Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Αμείλικτα ερωτήματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προς το Κίεβο

Αμείλικτα ερωτήματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προς το Κίεβο
-Τι ήθελε το ουκρανικό Σουχόι πίσω από το επιβατικό της Μαλαισίας; -Γιατί μετακινήθηκαν ουκρανικές αντιαεροπορικές μονάδες Buk κοντά στην περιοχή και μετά αποχώρησαν; -Γιατί το μοιραίο αεροπλάνο παρεξέκλινε της πορείας του κατά 14 χλμ. κατ’ εντολή των Ουκρανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας;
Ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, πιθανότατα Sukhoi-25, είχε πλησιάσει σε απόσταση 3-5 χλμ. το μαλαισιανό επιβατικό λίγο πριν εκείνο χάσει ξαφνικά την ταχύτητά του και αρχίσει να πέφτει!
Την αποκάλυψη αυτή έκαναν πριν από λίγο Ρώσοι επιτελάρχες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Άμυνας της χώρας.
«Αναμένουμε εξηγήσεις για το τί έκανε στους αεροδιαδρόμους της πολιτικής αεροπορίας το ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος», που έχει καταγραφεί στα ρωσικά ραντάρ με το στίγμα του να παραμένει εκεί και μετά την εξαφάνιση του μαλαισιανού αεροπλάνου, επανέλαβαν ο διευθυντής της Κεντρικής Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπόλοφ και ο αρχηγός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Ίγκορ Μάκουσεφ.
Ο αντιστράτηγος Καρτοπόλοφ διέψευσε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι «δεν υπάρχαν στην περιοχή άλλα αεροσκάφη», ενοχοποιώντας μάλιστα και τους Αμερικανούς για το ψέμα, καθώς η Μόσχα έχει καταγράψει ότι από την ίδια περιοχή διήλθε το χρονικό διάστημα 16:06-16:21 αμερικανικός πειραματικός δορυφόρος. «Ακούσαμε από εκπροσώπους των ΗΠΑ για δορυφορικές φωτογραφίες της εκτόξευσης πυραύλου προς το μαλαισιανό αεροσκάφος, αλλά αυτές τις λήψεις δεν τις έχει δει κανείς», είπε ο Ρώσος αξιωματικός ρίχνοντας το γάντι και προς την αμερικανική πλευρά.
Όπως εξήγησαν οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί η Μόσχα παρουσιάζει στοιχεία των καταγραφών από αντικειμενικά όργανα, βιντεοκαταγραφές ραντάρ και δορυφορικές φωτογραφίες, και θα παραχωρήσει όλα τα σχετικά στοιχεία στους εμπειρογνώμονες, που θα αναλάβουν τη διερεύνηση της τραγωδίας, θέλοντας να αντιμετωπίσει «το μεγάλο αριθμό αντιφατικών πληροφοριών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας».
Οι Ρώσοι επιτελείς εξέφρασαν την απορία τους επίσης γιατί παρεξέκλινε της κανονικής του πορείας προς Βορρά περί τα 14 χλμ. το αεροπλάνο, μπαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο βαθύτερα στη ζώνη των εχθροπραξιών, που ελέγχουν ως επί το πλείστον οι ρωσόφωνβοι αντάρτες. Αλλά και βάσει ποιες υποδείξεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άρχισε λίγο πριν τη συντριβή του να διορθώνει αυτήν την πορεία, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει τον ελιγμό.
96DED2F05C5F03873C7B69B2742CFED9
Όμως τα ρωσικά ερωτήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν δορυφορικές λήψεις των 3-4 αντιαεροπορικών μονάδων Buk, που διατηρούν στην ευρύτερη περιοχή της πτώσης του μαλαισιανού Μπόινγκ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί. «Αναμένουμε απαντήσεις για το τί χρειάζονταν εκεί τα Buk εφόσον οι αντάρτες δεν έχουν στη διάθεσή τους αεροπορία», είπαν για άλλη μια φορά οι Ρώσοι επιτελείς, σημειώνοντας τις περίεργες κινήσεις τουλάχιστον μίας από τις μονάδες των Buk, η οποία βρισκόταν το πρωί της καταστροφής κοντά στη ζώνη της πτώσης υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας είχε απομακρυνθεί.
«Αυτά δεν είναι λόγια και διακηρύξεις, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Αυστραλοί, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία», δήλωσε πριν από λίγο ο ειδικός στρατιωτικός αναλυτής Ίγκορ Κοροτσένκο, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόθεση έχει ακόμη «πολύ ψωμί» και η Μόσχα δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένη να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης.
«Είναι ντροπή για μια μεγάλη χώρα με ισχυρές μυστικές υπηρεσίες, όπως οι ΗΠΑ, να βασίζονται στις πλαστογραφίες των Ουκρανών, σοβαρή συζήτηση δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει με μαϊμουδιές, που προωθούν στα κοινωνικά δίκτυα, οι αναρμόδιοι του Κιέβου», κατέληξε ο κ. Κοροτσένκο, που μοιάζει να ξέρει για τί μιλά, όταν λέει ότι «ζούμε μια ακόμη παράσταση όπως τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής».
AEROPLANO MALAISI
Oι Ρώσοι αξιωματικοί γελοιποίησαν και το «ισχυρότερο» έως σήμερα οπτικό επιχείρημα της ουκρανικής πλευράς, το περιβόητο βίντεο με την εποχούμενη μονάδα Buk, που υποτίθεται ότι αποχωρεί με κατεύθυνση τα ρωσικά σύνορα, αφού «κατέρριψε» το μαλαισιανό αεροσκάφος. Οι ερασιτέχνες πλαστογράφοι προδόθηκαν από τη διαφήμιση αυτοκινήτων, που φαίνεται στα πλάνα, η οποία απέδειξε ότι η σκηνή διαδραματίζεται πολύ μακριά από τα ρωσικά σύνορα και μάλιστα στην πόλη Κρασνοαρμέισκ, η οποία βρίσκεται από τον Μάιο στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων. Επομένως, αν κάποιος προσπαθεί να «φυγαδεύσει» τη μονάδα των Buk, από όπου λείπει ένας «χρησιμοποιημένος» πύραυλος - αυτός δεν είναι άλλος από τον ουκρανικό στρατό, που είναι εγκατεστημένος στην περιοχή.
Δημοσιογράφοι στη Μόσχα θυμήθηκαν σήμερα κι έναν ακόμη ισχυρισμό των προηγούμενων ημερών από τον κορυφαίο φιλοαμερικανό «αστέρα» της νέας ηγεσίας στο Κίεβο και συνεργάτη πιθανότατα της αμερικανικής CIA, διευθυντή ταυτοχρόνως της περιβόητης Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Βαλεντίν Ναλιβάιτσενκο, ο οποίος είχε πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι συνελήφθησαν οι Ρώσοι αξιωματικοί, που χειρίστηκαν τον πύραυλο Buk και είχαν τη σχετική ειδικότητα, που αποδείκνειε μάλιστα και η στρατιωτική ταυτότητα του ενός. Η περίφημη σύλληψη και δυο τόσο σημαντικά «λαυράκια» εξαφανίστηκαν μέσα στον οχετό της παραπληροφόρησης, που θέλει να κατασκευάσει τις εξελίξεις όταν αυτές δεν τις βγαίνουν…
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για όσους θέλουν πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης και όχι βεβιασμένα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά κέρδη για τον εαυτό τους και τους θλιβερούς προστατευόμενούς τους - κυβερνήτες του Κιέβου.



Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/474984/ameilikta-erotimata-toy-rosikoy-ypoyrgeioy-amynas-pros-to-kievo#ixzz387WhRTgr

Η πιο αιματηρή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η πιο αιματηρή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι άλλοι 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή πλέον φονική ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του για τον αριθμό των θυμάτων αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 73 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Σατζάγια, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα.
Από τις συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος εκπρόσωπος.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 502 νεκρούς.


Ο ισραηλινός στρατός με τη σειρά του ανακοίνωσε το θάνατο 13 στρατιωτών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις του στρατού σε 18 στρατιώτες. 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη "μεγάλη του ανησυχία" για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για "άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών".
Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη "ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων".
"Τα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρουάντα Γιουτζίν Γκασάνα.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια χθες, αιματηρότερη ημέρα της 13ήμερης ισραηλινής επίθεσης.
"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν έκκληση για σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια των αμάχων", πρόσθεσε ο Γκασάνα. "Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στον ανθρωπισστκό τομέα, και μέσω ανθρωπιστικών εκεχειριών".
Ο γενικός γραμματέας του ΟΞΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή προωθώντας κατάπαυση του πυρός, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως "αποτρόπαιη πράξη" και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο Μπαν βρισκόταν χθες στο Κατάρ και θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.
Στις 12 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την προστασία των αμάχων αμφοτέρων των πλευρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, συμφώνησε για την έκδοση της ανακοίνωσης, όταν η ομάδα των αραβικών χωρών απείλησε να προωθήσει σχετική απόφαση.


Τρόμος στη Γάζα: Κλιμάκωση χερσαίων επιδρομών από το Ισραήλ Εκοψαν το ρεύμα - Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Βομβαρδισμοί από πλοία, τανκς, ελικόπτερα Apache, Drones και F16

Τρόμος στη Γάζα: Κλιμάκωση χερσαίων επιδρομών από το Ισραήλ

Εκοψαν το ρεύμα - Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι νεκροί Παλαιστίνιοι


Τελευταία ενημέρωση: 
Η δεύτερη ημέρα της χερσαίας επιδρομής του ισραηλινού στρατού έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους--περιλαμβανόμενων 3 εφήβων και ενός μωρού. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να προστατευτούν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι θα διευρύνει» περαιτέρω την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα θύματα. O αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, βυθίζοντας  το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας στο σκοτάδι για την επιδρομή, με την υποστήριξη από ελικόπτερα Apache, Drones και F16 από αέρα, αλλά και βομβαρδισμούς από πολεμικά πλοία και τανκς. Για τις δραματικές εξελίξεις συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.
Συνολικά 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 2.050 έχουν τραυματιστεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση "Προστατευμένη Παρυφή" κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή το βράδυ της Πέμπτης. Από την ισραηλινή πλευρά, ένας στρατιώτης και ένας πολίτης έχουν σκοτωθεί.

Το βράδυ της Παρασκευής στον απολογισμό προστέθηκαν άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 2 παιδιών ηλικίας 4 και 7 ετών, που σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
Την ίδια ώρα στήριξη στο Ισραήλ για τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επισημαίνοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Χαμάς διαθέτει νέο και ποιοτικά αναβαθμισμένο οπλισμό.
Μεταξύ των νεκρών Παλαιστίνιων περιλαμβάνονται 3 έφηβοι, ηλικίας 12 έως 16 ετών, που σκοτώθηκαν πριν από λίγες ώρες σήμερα από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλαιστινιακών υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.
Φωτογραφία: EPA/Oliver WeikenΦωτογραφία: EPA/Oliver WeikenΠέντε άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός βρέφους 5 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στη Ράφα. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν το 80% και πλέον των θυμάτων της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Παλαιστίνης κάνουν έκκληση για βοήθεια μέσω των social media, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων, για το Σαββατοκύριακο. 
O αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ κι έφθασε τους 40.000 και πλέον εκτοπισμένους, ανέφερε σήμερα η Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
«Ο αριθμός των προσώπων που φθάνουν στην UNRWA αναζητώντας καταφύγιο από τις συγκρούσεις στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξήθηκε από τους 22.000 σε περισσότερους από 40.000» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας, σε ένα δελτίο τύπου.
Οι Παλαιστίνιοι αυτοί φιλοξενούνται σε 34 κέντρα του UNRWA στη Γάζα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η υπηρεσία έχει απευθύνει μία έκκληση για τη συγκέντρωση 60 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκτοπισμένων για διάστημα ενός μήνα.
Το Τελ Αβίβ επιστρατεύει 18.000 άνδρες, ώστε η συνολική δύναμη στη Γάζα να φθάσει τους 60.000 άνδρες. 
Το Ισραήλ υποστήριξε αρχικά πως η εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι περιορισμένης έκτασης  και πως στόχος της θα είναι οι σήραγγες που σκάβουν ένοπλοι, ενώ τόνισε πως πως δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη  να διευρύνει τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
"Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα σημαντικής διεύρυνσης της χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός προετοιμάζεται γι' αυτό", είπε ο κ. Νετανιάχου πριν συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα τις επιχειρήσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα.
"Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους", δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι ο στρατός θα "πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ".
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγόρευσε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων που σχεδιαζόταν να γίνει το Σάββατο 19/7, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή μπροστά σε δύο συναγωγές στη γαλλική πρωτεύουσα..
To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευήγια την πολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από αίτημα της Τουρκίας και της Ιορδανίας
Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
Ο Μπαν Κι-Μουν κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.
Στον αντίποδα, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εξέφρασε στήριξη στο Ισραήλ για τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, επισημαίνοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.
Η στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου.
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας την αμερικανική υποστήριξή στη χώρα του αλλά κα για να του εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Γάζα, μία ημέρα μετά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «οι ΗΠΑ όπως και οι φίλοι και σύμμαχοί μας ανησυχούν βαθιά για τους κινδύνους από μια κλιμάκωση (των εχθροπραξιών) και την περαιτέρω απώλεια ζωών αθώων πολιτών».

«Αν και εμείς υπερασπιζόμαστε τις στρατιωτικές προσπάθειες των Ισραηλινών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των εδαφών τους, είπαμε επίσης ότι η αντίληψή μας για την κατάσταση είναι ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν (το ζήτημα) των σηράγγων» που κατασκευάζονται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον «παραμένει αισιόδοξη για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με έναν τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Προσέθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «εργάζεται για να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου» με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.

«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο Τζον (Κέρι) είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις» τόνισε ο Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες.

Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική υποστήριξη ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ανέφερε, είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ή τον τραυματισμό τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Tην Πέμπτη στην Αθήνα διοργανώθηκε διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.


ΟΗΕ: Απογοήτευση Μπαν Κι Μουν για την επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα

Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
Ο Μπαν Κι-Μουν έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.
«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των τεσσάρων μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας», είπε.
http://www.enet.gr,