Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

FAZ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Με τίτλο «τη Δευτέρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν», η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ελλάδα και το Eurogroup κατέληξαν σε μια συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ήδη πριν από δέκα μέρες, ενώ το πρώτο τεστ θα γίνει την Δευτέρα, με την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων.
«Αυτή την συμφωνία θα μπορούσαν η Ελλάδα και οι άλλες ευρωχώρες να την πετύχουν ήδη πριν από δέκα μέρες: ακόμη και με τη νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα συνεχίζει το παλιό πρόγραμμα διάσωσης - κατ' αρχάς για τέσσερις ακόμη μήνες. Τα χρήματα θα καταβληθούν εάν η χώρα μεταρρυθμιστεί. Την Δευτέρα η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον νέο της κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Όλα εντάξει; Εκ πρώτης όψεως», αναφέρει ο αρθρογράφος και επισημαίνει την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι, «εάν τη Δευτέρα οι μεταρρυθμίσεις μας δεν αρέσουν στους Θεσμούς, τότε θα έχουμε πρόβλημα - τότε η συμφωνία θα είναι νεκρή».
«Ο Βαρουφάκης όμως δεν λέει μόνο αυτό. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, διότι οι τιμές στη χώρα είναι πολύ υψηλές. Συγχρόνως το πρόβλημα είναι ακριβώς οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα. Η οικονομία δεν είναι ακόμη πραγματικά ανταγωνιστική. Ίσως οι αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα αποτελεσματικότερη, αλλά η κυβέρνηση θέλει και πάλι να σταματήσει κάποιες από αυτές», τονίζει ο αρθρογράφος της FAZ και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι «ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να κάνει κατάχρηση της συμφωνίας προς όφελός του», καθώς, «σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, βλέπει κανείς στο κείμενο 'εποικοδομητικές αμφισημίες'» και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για την ΕΕ. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες είναι κανείς στην ΕΕ πιο σίγουρος ότι ο εταίρος δεν θα αμφισβητήσει τελείως την βασική συμφωνία. Το θέμα τώρα είναι η εμπιστοσύνη και, αν πιστέψει κανείς τους Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε και πάλι πολύ γρήγορα αυτή την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το πρώτο τεστ έρχεται την Δευτέρα. Τότε πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα σχέδια. Η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ ανυπόμονη για αυτό. Και μετά έρχεται σύντομα το δεύτερο τεστ, αν τα καταγεγραμμένα σχέδια θα εφαρμοστούν και στην πράξη».


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/559231/faz-to-proto-test-erxetai-ti-deytera#ixzz3SOAa6x8G

SPIEGEL: ΠΟΤΕ ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Spiegel: Πότε έχασαν οι Έλληνες την ευκαιρία για είσπραξη αποζημιώσεων
Δημοσίευμα με το οποίο περιγράφει το πώς και πότε χάθηκε για την Ελλάδα η ευκαιρία να εισπράξει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις, φιλοξενεί ο Spiegel.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το 1990 η γερμανική κυβέρνηση κράτησε μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες όπως η Ελλάδα, διότι τότε θα έπρεπε να έχει τεθεί ζήτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Με τον τρόπο αυτό, ο τότε Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως δείχνουν έγγραφα από την εποχή.
Οι διαπραγματευτές του Κολ φρόντισαν ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.
Αντί για αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.
Τώρα, το Βερολίνο ισχυρίζεται πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν υποβάλει το αίτημά τους για πολεμικές αποζημιώσεις το 1990.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/559215/spiegel-pote-exasan-oi-ellines-tin-eykairia-gia-eispraxi-apozimioseon#ixzz3SO9bHiQA

Ελληνίδες, Έλληνες, η Ελλάδα, χθες, πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη.

"Ελληνίδες, Έλληνες,
η Ελλάδα, χθες, πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη.
Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση, θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό.
· Θέλω από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που στάθηκαν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η καθοριστικότερη συμβολή, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο.
Με αυτή τη καθοριστική υποστήριξη, χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο.
· Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας.
Πριν περίπου είκοσι μέρες, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.
Και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα.
Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους.
Αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου.
Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια.
Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας.
Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα.
· Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.
Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.
Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.
Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.
· Ελληνίδες, Έλληνες,
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά.
Έχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας.
Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει.
Έχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια.
Γιατί η μόνη μας δύναμη είναι η δική του στήριξη και εμπιστοσύνη.
· Χθες λοιπόν κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και τη Τρόικα.
Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης.
· Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες.
Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη,
Σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας.
Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό.
Σύμμαχο αλλά και ενεργό συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή και την κοινωνική σωτηρία.
· Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται..."