Σημείο εκκίνησης μιας νέας ιστορικής καμπής, αφετηρία μιας νέας εποχής, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο στο Σότσι, την εποχή που ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία και την επιβολή των κυρώσεων κατά του ρωσικού κράτους.
«Η ψύχρανση των σχέσεων με τους Δυτικούς -δήλωσε- μας υποχρεώνει να δούμε μέσα από ένα νέο πρίσμα το σύστημα στο οποίο ζούσαμε μέχρι τώρα. Έχουμε την αίσθηση πως αρκετοί Δυτικοί έπαψαν να αναγνωρίζουν στη Ρωσία το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί υπό αμφισβήτηση ολόκληρη η φιλοσοφία του παγκόσμιου στάτους κβο που διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο».
Η επίδραση των κυρώσεων
Ο ίδιος, επίσης, αναφερόμενος στις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα του τον περασμένο αιώνα, είπε: «Οι γνώμες μπορεί να διίστανται όσον αφορά το σοβιετικό πολιτικό σύστημα, αλλά τις κυρώσεις τις ξεπεράσαμε. Το 1981 οι ΗΠΑ σταμάτησαν να προμηθεύουν υλικά για τον αγωγό φυσικού αερίου Ουρενγκόι-Ούζγκοροντ, αλλά αυτός κατασκευάστηκε. Το 1998, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος επιστημονικών ιδρυμάτων που κρίθηκαν ύποπτα για συνεργασία με το Ιράν. Η ιστορία δείχνει ότι όλες οι προσπάθειες άσκησης πίεσης κατά της Ρωσίας δεν είχαν αποτέλεσμα και η ρωσική οικονομία είναι έκτη στον κόσμο όσον αφορά τους σημαντικότερους συντελεστές ισχύος. Πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Η αντιπαράθεση των κυρώσεων είναι άσχημο πράγμα και για μας και για τη Δύση. Υφιστάμεθα απώλειες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια κατάσταση θα διαμορφώσουν οι κυρώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Όπως ανέφερε, η σημερινή κατάσταση διαφέρει από την κρίση του 2008 ως προς το ότι στη διάρκεια εκείνης της οικονομικής κρίσης όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εργάζονταν από κοινού. Ειδικότερα, τότε είχε δημιουργηθεί η G20 που ένωσε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες. «Σε αυτό ακριβώς βρισκόταν η εγγύηση της επιτυχίας -είπε- αλλά εμείς είμαστε και σήμερα πρόθυμοι ν’ ακούσουμε τους εταίρους μας, υπό τον όρο ότι αυτοί θα μάθουν ξανά να αναγνωρίζουν τα συμφέροντά μας». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρώσου πρωθυπουργού, οι ευρωπαϊκές εταιρίες παραμένουν οι κορυφαίοι επενδυτές στη ρωσική οικονομία με τον συνολικό όγκο των επενδύσεών τους να αγγίζει περίπου τα 300 δις. δολάρια.
Με το βλέμμα προς την Ασία
Στο επόμενο διάστημα η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει τον αναπροσανατολισμό προς την Ασία, εξήγγειλε ο Μεντβέντιεφ. «Η προσέγγιση Ρωσίας και Ασίας -ανέφερε- είναι μια φυσιολογική διαδικασία την οποία ξεκινήσαμε πριν από περίπου 10 χρόνια. Πρόκειται για τη συνεργασία με χώρες όπως την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, καθώς και με κράτη που διαθέτουν μικρότερες οικονομίες». Όπως είπε, ήδη μέσα στο φθινόπωρο, στη ρωσική Κάτω Βουλή θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη δημιουργία 14 περιοχών στη Σιβηρία και Άπω Ανατολή στις οποίες θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση για ανάπτυξη. Αυτές θα απολαμβάνουν ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις και θα είναι προσανατολισμένες κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων από ασιάτες επενδυτές.
Μια άλλη κατεύθυνση της συνεργασίας με τις ασιατικές χώρες θα καταστεί η ανάπτυξη των προγραμμάτων υποδομών, κατά πρώτο λόγο η επέκταση των κύριων σιδηροδρομικών διαδρόμων που ενώνουν τις περιοχές της Ευρασίας, δηλαδή του Υπερσιβηρικού και του δικτύου Βαϊκάλης-Αμούρ. Ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στα προγράμματα θα ξεπεράσει τα 13 δις. δολ. «Η νέα μας στρατηγική στην Ασία -δήλωσε ο Μεντβέντιεφ- δεν αποτελεί μια άνευ νοήματος εκδίκηση κατά της Δύσης, είναι μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αν και δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η ισχυροποίηση της χώρας μας στην περιοχή συμβάλλει στην αύξηση της ισχύος μας και σε άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών και στην Ευρώπη». 
Εσωτερικά προβλήματα
 Κατά τον πρωθυπουργό, η συνεργασία με τους εταίρους στην Ασία θα πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες σοβαρής επιδείνωσης των ρωσικών οικονομικών συντελεστών. Μέσα σε 8 μήνες το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,7% ενώ συνολικά το 2014 θα είναι περίπου 0,5%. Συγκριτικά, τα τελευταία 5 χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν περίπου 1% ετησίως. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά 2,5%, ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3%. Ταχύτερα απ’ ότι οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας αναπτύσσεται η γεωργία, δήλωσε ο Μεντβέντιεφ, καθώς μέσα σε 8 μήνες η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5%. Επεσήμανε, ακόμα, ότι η ανεργία διατηρείται στο επίπεδο του 5%, ενώ πέρυσι ήταν στο 5,7%. Σημείωσε επίσης, ότι η χώρα κατάφερε να διατηρήσει έναν αρκετά μεγάλο όγκο αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος, αλλά πάντως, η αλλαγή στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε αναθεώρηση των προγνώσεων. Ο πληθωρισμός είναι στο 7,8% ως γενική ετήσια τιμή, αλλά ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό διαρθρωτικών, κυκλικών και εξωτερικών οικονομικών παραγόντων.
Ο Μεντβέντιεφ είπε ότι «θα αποτελούσε πειρασμό για οποιαδήποτε κυβέρνηση να επιρρίψει τις δυσκολίες στις εξωτερικές επιδράσεις στην οικονομία», αλλά παρατήρησε ότι «για εμάς υπάρχουν μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα και θα εργαστούμε πάνω σε όλες τις παραμέτρους, το σύστημά μας θα παραμείνει αμετάβλητο». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την επιδείνωση των οικονομικών συντελεστών, η ρωσική οικονομία δεν θα γίνει κλειστή. «Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας, θα διατηρήσουμε τις ιδιαιτερότητες της ευελιξίας στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και το μέγιστο δυνατό έλεγχο του πληθωρισμού».
http://gr.rbth.com/,