Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Λειτουργία για πρώτη φορά από το 1922 σε εκκλησία της Σμύρνης

Η πρώτη μετά το 1922 τέλεση θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη.

omogeneia-turkey.com
Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνιση του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασσικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που και επισκευάστηκε.



Ο ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922, βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.
Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνιση του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασσικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που και επισκευάστηκε.
Το γεγονός υποδέχθηκε χαρά η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης που ελπίζει να της παραχωρηθεί οριστικά ο ναός και να γίνει μόνιμη η χρήση του ως ελληνορθόδοξου ναού.
Εδώ και χρόνια η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης στεγάζεται σε έναν προτεσταντικό ναό που παραχωρήθηκε από τους Ολλανδούς της Σμύρνης.
Η Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή ο οποίος ανακοίνωσε και την έλευση του Πατριάρχη στη Σμύρνη προκειμένου να λειτουργήσει στον Άγιο Βουκόλο, την ημέρα εορτής του στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Ενώ το ίδιο θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, όπου για πρώτη φορά από το 1922 θα λειτουργηθεί και μάλιστα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.
Κατά τη σημερινή ιστορική θεία λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι της Σμύρνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, εκπρόσωπος της τοπικής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας και φυσικά Έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στη Σμύρνη αλλά και ορθόδοξοι άλλων εθνοτήτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ουγγαρία: Πυροβολήσαμε το πόδι μας με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας Δηλώσεις του πρωθυπουργού Ορμπάν Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014 10:56

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έβαλε αυτογκόλ» σε οικονομικό επίπεδο, με τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, υποστήριξε ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ζητώντας να επανεξεταστεί η πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες.
«Η πολιτική των κυρώσεων που επιδίωξε η Δύση, δηλαδή εμείς, συνέπεια της οποίας είναι όσα κάνει η Ρωσία, προκαλεί μεγαλύτερη ζημία σε εμάς παρά στη Ρωσία», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. «Στην πολιτική αυτό το λέμε να βάζει κανείς τρικλοποδιά στον εαυτό του», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ στις αρχές του έτους η Βουδαπέστη έκλεισε μια συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη ρωσική εταιρεία Rosatom για την επέκταση του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου της. Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερο εμπορικός εταίρος της Ουγγαρίας - εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με εξαγωγές που το 2013 έφτασαν τα 2,55 δισ. ευρώ.
«Η Ε.Ε. όχι μόνο θα πρέπει να αποζημιώσει με κάποιο τρόπο τους παραγωγούς, είτε αυτοί είναι Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ούγγροι ή Έλληνες, που τώρα υφίστανται απώλειες, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρηθεί ολόκληρη η πολιτική των κυρώσεων», συνέχισε ο κ. Ορμπάν.

«Γυμνά» θέλουν τα νησιά μας οι Τούρκοι!

«Γυμνά» θέλουν τα νησιά μας οι Τούρκοι!
Γιατί η Ελλάδα έχει στρατιωτικά φυλάκια σε ελληνικά ακριτικά νησιά του Αιγαίου, ζητάει να μάθει ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεζγκίν Τανρίκουλου.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα 
Την…. φοβερή ανακάλυψη έκανε ο τούρκος βουλευτής βλέποντας μία σειρά από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων και δείχνουν τον αρχηγό του ελληνικού Στρατού να επιθεωρεί τα φυλάκια στα νησιά που κατά τον ίδιο θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία!
«Αληθεύει ότι δημιουργήθηκαν στρατιωτικά φυλάκια στα νησιά όπως αναγγέλλουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις; Αν αυτό αληθεύει, τι έκανε η Τουρκία σχετικά; Για πόσο χρονικό πόσο διάστημα παραμένουν ελληνικές δυνάμεις τα δυο νησιά; Ποια είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τα άλλα νησιά; Πόσα είναι τα νησιά τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;», είναι το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Τούρκου βουλευτή.
Αν και δεν προσδιορίζει τα ονόματα των νησιών είναι προφανές ότι αναφέρεται στις φωτογραφίες από την πρόσφατη περιοδεία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου στα τέλη Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Κωσταράκος επισκέφτηκαν στρατιωτικά φυλάκια και μονάδες στη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τις Οινούσσες, την Παναγιά Οινουσών και το Αγαθονήσι. Τα στρατιωτικά φυλάκια στα δύο τελευταία ακριτικά νησιά, την Παναγιά και το Αγαθονήσι, είναι κατά πάσα πιθανότητα εκείνα που «ενόχλησαν» την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση γιατί κατά τη γνώμη της τα κατέχει παράνομα η Ελλάδα!!
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2013 ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Κάμερ Γκεντς είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα Βαταν αμφισβητώντας την κυριαρχία 16 συνολικά ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Οινούσσες, Φούρνοι, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φιμενα, Άρκη, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και Κουφονήσι, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, είχαν μπει τότε στο στόχαστρο του τούρκου βουλευτή!


Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/483082/gymna-theloyn-ta-nisia-mas-oi-toyrkoi#ixzz3AjIcPKpZ

Α.Αντόνοφ: "Δεν είναι δική μας ευθύνη, που η ελληνική πολιτική ηγεσία ακολούθησε το ΝΑΤΟ"

Α.Αντόνοφ: "Δεν είναι δική μας ευθύνη, που η ελληνική πολιτική ηγεσία ακολούθησε το ΝΑΤΟ"


Α. Αντόνοφ: Δεν είναι δική μας ευθύνη, που η ελληνική πολιτική ηγεσία αποφάσισε να στοιχηθεί με τα κράτη του ΝΑΤΟ. Τί χρειάζονταν οι κυρώσεις στην Ελλάδα; Τί θα κερδίσει από αυτές;
Βαρυσήμαντη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας σε ελληνικά ΜΜΕ. Διαψεύδει οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, καταγγέλλει τη χρήση ενόπλων δυνάμεων και βαρέος οπλισμού κατά του λαού τους από το Κίεβο, καθώς και την υποκρισία της Δύσης.
Ο Ανατόλι Αντόνοφ είναι ο Νο 2, ο «διπλωμάτης» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Από την αρχή κιόλας της συνέντευξης έδειξε τη θετική του διάθεση προς τη χώρα μας, μια διάθεση, που μοιράζεται βέβαια κι ο τελευταίος σχεδόν Ρώσος πολίτης.
«Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν είναι ούτε ο Καναδάς, ούτε οι ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι Ελλάδα, γι' αυτό και πραγματικά μου προκαλεί θλίψη, που η Ελλάδα στέκεται στη σειρά με τις ΝΑΤΟϊκές χώρες». Κάπως έτσι αρχίσαμε τη συνομιλία μας στο υπουργείο Άμυνας, που δεν θα μπορούσε να αποφύγει το θέμα των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι επέμενε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα:
«Με την Ελλάδα έχουμε παλαιότατες φιλικές σχέσεις και δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ρώσοι έχουν κάποια προβλήματα με τους Έλληνες. Είμαστε πάντοτε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων. Σχετικά πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Εξετάσαμε ζητήματα ανάπτυξης της αμυντικής-τεχνικής μας συνεργασίας και των στρατιωτικών μας σχέσεων.
Αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη, που η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αποφάσισε να στοιχηθεί με τα κράτη του ΝΑΤΟ, να κηρύξει μποϊκοτάζ και να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω τους αναγνώστες σας: Σε τί χρειάζονταν οι κυρώσεις αυτές στην Ελλάδα; Τί θα κερδίσει από αυτές η χώρα σας; Μου φαίνεται ότι αυτρές οι κυρώσεις οδηγούν στο πουθενά και δεν θα προσφέρουν τίποτε στην επίλυση του προβλήματος.
Συχνά δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει, τί κάνουν οι ΝΑΤΟϊκοί, μαζί τους και η Ελλάδα, συγχωρείστε με. Κάθε εβδομάδα επιβάλλονται κάποιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν κατανοώ πλέον γιατί; Ό,τι και να πούμε μας λένε το ίδιο; Πρέπει να έχετε θέση ίδια, όπως του ΝΑΤΟ. Εάν δεν υποστηρίξετε τη θέση αυτή, θα εισπράξετε κυρώσεις. Αν κάνετε ένα βήμα αριστερά ή δεξιά, κυρώσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι έρχεται μια στιγμή, που θα μας είναι εντελώς αδιάφορο όποιες κυρώσεις κι αν ισχύουν ως προς τη Ρωσία και ότι οι ΝΑΤΟϊκές χώρες, πράγμα, που σημαίνει και η Ελλάδα, οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο, από το οποίο μετά θα είναι πολύ δύσκολο να βγούμε; Υπολογίζω πολύ σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και επιτέλους θα πουν τη δική τους άποψη στις Βρυξέλλες και δεν θα επιτρέψουν στις Βρυξέλλες να υπαγορεύουν την πολιτική τους σε ανεξάρτητα κράτη, όπως είναι και η Ελλάδα».
Ρωτήσαμε ειδικότερα τον κ. Αντόνοφ, αν η συμπόρευση της Ρωσίας με την Τουρκία θα μπορούσε να σημάνει κάποιες αλλαγές στη ρωσική πολιτική, πχ στο Κυπριακό. Μας απάντησε και πάλι ότι δεν καθορίζει αυτός την εξωτερική πολιτική της χώρας, που είναι προτεραιότητα του προέδρου και του υπουργείου Εξωτερικών, όμως δεν απέφυγε να τοποθετηθεί:
«Δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι θα επανεξετάσουμε με κάποιο τρόπο τις φιλικές μας σχέσεις με την Ελλάδα. Την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που θίξατε, θα την υποστηρίξουμε και προωθήσουμε όχι εις βάρος, ούτε σε αντίθεση με τα συμφέροντα της φιλικής και αδελφικής προς εμάς Ελλάδας. Ό,τι κάνουμε είναι να προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση ακριβώς μέσω των διαύλων, που υπάρχουν, και να πετύχουμε παν το δυνατόν ώστε να εκμηδενιστούν οι πολιτικές και οικονομικές τριβές, που υπάρχουν στην περιοχή μας, ώστε η ανάπτυξη των σχέσεων να γίνεται προς το συμφέρον των λαών όλων των χωρών της περιοχής σας».
Αναφερόμενος στην περιοχή μας ο Α.Αντόνοφ υπογράμμισε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δραστηριοποιείται στη λεκάνη της περισσότερο από 200 χρόνια:

«Είναι η ιστορία και η περηφάνεια μας. Είναι η βάση της ασφάλειάς μας και οχυρό για την άμυνα της κυριαρχίας μας. O Στόλος της Μαύρης Θάλασσας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όταν ακόμη η Κριμαία ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Οι ουκρανικές Αρχές δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, αρχίζοντας ακόμη και από την εξασφάλιση των καυσίμων του. Σήμερα έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια στην ανάπτυξη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρωτίστως γίνεται λόγος για τον εκσυγχρονισμό του, γιατί δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο ίδιο σημείο και δεν μπορούμε να διατηρούμε τον ίδιο οπλισμό, που ήταν αποτελεσματικός πριν από 50 χρόνια. Σήμερα είναι διαφορετική η κατάσταση, εμφανίστηκαν νέα εξοπλιστικά συστήματα και φυσικά πρώτη μας προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων».
Στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας αναπτύσσεται η συνεργασία των χωρών, που βρέχονται από αυτήν, χωρίς τη συμμετοχή δυνάμεων εκτός περιοχής και η συνεργασία αυτή είναι πολύ ωφέλιμη, κατά το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. Όμως «στη Μ.Θάλασσα εμφανίστηκαν σήμερα νέες προκλήσεις και απειλές», οπότε η σημασία αυτής της συνεργασίας αυξάνεται. «Φυσικά και μας ανησυχεί το γεγονός ότι ΝΑΤΟϊκά πλοία όλο και συχνότερα άρχισαν να εμφανίζονται στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας. Εννοείται ότι ο Στόλος μας παρακολουθεί τις κινήσεις αυτών των πλοίων, καθώς είναι ο υπερασπιστής της κυριαρχίας των νότιων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτό δεν αλλάζει».
Μιλώντας για την επανεμφάνιση του ρωσικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Αντόνοφ τόνισε:
«Τα πλοία μας στην περιοχή αυτή αποτελούν δύναμη, η οποία αποτρέπει άλλα κράτη από μη δικαιολογημένες κινήσεις. Γνωρίζετε πόσα πολλά έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας για να μην επιτρέψει μια βίαιη εκδοχή ανάπτυξης των γεγονότων στη Συρία. Μπορείτε να φανταστείτε τί θα ήταν εκεί σήμερα, εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν χτυπήσει αυτό το κράτος; Μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ και η περιοχή αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα και εκεί παρατηρείται σήμερα μια υψηλή στρατιωτικο-πολιτική αναταραχή. Πίσω από τα ωραία λόγια και τα ωραία συνθήματα, που διακηρύσσουν οι ΝΑΤΟϊκές χώρες και η Ελλάδα δυστυχώς είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, κρύβονται στην πραγματικότητα όλα αυτά, που υφίστανται οι χώρες της περιοχής, αίμα, διάλυση, φτώχεια. Δείτε τί συνέβη και τί συμβαίνει με τη Λιβύη, δείτε με το Ιράκ. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι στη μία περίπτωση, για παράδειγμα στη Συρία, οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟϊκές χώρες υποστηρίζουν τις ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών, ας τους πούμε έτσι, ενώ στο Ιράκ πολεμούν εναντίον τους. Αυτή είναι η πολιτική διπλών μέτρων και σταθμών. Ο Στόλος της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι στήριγμα και οχυρό για εκείνες τις χώρες, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην επιτρέψουν να γλιστρήσει η κατάσταση σε βαθύτερη κρίση. Ο Στόλος μας είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, ο οποίος δεν επιτρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα με δυσμενέστερο σενάριο στην περιοχή».
O Α.Αντόνοφ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για τις υποσχέσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ότι θα αυξήσουν την παρουσία ειδικών τους και εξοπλιστικών συστημάτων τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις:
«Η Ουκρανία είναι μια αδελφική μας χώρα, συγγενής και φυσικά δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε τί θα συμβεί εκεί και πώς θα αναπτυχθεί η χώρα αυτή. Αλλά όταν προσπαθούν να καταστήσουν τη χώρα αυτή έναν εχθρό της Ρωσίας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Θεωρώ ότι η προσπάθεια να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς προνομιούχου εταίρου αποτελεί άλλη μια επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που στοχεύουν να φέρουν σε σύγκρουση τη Ρωσία με την Ουκρανία και να ωθήσουν τα πράγματα σε ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση. Θα κάνουμε το παν ώστε υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις να μην επιτρέψουμε μια τέτοια σύγκρουση. Πέραν αυτού προσεκτικά παρακολουθούμε την εμφάνιση νέων προκλήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα κάνουν κάθε δυνατό ώστε να εξουδετερώσουν αυτές τις νέες προκλήσεις και τις πιθανές απειλές».
Η συζήτησή μας με τον κ. Αντόνοφ μας έπεισε ότι παρά το έντονο διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο, η Μόσχα δεν δείχνει διατεθειμένη να τροποποιήσει την πολιτική της για το «εθνικό ζήτημα» της Ουκρανίας, έναντι της ηγεσίας της οποίας έδειξε πολύ καυστικός και απειλητικός:
«Θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν εκεί ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν έχουμε εκεί ούτε ένα στρατιώτη μας. Σας διαβεβαιώ ότι αν ήταν διαφορετικά, οι καλοθελητές στο δυτικό κόσμο και το Κίεβο θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα στοιχεία για να παρουσιάσουν τα ονόματα και φυσικά τα πρόσωπα των στρατιωτών μας δεν θα έφευγαν από τις τηλεοπτικές οθόνες. Δεν σκοπεύουμε να πολεμήσουμε, αν και γνωρίζω ότι ορισμένοι καλοθελητές κάνουν το παν για να μας παρασύρουν σ' αυτήν την εμπόλεμη σύρραξη. Από την πλευρά μας θα κάνουμε το παν ώστε αυτό να μη συμβεί. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται τα περιστατικά με πυρά εναντίον του ρωσικού εδάφους. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιος πυροβολεί με κανόνια εναντίον αμερικανικού εδάφους. Και, μη δώσει ο Θεός, και τραυματιστεί έστω ένας πολίτης των ΗΠΑ. Τί θα γίνει τότε με τη χώρα εκείνη ή εκείνη την υπεύθυνη οργάνωση και ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής εάν ελέγξετε τα στοιχεία θα δείτε ζημιές, που έχουν προκληθεί σε συνοριακά μας φυλάκια. Γνωρίζετε ότι σκοτώθηκε ένας πολίτης μας και παρ' όλ' αυτά το μόνο, που κάνουμε είναι καλούμε τώρα τις ουκρανικές Αρχές να αναλογιστούν τί κάνουν και να σταματήσουν την αιματοχυσία. Αυτό είναι το απολύτως απαραίτητο: να υλοποιηθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας 2166 και να παράσχουμε βοήθεια σ' εκείνους τους ανθρώπους, γυναίκες, ηλικιωμένους, παιδιά, που υποφέρουν από την πολιτική των Αρχών του Κιέβου. Γι' αυτό και η Ρωσία έστειλε το ανθρωπιστικό κονβόι με τρόφιμα για τον πληθυσμό της Α.Ουκρανίας, που υποφέρει. Θα ήθελα όλοι να πειστούν ότι είναι ένα ειρηνικό κονβόι και η θέση μας δεν έχει «δεύτερο πάτο» και μπορεί να αποτελέσει μια μικρή μας συμβολή στην κοινή μας νίκη, η οποία θα είναι η επίλυση του προβλήματος με ειρηνικό τρόπο. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Πιστεύω στη λογική και στην κατανόηση της αναγκαιότητας να σταματήσει αυτή η αδελφοκτόνος σφαγή από την πλευρά του Κιέβου εναντίον του λαού του.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/484622/aantonof-den-einai-diki-mas-eythyni--poy-i-elliniki-politiki-igesia-akoloythise-to-nato#ixzz3Agi92giN

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ Διαπασών των Ρωσιών Αν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος τότε ο Πούτιν μπορεί να ενεργοποιήσει το μεγάλο ενεργειακό όπλο της χώρας (φυσικό αέριο), είτε επιβάλλοντας ποσοστώσεις είτε υψηλότερες τιμές

Οποιος πίστεψε πως οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να συμμορφώσουν την τελευταία διασώζοντας την Ουκρανία πρέπει λογικά να έχει μετανιώσει πικρά μετά τα αντίμετρα που επέβαλε η Ρωσία σε όλη τη Δύση, απαγορεύοντας τις εισαγωγές αγροτροφίμων.
Για τον απλό λόγο ότι το όπλο των κυρώσεων κατέστη μπούμερανγκ σε βάρος της Δύσης και ειδικά της Ευρώπης, η οποία παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά πρωταγωνιστώντας στον εμπορικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι οι εξαγωγικές απώλειες στον τομέα των αγροτροφίμων, για τα οποία η Ρωσία καταβάλλει 13-15 δισ. ευρώ καλύπτοντας το 4-5% της εγχώριας κατανάλωσης τροφίμων της. Στο κάτω κάτω τι ειδικό βάρος μπορεί να έχουν 14 δισ. εξαγωγικές ζημιές σε μία ευρωπαϊκή οικονομία 13 τρισ. ευρώ, το εμπόριο αγαθών της οποίας με τη Ρωσία ανέρχεται σε 326 δισ. ευρώ και μαζί με το εμπόριο υπηρεσιών φθάνει τα 370 δισ. ευρώ; Το λογικό είναι να σκεφθεί κανείς πως σε μία παρόμοια διαμάχη γιγάντων υποφέρει περισσότερο η μικρότερη δύναμη.
Πετρέλαιο από το Ιράν
Τα φαινόμενα όμως απατούν και στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, για τους εξής λόγους:
Οι δυτικές κυρώσεις ξεκίνησαν πλήττοντας στη Ρωσία επιλεγμένα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του περιβάλλοντος εξουσίας Πούτιν με λογαριασμούς στο εξωτερικό και επεκτάθηκαν σε βασικούς πυλώνες της οικονομίας, όπως ο πετρελαϊκός τομέας, όπου η Ρωσία κατέχει παγκοσμίως τα σκήπτρα αλλά υπάρχει η δυνατότητα υποκατάστασης των εξαγωγών της από άλλους προμηθευτές (π.χ. Μ. Ανατολή).
Η Ρωσία αμέσως έσπευσε να κλείσει σχετική συμφωνία 20 δισ. με το Ιράν για να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτές των δυτικών κυρώσεων. Συγχρόνως, η Δύση απέφυγε να πλήξει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου που καλύπτουν το 1/3 των προμηθειών της Ευρώπης.
Η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές αγροτροφίμων που είναι η τέταρτη πιο σημαντική κατηγορία εισαγωγών της από τη Δύση μετά το μηχανολογικό εξοπλισμό, τα χημικά προϊόντα και τα ιατρικά είδη, κι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση.
Συγχρόνως, έσπευσε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των εισαγωγών αυτών από αναπτυσσόμενες χώρες (π.χ. Χιλή, Αργεντινή, Αίγυπτος) ενισχύοντας διπλά το ρόλο της στο πλαίσιο των BRICS καθώς αποδέχεται συναλλαγές σε άλλα νομίσματα αντί του δολαρίου.
Η Ρωσία, αντίθετα π.χ. με την Ευρώπη, είναι μία σοβαρά δοκιμασμένη με πολιτικές λιτότητας οικονομία λόγω της σχετικά πρόσφατης μετάβασής της σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς». Εχει ενιαία εθνική συνείδηση ιδιαίτερα ενισχυμένη επί Πούτιν (βλ. μοναδικό ποσοστό αποδοχής ηγεσίας του 85-90%) μετά την ταπείνωση από την κατάρρευση της παλιάς ΕΣΣΔ και έχει αποδείξει ιστορικά πως διαθέτει σκληροτράχηλο λαό, ικανό να αντέξει πολύ σκληρές δοκιμασίες προκειμένου να επιβιώσει σε συνθήκες πολέμου (βλ. εισβολές Ναπολέοντα και Χίτλερ).
Αντίθετα, η Ευρώπη είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών καλοζωισμένων εθνοτήτων χωρίς ενιαία συνείδηση και ενωμένη ή αποφασιστική πολιτική ηγεσία (βλ. χαμηλά ποσοστά αποδοχής της βάσει τελευταίων εκλογών).
Το τάιμινγκ των ρωσικών αντιποίνων μέσα στο καλοκαίρι είναι καλά σχεδιασμένο, γιατί αν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος τότε ο Πούτιν μπορεί να ενεργοποιήσει το μεγάλο ενεργειακό όπλο της χώρας (φυσικό αέριο), είτε επιβάλλοντας ποσοστώσεις είτε υψηλότερες τιμές, με συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής και του κόστους διαβίωσης στην οικονομικά στάσιμη Ευρώπη σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής και πολιτικής της σταθερότητας. Προάγγελος παρόμοιου μελλοντικού εμπάργκο είναι η τεράστια εμπορική συμφωνία-αντίβαρο (άνω των 400 δισ.) που έκλεισε με την Κίνα για προμήθεια φυσικού αερίου τα προσεχή 30 έτη.
Ομως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην αναμέτρησή της με τη Δύση και ειδικά με την εξαρτημένη από αυτήν ενεργειακά Ευρώπη είναι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αναπτυγμένος δυτικός κόσμος, στηριζόμενος σε μία χρηματιστηριακή οικονομία-φούσκα, αντίθετα με τη Ρωσία που στηρίζεται στις πρώτες ύλες και την τεχνολογία της (όπλα, διάστημα κ.λπ.).
Η φούσκα της Ευρώπης
Για να το θέσουμε απλά: όλη η Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ιαπωνία) αντιμετωπίζει μεγάλη αδυναμία ανάπτυξης την ίδια ώρα που ο χρηματιστηριακός τομέας της βρίσκεται τεχνητά στα ύψη και είναι έτοιμος να καταρρεύσει μόλις οι κεντρικές τράπεζες πάψουν να τυπώνουν χρήμα. Αν, λοιπόν, επιδεινωθεί ο εμπορικός πόλεμος με τη Ρωσία, τότε το επισφαλές οικονομικό κλίμα θα καταρρεύσει μαζί με τις χρηματιστηριακές αγορές και οι επενδυτές θα αναστείλουν τα λίγα επενδυτικά σχέδια που είχαν σκοπό να προωθήσουν, βυθίζοντας στην ύφεση τις δυτικές οικονομίες.
Με τη διαφορά πως αυτή τη φορά θα είναι πολύ χειρότερα από την κρίση του 2008 και μη ιάσιμα τα πράγματα, καθώς δεν θα υπάρχουν άλλα πυρομαχικά να πέσουν στο τραπέζι και η γεωπολιτική κρίση που ήδη σοβεί θα λάβει διαστάσεις πρωτόγνωρες.
Συμπερασματικά, ο εμπορικός πόλεμος Ε.Ε.-Ρωσίας έχει ήδη ξεφύγει και δεν αφορά πλέον το ουκρανικό ζήτημα αλλά την ίδια την οικονομική ζωή και ομαλότητα σε όλο τον πλανήτη. Αν δεν περιοριστεί σύντομα (ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες πρόσφατες ενδείξεις από πλευράς Μέρκελ) και αφεθεί να εξελίσσεται, θα οδηγήσει στη γενίκευση της οικονομικής αβεβαιότητας, πλήττοντας τις ξένες άμεσες επενδύσεις (190 δισ. ευρώ της Ε.Ε. σε Ρωσία και 77 δισ. αντιστρόφως), τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες άμεσα στην ουκρανική και κυρίως στη ρωσική αγορά (τρεις μόνον τράπεζες - Societe Generale, Unicredit, Raiffasenbank, από Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία αντίστοιχα έχουν έκθεση 70 δισ. δολ. περίπου στις δύο χώρες) αλλά και μεταξύ τους, με αντίτιμο την αύξηση του κόστους δανεισμού, τον περιορισμό των πιστώσεων και το πάγωμα των επιχειρηματικών συναλλαγών. Κι όλα αυτά σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ήδη σέρνεται υπό το βάρος μιας τεράστιας πιστωτικής φούσκας έτοιμης να εκραγεί.
Είθε να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε αυτές τις συνθήκες...
www.enet.gr