Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΡΚΚ, ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ!

ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΡΚΚ, ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Την άκρως ανησυχητική για τηνΆγκυρα πληροφορία ότι ο συριακός κλάδος του κουρδικού ΡΚΚ, το PYD, το συριακό καθεστώς και η Ρωσία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο συριακό εμφύλιο με στόχευση την αποτροπή όποιας πιθανής τουρκικής επέμβασης στο συριακό έδαφος, μετέδωσε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες στην πόλη της βορειοανατολικής Συρίας Haseke, που πρόσφατα έχει περιέλθει από τους Τζιχαντιστές στην κυριαρχία του συριακού στρατού, έγινε σημαντική συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου των συριακών δυνάμεων, αντιστράτηγου Muhammed İbrahim και συγχρόνως υπουργού Εσωτερικών της Συρίας και του εκπρόσωπου των Κούρδων που είχε έρθει για αυτόν τον λόγο από το ορεινή περιοχή του Καντιλί στο βόρειο Ιράκ, τον Ridor Halil, (εφημερίδα Akşam) για την περαιτέρω συνένωση των δυνάμεων τους που πολεμούν τους Τζιχαντιστές και τους Τουρκομάνους που στηρίζονται από την Άγκυρα.
Όπως ανέφερε σχετικά ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, ο Salih Muslim, ο Άσαντ προμηθεύει με σύγχρονα ρώσικης κατασκευής οπλικά συστήματα τους Κούρδους της Συρίας για να συνεχίσουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις δυτικά του Ευφράτη ποταμού κατά των Τζιχαντιστών.
Εντωμεταξύ όπως ανέφερε η Yeni Şafak, ο Κούρδοι της Συρίας συνεργάζονται πλέον άμεσα με τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Συρία εναντίον των Τζιχαντιστών, αλλά και των άλλων ισλαμικών ομάδων όπως ο Ισλαμικός Στρατός, (İslam Ordusu), που είναι ουσιαστικά μια προέκταση των Τούρκων στον συριακό εμφύλιο.
Εντυπωσιακό όμως είναι η είδηση πως στην συμμαχία αυτή, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, συμμετέχουν και οι γνωστές αριστερές επαναστατικές τουρκικές οργανώσεις, DHKP-C και MLKP που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας κατά του δικτατορικού ισλαμικού καθεστώτος του Ερντογάν.
Φαίνεται πως τα προβλήματα αυξάνονται για τους Τούρκους ενώ η Άγκυρα αναζητά κάποια διέξοδο. Λέτε αυτή την διέξοδο να την βρουν προς εδώ μεριά ?
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Υπεγράφη η απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες

Την απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών υπέγραψε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση προβλέπει τα εξής:
  • Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
  • Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007
  • Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για "αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών", χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
  • Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
  • Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.
naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1056638/ypegrafi-i-apofasi-gia-tis-antikeimenikes-aksies

Στους θεσμούς παραπέμπει το Βερολίνο για το ασφαλιστικό

Στους θεσμούς και το Eurogroup παραπέμπει το Βερολίνο αναφορικά με την αξιολόγηση των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Ερωτηθείς σχετικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα των θεσμών και του συνόλου των υπουργών Οικονομικών και όχι ενός μεμονωμένου εταίρου είναι η αξιολόγηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1056834/stous-thesmous-parapempei-to-berolino-gia-to-asfalistiko

Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε επτάχρονη και στη γιαγιά της

Επίθεση με τσεκούρι δέχθηκαν λίγο μετά τις 12.00 ένα επτάχρονο κοριτσάκι και η γιαγιά της, σε καταυλισμό όπου διαμένουν Ρουμάνοι υπήκοοι, στην περιοχή του Λάππα της δυτικής Αχαΐας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άνδρας, έπειτα από διαπληκτισμό που είχε με την γιαγιά της επτάχρονης, της επιτέθηκε με τσεκούρι και την τραυμάτισε σοβαρά στο χέρι. Στη συνέχεια, κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, ο άνδρας χτύπησε με το τσεκούρι και την επτάχρονη, η οποία μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο κέντρο υγείας της Κάτω Αχαΐας.
Λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της, η επτάχρονη διακομίστηκε στη συνέχεια στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου από τον χώρο του καταυλισμού.

http://www.naftemporiki.gr/story/1056792/andras-epitethike-me-tsekouri-se-eptaxroni-kai-sti-giagia-tis

Μίνι κραχ στο χρηματιστήριο της Αθήνας Δραματική πτώση 5,70% - Στις 526,44 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Δραματική πτώση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.
Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση μειώθηκε σήμερα κατά 2,4 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 530 μονάδων και έκλεισε στις 526,44 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,70%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 525,29 μονάδες (-5,90%), ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 16,62%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,015 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 171.001.553 τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,51%.
Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-17,62% στα 0,159 ευρώ), της Eurobank (-14,79% στα 0,720 ευρώ), της Alpha Bank (-10% στα 1,71 ευρώ), της ΔΕΗ (-9,04% στα 3,12 ευρώ), του ΟΤΕ (-8,54% στα 7,18 ευρώ), της Εθνικής (-7,20% στα 0,232 ευρώ), της Lamda Development (-6,98% στα 3,60 ευρώ) και των ΕΛΠΕ (-6,90% στα 3,51 ευρώ).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Πειραιώς και η Κύπρου, διακινώντας 46.341.011 και 45.846.567 τεμάχια, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 25,630 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 9,767 εκατ. ευρώ.
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-11,98%), των Τηλεπικοινωνιών (-8,53%) ,της Υγείας (-6,67%) και του Πετρελαίου (-6,20%).
Ανοδικά κινήθηκαν 22 μετοχές, 95 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Χατζηκρανιώτη+26,58%, Yalco +19,17%, Μπουτάρης(κ) +17,65% και PC Systems +11,11%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης -20%, Ακρίτας -20%, ΣΙΔΜΑ -19,83% και Βιοτέρ -19,35%.
http://www.newsbeast.gr/financial/greek-financial/arthro/2104695/mini-krach-sto-chrimatistirio-tis-athinas

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ ζήτησε η Βενεζουέλα Στο επίκεντρο η τιμή του πετρελαίου

Η Βενεζουέλα έχει ζητήσει να συγκαλέσει ο ΟΠΕΚ έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν μέτρα για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2003, είπαν σήμερα δύο πηγές του ΟΠΕΚ.
Ωστόσο απεσταλμένοι τεσσάρων άλλων χωρών στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δήλωσαν ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ από την περιοχή του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική μιας έκτακτης σύγκλησης του οργανισμού.
«Η Βενεζουέλα έχει ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση», δήλωσε απεσταλμένος από χώρα της Μέσης Ανατολής. Άλλη πηγή του ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει τέτοιο αίτημα.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για τον Ιούνιο.

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2104596/ektakti-sinedriasi-tou-opek-zitise-i-venezouela

Κουτσούμπας: Δεν αποκλείονται εκλογές μέσα στο 2016

Δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες γενικότερων συναινέσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο 2016.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «συνάντηση για συνεννόηση» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔΚυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «δεν φαίνεται ρεαλιστικό αυτή την στιγμή» ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά «στο μέλλον δεν αποκλείεται τίποτα», προσέθεσε.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι επιχειρείται η διαμόρφωση ενός «νέου διπολισμού», τον οποίο το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει ως κάλπικο, με την όλη προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να σταθεροποιηθεί στον ένα πόλο η Κεντροαριστερά με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «που έχει καταλάβει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλδημοκρατίας», και στον άλλο πόλο η ΝΔ. «που επιδιώκει υπό τη νέα ηγεσία να συσπειρώσει δυνάμεις που θα καλύπτουν τον χώρο από την Ακροδεξιά, που σήμερα μπορεί να έχουν προσεγγίσει τη Χρυσή Αυγή ή τους ΑΝΕΛ, μέχρι την παραδοσιακή δεξιά που εκφράζει η ΝΔ και το Κέντρο που καλύπτεται από τμήματα του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων».
Επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική, ο γγ του ΚΚΕ δεν απέκλεισε τη διενέργεια εκλογών εντός του 2016 ή το ενδεχόμενο σχηματισμού ευρύτερων κυβερνήσεων συνεργασίας με τον υπάρχοντα συσχετισμό.
Είπε, επίσης, ότι η στόχευση ενός νέου εκλογικού νόμου είναι η διευκόλυνση των δύο βασικών κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος σε εκατέρωθεν διεύρυνση των συνεργασιών τους, «έτσι ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην κυβερνητική καρέκλα οΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν και με άλλες ευρύτερες συνεργασίες απ' ό,τι έχει σήμερα με τους ΑΝΕΛ, η οποία μάλλον τρώει τα ψωμιά της».
Ερωτηθείς αν κατά την πρόσφατη δίωρη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπραςτου «ζήτησε συνεννόηση και συναίνεση», είπε «ούτε ζήτησε τίποτε ο κ. Τσίπρας, ούτε μπορούσε να ζητήσει από το ΚΚΕ».
Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα μέσα στις συναντήσεις και άλλα έξω, αλλά βάζει σε δοκιμασία τις θέσεις του στον ελληνικό λαό και στο εργατικό λαϊκό κίνημα, «ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι ορισμένες απ' αυτές τις θέσεις ίσως δεν είναι ακόμα ώριμες να τις δεχτεί ο εργαζόμενος λαός».
Κληθείς να σχολιάσει την κοινωνικά διευρυμένη αντίδραση στο Ασφαλιστικό, είπε «κατ' αρχήν είναι μέτρα τα οποία πλήττουν πρώτα απ' όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μισθωτούς κ.λπ., όπως και όλα τα προηγούμενα, όμως σήμερα πλήττουν και ευρύτερα μικρομεσαία, μικροαστικά στρώματα, τους κρατικούς υπαλλήλους, ευρύτερα τμήματα δηλαδή, αν θέλετε ανώτερα τμήματα της εργατικής τάξης, είτε των μεσαίων στρωμάτων της μικρής αστικής τάξης κ.λπ., άρα κινητοποιούνται και δραστηριοποιούνται σ' αυτή την κατεύθυνση».
Υπενθύμισε ότι το 2010 και το 2011, «μεσαία και μικροαστικά στρώματα συμμετείχαν στιςκινητοποιήσεις», καθορίζοντας ταυτόχρονα «και το περιεχόμενο των αγώνων, αλλά σε τελευταία ανάλυση και τον εγκλωβισμό αγωνιστικών διαθέσεων εργατικών λαϊκών ανθρώπων της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων των πόλεων σε μια λογική αλλαγής μείγματος διαχείρισης και επιλογής καλύτερου διαχειριστή», με αποτέλεσμα την δημιουργία του «ρεύματος», «πλήρους κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και μετακόμισης ενός ολόκληρου κόσμου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απλών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο αυτό και ταυτόχρονα παίρνοντας και όλα τα κακά χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι «θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει πολύ σκληρές πολιτικές», είπε ότι πρέπει «ο λαός να μην επιτρέψει να αντέξουν αυτές οι πολιτικές».
Σχετικά με την «αποκάλυψη του κ. Βαρουφάκη περί εντολής εκ μέρους του κ. Τσίπρα για προετοιμασία σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ», είπε ότι «δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης, όπως δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω και αυτά που λέει η κυβέρνηση». Ταυτόχρονα ο κ. Κουτσούμπας, δεν απέκλεισε τίποτα, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση κινείτο στην λογική της καλύτερης διαχείρισης εντός του πλαισίου της τρόικας, της ΕΕ, του ΔΝΤ, αυτού του συστήματος, προσθέτοντας ότι βάσει του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογιζομένου και του «τυχοδιωκτισμού που τους διακατέχει πριν γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και μετά κυβέρνηση, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πράγματα θα οδηγούνταν στο τρίτο μνημόνιο, στα βάρβαρα μέτρα και στην πάση θυσία επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στην κυβερνητική αστική εξουσία».
http://newpost.gr/politiki/511256/kata-twn-mat-o-apostoloy-den-einai-sthn-koyltoyra-ths-aristeras

Πώς θα λειτουργούν και πώς θα χρηματοδοτούνται τα «hot spots» για τους πρόσφυγες

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που είναι σε εξέλιξη για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης – κομμάτι μιας σειρά επιχειρησιακών μέτρων της Κομισιόν – και αφορά άμεσα τη χώρα μας, είναι η εγκατάσταση των περιβόητων 'hot spots'.
Πρόκειται για κέντρα καταγραφής, διαπίστευσης ή ταυτοποίησης που θα εγκατασταθούν – σε Ελλάδα και Ιταλία – από εθνικές αρχές, σε συνεργασία με τρεις οργανισμού της ΕΕ: τον Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τον Europol. 
Τα Κέντρα Καταγραφής – ‘hot spots’, θα λειτουργήσουν με τη βοήθεια ειδικών ομάδων υποστήριξης του εκάστοτε ευρωπαϊκού οργανισμού, αλλά και εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη μέλη, σε συνεργασία πάντα με τις εθνικές αρχές, και θα παράσχουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας προκειμένου την ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων προσώπων, μέσα - φυσικά - από σκανάρισμα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ταυτόχρονα, οι ίδιες ομάδες, θα προετοιμάσουν τις διεργασίες για την επιστροφή όσων δεν έχουν κανένα δικαίωμα παραμονής. 
Από πλευράς τους, οι εθνικές αρχές, οφείλουν να σχεδιάσουν και να οριστικοποιήσουν τους‘χάρτες πορείας’ προκειμένου την ενίσχυση των ομάδων υποστήριξης που εργάζονται σε περιοχές hotspot. Καθώς, επίσης, και να προσδιορίσουν ένα δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων για όλους τους σχετικούς οργανισμούς τοπικής και εθνικής κυβέρνησης, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιά είναι τα αρμόδια πρόσωπα και φορείς, στις ευρωπαϊκές υποστηρικτικές ομάδες. Κατευθύνσεις, στις οποίες ήδη εργάζονται οι Ελληνικές αρχές. 
Αυτό που μας εκπλήσσει, επί της παρούσης, είναι το γεγονός ότι τα ‘hot spots’ στην Ιταλία – παρ' ότι δέχεται σταδιακά τα προσφυγικά ρεύματα και μικρότερους προσφυγικούς πληθυσμούς, εν συγκρίσει με την Ελλάδα – είναι σχεδόν έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία. 
Σύμφωνα με τα Γραφεία Ενημέρωσης του  FRONTEX, ενός από τους τρεις Ευρωπαϊκούς υποστηρικτικούς οργανισμούς στο εγχείρημα, η Ιταλία έχει ήδη υπογράψει διμερές συμβόλαιο συνεργασίας με τον FRONTEX και οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Η ίδια πηγή, ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται διαδικασίες ταυτοποίησης στην Κω, ενώ το γενικό πλάνο περιλαμβάνει και άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο
Οι διαδικασίες φαίνεται να καθυστερούν λίγο στην Ελλάδα, αλλά οι δράσεις του FRONTEX θα αρχίσουν άμεσα από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στο λιμάνι του Πειραιά και σε 7 κινητά γραφεία στα προαναφερόμενα νησιά του Αιγαίου. 
Οι άκρατες προσφυγικές ροές έχουν οδηγήσει σε έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες, ιδίως για κράτη όπως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των πακέτων ενίσχυσης στα 73.000.000€ για το τρέχον έτος, ποσό που έχει ήδη εξαντληθεί. Την ερχόμενη εβδομάδα , ηΚομισιόν αναμένεται να υποβάλει πρόταση για αύξηση του πακέτου κατά 100.000.000€ για το 2015. 
Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τους τρεις υποστηρικτικούς οργανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, EASO και Europol) που είναι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση και λειτουργία των Κέντρων Καταγραφής ‘hot spots’, έχει ενισχυθεί με 1.300.000 € για να καλύψει 60 υπαλλήλους για τον Frontex, 30 για την EASO και 30 για τον Europol, ενώ για το 2016, η έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη για τους ίδιους οργανισμούς, θα αυξηθεί κατά 600.000.000 €. 
Αυτό που υπογραμμίζεται από κάθε αξιόπιστη πηγή – είτε από την Κομισιόν είτε από τα γραφεία Τύπου των υποστηρικτικών οργανισμών – είναι ότι η υποστήριξη της εγκατάστασης και λειτουργίας των 'hotspots', μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνο, έπειτα από αίτημα του εκάστοτε κράτους – μέλους και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές του. Αυτό σημαίνει ότιη Ελλάδα θα πρέπει να εντατικοποίησει τις κινήσεις της άμεσα ώστε να επωφεληθεί και να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. 
Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σε σχετική δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου κορυφής της 23ης  Σεπτεμβρίου, η οποία και επιβεβαίωσε τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων, θα υπάρξει ενίσχυση στα κράτη υποδοχής, ενώ, ‘στα κράτη που βρίσκονται στην περιφέρεια, δηλαδή σε Ελλάδα – Ιταλία – Βουλγαρία, θα έχουν συσταθεί μέχρι τέλος του 2015 ‘hotspots’ για την εγγραφή, τη μετεγκατάσταση και την αποχώρηση των μεταναστών’.
http://newpost.gr/ellada/489102/pws-tha-leitoyrgoyn-kai-pws-tha-xrhmatodotoyntai-ta-hot-spots-gia-toys-prosfyges

Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξκης προβλέπει ασφάλιστρο 10% για αλλοδαπούς εργάτες γης, ακόμη και αν δεν διαθέτουν άδεια παραμονής. Βαρύ πρόστιμο έως και 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία

Μπλόκο στη "μαύρη" εργασία των παράτυπων μεταναστών, που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, βάζει η κυβέρνηση με την καθιέρωση υποχρεωτικού εργοσήμου για τους εργάτες γης.

Με διάταξη νόμου, που αποκαλύπτει το "Έθνος", μπαίνει τέλος στην αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η επιβολή εργοσήμου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών γης, θα φέρει έσοδα στον ΟΓΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ. Πηγή εσόδων, που μπορεί να δώσει ανάσα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού (το 85% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό) και να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ισοδύναμο για τον περιορισμό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες.
Το κενό νόμου που υπάρχει σήμερα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, δεν προκαλεί μόνο διαφυγόντα έσοδα στον ΟΓΑ, αλλά τροφοδοτεί και τη "μαύρη" εργασία από κυκλώματα δουλεμπόρων.
Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε όλη τη χώρα, απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι αγρότες υποχρεούνται να καταβάλουν "μαύρη" αμοιβή στους αλλοδαπούς εργάτες (η οποία δεν ελέγχεται αν είναι ίση της νόμιμης) ενώ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν λειτουργικά έξοδα της εκμετάλλευσής τους.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, "θεσπίζεται διαδικασία με την οποία, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης, ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική δυσκολία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται ο τελευταίος να ζητήσει από τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ'εξαίρεση απασχόλησης παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών. Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών, όσων δικαιολογούν το είδος της καλλιέργειας. Οι αγρότες που ακολουθούν την διαδικασία αυτή, εξαιρούνται από την επιβολή κυρώσεων του ν.4052/2012 για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, δεδομένου ότι ενεργούν με άδεια της Διοίκησης".
(Πηγή: Έθνος)
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/telos-sth-maurh-ergasia-sta-xwrafia-agrotoshmo-kai-gia-toys-metanastes-xwris-adeia-paramonhs.3868741.html

Συγκίνηση στην Κύπρο για τους 6 ήρωες της ΕΛΔΥΚ που "ολοκλήρωσαν την αποστολή τους"

Συγκίνηση στην Κύπρο για τους 6 ήρωες της ΕΛΔΥΚ που "ολοκλήρωσαν την αποστολή τους"

Image
Να μην μείνει κανένας πίσω στο πεδίο της μάχης. Αυτός πρέπεινα είναι ο στόχος της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης για τους αγνοούμενους. Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας παρέλαβε σήμερα στην Κύπρο τα οστά 6 Ελλήνων στρατιωτικών.
«Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα”, είπε ο κ.Βίτσας μεταξύ άλλων στην ομιλία του.
Παρόντες και οι συγγενείς των έξι στρατιωτικών μας. 





Η ιστορία των αγνοουμένων δεν κλείνει εδώ. Ελπίζουμε ότι μόλις άνοιξε.

Η ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής των λειψάνων των 6 Ελλήνων στρατιωτικών:



«Αγαπητοί συγγενείς, κύριε εκπρόσωπε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Φωτίου, κύριοι της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρο, κύριε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου, επιτρέψτε μου πριν από όλα να απευθυνθώ στις οικογένειες των πεσόντων.
Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σας εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάσαμε, τους άνδρες που έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα τους, τους νέους που πριν προλάβουν να χαρούν την ζωή, να απολαύσουν την οικογένεια τους, να νοιώσουν την θέρμη του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσα μας, έδωσαν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.
Έξι νέοι άνθρωποι, έξι ιστορίες, έξι γεροί κρίκοι στην μεγάλη και παγκόσμια ξεχωριστή αλυσίδα ηρώων που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος και που με τον θάνατο τους μας δίνουν ιερό χώρο για να ζούμε ελεύθεροι και χρόνο για να προσπαθούμε να μετουσιώσουμε τα όνειρα μας, τα όνειρα τους σε απτή πραγματικότητα.
Η εύρεση των λειψάνων τους βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωναν οι οικογένειες τους. Λυτρώνει τις ψυχές τους. Συγχρόνως όμως απαγορεύει σε μας να ξεχνάμε.
Μας απαγορεύει να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος βίωσε και βιώνει μια τραγωδία.
Δεν υπάρχει δέντρο λησμονιάς για την Κυπριακή Τραγωδία, για όσα προηγήθηκαν, για την τουρκική εισβολή, για την τουρκική κατοχή. Και η μνήμη είναι δύναμη.
Η μνήμη και τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων αναζητούν το δίκιο, αναζητούν το φως της αλήθειας για την Κυπριακή Τραγωδία, για την Ελληνική Τραγωδία. Και αυτή η αλήθεια είναι λυτρωτική.
Η αλήθεια είναι αυτή που οδηγεί στην σταθερή λύση.
Δεν σας λησμονούμε λοιπόν. Δικοί μας είστε ήρωες αλλά είσαστε και σάλπιγγες επαγρύπνησης.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, με τον ίδιο εθνικό ύμνο σας αποτίουν φόρο τιμής. Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε. Μπορούμε όμως να σας υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, δυο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μια ιστορία θα προσπαθήσουν έως ότου επικρατήσει η δικαιοσύνη.
Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων θα ήθελα συγχρόνως να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αστείρευτη καρτερικότητα σας, τον θαυμασμό μου για την επιμονή σας με την οποία αναζητούσατε τις τύχες των αγαπημένων σας και να ‘στε σίγουροι πως αυτοί που αναζητούν θα είναι συμπαραστάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να βρεθούν όλοι, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους, να αναπαυτούν όλοι.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσους χάθηκαν για αυτή, και θα συνεχίζει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και θα προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους».
Στη συνέχεια ο ΑΝΥΕΘΑ ανέγνωσε τα ονόματα των 6 πεσόντων:
Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ 1974)
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ 1974)
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ 1965)
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ 1966)
Και έκλεισε την ομλιά του ως εξής:
«Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα.


Ποιοι ήταν οι νεκροί


Τα οστά που παραδόθηκαν σήμερα ανήκουν στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, και τους έφεδρους Ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή.

Ο Συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 τάγμα πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα.

Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανού συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Οι Έφεδροι Ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλου έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η 
ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Οι δύο έφεδροι ανθυπασπιστές τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους. 
http://www.onalert.gr/stories/syginisi-sti-kypro-gia-tous-exi-iroes/47488

Η Τουρκία θέλει κρίση! "Η Ζουράφα είναι δική μας,την κατέχουν παράνομα οι Έλληνες",λένε τώρα

Μετά από την υπέρπτηση ελικοπτέρου πάνω από την νησίδαΖουράφα, ήρθε και το σχετικό δημοσίευμα να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί φοβούνται στην Αθήνα. Η Άγκυρα προσπαθεί με επιμονή να δημιουργήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και το κάνει πλεόν απροκάλυπτα.
Η YENI CAG δημοσιεύει άρθρο του Ahmet Takan με τίτλο «Η Ελλάδα έβαλε στο μάτι ένα ακόμα νησί μας». Ειδικότερα στο υπόψη άρθρο αναφέρεται ότι: 

“Πώς η Ελλάδα κατέλαβε τα νησιά και τις βραχονησίδες μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και πώς τους ανοίγει το δρόμο το ΑΚΡ.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Επιτελικός Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Umit Yalım έδειξε με έγγραφα στην κοινή γνώμη τις πικρές αλήθειες που κάποιοι επιθυμούν να παραβλέπουν. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε δυνατά : «Ξεκίνησε πρώτα από τη Δύση η εισβολή, η αφαίρεση των εδαφών μας. Κατατεμαχιζόμαστε από τη Δύση». Αυτό γίνεται εμφανές με τις πιο οδυνηρές, τις πιο επώδυνες εμπειρίες μας στα εδάφη μας στα ανατολικά και ΝΑ της χώρας. Ο Ουμίτ Γιαλίμ, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα παράνομα τετελεσμένα γεγονότα και την κατάκτηση των εδαφών της πατρίδας στα δυτικά μίλησε στη Yeni Cag για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Γιαλίμ είπε ότι η Ελλάδα κατέλαβε την τουρκική νήσο Ζουράφα .

Το νησί Ζουράφα, ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία. Πρόκειται για νησί στο μέγεθος της Χάλκης, που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Γεωγραφικά, η Ζουράφα βρίσκεται 5.5 μίλια δυτικά ανατολικά της Σαμοθράκης, μεταξύ του δήμου Εnez της Αδριανούπολης και της Ίμβρου.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του, το ελληνικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, ανέφερε ότι «Ένα τουρκικό ελικόπτερο S-70 (Sikorsky), την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 10.40΄, εκτέλεσε πτήση 600 πόδια πάνω από τη νήσο Ζουράφα». Στην ανακοίνωση δε, αναφέρεται ότι το έπραξε «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Η ανάρτηση στα αγγλικά του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχε τίτλο «Turkish Helicopter Overflight» τη στιγμή που ο όρος «Οverflight» χρησιμοποιείται για τις πτήσεις που εκτελούνται πάνω από τα εδάφη μίας χώρας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας με τον τίτλο «Turkish Helicopter Overflight» που χρησιμοποίησε στην ανάρτηση, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι το τουρκικό ελικόπτερο που πέταξε πάνω από τη Ζουράφα είναι σαν να πέταξε πάνω από ελληνικό έδαφος.
Παρόλο που η πτήση ενός τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τουρκικό νησί είναι ό,τι πιο φυσικό, το ότι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας το αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του και με αυτό τον τίτλο, εγείρει κάποια ερωτήματα.

Χάρη στον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του ΑΚΡ, η Ελλάδα που κατέλαβε και προσάρτησε 16 νησιά και μία βραχονησίδα, τώρα εποφθαλμιά και τη Ζουράφα; Η Ελλάδα που δεν έλαβε ούτε μία νότα από την κυβέρνηση του ΑΚΡ σχετικά με την κατάκτηση των νησιών, τώρα ετοιμάζεται να εισβάλλει και στη Ζουράφα;
Ο Ουμίτ Γιαλίμ δήλωσε : «Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν έλαβε κανένα μέτρο για τα ελληνικά ελικόπτερα που παραβίασαν επί ώρες τον εναέριο χώρο μας στις 21 Αυγούστου 2015, στις 8 Δεκεμβρίου 2015 και στις 23 Δεκεμβρίου 1015, ούτε δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τις παραβιάσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, εμπόδισε τουρκικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από το νησί μας, το Φαρμακονήσι, και το δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του. Το ίδιο κάνει και τώρα δημοσιεύοντας την πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την τουρκική νήσο Ζουράφα. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνοντας υπόψη τις βραχονησίδες και τα νησιά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν πρέπει να δώσουν ποτέ την ευκαιρία σε μία νέα κατάκτηση».
 
http://www.onalert.gr/stories/i-tourkia-thelei-krisi-i-zurafa-einai-diki-mas/47493