Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ CNN Χωρίς τέλος το μεγάλο ξεκαθάρισμα από τον σουλτάνο Να εξοντώσει κάθε ίχνος του «ιού Γκιουλέν» στην κρατική μηχανή προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Eχοντας πλέον τη «νομιμοποίηση» που χρειαζόταν για τη μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης της χώρας από το «παράλληλο κράτος», ο «σουλτάνος» συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις χιλιάδες συλλήψεις στις Eνοπλες Δυνάμεις και sτο δικαστικό σώμα, προβάλλοντας μάλιστα ως λαϊκή απαίτηση -την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει- την επαναφορά της θανατικής ποινής.
«Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές τα χρόνια που έρχονται, αυτό λέει ο κόσμος», ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN ενώ προσέθεσε ότι θα κατατεθεί επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ εντός των επόμενων ημερών για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν χθες βίντεο και φωτογραφίες συλληφθέντων στρατιωτών και αξιωματούχων του Στρατού, άλλοι γυμνοί, άλλοι ξαπλωμένοι με χειροπέδες στο έδαφος και άλλοι με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Σε ένα βίντεο αξιωματικοί με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και με σημάδια στο πρόσωπο αναγκάζονται να πουν το όνομά τους στην κάμερα, ενώ ακούγονται από το βάθος κραυγές και ήχοι ξυλοδαρμού.
Σχεδόν 20.000 άτομα έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί ή απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι πάνω από 7.500 άτομα είχαν συλληφθεί μέχρι χθες το βράδυ, οι 6.000 εκ των οποίων μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς, κυβερνήτες περιφερειών και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι καθαιρέθηκαν στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις λόγω υποψιών για εμπλοκή στο πραξικόπημα της Παρασκευής. Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν και για δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, 48 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους και 140 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφέσεων για δεσμούς με τον αυτοεξόριστο στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αναστολή αδειών στο Δημόσιο
Υπό κράτηση για ανάκριση σχετικά με τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου βρίσκονται 103 ναύαρχοι και διοικητές του Στρατού, 41 εκ των οποίων έχουν φυλακιστεί περιμένοντας να δικαστούν. Η Αγκυρα ανέστειλε μέχρι νεωτέρας και τις άδειες περισσότερων από τρία εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων.
Οι άμεσες εκκαθαρίσεις από τις τουρκικές Αρχές ήγειρε ερωτηματικά και πυροδότησε επικρίσεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης λίστας συλλήψεων πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. «Αξιολογούμε ότι αυτή η ομάδα ενήργησε εκτάκτως όταν αντελήφθησαν ότι βρίσκονταν εδώ και καιρό υπό έρευνα. Υπήρχε μια λίστα υπόπτων για συνωμοσία για οργάνωση πραξικοπήματος, αλλά δεν υπήρχε λίστα συλλήψεων», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, απαντώντας σε αυτές.
Οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται κατηγορούνται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας με βίαια μέσα ή απόπειρα να εμποδίσουν πλήρως ή μερικώς τη λειτουργία της». Εν τω μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις και στην επαρχία και για άλλους στρατιώτες που ενεπλάκησαν στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.
Στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας απαγορεύθηκε η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της Τουρκίας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.
Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ τοποθέτησε χθες τον τραγικό απολογισμό του πραξικοπήματος σε 232 νεκρούς, 208 από τους οποίους πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που στήριξαν τον Ερντογάν και 24 πραξικοπηματίες. Πάντως η ένταση συνεχίζεται με σποραδικά περιστατικά ένοπλων επιθέσεων. Εξω από τα δικαστήρια της Αγκυρας στρατιώτης άνοιξε πυρ, επίθεση με σφαίρες δέχθηκε ο αντιδήμαρχος της περιοχής Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε μια γειτονιά Αλεβιτών στην ανατολική επαρχία της Μαλάτια σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους και μια ομάδα 1.000 φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
 http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/xoris_telos_to_megalo_ksekatharisma_apo_ton_soultano-64418155/

Οτσαλάν: Η “επέτειος” της ντροπής

Στις 15 Φλεβάρη 1999, πριν ακριβώς από 17 χρόνια, ο Οτσαλάν έπεφτε στα χέρια των Τούρκων, με εμπλοκή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ.Σημίτη.
    Την επόμενη μέρα, κι ενώ ο ελληνικός λαός είχε σαστίσει μαθαίνοντας τι είχε συμβεί την προηγούμενη νύχτα στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, τέθηκε στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο μια ερώτηση που ουδέποτε είχε τεθεί μέχρι τότε σε εκπρόσωπο κυβέρνησης: «Ποιος είναι ο ορισμός που δίνει η κυβέρνησή σας στις έννοιες "φιλότιμο" και "αξιοπρέπεια";», ήταν η ερώτηση...
    Η απάντηση του κ. Ρέππα, όπως και τότε έτσι και σήμερα, δεν είχε και δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι εκείνες τις μέρες η Ελλάδα είχε οδηγηθεί με την υπόθεση Οτσαλάν σε τέτοιον κατήφορο, που τίποτα δεν θεωρείτο δεδομένο. Ούτε ακόμα και το τι σημαίνουν λέξεις όπως «φιλότιμο» και «αξιοπρέπεια»...
    Ο Οτσαλάν από τα χέρια της Ελλάδας είχε βρεθεί στα χέρια της τουρκικής ΜΙΤ. Και τούτο ενώ δύο μήνες πριν, τα 2/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους και υπουργοί...), είχαν υπογράψει ψήφισμα με το οποίο καλούσαν τον Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα για να βρει άσυλο...
    Δυο μέρες μετά την παράδοση του ηγέτη των Κούρδων, ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης εξέδωσε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση για την υπόθεση Οτσαλάν. Το επισημαίνουμε: Εκείνη η ανακοίνωση του Κ. Σημίτη εκδόθηκε σε μια στιγμή που ο ηγέτης των Κούρδων βρισκόταν ήδη στις τουρκικές φυλακές, με - αν μη τι άλλο - εμφανέστατη την εμπλοκή και τις βαριές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την εξέλιξη.
    Τι επέλεξε να τονίσει σε κείνη την ανακοίνωση ο κύριος Σημίτης; Επέλεξε, μιλώντας για το «κουρδικό ζήτημα», να δηλώσει: «Είμαστε κατά των ένοπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας»!
    «Ένοπλη ανταρσία» (!), λοιπόν, ο αγώνας του κουρδικού λαού για ελευθερία!«Τρομοκρατία και βία» η πάλη των Κούρδων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους! Αυτά ήταν τα λόγια του κυρίου Σημίτη, μόλις δύο 24ωρα από την παράδοση του Οτσαλάν!
    Αυτά ήταν τα λόγια που ειπώθηκαν σε μια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένιωθε οργή και ντροπή. Οργή για το κατάντημα της κυβέρνησης, κατάντημα, όμως, για το οποίο η ίδια η τότε κυβέρνηση όχι μόνο δεν ένιωθε ντροπή, αλλά καυχιόταν κιόλας για την αποστολή που εκτέλεσε.     
    Εξάλλου, στην ίδια εκείνη ανακοίνωση, ο κ. Σημίτης, που θέλοντας να διασώσει εαυτόν είχε θυσιάσει τρεις υπουργούς (Πάγκαλο, Παπαδόπουλο, Πετσάλνικο), ισχυριζόταν ότι:
«Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Οτσαλάν »!
    Θα το επαναλάβουμε: Εκείνη η απίστευτη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Σημίτη είχε εκδοθεί τη στιγμή που οι εικόνες του δέσμιου Οτσαλάν έκαναν το γύρο του κόσμου!
    Αν προσπαθούσαμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στο κλίμα εκείνης της εποχής θα λέγαμε ότι ακόμα κι αν κάποιος (ως υπόθεση εργασίας και μόνο) δεχόταν σαν ειλικρινή την εκδοχή της ελληνικής κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ευθυνόταν για την σύλληψη Οτσαλάν από την Τουρκία, το ερώτημα που ετίθετο ήταν: Μετά από εκείνη την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Σημίτη, ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι επρόκειτο για μια «αθώα» κυβέρνηση και όχι για μια«κυβέρνηση - καταδότη», όπως φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας και σε όλες τις πόλεις της χώρας;
    Μια κυβέρνηση που
  • είχε ήδη στο ενεργητικό της τα «ευχαριστώ» προς τις ΗΠΑ μετά τα Ίμια,
  • είχε συνυπογράψει την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης κατ' εντολήν της Ολμπράιτ,
  • είχε ήδη αποδεχτεί τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που δημιουργούσε νέα αρνητικά δεδομένα όσον αφορά τη «διευθέτηση» των ελληνοτουρκικών προβλημάτων του Αιγαίου,
  • είχε φερθεί με το γνωστό τρόπο στην υπόθεση των πυραύλων «S-300» μετά από απαίτηση των Αμερικανών,
    ποιος θα μπορούσε να την πιστέψει την ώρα που ο Οτσαλάν έπεφτε στα χέρια των Τούρκων;...
    Κανένας δεν πίστεψε τότε την κυβέρνηση Σημίτη. Και τούτο παρότι εκείνες τις πρώτες μέρες δεν είχε γίνει καν γνωστή η έκθεση του πρέσβη της Ελλάδας στην Κένυα. Η έκθεση, δηλαδή, που καταγραφόταν «χαρτί και καλαμάρι» ο ρόλος της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν .
    Η έκθεση του πρέσβη, που ήρθε στο φως περίπου ένα μήνα αργότερα, ήταν αποκαλυπτική: Εκεί, στην έκθεση - ομολογία και αποκάλυψη, καταγραφόταν ότι η εντολή από την Αθήνα προς τον πράκτορα της ΕΥΠ που συνόδευε τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας ήταν: «Σάββα, παιδί μου, πέτα τον έξω»! Αυτή ήταν η εντολή…
    Ας θυμηθούμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την έκθεση του Έλληνα πρέσβη στην Κένυα, του κ. Γ. Κωστούλα, που ήρθε στο φως το Μάρτη του 1999, και στα οποία γίνεται αναφορά στους χειρισμούς του «Μεγάλου τραγουδιστή», των συνεργατών του, στελεχών της ΕΥΠ και κρατικών παραγόντων, που προηγήθηκαν της σύλληψης του Οτσαλάν από τους Τούρκους.
     «(...) Συνομιλία με Κιθουρίμα (σσ: Κενυάτης αξιωματούχος), περίεργο τηλεφώνημα Αμερικανού και αναχώρηση δυο επισκεπτών αναφέρονται αμέσως σε κ. Παπαϊωάννου (σσ: διευθυντής διπλωματικού γραφείου υπουργού Θ. Πάγκαλου), οποίος λέγει ότι θα τα μεταφέρει σε «μεγάλο τραγουδιστή», δηλαδή κ. υπουργό (σσ: Θ. Πάγκαλο), και αναλαμβάνει υποχρέωση "να μας τραγουδήσει, αφού ακούσει τραγούδι μεγάλου τραγουδιστή" (...).
    Περί ώρα 14.00, κ. Παπαϊωάννου επικοινωνεί με πρεσβεία και εντέλλει υπογράφοντα μεταφέρει με "δεσποινίδα Κατεχάκη", δηλαδή κ. Καλεντερίδη, σε Οτσαλάν ότι πρέπει ταχύτερο δυνατόν απομακρυνθεί από "εθνικά χρώματα". Σε ερώτησή μου "και να πάει πού;", κ. Παπαϊωάννου απαντά ως εξής:
    "Μεγάλος τραγουδιστής έχει εκνευριστεί. Κάναμε μια εξυπηρέτηση. Μην μας τη βγάζουν από τη μύτη. Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει. Μακριά από εθνικά χρώματα" (...)
    Περί 10.00, κ. Καλεντερίδης επικοινωνεί με αρχηγό του. Τελευταίος μόλις έχει πληροφορηθεί τα περί αιτήσεως ασύλου (σσ: από τον Οτσαλάν ) και εξαγριωμένος απαντά ως εξής: "Να του πεις ότι είναι ηλίθιος. Διέπραξε αθλιότητα. Αυτό που έκανε δεν είναι τίποτα. Δεν ισχύει. Να του πεις να τσακιστεί να φύγει γρήγορα και να πάει όπου θέλει. Εμείς δεν του τάξαμε τίποτα. Πέτα τον έξω, ρε Σάββα, να τελειώνομε. Σε παρακαλώ, παιδί μου" (...)
    Μετ' ολίγον, κος Διακοφωτάκης απαντά σε τηλέφωνο, σε οποίο "κάποιος ονόματι Μιχάλης" ζητά κ. Καλεντερίδη. Κος Καλεντερίδης προσέρχεται και σε ανοιχτή ακρόαση λέγονται εξής:
    "Σάββα άκουσέ με, είμαι ο Τζοβάρας, είναι εδώ τρεις υπουργοί και ο αρχηγός, κρέμονται τρεις υπουργοί από σένα, το καταλαβαίνεις; Να πας αμέσως και να τον πετάξεις έξω με τη βία" (...). Τζοβάρας συνεχίζει:
    "Σε παρακαλώ Σάββα, πέτα τα έξω τα μ....πανα να τελειώνουμε. Μπορείς να το κάνεις. Πρόσεξε γιατί αν δεν το κάνεις, όταν έρθεις πίσω θα σε αποστρατεύσουν. Μπορείς να το κάνεις. Είναι τρεις υπουργοί εδώ» (...).
    Λίγο αργότερα, μας τηλεφωνεί κ. Παπαϊωάννου και ζητά να "ερευνήσωμε αγορά" ώστε εξευρεθούν ντόπιοι "φουσκωτοί", δηλαδή, μπράβοι, οποίοι αναλάβουν επιχείρηση βίαιης αποχωρήσεως Οτσαλάν και συνοδών του από κατοικία (...).
    Ύστερα, δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από κ. Παπαϊωάννου και ΕΥΠ και μας έγινε γνωστό ότι Αθήνα αποφάσισε εδώ έλευση τεσσάρων "φουσκωτών", οποίοι αναλάβουν επιχείρηση βίαιης απομακρύνσεως (...)».
    Αυτά αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην έκθεση Κωστούλα. Ωστόσο οι τότε κυβερνώντες έλεγαν ότι πήγαν τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα για να τον σώσουν. Μόνο που ο Οτσαλάν – σύμφωνα με την έκθεση - «πετάχτηκε έξω» από την ελληνική πρεσβεία. Αλλά απ ' έξω ήταν οι Τούρκοι...
    Και κάτι ακόμα: Το καλοκαίρι του 2004, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (25/8/2004) αναδημοσιεύτηκε κείμενο της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ» στο οποίο γινόταν λόγος για την υπόθεση Οτσαλάν. Στο κείμενο υποστηριζόταν ότι:
«... ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος του τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μεν να απομακρύνει από τη χώρα τον Οτσαλάν, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό μέχρι στιγμής. Τότε - κατά τη "Ραντικάλ" - ο Μπερνς πραγματοποίησε μια κρίσιμη επέμβαση: "Φροντίστε να αποστείλετε τον Οτσαλάν στην Κένυα και τα υπόλοιπα είναι δική μας υπόθεση", φέρεται ειπείν στον Θ. Πάγκαλο...».
    Αυτά έγραφε η «Ραντικάλ» και αναδημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο. Και, βεβαίως, δεν είναι δική μας πρόθεση να τα υιοθετήσουμε. Είναι όμως υπόθεση του καθενός να αναρωτηθεί: Υπήρξε η ευθιξία από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ντροπιαστικής υπόθεσης να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς των λόγω δημοσιευμάτων;
    Τέτοια ευθιξία απέναντι στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας, κι αν υπήρξε ήταν προφανώς πολύ μικρότερης έντασης από την ένταση με την οποία καταγράφηκε στην συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού εκείνο το «Σάββα, παιδί μου, πέτα τον έξω»...
***
    Αυτή η ντροπή, αυτή η μαύρη σελίδα που γράφτηκε σαν σήμερα από τους πρώην «ταγούς» αυτού του τόπου (σσ: πολλοί εξ αυτών πρωταγωνίστησαν σε μια σειρά ακόμα δράματα που ακολούθησαν) δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα τους κυνηγάει για πάντα.
    Το έχουμε ξαναγράψει και θα το επαναλάβουμε: Όποιακι αν θα είναι η τελική κρίση της Ιστορίας, πρώτα και κύρια του κουρδικού λαού, για το πρόσωπό του Οτσαλάν, το γεγονός παραμένει: Από τα χέρια μιας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Οτσαλάν βρέθηκε στα χέρια της Τουρκίας. Κι αυτό, ως στιγμιότυπο της – ελληνικής -  Ιστορίας, θα αποτελεί εσαεί κηλίδα ντροπής. Για εκείνους (τους «μεγάλους τραγουδιστές» και τις «δεσποινίδες Κατεχάκη») που δια πράξεων ή παραλείψεων πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέλιξη.  
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/370678,Otsalan-H-epeteios-ths-ntrophs.html

Σκάνερ ακτίνων-Χ στην ελληνική αστυνομία - Το κράτος θα σκανάρει τα πάντα

Μετά τα εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία θα ψάχνουν για κρυμμένα μετρητά, έρχονται στην Ελλάδα και σκάνερ ακτίνων-Χ,

οι οποίοι θα σαρώνουν δήθεν φορτηγά και κοντέινερ για την ύπαρξη λαθρομεταναστών.
Αυτό αναφέρουν οι πρόσφατες on line κοινοποιήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov.gr τις τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια κινητών μονάδων σάρωσης οχημάτων εντοπισμού τυχόν κρυμμένων ατόμων.
«Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης πρόκειται να προμηθευτεί κινητές μονάδες σάρωσης οχημάτων με ακτίνες–Χ, για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων ατόμων που βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε οχήματα διαφόρων τύπων και εμπορευματοκιβώτια», αναφέρεται στην πρόσκληση για δημόσια διαβούλευση.
Τα νέα οχήματα-σκάνερ θα πρέπει να παρέχουν ακτινολογική εικόνα του περιεχομένου οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, ολόκληρου έμφορτου φορτηγού συμπεριλαμβανομένης και της καμπίνας του οδηγού, καθώς και εμπορευματοκιβωτίων.
Έτσι το κράτος θα έχει την δυνατότητα να σκανάρει τα πάντα και να βρίσκει ότι ψάχνει και αυτό δεν θα είναι πάντα για το καλό μας!
Η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στην τεχνολογία του Μεγάλου Αδελφού!
http://www.liakonews.gr/index.php/topnews/item/1834-skaner-aktinon-x-stin-elliniki-astynomia-to-kratos-tha-skanarei-ta-panta

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Υβρεις και απειλές από αυτόκλητους «δικαστές» Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές κατά της ζωής τους, άτομα που μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιτέθηκαν στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, χθες το μεσημέρι, μέσα στην αίθουσα του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αλεξανδρούπολης, όπου οδηγήθηκαν για να δικαστούν, παίρνοντας τελικά τριήμερη αναβολή.

Την ίδια ώρα ένας άνδρας με περίεργη συμπεριφορά, ενδεδυμένος με τήβεννο, που εμφανιζόταν πως εκπροσωπεί μια ένωση δικηγόρων της Τουρκίας, ζητούσε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των οκτώ συμπατριωτών του, τους οποίους αποκαλούσε πραξικοπηματίες, με σκοπό να πετύχει την έκδοση και την τιμωρία τους στη γειτονική χώρα, όπως έλεγε.
Στο δικαστήριο βρέθηκαν ως παρατηρητές ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, Τοβούτ Οτζάμ, με έναν μεταφραστή και δύο δικηγόρους της μειονότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπεράσπιση των οκτώ στρατιωτικών, έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για την καταγραφή των ονομάτων τους, που εκφωνήθηκαν από την έδρα, γεγονός που θορύβησε τους κατηγορουμένους.
«Θα μας σκοτώσουν»
«Μας αποκαλούν σκυλιά και προδότες και μας απειλούν πως θα μας σκοτώσουν», είπαν κάποιοι κατηγορούμενοι στη δικηγόρο τους, Βασιλική Μαρινάκη, η οποία κατήγγειλε το γεγονός στους αστυνομικούς. Οι τελευταίοι απομάκρυναν τους συγκεκριμένους πολίτες, που κάθονταν στην «πλάτη» των κατηγορουμένων και πιθανότατα ανήκουν στην μειονότητα, και δημιούργησαν μια «ζώνη» προστασίας ανάμεσα στο εδώλιο και στο ακροατήριο.
Μέσα σε μια ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε τα ονόματα των οκτώ κατηγορουμένων, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τους τελευταίους, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους και δεν θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.
Οι οκτώ στρατιωτικοί, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη πτήση (ο πιλότος) και για ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση οι υπόλοιποι, θα δικαστούν την Πέμπτη, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους και έδωσε τριήμερη αναβολή προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Εως τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα των Φερών. Κατά τη μεταφορά τους προς και από τα δικαστήρια είχαν πάλι καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μπλούζες.
Τα δικαστήρια κατακλύστηκαν από Τούρκους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από τη γειτονική χώρα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Κάθε εισερχόμενος υποβαλλόταν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο, κατά τον οποίο αφαιρούνταν κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές.
Μεταξύ όσων βρέθηκαν εκεί ήταν και ο Ρ. Αριτούρκ, κατά δήλωσή του δικηγόρος που εκπροσωπεί δικηγορική ένωση στην Τουρκία. Φορώντας τήβεννο δήλωνε στα ΜΜΕ πως οι οκτώ συλληφθέντες είναι πραξικοπηματίες και πως πρέπει να εκδοθούν και να δικαστούν στην Τουρκία. Οπως είπε, θα επιστρέψει την Πέμπτη, φέρνοντας όλα τα αποδεικτικά έγγραφα για την ιδιότητά του και προτίθεται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής!
Σήμερα το πρωί οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να μεταφερθούν στην υπηρεσία ασύλου, στην περιοχή της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης, για τη διαδικασία των συνεντεύξεων, στο πλαίσιο της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, που έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά από το βράδυ του Σαββάτου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
 http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ybreis_kai_apeiles_apo_autoklitous_dikastes-64418163/

14χρονος έσπασε τον κουμπαρά του για να βοηθήσει αστυνομικό τμήμα "Φαινόμενο" χαρακτήρισε τον νεαρό Φάνη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, στο πρόσωπο μιας ιδιαίτερης επίσκεψης που δέχτηκε στο γραφείο του.

Ο επισκέπτης ήταν ένας 14χρονος μαθητής γυμνασίου, ο Φάνης από την Πελοπόννησο, ο οποίος φαίνεται πως... έβαλε τα γυαλιά στους διάφορους ειδήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα «αιφνιδίασε» το προσωπικό απομακρυσμένου αστυνομικού τμήματος της Στερεάς Ελλάδας, όταν τους χάρισε τις οικονομίες του, για να αγοράσουν ασύρματο!

Συγκεκριμένα, ο 14χρονος μαθητής εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του και έκανε δωρεά τα χρήματα που είχε στον κουμπαρά του και τα οποία αποτελούσαν οικονομίες από τα κάλαντα.

Η πράξη του δεν μπορούσε να περάσει έτσι και τον κάλεσε ο αρχηγός για να τον γνωρίσει από κοντά.

Ο 14χρονος, είχε όμως και άλλον ένα... άσσο στο μανίκι, καθώς παρέδωσε στον Κωνσταντίνο Τσουβάλα και μια εργασία που έχει επιμεληθεί, με τίτλο «10 λύσεις που θα αλλάξουν την Ελληνική Αστυνομία».

Ο αρχηγός, που υποδέχτηκε τον 14χρονο Φάνη μαζί με τον πατέρα του, συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί του, τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του και του υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει προσεκτικά την εργασία του και θα την προωθήσει στις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο μαθητής έχει όνειρο να γίνει αστυνομικός και εκτός από την προσφορά των οικονομιών του για την αγορά ασυρμάτου, στην περιοχή που διαμένει μόνιμα, στην Πελοπόννησο, πηγαίνει σχεδόν καθημερινά, τις ελεύθερες ώρες του, στο αστυνομικό τμήμα και προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπου μπορεί.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλεσε τον 14χρονο «φαινόμενο» και τον πήγε στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος τον συνεχάρη για τη χειρονομία του και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του προς την Ελληνική Αστυνομία.

Ο αρχηγός του σώματος ξενάγησε τον νεαρό Φάνη και τον πατέρα του σε υπηρεσίες του αρχηγείου, τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα και ευχήθηκε ολόψυχα στον 14χρονο μαθητή να εκπληρώσει το όνειρο του να γίνει αστυνομικός όταν μεγαλώσει.
Τέλος, ο 14χρονος ξεναγήθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής, στον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας, ενώ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μία σύντομη «περιπολία» με όχημα της Άμεσης Δράσης.
http://www.news.gr/ellada/kalh-eidhsh/article/272531/14hronos-espase-ton-koympara-toy-gia-na-vohthhsei-a.html

Αλλα κόλπα για τον εκλογικό νόμο!

Πήγαν μια μέρα πίσω την ψηφοφορία μήπως και βρουν τους «200». Στο Μαξίμου σήμερα Κουβέλης και ΓΑΠ!
Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν εισόδου, πιθανόν δε και κάποια «σφήνα» της τελευταίας στιγμής για ψήφο στους απόδημους, με στόχο -κυρίως- να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ που όμως επιμένει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει. Αυτό το νόημα έχει και η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τον εκλογικό νόμο, όπως επίσης και με τον Φώτη Κουβέλη.
Αν και οι αριθμοί δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έχουν άγχος για την έκβαση της ψηφοφορίας -η οποία θα γίνει τελικά την Πέμπτη αντί για αύριο που ήταν αρχικά προγραμματισμένη-, για να μη φορτωθούν την πολιτική ήττα, καθώς έως τώρα δεν φαίνεται πιθανό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι.
Η απλή αναλογική
Η Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται ιδιαίτερα για το αν συγκεντρωθεί τελικά η πλειοψηφία των 2/3, αλλά απλώς κάνει πράξη το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική. «Το ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Ενα γνήσια αριστερό αίτημα δεκαετιών. Επιπλέον έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία με τη σειρά της άφησε ανοιχτό το να μειωθεί στο 2,5% το όριο εισόδου, αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει να υπερψηφίσει.

Τους κινδύνους από τη μείωση του πλαφόν επισήμανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η κατάργηση του 3% με βρίσκει κάθετα αντίθετο, διότι οδηγεί σε πολυδιάσπαση το πολιτικό σύστημα. Η παράταξή μου υποστηρίζει με συνέπεια την αρχή των σταθερών κυβερνήσεων με κατά το δυνατόν αυξημένη αναλογική εκπροσώπηση. Εάν θα έβλεπα μια διόρθωση, συμβατή με το Σύνταγμα, αυτή θα ήταν η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των 12 τριεδρικών περιφερειών της χώρας, που σήμερα θίγονται ευθέως και αντισυνταγματικά από συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου». Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας ενημέρωσαν τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο.
Θέλει πάλι να σώσει τη χώρα ο αμετανόητος Παπανδρέου
Θέλει να μας... σώσει ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά δεν τον αφήνουν «η Δεξιά και η Αριστερά», που επιχειρούν να «θάψουν» το ΚΙΔΗΣΟ. Το ακούσαμε κι αυτό να λέει, χωρίς ίχνος ντροπής, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε στη Ρόδο, λίγα μίλια από το Καστελόριζο, απ' όπου έξι χρόνια πριν εκχώρησε την εθνική κυριαρχία στους δανειστές.

«Η δεξιά και η αριστερή συντήρηση υπονόμευσαν και υπονομεύουν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και σε αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., που δεν αντιμετώπισαν «το τέρας της δημαγωγίας» και «δεν ξερίζωσαν την πελατειακή λογική». Κατηγορεί, δηλαδή, αυτά που το ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, υπηρέτησε και ανέβηκε στην εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν». Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ αναφορικά με τον εκλογικό νόμο υποστήριξε: «Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την απλή αναλογική, εάν γινόταν το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».
Και επίθεση των «53» 
Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν «μπαϊράκι» στον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας διαφωνίες για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από τον λαό και αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο εμμέσως κατηγορούν για λαϊκισμό και ηγεμονισμό. Χαρακτηρίζουν δε «σαθρά» τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής ΠτΔ. «Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός, επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει» τονίζεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των «53» commonality.gr. Αναφέρουν, επίσης, μια σειρά από υποθέσεις που, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να καταστήσουν τον θεσμό του ΠτΔ απρόβλεπτο παράγοντα. «Αν ένας άμεσα εκλεγμένος Πρόεδρος ασκήσει πολιτική είτε με διαγγέλματα είτε με παύση της κυβέρνησης είτε με σύγκληση υπουργικού συμβουλίου με δική του ημερήσια διάταξη είτε αρνούμενος να ορίσει πρωθυπουργό που δεν είναι της αρεσκείας του είτε διαλύοντας τη Βουλή, επειδή (κατά την ανεξέλεγκτη κρίση του) βρίσκεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει».
http://www.dimokratianews.gr/content/64737/alla-kolpa-gia-ton-eklogiko-nomo

Ποιος είναι ο μάρτυρας που εξέτασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ, πριν την έφοδο στο σπίτι του πρώην στελέχους της UBS

Κρίσιμα στοιχεία για πρόσωπα που μέσω της UBS έχουν αποφύγει φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με δικαστικές Αρχές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και επικεντρώνουν, πλέον, την έρευνά τους σε διευθυντικά στελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας που διενεργείται, οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης έκαναν πριν λίγο καιρό ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ, όπου εξέτασαν, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, ο οποίος φέρεται να τους έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις «τεχνικές» που ακολουθούνταν, ώστε να φοροδιαφεύγουν μεγάλοι πελάτες της ελβετικής τράπεζας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η «έφοδος» στο σπίτι του κ. Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS, στις 4 Ιουλίου, που αποκάλυψαν οι Financial Times και η κατάσχεση ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων, είναι η πρώτη από μία σειρά ενεργειών που έχουν σχεδιάσει οι εισαγγελείς για την πλήρη διερεύνηση των «λιστών φοροδιαφυγής».
Ο κ. Σκλαβούνης παρέμεινε επιτελικό στέλεχος της τράπεζας μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε, από την κυβέρνηση Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου παρέμεινε έως το 2015. Ακολούθως ορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Όπως εκτιμάται, το κατασχεθέν υλικό από την οικία του κ. Σκλαβούνη θα μελετηθεί εξονυχιστικά από τους εισαγγελείς υπό το πρίσμα του «πολύτιμου Know how» που αποκόμισαν, μετά την πολύωρη κατάθεση που έλαβαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κρίσιμος μάρτυρας, για τον οποίο οι δύο εισαγγελείς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, είναι το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας Bradley Birkenfeld, πους εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής εκατοντάδων προσώπων που είχαν ως καταθέτες ή επενδυτές «καταφύγει» στην UBS. Το πρώην στέλεχος, μάλιστα, φέρεται, μετά την αποφυλάκισή του, να έλαβε, για επιβράβευση, πληρωμή ως σημαντικός πληροφοριοδότης για ζητήματα φοροδιαφυγής, ποσό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογο με τα ποσά που εισέπραξε η αμερικανική Πολιτεία με τη δική του βοήθεια. Ο μάρτυρας που εξέτασαν οι δύο εισαγγελείς φέρεται να έδωσε το 2008 τόσο κρίσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές, ώστε μεγάλο μέρος τους αποτέλεσε βασικό όπλο της έκθεσης που συνέταξε η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, βάσει της οποίας, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές, καταβάλλοντας πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο πρώην επιτελικός υπάλληλος έχει περιγράψει τον τρόπο, με το οποίο η UBS, μέσω κορυφαίων στελεχών της, καθοδηγούσε πελάτες πολλών χωρών, όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν πως με την πλήρη αξιοποίηση όλων των στοιχείων που συλλέγουν από την έρευνα τους θα «χτίσουν» ένα ισχυρότατο νομικό επιχείρημα, ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/19/oikonomia-bradley-birkenfeld-skalvounis_n_11066970.html?utm_hp_ref=oikonomia

Συνεχίζει τη «σκούπα» ο Ερντογάν: Απέλυσε 15.200 υπαλλήλους του υπ. Παιδείας και 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες

Σε μια εκκαθάριση μαμούθ προχώρησε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο Ερντογάν συνεχίζοντας την επιχείρηση «σκούπα« που είναι σε εξέλιξη στον κρατικό μηχανισμό μετά το πραξικόπημα. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας απέλυσε σήμερα 15.200 εργαζομένους σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως μεταδίδουν ιδιωτικά τουρκικά μέσα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Το κρατικό TRT μετέδωσε επίσης πως διατάχθηκε η παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών, ενώ όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη».
Απόλυση 15.200 εργαζομένων στον υπουργείο Παιδείας
Ειδικότερα, Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι πρόκειται για υπαλλήλους που συνδέονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς του υπουργείου σε ολόκληρη την Τουρκία.
Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από πανεπιστημιακούς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετέδωσε το TRT.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Ανάκληση αδειών εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα.
Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συµβούλιο διέταξε 1.577 κοσμήτορες σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραιτηθούν.
«Οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη», ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να επεκταθεί.
Οι εκκαθαρίσεις σε αριθμούς
Η απόφαση ελήφθη μετά τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.
Η καθηγήτρια Karine Nahon αναδημοσιεύει λίστα με τις μέχρι τώρα εκκαθαρίσεις.
Κλείνει και όλα τα κανάλια των Γκιουλενιστών
Παράλληλα, αποφάσισε την ακύρωση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με το κίνημα «Χιζμέτ» του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αποφάσισαν οι τουρκικές αρχές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Ερντογάν κλείνει κανάλια της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με το κίνημα «Χιζμέτ», ωστόσο πλέον η απόφαση είναι καθολική και αφορά όλα τα κανάλια που θα αναγνωριστούν ως «γκιουλενικά».
Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.
http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/19/diethnes-erdogan-apoluseis-_n_11069256.html?utm_hp_ref=diethnes

Στο στόχαστρο του Ερντογάν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα

Με κυβερνητική εντολή και μέχρι νεωτέρας ανεστάλησαν οι ετήσιες άδειες περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Η εντολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκδόθηκε ενώ συνεχίζονται οι πολύ εκτεταμένες κυβερνητικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από μερίδα του στρατού.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονταν ήδη σε άδεια θα επιστρέψουν στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατό, προστίθεται στην εντολή.
Επιβάλλονται περιορισμοί για την έξοδο από τη χώρα  
Περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα επιβλήθηκαν στην Τουρκία σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με το NTV, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.
Ο απολογισμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία: 232 νεκροί, 1.491 τραυματίες, χιλιάδες συλλήψεις
Στοιχεία για τις υπό εξέλιξη εκκαθαρίσεις σε διάφορους τομείς του τουρκικού δημοσίου τομέα και στις ένοπλες δυνάμεις έδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κατά την απόπειρα πραξικοπήματος: σκοτώθηκαν 208 άτομα και τραυματίστηκαν 1.491, ενώ σκοτώθηκαν 24 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 50 από την πλευρά των πραξικοπηματιών.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ των 8.777 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, οι 7.850 είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι διοικητικά στελέχη.
Για πολλούς από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα ακολουθήσει δικαστική δίωξη.
Χουριέτ»: Ολη τη νύχτα αστυνομικοί παρέδιδαν όπλα και ταυτότητες
Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας, η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει σήμερα λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 6.000 δικαστικοί και στρατιωτικοί. Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δύο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια. Αυτές, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, έχουν ήδη αρχίσει.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο. Χθες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι. Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».
Η «Σαμπάχ» αναφέρει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη, θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.
103 βαθμοφόροι των ενόπλων δυνάμεων υπό προσωρινή κράτηση
Συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.
Αυτοί είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 290 ανθρώπων.
Απομακρύνονται κυβερνήτες επαρχιών και υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί
Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk.
Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς φαίνεται πως διεξάγονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δομές.
Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.
Εντολή Ερντογάν για περιπολίες F 16 πάνω από την Τουρκία
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν διέταξε να «σηκωθούν» μαχητικά αεροσκάφη F 16 για περιπολίες πάνω από την Τουρκία. Η εντολή, σύμφωνα με την Hurriyet, δόθηκε την Κυριακή, δύο ημέρες μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τη χώρα. Οι πτήσεις περιπολίας γίνονται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου και για λόγους ασφαλείας, με βάση τις εντολές του Ερντογάν.
Το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, F 16 και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες, προκειμένου να πληγεί το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Καλισκάν, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να καταρρίπτουν χωρίς προειδοποίηση οποιοδήποτε άγνωστο ελικόπτερο.

Πηγή: iefimerida.gr

Η άποψη του Δ.Ιωαννίδη για την εισβολή του 1974 - Ποιος ήταν ο "αόρατος δικτάτορας"

ο κείμενο που ακολουθεί βασίζεται στην τελευταία συνέντευξη του δικτάτορα Ταξίαρχου Δημήτρη Ιωαννίδη η οποία δόθηκε μέσα από τις φυλακές, στον δημοσιογράφο Γιώργο Φράγκο η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010μετά τον θάνατό του.
Κάνοντας μια αναδρομή στην κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974, στο ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) λίγες ώρες μετά την τουρκική απόβαση στο Πεντεμίλι της Κυρήνειας,  -στην οποία εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Κυπραίου και Λατσούδη και των αρχηγών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, συμμετείχαν και ο ... πρεσβευτής (!) των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Χένρι Τάσκα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Τ.Σίσκο που μόλις είχε προσγειωθεί ερχόμενος από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Ετσεβίτ.
Είναι σαφές, αν πιστέψουμε τον Ιωαννίδη,που δεν είχε πλέον κανένα λόγο να πε ψέματα, αφού η ζωή του τελείωνε, ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να… αποκοιμίσουν την Αθήνα, ότι επρόκειτο για μικρής έκτασης αποβατική ενέργεια ενώ συνεχιζόταν η τουρκική εισβολή.
«Ο Σίσκο, που πήρε το λόγο αμέσως μετά την είσοδό του στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του Πενταγώνου όπου συνεδριάζαμε, μας ζήτησε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Μας διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι αυτός και ο Κίσινγκερ θα έπειθαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Κύπρο, τα επόμενα 24ωρα, αφήνοντας μια δύναμη περίπου 1.500 ανδρών για ενίσχυση της ΤΟΥΡΔΥΚ και της τόνωσης του ηθικού των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό και μας κάλεσε να αποφύγουμε κάθε πολεμική ενέργεια».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ίδιος και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι είπε απευθυνόμενος στην αμερικανική πλευρά: «Μας εξαπατήσατε, όπως κάνατε και προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο έκτος στόλος θα περιπολούσε στα στενά της Μερσίνας, ώστε να αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια».
Ο Ιωαννίδης θυμάται ότι αμέσως σηκώθηκαν τόσο ο Γκιζίκης όσο και Κυπραίος και απευθυνόμενοι στους δύο Αμερικανούς στα αγγλικά, τους προειδοποίησαν ότι αν οι Τούρκοι δεν αποχωρούσαν άμεσα, η Ελλάδα θα έφευγε από το ΝΑΤΟ (σ.σ.: άρα υπήρχε θέμα αποχώρησης από το ΝΑΤΟ ήδη από την στρατιωτική κυβέρνηση) και θα «κήρυττε τον πόλεμο στην Αγκυρα».
Μετά από μικρή παύση, ανακαλώντας τη μνήμη του, λέει: «Αμέσως έπεισα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γρηγόριο Μπονάνο να κηρύξουμε γενική επιστράτευση! Παράλληλα αποφασίσαμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που το ίδιο βράδυ έβγαζε το 353/74 ψήφισμα, να κληθούν όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».
«Εκτός από την επιστράτευση, σε τι άλλες ενέργειες προχωρήσατε;», τον ρωτήσαμε, με το θάρρος της γνωριμίας που είχαμε αποκτήσει, καθώς ένα παιχνίδι της μοίρας μας έφερε να μοιραζόμαστε τους ίδιους χώρους για ένα χρονικό διάστημα. «Διέταξα τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Πέτρο Αραπάκη να στείλει αμέσως τα μισά υποβρύχια που βρισκόντουσαν στα Δωδεκάνησα στην Κύπρο και να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, ενώ πρότεινα να κηρύξουμε την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα».
«Τελικά τι έγινε;», τον ξαναρωτήσαμε. «Διατύπωσαν δισταγμούς τόσο ο Μπονάνος που ακόμη πίστευε στη μεσολάβηση των Αμερικανών όσο και ο Γκιζίκης. Αλλά και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας Παπανικολάου, όταν του ζήτησαν να στείλουμε τα Φάντομ που είχαμε και να διαλύσουν τους εισβολείς, άρχισε τις αναλύσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών»…
Αναπόφευκτη η απορία μας για το «εάν θα κερδίζαμε έναν πόλεμο με την Τουρκία που υπερτερούσε αριθμητικά τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε οπλικά συστήματα»…
«Κι όμως, δεν ήταν έτσι τα πράγματα», μας διέκοψε, «γιατί οι συσχετισμοί στην ποιότητα των όπλων, ιδιαίτερα στην Αεροπορία και στο Ναυτικό, ήταν συντριπτικά υπέρ μας. Ακόμη και στο Στρατό Ξηράς όπου η Τουρκία υπερτερούσε τρία προς ένα, δεν είχαμε ουσιαστικό πρόβλημα λόγω του περιορισμένου μετώπου στον Εβρο. Εξάλλου, εμείς είχαμε καλύτερα άρματα μάχης, τα γαλλικά ΑΜΧ, που ήταν πιο σύγχρονα και γρήγορα από τα αμερικανικά Μ-47 που διέθεταν, είναι αλήθεια σε μεγάλους αριθμούς αυτοί. Επιπλέον, οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί είχαμε πολεμική εμπειρία από την περίοδο 1946-9, ενώ οι Τούρκοι είχαν να πολεμήσουν από το ’22».
Για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο άνδρα της χώρας… «η κρίσιμη διαφορά ήταν στην ψυχοσύνθεση των δύο λαών. Ο Έλληνας στρατιώτης εκείνης της εποχής (1974) ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και είχε υψηλότερο ηθικό από τον αντίστοιχο Τούρκο».
Σύμφωνα με τον ίδιο… «τα 22 Φάντομ που μόνο εμείς τότε διαθέταμε θα δημιουργούσαν υπεροχή στον αέρα και θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία. Απ’ ό,τι θυμάμαι πετούσαν με επιχειρησιακή ταχύτητα 700 χλμ. την ώρα και ήταν απείρως γρηγορότερα από τα F-104, F-100 και F-84 που είχαν οι Τούρκοι. Ειδικά τα τελευταία ήταν κάτι παλιατζούρες από τον καιρό της Κορέας που ίσα – ίσα πετούσαν». 
Αλλά και στο Ναυτικό, σύμφωνα με τον ιδεολογικό υπεύθυνο του Απριλιανού καθεστώτος, όπως ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί τον εαυτό του, η διαφορά ήταν συντριπτική: «Πρέπει να ’χαμε δύο – τρία αντιτορπιλικά περισσότερα από τους Τούρκους, αλλά το παιχνίδι θα κερδιζόταν από τα υποβρύχια και τις γαλλικές πυραυλάκατους που μόλις είχαμε παραλάβει. Είχαμε οχτώ γερμανικά υποβρύχια, από τα οποία τα τέσσερα ήταν σύγχρονα τύπου 2009, ενώ αυτοί κάτι απομεινάρια αμερικανικά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».
Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει… «μπορούσαμε να διαλύσουμε τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Θυμάμαι ότι τα υποβρύχια του Αραπάκη απείχαν περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Πάρο και τα Φάντομ βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στη σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου στο γραφείο του Γκιζίκη, είπα στον Αραπάκη να βουλιάξει όλα τα τουρκικά πλοία που ήταν έξω από το λιμάνι της Κυρήνειας και στον Παπανικολάου να στείλει από την Κρήτη τα πρώτα έξι Φάντομ και να βομβαρδίσουν οτιδήποτε τουρκικό εκινείτο πάνω στο νησί». Τελικά, όμως, δεν έγινε τίποτε απ’ όλ’ αυτάΩ. «Γιατί;», τον ρωτήσαμε.
«Μας πρόδωσαν, δεν το κρύβω, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και ο Γκιζίκης. Όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων οι τρεις αρχηγοί μαζί με τον Μπονάνο και τον Γκιζίκη, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ενώ ο Αραπάκης διέταξε τα υποβρύχια να γυρίσουν πίσω και ο Παπανικολάου να μη σηκωθεί ούτε ένα αεροπλάνο. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όπως ενημερώθηκα από τον αρχηγό του Στρατού αντιστράτηγο Γαλατσάνο, ο Αραπάκης πρότεινε κι οι άλλοι συμφώνησαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς».
Ο ίδιος απαντά και στην κατηγορία ότι ήθελε το θάνατο του Μακαρίου. «Σε καμία περίπτωση γιατί έτσι θα κλονιζόταν το έρεισμα της Ένωσης, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι περισσότεροι Κύπριοι ήταν μακαρικοί. Η διαταγή που είχα δώσει προσωπικά στον συνταγματάρχη Κων/νο Κομπόκη, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν να συλληφθεί ο Μακάριος ζωντανός».
Όσο για την τύχη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ που «δεν έβλεπε με καλό μάτι τον Μακάριο», του είχε προτείνει να «φιλοξενηθεί» για ένα διάστημα σε Μοναστήρι του Αγίου Ορους. «Ο Σεραφείμ γνώριζε προσωπικά πολλούς ηγούμενους και με είχε πείσει ότι θα μπορούσε να τακτοποιήσει το θέμα».
Ο Δ.Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1923 στην Αθήνα και προερχόταν από εύπορη σχετικά οικογένεια. Εισήλθε στην Σχολή Ευελπίδων και το 1943 έγινε ανθυπολοχαγός.
Πολέμησε στην μάχη της Κρήτης και στη συνέχεια εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΟΕΑ και στον ΕΔΕΣ.
Το 1952 αποφοίτησε από τη Σχολή Πεζικού, το 1954 από την Σχολή Ατομικού - Βιολογικού και Χημικού Πολέμου και το 1956 από τη Σχολή Πολέμου.
Το 1961 επισκέφθηκε τη Δυτική Γερμανία με σκοπό να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μονάδες πεζικού.
Την περίοδο 1945 - 1949 υπηρέτησε σε τάγματα Εθνοφυλακής, στην ταξιαρχία Ρίμινι και στην Μακρόνησο.
Το 1951 συμμετείχε στο κίνημα του ΙΔΕΑ, του οποίου υπήρξε μέλος από το 1945.
Συγκεκριμένα κατά το κίνημα εκείνο υπηρετώντας ο Δ. Ιωαννίδης στο ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, φέροντας τον βαθμό του λοχαγού, επιβιβάζοντας το λόχο του σε στρατιωτικά οχήματα κατέλαβε το ΓΕΕΘΑ. Για την πράξη του εκείνη διώχθηκε πλην όμως η τότε κυβέρνηση παρέσχε αμνηστία και επαναφορά στο στράτευμα όλων των συμμετεχόντων στο Κίνημα.
Παράλληλα με την επιτελική εκπαίδευση το 1956 στην σχολή πολέμου δεν έπαψε να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις με έντονη πολιτική δράση που έγιναν αντιληπτές από τον αντικαταστάτη του Σόλωνος Γκίκα, αντιστράτηγο Π. Νικολόπουλο που αν και διέταξε ο τελευταίος τη σύλληψη και καταδίκη των συμμετεχόντων στο κίνημα τελικά απομακρύνθηκε ο ίδιος από την τότε κυβέρνηση για να ησυχάσει το στράτευμα που δεν τον συμπαθούσε.
Το 1959 μετατέθηκε στο Επιτελείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το 1963 τοποθετήθηκε στην Κύπρο, το 1964 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και το 1966 διορίστηκε αρχηγός του τάγματος της Σχολής Ευελπίδων.
Το 1956 ανέλαβε την αρχηγία της συνωμοτικής ομάδας αξιωματικών η οποία το 1967 θα πραγματοποιούσε το πραξικόπημα.
Το 1959 η αρχηγία της ομάδας πέρασε στον Δημήτριο Παττίλη αλλά ο Ιωαννίδης παρέμεινε μέλος.
Από την θέση του διοικητή της σχολής Ευελπίδων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιβολή και εδραίωση της δικτατορίας. Μετά την επιτυχημένη ανατροπή της κυβέρνησης διορίστηκε αρχηγός της ΕΣΑ και τον Αύγουστο του 1969 έγινε διευθυντής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το 1970 προήχθη στον βαθμό του συνταγματάρχη και το 1973 σε ταξίαρχο.
Με τον διορισμό του Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη στη θέση του πρωθυπουργού, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, που είχε στο μεταξύ αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσπάθησε να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς του και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Ο Ιωαννίδης ως εκφραστής της αδιάλλακτης "σκληροπυρηνικής" πτέρυγας του καθεστώτος, ήταν αντίθετος σε κάθε επικείμενη φιλελευθεροποίηση.
Έχοντας οργανώσει τον δικό του μηχανισμό είχε αρχίσει ήδη να προετοιμάζει την ανατροπή Παπαδόπουλου. Τον Αύγουστο του 1973 απομακρύνθηκε από την διοίκηση της ΕΣΑ αλλά ύστερα από πιέσεις πολλών αξιωματικών επανήλθε στην θέση του.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σε συνδυασμό με την επικρατούσα κατάσταση αποτέλεσε την ευκαιρία για την ανατροπή του Παπαδόπουλου, ο οποίος λίγο πριν είχε αρνηθεί στα αμερικανικά μεταγωγικά και τον αμερικανικό στόλο να εφοδιάσουν το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Κρήτης.
Έτσι στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο Ιωαννίδης επικεφαλής πολλών αξιωματικών ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, θέτοντας αμφότερους (Μαρκεζίνη - Παπαδόπουλο) σε περιορισμό, με σαφή στήριξη στο εγχείρημά του από τις ΗΠΑ.
Με την ανάληψη της εξουσίας τοποθέτησε στην προεδρία της Δημοκρατίας τον αντιστράτηγο Φαίδωνα Γκιζίκη, στην πρωθυπουργία τον αντιστράτηγο Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, υπουργό Εθνικής Αμύνης τον υποστράτηγο Ευστάθιο Λατσούδη κ.ά. τους οποίους όρκισε ο τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.
Ουσιαστικός όμως αρχηγός ήταν ο ίδιος, ο οποίος προτιμούσε να εργάζεται σε παρασκηνιακό επίπεδο λαμβάνοντας τότε τον βαθμό του ταξίαρχου. Διακηρυγμένος στόχος του ήταν ο απόλυτος έλεγχος της πολιτικής ζωής από τον στρατό και η προκήρυξη εκλογών το 1978.
Απώτερος στόχος όμως ήταν η ανατροπή του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, την οποία και πέτυχε τον Ιούλιο του 1974.
Η ανατροπή αυτή όμως έδωσε την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την ώρα που ο ίδιος καθησύχαζε τους Κυπρίους πως δεν τίθεται θέμα εισβολής.
Στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους η ηγεσία του καθεστώτος συνεδρίασε αποφασίζοντας ομόφωνα, πλήν του Ιωαννίδη, να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς.
Στις 2 Αυγούστου τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ στις 24 Αυγούστου αποστρατεύθηκε. Με απόφαση του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα είχε προαχθεί σε υποστράτηγο.
Στη συνέχεια βάσει της Συντακτικής Πράξης της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 όρισε την παραπομπή του Ιωαννίδη και των υπόλοιπων μελών των στρατιωτικών κυβερνήσεων και μελών του κινήματος του 1967 στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
Στις 15 Ιανουαρίου 1975 εκδόθηκε το Δ΄ Ψήφισμα της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής που όριζε τη διενέργεια δίκης των "Απριλιανών" μετά από μήνυση των δικηγόρων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Ευάγγελου Γιαννόπουλου που είχε καταθέσει πρώτος από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Η δίκη τελικά ξεκίνησε έξι μήνες μετά, στις 28 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου στο μεταξύ είχε γίνει η μεταγωγή των Απριλιανών από την Κέα και διήρκεσε ακριβώς ένα μήνα, μέχρι 29 Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης ούτε μία φορά δεν διασταύρωσε το βλέμμα του με τον Γ. Παπαδόπουλο.
Τελικά σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε, όπως αυτή στη συνέχεια μετατράπηκε, ο Δ. Ιωαννίδης καταδικάστηκε σε στρατιωτική καθαίρεση, ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και σε 10 έτη κάθειρξη για το αδίκημα της στάσης, καθώς και σε ισόβια για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες και συνολική κάθειρξη 25 ετών για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ακόμη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ένωση προς στάση αξιωματικών εν ενεργεία, εν καιρώ γενικής επιστρατεύσεως και άλλες μικρότερες ποινές, (δηλαδή επί αδικημάτων που προβλέπει ο ΣΠΚ).
Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο (1975), (που τότε ίσχυε η ποινή του θανάτου) αλλά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια, χωρίς να το ζητήσει ο ίδιος.
Μαζί με τον Ντερτιλή, ήταν οι μόνοι που απέμειναν φυλακισμένοι, καθώς αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.
Απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 2010 από θερμοπληξία στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας που είχε διακομισθεί για λόγους υγείας. Ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κατεχόμενα: Ξεφορτώνονται βιβλία του Γκιουλέν από φόβο

Η πυρά που άναψαν σε χωματερή για να κάψουν τα βιβλία του ιεροκήρυκα εξελίχθηκε σε πυρκαγιά - Στα απομεινάρια βρέθηκαν και δύο σκληροί δίσκοι

Σε χωματερή στη κατεχόμενη Κύπρο ξέσπασε πυρκαγιά από πυρά στην οποία κάηκαν βιβλία που έγραψε ο Τούρκος ιεροκήρυκας και θανάσιμος εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν, Φεντουλάχ Γκιουλέν, καθώς και δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σε ανακοίνωση της λεγόμενης «αστυνομίας» του ψευδοκράτους αναφέρεται ότι δημοτικοί εργάτες κατέσβησαν την φωτιά και βρήκαν τα καμένα βιβλία και τους δίσκους, ενημερώνοντας και τους αρμοδίους.
Η «αστυνομία» βρήκε εννέα καμένα βιβλία και τους δύο σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκκαθαρίσεις που κάνει ο Ερντογάν στη Τουρκία έχουν πανικοβάλει υποστηρικτές του Γκιουλέν στα κατεχόμενα οι οποίοι θεωρούν ότι τα μέτρα θα επεκταθούν και στο ψευδοκράτος.
http://www.protothema.gr/greece/article/596341/katehomena-xefortonodai-vivlia-tou-gioulen-apo-fovo/

Η νεολαία μίλησε, θέλει ελληνική παιδεία εδώ και τώρα

Ο Φίλης δέχτηκε επίθεση από μαθητές για Αρχαία, παρελάσεις και μάθημα θρησκευτικών

Βομβαρδισμό ερωτήσεων για όλα τα μέτωπα δέχτηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από τα 286 μέλη της 21ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που δεν του χαρίστηκαν.
Αρχαία Ελληνικά, κατάργηση μαθητικών παρελάσεων, θρησκευτικών και πρωινής προσευχής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής εναντίον του υπουργού Παιδείας.
Η πιο δύσκολη στιγμή για τον κ. Φίλη ήταν όταν ο Φώτης Μουρούτσος τον κατηγόρησε ότι οι απόψεις του για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και της πρωινής προσευχής σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών, στρέφονται κατά της εθνικής μας ταυτότητας.
«Η δημοκρατία αποτελεί τη βάση της εθνικής μας ταυτότητας. Λέτε ότι δεν σέβομαι το έθνος και την ταυτότητά μας με αυτά που λέω. Είναι λάθος και διχασμός. Δεν θα πάμε ποτέ μπροστά όταν αμφισβητούμε ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει περιούσιος λαός», ήταν η απάντηση του Υπουργού Παιδείας προς τον έφηβο βουλευτή από την Αρκαδία.
Ο κ. Φίλης υπεραμυνόμενος των απόψεών του υποστήριξε ότι τα θρησκευτικά και οι παρελάσεις αποτελούν «επίδειξη θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης», κάτι το οποίο όπως είπε πρέπει να είναι μακριά από το σχολείο.
Ουδετερόθρησκο σχολείο
Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των θρησκευτικών, επισήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει ένα σχολείο «ουδετερόθρησκο» που δεν θα λειτουργεί ως κατηχητικό, ενώ για τις παρελάσεις σημείωσε ότι «δεν αποτελούσαν ποτέ στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας αλλά στοιχείο φρονηματισμού», προτάσσοντας ως καλύτερη λύση τον εορτασμό των εθνικών επετείων με γιορτές στα σχολεία που θα έχουν ως στόχο την εκμάθηση του πολιτισμού και της ιστορίας μας έναντι «της επίδειξης με τρόπους στρατιωτικών αγημάτων» όπως είπε.
«Δεν θα γίνει το θέμα της εθνικής μας ταυτότητας θέμα εκκλησιαστικοποίησης και στρατικοποίησης», τόνισε ο Νίκος Φίλης. Για το ζήτημα της κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κατευθυντήρια γραμμή του Υπουργείου Παιδείας είναι αυτή να μην είναι υποχρεωτική αλλά όσα σχολεία το επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα να τη συνεχίσουν.
Κριτική για τα Αρχαία Ελληνικά
 
 
Επίθεση στον Υπουργό Παιδείας έκανε και ο νεαρός Γιώργος Μπακάλης από τα Δωδεκάνησα εγκαλώντας τον κο Φίλη για την απόφασή του μέσω της μείωσης της διδακτέας ύλης να περιοριστεί κατά μία ώρα και η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.
«Αν υπάρχει δυσκολία έκφρασης των ελληνικών από τους μαθητές όπως λέτε πώς θα λυθεί με την απομάκρυνση από τη ρίζα τους; Μια ολόκληρη γενιά είμαστε έρμαιο της ασύμφορης αυτής πρακτικής δοκιμής», υπογράμμισε ο έφηβος βουλευτής.
Ο Νίκος Φίλης επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες του νεαρού μαθητή, πέταξε το μπαλάκι στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις έπειτα από πολύχρονες μελέτες, χωρίς να αποφύγει ωστόσο να αναλάβει και τις προσωπικές του ευθύνες.
«Επιθυμία μας είναι περισσότερη ουσία κι όχι τύπος. Θέλουμε ποιοτικό χρόνο στο σχολείο. Δεν μπορεί στο γυμνάσιο να διδάσκονται περισσότερες ώρες Αρχαία Ελληνικά και λιγότερες Νέα Ελληνικά. Πρέπει να δοθεί έμφαση στη λογοτεχνία και στη ζωντανή γλώσσα. Αν κάποιος δεν γνωρίζει τα αρχαία δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει να μιλάει καλά τα νέα ελληνικά ή αντίστροφα. Να συζητήσουμε το θέμα όχι με βάση ιδεολογική αλλά παιδαγωγική», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, προκαλώντας αίσθηση καθώς φάνηκε να χαρακτηρίζει εμμέσως «νεκρή γλώσσα» τα Αρχαία Ελληνικά.
Ο μαθητής δεν πείστηκε από την απάντησή του και επέμεινε, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των άλλων έφηβων βουλευτών.
«Δεν έχω δει ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μπακάλης.
Ο κ. Φίλης επέμεινε στην «παιδαγωγική» διάσταση του θέματος, ζητώντας την ψύχραιμη αντιμετώπισή του, ενώ προανήγγειλε την πρόθεση του Υπουργείου για την εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως η σεξουαλική ενημέρωση και τα ζητήματα εθισμού όπως στα ναρκωτικά ή στα τάμπλετ.
Κριτική για τα επαγγελματικά δικαίωματα
Αμηχανία προκάλεσε και η ερώτηση της Μαρίας Φλιούρα, μαθήτριας σχολείου ειδικής αγωγής, για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
«Θα ήθελα εκ μέρους της πολιτείας να εκφράσω την αυτοκριτική ή και την ντροπή μας. Γιατί η ειδική εκπαίδευση στο σύνολό της είναι παραμελημένη», σημείωσε με συστολή ο Νίκος Φίλης, προαναγγέλλοντας την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου, στο οποίο θα παιδιά που θα φοιτούν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους αποφοίτους ΕΠΑΛ που με το νέο σύστημα θα μπορούν στο τέταρτο έτος να κάνουν πρακτική άσκηση λαμβάνοντας το 75% του βασικού μισθού έχοντας και κοινωνική ασφάλιση. «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τα σχολεία σας θέλουν περισσότερο έμπρακτο ενδιαφέρον από την πολιτεία και σας το υποσχόμαστε», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.