Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ταυτοποιήθηκαν λείψανα του Έλληνα αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή



Ο Καλμπουρτζής έπεσε ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ήταν διοικητής της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού( Μ.Π.Π)
Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)έχει τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της ταυτοποίησης του αντισυνταγματάρχη το 1974 και από το 2011 αντιστράτηγου του Ελληνικού στρατού, Στυλιανού Καλμπουρτζή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μόνο μερικά λείψανα του.
Το 1974 ο Καλμπουρτζής ήταν διοικητής 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού( Μ.Π.Π). Μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού , έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί.
Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ και έγινε στο Ανθρωπολογικό της Εργαστήριο στην Λευκωσία η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή.
Το προσεχές δεκαήμερο η ΔΕΑ θα ενημερώσει με έκθεση της, αλλά και με προσωπική συνάντηση την οικογένεια Καλμπουρτζή και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του , Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και Αφροδίτη. Στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί στην οικογένεια και η απάντηση της ΔΕΑ , η οποία ετοιμάζεται, σε σχέση με την αναδάσωση στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Καλμπουρτζή, και η οποία προκάλεσε διατάραξη τάφων. Διπλωματική πηγή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ενημέρωση και η παράδοση λειψάνων σε συγγενείς αγνοουμένων-πεσόντων από εκταφές τις ΔΕΑ πρέπει να συνεχίσει να γίνεται από την ίδια και όχι από την κυπριακή κυβέρνηση, διότι δίνεται η εικόνα υποβάθμισης του έργου της Επιτροπής.
Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στην διάβαση Πέλλα Πάϊς –Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στην σύζυγο του Καλμπουρτζή , Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, την βέρα του. Αυτή την είχε φέρει στην ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974.
Στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας , απένειμε , μετά θάνατον, στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη , Γιώργο Μαυρογέννη.
Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Τον Μάρτιο του 1949 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1950 και κατατάγηκε στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Το 1963 προήχθη κατ’ εκλογή στο βαθμό του ταγματάρχη και τρία χρόνια αργότερα προάχθηκε κατ’ εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μ.Π.Π. η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/taytopoihthhkan-leipsana-toy-ellhna-antistrathgoy-stylianou-kalmpoyrtzh.3873802.html

Ο βιαστής γιατρός της Σουηδίας. 'Κανείς δεν θα σε ακούει εδώ'

Στο εδώλιο ένας γιατρός που κατηγορείται ότι απήγαγε και βίασε μια γυναίκα την οποία κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα υπόγειο καταφύγιο
Ξεκίνησε σήμερα στη Στοκχόλμη η δίκη ενός γιατρού από τη Σουηδία, ο οποίος κατηγορείται ότι νάρκωσε, βίασε και αιχμαλώτισε μία νεαρή γυναίκα τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα «υπόγειο καταφύγιο», το οποίο είχε διαμορφώσει καθώς σκόπευε να την κρατήσει δέσμια για πολλά χρόνια.
Ο σουηδικός Τύπος συγκρίνει την υπόθεση αυτή με εκείνη του Γιόζεφ Φριτζλ, του Αυστριακού που κράτησε αιχμάλωτη και βίαζε την κόρη του Ελίζαμπεθ για 24 ολόκληρα χρόνια.
Στην κεντρική φωτογραφία, οι μάσκες που φορούσε κατά τους βιασμούς.
Στην περίπτωση της Σουηδίας, ο κατηγορούμενος, ηλικίας 38 ετών, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη για τις κατηγορίες της απαγωγής και του διακεκριμένου βιασμού.
Με αδιάφορο ύφος ο 38χρονος άκουσε χωρίς να αντιδράσει την κατηγορούσα αρχή να αναγιγνώσκει το κατηγορητήριο στο οποίο περιέγραψε με ανατριαχιαστικές λεπτομέρειες τον εφιάλτη που βίωσε το θύμα.
 
Η νεαρή γυναίκα, τρομοκρατημένη, με μαύρα γάντια, είχε κρυφτεί τελείως κάτω από το σάλι που φορούσε στο κεφάλι της.
«Δεν είναι καλά. Είναι πολύ σκληρό για εκείνη να βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτόν» εξήγησε ο δικηγόρος της, Γενς Χεγκστρεμ.
Για τη συνήγορό του, ο κατηγορούμενος ήταν ένας άνδρας που «είχε καταρρακωθεί» από τη μοναξιά.
«Ήθελε απεγνωσμένα να βρει μία σύντροφο» εξήγησε η δικηγόρος του Μαρί Σόμπ, που διαβεβαίωσε ότι εκείνος έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.
«Ενέργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο ενώ βρισκόταν σε ψυχική διαταραχή» υποστήριξε η ίδια, λίγο προτού ο εισαγγελέας αρχίσει να περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν τον γιατρό ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Ο γιατρός υποδυόταν τον Αμερικάνο, ενώ στην πραγματικότητα καταγόταν από τη νότια Σουηδία. Συνάντησε για πρώτη φορά τη νεαρή γυναίκα την 10η Σεπτεμβρίου στο σπίτι της στη Στοκχόλμη, αφού προηγουμένως είχαν επαφές από απόσταση. Σύναψαν σχέση με την συγκατάθεσή της κοπέλας.
Δέκα ημέρες αργότερα, εκείνος επέστρεψε φέρνοντας μαζί του σαμπάνια, φράουλες και χυμούς φρούτων τους οποίους είχε αναμείξει με υπνωτικά.
Την βίασε αφού εκείνη λιποθύμησε, κατόπιν τη μετέφερε με ένα αναπηρικό αμαξίδιο έως το όχημά του, το οποίο είχε ψεύτικες πινακίδες κυκλοφορίας.
Διένυσε χωρίς κανένα πρόβλημα μια απόσταση 550 χιλιομέτρων που χώριζε τη Στοκχόλμη από την οικία του κοντά στο Κρίστιανσταντ, στα νότια τμήμα της χώρας, όπου ο γενικός παθολόγος είχε μάλιστα πολύ καλή φήμη μεταξύ των ντόπιων.
 
Μετέφερε τη νεαρή γυναίκα σε ένα πραγματικό «υπόγειο καταφύγιο» το οποίο είχε οικοδομήσει χωρίς να τον καταλάβει κανείς, αφού εξωτερικά έμοιαζε με ένα υπόστεγο κήπου.
Επρόκειτο για ένα κελί, με πολύ καλή ηχομόνωση, εξοπλισμένο με ένα κρεβάτι και τουαλέτες. Δύο πόρτες με ηλεκτρονικές κλειδαριές εξασφάλιζαν ότι κανείς δεν θα έμπαινε ή έβγαινε με ευκολία έξω.
Ο γιατρός πήρε από την αιχμάλωτή του δείγμα από το αίμα και τα γεννητικά της όργανα για να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν φορέας καμίας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας.
Τα σχέδιά του σύντομα ωστόσο έπεσαν στο κενό. Γνωρίζοντας ότι οι αρχές αναζητούν την κοπέλα, ο κατηγορούμενος πήγε μαζί της σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Στοκχόλμη μία εβδομάδα αργότερα και της ζήτησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι η εξαφάνισή της δεν ενέπνεε καμία ανησυχία.
Βλέποντας την περίεργη συμπεριφορά του ζευγαριού, οι αστυνομικοί κατέληξαν να πάρουν κατάθεση μόνο από το θύμα, που αποκάλυψε την αλήθεια. Ο άνδρας συνελήφθη.
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/o-viasths-giatros-ths-soyhdias-kaneis-den-tha-se-akouei-edw.3877497.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Στον ανακριτή ο υπάλληλος κυλικείου, κατηγορούμενος για ασέλγεια σε μαθήτριες

Ο 52χρονος φέρεται να αποπλανούσε μαθήτριες Δημοτικού, χαρίζοντας τους τρόφιμα από το κυλικείο το οποίο ανήκε στη σύζυγό του. Tι υποστηρίζει ο ίδιος
Στον ανακριτή θα οδηγηθεί την Τετάρτη ο σύζυγος ιδιοκτήτριας κυλικείου σε σχολείο του Γέρακα ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος 10χρόνης μαθήτριας.
Ο 52χρονος θα απολογηθεί ενώπιον της 3ης τακτικής ανακρίτριας θα βρεθεί την Τετάρτη 52χρονος για τα αδικήματα της ασέλγειας σε ανήλικο κάτω των 10 ετών έναντι αμοιβής κατ' εξακολούθηση από δράστη ενεργούντα κατά συνήθεια και αποπλάνηση παιδιών κάτω 12 ετών κατά συρροή και εξακολούθηση.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής, μετά την καταγγελία στην οποία προχώρησε η μητέρα του 10χρονου παιδιού. Σύμφωνα με τα όσα είπα η μητέρα στις αστυνομικές αρχές, το κορίτσι της εκμυστηρεύθηκε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κατηγορούμενος την έβαλε μέσα στο κυλικείο του σχολείου όπου εργαζόταν, έκλεισε την πόρτα και αφού της προσέφερε πορτοκαλάδα αποπειράθηκε να της αφαιρέσει την μπλούζα της ζητώντας να δει το στήθος της.

"Δεν ήταν η πρώτη φορά"

Στην ίδια κατάθεση, η μητέρα υποστηρίζει πως ο 52χρονος είχε επιχειρήσει να "καλοπιάσει" τη 10χρονη κόρη της και στο παρελθόν, αφού είχε προχωρήσει σε παρόμοιες πράξεις, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων προσφέροντας στη μαθήτρια διαφορά τρόφιμα από το κυλικείο χωρίς πληρωμή.

Η ανήλικη καταθέτοντας στους αστυνομικούς επιβεβαίωσε τα όσα είπε η μητέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυλικείο εκμεταλλεύεται η σύζυγος του κατηγορουμένου, όμως λόγω προβλημάτων υγείας που είχε, το δούλευε ο 52χρονος.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί όχι μόνο τόσα όσα κατήγγειλε η μητέρα της 10χρονης αλλά και αντίστοιχες πράξεις σε βάρος ακόμα δυο μαθητριών της 4ης και της 5ης τάξης του  δημοτικού.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/ston-anakrith-o-ypallhlos-kylikeioy-kathgoroumenos-gia-aselgeia-se-mathhtries.3877292.html

Στουρνάρας: «Κλειδί» η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καμία πρόβλεψη για την άρση των capital controls

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριοτο μεσημέρι της Δευτέρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικές σκέψεις του μαζί με κάποια στοιχεία, για την μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας, τις πρόσφατες εξελίξεις, τη ρευστότητα και τις προοπτικές για το 2016.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για πιθανή άρση των capital controls, ο ίδιος απάντησε πως δε μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από την πρώτη αξιολόγηση, η οποία όπως εξήγησε πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Στα αρνητικά σημεία κατέταξε το στοιχείο του 0,2% της ύφεσης που σημειώθηκε για το σύνολο του 2015, ενώ στα θετικά σημειώνει τη μικρή άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής (1,8%), την αύξηση του όγκου εξαρτημένης εργασίας (+7.826 άτομα) και την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων (+13,4%). Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε επίσης στην ποσοτική χαλάρωση, πολιτική η οποία ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφερόμενος ειδικότερα στην αναγκαιότητα επαναφοράς εξαίρεσης των waiver.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Στουρνάρα:

Οι πρόσφατες εξελίξεις


Τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από το 2010 και μετά, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις και αστοχίες. Συγκεκριμένα:
- Αντιμετωπίστηκε το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και καλύφθηκαν ήδη τα ¾ του τελικού δημοσιονομικού στόχου (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018) που είναι αναγκαίος για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
- Αντιμετωπίστηκαν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η απώλεια ανταγωνιστικότητας (σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας), καθώς και οι δυσκαμψίες και τα εμπόδια στην αγορά εργασίας, οδηγώντας σε σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών.
- Παρατηρήθηκε σημαντική αναδιάρθρωση των κλάδων παραγωγής υπέρ των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και γενικά υπέρ των πιο παραγωγικών επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας και κατ΄ επέκταση του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας σε μακροχρόνια βάση.
Ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη. Έτσι, μόλις στα τέλη του 2014, αρχές του 2015 άρχισαν να καταγράφονται αυτές οι επιδράσεις αυτές μετά από έξι χρόνια ύφεσης: άνοδος του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,7% και θετικοί ρυθμοί ανόδου τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015. σε ετήσια βάση.
Μετά τη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ανακόπηκε η δυσμενής και αβέβαιη πορεία της οικονομίας, καταργήθηκε σχεδόν αμέσως η τραπεζική αργία (στις 20 Ιουλίου), ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά, ως αποτέλεσμα της βαθμιαίας αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο του 2015, έναντι αύξησής του κατά 0,9% το β’ τρίμηνο του 2015. Κατά συνέπεια στη διάρκεια του β’ εξαμήνου, και σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων πάνω στη χρηματοδότηση της οικονομίας αφενός αλλά και της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αφετέρου, η δραστηριότητα εκτιμάται ότι σημείωσε κάμψη, οδηγώντας την οικονομία σεμικρή ύφεση της τάξης του 0,2% περίπου για το σύνολο του 2015.

Τα θετικά σημεία


-Η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ικανοποιητικά από τον Αύγουστο του 2015 και έπειτα, και ειδικά το Νοέμβριο παρουσίασε άνοδο της τάξης του 1,8%.
-Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τον περασμένο Δεκέμβριο ο όγκος της εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 7.826 άτομα, ενώ συνολικά για το 2015 καταγράφηκε σωρευτική αύξηση της απασχόλησης της τάξης των 99.700 ατόμων.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αν και επηρεάστηκαν δυσμενώς από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, παρουσίασαν αύξηση λόγω κυρίως της μεγάλης ανόδου του τουρισμού. Το 2014 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά 10%, το εννεάμηνο του 2015 τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 4,2%και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 13,4% σε πραγματικούς όρους.

H ρευστότητα


Η βαθμιαία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την έστω και μικρή επιστροφή των καταθέσεων – περισσότερα των 2 δισεκ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα από την 20ή Ιουλίου 2015, ημερομηνία που καταργήθηκε η τραπεζική αργία (και έμειναν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι σήμερα).
Οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες κάλυψαν τα απαιτούμενα κεφάλαια που προέκυψαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενέργησε η ΕΚΤ:
-Μέσω της συμμετοχής ξένων επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν περίπου 5,3 δισεκ. ευρώ.
-Μέσω μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 0,6 δισεκ. ευρώ.
-Κεφάλαια ύψους περίπου 2,7 δισεκ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω της διαχείρισης στοιχείων παθητικού (προτάσεις εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές).
Τα επιπρόσθετα κεφάλαια για τις δύο τράπεζες που δεν κάλυψαν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου από ιδιωτικές πηγές (περίπου 5,4 δισ. ευρώ) προήλθαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
-Μειώθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) από το τέλος Αυγούστου έως σήμερα κατά περίπου 18,3 δισ. ευρώ..

Τι να περιμένουμε για το 2016


-Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2016, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της μεταφερόμενης αρνητικής επίδρασης (carry-over) από το 2015.
-Απαραίτητη προϋπόθεση η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
-Προβλέπεται υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών υπό το βάρος των δημοσιονομικών μέτρων, ενώ η ενδυνάμωση της επενδυτικής και εξαγωγικής προσπάθειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά και πάντως σε άμεση συνάρτηση με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της χρηματοδότησης της οικονομίας.
-Ο πληθωρισμός θα αποκτήσει θετικό πρόσημο, καθώς θα γίνει αισθητό το βάρος των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους.

Αναμένοντας την πρώτη αξιολόγηση


Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης:
- «κλειδί» για την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- θα σηματοδοτήσει την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ανάληψη δράσεων για περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους
-άμεση συνέπεια η η δυνατότητα κάποιας χαλάρωσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου.
-απελευθέρωση πόρων που θα κατευθυνθούν στις επενδύσεις.
Σε ερώτηση που του τέθηκε για κάποια πρόβλεψη για άρση των capital controls μέσα στο 2016, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Πρόβλεψη για άρση των capital controls δεν έχω, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σαφώς εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε καταρτίσει ένα χάρτη που προβλέπει σημαντική άρση, εφόσον βεβαίως οι εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς εξελιχθούν ομαλά. Μπορούμε να πούμε ότι το 2016 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, αρκεί όμως η αξιολόγηση να προχωρήσει θετικά. Από εκεί εξαρτώνται όλα. Και βέβαια αφού πρώτα η ΕΚΤ επαναφέρει πάλι την εξαίρεση των "waiver". Είναι μια ακολουθία διαδικασιών για να φτάσουμε στην άρση των capiatal controls» .
http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/25/oikonomia---politiki---stournaras_n_9068670.html?1453736949&utm_hp_ref=greece

Εκνευρισμός στη συνάντηση Μογκερίνι με τούρκους υπουργούς. Αιχμές για την καθυστέρηση καταβολής των 3δισ. ευρώ και «σφήνα» το Κουρδικό

MOGHERINI TURKEY 2016

Καμουφλαρισμένη, με τη γλώσσα της διπλωματίας, δυσαρέσκεια και καχυποψία επικράτησε στις επαφές της Φεντερίκα Μογκερίνι με υπουργούς της Τουρκίας στην Άγκυρα, αφού μεταξύ της υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και της τοπικής κυβέρνησης υπάρχει μια εκκρεμότητα 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και μια απαίτηση που διατύπωσε η διπλωμάτης. Την κατάπαυση πυρός στη ΝΑ Τουρκία όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις του στρατού με Κούρδους αντάρτες.
Κατά τις επαφές της Μογκερίνι με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μελβούτ Τσαβούσογλου και Βόλκαν Μποζκίρ συζητήθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για την παροχή βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στη δεύτερη με αντάλλαγμα την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και μέσω αυτής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα χρήματα όμως δεν έχουν ακόμη διατεθεί και πληροφορίες αναφέρουν πως στην Άγκυρα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση. Επισήμως, όπως αναφέρει και η Hurriyet Daily News, τα κονδύλια δεν έχουν απελευθερωθεί εξαιτίας ενστάσεων που προβάλει η Ιταλία.
Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως αναφέρουν και κοινοτικές πηγές, είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία με την Τουρκία. Ανάλογες χρηματικές ενισχύσεις προς την Άγκυρα για την ανακούφιση των προσφύγων...καθυστέρησαν, όπως έχει καταγγελθεί και από Σύρους, να φτάσει στις περιοχές που έβρισκαν πρώτο καταφύγιο πχ οι Κούρδου που δραπέτευαν από το Κομπάνι για να γλυτώσουν από την επιδρομή δυνάμεων του ISIS.
Επίσης, δεν είναι και λίγες οι καταγγελίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες- απ' όταν έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Βρυξελλών- πως η γείτονα φαίνεται να αντιλαμβάνεται την υποχρέωση συγκράτησης των προσφυγικών ροών στο έδαφός της όχι ως φιλοξενία αλλά ως σύλληψη και παράνομη επαναπροώθησή των προσφύγων στην εμπόλεμη Συρία.
Σε κάθε περίπτωση η κ.Μογκρίνι ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαι πεπεισμένη ότι τα χρήματα θα διατεθούν εδώ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι χαρτζιλίκι, δεν θα πάνε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης, είναι χρήματα που προορίζονται για προγράμματα για τους πρόσφυγες». Από την πλευρά του ο κ.Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην καθυστέρηση δήλωσε πως η Τουρκία δεν το «παίρνι προσωπικά αλλά ακόμη και η ελάχιστη καθυστέρηση επηρεάζει την καθημερινή ζωή των προσφύγων, την εκπαίδευση και την κατάσταση της υγείας τους». 

Λεκτικοί διαξιφισμοί και στο βάθος...το κουρδικό
Τα...αίματα άναψαν όμως όταν η κ.Μογκερίνι αναφέρθηκε και στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία τονίζοντας πως θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές κατεύθυνση προς την οποία εργάζεται και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.
Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνοντας πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμπεριληφθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η συριακή κουρδική YPG» (μονάδα πολιτοφυλακής που έμεινε μέσα στο Κομπάνι κατά τη πολιορκία και επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και σύμβολο της πρώτης νίκης κατά των τζιχανιστών) στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να υπονομεύσουν τη διαδικασία.
Η κ.Μογκερίνι όμως μάλλον επέμεινε πηγαίνοντας το θέμα ακόμη πιο μακριά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία που έχει μετατραπεί σε πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνει και ολόκληρες πόλεις να τελούν ουσιαστικά υπό στρατιωτικό νόμο. «Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην νοτιοανατολική Τουρκία...» ανάφερε η κ.Μογκερίνι, προσθέτοντας βέβαια ως η ΕΕ «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας».
Η αντίδραση ήταν άμεση και ήρθε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει τις μάχες κατά των Κούρδων ανταρτών. «Ως κυρίαρχη χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίες απειλούν την εθνική της ασφάλεια. Ενεργώντας έτσι, προσπαθούμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας»...
(Mε πληροφορίες από: Hurriyet Daily News, BBC, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/25/mogerini-synantisi-tourkous-3dis_n_9068124.html?1453728409&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Το «ταξίδι» του ροδιού ξεκίνησε!


 Το «ταξίδι» του ροδιού ξεκίνησε!
Κώστας Αντωνόπουλος
antsekoula@yahoo.gr
Το εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής φυσικού χυμού ροδιού με την επωνυμία «Αλφειός-Ρόδι Α.Ε.», που στεγάζεται στο ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΝΕΚΤΑΡ ΝΤΟΑ στην είσοδο του Πύργου, εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι παρουσία πολιτικών αρχηγών, αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων, τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για την πιο σύγχρονη γραμμή παραγωγής φυσικού χυμού στην Ευρώπη, που έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 3 τόνων ροδιού ανά ώρα, τα «θεμέλια» της οποίας μπήκαν στα τέλη του 2011 στην Αρχαία Ολυμπία με την ιδρυτική συνέλευση της εταιρείας.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα προσπάθεια που γίνεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ αμέσως μετά το κόψιμο της κορδέλας οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη νέα μονάδα χυμοποίησης, η οποία δημιούργησε 50 ακόμη θέσεις εργασίας στην Πελοπόννησο, εν μέσω ύφεσης.
Παρών στα εγκαίνια ήταν οι επικεφαλής των κομμάτων «Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης και «Ένωση Κεντρώων» κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομίας κ. Ηλίας Ξανθάκος, οι βουλευτές κ.κ. Δημ. Μπαξεβανάκης, Γερ. Μπαλαούρας, Γιάν. Κουτσούκος και Ανδρ. Κατσανιώτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Απόστολος Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Μπράμος και Οικονομικών κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος κ.α.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία εβδομάδα του 2015 ήταν ξεχωριστή και ιστορική για την εταιρεία, αφού παρήχθη η πρώτη παρτίδα του προϊόντος που εμφιαλώθηκε σε 16.332 φιάλες των 250ml και σε πρώτη φάση ταξιδεύει για τις αγορές της Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου και Αθήνας.

http://www.protinews.gr/ilia/item/19511-to-taksidi-tou-rodioy-ksekinise