Ο ένας από τους δύο νεομάρτυρες ,ο Πανάγος, επειδή ήταν άρχοντας , ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα στους ρωμιούς, προσεγγίστηκε αρχικά από τους Τούρκους με φιλικό και ήπιο τρόπο , για να εξισλαμισθεί όπως « συνετά » είχαν κάνει και οι γονείς του
Ο άγιος ,αν και δεν είχε συνέλθει από μια σοβαρή ασθένεια που του συνέβη, διατάχθηκε να παρουσιασθεί στον πασά. Μετά από πολλή προσευχή, με πνεύμα ταπεινώσεως και συντριβής εμφανίστηκε μπροστά του. Τότε εκείνος άρχισε να τον φοβερίζει και να τον απειλεί με φρικτές τιμωρίες και θάνατο. Ο άγιος με σύνεση και θάρρος του απάντησε :
Μάθε, ηγεμόνα πως από τη γέννησή μου είμαι Χριστιανός και δούλος του Χριστού και από τότε που συνειδητοποίησα την αλήθεια της πίστεως , χαίρομαι και καυχώμαι γι’ αυτόν τον πλούτο. Τα δε δικά σας ψεύτικα πιστεύω και εκείνον που τον θεωρείτε προφήτη του Θεού και απόστολο, τα θεωρώ σαν τα παραμύθια που λένε οι γυναίκες στα μικρά παιδιά.
Ο Χριστός, πλανεμένοι, είναι ο μοναδικός Θεός, Αυτός που δημιούργησε τον ουρανό, την γη, την θάλασσα , όλα τα ορατά και τα αόρατα , Αυτός έπλασε τον άνθρωπο, κύριο του Παραδείσου . Αυτός γεννήθηκε τέλειος άνθρωπος από την Παρθένο και Θεοτόκο Μαρία, εξαιτίας της πτώσης του Αδάμ και σταυρώθηκε και ετάφη και αναστήθηκε και ανελήφθη και εκάθησε στα δεξιά του Θεού Πατρός. Γι’ αυτό και όσα οι παλαιοί και αληθινοί προφήτες έγραψαν και είπαν , φωτισμένοι από το Άγιο Πνεύμα, εκπληρώθηκαν στον Ιησού Χριστό.
Και πλέον προφήτης δεν εμφανίστηκε, ούτε χρειάστηκε, ούτε θα χρειαστεί. Τον Μωάμεθ , που τον ονομάζετε προφήτη , είναι ψεύτης, πλάνος, απατεώνας και πρόδρομος του αντιχρίστου. Μην πλανάσθε, μην εθελοτυφλείτε και παρακινείτε και τους άλλους να οδηγούνται σαν και σας στην απώλεια.
Μετά από όλα αυτά καταδικάστηκε στον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο. Μόλις το άκουσε ο άγιος, ξεκίνησε μόνος του για τον τόπο της εκτέλεσης, όπου ,αφού προσευχήθηκε, αποκεφαλίστηκε στις 2 Μαρτίου το 1716.
Το τίμιο λείψανό του έμεινε τρία ημερόνυχτα εκτεθειμένο στον τόπο της εκτέλεσης, για να καταφαγωθεί από όρνια και σκυλιά. Τίποτα όμως δεν το πλησίαζε. Για να το κάνουν πιο ελκυστικό μάλιστα , έψησαν την κεφαλή και την πέταξαν στον τόπο της εκτέλεσης αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Οπότε επέτρεψαν στους Χριστιανούς την ταφή , η οποία έγινε εντός του ιερού Βήματος του παλαιού ναού του Αγίου Νικολάου Γαστούνης.
Όσο για τον ιερομάρτυρα Χρήστο, αφού τον οδήγησαν στον πασά , προσπαθούσαν, με ήπιο τρόπο αρχικά , να τον πείσουν να αρνηθεί τον Χριστό , προβάλλοντάς του το νεαρόν της ηλικίας του, τη σύζυγό του, τα δύο μωρά παιδιά του. Του πρότειναν χρήματα, αξιώματα αλλά και τις απολαύσεις στον υλικό παράδεισο του ισλάμ.
Ο άγιος τους απάντησε με πολύ θάρρος ανατρέποντάς τους τα επιχειρήματα για υλικό παράδεισο. Διότι, αν η ψυχή έχει υλικές ανάγκες, σημαίνει και ότι πεθαίνει. Όσο για την οικογένειά του, την εμπιστεύεται στον Θεό, ο οποίος θα την φροντίσει. Τα δε υλικά αγαθά τα θεωρεί τίποτε μπροστά στην αιώνια ζωή.
Μετά από αυτή την ομολογία ο πασάς διέταξε να τον δείρουν και να τον φυλακίσουν. Έμεινε στη φυλακή αρκετές ημέρες. Τον επισκεπτόταν δε συχνά η σύζυγός του με τα παιδιά τους. Κινδύνευσε πνευματικά εξαιτίας αυτών των επισκέψεων , διότι η σύζυγός του προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί τον Χριστό, παρουσιάζοντάς του το ζοφερό μέλλον που θα ακολουθούσε γι’ αυτούς μετά τον θάνατό του.
Επίσης χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι ο Χριστός συγχωρεί τα πάντα κι ότι θα μπορούσε να αρνηθεί και ύστερα να μετανοήσει . Πράγματι τα λόγια της συζύγου του τον κλόνισαν, ώστε αποφάσισε την άλλη μέρα να αρνηθεί. Τι συνέβη όμως ;
Ο πασάς κάλεσε όλους τους ιερείς της περιοχής και τους ζήτησε να καταδώσουν ποιους γνωρίζουν πρώην μουσουλμάνους, που να είχαν γυρίσει στον Χριστιανισμό. Εκείνοι απάντησαν πως δεν γνωρίζουν κανένα . Έτσι τους έκλεισε όλους στη φυλακή. Εκεί, μέσα στη φυλακή, συναντήθηκαν με τον ιερομάρτυρα , είχε δε μαθευτεί η απόφασή του να αρνηθεί την άλλη μέρα.
Αρχικά ακούγοντας τον ελεγκτικό λόγο του προεστώτος , που απευθυνόταν στους ιερείς , μετανόησε. Κατόπιν ενισχύθηκε πνευματικά από τους αδελφούς του κληρικούς , οι οποίοι του θύμισαν τους αγίους μάρτυρες, την ματαιότητα των ανθρωπίνων αλλά και την αιώνια ζωή. Την άλλη μέρα , οι Τούρκοι ,με πολλή χαρά ,τον οδήγησαν στο δικαστήριο, περιμένοντας την δημόσια εξώμοσή του. Αντί γι’ αυτό ο άγιος τους μίλησε με πολύ θάρρος και μεγάλη τόλμη :
Ανάθεμά σας με κείνον τον πλάνο που σας δίδαξε τέτοια απάτη και που με τους νόμους του σας έκανε χειρότερους και από τα γουρούνια. Πλάνη στην οποία παραλίγο να πέσω κι εγώ. Αλλά ευχαριστώ τον Χριστό μου, που δεν μ’ άφησε να χαθώ και μου έστειλε οδηγούς σωτηρίας και με οδήγησαν στην ευσέβεια.
Κοιτάζοντας δε τους ουρανούς έλεγε :
Μη γένοιτο, Χριστέ μου, να σε αρνηθώ.
Προς δε τους Τούρκους έλεγε
Τι στέκεστε , πλανεμένοι ; Τι αργοπορείτε ; Χριστιανός είμαι και ήμουν και τον Χριστό μου σέβομαι, συν τω Πατρί και τω αγίω Πνεύματι.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί και αυτός στον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο. Προσευχόμενος οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης, στις 9 Μαρτίου. Μόνος του γονάτισε και έκλινε την κεφαλή. Το πρώτο σπαθί που χρησιμοποίησε ο δήμιος, αν και ακονισμένο, έσπασε. Το δεύτερο λύγισε σαν το μολύβι. Τελικά τον έσφαξε με το μαχαίρι σαν το πρόβατο.
Το τίμιο λείψανό του , μετά την τριήμερη παραμονή του στον τόπο της εκτέλεσης, δόθηκε για ενταφιασμό στους Χριστιανούς, οι οποίοι το ενταφίασαν με τιμές , στον ίδιο τάφο με τον νεομάρτυρα Πανάγο.

ΟΙ άγιοι τιμώνται στις 9 Μαρτίου και η ακολουθία τους συμψάλλεται με την ακολουθία των τεσσαράκοντα μαρτύρων.

vatopaidi.wordpress.com 
http://anavaseis.blogspot.com/2011/03/blog-post_5547.html

Αιχμάλωτοι 1974: «Μας έδωσαν απολυτήριο της ντροπής»

Τις αναμνήσεις της εισβολής, της αιχμαλωσίας και της προσφυγιάς θα τις κουβαλούμε μαζί μας μέχρι να πεθάνουμε. Κι αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, θα τις κουβαλούμε κι εκεί».

Με αυτές τις λέξεις επέλεξε να σημειώσει τα συναισθήματα των αιχμαλώτων πολέμου 1974 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Βάσος Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα» του ACTIVE, με αφορμή το ντοκιμαντέρ Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας.

Σχολιάζοντας μια φωτογραφία για τις φυλακές του Σεραγιού στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου διηγήθηκε τις δικές του στιγμές, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Διηγήθηκε τις πρώτες στιγμές όταν κατατάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε στο νοσοκομείο που στήθηκε στο Μπέλα Πάις.

«Έκαναν τον κόσμο κι έφευγε κακήν κακώς» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εκεχειρία της 23ης – 24ης Ιουλίου. Ο κ. Χρίστου, διηγούμενος συγκλονιστικά τις μαρτυρίες από τότε, αναφέρθηκε και στη μετά αιχμαλωσίας εποχή. Τότε, όπως είπε, υποχρέωσαν τους αιχμαλώτους να υπηρετήσουν στον στρατό για να μην πάνε στρατοδικείο.

Σχετικά με την αιχμαλωσία είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέραμε αν θα ζούσαμε ή όχι». Με τρεμάμενη φωνή διηγήθηκε εκείνες τις συγκλονιστικές και απάνθρωπες στιγμές που πέρασαν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, στην Κύπρο και στα Άδανα.

Καταλήγοντας ο κ. Χρίστου, κατέδειξε ότι η πολιτεία δεν έκανε τα δέοντα για τους αιχμαλώτους πολέμου. Σε έντονο ύφος, ανέφερε ότι το απολυτήριο των αιχμαλώτων έγραφε χαρακτηριστικά: «Άγνωστος ο τρόπος σύλληψης και η διαγωγή που έδειξε κατά τη διάρκεια ταύτης» και «απολύεται ως κρατηθείς όμηρος», επισημαίνοντας την απουσία της αιχμαλωσίας.
http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/746567/aichmalotoi-1974-mas-edosan-apolytirio-tis-ntropis

Μυστηριώδης ασθένεια Αμερικανών διπλωματών στην Αβάνα «Οι εγκέφαλοί τους υπέστησαν κάτι που τους προκάλεσε αλλαγές»

Οι μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν στους Αμερικανούς διπλωμάτες οι οποίοι ασθένησαν μυστηριωδώς ενώ υπηρετούσαν στην Αβάνα δείχνουν ότι ο εγκέφαλός τους παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία όμως δεν λύνει το αίνιγμα, ούτε επιβεβαιώνει αν οι άνθρωποι αυτοί έπεσαν θύματα «ηχητικής επίθεσης», όπως την χαρακτήρισαν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής (Jama) έγινε από καθηγητές και ιατρούς του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν υπήρξε μια σαφής απάντηση για την αιτία που προκάλεσε τα συμπτώματα τα οποία παρουσίασαν οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Επιβεβαίωσε όμως ότι «οι εγκέφαλοί τους υπέστησαν κάτι που προκάλεσε αυτές τις αλλαγές», όπως είπε η καθηγήτρια ακτινολογίας Ρατζίνι Βέρμα, ειδική στη μαγνητική τομογραφία.

«Δεν το φαντάστηκαν. Έγινε όντως κάτι στον εγκέφαλό τους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αλήθεια μένει να αποδειχθεί. Αυτό που συνέβη δεν οφείλεται σε υποκείμενη νόσο», πρόσθεσε.

Από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Αβάνα και μέλη των οικογενειών τους ανέφεραν μια σειρά παράξενων συμπτωμάτων: αστάθεια, ιλίγγους, έλλειψη συντονισμού, κουδούνισμα στα αυτιά, ακούσιες κινήσεις των ματιών, αλλά και άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα και κάτι που τα θύματα αποκαλούσαν "διανοητική ομίχλη". Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από την Αβάνα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ορισμένοι από τους ασθενείς ανάρρωσαν, άλλοι όμως υποβάλλονται μέχρι και σήμερα σε θεραπεία, σύμφωνα με την Βέρμα.

Η Κούβα αρνείται κάθε ευθύνη για την ασθένεια των διπλωματών. Δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα καμία απόδειξη ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια «ηχητική επίθεση».

Ο Καναδάς έχει επίσης αναφέρει 14 «θύματα» και ανακάλεσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατόπιν αιτήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 44 Αμερικανοί διπλωμάτες και συγγενείς τους στάλθηκαν από τα μέσα του 2017 στο Κέντρο Εγκεφαλικών Τραυμάτων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ια να υποβληθούν σε εξετάσεις. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες τους με εκείνες μιας ομάδας υγιών εθελοντών. Οι διαφορές ήταν σημαντικές και αφορούν τη λευκή ουσία και την παρεγκεφαλίδα, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε «την εμπλοκή της ιατρικής κοινότητας σε αυτό το απίστευτα σύνθετο πρόβλημα», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον παραμένει «η ασφάλεια και η ευημερία του διπλωματικού προσωπικού».

Να σημειωθεί πάντως ότι άλλοι ερευνητές επέκριναν τον τρόπο διεξαγωγής της μελέτης ενώ ορισμένοι αμφισβητούν το αν υπήρξε ποτέ κάποιου είδους «επίθεση». «Το να βρεις αποδείξεις για μια αλλαγή στον εγκέφαλο δεν συνιστά απόδειξη τραυματισμού του», σχολίασε ο Τζον Στόουν, καθηγητής νευρολογίας στο Κέντρο Κλινικών Εγκεφαλικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο Σέρτζο Ντέλα Σάλα, συνάδελφός του στο ίδιο πανεπιστήμιο, επισήμανε ότι στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και 12 διπλωματικοί υπάλληλοι που είχαν υποστεί διάσειση κάποια στιγμή στο παρελθόν, πριν σταλούν στην Κούβα. Αντιθέτως, κανείς από την ομάδα ελέγχου δεν δήλωσε ότι είχε τραυματιστεί στο κεφάλι.

Αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την εκδοχή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι εργαζόμενοι του δέχτηκαν επίθεση με κάποιο όπλο άγνωστου τύπου. Για παράδειγμα, πρόσφατα διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο παράξενος ήχος που κάποιοι άκουσαν και ίσως τους προκάλεσε προβλήματα προερχόταν από αρσενικούς γρύλους που αναζητούσαν ταίρι για να ζευγαρώσουν.

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5193408/mystiriodis-astheneia-amerikanon-diplomaton-stin-avana

Οργή στο Αφγανιστάν για τις δηλώσεις Τραμπ πως θα μπορούσε να το εξαφανίσει αλλά δεν θέλει να σκοτώσει 10 εκατ. ανθρώπους Μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα

Διευκρινίσεις ζήτησε από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι μετά τη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να κερδίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά δεν θέλει να «σκοτώσει 10 εκατομμύρια κόσμο».

«Αν ήθελα να κερδίσω τον πόλεμο, το Αφγανιστάν θα χανόταν από το πρόσωπο της Γης» είπε ο Τραμπ υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν. «Όλο αυτό θα τελείωνε κυριολεκτικά μέσα σε δέκα μέρες», συνέχισε. «Απλώς δεν θέλω να σκοτώσω δέκα εκατομμύρια ανθρώπους».

Τα σχόλια, που συνέπεσαν με την αναχώρηση για την Καμπούλ του ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ενόψει του προσεχούς κύκλου των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με τους Ταλιμπάν, προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στην ασιατική χώρα.

Βαθιά τραυματισμένοι από δεκαετίες πολέμου, πολλοί Αφγανοί εκφράζουν ανησυχία για την ενδεχόμενη βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την επάνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, που ήδη ελέγχουν ή ασκούν επιρροή στη μισή χώρα τους, κάτι που θα οδηγούσε κατ’ αυτούς αναπόφευκτα σε νέο εμφύλιο, όπως υπογραμμίζει το ΑΜΠΕ.

«Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν ζητεί διασαφηνίσεις για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου» ανέφεραν οι υπηρεσίες του προέδρου Γάνι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι το Πακιστάν βοηθά τις ΗΠΑ ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και ότι υπάρχουν «τεράστιες» προοπτικές στη σχέση της Ουάσινγκτον με το Ισλαμαμπάντ.

Κι αυτό παρότι Καμπούλ και Ουάσινγκτον κατηγορούν εδώ και χρόνια το Πακιστάν ότι διαιωνίζει την αφγανική σύρραξη υποστηρίζοντας τους Ταλιμπάν. Τον Ιανουάριο του 2018, ο ίδιος ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Ισλαμαμπάντ ότι προσφέρει «καταφύγιο στους τρομοκράτες που κυνηγάμε στο Αφγανιστάν».

Η επιρροή του Πακιστάν στους ισλαμιστές μαχητές, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 από έναν διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θεωρείται ωστόσο κρίσιμη συνιστώσα στην προσπάθεια να μπει τέλος στην προσεχώς 18ετή αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν.

«Μολονότι η αφγανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να εξασφαλιστεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζει ότι ξένοι ηγέτες Κρατών δεν μπορούν να καθορίζουν την τύχη του Αφγανιστάν απόντων των Αφγανών ηγετών», σημείωσαν οι υπηρεσίες του Γάνι στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο αφγανός πρόεδρος δεν κρύβει την αγανάκτησή του διότι η κυβέρνησή του έχει παραμεριστεί τελείως στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει επί σχεδόν έναν χρόνο η Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν.

Τζένγκις Χαν
Πολλοί Αφγανοί αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του Τραμπ, όπως ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι: «Είμαστε το Παμίρ», έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Twitter αναφερόμενος σ’ ένα ψηλό βουνό της πατρίδας του, «δεν μπορείς να καταστρέψεις την οροφή του κόσμου».


Hamid Karzai

@KarzaiH
 President @realDonaldTrump, We are the Pamirs! You can't wipe out “The Roof of the World”.

21,4 χιλ.
6:59 μ.μ. - 23 Ιουλ 2019
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
5.516 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ, αναφέροντας πως το Αφγανιστάν είναι το «νεκροταφείο» των «ονείρων στρατιωτικής νίκης» που είχαν «ο Τζένγκις Χαν, οι Βρετανοί και οι ηγέτες της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης»: «Απεναντίας, οι δικές τους αυτοκρατορίες χάθηκαν από προσώπου Γης, ενώ το αφγανικό έθνος άντεξε και συνεχίζει να αντέχει», αντέτεινε ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Στη Ντόχα
Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ έφτασε χθες στην Καμπούλ. Αναμένεται να αρχίσει τον όγδοο κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, που προβλέπεται να διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, πάντα απούσης της αφγανικής κυβέρνησης.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωνε πως ευελπιστεί πως θα έχει συναφθεί συμφωνία ειρήνης «πριν από την 1η Σεπτεμβρίου».

Μέσω Twitter ο Χαλιλζάντ ανέφερε χθες ότι θέλει «διαρκή ειρήνη» στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, εγγυήσεις ότι «οι τρομοκράτες δεν θα χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν για να απειλήσουν τις ΗΠΑ», να «τιμηθούν οι θυσίες που έκαναν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι Αφγανοί» και να «εδραιωθεί μια σταθερή σχέση» των δύο χωρών.

Παρά τις συνομιλίες, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μαίνεται και κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με τους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις να διατυμπανίζουν πως προκαλούν βαριές απώλειες στους εχθρούς τους.

Στις εχθροπραξίες σκοτώνονται και τραυματίζονται δεκάδες άμαχοι. Εννέα, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε πλήγμα της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επαρχία Λογκάρ, που γειτονεύει με την Καμπούλ, κατά πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ.

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5194086/orgi-sto-afganistan-gia-tis-diloseis-tramp-pos-tha-mporoyse-na-to-exafanisei-alla-den-thelei-na-skotosei-10-ekat-anthropoys

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας Να κάνει τα απαραίτητα βήματα καλεί τη Σεούλ το Τόκιο

Η σχέση της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα βρίσκεται σε «πολύ βαριά» κατάσταση, όπως προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, προσθέτοντας ότι το Τόκιο προτρέπει τη Σεούλ να προχωρήσει σε κατάλληλα βήματα για σειρά ζητημάτων που τις επιδείνωσαν.

Η Ιαπωνία χθες Τρίτη επέδωσε διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα και τη Ρωσία αφού κορεατικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, βάλλοντας εκατοντάδες φορές, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας βρίσκονται τώρα σε πολύ βαριά κατάσταση» είπε ο Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να προτρέπει τη Νότια Κορέα να λάβει προσήκοντα μέτρα που να συμμορφώνονται προς τη συνεπή στάση μας σε διάφορα ζητήματα».

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται εξάλλου σε διένεξη για τους περιορισμούς που επέβαλε το Τόκιο στις εξαγωγές ορισμένων υλικών, κρίσιμων για τη νοτιοκορεατική βιομηχανία τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ στηλιτεύει το σχέδιο του Τόκιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται ελάχιστοι εμπορικοί περιορισμοί στην Ιαπωνία, τονίζοντας πως θα σημάνει πολύ πιο σκληρά μέτρα χωρίς να συντρέχουν νόμιμοι λόγοι και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία διαβούλευση.

Το σχέδιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από την αποκαλούμενη ιαπωνική λευκή λίστα αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα που απειλεί να υπονομεύσει την εταιρική σχέση ως προς το εμπόριο και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του.

Η Σεούλ προέτρεψε το Τόκιο να ακυρώσει το σχέδιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τον κατάλογο κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί περιορισμοί βάσει του νόμου για τον έλεγχο του εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρίες πρέπει να εξασφαλίζουν άδειες για να διαθέτουν στη Νότια Κορέα διάφορα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ειδών που μπορεί να αξιοποιηθούν για στρατιωτικές εφαρμογές, κυρίως σε οπλικά συστήματα.

Ο ιαπωνικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει 27 χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5194098/sto-nadir-oi-scheseis-iaponias-notias-koreas

Συνάντηση του πρωθυπουργού του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν Ο Ιμράν Χαν έχει συζητήσει το θέμα με τον Αφγανό πρόεδρο

Συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν θα έχει αφού επιστρέψει στο Πακιστάν ο πρωθυπουργός της χώρας Ιμράν Χαν, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μπει τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Πακιστάν εκφράστηκε από την αμερικανική πρωτεύουσα κατά την πρώτη του επίσημη στις ΗΠΑ με αυτή του την ιδιότητα, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την επιστροφή του στο Πακιστάν, είπε, «θα συναντηθώ με τους Ταλιμπάν και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να τους πείσω να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση». Ο Χαν διαβεβαίωσε πως έχει συζητήσει με τον αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι.

Σε ομιλία του στο αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη (United States Institute of Peace), ο Χαν εξήγησε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν ήλθαν σε επαφή μαζί του «πριν λίγους μήνες», μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούλιο του 2018, αλλά δεν συναντήθηκε με αντιπροσώπους τους, αφού η Καμπούλ εναντιωνόταν σε αυτό.

Κατά τον ίδιο, οι Ταλιμπάν ήλθαν σε επαφή μαζί του διότι «πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και «ως εκ τούτου είχα ένα ορισμένο επίπεδο αξιοπιστίας γι’ αυτούς», όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν είχε συναντηθεί νωρίτερα χθες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Ο τελευταίος τόνισε, σε ανακοίνωσή του, τη σημασία που αποδίδει στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο κρατών, επικαλούμενος τον «αξιοσημείωτο ρόλο του Πακιστάν στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν» και «στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ μεταβαίνει αρχικά στην Καμπούλ και κατόπιν στη Ντόχα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις του με τους Ταλιμπάν. Ο προηγούμενος γύρος διαπραγματεύσεων είχε διεξαχθεί την 9η Ιουλίου.

Ωστόσο ένα από ζητήματα που προκαλούν τριβές στη συνεχιζόμενη διαδικασία είναι η κατηγορηματική άρνηση των Ταλιμπάν να συζητήσουν απευθείας με την αφγανική κυβέρνηση.

«Δεν θα είναι εύκολο, διότι δεν υπάρχει κεντρική διοίκηση, πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο κίνημα» προειδοποίησε ο Πακιστανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στους Ταλιμπάν.

«Όμως εκτιμάμε ότι εάν εργαστούμε όλοι μαζί (...) αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται για να επιτύχουμε την ειρήνη στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με τους αντάρτες πριν από τις αφγανικές προεδρικές εκλογές, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εάν συναφθεί τέτοια, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, 18 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που ώθησαν τις ΗΠΑ να αρχίσουν την επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν από την εξουσία στην Καμπούλ.
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5194128/synantisi-toy-prothypoyrgoy-toy-pakistan-me-toys-talimpan

Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Η Σβετλάνα Μεντβέντεβα έφτασε στη Θεσσαλονίκη από θαλάσσης, το απόγευμα της Παρασκευής

20/07/2019


Ιδιωτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, η Σβετλάνα Μεντβέντεβα έφτασε στη Θεσσαλονίκη από θαλάσσης, το απόγευμα της Παρασκευής. Το σκάφος της, αφού ολοκλήρωσε τον περίπλου του Αγίου Όρους, κατέπλευσε στην Αρετσού.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Η σύζυγος του Ρώσου πρωθυπουργού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Η Σβετλάνα Μεντβέντεβα έφτασε στον Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τις 19:00, συνοδευόμενη από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Εισήλθε στο ναό, έχοντας καλυμμένο το κεφάλι της με μια λευκή μαντίλα και προσκύνησε ευλαβικά τις εικόνες και τα ιερά λείψανα. Τη στιγμή της επίσκεψής της ήταν σε εξέλιξη η ακολουθία του Εσπερινού.

Η παραμονή της στο Ναό διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά. Αμέσως μετά επέστρεψε με τη συνοδεία της στην Καλαμαριά και από εκεί επιβιβάστηκε στο σκάφος της.


 https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/5180802/i-syzygos-toy-prothypoyrgoy-tis-rosias-sti-thessaloniki

Πακιστανός κρατούσε φυλακισμένους 19 μετανάστες από το Μπαγκλαντές Σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, στο χωριό Στίβος του δήμου Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη, 26χρονος Πακιστανός κρατούσε 19 μετανάστες, υπό την απειλή όπλου.

Σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, στο χωριό Στίβος του δήμου Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη, 26χρονος Πακιστανός κρατούσε 19 μετανάστες, υπό την απειλή όπλου.
Επρόκειτο για παράτυπους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος, λίγα 24ωρα νωρίτερα, με τη βοήθεια κυκλώματος δουλεμπόρων.
Ο 26χρονος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορείται ότι μαζί με συνεργούς του κρατούσαν τους αλλοδαπούς φυλακισμένους μέχρι συγγενείς τους να καταβάλλουν χρήματα για το ταξίδι τους έως τη Θεσσαλονίκη, που ήταν ο τελικός τους προορισμός.
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, τα ποσά που αξίωναν κυμαίνονταν από 2.000 έως 2.200 ευρώ. Χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση στην αποθήκη και απελευθέρωσαν τους μετανάστες, ενώ συνέλαβαν τον νεαρό Πακιστανό και κατάσχεσαν ένα πιστόλι με γεμιστήρα και τέσσερα φυσίγγια.
https://www.tanea.gr/2019/07/22/greece/astynomika/pakistanos-kratouse-fylakismenous-19-metanastes-apo-to-mpagklantes/

Θέατρο πολέμου ξανά ο Περσικός – Γιατί άνοιξαν μέτωπο ΗΠΑ και Βρετανία με το Ιράν Η ένταση στον Περσικό κόλπο, με αφορμή τις συλλήψεις βρετανικών συμφερόντων δεξαμενοπλοίων αποτελεί μια ακόμη στιγμή σε μια κλιμακούμενη γεωπολιτική αντιπαράθεση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Περσικός Κόλπος γίνεται το επίκεντρο μιας τόσο μεγάλης έντασης. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα σημείο που σχετίζεται με την παραγωγή και μεταφορά ενός πολύ μεγάλου μέρους της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων. Το γεγονός ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου περνάει από εκεί το καθιστά ένα αρκούντως στρατηγικό σημείο.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τυχόν διαταραχή της ομαλής και συνεχούς ροής πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από αυτό το σημείο δεν θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και σε μια συνολικότερη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο επειδή θα αυξηθεί η τιμή ενός σημαντικού προϊόντος που ρυθμίζει και το συνολικό κόστος παραγωγής, αλλά και επειδή θα επηρεαστεί η μεγάλη αγορά των χρηματιστικών παραγωγών, ένα μέρος των οποίων έχει να κάνει με την αγορά των καυσίμων.

Το Ιράν πέραν του να είναι το ίδιο μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, είναι και μια δύναμη που έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα Στενά και άρα και τις ροές και ταυτόχρονα είναι μια δύναμη που βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της συνολικότερης στρατηγικής τους. Σε αυτό το φόντο τα όσα έγιναν σε σχέση με τα βρετανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοια αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και προειδοποιητικές ή αναγνωριστικές κινήσεις για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.



Το πραγματικό επίδικο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν έχει σημαντικό ιστορικό και πολιτικό βάθος, με αφετηρία ήδη την εποχή που η Ισλαμική Επανάσταση σήμαινε ότι οι ΗΠΑ στερήθηκαν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην περιοχή.

Για τις ΗΠΑ το Ιράν είναι κατά βάση το είδος των περιφερειακών δυνάμεων με αυτόνομο ρόλο που δεν θέλουν να έχει την ισχύ να απειλεί σχεδιασμούς τους. Αυτό δεν αφορά μόνο το ενδεχόμενο να αποκτούσε πυρηνικά όπλα, κάτι που όπως έδειξε και η ιστορία της Βόρειας Κορέας, θέτει μια χώρα έξω από τα περιθώρια μιας άμεσης παρέμβασης, αλλά και το συνολικότερο ρόλο του στην περιοχή.

Το Ιράν σήμερα είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, που έχει ισχυρή επιρροή στο Ιράκ, στο Λίβανο αλλά και στη Συρία, που στηρίζει τους αντάρτες στην Υεμένη και ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται ως απειλή από τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, τις δύο χώρες που αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Την προτίμησή τους για «αλλαγή καθεστώτος» οι ΗΠΑ την είχαν δείξει από καιρό, όμως αυτό έχει αποδειχτεί αρκετά δύσκολο. Το καθεστώς της «ισλαμικής δημοκρατίας», μπορεί να μην περιλαμβάνει όλες τις πτυχές μιας τυπικής δημοκρατίας, όμως έχει εκλογές, επιτρέπει διαφορετικές απόψεις, αιτήματα και δυναμικές της κοινωνίας άμεσα ή έμμεσα διαμεσολαβούνται και διαμορφώνει το πεδίο ώστε η κυβέρνηση να έχει νομιμοποίηση. Δεν είναι δηλαδή μια τυπική δικτατορία στην οποία θα μπορούσε να μεθοδευτεί κάποιου είδους μεγάλη ανατροπή. Έπειτα, είναι μια αρκετά μεγάλη χώρα με συγκροτημένους κρατικούς θεσμούς και ένοπλες δυνάμεις μάχιμες και με μεγάλη εμπειρία από πολεμικές συγκρούσεις.

Ευελιξία
Η ίδια η ιρανική ηγεσία θα επιδείξει μια ορισμένη ευελιξία τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να δεχτεί την εποπτεία ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων και την είσοδό της στη διεθνή αγορά. Άλλωστε, αυτό ήταν καλοδεχούμενο από διάφορες πλευρές και σε σχέση με τη συμμετοχή των ιρανικών αποθεμάτων στις παγκόσμιες ροές ενέργειας και σε σχέση με τις δυνατότητες επένδυσης στο ίδιο το Ιράν.

Αυτό φυσικά δεν σήμαινε ότι το Ιράν δεν σταμάτησε να διεκδικεί ρόλο στα ευρύτερα πράγματα της Μέσης Ανατολής. Η συγκυρία του πολέμου στη Συρία και ο καθοριστικός ρόλος ιρανικών και φιλοϊρανικών δυνάμεων (όπως η Χεζμπολάχ) στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία αναβάθμισε τη θέση του Ιράν και του «άξονα της αντίστασης». Την ίδια στιγμή η στήριξη στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη σήμαινε ότι μπορούσε να φθείρει τη Σαουδική Αραβία, μια δύναμη με την οποία βρίσκεται σε μια διαρκή σύγκρουση. Προσθέστε σε αυτά και την παραδοσιακά επιθετική ρητορική του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ και διαμορφώνεται η εικόνα μιας δύναμης που διεκδίκησε αναβάθμιση στην περιοχή σε αντιπαράθεση με άλλους σχεδιασμούς.

Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν την ιδιαίτερη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και την απόφαση εξόδου από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα όπως και όλη την προσπάθεια για επιβολή ξανά κυρώσεων στο Ιράν και συνολικά όπως και μια προσπάθεια απομόνωσης και μεθόδευσης κατάρρευσης.

Βέβαια ο αμερικανικός σχεδιασμός απέχει από το να μπορεί να θεωρηθεί εύκολος. Το Ιράν δεν είναι μια χώρα σε κατάρρευση και οι κυρώσεις δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε «αλλαγή καθεστώτος». Την ίδια στιγμή δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι είναι εφικτή μια υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση κατά του Ιράν. Όχι μόνο εξαιτίας της ισχύος που διαθέτουν ακόμη οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά τμήματά τους όπως οι Φρουρού της Επανάστασης, όσο και λόγω της συσπείρωσης της ιρανικής κοινωνίας που θα προκαλέσει τυχόν επίθεση και ενός υπαρκτού αισθήματος πατριωτισμού και αντιαμερικανισμού που καταγράφεται ακόμη.



Η τακτική του Ιράν
Απέναντι στην υπαρκτή αμερικανική επιθετικότητα το Ιράν ακολουθεί μια τακτική που από τη μια επιμένει στη δυνατότητα διπλωματικής λύσης και άρα επιστροφής στην προτεραία κατάσταση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα και από την άλλη δείχνει με κάθε τρόπο ότι μπορεί και αυτό να επιφέρει πλήγματα με κόστος.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει και κινήσεις όπως η ανακοίνωση ότι αυξάνει το ποσοστό εμπλουτισμού του ουρανίου αλλά και κινήσεις όπως η κατάρριψη αμερικανικού drone. Η ιρανική κυβέρνηση δείχνει να θεωρεί ότι μόνο με μια επιθετική στάση που αφήνει περιθώριο για διαπραγματεύσεις αλλά και ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι μπορεί να καταφέρει πλήγματα και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αναταράξεις. Ουσιαστικά, απαντά στις αμερικανικές πιέσεις με την απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή με όρους που θα έχουν ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο για την παγκόσμια οικονομία.



Η βρετανική εμπλοκή
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι υπόλοιπες ήταν επιφυλακτικές χώρες, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν μια επιθετική κίνηση σε ένα ζήτημα όπου θεωρούσαν ότι υπήρξε πρόοδος. Αυτό δεν αφορούσε μόνο την Κίνα και τη Ρωσία αλλά και τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Όμως, η Μεγάλη Βρετανία επέλεξε σταδιακά να μετατοπιστεί προς τις αμερικανικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας επιθετικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν η Μεγάλη Βρετανία που πήρε την πρωτοβουλία να συλλάβει στα στενά του Γιβραλτάρ το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, με το σκεπτικό ότι το πετρέλαιο που μετέφερε προοριζόταν για τη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ε.Ε. Σε μεγάλο βαθμό η ιρανική κίνηση για τη σύλληψη των δύο δεξαμενοπλοίων μπορεί να θεωρηθεί και απάντηση στη βρετανική κίνηση. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν θεωρεί παράνομη τη βρετανική ενέργεια καθώς το ίδιο δεν δεσμεύεται από κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.



Η ένταση στον Κόλπο και οι παράλληλοι δίαυλοι διαπραγμάτευσης
Σε αυτό το φόντο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όμως με όρους που συνδυάζονται και με πίεση προς τις άλλες χώρες της Δύσης να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική έξοδο από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Πάντως μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή δεν έχει μπορέσει να συναντήσει την ανταπόκριση που θα ήθελαν οι ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, η θέση των ΗΠΑ παρά την επιθετική ρητορική δεν είναι τόσο εύκολη. Από τη μια θέλουν να ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ιράν και θα ήθελαν να έβλεπαν το ρόλο του στην περιοχή πιο περιορισμένο. Από την άλλη γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να επιβάλουν «αλλαγή καθεστώτος» με όρους οικονομικών πιέσεων και πολύ δύσκολο να εμπλακούν σε άμεση στρατιωτική άσκηση πίεσης, χωρίς τον κίνδυνο αυτό να έχει μεγάλο κόστος, ξεκινώντας από όλες τις δυνατότητες που έχει το Ιράν να διαταράξει τις ενεργειακές ροές αλλά και να καταφέρει πλήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι παράλογο επομένως ότι γίνεται και προσπάθεια για παράλληλο δίαυλο διαπραγμάτευσης, κάτι που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ως προς το πιθανό πλαίσιο μιας συμφωνίας για την άρση των κυρώσεων, συζητήσεις που έχουν και τη συναίνεση από ό,τι φαίνεται και του ίδιου του προέδρου Τραμπ.
https://www.in.gr/2019/07/24/world/theatro-polemou-ksana-o-persikos-giati-anoiksan-metopo-ipa-kai-vretania-iran/