Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τούρκος βουλευτής ίσως ρισκάρει να του συμβεί… ατύχημα

Μοιραία άρχισαν τα όργανα για τον Ερντογάν, καθώς ο «παντοδύναμος» Τούρκος πρόεδρος έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Όχι τυχαία ο βουλευτής...
eren-erdem-chp


 
Μοιραία άρχισαν τα όργανα για τον Ερντογάν, καθώς ο «παντοδύναμος» Τούρκος πρόεδρος έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά. Όχι τυχαία ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Ερέν Ερντέμ αποκάλυψε ότι κατέχει αποδείξεις για την σχέση του γαμπρού του Ερντογάν με το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο βουλευτής δήλωσε πως είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την σχέση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν και… τυχαία (;) υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ΙΚ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ερντέμ είπε πως βάσει των ερευνών του που είναι ακόμα σε εξέλιξη κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Αλμπαϊράκ να συνδέεται με το ΙΚ.
Ο Τούρκος βουλευτής είπε πως υπάρχει μια εταιρεία με έδρα το Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν, που το 2012 προμηθεύτηκε βυτιοφόρα τα οποία τώρα κατέστρεψαν οι Ρώσοι. «Αυτή την στιγμή ερευνώ τα αρχεία της εταιρείας αυτής», δήλωσε ο βουλευτής. «Ερευνώ τις διασυνδέσεις της εταιρείας με τον Αλμπαϊράκ», είπε.


 
Ο Ερντέμ τόνισε πως θα ολοκληρώσει την έρευνά του την επόμενη εβδομάδα και κατόπιν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει την κοινή γνώμη. «Αυτή η έρευνα αυτή επιχειρεί να ρίξει φως στις παράνομες επιχειρήσεις που συμβαίνουν στο εμπόριο πετρελαίου στη χώρα μας», υπογράμμισε.
Επίσης σημείωσε πως από την αρχή που άρχισε να μιλά για τις σχέσεις του Αλμπαϊράκ με το ΙΚ δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση από τα φιλοκυβερνητικά μέσα.
«Σήμερα η εφημερίδα Τακβίμ με αποκάλεσε μαριονέτα των Αμερικανών, πράκτορα του Ισραήλ, υποστηρικτή του ΡΚΚ, όλα αυτά μαζί. Αυτές οι επιθέσεις με πείθουν πως οι υποψίες μου είναι τεκμηριωμένες και κινούμαι στην σωστή κατεύθυνση για να ανακαλύψω την αλήθεια», ανέφερε.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%af%cf%83%cf%89%cf%82-%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf.html#ixzz3tNPEiGQt

Έτσι Γίνεται το ΠΑΡΑΝΟΜΟ Αλισβερίσι Ανάμεσα σε Τουρκία και ISIS…

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμπλέκεται η Τουρκία στο εμπόριο πετρελαίου της Daesh Η Τουρκία έχει δημιουργήσει επιχειρηματική...

 
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμπλέκεται η Τουρκία στο εμπόριο πετρελαίου της Daesh
Η Τουρκία έχει δημιουργήσει επιχειρηματική δραστηριότητα με Daesh, επίσης γνωστή ως ISIL / Ισλαμικό Κράτος, σε διάφορους τομείς, με το παράνομο εμπόριο πετρελαίου να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη συνεργασία.
Ο μηχανισμός πίσω από την σκιά των συμφωνιών είναι αρκετά απλός.
Η σκληρή ομάδα, η οποία ελέγχει πολλές πετρελαιοπηγές στο Ιράκ και τη Συρία, έχει πουλήσει το πετρέλαιο στη Zakho, μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Τούρκοι μεσάζοντες λαμβάνουν το εμπόρευμα, το οποίο δέχεται τα επίσημα έγγραφα σε δημοπρασίες στη Zakho, στις πόλεις-λιμάνια της Μερσίνας, Ceyhan και Dörtyol.


 
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, Η Daesh έχει κάνει τζίρο περίπου $ 500 εκατομμύρια σε παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από την αρχή του 2015. Η σκληρή ομάδα πιστεύεται πως παράγει μέχρι και 50.000 βαρέλια την ημέρα.
Αλλά η Zakho δεν είναι ο μόνος προορισμός για το παράνομο πετρέλαιο, το οποίο μεταφέρεται στην Τουρκία, μέσω διάτρητων συνόρων.
Μεταξύ άλλων, η ομάδα ελέγχει σχεδόν 100 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ των πόλεων Jarabulus και Kilis, με τους μαχητές να τα χρησιμοποιούν για να περάσουν λαθραία όπλα, χρήματα, αρχαιότητες και τρόφιμα, καθώς και ως δίοδο της Daesh από και προς την ενδοχώρα» που ονομάζεται χαλιφάτο.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία. Την περασμένη εβδομάδα, εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος είχε προτρέψει τον Ερντογάν να στείλει στρατεύματα για να εξασφαλίσει την ταραγμένη περιοχή των συνόρων, αλλά η Άγκυρα δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για να εμποδίσει τους μαχητές που τα διασχίζουν.
Αυτό εγείρει ερωτήματα ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας στην αντιμετώπιση αυτών που πολλοί χαρακτηρίζουν ως κοινή απειλή.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προσχώρησε στην αμερικανική ηγεσία συμμαχία όντας επιφορτισμένη με την καταστροφή Daesh, έχει ως επί το πλείστον ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, με στόχο το ΡΚΚ στη βόρεια Ιράκ και το YPG στη βόρεια Συρία.
Έτσι Γίνεται το ΠΑΡΑΝΟΜΟ Αλισβερίσι Ανάμεσα σε Τουρκία και ISIS…
Πηγή: hellasforce.com


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%ce%ad%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b9-%ce%b1.html#ixzz3tNOS0oMV

Τι θα γίνει με τις συντάξεις: Μειώνονται επικουρικές και εφάπαξ Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας

Σχέδιο εναλλακτικών μέτρων για τις συντάξεις υποβάλλει αύριο στους δανειστές η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό από την 1η/1/2016.
Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αλλά η τελική τους μορφή θα οριστικοποιηθεί αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσοβήσει μια μεγάλη μείωση στις κύριες συντάξεις και αν χρειαστεί, τότε οι περικοπές να είναι κάτω του 10% από ένα ποσό σύνταξης και πάνω, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές θα της επιτρέψουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μετακυλίοντας το κόστος σε συνταξιούχους, εργοδότες και επιχειρήσεις. Οι δανειστές όμως έχουν βγάλει την αύξηση των εισφορών από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, αλλά για την κυβέρνηση είναι, όπως φαίνεται, μονόδρομος και πολιτική επιλογή γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.
Από εκεί και πέρα, θεωρεί διαχειρίσιμες τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ και στα μερίσματα που παίρνουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι από τα μετοχικά τους ταμεία.
Τα σημεία που έχουν κλειδώσει στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.
Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές.
Στο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, που εξετάζει το υπουργείο, οι μειώσεις φτάνουν ως το 12% ή και 15% στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.
Ψαλίδι σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 10%. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.

http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/247383/ti-tha-ginei-me-tis-syntaxeis-meionontai-epikoyrik.html

«Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός διότι η Ρωσία «κυκλώνει» στρατιωτικά την χώρα»

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανησυχούν ότι η Ρωσία ενισχύει υπέρμετρα την στρατιωτική της παρουσία σε όλη την χώρα,  μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24  πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα  Hurriyet Daily News.
Ειδικότερα, τονίζεται ότι η Ρωσία έστειλε 14 ελικόπτερα στην Αρμενία και θα μεταφέρει  άλλα τόσα  στην αεροπορική βάση στο Γκιούμρι  ,  κοντά στην πρωτεύουσα Ερεβάν.
Επτά εξ  αυτών των ελικοπτέρων είναι τύπου  Mi-24 επιθετικά ελικόπτερα , ενώ τα υπόλοιπα είναι τύπου  Mi-8 μεταφορικά . Ο αριθμός των  επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 θα μπορούσε να φθάσει τα 15 έως το τέλος του έτους.
Η Ρωσία έχει στείλει επίσης ένα  συμβατικής πρόωσης υποβρύχιο το « Rostof on Don » στην Μεσόγειο Θάλασσα, και  διατηρεί μόνιμη  ναυτική βάση στο λιμάνι της  Ταρτούς. Το υποβρύχιο έχει εξοπλιστεί με πυραύλους cruise Caliber ΚΝ .


 
Επίσης στην Μεσόγειο υπάρχουν ακόμη δύο  ρωσικά συμβατικά υποβρύχια και το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», το οποίο διαθέτει  τα τρομερά σύγχρονα συστήματα αεράμυνας S-300.
Επίσης πρόσφατα αφίχθηκε μονάδα Πεζοναυτών του ρωσικού στρατού  στην Συρία, στην αεροπορική βάση Hmeymim  έξω από Λατάκια.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν  τουλάχιστον 55 μαχητικά αεροσκάφη στην βάση συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών SU-30 ,  SU-24, 2U-25 , και  των βομβαρδιστικών SU-34,  μαζί με επτά   επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 και 8 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8V.
Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της βάσης περιλαμβάνουν κινητά συστήματα pantsir-S1, Buk-M2, S-200, και συστοιχίες πυραύλων Pechora-2M και S-400.
Επίσης υπάρχει κινητή μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου  Krasukha καθώς και άλλα συστήματα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr  σύντομα θα «κατέβει» στην Α.Μεσόγειο  το αεροπλανοφόρο « Κουζνέτσωφ», μονάδες πεζοναυτών του ρωσικού στρατού, πιθανόν ένα πυρηνικό υποβρύχιο, 100-120 μαχητικά αεροσκάφη καθώς  και κινητές συστοιχίες πυραύλων ISKANDER.
Οι σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις κατά του ISIS  από την Ρωσία θα «απαιτήσουν» την παρουσία ισχυρότατης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή .
Όπως όμως και να έχει το ζήτημα , τα αντικρουόμενα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας θα οδηγήσουν αργά η γρήγορα σε σύγκρουση τις δύο χώρες.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%cf%8c.html#ixzz3twISZlz7

Προειδοποίηση στους Γάλλους πολίτες να μην πλησιάσουν το Ρωσικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη λόγω επικείμενων ταραχών

Η Γαλλία προειδοποίησε  τους πολίτες της να μην πλησιάσουν  κοντά στο Ρωσικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, διότι υπάρχουν φόβοι ταραχών,  αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Οι Γάλλοι φοβούνται την δημιουργία προβοκάτσιας και εκτεταμένων επεισοδίων , κατά Ρώσων διπλωματών. Οι φόβοι αυτοί σίγουρα θα « απασχόλησαν» και το ρωσικό ΥΠΕΞ ,  ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να δώσει τις σχετικές οδηγίες.
Το μήνυμα  αυτό εκδόθηκε από το γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη , γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Hürriyet .
Θα πραγματοποιηθεί  τουρκική διαδήλωση, μπροστά από το ρωσικό Προξενείο , το οποίο βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Istiklal της Κωνσταντινούπολης. Η  Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες της να αποφεύγουν ολόκληρη την περιοχή αυτή, διότι δεν θα είναι   ασφαλής.


 
«Μήνυμα στους Γάλλους πολίτες: Αύριο, 10 Δεκεμβρίου,  διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Ρωσικό Προξενείο στην λεωφόρο İstiklal. Σας συμβουλεύουμε να μείνετε  μακριά από την περιοχή», καταλήγει το μήνυμα .
Η διαμαρτυρία έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας έναντι της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους την 24η Νοεμβρίου 2015,  για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, στα σύνορα με τη Συρία.
Η Γαλλική Πρεσβεία εξέδωσε επίσης προειδοποίηση,  προτρέποντας όλους τους Γάλλους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση σε όλες τις  μεγάλες πόλεις  της Τουρκίας , και να αποφεύγουν να ταξιδεύουν κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και το Ιράκ.
Όπως λοιπών γίνεται κατανοητό, θεωρούμε από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,ότι οι Τούρκοι αρέσκονται να εφαρμόσουν το  αγαπημένο « άθλημα τους» , τις προβοκάτσιας μέσω «διαδηλώσεων» , κατά όποιων έχουν βάλει στο στόχαστρο.
Αυτή θα είναι η δεύτερη πορεία κατά του ρωσικού προξενείου , με το αντιρωσικό μένος να αυξάνεται ημέρα με την ημέρα  στην γειτονική χώρα. Υπάρχουν  υπόνοιες και για τυχόν επιθέσεις Τούρκων σε Ρώσους πολίτες που ζουν στην χώρα.
Υπενθυμίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο είχαν ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 1955 « τα δεκεμβριανά» στην Κωνσταντινούπολη για να εκδιώξουν χιλιάδες Έλληνες και να «βουτήξουν» τις περιουσίες τους. Διαχρονικά  ίδιοι παραμένουν οι Τούρκοι και δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82.html#ixzz3twHsoe3F

Όχι άλλα στεφάνια στον Κεμάλ!



Θεοφάνης Μαλκίδης
Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών

Όχι άλλα στεφάνια στον Κεμάλ.


Τη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ακολούθησαν μία σειρά από ενέργειες οι οποίες άφησαν έκπληκτους τους πάντες. Την 19η Μαίου 1996 προσγειώνονται τουρκικά αεροσκάφη στην προσφυγική Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, αποβιβάζονται τουρκικά στρατεύματα στην Κυπαρισσία, και το ίδιο έτος γίνεται η συναυλία Ρουβά – Κούτ στην ημικατεχόμενη Κύπρο.

Την 19η Μαΐου 1998 γίνεται απόπειρα να σταλεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις εορτές μνήμης του Κεμάλ στην Άγκυρα (!) ενώ ακολουθούν οι καταθέσεις στεφάνων του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον υπεύθυνο της Γενοκτονίας, τον Μουσταφά Κεμάλ, κάτι που δεν πρέπει βεβαίως να επαναληφθεί την 17η Νοεμβρίου όταν ο Α. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία!

Αναρωτιόμαστε πως μπορεί να δικαιολογηθεί η προσπάθεια αλλοίωσης και ουσιαστικής κατάργησης της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας, καθώς και η απουσία, η αδιαφορία και η ολιγωρία του αποκαλούμενου πολιτικού προσωπικού για το ζήτημα ανάδειξης της Γενοκτονίας εντός και εκτός Ελλάδας;

Πως μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχουν “πολιτικοί και πνευματικοί” άνθρωποι στην Ελλάδα, που αποδέχονται και θαυμάζουν τον δάσκαλο του Χίτλερ, τον Κεμάλ;Τον εξολοθρευτή δηλαδή των Ελλήνων; Γιατί η Ελλάδα απουσιάζει όταν γίνεται αναφορά για το ζήτημα της Γενοκτονίας σε διεθνείς οργανισμούς και συναντήσεις και κρύβεται φοβούμενη, ενώ την ίδια στιγμή υβρίζει τους νεκρούς προγόνους μας, παρίσταται στα εγκαίνια του ψεύτικου σπιτιού του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και αρνείται δια του Υπουργού Παιδείας τη Γενοκτονία ;


Είναι γεγονός ότι παρά την ελλαδική αδιαφορία, επιθετικότητα και άρνηση καθώς και την τουρκική προπαγάνδα και πολεμική, η ιστορική περίοδος που διανύουμε δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ο φασισμός των Νεότουρκων και του Κεμάλ που δολοφόνησε τους προγόνους μας αποκαλύπτεται και καταρρέει. Η δικαίωση και η αναγνώριση είναι βέβαιη. 





http://malkidis.blogspot.gr/2015/11/blog-post_10.html

Ρωσοτουρκικές σχέσεις: Πιο συχνά πόλεμοι παρά ειρήνη



Ρωσοτουρκικός Πόλεμος 1877-1878

Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας περιλαμβάνει πολλές σημαντικές σελίδες και απροσδόκητες εξελίξεις. Οι δυο χώρες πολέμησαν μεταξύ τους  δέκα φορές, και παρόλο που ορισμένοι από αυτούς τους πολέμους –όπως η εκστρατεία του Μεγάλου Πέτρου στον ποταμό Προύθο– είναι κάπως τραβηγμένο να θεωρηθούν κανονικοί ρωσοτουρκικοί πόλεμοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Τούρκοι ήταν αντίπαλοι της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης πολύ πιο συχνά από άλλους λαούς.

Το ξεκίνημα των διπλωματικών σχέσεων
Πρώτη διπλωματική πράξη στην ιστορία των ρωσοτουρκικών σχέσεων είναι η επιστολή του Ρώσου πρίγκιπα Ιβάν Γ΄ στον Οθωμανό σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄, το 1492. Σε αυτήν, ο Ρώσος πρίγκιπας διαπραγματευόταν τα πιο επίκαιρα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Από διπλωματική άποψη οι ρωσοτουρκικές σχέσεις κατοχυρώθηκαν επί Μεγάλου Πέτρου το 1701, με το άνοιγμα της ρωσικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.
Τουρκικός πόλεμος για τη «Δυτική όχθη» - Ουκρανία

Ως πρώτος ολοκληρωτικός ρωσοτουρκικός πόλεμος μπορεί να θεωρηθεί εκείνος των ετών 1672-1681, τον οποίο προκάλεσε η επιδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ελέγξει την αποκαλούμενη εκείνα τα χρόνια Ουκρανία της Δυτικής Όχθης. Αποκορύφωμα του πολέμου αποτέλεσε η κατάληψη από τα ρωσικά στρατεύματα του στρατηγικά σημαντικού φρουρίου Τσιγκιρίν στην περιφέρεια Τσερκάσι. Η συνθήκη ειρήνης του Μπαχτσισαράι που υπεγράφη το 1681 εδραίωσε το εδαφικό και πολιτικό στάτους κβο στην περιοχή.
Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι 17ος-18ος αι.
Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1686-1700 ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης ευρωπαϊκής πολεμικής κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν ο αυστροουγγρικός πόλεμος. Το 1696 ο ρωσικός στρατός κατάφερε να καταλάβει το φρούριο του Αζόφ, το οποίο σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινούπολης, του 1700, πέρασε στη Ρωσία.
Στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1735-1739, στο πλευρό της Ρωσίας πολεμούσε η Αυστρία.
Η Ρωσία είχε ως στόχο να σταματήσει τις επιδρομές των Τατάρων της Κριμαίας στα νότια ρωσικά εδάφη, καθώς και να διασφαλίσει και να διευρύνει την πρόσβαση της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Γενικά, ο πόλεμος ήταν αποτυχημένος για τη Ρωσία.
Βάσει της συνθήκης που συνήφθη το 1739 στο Βελιγράδι, η Ρωσία διατήρησε στην κατοχή της το φρούριο του Αζόφ αλλά υποχρεώθηκε να γκρεμίσει όλα τα οχυρωματικά έργα, κι επίσης συμφώνησε να μην διαθέτει στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς.
Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1768-1774 σημαδεύτηκε από την προώθηση της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Το χειμώνα του 1770 ο ρωσικός στρατός έφτασε στον Δούναβη, το 1771 κάποια τμήματά του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βασίλι Ντολγκορούκι κατέλαβαν την Κριμαία, ενώ το 1773 τα ρωσικά στρατεύματα βρέθηκαν στη Σιλίστρα. Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774), το Χανάτο της Κριμαίας ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο από την Τουρκία.
Ο επόμενος ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1787-1791 εδραίωσε τη θέση της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Ο ρωσικός στρατός κατόρθωσε να καταλάβει το Οτσάκοφ, το Ιζμαήλ και την Ανάπα, ενώ ο ρωσικός στόλος πέτυχε συντριπτική νίκη σε βάρος των Τούρκων στην Τέντρα. Στην πορεία αυτού του πολέμου ο τουρκικός στρατός δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε μία νίκη, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Η συνθήκη ειρήνης του Ιασίου, το 1791, προσδιόρισε τα νέα ρωσοτουρκικά σύνορα στον Δνείστερο.
Η βαλκανική αναγέννηση και ο Κριμαϊκός Πόλεμος
Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-1829 κηρύχθηκε λόγω της άρνησης της Υψηλής Πύλης να εκπληρώσει τις προηγούμενες συνθήκες. Ο πόλεμος απέβη πολύ επιτυχημένος για τη Ρωσία στα μέτωπα των Βαλκανίων και της Υπερκαυκασίας. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Αδριανουπόλεως του 1829, στη Ρωσία πέρασε το μεγαλύτερο τμήμα των ανατολικών ακτών της Μαύρης θάλασσας μαζί με τις πόλεις Ανάπα και Σουχούμ, καθώς και το Δέλτα του Δούναβη. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε τη ρωσική επικυριαρχία στη Γεωργία και σε περιοχές της σύγχρονης Αρμενίας, κι επίσης παραχώρησε αυτονομία στη Σερβία.
Το ρωσοτουρκικό μέτωπο ήταν ένα από τα σημαντικότερα, αλλά όχι από τα αποφασιστικά, στα χρόνια του Κριμαϊκού Πολέμου τα έτη 1853-1856. Στον Καύκασο ο ρωσικός στρατός κατάφερε να πετύχει μια σειρά από νίκες κατά του τουρκικού. Ωστόσο, η διπλωματική απομόνωση ανάγκασε τη Ρωσία να υπογράψει την εξαιρετικά δυσμενή για την ίδια συνθήκη των Παρισίων, η οποία προέβλεπε την παράδοση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία της νότιας Βεσσαραβίας και της εκβολής του Δούναβη, αλλά και όριζε το ουδέτερο καθεστώς της Μαύρης θάλασσας.
Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1875-1878 αποτελούσε μέρος της μεγάλης ανατολικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από το ξέσπασμα των εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων των λαών της Βαλκανικής. Μέσα από αιματηρές μάχες ο ρωσικός στρατός προσέγγισε την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η πίεση των Δυτικών Μεγάλων Δυνάμεων που απείλησαν τη Ρωσία με πόλεμο, ανάγκασε την Αγία Πετρούπολη να κάνει παραχωρήσεις. Η συνθήκη του Βερολίνου του 1878 όριζε να δοθεί πίσω στη Ρωσία το νότιο τμήμα της Βεσσαραβίας και να της παραδοθούν τα φρούρια του Καρς, του Αρνταγκάν και του Βατούμ. Επίσης, κατόπιν απαίτησης της Ρωσίας αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δέχτηκε ένα πλήγμα, από το οποίο δεν μπορούσε πλέον να ανακάμψει.
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Την περίοδο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το ρωσοτουρκικό μέτωπο δεν είχε προτεραιότητα. Στον Καύκασο τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να πάρουν το Ερζερούμ, την Τραπεζούντα και το Μπιτλίς. Στη διάρκεια της Περσικής Εκστρατείας το 1914-1916, ο ρωσικός στρατός εκτόπισε τα τουρκικά στρατεύματα από την Περσία. Ωστόσο η επανάσταση στη Ρωσία οδήγησε ουσιαστικά στη διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων.
Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου, η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το τουρκικό κοσμικό κράτος του Μουσταφά Κεμάλ. Σύμφωνα με τις ειρηνευτικές συνθήκες που συνήφθησαν το 1921 ανάμεσα στη Σοβιετική Ρωσία και τις Δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας με την Τουρκία, η περιοχή του Καρς επεστράφη στην Τουρκία, ενώ στη Γεωργία δόθηκε η περιφέρεια Βατούμι, όπου βάσει της συνθήκης δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ατζαρίας.
Ψυχρός Πόλεμος και… «ειρήνη»
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία διατηρούσε την ουδετερότητα, αλλά το 1952 εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ – γεγονός που πάντως δεν είχε αρνητική επίδραση στις σχέσεις ΕΣΣΔ και Τουρκίας. Η απόφαση όμως του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι να εγκαταστήσει στην Τουρκία αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς αποτέλεσε την αιτία για τη ρωσική απάντηση, δηλαδή την εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα, γεγονός που οδήγησε στην Κρίση της Καραϊβικής.
  • Αναδημοσίευση από το gr.rbth.com.

*Ο Πιοτρ Ισκεντέροφ είναι διδάκτορας ιστορικών επιστημών, ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών




ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ PLAN B! ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥΖΑΛΑ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Μετακόμισαν την… Ειδομένη στην Αθήνα την ώρα που τα Σκόπια χτίζουν και δεύτερο φράχτη στη Μετζίτλια απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας! Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επιβεβαιώνει το κυβερνητικό χάος! Ξέσπασμα στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη...
Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου –πέριξ της Πλατείας Βάθης κτλ- εύκολα παρατηρείς κατάκοπους νεαρούς με σακίδια.
«Από την Ειδομένη είναι όλοι αυτοί», σχολιάζει ιδιοκτήτης περιπτέρου στην Αχαρνών και προσθέτει: «Ούτε ξέρουν τι τους γίνεται! Μαύρες μέρες μας περιμένουν κι εμάς και αυτούς»!
Λίγες ώρες μετά την πολύωρη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ειδομένη, στα περιφραγμένα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, το στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο έχει γεμίσει με απελπισμένους των συνόρων που ένα έχουν κατά νου: πώς να ξαναγυρίσουν πίσω, πώς να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αθήνα έφτασαν 45 λεωφορεία με συνολικά 2.300 αλλοδαπούς, κυρίως από Πακιστάν, Σομαλία, Μαρόκο, Αλγερία και Μπαγκλαντές. Κάποιοι από αυτούς φιλοξενούνται στο στάδιο Τάε Κβο Ντο Φαλήρου (μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν φύγει), άλλοι στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και άλλοι κυκλοφορούν ήδη… ελεύθεροι στους δρόμους της Αθήνας.
Οι εγκλωβισμένοι της Ειδομένης έχουν εγκλωβιστεί πια στην Αθήνα!
Κι ενώ η πραγματικότητα προκαλεί μάλλον ανησυχία, από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, φανερώθηκε η αμηχανία της πολιτείας σχετικά με το plan Β (Δείτε Εδώ).
Τι θα γίνουν οι μετανάστες; Μέχρι πότε θα μείνουν στο στάδιο; Τι σχεδιασμός υπάρχει για την υποδοχή και την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ειδομένη;
Ο υπουργός δεν προχώρησε σε ουσιαστικές δηλώσεις περί της «επόμενης ημέρας».
«Αν και είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση, προσπαθούμε να μην κοιμούνται κάτω, να κάνουν μπάνιο και να έχουν τουαλέτες και φαγητό. Οι δομές αυτές που χρησιμοποιούμε δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά η εναλλακτική ήταν να κοιμούνται στα χωράφια. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι επιτυχής και συνεχίζεται, καθώς επιδιώκουμε να ισορροπούμε μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστήριξε ο Γιάννης Μουζάλας ο άνθρωπος που έχει πάρει στις πλάτες του το μεγάλο βάρος του προσφυγικού σε μία περίοδο… γενικευμένων αδιεξόδων.
Ο Μούζνιεκς καταγγέλει τις Ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό
«Καταστροφικό» χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι Ευρωπαϊκές χώρες «τις αφίξεις των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο», ο Επιτρόπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς.
«Αν η πορεία της δράσης τους δεν αλλάξει, οι αξίες και οι αρχές που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα χάσουν κάθε νόημα», προειδοποίησε σε δήλωσή του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στους «3.600 ανθρώπους» που έχασαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην «ασφάλεια και την προστασία της Ευρώπης», πιστεύοντας πως «οι ζωές τους και η αξιοπρέπειά τους μετρούσε στην Ευρώπη». Κατέληξε ο Μούζνιεκς πως: «Η Ευρώπη τους απογοήτευσε και συνεχίζει να το κάνει».
Κόντρα στη Βουλή: Εμείς δεν πουλάμε όπλα στον ISIS!
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός σε θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης κατήγγειλε από την Βουλή, την ανυπαρξία βοήθειας από την ΕΕ.
«Πριν μια εβδομάδα στείλαμε λίστα με το τι ζητάμε. Ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος μάς είπε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Την ίδια ανταπόκριση είχαμε και από την Frontex. Από την Ευρώπη πρέπει να ζητήσουμε και ρέστα. Από τους 54.000 πρόσφυγες που κατεγράφησαν στην Ευρώπη, οι 50.000 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα που δουλεύει, ό,τι μπορεί κάνει, όχι όσα θα θέλαμε, αλλά σίγουρα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Μόνο η Γερμανία ανταποκρίθηκε και η μικρή Ελλάδα».
Αυτά υποστήριξε ο Νίκος Ξυδάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη για να πάρει την απάντηση από την ίδια πως: «Εμείς δεν διαπιστώνουμε ότι η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που γίνατε κυβέρνηση, και μας λέτε κινήσατε την διαδικασία πολιτικής προστασίας, μόλις πριν μια εβδομάδα. Κάνατε "φάουλ". Θα έπρεπε όλες τις διαδικασίες να τις είχατε κινήσει έγκαιρα».
Ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχουν ολιγωρίες στην ελληνική διοίκηση. Ναι, αλλά το προσφυγικό είναι πλανητικής κλίμακας πρόβλημα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Εμείς, δεν πουλάμε όπλα στον ISIS. 'Άλλοι τα κάνουνε και εισπράττουν τα επίχειρα»!


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/650381/metakomisan-tin-eidomeni-stin-athina-xoris-plan-b-i-metafora-metanaston#ixzz3tuwzmVLj

Η Ελλάδα συμφωνεί με την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία την ώρα που οι Τούρκοι είναι « εκτός παιχνιδιού» !

Ελλάδα και  Ουγγαρία δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν βέτο στην απόφαση της ΕΕ για παράταση άλλων έξι μηνών στις οικονομικές κυρώσεις  κατά της Ρωσίας. Προς το παρόν, οι κυρώσεις επισήμως λήγουν την  31η  Ιανουαρίου του 2016.
Οι δύο χώρες ανήκουν στο μπλοκ των χωρών των «ευρωσκεπτικιστών»,   και μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει γνωστό το εάν θα ασκήσουν  βέτο στην αναμενόμενη απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων στην Μόσχα, πιθανότατα για  άλλους έξι μήνες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti σήμερα  Τετάρτη , σύμφωνα με έγκυρη  ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
«Μέχρι στιγμής, κανένας από Ελλάδα ή την Ουγγαρία, δεν έχει υποβάλει  επίσημες ενστάσεις για το θέμα αυτό»,  δήλωσε  Ευρωπαίος εκπρόσωπος.
Για ποιο λόγο αφήνουμε τις Βρυξέλλες ( στην ουσία την Γερμανία ) να «παίζουν» μόνες τους , σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr , διαμορφώνοντας για λογαριασμό  και  της Ελλάδος  τις σχέσεις μας με την Ρωσία ;


 
Η Ελλάδα και η Ουγγαρία δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να συμπράξουν με μία απόφαση από την οποία οι οικονομίες των δύο χωρών , χάνουν δις.ευρώ .
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν φροντίζει το συμφέρον της ούτε τώρα αλλά ούτε ποτέ στο παρελθόν του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τώρα που η Τουρκία αποκλείστηκε επιτέλους από το οικονομικό παιχνίδι της  τεράστιας ρωσικής αγοράς , «εμείς θα επιβάλουμε κυρώσεις στον εαυτό μας»;
Το χειρότερο είναι ότι θα « συμφωνήσουμε» με τις επιταγές των  Γερμανών, χωρίς να ζητήσουμε ούτε καν «αποζημίωση» για διαφυγόντα κέρδη πολλών δις ευρώ, από την ήδη «βαριά  τραυματισμένη» ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή που η Τρόικα μας επιβάλει νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας αναμένεται να λήξουν  στις 31 Ιανουαρίου το 2016. Αναμένεται ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης τους  σε συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ , αυτή την εβδομάδα.
Στην συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση  θα πάει για  έγκριση στο συμβούλιο  των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου, και η  επίσημη απόφαση θα ληφθεί κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Δεκεμβρίου στην βελγική πρωτεύουσα.
Η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη από το «ιερατείο» των Βρυξελλών , του οποίου όμως τα « ψωμιά» είναι πολύ λίγα σύμφωνα με πλειάδα γεωστρατηγικών και αμυντικών ινστιτούτων. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικών αναλύσεων  Stratfor προανήγγειλε  » λαϊκές εξεγέρσεις» σε χώρες της Ευρώπης  λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης.
Το ζήτημα όμως είναι, τηρουμένων και των αναλογιών  ότι,  η Τουρκία καλά  τους έκανε στην ΕΕ και τους εκβιάζει με το μεταναστευτικό , για αυτό και έλαβε 3 δισ ευρώ.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba.html#ixzz3tqnMfNft

Ωρολογιακή Βόμβα Τουρκίας – Αλβανίας στα Βαλκάνια – η Πυροδότηση είναι απλά Θέμα Χρόνου

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Ενώ η Μέση Ανατολή φλέγεται και η Τουρκία με τις άφρονες και αλαζονικές της ενέργειες δυναμιτίζει...
polemos-500x300


 

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ενώ η Μέση Ανατολή φλέγεται και η Τουρκία με τις άφρονες και αλαζονικές της ενέργειες δυναμιτίζει καθημερινά την κατάσταση, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σενάρια αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, που στην ουσία θα βάλλουν όλη την ΝΑ Μεσόγειο σε κατάσταση πλήρους αναταραχής και πολεμικών αναμετρήσεων με στόχο φυσικά την αναδιανομή των παγκόσμιων συμφερόντων.
Έτσι σκοτεινά σενάρια αποσταθεροποίησης της Αλβανίας παρουσιάζει Ρώσος αναλυτής σε μια πρόσφατη δημοσίευση σε ρωσικό online περιοδικό (που αναδημοσιεύεται από το himara.gr), ανάλογα με εκείνα που εφαρμόστηκαν σε Ουκρανία και Συρία και σκοπό είχαν την αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας στην νότια ανατολική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα ο Ρώσος αναλυτής Βίκτορ Βεριτόβ, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία και η Συρία ανατινάχτηκαν, η Αλβανία είναι εν αναμονή» στο περιοδικό politrussia.com όπου αναφέρει πως η Αλβανία είναι η επόμενη χώρα όπου τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα δημιουργήσουν σύγκρουση.


 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, «Τα Βαλκάνια ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία προσπαθεί να αναστήσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Σήμερα η επιρροή της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρή, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες, Βοσνία και Αλβανία. Ιδιαίτερη προσοχή έχει καταβάλει στην Αλβανία η οποία αν και μια μικρή χώρα έχει τεράστιες φιλοδοξίες και πολεμικές φιλοδοξίες» ,  «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια έκρηξη, όπως αυτή στην Ουκρανία και στην Συρία» επιπλέον ο αναλυτής αναφέρετε στην στήριξη που δίνει η Τουρκία στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία έχει σκοπό την ένωση όλων των εδαφών όπου μένουν οι Αλβανοί στα Βαλκάνια και συμπεριλαμβάνει το Κόσοβο, μέρος της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα προκαλούσε την αντίδραση της Σερβίας και μια σύγκρουση στο κέντρο τον Βαλκανίων θα ωφελήσει την Τουρκία η οποία βασίζετε στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε»
Ο Ρώσος αναλυτής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη και ισχυρή μαφία η οποία έχει επαφές και με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις. Υπογραμμίζει ως σημαντικό παράγοντα και την θρησκεία των μελών σε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις, αναφέροντας, «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και την θρησκεία που για τους τοπικούς ακτιβιστές αποτελεί μέσο το οποίο είναι γνωστό ότι θα δικαιολογήσει τα πάντα.» Και τελειώνει με την εκτίμηση ότι, «Είναι προφανές ότι η κρίση στα Βαλκάνια θα ωφελήσει της ΗΠΑ, με πρώτο στόχο, την πτώση της Σερβίας. Έτσι, στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να πυροδοτηθεί, είναι απλά θέμα χρόνου.»
Θεωρούμε πολύ ρεαλιστική την προσέγγιση του Ρώσου αναλυτή. Οι ΗΠΑ παρότι η Συρία δεν τους βγαίνει όπως τα σχεδιάζανε μετά την Ρωσική παρέμβαση θα αναζητήσουν και αλλού μέτωπα προκειμένου αφενός να διασπάσουν την Ρωσική προσπάθεια στη Συρία αφετέρου να ελέγξουν πλήρως τα Βαλκάνια εκμεταλλευόμενες την χρονική συγκυρία βγάζοντας εντελώς έξω από το παιχνίδι τη Ρωσία. Όχημα φυσικά για όλα αυτά η Αλβανία που αναμένει το πράσινο φως για την μεγάλη Αλβανία που ονειρεύεται και φυσικά η Τουρκία που σε περίπτωση αναταραχών θα σπεύσει να ΄΄προστατεύσει΄΄ τους μουσουλμανικούς δεσμούς της. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει το ρόλο της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ουσιαστικά αυτή είναι η κύρια απειλή για την οποία θα πρέπει να προετοιμάζεται.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο



πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%89%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82.html#ixzz3ter3N4o0